- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- iPhone topik
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- iOS alkalmazások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
szokeherceg
aktív tag
válasz csemberlen #2498 üzenetére
Rezet ajánlanál, vagy még vastagabb alut?
Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...
-
Reaper04
aktív tag
Sziasztok!
A segítségetek szeretném kérni.A főmérőm után lent a pincében van a kismegszakító szekrényem, FI relével.
Észre vettem, hogy amikor megy az inverteres fűtő klímánk, sípol a relé.
Nem is olyan halkan, 2-3 méterre is hallani.
Olyasmi ez a sípolás, mint az adaptereknél ha közelről hallgatom, vagy régi Tv nél. (kb.)Ha a klíma lekapcsol, a sípolás is megszűnik.
A ház többi fogyasztójánál nincs ilyen probléma, csak annál.Ez most a FI relé baja, vagy a klímáé?
Mitől lehet, vagy mi ez a hang?Köszönöm előre is a segítségetek!
Dave -
csemberlen
őstag
válasz szokeherceg #2495 üzenetére
Ott azért már van egy kis teljesitmény esés.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
hNp88
aktív tag
válasz szokeherceg #2495 üzenetére
igen, mehet
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
lappy
őstag
-
hNp88
aktív tag
válasz szokeherceg #2492 üzenetére
NYY-J 5x10 földkábel (ebből kellene legyen sodrott is, csak a honlapon nincs fent) + 50-es közműcső
[ Szerkesztve ]
-
csemberlen
őstag
-
lappy
őstag
válasz szokeherceg #2489 üzenetére
Ha kalkulátorral szamoltad akkor azok sem tévednek (ha az adatok jól vannak megadva) és igen kell a 10mm2 kábel ekkora teljesítmény hossz miatt.
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
szokeherceg
aktív tag
Sziasztok! 8kw-os szauna kályhát szeretnék megtáplálni kb 80m-re a betáptól. Milyen kábelt ássak el? Néztem ezeket a kalkulátorokat, létezik hogy 5x10 kell nekem?
Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...
-
-
demars
addikt
Sziasztok.
Mekkora kismegszakító szükséges ehhez a motorhoz? 80W -ot írAz áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
hNp88
aktív tag
válasz shellshock #2481 üzenetére
eleve aki így áll hozzá, ahelyett nyugodtan keress mást
kötések elkészítése a padlástérben elég életképtelen gondolat, ahogy bluemirage is írta, több okból kifolyólag is (szar kivitelezés esetén páralecsapódás, tűzveszély, meg alapból rágcsálóveszély)
vagy minden kötésnek nehéz kivitelű kötődobozt fog rakni tömszelencézve, a födémáttöréseket tűzgátló habbal kifújva?
világítás átvezetése kötés nélkül még hagyján a födémvésés elkerülése végett. de azt is megfelelően tömíteni kell, ha nem akarod, hogy a mennyezeti lámpából csöpögjön a víz
MT kábel/MKH vezeték használata önmagában még nem baj, sőt, ha lehet, én is ezeket szoktam használni, csak újabban szoktam le róla, munka utáni munka esetén nincs már türelmem/időm az érvégezéssel bajlódni
-
őstag
Padlás: nem! Javasolt másik szerelőt keresni. Van néhány trükk, amivel csak a világítás szerelése a padláson megoldható kevésbé életveszélyesen... De az sem jól...
De a komplett ház?! Ne engedd!Meliora sunt bono inimica
-
csemberlen
őstag
Padláson nem szerelünk alapból. Páralecsapódás+állatveszély miatt.
-
demars
addikt
Szia. Így már érthető, miért szeretne kábelt használni.
Korábban volt itt szó a padláson elvitt vezetékek, csövek előnyeiről, hátrányairól. Inkább csak gondod lehet belőle (páralecsapódás).
Miért nem vési meg a falakat? (Horonymaró, porszívó)
Ha nincs extra kérés kb 2 nap a rombolásos meló (vésés, csövezés) Nyilván utána be kell javíttatni a hornyokat szakival, de később könnyebb hozzányúlni a rendszerhez, ha csövek a falban vannak. (Szerintem!)
Extra (bár új házaknál gondolni kell ezekre): riasztó rendszer, kamerák helye, leendő melléképületnek kiállás, későbbi teljesítmény bővítés (3 fázis, napelem, klíma), elektromos kapu, udvari dísz világítás, stb. Ezek megnövelik a munka idejét és át kell beszélni, hogy mit tervezel a jövőben.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
shellshock
újonc
válasz bluemirage #2480 üzenetére
Már az első aggályom az volt, hogy nem teljesen a falban lesznek a vezetékek, kötődobozok, mert a padláson tervezi elhelyezni a kötődobozokat, és onnan függőlegesen lehozni a kapcsolókhoz, konnektorokhoz a vezetékeket. Teszi mindezt azért, mert "manapság már senki nem használja a padlást, jó helyen lesznek ott a kötések".
Szerinte sokkal macerásabb az MBCU-t behúzni a védőcsőbe (aláírom, ez biztosan így van, tömör vezeték lévén), így azt egyáltalán nem is vállalják (de úgy egyáltalán nem, plusz munkadíj, anyagköltség ellenében sem...). És egyébként is, kb. minden kérdésem után azt hangoztatja, hogy "ha nem tetszik, ahogy csinálják, kereshetek más villanyszerelőt" - úgyhogy kicsit agresszív a figura.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz shellshock #2477 üzenetére
Furi az MT kábel erőltetése. Próbáltam belegondolni, hátha.... De nem értem. Talán maradt sok száz méter MT kábele és el akarja passzolni?
Vagy imád érvéghüvelyezni..? Annyi fajta fétis van... lehet, hogy nála ez.Neked kb. mindegy lenne, hogy mi van a falban, ha rendesen meg van csinálva... De bármennyire is fájó gondolat... nem ajánlott olyan szerelővel dolgozni, aki MCU helyett MT-vel akar újrahúzni egy lakóingatlant... védőcsőben....
Szóval nem műszakilag van baj az elgondolással, hanem ez fura... Azért nem használnak MT-t a szerelők ilyen munkára, mert a kivitelzést lassítja és nehezíti. Ezért fura.Meliora sunt bono inimica
-
lappy
őstag
Ha aggályos számodra akkor kérj olyan kábelt végül is te fogod fizetni.
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
radi8tor
MODERÁTOR
Mondok egy harmadikat: ha védőcsőben van, akkor MCU is jó megoldás. Feleslegesen sok helyet foglal védőcsőben a kettős szigetelés.
Ha a sodort vezeték miatt van az aggodalom, akkor az érvéghüvellyel ellátva semmivel sem rosszabb a tömör kábelnél.
⭐ Stella
-
shellshock
újonc
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Villamoshálózat felújításának szeretnénk nekikezdeni, ezért kerestünk villanyszerelőt, aki ekkora volumenű munkát elvégezne (alukábelek cseréje, új konnektorok, kapcsolók, lámpák, földelő szonda, Fi relé, lakáselosztó, védőcsövezés, ..., egyszóval minden is).
A szakitól kaptunk egy viszonylag korrekt ajánlatot. Az egyetlen aggályom, hogy mindenhova MT kábelt rakna (nyilván, megfelelő keresztmetszettel). Legjobb tudomásom szerint családi házakhoz inkább az MBCU-t szokták használni. Nem beszélünk nagy terhelésről, nincsenek horribilis fogyasztók, 1 fázis, 16A van bekötve.
Mi a véleményetek erről, milyen kábelt lenne ildomos használni? -
makkmarce
őstag
válasz Sentinel80 #2475 üzenetére
az előszoba lámpának ugye úgy kéne kötve lennie, hogy:
bejövő fázis->fázis kismegszakító->fogyasztó csoport kismegszakító->lámpakapcsoló->lámpa. Most az a gond szokott lenni, hogy a kapcsolónál nem mindig van védőföld és nulla. Magánál a lámpánál már lehet van minden, de ott meg a fázis a kapcsolt, mert azt a kapcsoló kapcsolja.okoskodom, tehát vagyok
-
Sentinel80
aktív tag
@radi8tor igen, most látom, kicsit szétszórt vagyok, bocsi.
@makkmarce ergo kismegszakító, ha jól értem maga az automata biztosíték ami lekapcsol, ha gebasz van. Igen, a bejárati ajtó felet van egy fehér\mára megsárgult műanyag doboz, amiből a biztosítékok állnak ki. Az ötlet nem is rossz, van egy lámpa direktbe a kábelcsatornából jön a vezetéke.
@andomName Na, igen az eredeti biztosítékok közül a kis\nagyszobai már biztosan erősebb, mert a porszívót nem bírta el, levágta - ezeknek a biztosítékoknak a mérete is más.
@csemberlen Ebben egyértelműen igazad van, ha lesz egy kis időm csinálok egy képet a jelenlegi helyzetről.
Amúgy, ha jól értem arról van szó, hogy párhuzamosan rácsatlakozok egy már meglévő biztosítékra (az egyes ágakra figyelve) vagy egy már meglévő vezetékre, pl előszoba lámpa.
Köszi a válaszokat.
-
csemberlen
őstag
válasz Sentinel80 #2470 üzenetére
Mondjuk ha egy fotot feltennél az elosztó, és környékéről, az segíthetne.
-
RandomName
senior tag
Jellemzően azért említik ma már a kismegszakítót, hogy egyrészt a net külön legyen (ami nem fontos, mert a lakások 90%-ban a sima konnektorba van dugva a nappali tv alatt) másrészt hogy ne legyen a pár W fogyasztású eszköz mondjuk 16A-re biztosítva. (itt ugyanaz érvényes, mint az előzőre, meg a telefontöltőd is túl van biztosítva egy 2000W porszívóra is méretezett áramkörön.)
Gyakorlatban elég annyi, hogy kiválasztod az egyik szimpatikus dugaljáramköri biztosítékot, és arra rákötöd a megfelelő szabályok betartásával (réz-alu) a mellé rakott dugalj vezetékét."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
makkmarce
őstag
nem, a kismegszak az a kapcsoló, ami levág ha baj van, egy megadott áramerősség felett.
Ha jól értem ez a bejárati ajtó feletti doboz mellé menne, akkor nem is értem minek nekik kismegszak. Beteszed mondjuk az előtéri lámpa megszakítója alá és kész. Persze elegánsabb, ha van sajátja, de nem létszükséglet. Ami viszont fontos, hogy legyen valamelyikre kötve.okoskodom, tehát vagyok
-
radi8tor
MODERÁTOR
Már leírtam a legelső válaszomban. Ha lehet saját kismegszakítóra kell tenni. Ha nincs erre lehetőség akkor egy meglévő körre is rá lehet kötni.
Nem írtál részleteket a saját hálózatodról így csak vaktában lövöldözünk.
Szerintem az a lappy által linkelt egység neked too much lenne. Azt egy garázsban jobban el tudom képzelni.⭐ Stella
-
Sentinel80
aktív tag
Amúgy így utólag amúgy nem értem, miért beszélt a szolgáltató embere kismegszakítóról, mikor aljzat kell. Lehet amolyan szleng erre.
Még egy dolog amit kérdezni szeretnék, mit lehet tenni, ha nincs több hely?
-
Sentinel80
aktív tag
válasz radi8tor #2467 üzenetére
Műszaki oldalon nem vagyok teljesen kezdő, csak műszerészként kisebb áramokkal dolgozok, dolgoztam. Csak arra gondoltam, hogyha nem kell hozzá nasa tudomány és egyértelmű mit hova és átlátom, megoldom.
Ha ismét komoly ilyen igény van, legalább már tudom hogy kivitelezhető a dolog. Lehet legalább olyan szinten megnézem, mi a helyzet, mekkora a káosz benne, beazonosíthatom-e a vezetékeket. Ha nem látom át, illetve nyilván nem élet halál kérdés hagyom, nem bántom.
Ezekben a ,,klasszikus" 80' as panelokban, hatalmas hiba, hogy nincs előszobában aljzat. Nem tud az ember egy telefontöltőt se bedugni, legutóbb akkor merült fel, mikor könnyebb lett volna a tv\net bekötése, ha nem kell az optikát a kisszobáig elhozni, mert csak ott volt aljzat a modem\routernek.
Ami esetleg még kérdés, hogyha az aljzat beszerelésre kerül, elég egy sima mezei vagy biztonságosabb ez a megszakítóval felvértezett?
Köszönöm mindenkinek a segítséget
-
makkmarce
őstag
válasz Sentinel80 #2466 üzenetére
mielőtt nekiállsz, minden lekapcs, fázisceruzát mindenképp beszerzel és megnézed előtte, hogy a drótban van e delej, nehogy bekapcsoljon a bírkózógép. Lehet jobban jársz, ha hívsz egy rokont, vagy havert aki csinált már ilyesmit. Néha szoktak lenni főleg régebbi épületben összevissza kötögetések, érdemes mindenképp ellenőrizni nehogy gond legyen.
okoskodom, tehát vagyok
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Sentinel80 #2466 üzenetére
Szívem szerint azt mondanám, ha hiányoznak az alapok akkor jobb lenne ha nem te csinálnád.
Fázis: fekete
Nulla: kék
Védőföld: zöld-sárgaSzínre színt kell kötni.
Pl.: [link]⭐ Stella
-
Sentinel80
aktív tag
válasz radi8tor #2463 üzenetére
Köszi a gyors választ. Korábban is kerestem ezzel kapcsolatosan bármilyen leírást, de sehol semmit nem találtam.
Olyanban tudtok segíteni, hogy létezik-e ehhez leírás, hogy az aljzat melyik lábát (vezeték szín) mire kell kötni? mire kell figyelni? (Ha van még hely/vagy ha már nincs.)
Ez az aljzat+biztosíték is érdekes megoldás, de ehhez is jó lenne tudni, mit és hova kell kötnöm.
Aljzatot és dugaszt már cseréltem, csak mivel nem vagyok profi ebben, kéne egy kis iránymutatás. Persze, ha komoly skillt igényel szerzek villanyszerelőt, de ha némi odafigyeléssel megoldható, megcsinálnám, mert régóta szükség lenne már rá.
-
lappy
őstag
válasz Sentinel80 #2462 üzenetére
Vmi hasonló megoldás
https://www.google.com/search?q=kismegszak%C3%ADt%C3%B3+dugalj&client=ms-android-huawei&prmd=ismvn&sxsrf=ALeKk00IU48a-RjsrCd_j4uwbHqTtnI7Hw:1621779223639&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj8qp20_t_wAhX-g_0HHe69DLcQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=360&bih=518#imgrc=6t-iolPDhTSfiMBámulatos hol tart már a tudomány!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Sentinel80 #2462 üzenetére
Simán megoldható, még akkor is ha mondjuk nincs szabad hely egy új kismegszakítónak benne - ilyenkor lehet használni egy meglévőt.
Maga a dugalj (konnektor) kerülhet a biztosítéktáblába vagy mellé, esetleg a megfelelő helyre kábelezve.⭐ Stella
-
Sentinel80
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni hozzáértőktől. Panelban lakok és visszatérő téma, hogy az előszobába szükség lenne konnektorra, de nincs. Emiatt a szolgáltatóm optikai kábele a szobáig kell érjen a routerhez, aminek ott már van 220V.
Az előszobába az ajtó felett vannak a biztosítékok - és bár nekem nem mond semmit - azt mondták először ,,szakik" ,hogy oda kell egy ,,kismegszakító és kész" de hogy ez lefordítva mit jelent, okos megoldás-e és nem-e valami buherálás nem tudom.
Valóban megoldható egy ilyen biztosíték szekrény szerűségből, hogy legyen rajta egy normál 220V aljzat? ha igen, bonyolult dologra kell gondolni? Valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Előre is köszi
-
8zabi
őstag
Egyelőre a motoros billenőkapu miatt kell, így 2.5-ös réz kábel a jövőre nézve is elégnek tűnik.
Viszont újragondolva az elvezetését, az első pár méter a villanyórától a ház falán menne a lábazat magasságában. Utána vezetném be az udvari beton alá, abból kivágva egy csíkot, kábelt / védőcsövet belefektetve. Lehetséges ilyen megoldás?
-
8zabi
őstag
Sziasztok,
a villanyórától az épülő garázsig szeretnék eljutni a földben, a távolság 15 méter. Milyen kábelek és védőcsövek ajánlottak, szabványosak?
-
Mintcar
tag
válasz csemberlen #2457 üzenetére
Hogy kell-e külön bejárati ajtó azt most meg nem mondom (vélhetően kell), lépcsőház biztosan nem kell. A lényeg, hogy az aktuális szabványoknak megfelelő módon legyen a csoportos mérő kialakítva (mivel társasház itt már sajnos terveztetni is kell). Még év elején adtam át, egy két generációs új építésű családi ház elektromos rendszerét. Az épület szülő-nagyszülő összefogásból jött létre. Két, egymástól teljesen leválasztott lakrésszel. Eleve társasháznak lett nyilvánítva. Egy csatlakozásról megy a két mérő. A két mérő más-más néven van (de lehetne ebben az esetben ugyanazon a néven is).
Persze itt megvolt a külön-külön bejárati ajtó. A szolgáltatót viszont az már nem érdekelte, hogy kinek a nevén vannak a mérők. Őket csak az érdekelte, hogy ha esetleges nem fizetés áll fent, legyen jogi lehetősége a nem fizető mérő leszerelni.
w123 200D 1.1millió km+
-
Mintcar
tag
válasz Rhino666 #2433 üzenetére
Ha társasházzá nyilvánítod az ingatlant lehet több mérőd is, probléma nélkül. Többek között ezért van így: Tételezzük fel hogy, a csatlakozáson mondjuk két normál árszabású mérő van és csak az egyiket fizeted. Az oszlopról nem vághatnak le, mert az adott csatlakozáson van rendesen fizetett mérő is. De be sem mehet a szolgáltató embere a telekre, hogy leszerelje a nem fizetett mérőt, mert magánterület. De ha társasházzá van nyilvánítva, akkor simán beszambázhat, hogy leszerelje a nem fizetett mérőt. Elvben, ha teljesen új és független csatlakozást kérsz, lehetséges. Egyszer belefolytam egy hasonló igénybe ELMŰ területen. Olyan adminisztrációs tortúra lett belőle, hogy megfogadtam többet nem folyok bele ilyesmibe.
Ott egy ikerházfélből kivásárolta ki az egyik tulaj a másikat. Egy csatlakozáson két mérő volt. A megrendelőm meg akarta tartani, mind a két mérőt. Még azt sem tudta elintézni, hogy a nevére kerüljön a másik mérő, mert azon a HRSZ-en már volt a nevén egy. Két lehetősége volt. Vagy társasházzá nyilvánítja, vagy egy teljesen független új csatlakozást igényel meg a mérőhöz annak minden költségével együtt.
Végül belátta, nem kell neki két mérő.
w123 200D 1.1millió km+
-
Pubszon
veterán
válasz Rhino666 #2453 üzenetére
Nekem tésztagyár volt a ház pincéjében az előző tulajnál, így van nekem 3 mérő összesen.
Eredetileg 1x16A a lakásnak és 3x25A vezérelt, majd a gyár miatt lett még egy 3x20A.
Szerintem vállalkozás, cég, ilyesmi kell hogy megoldható legyen.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Rhino666
addikt
válasz csemberlen #2451 üzenetére
És vajon mi kell ahhoz, hogy hivatalosan műhellyé lehessen nyilvánítani?
Akko switchek és Krytox, Keychron kenőanyagok raktárról!
-
Rhino666
addikt
válasz csemberlen #2451 üzenetére
Köszi az infót.
Akko switchek és Krytox, Keychron kenőanyagok raktárról!
-
bul07
nagyúr
Ha van keret rá érdemes felkészülni mondjuk egy elektromos autó töltésére is, és úgy kialakítani hogy minden gond nélkül fel lehessen szerelni ahhoz is töltőt
Ha belefér a keretbe nem sokkal több akkor megéri a 3x20A, főleg ha hosszú távra tervezel
Esetleg felhívni egy ilyen céget hogy menyire fontos a 3x20A egy ilyen gyors töltőhöz( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
atee
őstag
Sziasztok!
Frissen vásárolt felújítandó családi házunkba...
Érdemes 3x20A kérni? Van előnye az 1x32 vel szemben ha igazából a fogyasztók nem indokolják?
Árlagosnak mondható háztartás 4 fö, 140nm.
Vagy úgy kérdezem, hogy érdemes pliszban erre költeni?D-day 2002-01-04 01:54
-
M0ng00se
őstag
hello tagok!
A választ már sejtem a kérdésemre, csak pozitív megerősítésre vágyom mert már rég volt az iskolapad .
A nulla sorkapocsra mehet réz és alu egyszerre?
nyilván úgy kötöm rá, hogy ne érjenek össze, de ha jól tudom, akkor szabad, mert az a sorozatkapocs valami spéci anyag.V6
-
Mintcar
tag
válasz d.véderjoe #2436 üzenetére
Mikor épült a panelház? Kb.: A 70-es évek közepétől a felszállók jó minőségben készültek el a panelokban, minden gond nélkül lehet bővíteni 32A-ra, vagy át lehet állni három fázisra is (3x16A). Persze mind a két esetben szabványosítani kell a mérőhelyet, annak minden sallangjával.
"Igencsak korlátozottak a lehetőségek." Amúgy ezt már valaki megvizsgálta? Ha nem, akkor az aramkapocs.hu-ról rendelj ki valakit, mert botrányos egyidejűség mellett lehet ekkora fogyasztót használni ha csak 20A áll rendelkezésre.
A tűzhely túláramvédelmét és a vezeték keresztmetszetét akkor tudod majd megválasztani szakszerűen, ha tisztázódott mekkora lesz az új csatlakozási teljesítmény. Ha marad a jelenlegi állapot, ahhoz tudni kellene a mérőnél a teljesítményt korlátozó kismegszakító kioldási karakterisztikáját is. Egyáltalán nem biztos, hogy használhatsz C16-ost.
w123 200D 1.1millió km+
-
őstag
-
8zabi
őstag
Látom annyira jó lett nálam a szerelés, hogy bekerült az egyik fotóm a Villanyszerelők Lapjába
Majd átadom az elkövetőnek a gratulációkat
-
őstag
Ha egy fázis van, lehet bővíteni 32A-re is, 20A-ről.
Ehhez egy engedélyes szerelővel a lépcsőházi un. felszálló vezetéket saját költségen ki kell cserélni és így adottak a bővítés feltételei is. 5-6 éve nekem is ki kellett hívnom egy engedélyes szerelőt ehhez. Plomba bontás, lépcsőházi vezeték szakasz cserélve a földszintig stb... plusz festési, javítási munkák a lépcsőházban, mert a közös képviselő ragaszkodott hozzá, hogy a meg-meg bontott dobozok, szépen... ugyanúgy a fal szép sárga színére festve legyenek visszarakva. Csak nekem volt az egész házban 2x32A... egy 75nm-es lakásban (vezérelt un. éjszakai áramot is bővítettem... itt tudják miért)
Pár év múlva el lett adva a lakás... de sajnos az ilyen bővítések nem számítanak jelentős értéknövelőnek... A vevők nagy része annyit ért hozzá, hogy világít a lámpa és van konnektor a lakásban.Általában nem az a gond, ha a panelház részére nincs tartalék kapacitás egy-egy bővítésre, hanem a sok évtizedes... óra előtti felszálló rendszer nem bírja. Ha hosszú távra tervezel a lakással, akkor érdemes lehet ezen az úton elindulni.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
BB9000
senior tag
2,5 -es réz vezeték ( kb. 30 méter vezetékhosszig) jó lesz. 16 A-es C típusú kismegszakítót tehetsz rá. A főzőlapot is be kell "tanítani", hogy 16A-rel gazdálkodjon.
-
d.véderjoe
tag
Üdvözlet Mindenkinek!
Indukciós főzőlaphoz milyen keresztmetszetű kábelt és milyen kismegszakítót ajánlanátok? Sajnos csak egy fázisról tudjuk meghajtani. Panelben mindenkinek 20A kismegszakító van a mérőóránál, lehet, hogy a ház betápja nem bír többet. (?) Ezért a 3fázison kívül a a 32A-re bővítés csak egy álom... Igencsak korlátozottak a lehetőségek. Köszönöm a válaszokat! -
hNp88
aktív tag
az alumínium hidegfolyós fém, szorítás alól idővel szépen "kifolyik"
a sima wago laprugója eléggé megnyomja, láttam már pár elégett kötést emiatt
oldhatós wagoval sose volt ilyen gond, szereltem meg láttam is már sokat belőle, jól kinyomva pasztával ha nem is örök élet, de közelít hozzá
-
bul07
nagyúr
Hogy érted hogy elvágja
Ha mozog akkor vágja vagy rányomom és végignézem hogy az a kis laprugó erő elvágja a tömör vezetéketHonlapján írja hogy lehet használni aluhoz, főkép pasztával
[ Szerkesztve ]
( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
Rhino666
addikt
Üdv!
Jelenlegi 3x20A-es hálózat mellé (családi ház) szeretnék beköttetni független 1x32A-t (melléképület) saját órával és megszakítóval. Kivitelezhető volna vagy az áramszolgáltató csak a 3 fázis keretein belül gondolkodik? Ha működhet, kb. milyen telepítési költségekkel lehet számolni?
Köszönettel:
Rhino666Akko switchek és Krytox, Keychron kenőanyagok raktárról!
-
bul07
nagyúr
Alumínium vezetékes ház, a vezetékek még rendben vannak a műanyag borítás még nem repedezik nincs megégve, hajlításra nem törik
Így csere nem leszViszont a kötéseket cserélném
Vettem vagyis ezeket adták a boltban, 16A-ra kértem ennyit tud a kismegszakítóWAGO Alu-Plus kontaktpasztát, mert ugye a Wago nem igazán szereti azt alut ugyan úgy be tud oxidálódni, a paszta ezt akadályozza meg
Meg ilyen Wagokat
4-es -> wago 2273-204 [link]
3-as ->[link]Ezekkel csinálhatom nyugodtan?
[ Szerkesztve ]
( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
UnSkilleD
senior tag
válasz szabifotos #2428 üzenetére
csak monitor
"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince
-
RandomName
senior tag
válasz UnSkilleD #2425 üzenetére
Bármitől.
Nekem pl. egy gagyi kompaktfénycső kapcsolta be minden felkapcsolásnál az asztali rádiót, mert akkora infra sugárzása volt....."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
RandomName
senior tag
Ha egyforma a a bekötési iránya az ÁVK-knak, akkor jó lehet a sorolósín.
Van belőle fázis+nulla (L1+N), és háromszor 1 fázis+nulla(L1+N L2+N L3+N), ha egyfázisú fi az áldozat, de van háromfázisra is (L1+L2+L3+N).
Ha nem egyezik a bekötési irány, mert különböző gyártmányokat szeretnél sorolni, akkor bizonyos esetekben megoldás lehet a dupla érvéghüvely is. De ezt szerintem csak kis darabszámnál, és jó tágas táblánál illik használni."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
UnSkilleD
senior tag
sziasztok
amikor felkapcsolom a villanyt (plafonon világítást) akkor néha a monitor/tv villan egyet mintha elmenne a kép 1 másodpercre és utána visszajön
ez mitől lehet?
"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince
-
hNp88
aktív tag
4qmm volt eddig a legkisebb amit beletettem, azt megfogta. pontosabban a Stilosat szoktam használni, de annyira egyformák, hogy szerintem csak a felirat más rajta
a lappy kolléga által említett sorolósín nem egészen erre való, vagy én értem félre
-
demars
addikt
válasz csemberlen #2414 üzenetére
Köszi, ez jó ötlet.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
hNp88
aktív tag
akkor vezeték-keresztmetszettől és a leágazások számától függően:
- fővezetéki sorkapocs --> készlethiányos, alternatíva: [link]
-
8zabi
őstag
Egy dobozban több Fí relé beszerelése esetén mi a szabványos megoldás a fázis szétbontására?
hNp88
Igen, 1 fázis, több Fí relé az egyes körökre.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz makkmarce #2410 üzenetére
Azért szeretem, mert kisebb helyet foglal, jobban fogja a merevebb vezetéket. Olcsóbb és jobb a merev vezetékhez. Gyorsabb is talán vele a munka.
Ha ideiglenes kötés kell, vagy sodrott a vezeték... akkor használom csak az oldhatót. De annak nyelvét narancssárga szigszalaggal rögzítem. Mert szép' és a nyelv véletlenül sem nyílik ki. Igen... volt már ilyen... ... és láttam, hogy mások is rögzítik.
-
demars
addikt
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni, garázs világítás felújításban!
Dupla beállós garázs, 1 fázis betáppal. Jelenleg kettő régi fénycsöves armatúra van fent. Egyik garázskapu motorizált, azon van egy kis lámpa, ami nyitáskor hosszabb ideig világít zárás után rövid időn belül lekapcsol.
Ügyfél szeretne plusz lámpákat (kapuk fölé is, ha zárt kapuknál bent bütyköl, legyen elég fény, de azokat külön kapcsolná).
Szeretné, ha a kapu nyitáskor az egyik lámpatest világítana , tehát a motorról a lámpa kimenetet felhasználnám.
De külön Kapcsolóval is szeretné használni, ezt hogy oldanátok meg?
Még nem néztem a motor bekötésére , csak érdeklődök. Motor kapcsolt kimenetét párhuzamosítsam Simán a Kapcsolóval? Vagy relézzem meg?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
makkmarce
őstag
válasz bluemirage #2407 üzenetére
miért jobb az oldhatatlan kötés? szerelni egyszerűbb, ezt értem, de miért jobb?
okoskodom, tehát vagyok
-
őstag
válasz trialboj #2406 üzenetére
egy pár másodperces ízelítő kezdőknek, hogy egy kötődobozban, hogy kell színre-színt logikával elosztani WAGO-val az áramot. De van fent több hasonló.
Egy hibát lehet csinálni. Ha sodrott, hajlékony vezetékkel dolgozól és nincs megfelelő szerszámod hozzá, akkor arra kell figyelni, hogy óvatosan szedd le a szigetelést, hogy a szőrök, azaz a kis sárgaréz erek megmaradjanak és ne csökkenjen a kábel keresztmetszete, egy ügyetlen csupaszítás miatt.
Továbbá ezek a kis kötőelemek azért átlátszóak, hogy lásd, hogy tényleg koppanásig bent van a vezeték.
illetve a merev vezetékhez jobb ez a másik WAGO.
Csokit, sorkapcsot már ritkán használnak, de abból is jobb az un. nyomólemezes... nem a sima mezei... Ahol maga a csavar lapítja, roncsolja a kábelt... De inkább felejtős az egész.[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
válasz radi8tor #2405 üzenetére
Tehát ebből kettő darab kell, és akkor mindegyikbe 3-3 kábel megy, és rendben vagyok?
Megy 2 vezeték két különböző 3 csatlakozós aljzathoz, és egy a ledes világításhoz, de ha ez ilyen könnyen megy, lehet lenne egy 4. is egy hosszabbító elosztóhoz, amit mindig oda tudnék vinni ahova kell, és akkor ezzel sem foglalnék el egy helyet a meglévő aljazoknál."Kapni minden villanyszerelési boltban."
Csak villanyszerelési boltot nem kapni minden boltban Tegnap mentem vissza egy ilyen helyre, hogy adjanak még egy led armatúrát , olyat amilyet 3 hónapja vettem, és mondták hogy nincs, mert a beszállító nem küld, és jelenleg azt árulnak amit kapnak, nem amit szeretnének."Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
trialboj
őstag
Sziasztok,
Viszonylag egyszerű kérdésem lenne.
A házból a garázsba vezettem az áramot, az lenne a kérdés, hogy lehet szakszerűen 3 felé osztani? Legegyszerűbben ezzel a fehér akármivel tudnám megoldani, de nem hiszem hogy ebbe belefér 3 szál kábel, vagy ha elég nagyot veszek belőle, akkor így is elfogatható a kötés? Nem tűzveszélyes?
Köszönöm.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
Játékos
addikt
válasz Real_Necro #2400 üzenetére
Köszönöm neked is!
Azon töröm a fejemet, hogy még épp lehet csatlakozni egy decemberben indult villanszerelő képzéshez, a gépész technikussal párhuzamosan. Ha megvan a vizsga, és én vállalkozásban ténykedek 3 évig, akkor utána az megfelelhet 3 év szakmai tapasztalatnak, vagy azt mindenképpen valami cégnél kell tölteni?Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest