Android 8.0 Oreo rendszerbemutató

Bár főleg a motorháztető alatt történtek az Android 8.0 legfőbb változásai, azért tudunk mutatni olyat, ami a felhasználónak is feltűnhet. Íme az Android, kekszes ízvilággal.

Hirdetés

Android 8 - a jelen vagy a jövő?

Újabb főverzióhoz érkezett az Android, de most őszintén: nehéz a felhasználónak a friss tudáslistát végiggörgetve lelkesedni. Nem azért, mert a mobilvilágban abszolút domináns operációs rendszer rossz volna vagy nem fejlődött volna eleget, mert egyébként tök jó a 8.0 Oreo. A probléma ott kezdődik, hogy ami a Google két Pixel és Nexus telefonjának, illetve egy táblagépének és lejátszójának a zöld robotos jelen, az mindenki másnak a jövő. A sivár valóság a verziósivatagban ugyanis az, hogy 7.0 Nougat elemzésünk után fél évvel a 2016-os rendszer elterjedése még mindig csak 2,8%-on állt, és a 8.0 pár nappal ezelőtti megjelenéséig is csak 13,5%-ig tornázta fel magát. Mindeközben a 2015-ös Marshmallow a domináns főverzió, a mobilok harmadán pedig még régebbi Android fut.


[+]

Ezzel a Google is tisztában van, tavaly óta korábban indul a fejlesztői tesztelgetés, így a remény az, hogy az év végéig a korábbiaknál több okostelefon részesül a KitKat után ismét egy terméknevet viselő Android szoftverből. Ezzel párhuzamosan egyébként számos Google szolgáltatás és alkalmazás főverziótól függetlenül frissül és több programozói API használata sem feltétlenül igényel naprakész Androidot. Ennél is ígéretesebb a még eléggé ismeretlen Project Treble, ami egy olyan strukturális hátteret kíván adni az Androidnak az Oreótól kezdődően, amelyben szétválasztható a rendszer alapvető működése a gyártópartnerek egyéni felületétől, így az utóbbiaknak kevesebb dolguk lehet egy új verziószámra való átálláskor. Magyarán a frissítésekkel előbb meglehetnek, persze erre sosincs garancia és nem is világos még, hogyan működik majd élesben a dolog. Az mindenesetre tök jó lenne, ha a Google végezné az alapzat tatarozását, a partnereknek pedig maradnának a felső emeletek.

Mert egyébként az Android a legegyszerűbb, pixeli formában is tök jó mobilrendszer, átlátható, praktikus, mégis sokat tud, és annyira kevés a kritikus hiányossága, hogy 2017-ben inkább a motorháztető alatt történtek változások. Azért persze egy picit a sminken is igazítottak, kezdve a főképernyővel: még több ikonstílus választható a Pixel Indító beállításai között (mondjuk ez a Nexus 5X-re nem érhető el, mi egyéni forrásból tettük fel rá), illetve megjelentek az adaptív ikonok, amelyek mindig az adott gyártó ikonstílusához igazodnak. A Pixel Indítóban az ikonok fölött apró karika is megjelenhet: a többszínű értesítési pötty egy roppant pofás megoldás, ami lehetővé teszi a kapcsolódó notifikációkat helyben megtekinteni: csak hosszan rá kell nyomni. A „mini-értesítések” újabb tapival nyílnak meg vagy vízszintesen simíthatók el, emellett az ikonokra tapadva továbbra is elérhetők a kapcsolódó gyorsindítók és parancsikonok. Mostantól pedig a kapcsolódó widgeteket is ki lehet innen választani, nem kell értük a modultárban görgetni és görgetni.

A gyakorlott szem az értesítési panelen is észrevehet változásokat, kezdve a világosabb háttérrel. A függönyt lehúzva, a kapcsolósáv alatt mindjárt megjelenik a beállításikon, lejjebb húzva pedig az állapotsáv ikonjai libasorban értesítési kártyává alakulnak. Még lejjebb húzva a többi kapcsoló és a fényerőszabályzó is előbújik, fiókváltás és testreszabási opciókkal. Az Android Nougat újdonsága volt, hogy egyetlen alkalmazás értesítései, ha szaporodtak és sokasodtak, csoportosításra kerültek, mostantól pedig még összetettebb a notirendszer – valamiért a Google imádja ezt birizgálni. Eddig is adott volt a gyorsválasz lehetősége a kártyáról, hosszan rányomva vagy óvatosan balra simítva ugyanakkor egy appnak többféle típusú értesítését is kezelésbe lehet venni, ezeket csatornáknak hívják.

Az Android Oreo szobor a Google-központban
Az Android Oreo szobor a Google-központban (forrás: SE Roundtable) [+]

Mondjuk, az ember nem szeretne minden közösségi bejegyzésről hangjelzést, a chat üzenetekről viszont igen. Mostantól az előbbi csoportot elnémítható, és meg van oldva a dolog. Típus szerint akár fél tucat értesítési csatorna fény-, rezgés és hangjelzése, illetve ideiglenes elnémítása megoldható egyetlen programon belül, plusz az is, hogy megjelenjenek-e a környezeti kijelzőn. Ez, vagyis az ambient display is fejlődött picit: ha a mobilt felemeljük, az óra mellett az értesítési ikonok jelennek meg, ha pedig noti érkezik, annak az egész kártyája felvillan. Aki egy multimédiás alkalmazást Android 8.0 alatt elindít (mondjuk a Play Zenét), kiszúrhatja: az értesítési kártya mögött megjelenik az albumborító. Más alkalmazás is megváltoztathatja a noti hátterét tartalom szerint, illetve az prioritás szerint is módosulhat: a kevésbé fontos kártyák sötétebb háttérrel, kompakt méretben, legalulra kerülnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Elstartolt a Google I/O

  Android O, egyszerűsített zöld robotos főverzió, kiterjesztett valóság, önálló virtuális valóság szemüveg és minden, amit a mesterséges intelligenciáról és a gépi tanulásról tudni akart, csak eddig nem merte megkérdezni.

 • Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

  A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

 • Google Pixel - más közönségre képpontosít

  Teljesen új filozófiával lépett elő valódi mobilgyártóvá a Google, ám a márkaterméket nem az ökoszisztémájából kiragadva lenne érdemes értékelni, főleg nem itthon.

 • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

  Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

Hirdetés