Hirdetés

Asus Zenfone 10 - kicsit más az új kicsi

Maradt az apró méret, erősödött a hardver, nem melegszik túl, de fotózásban közepes.

Hirdetés

Doboz, külső, ár

Harmadszorra is nekifut az Asus annak, hogy kompakt méretű okostelefont kínáljon azoknak, akik a középkategória és a csúcskategória határán keresnek maguknak valamit. A Zenfone 8 és Zenfone 9 sem volt rossz készülék, egy-két hiányosságuk ugyan akadt, de ezek közül van, amit sikerült pótolnia vagy korrigálnia az Asus mérnökeinek. Az egyik ilyen például a vezeték nélküli töltés érkezése, a Zenfone 10 már felvesz 15 wattot Qi töltőkről. Ettől függetlenül maradt a 30 wattos töltő is a dobozban alaptartozékként, a fali adapter USB-C csatlakozós (30 W, PD3.0 PPS / Direct Charge / QC4.0) és a mellékelt töltőkábel is mindkét végén Type-C csatlakozóval van ellátva.

Asus Zenfone 10 a kezemben
Asus Zenfone 10 a kezemben [+]

Emellett találunk egy kemény védőtokot is a dobozban, a kompakt méretű házból kiemelkedő kamerákat viszont ez sem tudja szintbe hozni a hátlappal, így tokban is kicsit billeg a telefon sík felületre fektetve. Ez tavaly is így volt, ránézésre pedig alig történt változás a két Zenfone között, hasonlóan a ROG Phone 6-os és 7-es generációjához. A hátlapon azért máshova kerültek a feliratok, megkapta a jobb alsó sarok az új Asus logót és lekerült az oldalsó bekapcsoló gombba helyezett ujjlenyomat-leolvasóról a színezett csík. A szenzor legalább idén is gyors és pontos, az pedig megmaradt extraként, hogy a szoftver képes a fel- és le simítást is parancsként érzékelni.

A doboz és tartozékok
A doboz és tartozékok [+]

A telefon bal oldala üres, az alumínium kereten csak az antennakivezetéseket láthatjuk, jobb oldalon a bekapcsológomb mellett ott van a hangerőgomb is kényelmesen elérhető magasságban. Alul hangszóró, USB 3.2-es Type-C csatlakozó és két nanoSIM befogadására képes, tűvel nyitható tálca. Mindkét SIM-mel megy az 5G is, a készülék képes az 5G Dual Standby-ra, viszont a programozható eSIM nem opció. Cserébe nem kell lemondani a sztereó hangzásról, a kijelzőt körülölelő kávába rejtett beszédhangszóró is megszólal médialejátszáskor. Meglepően öblös és kiegyensúlyozott a hangzás, a 10 x 12 mm-es beszédhangszóró nem érződik gyengébbnek, mint a 12 x 16 mm-es dedikált médiahangszóró és bár egy ROG Phone vagy csúcskategóriás Sony Xperia a felhasználó felé néző sztereó hangkeltőivel jobban szól, nincs szégyenkeznivalója a Zenfone 10-nek sem.

[+]

[+]

Megmaradt a 3,5 mm-es audiocsatlakozó is, ez a telefon keretének felső részén található, mellette egy mikrofon. Infravörös port nincsen, helyette van öt választható szín (fekete, kék, zöld, fehér piros) a matt hátlaphoz, IP65/68-as védelem és egykezes használhatóság. A Zenfone 10 ugyanis alig valamivel nagyobb, mint a kompakt készülékek etalonjának tekinthető iPhone Mini, 146,5 x 68,1 x 9,4 milliméterével az átlagos androidos mobilnál jelentősen kisebb méretű, bár egy csöppet vastagabb. De minden ducisága ellenére könnyedén megmarkolható, a 172 grammjával pedig könnyű is, az egykezes használatra pedig rásegít a szoftver egyénileg beállítható extrákkal. Bog szerint kicsit szokatlan, hogy ilyen vaskos készülékház, engem személy szerint nem zavart a teszt során, a mellékelt tokkal együtt is kényelmesen zsebre tudtam vágni a telefont. Az pedig más tészta, hogy a hattengelyes stabilizátorral ellátott kamera kiemelkedése így, hogy a készülék kicsit vastagabb az átlagnál, nem tűnik annyira drasztikusnak. Amibe még bele lehet kötni személyes preferenciák alapján a telefon küllemét illetően, az a kijelzőbe lyukasztott és balra kitolt előlapi kamera, valamint a nem szimmetrikus káva a Samsung szállította AMOLED panel körül. (Igen, alul ez is egy picit vastagabb.)


[+]

A gyártótól kapott információink szerint Magyarországon csak a független piacon lehet majd beszerezni a készüléket, a Zenfone 10 hivatalos értékesítési csatornája pedig az Asus webshopja lesz újból. Három kiszerelésben lesz elérhető a telefon, az induló ár pedig 348 090 forint a 8/128 GB-os modellért. A 8/256 GB-os változat 368 590 forintba, míg a tesztre is kölcsönkapott 16/512 GB-os csúcskiszerelés 389 090 forintba kerül. A mai bejelentést követő egy hónapban az Asus a készüléket megrendelőknek “upgrade”-et biztosít, ami azt jelenti, hogy 348 ezer forintért a 8/256 GB-os modellt, 368 ezer forintért pedig a 16/512 GB-os kiszerelést adják.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

Előzmények

 • Színpompás szériával készül az Asus

  A Zenfone 10 marad a kompakt kivitelnél, a csúcshardvert viszont idén új színekbe öltöztetik.

 • Június 29-én érkezik az Asus Zenfone 10

  Magyar idő szerint délután 3-kor lesz a bemutató, az Asus pedig megerősítette, hogy marad a kompakt méret.

 • Asus Zenfone 9 - zsebbe való

  Maradt a kompakt méret és a komplett csomag idén is sok csatlakozót, sokoldalú szoftvert, erős hardvert kínál. A melegedés visszafogottabb, a kamera viszont továbbra is középszerű.

 • Asus Zenfone 8 - komplett kompakt

  Az Asus megalkotta a piac legkisebb androidos csúcsmodelljét, amire az 5,9 hüvelykes képátló ellenére is határozottan mondhatjuk, hogy kompakt. De ezen kívül is tud még néhány trükköt.

Hirdetés