2019. január 23., szerda

Gyorskeresés

Kipróbálható a Visual Core a friss Android 8.1 bétával

 • (f)
 • (p)
Írta: | | Forrás: Android Developers

Közel az Android Oreo első komolyabb frissítésének közzététele, a kiadás közeli fejlesztői változat pedig végre felszabadítja a Pixel 2 segédprocesszorában rejlő potenciált.

Hirdetés

Egyre több gyártó biztosít a hagyományos SoC és képfeldolgozók mellé segédprocesszort, valamiféle NPU-t ugyanis az Apple A11 Bionic, a HiSilicon Kirin 970 és a és a két Pixel 2 telefon is bevet. Az utóbbi esetben nem a Snapdragon 835 extra hardveréről van szó, hanem egy Google-Intel közös fejlesztésű IPU-ról, vagyis képfeldolgozóról, ami felgyorsítja a kitűnő HDR+ fényképek mentését, illetve komplex gépi tanulási folyamatokra is bevethető. Legalábbis a tervek szerint: az Android 8.0-val érkező Pixel 2 család még nem használja a Visual Core-t, és az Android 8.1 első fejlesztői béta változata sem aktiválta.

A minap befutott, kiadás közeli második fejlesztői béta viszont lehetővé teszi a fejlesztői beállítások között a segédprocesszor aktiválását, az pedig előbb-utóbb alapvető használatra lesz fogható. A fenti videó demonstrációja szerint leginkább rosszabb fényviszonyok között gyorsul fel a több képet lövő és összegyúró HDR+ algoritmus, de egyébként is fürgébb az ilyen felvételek mentése. Az IPU továbbá mélységérzékelésre, így a portrémód hátterének hatékonyabb elkülönítésére is használatos, illetve mindenféle, mobilkészüléken végzett MI és gépi tanulási folyamatra, bár a jövő zenéje, hogy erre mekkora lesz az igény.


Nemsokára elérhető lesz az Android 8.1 publikus változata a Pixel 2-re [+]

A fejlesztői kiadás, amely az idei és a tavalyi Pixelekre, a Pixel C-re és a két utolsó Nexusra is elérhető OTA vagy képfájl formájában, egyelőre korai szoftververzióval használja a Pixel 2 és a Pixel 2 XL segédprocesszorát, a bekapcsolásához a fejlesztői beállítások között a Camera HAL HDR+ opciót kell kiválasztani. Újdonság a 8.1-ben a Bluetooth kapcsoló jobb oldalán felbukkanó ikon, amely a csatlakoztatott eszköz akkumulátorát mutatja, az sRGB képernyőmód a tavalyi Pixelekre, a telítettségállítás az ideiekre, illetve általános hibajavítások, a Pixel 2 hangfelvételét és szélső érintési problémáit orvosolva. A fejlesztők a neurális hálózatokhoz, a hátterekhez, a biztonságos böngészéshez és a megosztott memóriához kapcsolódó, friss API-kal találkozhatnak, és az Android Wear is több lehetőséget tár eléjük. További információ és letöltés itt.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Google Pixel 2 - referencia, de nem preferencia

  Friss hardver, továbbfejlesztett kamera, ám hazánkat elkerülő szolgáltatások, brutális kávák és durva árazás, oreós finomságokkal.

 • Íme, az új Google termékcsalád

  Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

 • Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

  A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

 • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

  Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.