Google Pixel 2 - referencia, de nem preferencia

Friss hardver, továbbfejlesztett kamera, ám hazánkat elkerülő szolgáltatások, brutális kávák és durva árazás, oreós finomságokkal.

Külső, kijelző

A Google új tételmondata: váltani a mobilközpontú szemléletről az MI központúra. A keresőóriás mesterséges intelligenciája ugyanis zöld robotos telefonokkal és azoktól függetlenül hangszórókban, órákban, autókban, fülesekben és számos egyéb formában fellelhető, minden szolgáltatást áthat és a Google Lensszel tárgyfelismerésre is bevethető. Az októberi nagy hardvereseményen szó volt az új Pixelbookról, több Home otthoni asszisztensről, a Pixel Buds okosfülesről, a Clips akciókameráról, a Daydream virtuális valóság rendszerről és a szárnyait bontogató, Google-féle kiterjesztett valóságról (ARCore). Ja, és úgy mellékesen a Pixel 2-ről és 2 XL-ről, ha bárkit érdekel.


[+]

Ha rosszmájú akarnék lenni, a bárkibe a Google nem feltétlenül tartozik bele, az elmúlt hetek felhasználói visszajelzései alapján ugyanis nem fordított kellő figyelmet mobiljai minőségbiztosítására. És ha a problémák többsége a phabletnél fordult is elő, tesztünk 5"-es alanya sem maradt ki a hibákból, így jogos lehet az olvasói kérdés: a HTC-féle megegyezéssel és fél évtizednyi referenciamobil tapasztalattal ezt mégis hogy? Szoftveroldalról is felemás a kép: a Nougat tavaly nyári premierje után ősszel a Pixelek már Android 7.1-gyel érkeztek, az Oreo 8.1-es fejlesztése idén azonban nem készült el a Pixel 2 premierjére, így a gépi tanulásra és gyors képfeldolgozásra szakosodott, igazán különlegesnek számító Visual Core extra chip még csak használatba sincs véve. Mintha siettették volna a telefonok premierjét.


[+]

Nem muszáj persze 800 eurón nyitó, gyári füles vagy jack kimenet nélkül érkező Pixelt vásárolni, lehet a Google által szoftverelt, Android One palettából is választani. Ám fura módon még az Android 8.0 se futott be ezekre, nem hogy a 8.1, mi lesz akkor a többi márka készülékeivel? És mi lesz az idei Pixelekkel a hibák sorát végigolvasva? Jó eséllyel az, hogy forgalomban maradnak, és páran visszacserélik hibás darabjukat, a VIP-Phone-tól hozzánk került, 5”-es Pixel 2 mindenesetre semmiféle bakival nem rendelkezett. Nem szenvedett a panel beégésektől, maszatoldó fekete pixelektől, érzékelési pontatlanságtól, rossz polarizációtól, zöld csíkoktól vagy villódzástól. Nem kattogott a hangszóró, nem voltak tompák a hangfelvételek, lámpafény alatt sem sávosodott a kamera, és még operációs rendszert is találtunk rajta. A Google tehát minden bizonnyal orvosolt sok kezdeti problémát, ám a Pixel 2 generáció így is a Note7 utáni, legtöbb negatív visszajelzést kapó kiadás lett – pont attól, aki az Android legjavát kívánja demonstrálni vele.

Lényegesen előnyösebb az LG G6 előlapi képernyőaránya
Lényegesen előnyösebb az LG G6 előlapi képernyőaránya [+]

Mert egyébként a keresőóriás beletette az IP67-es porálló és vízlepergető fémházba az eddigi legjobb zöld robotos rendszert és a legfejlettebb Google szolgáltatásokat, mindent átható gépi tanulással és szélsebes, letisztult felülettel. Ha pedig a Pixel 2 XL-lel minden rendben, vékonyított káváival a képernyődomináns társak mellett is helytáll. A kis Pixel viszont nem igazán, mert akkora, mint 5,8”-en Galaxy S8 vagy LG G6, a sztereó hangszórópár érvére pedig a szintén két csatornán muzsikáló iPhone X vág gúnyos animojit. 5”-en egyszerűen kisebbnek kellene lennie az alapmodellnek, főleg, mivel a képernyőből még el nem rejthető virtuális gombok is helyet rabolnak, meglehetősen ódivatúan. Mennyire szégyenli a kávákat a Google maga? A hivatalos termékoldalon úgy kell vadászni egy előlapi képet róla, a reklámfilmben pedig mellékszerep is alig jut neki a Pixel 2 XL mellett. Furcsa egy jövevény 2017-ben, bár 145,7 x 69,7 x 7,8 milliméterével és 138 grammjával, egy kézzel még nagyjából kezelhető.


[+]

A hátlap sem a megszokott: az alumínium vázat vastag festék prémium hibrid bevonat fedi (akárcsak a Nexus Imprint ujjlenyomat-olvasót), ami az LG G5-re emlékeztet, hát még a karcoknak való kisebb ellenállása. Hajlítgatni sem érdemes, tapogatni viszont illik, és kellemes a festés homokszerű textúrája, még ha csúszós is. Felül üveglap takarja a 12,2 megapixeles kamerát és a dupla LED villanót, alul mindössze egy halovány G betű utal a gyártóra. Mármint a megrendelőre, a Pixelt ugyanis a HTC szereli össze. Így kerülhetett át az U11-től a készülék szorítófunkciója – kár, hogy a hozzákapcsolt Google Segéd még mindig nem tud magyarul. Ha elölről unalmas, hátulról a Pixel 2 kétségtelenül karakteres. Az itt látható csak fekete variáció egész szolid, az egyértelműen fehér és a meglehetősen kék merészebb, a Pixel 2 XL fekete-fehér kiszerelése pedig baromira vagány, 5”-re is kérném ezt az opciót!


[+]

Az egyediségek sorát folytatja, hogy jobb oldalon felül van a bekapcsoló és alatta a hangerőszabályzó, fordítva szokott ez lenni. Szerencsére könnyű őket kitapintani, a bekapcsolót duplán lenyomva pedig azonnal indul a kamera. Bal oldalról húzható ki a nanoSIM-et befogadó tálca, plusz beépítették a 2700 mAh-s telep mellé a jövő megoldását: az eSIM-et – bár egyelőre még csak a Google amerikai hálózatán vehető használatba. Viszont a kezdetektől fogva érdemes mélyen beletúrni a dobozba, hiszen a jack dugós fülesek csatlakoztatásához szükség lesz az átalakítóra, amely az alsó USB-C portba megy. A pakk még némi leírást, egy két végén Type-C típusú kábelt, egy 18 wattos gyorstöltőt, egy SIM-tűt és egy OTG adaptert rejt. A Google sokszor kritizálta az online elérhető, rossz minőségű USB-A - USB-C kábeleket, mégis úgy döntött: szerezzen be ilyet magának az, aki adatot régebbi számítógépre átvinne.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Google Pixel 2 Apple iPhone X Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 5 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1125 x 2436 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia AMOLED OLED Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 410 / 470 nit 513 / 616 / 775 nit 403 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 6,7nit 2,0 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 6755 K 6769 K + TrueTone 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A vállalat persze felhőben gondolkodik, és 2020 végéig maximális minőségben lehet a Pixelekkel lőtt fotókat és videókat a Drive-be menteni, akárcsak az előlapi, 8 megapixeles szelfik tengerét. A Gorilla Glass 5 védőüveg alatt értesítő LED (külön be kell kapcsolni), fénymérő és közelségérzékelő is akad, alul-felül pedig, tekintélyes kávákkal egy-egy hangszóró vájt magának rést, 1080 x 1920 pixeles, tűéles AMOLED megjelenítőt közrefogva. A Samsung panel remek betekintési szögekkel, jó nappali fényerővel (bár nincs extra odakint) és kellően sötét éjjeli tulajdonságokkal rendelkezik. A kalibráció pontos, akinek viszont éppen emiatt hiányoznának a kirobbanó színek, a telítettséget megnövelheti, estére pedig bekapcsolhatja a kékfényszűrőt. Szó mi szó: a Pixel 2 olyan kistestvér, akinek nehéz dolga lesz ennyi kávával érvényesülnie, ám az XL-nél kevesebb képernyőhibával és három évig garantált, gyors rendszerfrissítésekkel át is térnék a lényegére: a remek szoftverre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Íme, az új Google termékcsalád

    Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

  • Android 8.0 Oreo rendszerbemutató

    Bár főleg a motorháztető alatt történtek az Android 8.0 legfőbb változásai, azért tudunk mutatni olyat, ami a felhasználónak is feltűnhet. Íme az Android, kekszes ízvilággal.

  • Google Pixel - más közönségre képpontosít

    Teljesen új filozófiával lépett elő valódi mobilgyártóvá a Google, ám a márkaterméket nem az ökoszisztémájából kiragadva lenne érdemes értékelni, főleg nem itthon.

Hirdetés