Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

Bevezető

Sokan visszasírják a partnergyártókkal megalkotott, többé-kevésbé elérhető áron értékesített, profitot viszont nem termelő Nexus termékvonalat most, hogy a Google koncepciót váltott, és a nyereségre rámenő, komoly terméktámogatást élvező, üzletekkel és reklámokkal megtámogatott Pixel famíliát elindította, busás felárral. Látni kell viszont, hogy a keresőóriás milliárdnyi felhasználót lát el javarészt ingyenes szolgáltatással (cserében adatot gyűjt és személyre szóló reklámokat küld), a Nexus vonal pedig egy statisztikai hibahatáron belül maradó csoportnak szólt (fejlesztők, a nyers Android rajongói), így a szemléletváltás üzletpolitikailag érthető.


[+]

A Google tehát lépett egy Apple-t, és a két Pixel telefonnal küllemben, felszereltségben, támogatásban és a vásárlói figyelemfelhívásban bejelentkezett az abszolút prémiumszegmensbe. Ott pedig ma is százmilliók fizetnek ki zsebből, részletre, esetleg kövér előfizetésért cserébe kedvezményesen kisebb vagyonokat, és miért ne mehetne erre rá a pénztárcára Google is – Mountain View-ban sem ingyen nyírják a füvet. Azt se felejtsük, hogy a szűk Nexus vásárlóréteget nem kellett megkeresni, az S7 edge, a Mate 9 vagy az iPhone 7 Plus ellen viszont csak akkor van a Pixel telefonoknak esélye, ha a vásárlótömegek egyáltalán értesülnek a létezéséről, ami úgyszintén zöldhasút igényel, akárcsak a legfőbb különlegességüknek a fejlesztése.


[+]

Ez volna a mesterséges intelligenciára és a felhasználói szokásokra épülő Google Assistant, magyar szemszögből mindjárt azzal a problematikával, hogy Szent István nyelvén nem beszél, az egy időben megjelent Google Home, WiFi és Daydream View itthon nem kapható (de az Android Wear 2.0-s órákból sem sok), plusz egy csomó beépülő szolgáltatás elérhetetlen itthon (étteremfoglalás, Uber hívás, VR-tartalmak). Magyarán pont azt lesz nehéz egy szürkeimportban idekerült eszköznél megmutatni, ami a Pixel telefonok lényege: a kapcsolódó, széles szolgáltatáshalmaz, közepén egy női, digitális hanggal. Azért megpróbálkozunk.


[+]

A Google persze pontosan tudja: a fent ecsetelt termék- és szolgáltatáscsomag csak néhány régióban érhető el kompletten, ezért javarészt ezen határokon belül is marad az értékesítéssel. Eddig óvatos sikernek tekinthető a Pixel família, tehát elindultak azon az emelkedőn, melynek a csúcsán az iPhone és a Galaxy van, a kérdés persze az, hogy átlagfelhasználói oldalról mit tudnak a vegytiszta Android mellé rakni, amikor a konkurencia komoly extrákat, vízálló kivitelt, ívelt kijelzőt, dupla kamerát, jól felszerelt kameraszoftvert és egyéb sajátosságokat biztosít. A Nexus ugye pont az extrákat spórolta ki, 270 ezer forinton nyitva azonban nincs helye a takarékoskodásnak.


[+]

Azért a füles csak kimaradt az XXL GSM-től idevándorolt, hófehér, fiókszerűen szétválasztható csomagolásból, ami arányosan nőtt a Pixel dobozához képest, míg a tartozéklista megmaradt. Ez némi leírás és a SIM-tűn kívül az USB kulcsszó köré épül: akad egy sima Type-A - Type-C kábel az adatátvitelre (USB 3.0), aztán egy Type-C - Type-C kábel (USB 2.0) két mobil vagy hasonló porttal rendelkező masina összeköttetésére. Az adapterbe is ez megy (5V / 3A, 9V / 2A). Van aztán egy Type-C USB-OTG bigyó, amire periféria, tároló és újabb kábellel a régi telefon dugható. Ezzel és a Type-C kábellel is gyorsan át lehet költözni a régi mobilból az újba, a Google besegít, ráadásképpen a Pixelről más eszköz tölthető is. Fólia, füles vagy védőtok nincs, az viszont elismerésre méltó, hogy a filléres USB-C kábelek kritizálása után a Google ezen a fronton nem fukarkodott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Google Pixel - más közönségre képpontosít

  Teljesen új filozófiával lépett elő valódi mobilgyártóvá a Google, ám a márkaterméket nem az ökoszisztémájából kiragadva lenne érdemes értékelni, főleg nem itthon.

 • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

  Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

 • Rootolható lesz a Google Pixel és Pixel XL

  Persze nem minimális áldozatok nélkül, de a Google hivatalosan garantálja, hogy továbbra is meglesz a lehetősége, hogy isteni hatalom birtokába kerüljünk a rendszeren belül.

 • A Google szerint a hangvezérlésé a jövő

  Az otthoni eszközök királya a Google Home, ami végre csattanós választ adhat az Amazon Echóra. Jön a 4K felbontásra képes Chromecast is.

Hirdetés