Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dolpa

tag

Sziasztok,

Van egy kis gondom, Ti biztos tudtok segíteni.

Kb. 5 éve van itthon egy Dual Xeon E5-2680 Supermicro server 128GB ECC-vel. Ezen jelenleg is KVM fut, az utóbbi 3 évben már Proxmox alatt. A VM-ek főleg FreeBSD, Linux, MacOS és W10 ill. egy W2016 server. Ez amolyan allinone szerver, mert ezen van a desktop is PCI passthrough-val átadva a VGA/WIFI/USB portok stb.
    Semmi gondom vele, jól működik.

Sajnos már nem a legújabb a hardver és szeretnék használni NVME SSD-ket USB 3.1-et és jó volna erősebb CPU is. Ezért tavaly amikor megjelent, vettem egy AMD Threadrippert Gigabyte X3999 Designare alaplapoban egyelőre van 64GB DDR4. Erre szeretnék majd áttérni. Sajnos a kezdeti próbálkozások a KVM-el elég csúfosak voltak, mert a PCI passthrough nem ment vele (biztos Ti is ismeritek a történetet, AGESA patch-ek) és azóta sem sikerült teljes megoldást találni, pedig rengeted féle képpen próbálkoztam, még Xen felé is tettem egy próbát, de az a guest UEFI támogatás hiánya miatt végül kuka lett.

És itt jön a képbe a VMware, amit elég jól ismerek, mert munkahelyen azt használjuk már pár éve kb. 400 guest egy 6-os clusteren, de eddig úgy gondoltam, hogy ez otthon ágyúval verébre kategória. Hát úgy néz ki nem maradt más választásom, mert már meguntam a Linux KVM tökölődést és nem látom az alagút végét. (Eddig úgy néz ki, hogy az AMD VEGA-val megy a PCI passthrough de elég labor körülmények között).

Szóval teszt jelleggel felraktam a legújabb ESX 6.5 szervert, alá a VCSA-t.

Na ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
    1. ESXi alatt mi a szokás HT on vagy off? KVM esetént én kikapcsoltam, mert desktop alatt látható kisebb lagokat és performencia vesztést okozott.
    2. Egy 1TB-os HDD-t próbáltam RDM-el hozzáadni a W10-hez, de nem sikerült. vmkfstool-al megcsináltam konzolon a linket,, de amikor hozzáakartam adni, akkor hibaüzit kaptam (sajnos nem írtam le mi volt az, de majd újra megpróbálom és leírom). Bár ez a módszer a 6.0-val még emlékszem, hogy működött.
    3. VGA kártyák PCI passthrough-val van valakinek tapasztalata? Újabb Nvidia (GTX-1070) és AMD (RX-480) karik mennek gond nélkül? Vagy kell valami trükk, hogy windows alatt működjenek ezek?
    4. USB bill/egeret oda lehet adni VM-nek? Szokott ezzel gond lenni? Pl. elveszti a kapcsolatot ez egér?
    5. MacOS támogatással hogy áll? Mert VM deploy-nál ott van a lehetőség, de még nem próbáltam.

Egyelőre ennyi, biztos lesz még kérdésem. A cégnél nem használunk semmi ilyen különleges dolgot, ott többnyire csak linux és windows szerverek mennek, azokon meg semmi extra dolog nincs beállítva.

Új hozzászólás Aktív témák