Új hozzászólás Aktív témák

• nlq
    aktív tag

leegyszerusitve:
    azert, mert ha 1 winyot raksz bele akkor a winyo iras/olvasasi sebessege hatarozza meg a rendszer sebesseget
    ha ket winyot raksz bele akkor ha irod ugyanazt az adatot ket peldanyban kell kiirni (tehat 1 picivel lasabb is mint az elozo...) de ekkor olvasaskor mar valamivel gyorsabb hiszen barmelyik winyorol olvashatja az adott adatot, mikozben a masik winyorol is tudsz adatot olvasni..

3 es X winyonal mar X-1 darabra szetszedve irja az adatot a winyokra (tehat osszeadodik a winyok sebessege) viszont az extra paritas winyora szamolja az extra adatot (tudom, a raid 5 valtogatja a paritasdiszket )
    es itt mar bejohet az ha sok diszked van es lassu a procid, akkor a paritas szamitas lassithatja a rendszered (mivel szoftveres raidrol beszelunk)

pl a korabban irt 6x4TB wd red-es N54L extra 4GB memoriat kapott es melle szunetmentest kellett rakni (a write cache bekapcsolasahoz), mert kis fajloknal mar nem tudta kihajtani a gigabites kapcsolatot (irasnal leesett 40-60Mbyte /sec-re)

szoval kb ennyi tehat nem kell tobb winyo elmegy 1-2 winyoval is de tobb winyoval gyorsabb lesz

(tudom az xpenologyban elsosorban SHR-t hasznalunk ami keveri a fentieket, de szerintem keverni csak akkor keverd a diszkmereteket ha nem gond egy kisebb sebessegcsokkenes (altalaban egy sima szamgeppel hasznalva nem fogod megerezni)

Új hozzászólás Aktív témák