Íme, az új Google termékcsalád

Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

Hirdetés

MI, Google Segéd és Google Home

Ha a Google I/O az androidos fejlesztők és a zöld robotos főverziók főeseménye, az őszi Made by Google esemény az amerikai óriásvállalat hardverparkjáról szól, amely tavaly mindennél több taggal bővült, és amely a Nexus mobiltelefonokat hátrahagyva saját márkás Pixel készülékekkel lépett új szintre. A HTC-vel köttetett, friss megállapodás egyre jobban letisztázza a Google hardveres részlegének a határait, ami fontos lépés afelé, hogy a keresőjéről, hirdetőfelületeiről, mesterséges intelligenciájáról és szerteágazó szolgáltatásairól ismert szoftveróriás termékoldalon is meghatározó szereplő legyen.


Sundar Pichai nyitotta meg a show-t. A képek forrása: Google [+]

Ki más pattanhatott volna a helyi idő szerint szerda reggeli, online is közvetített sajtóesemény porondjára, mint a Google vezérigazgatója, a népszerű Sundar Pichai, ám az elmúlt hetek sajnálatos eseményei miatt először a hurrikánok és a Las Vegas-i tömeggyilkosság kapcsán osztott meg kedves szavakat. Aztán gyorsan a bűvös gépi tanulás szókapcsolatra terelődött a téma: a Google házon belüli megoldása például az emberi szemnél sokkal hatékonyabban azonosít az utcakép fotókon lévő hátszámokat és jelöléseket a pontosabb térképalkotás érdekében, és ez egy a sok felhasználási módja közül.


A Google víziója MI-központú, és igyekeznek mindent gépi tanulása alá fogni [+]

A gépi tanulás a Chrome instant fordításából is kiveszi a részét, amely több tucat nyelvet ismer és fordítja le azonnal, egyre természetesebb formában. Ez is része a Google fókuszának a mobilközpontú szemléletről az MI-központúra (mesterséges intelligencia) áttérve. Az MI-központú világban nem csak az asszisztenssel lehet elbeszélgetni, eszköz az eszközzel is tud, és a mögöttük lévő szoftverek önfejlesztőek, ráadásul alkalmazkodnak a felhasználói igényekhez. Az egyik kulcsa ennek az auto ML (automatikus gépi tanulás), melynek fejlődésével a Google képfelismerő algoritmusa például sokkal hatékonyabb és erőforrás-barátabb lett. De elég az MI-ből, aminek ki tudja, hogy mi lesz a vége: Rick Osterloh lépett színpadra, úgyhogy az új termékek következzenek!


A Google Home Mini [+]

Ma több mint 50 millió Chromecast van használatban, roppant népszerű a Google intelligens WiFi, a Google Home otthoni asszisztens 100 millió új választ tanult el tavaly óta és a Pixel telefonok jobban fogytak bármely korábbi referenciamodellnél, úgyhogy ideje volt, hogy újak érkezzenek, rendre a Google-féle mesterséges intelligencia, a hardverek és a szoftverek összehangolásával. A Made by Google termékvonal kulcsa idén a segítségnyújtás, hogy mindig és azonnal elérhető legyen a keresőóriás Segédje. Rishi Chandra érkezett a pódiumra, és a Google Segéd (Assistant) Japán verziójának bejelentése után elmondta, hogy mennyire fontos lépés volt az idei évben a felhasználó hangjának (akcentusának és tónusának) eltanulása, hogy a Google Home otthoni segéd meg tudja különböztetni a családtagokat, és az ő preferenciáik alapján válaszoljon. A Home-ról történő hanghívásokról is szó esett, mostantól pedig a fotelből fel lehet hívni mondjuk egy éttermet a szóbeli asztalfoglaláshoz, egyszerű hangutasítással, a tulajdonos mobiljának közvetítésével.

Ilyen színben is elérhető a Google Home Mini
Ilyen színben is elérhető a Google Home Mini [+]

A Google Home család új tagja a Mini, ami a nevének megfelelően igen apró lett. Négy LED lámpát kapott a vizuális visszajelzéshez, érintésre és hangra is reagál, a különleges textilbevonat alatt az ígéretek szerint pedig minőségi, térhatású hangszórók kaptak helyet. Három színben érhető el, és Amerikában mindössze 49 dollárba kerül, azaz alávág a Home és más megoldások árának. Persze nincs kijelzője, szemben az Amazon Echóval vagy az Essential Home-mal. Az eredeti Google Home persze továbbra is kapható, és a Segéd, a telefonon vagy valamelyik otthoni eszközön továbbra is csupa hasznos információt közöl reggel, ezt roppant hasznosnak találja Rishi. Az asszisztens ma már egyébként 1000 különböző eszközzel képes együttműködni, mondjuk a Nest valamelyik otthoni termosztátjával.

A Google Home Max
A Google Home Max [+]

A Mini nem érkezett egyedül: elkísérte a két hangszórós, igen hangos és basszusokra berendezkedett Google Home Max, amely nyilván több helyet kíván a lakásban, viszont jóval tisztább hanggal tölti meg azt. Ehhez automatikus, a szobához igazodó hangzásjavítás is jár, és támogat egy rakás zenei szolgáltatást, a Google saját előfizetéses adatbázisát beleértve. A Home Max akkor is érti a felhasználót, ha a zene épp dübörög, és Maxtól lejátszási lista összeállítása, indítása is kérhető. A méretes újdonság álló és fekvő formában is használható, kettőt bevetve pedig a sztereó hangzás sem gond. Egy darabért 399 dollárt kell majd kifizetni, kétéves YouTube Red és Google Music előfizetéssel ajándékba.

A Nest új kütyü segítségével ki lehet tekinteni a tévén az ajtó elé
Az új Nest kütyü segítségével ki lehet tekinteni a tévén keresztül az ajtó elé [+]

Mivel a Nest egy ideje a Google kötelékébe tartozik, nem véletlen, hogy hat új terméke együttműködik a keresőóriás okos ketyeréivel. A Nest ajtófigyelő kamerájának képe például a Segéd megkérésére kidobható a tévé képernyőre. Nest Hello okoscsengő képes felismerni a korábban már megismertetett személyt, amikor kamerája elé lép, és elmondja a tulajdonosnak, ki csöngetett, vagy csak egyszerűen megmutatja az élőképet. Egy "OK Google, jóccakát" üzenettel pedig élesíthetők a Nest biztonsági megoldások, a termosztát és lekapcsolhatók a villanyok. A Home termékek egyébként immár képesek a szülői intelmeket az egyik készülékről az összes hangszóróra szórni, például "ideje iskolába menni, gyerekek", úgyhogy a "nem hallottam, mit mondtál, anyu" kifogás többé sajnos nem működik. A Home hangfalak ráadásul távolról, a tulaj telefonjáról is továbbíthatnak üzeneteket. Kárpótlásképpen a gyerekeknek, egy csomó szóbeli, tanulást elősegítő játékkal bővült a Segéd tudáslistája, a Disney segítségével pedig még hangos mesék is kérhetők.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés