Megegyezett a HTC és a Google

A keresőóriás ugyan nem vásárolja fel a tajvaniak mobilrészlegét, a megegyezés keretében számos szakemberhez és a szellemi tulajdon java részéhez hozzájut.

Hetek óta pletykálnak a HTC és/vagy a részlegeinek esetleges áruba bocsátásáról, ám akik a patinás tajvani gyártót független szereplőként kívánják látni a jövőben is, megnyugodhatnak: nem vásárolja fel a Google a mobilos üzletágát. Vagy legalábbis nem egészében. A frissen bejelentett megegyezés szerint a Google 1,1 milliárd dollárt, azaz 286 milliárd forintot fizet a HTC-nek azért, hogy jó pár szakembere (akik közül sokan eddig is besegítettek a Pixel telefonok megalkotásában) a keresőóriáshoz szegődjön, ahol aztán számos hardverprojektben részt vehetnek. Emellett a Google olyan licenc keretszerződést kötött, melynek keretében hozzáférhetnek a HTC szellemi tulajdonához, szabadalmaihoz és formatervezési mintáihoz, ami ugyancsak jót tehet a saját eszközök jövőjének.

Rick Osterloh, a Google hardverrészlegének vezére
Rick Osterloh, a Google hardverrészlegének vezére (forrás: AndroidAuthority) [+]

A megegyezés mögött nem alaptalan Rick Osterloh-t, a Motorola korábbi kulcsemberét a háttérben sejteni: vezetése alatt számos Google márkás termék piacra került, a Segédre épülő otthoni hangasszisztenst beleértve, és már jó ideje azon munkálkodik, hogy egységesebb, átláthatóbb és szervezettebb legyen a keresőóriás hardverészlege. A HTC munkatársai, technológiái és licencelt szabadalmai számos hézagot betölthetnek, plusz a jövő Pixel mobiljai és egyéb termékei is profitálhatnak a házon belülre került szakértelemből.

A Pixel 2 nemrégen kiszivárgott renderképe
A Pixel 2 nemrégen kiszivárgott renderképe (forrás: Droid-Life) [+]

„A Google hardveres üzletága még mindig gyerekcipőben jár. Egy központi mag megteremtésén dolgozunk, miközben olyan termékvonalat kívánunk piacra dobni, amely különleges és kellemes élményeket nyújt a felhasználóknak, összehozva a Google szoftvermegoldásait (például a Segédet) a gondosan megalkotott készülékekkel. A HTC hosszú ideje fontos partnerünk, és a piac nem egy gyönyörű high-end termékét tette le az asztalra. Alig várjuk, hogy szakemberei csatlakozzanak hozzánk ezen az úton” – olvasható Osterloh-tól a Google Blogban.

Ilyen lehet a Google Home Mini
Ilyen lehet az 50 dolláros Google Home Mini (forrás: Droid-Life) [+]

A keresőóriás október 4-én tartja az új hardvercsalád bemutatóját a két idei Pixellel, várhatóan egy új Daydream View szemüveggel és egy kisméretű, olcsóbb Google Home okoshangszóróval. Ami a HTC-t illeti, a tajvani márka mobiljaival továbbra is fogunk találkozni, azt ugyanakkor nehéz megtippelni, hogy a szakembergárdából mekkora rész marad a patinás vállalatnál, illetve a veszteséges negyedévek után a befolyó tőke jó irányba tudja-e terelni az eladásokat hosszútávon. A közeljövőben mindenesetre három HTC-márkajelzésű telefon futhat be, illetve egy Android One variánsról is pletykálnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés