Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik

A LED fénycsíkok és effektek a leglátványosabbak a Nothing második készülékén is, a csilivili hátlap viszont korrekt teljesítménnyel és letisztult szoftverrel párosul. OnePlus újratöltve?

Bevezető, külső, doboz

Szép sikert ért el első telefonjával a Nothing tavaly, egyértelmű volt a folytatás érkezése, a középkategóriából egyet felfelé, az amerikai piacra pedig belépve idén a Phone (2) vállalta el az ezzel járó feladatokat. Az újonc 8/128 GB-os kiszereléssel indít 246 ezer forintos áron hazánkban, ez jelentősen magasabb az elődnél, cserébe megvan a Snapdragon 8+ Gen 1-es csúcskategóriás lapkakészlet, valamivel gyorsabb lett a töltés és nagyobb az aksi, javult a víz- és porállóság és megkapta az IP54-es minősítést, valamint a nagyobb házban átrendezték kicsit a hátlapi LED fényeket. Pont annyira, hogy a két telefont egymás mellé téve játszhassunk egy gyors Találd meg az X számú különbséget! játékot.

A Nothing Phone (2) fehér színben
A Nothing Phone (2) fehér színben [+]

A hátlapi Glyph interfész logikája és alapvető felhasználási módja nem változott a tavalyihoz képest, pár szoftveres extra került bele ugyanakkor, ilyen például a zeneszerző saját tízmásodperces pittyegéseket és villogásokat létrehozni, a Glyph időzítő, ami a telefont lefektetve a hátlapon az egyik hosszúkás LED-en kezdi el a fénycsíkot az idő teltével folyamatosan rövidebbre varázsolni, vagy ilyen a Glyph folyamat nevű opció is. Ez a fénycsíkot használva jelzi például, hogy mikor telik le az elvitelre rendelt ebédünk átvételi időpontjáig fennmaradó pár perc, jelzi, hogy merre jár a futárunk, vagy épp a fuvarunk, hasonlóan az iOS élő értesítéseihez. Gyakorlati használhatóságról egyelőre nyilatkozni nem tudok, lévén csak az Uber támogatja a fuvarközvetítés funkciót. De megvan minden lehetőség a magyar taxistársaságok előtt is egyébként arra, hogy saját alkalmazásaikkal menjen az élő fuvarkövetés kijelzése a Glyph LED fényeivel, a Nothing ugyanis nyitott SDK-t és API-t kínál a fejlesztőknek hozzá.

A Glyph felület ismertetése az első bekapcsoláskorA Glyph felület ismertetése az első bekapcsoláskorA Glyph felület ismertetése az első bekapcsoláskor A Glyph felület ismertetése az első bekapcsoláskor (forrás: Mobilaréna) [+]

A Glyph felület LED csíkjainak fényessége három fokozatban állítható, illetve hagyható automatán is, mely a telefon környezeti fényérzékelőjét használva a környezethez igazítja a dolgokat. De akit zavarnak a csíkok, az teljes egészében ki is kapcsolhatja őket, erre külön kapcsoló van a beállításokban, ahogy arra is, hogy a kameráktól jobbra elhelyezkedő csíkot egy általunk kiválasztott alkalmazáshoz rendeljük és az abból érkező fontos értesítéseket folyamatos világítással jelezze az adott Glyph zóna. A Phone (2) kapcsán az Ez melyik iPhone? kérdés mellett a második legtöbbször feltett az volt, hogy a hátlapi fények mire jók? És őszintén bevallva azon kívül, hogy egyedi megjelenést kölcsönöznek a telefonnak, annyira jutottam, hogy kisegítő lehetőségként jó lehet azoknak, akik eddig a kamera melletti LED villanót használták extra figyelemfelkeltőként, hogy észrevegyék, ha van valami a telefonjukkal. Mert a Glyph felület minden egyéb funkcióját szinte tökéletesen képes ellátni a mindig éber kijelző is, mely adott a Phone (2)-ben.

Glyph beállítási lehetőségek (további képek a galériában)Glyph beállítási lehetőségek (további képek a galériában)Glyph beállítási lehetőségek (további képek a galériában) Glyph beállítási lehetőségek (további képek a galériában) (forrás: Mobilaréna) [+]

Az ismerőseim által felhozott iPhone-os analógia egyébként helytálló a Phone (2) külsejét illetően, a 162,1 x 76,4 x 8,6 milliméteres és 201,2 grammos készülékház milliméterekkel nagyobb csupán az iPhone 14 Plusnál, az alumíniumkeret és az antennakivezetések színe, de még a gombok formája és elhelyezése is az Apple készülékeit idézi. Ízlés kérdése, hogy ez tetszik-e, a Phone (2) jól összerakott eszköz Gorilla Glass 5 üveggel kijelzőjén és hátoldalán, ahol a keret és az üveg találkozásánál kissé íveltek a hátlapon a készülék kényelmesebb kézben tarthatóságának érdekében. Az ujjlenyomat-leolvasó optikai, a kijelzőben található, viszonylag alacsony pozícióban, 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozó nincs, infraportot sem érdemes keresni. Alul USB 2.0-s Type-C csatlakozó, mellette balra a két nanoSIM befogadására képes tálca, amely tárhely bővítésére lehetőséget nem ad és érdekes, de a telefon eSIM-et sem támogat. Jobbra a csatlakozótól a multimédiás hangszóró, melyet a kijelzőt körülölelő szimmetrikus kávába rejtett beszédhangszóró segít ki a sztereó hangzásért.

A telefon jobb oldala a bekapcsológombbal
A telefon jobb oldala a bekapcsológombbal [+]

A keret balján a hangerőszabályzók
A keret balján a hangerőszabályzók [+]

Alul hangszóró, USB-C csatlakozó, SIM-tálca és mikrofon, felül antennakivezetés és mikrofonAlul hangszóró, USB-C csatlakozó, SIM-tálca és mikrofon, felül antennakivezetés és mikrofon Alul hangszóró, USB-C csatlakozó, SIM-tálca és mikrofon, felül antennakivezetés és mikrofon [+]

A megjelenítő 6,7 hüvelykes OLED panel rajta 1080 x 2412 pixellel és 120 Hz-es frissítéssel. Eredményeiben a tavalyi modellhez hasonló szintet hoz, elfogadható a napfény alatti olvashatóság, jó az élesség és a kontraszt, megvan a HDR-támogatás és a gyári kalibrációval is kényelmesek a szemnek a megjelenített színek. Ami viszont nem kényelmes a szemnek, az az alacsony fényerővel történő használat, arra nem érzékenyként is észrevehető a DC tompítás okozta villódzás, a Notebook Check szerint ez a 90 Hz-es PWM miatt van így. Az sem feltétlenül csúcsmobilhoz méltó, hogy hiába az LTPO panel, a képernyőfrissítés frekvenciája csak 60 és 120 Hz között állítható, a dinamikusan váltó beállítással pedig időnként előjönnek kisebb-nagyobb akadások például a feloldási vagy lezárási animációban. Utóbbiak egyébként kifejezetten jól néznek ki és 60 vagy 120 Hz-re fixált képfrissítéssel az akadások is eltűntek belőlük. Adott a mindig éber kijelző kipakolható widgetekkel, a koppintásra vagy emelésre történő ébredés, jó az érintésérzékenység, egyedül a középre lyukasztott kamera lehet zavaró, de szimmetrikus káváival némileg kárpótol a készülék.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Nothing Phone (2) Nothing Phone (1) Honor 90 Google Pixel 7a Motorola Edge 40 Samsung Galaxy A54
Képátló 6,7 hüvelyk 6,55 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,55 hüvelyk 6,4 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2412 1080 x 2400 1200 x 2664 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2340
Technológia 10 bit HDR10+ LTPO OLED 10 bit HDR10+ OLED 10 bit HDR10+ AMOLED HDR10 OLED 8 bit HDR10+ pOLED Super AMOLED
Képfrissítés 60 / 120 Hz 60 / 120 Hz 60 / 90 / 120 / auto. Hz 60 / 90 Hz 60 / 120 / 144 Hz Adaptív 120 Hz
Fehér fényerő 484 / 693 nit 444 / 711 nit 569 / 960 nit 476 / 1184 nit 523 / 1022 nit 407 / 1057 nit
Fehér fényerő (min.) 2,2 nit 2,9 nit 2,4 nit 1,9 nit 2,8 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6592 K + kézi 6479 K + kézi 7866 K + kézi 6762 K + kézi 7290 K + kézi 7000 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A Nothing dizájnolta mindig éber kijelzés
A Nothing dizájnolta mindig éber kijelzés [+]

Gyárilag felhelyezett fólia védi a kijelzőt, a dobozban viszont tokot keresni kár, csak egy mindkét végén USB-C kábelt és a SIM-kártyák helyét nyitó tálcát mellékeli a Nothing az egyébként egyedi megjelenésű lapos dobozkában. Külön megvásárolható 10 ezer forintért áttetsző védőtok és 13 ezer forintért a 45 wattos gyorstöltő, a Phone (2) egyik újdonsága ugyanis, hogy már képes 45 wattot felvenni megfelelő PD vagy QC adapterről. Ettől függetlenül maradt a hátlap alatt a Qi tekercs is, ez 15 wattot képes felvenni és 5 wattot képes leadni, így óra vagy fülhallgató töltésére használható a Phone (2). Vezetékes töltéskor az alsó Glyph csík jelzi, hogy mennyi az akku töltöttsége, ha kijelzővel lefelé tesszük le a mobilt, viszont ha vezetékmentes töltőpadként használjuk, csak egyet villan a középső LED-es kör, amikor érzékeli a másik eszközt a Nothing mobilja.

A doboz és a tartozékként adott kábel, SIM-tű
A doboz és a tartozékként adott kábel, SIM-tű [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés