Apple iPhone X - vissza a jövőbe

Brutális hardver, előremutató arcazonosítás, szuper kamerák, kakis animoji és jó pár ellentmondás – íme, az Apple jövőképe a jelenben, egy kisebb vagyonért.

Hirdetés

Bevezető

Végső soron ezt az iPhone-t is a márka szerelmesei, az Apple szolgáltatások kedvelői, az egyszerűen nagyszerű kamerára vágyók és a dadogásmentes, gyakran frissülő felület szimpatizánsai fogják boldogan beszerezni, nem kevés felhasználót nyerve az animált hangulatjelekkel és a kávamentes OLED kijelzővel. Mások pedig legyinteni fognak: mobiltelefont négyszázezerért értelmetlen, az Android a töredékéért kínál nyitottabb és testreszabhatóbb rendszert, az iPhone 8-at könnyebb kezelni és a Touch ID praktikusabb, az arcmimikát követő animoji meg a marketingosztály ravasz fegyvere, dőljön be neki az, aki hagyja.

Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében
Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében [+]

Ez volna a jubileumi iPhone X esszenciája, ám legyen a Kedves Olvasó rajongó vagy szkeptikus, nyilván nem két tételmondatért tévedt ide, hanem azért, hogy részleteiben megismerje: mégis mi ez a nagy felhajtás a tizedik évfordulós, eddigi legmegosztóbb Apple okostelefon körül? Már a neve is zavarba ejtő: nem iksznek kell ejteni, hanem iPhone tíznek, de akkor mi történt az iPhone 9-cel, és miért van kétféle számozás egy esztendőben? Mintha az Apple se tudta volna eldönteni, elérkezett-e a soká halogatott dizájnváltás ideje, avagy a technológiai korlátok miatt jobb még várni vele, úgyhogy lett régi küllemű, Touch ID-s iPhone 8 és 8 Plus, és mindent újraíró, Face ID-s iPhone X is, némi késedelemmel és a gyanúval: mintha siettették volna.

Az Apple iPhone Steve Jobs kezében, 2007-ben
Az Apple iPhone Steve Jobs kezében, 2007-ben (forrás: DesignCrowd) [+]

Nyújt viszont az elit modell néhány olyat, amiben első: először került okostelefonba tényleg praktikus és vele egy időben biztonságos arcalapú azonosítás, csak az ember ikertestvére ne kószáljon a közelben. Először nyugdíjazták a főgombot, így gesztusvezérlések sorával kell kezelni ezt az iPhone-t. Először akad valós mélységérzékelős kamerarendszer az előlapon, hozzá passzoló portrémegvilágítással. Először virít OLED kijelző egy iPhone-on, méghozzá Full HD-nál nagyobb felbontással, HDR-rel, kávamentes kivitellel és felül betüremkedő kamerarésszel. Végül pedig a többi modellben is fellelhető, brutális Apple A11 Bionic rendszerchip és a kiemelkedő, 4K / 60 fps és 1080p / 240 fps videofelvétel mellett itt optikailag stabilizált teleobjektíves kamera is fellelhető.

A jubileumi iPhone X Tim Cook kezében, 2017-ben
A jubileumi iPhone X Tim Cook kezében, 2017-ben (forrás: Fortune) [+]

Az viszont, hogy mindezek jobbá teszik-e a X-et társmodelljeinél, amelyek üveg hátlapja ugyancsak lehetővé teszi a vezetékmentes töltést – magyarán megéri-e a jubileumi modell a tekintélyes felárat, olyan kérdés, aminek oldalakat érdemes szentelni, aztán szubjektív konklúziót levonni. Az mindenesetre látszik, hogy a legendás Steve Jobs mobilkorszakának leáldozott: az apró okostelefon az alapító kezében szöges ellentéte a sokkalta nagyobb és bonyolultabb iPhone X-nek, márpedig úgy tűnik, Tim Cook és csapata elkötelezte magát ebben az irányban.

Függőleges, kiemelkedő kamerapúp, üveg hátlap, négy LED: hátul is változtak a dolgok
Függőleges, kiemelkedő kamerapúp, üveg hátlap, négy LED: hátul is változtak a dolgok [+]

A piac persze most is reagálni fog, és várhatóan megpróbál az eddigi legelőremutatóbb iPhone-ból inspirációt meríteni, ahogy tette a korábbi modellek esetében. Az Apple formálta az okostelefóniát praktikussá és felhasználóbaráttá, aztán méretben és funkcióban maga is reagált a gyorsan fejlődő konkurencia vívmányaira. Ez a kölcsönös versengés és egymásrautaltság 2007-es szemmel egy elképzelhetetlenül nagy piacot szült, temérdek technológiai vívmánnyal, megváltoztatva azt, ahogy a technológiához hozzáférő modern ember kommunikál és informálódik. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás korszakába lépve pedig tovább változik a forma és a funkció, az iPhone X pedig kétségtelenül a legbátrabb húzás az Apple telefonok történetében, bár nem mindegyik változás hozott korábban osztatlan sikert (lásd a jack port elhagyását).

A csomagolás a megszokott, a benne lévő csúcskészülék viszont merőben más, mint az eddigiek
A csomagolás a megszokott, a benne lévő csúcskészülék viszont merőben más, mint az eddigiek [+]

A legkevésbé a csomagolás jelzi a paradigmaváltást (hozzánk a VIP-Phone közbenjárásával került egy darab): ugyanaz a hófehér doboz rejti a főszereplőt és tartozékait, amit korábban megszokhattunk. A tetejére nyomtatott, színes és furcsa tetejű készülékfotó ugyanakkor előrevetíti a változásokat, a kartontetőt leemelve az elmúlt hónapok kémfotói pedig valósággá válnak: az iPhone X itt van és kézbe fogható. Olyannyira a készülék a főszereplő, hogy a dobozbelső maradékára semmi izgalom nem jutott: előcsalható a változatlan, Lightning portos EarPods mikrofonos füles, a Lightning - jack átalakító, a SIM-tű, némi ábrázott olvasnivaló, a töltőkábel és az 1 amperes töltő. Bizony: az iPhone X, bár gyorstöltésre alkalmas, a megfelelő adaptert és Type-C-s Lightning kábelt magunknak kell beszerezni egy kövérebb összegért. Valljuk be: a mobil 380 ezer forintos nyitóárával ez sunyi lehúzás, ennyiért a vezetékmentes AirPods fülest is illett volna mellékelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • Gyorsabb lesz az iPhone-ok töltése

  Egy kiegészítőgyártó fecsegte ki, hogy az iOS következő verziója már biztosítani fogja a gyorsabb vezeték nélküli töltést.

 • Dél-Korea kifogyott az iPhone X-ből

  Az Apple évfordulós készüléke percek alatt elfogyott, minden szolgáltatónál hiánycikk a főleg ezüstben népszerű készülék.

 • Jony Ive: ha van jobb út, ne ragaszkodjunk a régihez!

  Az Apple fődizájnere beszél az iPhone X megosztó formájáról és az olyan döntésekről, mint az 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet elhagyása. Mindeközben komoly Apple-Intel összefogás készülődhet.

 • Késik az Apple HomePod

  Az ünnepek alatt még biztosan nem az Apple prémium hangszórója fogja nyújtani a zenei aláfestést, a gyártás ugyanis kissé meglassult.

Előzmények

Hirdetés