Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

A Xiaomi zöldbe öltözik és almába harap

Érett már egy ideje a Xiaomi nyugati nyitása, hiszen, ha úgy vesszük, India is arrafelé van Kínától, és akkora sikernek örvend ott a márka, hogy jobb helyben összerakni Mi és Redmi mobilokat a vásárlói éhség kielégítésére. A Microsofttal és a Google-lel köttetett egyezségek licenc és jogi oldalról is kellő lefedettséget hoztak a messzebbre merészkedésre, egyébként meg nem egy Mi vagy Redmi ketyere bukkant fel mifelénk is, az utóbbi időben magyar rendszernyelvvel és B20-as LTE sávval, csak közvetett módon, viszonteladókon keresztül.

Ezeken a piacokon lesz elérhető a Xiaomi Mi A1
Ezeken a piacokon érhető el vagy lesz hamarosan a Xiaomi Mi A1 [+]

Ami szeptember 5-én történt, az legalább annyira jelképes, mint konkrét: a gyeplőt a kezébe fogva a Xiaomi kinyilvánította, hogy az Android One project keretében életre hívott Mi A1-gyel több tucat piacon jelen kíván lenni, ezt pedig remélhetőleg több hasonló termék követi, csak a gyártósorok bele ne szakadjanak. A partnereket persze nem érte váratlanul a dolog: nálunk is az ismert EuStock az, amely a Mi A1-et a Xiaomi áldásával hivatalos forgalomba hozza, MIUI helyett érintetlen Android Nougattal, nemsokára befutó, oreós frissítéssel és legalább két éves szoftvertámogatással, az Android P-t beleértve.

A Xiaomi Mi A1 nem más, mint a Mi 5X, csak MIUI 9 helyett gyári Androiddal
A Xiaomi Mi A1 nem más, mint a Mi 5X, csak MIUI 9 helyett gyári Androiddal [+]

Szó nincs persze arról, hogy a Xiaomi feladná, ami otthon remekül működik: a Mi A1 a MIUI 9-et futtató Mi 5X átcímkézett, ha úgy tetszik: nyugatosított változata. Bármennyire is népszerű ugyanis a saját gyártói felület, a MIUI-t alapvetően a kínai igényekre szabták, errefelé pedig nagyobb a vegytiszta Material Design respektje. Itt van tehát egy középkategóriában versenyző, lényegében a Google által szoftverelt és elképesztően jól kinéző, bár kissé ismerős phablet, amibe a normál mellé egy telés kamerát is beleszórtak, meg 4 GB RAM-ot, 64 GB-os tárolót és még infrát is, az árcédula pedig így sem szaladt meg.

A Mi A1 a Redmi Note 5A felett pihen
A Mi A1 a Redmi Note 5A felett pihen [+]

Ezek után, bár jogos kérdés, hogy identitászavarban szenved-e az átcímkézett 5X, kétségtelenül új fejezetet nyit a Xiaomi történetében. A Huawei-nél a Nexus 6P jelentett kinyilatkoztatást a keresőóriás rendszere és szolgáltatásai mellett, a BBK Electronics részéről pedig a OnePlus mobilokat szabják nyugati igényekre. Az Android One project ugyanezt eddig a feltörekvő országok olcsóbb termékei számára biztosította, az ősszel aztán több ismert márka is csatlakozott a Google által felügyelt mozgalomhoz, Lei Jun gigavállalat beleértve.

A vonások ismerősek, ám a minőségi dupla kamera ennyire olcsón eddig ismeretlen volt
A vonások „valahonnan” ismerősek, ám a minőségi dupla kamera ennyire olcsón eddig ismeretlen volt [+]

Az már gazdasági oldalról kérdéses, hogy a Mi A1-gyel és esetleges folytatásaival a gyártó meddig mer nyújtózkodni, mert bár most épp felívelőben vannak a mutatói, akadt már meg korábban a lendület, a rivális LeEco nyugaton pedig akkora pofonba szaladt tavaly, hogy a Kínai nagy fal adta a másikat. Mégsem féltenénk a Xiaomit a globális leszerepeléstől: csak szeptemberben 10 millió okostelefont szállítottak le, 2018-ra 100 millió a cél, a brand pedig annyira biztos alapokon nyugszik Ázsiában, hogy egy-egy jól megválogatott termékkel és óvatos léptékkel nyugodtan kipróbálhatják magukat nyugaton. Ha más nem, a Mi A1 érdekes kísérlet marad, és vissza a Mik és Redmik megszokott csatornákon való terjesztéséhez. Az ambíciók persze globálisak, és épp a dobogó második fokára fellépő Huawei példája mutatja, hogy nem is irreálisak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés