Google Pixel - más közönségre képpontosít

Teljesen új filozófiával lépett elő valódi mobilgyártóvá a Google, ám a márkaterméket nem az ökoszisztémájából kiragadva lenne érdemes értékelni, főleg nem itthon.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

Még meg sem érkezett hozzánk a Pixel, de már hosszasan vitatkoztunk a szerkesztőség tagjaival arról, hogy felhasználói szemmel örülnünk kéne-e az új termékvonalnak, vagy szomorkodnunk kéne miatta. Fáj a szívünk a Nexus kütyükért, Bone123, dr. Kind és jómagam is rendkívül elégedett Nexus 4 és Nexus 5 felhasználók voltunk, abban pedig megegyeztünk, hogy a célnak megfelelő, rendkívül jól eltalált, elérhető árú készülékeket kaptak a fejlesztők és bizonyos felhasználók. Az Android azonban töretlenül fejlődik, és azokat a funkciókat, amiket egyéb gyártók különféle saját megoldásokkal implementáltak a hardver- és szoftverkínálatukba, natívan tették elérhetővé az operációs rendszerben, így pedig jogosan érezhette úgy a Google, hogy akár egy közel gyári Androiddal is készen állnak egy valódi márkatermék piacra dobására. Olyan márkatermékére, amihez legalább olyan szintű támogatás illik, mint az Apple vagy a Samsung esetén: exkluzív garanciarendszer alakul ki, rengeteg helyen fogják reklámozni a csomagot, márkaboltok nyílnak meg és rengeteg olyan kiegészítő válik elérhetővé, amitől a Pixel egy komplett ökoszisztéma lesz, és mint ilyen, egy lapon sem lehetne említeni a referenciamobilok összességeként értelmezhető Nexus-vonallal.

A gyártást a HTC végezte, de összességében Google-terméket tisztelhetünk a Pixelben
A gyártást a HTC végezte, de összességében Google-terméket tisztelhetünk a Pixelben [+]

Valószínűleg mi örülnénk a legjobban ennek a lépésnek, ha a Pixel nem a Nexus mobilok helyett érkezne. De sajnos ez történt, és várhatóan a Pixel a fejlesztők következő lépése is lesz a konzumer-vonal mellett, hiszen a Google fejlesztői oldaláról már most le lehet tölteni a korábbi image fájlokat, és mivel a Pixel szinte egy teljesen nyers Androidot futtat, tesztelőkörnyezetnek a Nexusok kifutása után valószínűleg nem lesz jobb alternatíva a piacon. Hazai viszonyok között viszont jelenleg sem mondhatnánk sokkal többnek a Pixelt, hiszen az asszisztens egyáltalán nem elérhető, ha saját nyelvünkre állítjuk a rendszert, a szolgáltatáscsomagból pedig legfeljebb egy szürkeimportos mobil lehet a mienk, így sem a különleges kiegészítőket, sem pedig a márkaboltok előnyeit nem élvezhetjük, legalábbis egyelőre.

Jóval kisebb, mint a Zenfone 3 Deluxe, de kompaktnak azért nem lehet nevezni
Jóval kisebb, mint a Zenfone 3 Deluxe, de kompaktnak azért nem lehet nevezni [+]

Aki bővebben szeretne olvasni arról, hogy mik a Google tervei a Pixellel, és miként lépett elő mobilgyártóvá a Google, az mindenképp olvassa el a múlt hónapban megjelent irományunkat erről, most azonban a tesztasztalunkon heverő, XXL GSM-től érkezett mobilra próbáljunk meg első fecskeként tekinteni, és egy olyan önálló eszközként értelmezni, amit oda lehet tenni a Samsung Galaxy S7 és az Apple iPhone 7 mellé. Az esemény, amin a két eszköz bemutatkozott, Made by Google névre hallgatott, és az új filozófiának megfelelően korántsem egy fejlesztői konferenciát képzeljen el az érdeklődő, a show nem volt olyan látványos, mint egy tipikus Samsung-eseményen, az előadásmód pedig nem volt annyira lehengerlő, mint amit a legtöbb Apple-rendezvény közvetítésein tapasztalhattunk, de első próbálkozásnak bőven megállta a helyét. A cég szkeptikus környezetbe helyezte a gyártók jellemző névadásait, így készítettek egészen fekete, nagyon ezüst és igazán kék színváltozatokat a mobilból, és a 3,5 milliméteres jack csatlakozó elhagyására is tettek egy egyáltalán nem burkolt kritikát.

Kábelekkel jól áll a doboz, de a fülhallgatót és a védőtokot hiányoljuk
Kábelekkel jól áll a doboz, de a fülhallgatót és a védőtokot hiányoljuk [+]

A doboz tartalma USB-kábelek szempontjából nagyon rendben van, hiszen a hagyományos USB (Type-A –Type-C) kábelen kívül kapunk hozzá OTG-átalakítót, és Type-C –Type-C-kábelt is, így ellentétben az iPhone 7-tel, a Pixelt külön vásárolt átalakító nélkül csatlakoztatjuk akár az új MacBook Próhoz. Mókás. Azért viszont már nem jár a dicséret, hogy a kiegészítők listája itt gyakorlatilag véget is ér, hiába ábrándoznánk headsetről, tokról, vagy védőfóliáról, ezeket mindenképpen külön kell beszereznünk a mobilhoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

    Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

  • Google Nexus 5X - szép kort megélhet

    Az LG referenciakészülékén már az Android Marshmallow rendszer fut, méghozzá rendkívül sebesen. Jó a felhasználói élmény, az ujjlenyomat-szenzor, a kamera, csak az árazás nem.

  • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

    Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

Hirdetés