Kipróbálható a Visual Core a friss Android 8.1 bétával

Egyre több gyártó biztosít a hagyományos SoC és képfeldolgozók mellé segédprocesszort, valamiféle NPU-t ugyanis az Apple A11 Bionic, a HiSilicon Kirin 970 és a és a két Pixel 2 telefon is bevet. Az utóbbi esetben nem a Snapdragon 835 extra hardveréről van szó, hanem egy Google-Intel közös fejlesztésű IPU-ról, vagyis képfeldolgozóról, ami felgyorsítja a kitűnő HDR+ fényképek mentését, illetve komplex gépi tanulási folyamatokra is bevethető. Legalábbis a tervek szerint: az Android 8.0-val érkező Pixel 2 család még nem használja a Visual Core-t, és az Android 8.1 első fejlesztői béta változata sem aktiválta.

A minap befutott, kiadás közeli második fejlesztői béta viszont lehetővé teszi a fejlesztői beállítások között a segédprocesszor aktiválását, az pedig előbb-utóbb alapvető használatra lesz fogható. A fenti videó demonstrációja szerint leginkább rosszabb fényviszonyok között gyorsul fel a több képet lövő és összegyúró HDR+ algoritmus, de egyébként is fürgébb az ilyen felvételek mentése. Az IPU továbbá mélységérzékelésre, így a portrémód hátterének hatékonyabb elkülönítésére is használatos, illetve mindenféle, mobilkészüléken végzett MI és gépi tanulási folyamatra, bár a jövő zenéje, hogy erre mekkora lesz az igény.


Nemsokára elérhető lesz az Android 8.1 publikus változata a Pixel 2-re [+]

A fejlesztői kiadás, amely az idei és a tavalyi Pixelekre, a Pixel C-re és a két utolsó Nexusra is elérhető OTA vagy képfájl formájában, egyelőre korai szoftververzióval használja a Pixel 2 és a Pixel 2 XL segédprocesszorát, a bekapcsolásához a fejlesztői beállítások között a Camera HAL HDR+ opciót kell kiválasztani. Újdonság a 8.1-ben a Bluetooth kapcsoló jobb oldalán felbukkanó ikon, amely a csatlakoztatott eszköz akkumulátorát mutatja, az sRGB képernyőmód a tavalyi Pixelekre, a telítettségállítás az ideiekre, illetve általános hibajavítások, a Pixel 2 hangfelvételét és szélső érintési problémáit orvosolva. A fejlesztők a neurális hálózatokhoz, a hátterekhez, a biztonságos böngészéshez és a megosztott memóriához kapcsolódó, friss API-kal találkozhatnak, és az Android Wear is több lehetőséget tár eléjük. További információ és letöltés itt.

Azóta történt

  • MWC 2018: Go Nokia Go

    A Nokia 1 a visszafogott méretek és a szerény specifikáció mellé kis rendszerigényű Androidot és Xpress-on hátlapokat biztosít.

Előzmények

Hirdetés