- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
-
Mobilarena
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Geth
veterán
válasz
petakpa1 #28077 üzenetére
de Hue Sync alkalmazás tudtommal csak Windows alatt van
Ez egészen biztosan nem igaz, első gugli kereséssel találtam egy karbantartottnak tűnő kodi kiegészítőt is (nem próbáltam, itt a TV csinálja).évente 1-2 alkalommal lesz azért rendes PC-ként is használva azért
Ahh szokásos, elmozgott a scope az eredeti problémához képest... -
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #28029 üzenetére
Support and Q&A for Solid-State Drives
Mondjuk a Microsoftnál már 2009-ben (16 éve) leírták, hogy már a Windows 7 sem igényel felhasználói beavatkozást SSD használatánál, nem kell semmit letiltani és állítgatni a rendszerben emiatt, ami úgy látszik nem minden felhasználóhoz illetve bloggerhez jutott el...
Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
Max. az ebben leírtakat szokás átnézni, ellenőrizni, meg leginkább SATA SSD használatánál, de ezek normál esetben eleve rendben vannak.
-
válasz
petakpa1 #27461 üzenetére
Nálam is pont ugyanez volt a helyzet. Broadcast címre forvardolás nem működik és beállítások közt sincs a routeremen lehetőség.
De van parancssor kiadási lehetőség ami minden induláskor lefut:
arp -i br0 -s 192.168.0.123 aa:bb:cc:11:22:23
Ezzel meg is van az arp hozzárendelés. -
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #23665 üzenetére
Jövő októberben csak az általános támogatás szűnik meg, ellenben vásárolható hozzá + 3 évig / +5 évig kiterjesztett támogatás, ha annyira az kell.
Ha fut a régi PC-n az eleve hosszabban támogatott Windows 11 is, akkor viszont értelemszerűen inkább azt érdemesebb használni.
Akár egy Linux is opció lehet, de ha zéró tapasztalat van vele és eddig csak Windowsokat használtatok, akkor nem feltétlen mindenkinek, mert ugye a megszokás is nagy úr, amit a #23678-ban is jól leírtak.
-
-
-
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #23662 üzenetére
1) A #23657 számú hozzászólásban már le lett írva, hogy "kiválasztható a boot menüben az UEFI előtagos pendrive" (ami bekapcsolás után pl. F9 / F12 / egyéb billentyűvel előhívható) az UEFI szerinti telepítéshez.
2) Ez normál esetben úgy megy, hogy tudatos telepítés Legacy (CSM) vagy UEFI bootolási módnak megfelelő beállításokkal, nem ahogyan éppen sikerül...
3) Lásd 1. pont, valamint ha a BIOS/UEFI boot menüben UEFI only bootolás van beállítva.
4) A GPT partíciós sémának és az UEFI-s telepítésnek is vannak bizonyos előnyei, ahol ha célirányosan kihasználja ezeket a felhasználó, meg jelen esetben a "Hybrid EFI-s lap" is megfelelően támogatja (???), értelemszerűen akkor lehet ténylegesen előny a felhasználó számára. -
-
válasz
petakpa1 #23648 üzenetére
Én csak a magam módján fejeztem ki azt, hogy már rég minden infót megkaptál, ideje lenne a tettek mezejére lépni, bár tudom (mert átolvastam a nem kevés eszmecserét), hogy 250 km-re van a másik vas. Poénnak szántam, nem másnak.
Jó pár emberke válaszolt, a legkülönbözőbb megoldásokat javasolták (kvázi kivesézték a lehetőségeket) és többször is javasolták, elmagyarázták ugyanazt.
A legegyszerűbb megoldásoktól (sima telepítés pendrive-ról, legacy-ban stb) a (leg)összetettebb megoldásokig (adk, dism, reagentc stb) kb. mindent.
Válaszd azt a megoldást, amiről úgy érzed, hogy meg tudod csinálni és hajrá, ha majd ott leszel a vas előtt.
Egy olyan alaplapon szeretnél emulálni dolgokat, ami -technológia szempontból- fényévekkel előrébb jár, mint a másik, régebbi alaplap. Ennyi erővel virtuális gép alatt is gyakorolhatnál (legacy telepítés, mbr-gpt konverzió), mert pont annyira van vagy nincs értelme, mint két ennyire eltérő deszka esetében.Viszont azt gondolom, hogy kulturált hangnemben kérdezni és segítséget kérni itt a W11 topicban nem bűn...
Nem is állítottam az ellenkezőjét, csak arra figyelj, hogy figyelmesen olvasd el a válaszokat, mert többször előfordult, hogy egyértelmű választ kaptál, mégis a következő kérdésed meg arról tanúskodott, hogy az mégsem ment át... -
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #23653 üzenetére
"Rufussal készítek egy MBR formátumú W11 installer flsash drive
A végeredmény értelemszerűen MBR módban bootoló W11 lesz"Attól hogy MBR-alapú a telepítési adathordozó, még lehet UEFI/GPT szerint telepíteni, meg kiválasztható a boot menüben az UEFI előtagos pendrive, a Rufus MBR séma BIOS és UEFI* szerinti telepítéshez is használható, stb.
* Ha támogatja az alaplapnál az UEFI az NTFS fájlrendszerű telepítési adathordozót, mert a Rufus alapértelmezetten NTFS-re formázza a pendrive-ot MBR-BIOS/UEFI sémánál. Ha nem támogatja, ellenben átállítható a Rufus esetében NTFS-ről FAT32-re, akkor nyilván nem téma és működni fog úgy is.Ha eleve UEFI szerinti telepítés a cél, akkor értelemszerűen UEFI szerint kellene telepíteni, ha valóban támogatja azt a régi alaplap, meg ez esetben teljesen felesleges az a 6 db lépés...
Aztán persze attól még a #23643 végén leírtak továbbra is ugyanúgy érvényesek, de mindegy. -
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #23652 üzenetére
"tud GPT partícióról bootolni, de csak SATA porton lévő HDD/SSD/ODD-ről, de USB portba dugott pendrive-ról már csak MBR rendszert tud bootolni"
Ebből azt sikerült leszűrni, hogy akkor nem bootolható UEFI módban az USB-s Windows 11 telepítő?
Hibás következtetés, mert UEFI boot esetén a telepítéshez használt adathordozónál (pendive) eleve nem feltétel a GPT mert lehet MBR séma szerinti is, pl. az MCT isMBR | FAT32 | aktív partíció
sémát hoz létre a pendrive-on, ami Legacy (CSM) és UEFI módban egyaránt bootolható.Na, tehát ahogyan sejthető volt, mégiscsak lehet annál a régi PC-nél, alaplapnál UEFI módban USB-s meghajtótól bootolni, vagyis az eddig pedzegetett ezt megkerülő módszerek teljesen feleslegesek...
-
válasz
Természetesen a GA-880GM re gondoltam.
És igen, minden feltételezésed hibás.
Nemis értem honnan vetted azt hogy mbr pendriveról nem lehet uefi módban telepíteni stb. Mivel öreg a lap valószínű ntfs-t nem csak fat32-t ismer, ezért is javasoltam a gyári MCT isot..
Fat32-ről a bios frissítés is simán menne ámbár a Gigat nem ismerem. -
petakpa1
őstag
válasz
Ja az kimaradt, hogy TPM2.0 és Secure boot hiányát W11 telepítő elindulásakor nyomok egy Shift+F10-et a parancssorhoz, regedit majd az alábbiak maunuális beírása a W11 telepítő registry-jébe:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\SetupLabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001
De lehet tényleg az a legegyszerűbb megoldás, ha
1) Rufussal készítek egy MBR formátumú W11 installer flsash drive-ot ami Bypassolja a TPM2.0, SecureBott és 4GB+ RAM elvárásokat
2) Ezt a flash drive-ot biztosan tudja bootolni a szóban forgó Gigabíte lap
3) Feltelepítem vele W11-et
4) A végeredmény értelemszerűen MBR módban bootoló W11 lesz
5) Majd már elindult W11-ben mbr2gpt /convert /allowfullOS parancsal átkonvertálom a rendszert MBR-ról GPT-re.
6) Ha a konverzió sikeres, akkor következő restart után már GPT lemezről (U)EFI módban indul a W11. -
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1 #23645 üzenetére
A Clean Install Windows 10 without DVD or USB Flash Drive módszert kipróbáltam egy 8th Genes Intel laptopom ami megfelel minden W11 hardverkövetelménynek és jelenleg Win10 22H2 OS fut rajta.
Mindent a leírás szerint csináltam (1 diskes lépéseket, nem a hálózatit), de nem sikerült telepíteni így W11-et. Odáig jutok el, hogy Win11 telepítő segítségégével letörlöm a diskről a W10 partícióit (az a partíció ahonnan a W11 setup exe lett indítva értelmszerűen marad), majd elkezdo a particionálatlan területre felmásolni a W11 filokat, és amikor ez véget ér, akkor kiírja, hgy Win11 telepításe sikertelen
.
@ Fire/SOUL/CD minden tiszteltem a Tied, de ezt a rekaciót nem értem.
Igen szeretnék egy W11 hardverkövetelményeket nem teljesítő hardwarre W11 24H2-t telepíteni, és azt is tudom, hogy sok buktató van benne, elképzelhető, hogy nem is fog sikerülni, vagy csak MBR módban...
Viszont azt gondolom, hogy kulturált hangnemben kérdezni és segítséget kérni itt a W11 topicban nem bűn, mert többek között erre is van ez a fórum De most elgondolkoztam, hogy jól gondolom-e ezt...
Szép estét mindenkinek és köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek. -
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #23645 üzenetére
• Upgrade to Windows 11 from Windows 10 with Windows 11 Installation Assistant
• Upgrade to Windows 11
• #22423Ha van már arra a régi PC-re egy Windows 10 telepítve, akkor az közvetlenül frissíthető (in-place upgrade) Windows 11-re, nem támogatott hardverkonfigurációnál a #22423 számú hozzászólásban ismertetett módszerekkel, nem feltéten kell a 0-ról telepíteni a Windows 11-et.
Közvetlen verziófrissítésnél (in-place upgrade) megmarad a kiindulási alap, azaz ha a Windows 10 BIOS/MBR séma szerint lett telepítve, akkor értelemszerűen a Windows 11 is olyan marad.
"És igen azt is jól látod, hogy Gigabyte lap nem felel meg a rendszerkövetelményenek, mert nincs se UEFI, se TPM2.0. se Secure boot"
Akkor miért akarsz arra erővel UEFI-s telepítést vagy utólag UEFI-sre konvertálni, ha ez esetben úgyis mindegy, meg pláne ha "mert nincs se UEFI"?
Windows 11 24H2 (unsupported hardware) clean install and in-place upgrade process
Ha a rendszerkövetelményeknek nem megfelelő PC-re kell Windows 11-et telepíteni, pont akkor jöhet jól a Rufus.
-
válasz
petakpa1 #23640 üzenetére
Bocs hogy ezt kell mondanom, de szerintem messze messze túlparázod a problémát.
Szerintem simán bootol usb-ről, csak nem találtad a post boot menü funkciógombját.
Ha üzemképtelen hibás az usb, akkor sata porton egy sima mbr fat32 hdd re másolt MCT iso tartalma biztos indítható post boot menüből.
Ezt a sok túlbonyolított leírást meg csak elrettentésnek tudom értékelni.Viszont biosból a legfrissebb legyen rajta.
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #23640 üzenetére
4)
• Clean Install Windows 10 without DVD or USB Flash Drive
• WinToHDD és egyéb hasonló programok2) "Ennek kivitelezhetőségét szeretném tesztelni az Asus lapomban"
Ehhez felesleges ezzel vesződni, mert evidens, hogy lehet a Windows 10/11-et Legacy (CSM), vagy más néven BIOS/MBR mód szerint is telepíteni, meg az MBR2GPT-vel utólag átkonvertálni a BIOS/MBR módban telepített Windows 10/11-et UEFI/GPT séma szerintire.
Ha az a "régebbi AM3+ alaplapom" és maga az a PC eleve nem felel meg a rendszerkövetelményeknek, nincsen pl. TPM 2.0 és kompatibilis CPU, akkor ott az UEFI-re konvertálás vagy az eleve UEFI szerinti telepítés sem létszükséglet, mivel attól még nyilván továbbra sem fog megfelelni a rendszerkövetelményeknek és eleve trükközni kell a telepítésnél.
-
petakpa1
őstag
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #23637 üzenetére
"Jelenleg csak próba W11 MBR telepítést majd annak GPT-re való konvertálását szeretném lepróbálni lehetőség szerint szerelés nélkül, egy Asus TUF Gaming B550-Plus alaplapú PC-ben."
Ennek mégis mi értelme van, mármint egy eleve olyan PC-n eljátszani, ami megfelel a rendszerkövetelményeknek és nem lenne szükség erre?
Ha a #23612 alapján "Van egy olyan régebbi AM3+ alaplapom, ami UEFI-t nem csak Hybrid EFI-t ismer. Ráadásul Csak HDD-ről és ODD-ról tud EFI módban bootolni." , akkor miért nem azon a PC-n van próbálva a telepítés BIOS/MBR módban, vagy akár UEFI/GPT szerint ha azt is támogatja?
Ahol ez a "Csak HDD-ről és ODD-ról tud EFI módban bootolni" sem teljesen világos, mert az adott PC, alaplap, annál a BIOS/UEFI vagy támogatja a bootolást USB-s eszközről, vagy nem, normál esetben nem Legacy (CSM) / UEFI mód függvénye szokott lenni.
De ha esetleg netán nem is támogatná, akkor is megoldható a tiszta a telepítés optikai lemez (DVD) vagy USB-s meghajtó (pendrive) nélkül, lásd a Windows 10-hez hasonlóan az alábbi útmutatót, + a WinToHDD és egyéb hasonló programokat. -
válasz
petakpa1 #23637 üzenetére
Bocs de elvesztettem a fonalat. Nemrég még egy Giga880 ról volt szó, most meg már Asus B550 ről meg arról hogy nem tudsz USB-ről telepíteni. Csak hdd és dvd ről bootol.
Szerintem minden baj okozója hogy rufust használsz. Telepíts inkább a követelményeket betartva és megoldódik minden gondod. -
-
-
Geth
veterán
válasz
petakpa1 #23612 üzenetére
Vagy Win10 alól felteszel egy friss ADK-t, megcsinálod a GPT partíciókat, az ADK-ból a friss DISM-mel kicsomagolod az image-et a helyére, bcdboot-tal csinálsz új ESP-t, bónuszként reagentc-vel csinálsz új recovery-t. Tehát eljátszod a Telepítőt.
Ezután átszereled a disk-et, az első boot már a célgépben történik, csak elsőre kézzel kell kiválasztani az SSD-t. Ha sikerül, akkor már csak a boot menübe kell felvenni.
Nem kell ehhez pendrive-ról UEFI-be bootolni, sőt pendrive se kell
Cserébe nem állítgatsz semmit a meglévő rendszeren. -
válasz
petakpa1 #23612 üzenetére
"Csak HDD-ről és ODD-ról tud EFI módban bootolni."
Ezt hogy érted? Nálam bármiről bootol. Igaz semmi rufust vagy hasonlót nem használok mert csak hátráltat, csak filekezelőt. [kép]Nálam nem lehet sata portot letiltani AM4-en. Ha nem akarod hogy írjon az m2-re akkor particionálatlan területet adj meg telepítési célnak és a bios bootmenüben minden disabled legyen.
-
-
poirot
őstag
válasz
petakpa1 #23603 üzenetére
A helyedben csak azt a lemezt hagynám a gépben, vagy leválasztanám, amelyikre feltelepítem az egyik windowst. Ha fent van, akkor azt hagynám bent, amelyikre a másik windowst telepítem. Ebben az esetben csak a BIOS-ban tudsz váltani, az egyik vagy a másik között, illetve van olyan opció, hogy egy billentyűvel a bootolást ki tudott választani, hogy melyik win induljon. BIOS függő.
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1 #23595 üzenetére
Kicsit konkretizálom még jobban a kérdést:
Úgy szeretnék a 0) lemezemen lévő Win10 mellé a 3) lemezre W11-et telepíteni, hogy ne jöjjön 0) lemezen ne jöjjön létre Windows boot menü, ne legyen dual boot.
Hanem UEFI boot menüjéből szeretném választani, hogy 0) vagy 3) lemezen lévő OS induljon, és ezek akkor is képesek legyenek önállóan indulni, ha a másik lemez esetleg nincs is a gépben.
-
válasz
petakpa1 #23230 üzenetére
Jól értetted, a srác mondja is, innentől hallgasd meg, amit a kódbázisról mond kb. 40 sec.
Én is írtam már róla itt, egyértelműsítve, hogy mi is ez és miért nem lehet megkerülni, de hogy kódolás szintjén is látható legyen, ezért gyorsan írtam egy nagyon egyszerű kódot, csak hogy bemutassam, hogy mit is jelent ez kód szinten.
Assembly forráskód | Debuggolva
Ha ezt a kis, 1KB-s progit valaki olyan CPU-n futtatná, ami nem támogatja az SSE4.2 és ezáltal a POPCNT utasítást, ott "csodálatos" dolgok történhetnek.
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1 #22562 üzenetére
Szóval ezt a megoldást akartam linkelni
https://support.microsoft.com/en-us/help/324737/how-to-turn-on-automatic-logon-in-windows -
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #21410 üzenetére
Korábbi hírekben eddig arról volt szó, hogy POPCNT és SSE4.2 utasítások támogatása a követelmény Windows 11 24H2 verziótól.
Jó muzeális lehet az az AMD CPU ha nem támogatja ezeket, még a nemrég említett régi laptopban lévő CPU is támogat SSE4.1 és SSE4.2, + POPCNT utasításokat...
"És ha már itt tartunk, van itt arról tapasztalat, hogy hivatalosan nem támogatott, TPM-et és SB-ot nem tudó vasakra telepített W11 problémamentesen működik e napi használat során"
Nyilván van, mivel itt is többen / sokan eleve nem támogatott hardverkonfigurációra telepítve használják a Windows 11-et, ahol nem feltétlen muzeális PC-kről van szó, többeknél pl. csak a CPU hibádzik.
A problémamentes működés meg eleve egyrészt a hardverkörnyezet függvénye, mármint hogy a rendszerkövetelményekhez igazodva legyen kellően erős és ne legyen hardverhiba. Másrészt a szoftverkörnyezeté, azaz hogy a telepített illesztőprogramok (driverek) legyenek rendben, utólag telepített 3rd party programok - különösen külsős antivírus és "rendszer optimalizáló" programok - ne zavarjanak bele a rendszer működésébe, stb.
-
Geth
veterán
válasz
petakpa1 #21410 üzenetére
Azzal tisztában vagyok, hogy ezekre a vasakra csak Rufussal buherált TPM és Secure Boot kívánalmakat mellőző telepítővel tudok W11-et telepíteni majd.
Nem csak, a teljes telepítő kihagyásával is ugyanúgy megy a rendszer (azaz a követelmények jelenleg csak a telepítőben vannak kényszerítve).
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged