Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Macrodroid
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Unpacked: második generációs okosgyűrű és AR-szemüveg is jöhet
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exian
addikt
"Korrekt" árak Meg sem merem számolni, hogy akkor nekem mennyit kellett volna fizetnem, ha nem magam csinálom a majdnem komplett új vezetékelést + megszakító tábla cserét.
" jovo honapban kompletten kihuzni minden vezeteket 2 szobabol mennyi lesz? "
Úgy fél milla?! Annyit számolhatsz nyugodtan, ha vésni is kell falat, majd lejavítani. Lehet, hogy több is. Kábelcsatornázva talán olcsóbb és egyszerűbb. Ellenben rondább, bár engem nem zavar, én is csatornában vittem néhány helyre, ahová kellett.
[ Szerkesztve ]
-
Exodion
aktív tag
Sziasztok,
Valaki tud ajanlani Debrecenben egy MEGBIZHATO de nem fel vesemet eladom villanyszerelot? Az alabbiakat szeretnem megcsinaltatni BELATHATO hataridon belul:
- vezetekek kihuzasa falbol (egy ketoldali konnektor, kb 2m vezetek fuggolegesen)
- egy konnektor felpakolasa (lyuk megvan) meglevo vezetekekkel
- egy villanykapcsolo atpakolasa, szinten megvan hozza minden csak vissza kene tenni a helyereAkitol eddig ajanlatot kertem, volt aki 2x25eFt a villanykapcsolo+dugalj + 15eFt a vezetekek kihuzasa . 65eFt -t ennyiert sajnalok kiadni, vagy most tenyleg ilyen sokba kerulnek ezek? Akkor mar bele sem merek gondolni hogy jovo honapban kompletten kihuzni minden vezeteket 2 szobabol mennyi lesz?
Nem ertek hozza, nincs multimeter nem nagyon akarok buveszkedni.[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Ház felújítás során szigetelve lesz a homlokzat, és klímák is lesznek. Utóbbi kültéri egysége a föld közelében lesz, ehhez vinném a villanyt, még a szigetelés előtt, ezért a padlásról falon kívüli csövezéssel gondoltam lehozni, mondván a szigetelés ápol és eltakar. A dilemmám az, hogy MüII-es csővel, vagy lépésálló gégecsővel vigyem le? Utóbbi szimpatikusabb, a padláson is abban viszem, és azzal akár a klíma betápjáig mehetnék, viszont nagyobb ívben hajlik, nem tudom a szigetelésnél mennyire lenne probléma a kiléptetése? Ilyen esetben (szigetelés alatt) mivel szokták megoldani? Kerestem, de olyan képet, ahol jól látszik, nem találtam.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
nagyúr
válasz retesz147 #696 üzenetére
A falon kívüliek megvannak, csak a felfogatást kellene majd megoldani valahogy, hogy tartós legyen, meg esztétikus kicsit.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
-
nagyúr
A blogomban le van írva! Van kép is róla!
Ott megtalálod az infót!"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
válasz Real_Necro #691 üzenetére
Igen, sima kültéri van véve. Képet tudsz linkelni?
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Real_Necro
veterán
válasz Sub-ZeRo #690 üzenetére
Sima kültéri dugalj/kapcsoló? Aztán ha engedi, akkor menetet fúrni az anyagba, ha nem, akkor valami önzáró anyás megoldással?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
nagyúr
Sziasztok!
Ilyen mobilgarázs szerkezethez, ti hogy fogatnátok fel a külső fali szerelvényeket?
Kapcsoló és dugó is lenne.
Bal oldalra a nagy U alakú profilba gondoltam rakni, mert oda elfér."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
BaLee
addikt
válasz szabifotos #687 üzenetére
Végül az alu kábel végére már nem tettem érvéghüvelyt, ahogy kinyitottam a kötődobozt már láttam is a probléma okát, a 3-as Wago vezeték-összekötőből az egyik alu ér kicsúszott és konkrétan már folyamatosan szikrázott, ha felnyomtuk a biztosítékot...
Gyanítom amikor vissza lett téve a doboz teteje már akkor kimozdulhatott.Bepasztáztam és normálisan visszatettem, remélhetőleg most jó darabig nem lesz vele probléma se az oxidáció miatt se más miatt.
Köszi a tippet!
-
hódmaci
senior tag
válasz szabifotos #687 üzenetére
Szerintem az érvég is réz, ezért lehet ugyanolyan mintha csak simán a réz sorkapocsban lenne. Esetleg még szóba jöhet cupál lemez, na de azt meg hogyan?
Plusz így még-jobban kialakulhat a galvanizálás.
Bár léteznek olyan toldó hüvelyek amik réz/alu kötésére szolgálnak, de azt még "kis" méretben nem láttam. Illetve azok vastagfalúak így azokhoz spec prés is kell.[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
BaLee
addikt
Van valami értelmes megoldás panelben alu falkábel és réz vezeték összekötésére?
Egy klíma lett rákötve egy falkábelre (nem sodorva, hanem sorkapoccsal), az egész ment egy műanyag kötődobozba de két hét telt el és sercegni kezdett, pedig a klíma nincs is használva. csak készenléti áramot fogyaszt.Hosszú távon majd az egész vezetékezés ki lesz cserélve de most még kéne valami megoldás ami stabilan kibír pár hónapot. Látom kapható alu kontakt paszta meg alu-réz toldók de nem tudom merrefelé induljak el a dologgal.
-
Real_Necro
veterán
Spannerhez hasonló feje van, egy multi bitkészletben tuti van hozzá való. A közepe meg mintha retesszel csatlakozna a kábelre. Ránézésre oldható.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
demars
addikt
Picit homályos a kép, ha nagyítom... Alul 3 db csavar van? Mert akkor nyert ügyed van!
Kapd szét! A kábel bemenetnél látszik a rögzítő fül , szerintem szerelhető ez a cucc.
Cseréld le hosszabb kábelre!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
triklin
tag
Sziasztok!
Költözök, új műhely, új problémák, és természetesen nem vagyok szakmabéli.
Adott a műhely ahová a a következő módon jön a "táp":
[kép]
A fí-relébe a zöld-sárgának (ha jól gondolom) a 0 vezetőnek kell lennie. Van egy külön szonda leütve a földnek, az csatlakozik a megszakítók alatt a közös sínbe. Az elosztó dobozra ki van vezetve 2db 5 pólusú 16A aljzat (forgásirány váltásnak és olyan gépnek aminek kell hálózati feszültség is) és két 240v-os földelt aljzat külön fázisokról. Működik, örülünk, most pedig felvezetném a kérdést:A meglévő régi gépek amiket használni szeretnék majd 4 pólusúak és mindegyik gép burkolata kivezetve külön földelőszondára. A fent említett elosztóból szeretnék nekik tápot vinni, külön megszakítókkal (vonali feszültség kell nekik). Hogyan használjam őket? Mivel eddig olyan rendszerről üzemeltek ahol nem volt fí-relé, nem vagyok benne biztos, hogy majd fog-e védeni a rendszer. Ha én kiviszem a reléből a 3 fázist külön megszakítókra, közösítem a földet, akkor lesz egy olyan útja az áramnak amit szivárgás esetén nem figyel a relé, rosszul gondolom?
Köszönök előre is minden segítséget.
Üdv.
-
-
demars
addikt
Szia.
Nézd meg a belső részét, főleg a bekötési pontokat. Ha oldható akkor veszel hosszabb kábelt meg dugvillát és bekötöd. Ha nem akkor gondolkozz toldásban!
Egy képet mutass már a belső feléről! KösziAz áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
cOxeR
Ármester
Sziasztok!
Van egy ilyen bútorba szerelhető konnektorom, amivel az lenne a gondom, hogy a villásdugó része nagyon széles, és a bútor belső felében nem tudom elvezetni, csak ha fúrok egy benga lukat a korpusz alján.
Szerintetek ennek a belső vezetékezése, könnyen toldható?
Teszem azt elvágom egy olyan részen a vezetéket, ami biztosan a bútor belső részében lenne, ott toldom, és akkor el tudom vezetni a korpusz és a belső bútor falak mentén.
Így a vezetéket alig fogom látni és ha a szekrényt kinyitom se fog egyből a vezeték dominálni.
(ugye a gyári adatlapon tiltva van a toldás, meg persze garancia vesztéssel is jár...)
Köszi! -
szabifotos
senior tag
válasz retesz147 #668 üzenetére
~30 éves szerelés. Akkor még hírről sem ismerték sok helyen a Fi-t, de fater már képben volt, építőiparban melózik. Pont beszéltük, hogy le kéne cserélni, a Bakony megszakítókkal együtt. Igazából már az egész hálózatot nem ártana, de elég nagy ház, nem kis költség lenne és eddig probléma nem nagyon volt. Alu kábelek sajna szinte mindenhol.
-
Bendo
tag
Sziasztok!
A következőbe kérném a segítségeteket.
Adott egy családi ház, melyhez utólagosan készült egy kültéri kerti terasz.
Mikor a ház épült, nem kértem külön külső világítást a ház azon oldalához, de most szeretnék kiépíteni hozzá.A teraszhoz a házból egy kisebb kilépőről lehet lejutni, melynek van külön külső lámpája.
Azt találtam ki, hogy a padlás részből, ennek a körét fogom tovább osztani, mert így egy kapcsolóról tud majd menni 3 db kültéri ledlámpa (1 meglévő, kettő most felszerelet)
A vezetékezésre kábel rendelkezésre áll otthon MT 3x1,5-ös. Ezt húznám gégecsőbe lámpától elosztódobozig. A kötődobozban wago vezetékösszekötő osztaná a kábelt 3 felé, a 3 darab lámpához.
A kötődoboz falon kívűli, IP54-es. Ezt a padlástérben egy az egyik szarufához tenném fel, kb 50 centire az üveggyapot szigeteléstől (ez megy végig a padláson, gerendákon ugrálva lehet közlekedni). Mint írtam ebből a kötődoboztól menne tovább a lámpákhoz fekete gégecsőbe az MT 3x1,5-ös kábelen a villany.
Így a kültéri terasz ugyanazon az áramkörön lenne, mint a már meglévő 1db kültéri lámpa, csak így az kiegészülne plusz 2db kültérivel a terasz frontján.
Mire kell figyelnem a kiépítésnél?
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz retesz147 #668 üzenetére
Aha, köszi, akkor jó.
És az általam mutatott konnektorra mi a vélenény? Az előző tulaj így használta ~20 évig, ráadásul fürdőszobai aljzat. Vagy nem annyira para ez, csak én reagálom túl? Mindenesetre ilyet még nem láttam, és ahogy írtam, az általam frissen beépített FI relé ezt is kiszúrta rögtön. Minden egyes konnektort átnéztem, a kötéseket újrahúztam, ahol kellett, új konnektort raktam, ez az egyetlen maradt ki...
Lehetett volna életveszélyt jelentő probléma miatta?
[ Szerkesztve ]
-
retesz147
addikt
válasz szabifotos #665 üzenetére
Aztaaaa....én ilyet még nem is láttam, ilyen régi Fi-t. Látszik, kezdő vagyok a szakmában.
Exian: Igen, normális, sőt, így kell működnie.
Ennek is vannak nyilván feltételei. Méghozzá egyik, hogy legyen a hálózaton fogyasztás. Ha van fogyasztás, és bizonyos távolságon belül vagy a FI-hez, akkor, ha összeér a nulla a védőfölddel, akkor az elektronok mennek a föld felé is, amelyek ugye a nullán "masíroznak" választják a védőföld fele is az utat. Borul a FI-relénél az egyensúly a fázis-nulla hurkon és már old is.
Mi mindig így teszteljük, hogy kimérjük a dugaljban melyik a fázis, ha megvan, szigetelt MCU vezetékkel, melynek csak a vége van megblankolva összeérintjük a nullát a védőfölddel és már old is a FI. Ekkor jó!Eladó Xiaomi 13 üvegfólia és Samsung S23 Nilkin tok és üvegfólia.
-
Exian
addikt
válasz szabifotos #665 üzenetére
Persze tudom, ez normál, de milyen érdekes FI relé közelében látni föld-nulla összekötést nekem múltkor akkor oldott le, amikor az egyik lámpa szerelésénél összeérintettem véletlenül a földet a nullával. Ez amúgy normális jelenség, hogy arra is leold? Persze a világítás kismegszakítója le volt nyomva, szóval fázis nem volt a lámpánál.
[ Szerkesztve ]
-
csemberlen
őstag
-
szabifotos
senior tag
válasz retesz147 #660 üzenetére
Köszi a pontosítást. Ma is tanultam valamit. Akkor ezek után az albiban is feltehetnék egyet. A múltkor a vadi új, 40 ezres hangkártyám kimenete bánta, kapott egy tüskét a jack dugón. A tulaj, mint mondtam, leszarja a ház hálózatát.
Ha már témánál vagyunk.: Ez a Fi-relé mekkora hibaáramú lehet? Teszt gombra leold, de a konnektoros teszterrel, ami elvileg 30mA, nem csinál semmit. Szóval vagy hibás, vagy nagyobb értékű, mint 30mA. (vagy a teszter szar, de nem hiszem.)
-
Norby86
őstag
válasz szabifotos #657 üzenetére
Persze, próbáltam másik HDMI-vel, kábelt is cseréltem, másik bemenetbe is dugtam, de nem történt változás. Itt az van amit mondanak szerintem, kötéslazulás vagy amire még gyanakszom hogy valahol kisül a kábel, áthúz vagy nem tudom hogy is fejezzem ki magam, de a zavar az csak akkor jelentkezik ha valami le vagy fel kapcsol. Már teszteltem másik konnektorba dugva is a gépet és a tv-t, szomszéd szobába is, semmi változás.
(#660) retesz147:
Majd júniusba fog erre járni a tulaj és megmondom neki mi az ábra. Plusz azt is hogy rohadtul nem örülnék neki ha a számítógépem vagy a TV tönkremenne ez miatt,mert nem téríti azt meg nekem senki. Aztán hogy erre mit mond passz. Amúgy alhangon mennyibe kerülne egy ilyen kötésszakadás kivizsgálása, javítása? Mert arról hallottam hogy egy full vezetékcsere falvéséssel több százezer forint.
-Norbi-
-
Exian
addikt
válasz retesz147 #660 üzenetére
Erre itt egy saját példa ennek a hozzászólásomnak a végén :) az a szépen kötött konnektor...
[ Szerkesztve ]
-
retesz147
addikt
-
retesz147
addikt
válasz csemberlen #658 üzenetére
Bizony, a FI-relé (ÁVK) akkor is véd, amikor nincs védővezető kiépítve.
Szóval:
Ha van védővezető (zöld-sárga) kiépítve, akkor ha a készülék meghibásodik és kijut az üzemi fázis a külső/fém burkolatra, ami a védővezetővel össze van kötve, akkor máris old a Fi-relé. Mivel az áramkör nem a fázis-nulla útvonalon záródik. Mivel kijut a felületre, így biztos lesz valamilyen szivárgó áram, ezért old le. Ha mégsem keletkezik szivárgó áram, de valamihez hozzáért a feszültség alatt lévő test, mondjuk egy emberhez, akkor már keletkezik szivárgó áram, azaz inkább hibaáram a FI-relé szempontjából és leold.Ha van védővezető (zöld-sárga) kiépítve, és az áram (fázis), áramkör más útvonalon záródik, mint a nulla (pl zs vezető, emberi test, stb), azaz hibaáram keletkezik, "bomlik" az egyensúly a relében ("ami befolyik, az kifolyik"), akkor old a Fi-relé.
Ha nincs védővezető kiépítve, de van Fi-relé és az áramkör nem a fázis-nulla útvonalon záródik, hanem pl emberi testen, akkor is old a Fi-relé, hiszen felborult az egyensúly a relében.
Ugye jól tudom csemberlen kolléga? Javíts ki, ha nem!
Norby86: Hát, házilag, egy nem szakmabelinek innentől meg kell hogy álljon a tudása/cselekedetei!
Sajnos ezt nagyon nehéz felderíteni, mi lehet a gond és az a pont HOL VAN.
Valahogy a tulajdonosra kellene hatni, hogy kezdjen valamit, legjobb lenne egy teljes villamos hálózat felújítás.[ Szerkesztve ]
Eladó Xiaomi 13 üvegfólia és Samsung S23 Nilkin tok és üvegfólia.
-
Norby86
őstag
válasz csemberlen #658 üzenetére
Ja értem. Most már csak a kötődobozt kellene megtalálni, de szemre az nincs a lakásban sehol. Mert ezt a kötéslazulást orvosolni kellene, de gondolom ezt semmilyen házi módszerrel nem lehet kideríteni hogy merre is van a hiba a falban.
-Norbi-
-
csemberlen
őstag
Nem. A Fi relé hiánya maximum halált okozhat, de a te problémádat nem ez okozza, hanem amit korábban irtam, lazulás
szabifotos:
a panel házakban is van földelt dugalj a konyhában, és a fürdőszobába. Nem kell ahhoz a szobákba, és lámpákhoz plusz szálat kihúzni, hogy védjen a tartós áramütéstől.[ Szerkesztve ]
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
szabifotos
senior tag
válasz csemberlen #655 üzenetére
Mivel nincs földelés, így földelő vezető sem kihúzva sehol, valószínűleg, amikor közölte volna a tulajjal, hogy mennyi a díj összesen, és nem is kis munka, inkább nem is kérte (volna). Így meg Fi Relét hiába tesz be. Nálam is kint a fázis az albiban a csilláron, a múltkor megrázta a mosógép a lakótársat. Le sem szarta a tulaj.
Norby86
Ha jól olvasom vissza, még nem írtad, le: Másik HDMI-vel próbáltad már a TV-t összekötni a géppel?[ Szerkesztve ]
-
Norby86
őstag
válasz csemberlen #655 üzenetére
Akkor nagy valószínűséggel ez okozhatja itt nálunk a galibát? Amúgy én sem értem hogy volt pofája 40 ezret elkérni ha ennyire gagyi kontár melót végzett. Kár hogy nem vagyok képbe ezekkel, mert tuti akkor mondtam volna neki hogy ez így mi. De két év távlatából már hiába... Pedig jó lenne megoldani ezt a problémát a lakásba. Csak ez biztos nem két filléres meló lenne ha ide villanyszerelőt hívnék. És akkor még mindig nem a mi lakásunk hanem a tulajé. Annak meg beszélhetek hogy figyi már de valami nem stimmel mert elmegy a kép a tv-n a számítógép USB csatlakozása néha elmegy stb... szerintem őt ez hidegen hagyná.
Szóval elég tanácstalan vagyok.-Norbi-
-
aDtG
tag
Sziasztok!
Életemben most kötöttem be először villanykapcsolót.(Nem vagyok villanyszerelő)
Ha rosszul kötöttem volna be akkor max nem világítana a lámpa? Ennél nagyobb kárt nem tudok okozni? Mire érdemes odafigyelni?
Köszi
-
Norby86
őstag
válasz retesz147 #652 üzenetére
Az szép. Pedig elkért 40 ezret... Szerencsére nem mi fizettük hanem a tulaj, de még erre is húzta a száját, pedig havonta nem kevés pénzt kap tőlünk. Szóval akkor most az a kérdés hogyan tovább, vagy egyáltalán mit tudok tenni? Mert félek hogy így majd a számítógépem fog hamarosan tönkre menni ettől a sok pillanatnyi zavartól vagy kimaradástól bármi is ez pontosan.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz csemberlen #649 üzenetére
Uhh ez új nekem, ezt nem tudtam. Akkor mit és hol érdemes megnézni vagy megnézetni? A küszöb alatt nem piszkáltunk semmit, még a küszöböt sem. Amióta ide költöztünk 7 éve, ez így van ahogy akkor volt. De ez a probléma csak az utóbbi 1-1,5 évben kezdett előjönni. Mondjuk volt egy szitu pár éve a fürdőbe a mosógép használatakor füstölt a konnektor. Hívtuk a tulajt, hívott villanyszerelőt aki megállapította hogy elavult a biztosítószekrény a falon, régi típusú volt. Ezt lecserélte egy képen mutatom milyen fajtára. Aztán hogy ott mit kötögetett azt nem tudom, de egy külön réz vezetéket bevitt a fürdőbe mivel akkor ott a füstölés mellett az alu vezetékről is leégett a burkolat és használhatatlan lett. De akkortájt ez a probléma még nem jelentkezett, csak az utóbbi időben. Persze ettől függetlenül lehet hogy az az újfajta biztosítószekrény nem jól van bekötve amiről a képet feltettem.
[ Szerkesztve ]
-Norbi-
-
Real_Necro
veterán
válasz csemberlen #649 üzenetére
Sőt, képes előszoba és nappali között a küszöb alatt futni. Tudom, mert anno régen sikerült a küszöb lerakásakor elfúrnunk...
Nem lehetséges, hogy részben sikerült elfúrni ott a kábelt nekik is? Magyarázat lenne arra, mikor rálépnek...„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Norby86
őstag
válasz retesz147 #642 üzenetére
Oké, már nincs földelve a radiátorhoz.
Szereztem egy másik tv-t amire rákötöttem a gépem és ma előjött ezen a tv-n is az a hiba. Ha pl a hűtőgép reléje lekapcsol elmegy a kép a tv-n egy pillanatra majd visszajön. Ha valahol (nem csak nálunk a lakásba) lekapcsolnak valamit úgyszintén. De nem mindig adott helyeken és nem mindig egyformán. A hűtő reléjére is van amikor nem kapcsol le. Másik érdekesség amikor kilépek a szoba ajtón ahogy a küszöbre lépek a számítógépbe hallom hogy megszakad egy pillanatra az USB kapcsolat majd visszajön. Ugye kiad a windows ilyen hangot mint mikor bedugod vagy kihúzod az USB kábelt, úgy vettem észre ezt a problémát is már egy ideje. De tudtommal a panel lakásokba a falba vezetik a kábeleket nem a küszöb alatt. Szóval nagyon fejvakarós nekem is ez a dolog és mivel ez albérlet, nem szeretnék a tulaj helyett fizetni súlyos ezreket hogy egy villanyszerelő kijöjjön megnézni. A tulaj sajnos tesz rá nagy ívbe...
Arra gyanakszom a számítógép alaplapba mehetett valami zavarszűrő tönkre, nem mai alaplap, 2014 óta kiszolgál. Mert ugye furcsa mód ha tv-t nézek a televízión nem a számítógépet használom, akkor nem megy el a képe a tv-nek soha.
Másik amire gyanakszom bár ez szerintem butaság, hogy a falba valahol átüt az alu vezeték már kisebb áramfelvétel hatására is.(#643) szabifotos:
Ezt már próbáltam és egy darabig úgy nézett ki hogy így jó lesz, de aztán egy pár nap múlva így is előjött a hiba sajnos.-Norbi-
-
kmarci25
veterán
Sziasztok! Fali dobozból adnék áramot egy kis IP kamerának, micro usb-n keresztül. A kérdésem az, hogy mi ennek a legegyszerűbb módja? A doboz a falon van, a kamera a plafonra menne. Van olyan megoldás, ami még a dobozon belül alakítja át 5V 2A-re? Tehát mintha egy mobilos töltőfej lenne? Vagy olyan külső konnektor aljzat, aminek tud fogadni usb-t, és azt kötöm össze a kamerával? (Bocs, ha pongyolán fogalmaztam, nem vagyok otthon ebben...)
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
retesz147
addikt
A radiátoros, vagy bármilyen földelést felejtsd el. Gondolom Fi relé sincs, így életveszélyes az ilyen utólagos földelés, hagyjuk miért, tilos, az a lényeg.
Adjak tippet mit kellene mérni: Hát ezt így nehéz, látni kellene, így sajnos nem tudok mérési pontokat, még a helyszínen is fejvakarós nekem, mint kezdőnek...
Amit esetleg tudnék tanácsolni:
Próbálj szerezni egy laptopot akksiról menjen és azzal próbáld a TV-t összekötni, így kizárod a PC-t a buliból...Nyilván ezt se egyszerű szerezni több hétre, de hátha van valakinek egy porosodó laptopja....Ha csak simán TV adást nézel, akkor nincs gond?
Menjen a TV, mondjuk TV adás módban és közbe húzd ki, dugd be a HDMI-t, akkor is megtörténik-e a hibajelenség...?
Én se tudok mit tenni a hang hibámmal, rohadtul idegesít, de nincs ötletem, és az se 100%, hogy szolgáltatós sajnos a hiba...
"De ez kicsit nonszensz lenne,mert nekünk nincs másik lakásunk, azt meg nem tehetem meg hogy beköltözöm egyik haveromhoz napokra a géppel meg a tv-vel. Sajnos random csinálja, van amikor napokig nem jelentkezik ez a probléma."----nem kell bekötözni, csak hívd át magadhoz, mutasd meg neki mit csinál...és add neki kölcsön a szettet 1-2 hétre, nála elöjön-e...márha van lehetőség kölcsönözni...
[ Szerkesztve ]
-
Norby86
őstag
válasz csemberlen #640 üzenetére
Amikor megcsináltam, nem történt baj, azóta meg szétbontottam mert nem javult a helyzet így jobbnak láttam nem megtartani ezt a maszek földelést. De igazából a számítógép alaplap cserén kívül minden megoldást körbejártam már. Egyedül még azt nem hogy más lakásba kipróbáljam a gépet a tv-vel. De ez kicsit nonszensz lenne,mert nekünk nincs másik lakásunk, azt meg nem tehetem meg hogy beköltözöm egyik haveromhoz napokra a géppel meg a tv-vel. Sajnos random csinálja, van amikor napokig nem jelentkezik ez a probléma.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz retesz147 #637 üzenetére
Megmondom őszintén én nem vagyok villanyszerelő, de azt tudom hogy pár éve 4-5 itt a régi fali biztosítékszekrényt ami még a hagyományos régi biztosítékokkal működött, lecserélték önleoldósra. Viszont akkoriban költöztünk ide albérletbe és azt tudom hogy a fürdőbe külön ki lett vezetve réz vezetéken a hálózati áram, mivel a falba elégett az alu vezeték. Mi már többször mondtuk a tulajnak hogy az egész hálózatba ki kellene cserélni aluról réz vezetékre a vezetékeket, de nem történt semmi. Ha a mi lakásunk lenne már megcsináltattam volna.
Amiről szó van az egy asztali PC, vadi új táppal, zavarszűrt szerintem. Plusz a kábel tv hálózatba is beiktattam zavarszűrőt mert azt hittem hogy a TV-re onnan megy rá valami zavar hogy a konnektor meg a kábel tv között pillanatnyi földhurok képződik ami bezavarhatja. De sajnos az sem segített. Szóval tanácstalan vagyok teljesen.
Esetleg tippet tudnál adni hogy hol mit érdemes mérni hogy esetleg beazonosíthassam a hiba forrását?
Többi kérdésedre válaszolva, ezek a régi alu vezetékes konnektorok a panel lakásokba még nem voltak földeltek, itt is csak két vezeték van, nincs föld vezeték kihúzva. De magát a számítógép házat leföldeltem a múltkor a radiátorcsőhöz és ez a problémámon nem segített.-Norbi-
-
Exian
addikt
válasz csemberlen #635 üzenetére
Az óránál 25A-s megszakitó van, én lakáson belül 10-eseket és 16-osokat raktam, utóbbiakat csak a konyha és fürdő nagyobb fogyasztóinak, külön-külön 2.5-ös kábelezéssel. A kábelezés amúgy mindenhol réz, az eredetiek is, amik a falban mennek.
retesz147:
Nem gondolnám, hogy panelben gondolkodtak volna egyáltalán 3 fázison. Nem szokás. Egyszerűen szerintem arról volt szó, hogy nem akartak/tudtak 1db vaskosabb vezetéket vinni, hanem vittek 3db vékonyabbat. De ki tudja.
Itt egy kép az eredeti állapotról a megszakitó táblánál, csak bocs, rosszul emlékeztem, nem 3db megszakitó volt, hanem 4 (azt a 3-ast egynek veszem, az a sütőnek volt, de csak az egyik fázis volt bekötve a sütőnek, sütő cserekor szembesültem vele, a másik kettő szigszallaggal lekötve lógott a fali dobozban).Itt látszik, hogy fentről jön az a bizonyos "3 fázis", ami végül is 1db. Alul meg a nulla sínen jobb oldalt a felső csatin az 1db nulla. Látszik, hogy vaskosabb, mint a lakásban futó nulla vezetők, szerintem olyan vastag, mint 1db fázis. Hogy mekkora? Passz. Tipp így ránézésre?
Ez pedig az új, általam össze rakott tábla, de ez mondjuk mellékes :) persze így nem sok látszik, de most nincs lehetőségem megbontva fotózni.
Kicsit soknak tűnhet, de minden nagyobb fogyasztó kapott külön megszakitót, meg külön kábelezést 2.5-ös kábellel. Meg pl a hűtő olyan helyre került, ahol egyáltalán nem volt konnektor egy szál sem (közlekedő-folyosó), annak is húztam külön vezetéket plusz raktam megszakitót, meg arról megy a hűtő tetején csücsülő router meg a szolgáltató beltérije.
Minden frankón működik, csak most ez a nulla dolog foglalkoztat, hogy elég e így ez a keresztmetszet, vagy kérjek e cserét a szolgáltatótól az órától a megszakítótáblámig?
Amúgy az alábbi konnektort a FI relé rögtön kiszúrta, amikor csatlakoztatva majd bekapcsolva lett rajta valami. Úgy lekapcsolt, mint a szél. Így használta az előző tulaj ~20 évig, neki persze működött FI relé nélkül, de attól még igen meredek
Ez az egyetlen konnektor maradt ki véletlenül az ellenőrzésemkor, mindegyiket át néztem, hát ezt a FI relé szúrta ki... Vajon miért? nem sok áram folyt a nulla felé...
-
retesz147
addikt
Távolról ezt így nagyon nehéz megmondani.
Méregetni, felülvizsgálni kellene.
Nincs-e meglazult kötés valahol, nullkötés nem laza-e valahol? Ha megfelelő, szabványos volt a kiépítése a hálózatnak, nem lehet gond.A laptopod tápja milyen, zavarszűrt?
Ha nem zavarszűrt (azaz hivatalos gyári, hanem utángyártott), akkor az okozhat gondot.
Az az adott konnektor földelt, jók az érintkezői, nulla, fázis meg van húzva rendesen, elosztótáblába nincs lazulás sehol?Ha nem vagy szakmabeli, nem ajánlom, hogy belenyúlj a konnektorba/elosztóba (hívj szakembert!), de ha mégis, akkor megfelelő feszültségmentesítés után!!!
Amire én tippelek, laptop tápja utángyártott, rossz zavarszűréssel és meg is lehet a probléma.
Nekem a TV-m és a hangprojektorom rosszalkodik, elmegy a hangom kb úgy mint a Te képed mehet el. Nem bírok rájönni, tettem be zavarszűrőket, mindent, de semmi. Szerintem a szolgáltatóval lesz a gond, mert ha laptopról, médialejátszóról nézek filmet, akkor hibátlan, de ha TV adást nézek, akkor rosszalkodik, jah, és csak néha.
-
retesz147
addikt
Zöldfülűként azt mondom én is, mint csemberlen, hogy 1 éren jön a delej.
Ha viszont mindhármon elküldték az 1 fázist, annak nem sok értelmét látom, mivel az óránál a kismegszakító/korlátozó úgyis végzi a dolgát, tehát a 3-on együtt sem folyhat több amper, mintha 1-en folyna.
Ez valószínűleg az, hogy előkészítették 3 fázisnak (mint ahogy egyébként nálam) és a túlvezérelt villanyszerelő bekötötte mindhárom fázist az egy fázisra (értelmetlen).Ergó, ha az óránál a megfelelő kismegszakító a megfelelő keresztmetszethez van méretezve (jelen esetben a nulla keresztmetszetéhez, mivel a 3 fázis együttes vastagsága most nem mérvadó), akkor nincs gond a nulla keresztmetszetével.
Ha az óránál nagyobb a kismegszakító értéke, mint amit jelenleg a nulla vezeték elbír/szabványos, de a 3 fázisvezeték együtt elbír, akkor van a probléma.
Amúgy nagyjából sehogy se jó, mert 1 kismegszakítóba az óránál nem lehet szabványosan 3 vezetéket egyszerre bekötni,hacsak nem szabványos elosztást csináltak, amihez már csak megint 1 fázisvezeték megy (na ez az amit kizártnak tartok).
-
Exian
addikt
válasz csemberlen #632 üzenetére
Akkor nem működött volna a régi felállásban. Ahogy írtam, a három fazis vezeték egy-egy megszakítóba ment, tehát kellett, hogy legyen bennük áram.
Meg műszer szerint is közösek voltak, egyrészt mindhárom vezetékben meg volt a feszkó, de műszerrel nézve ugyanaz volt mindhárom vezeték (szakadás vizsgálóval nézve, össze sípolt mindhárom vezeték, tehát az óránál össze vannak kötve).
A kérdés nem is erre irányult, hanem, hogy ehhez képest a nulla vezető nem vékony e.
-
Norby86
őstag
Sziasztok!
Nem tudom valaki tudna e segíteni az én problémámon, de gondoltam beírok ide, hátha. A gond a következő: Panel lakásban lakunk, a falban a régi alu vezetékek futnak még mindig és egy évvel ezelőtt jelentkezett olyan probléma hogy ha a fürdőbe lekapcsoltam a villanyt akkor a számítógépre kötött TV, ha számítógép üzemmódba van kapcsolva akkor elment a kép. Ha felkapcsoltam a villanyt a fürdőbe szintén. De ez random jött elő, nem minden le-fel kapcsolás után. Egy idő után meg elégeltem a dolgot és külön elvezettem egy külső konnektorból kivezetett kábellel a villanykapcsolót, így megszűnt a probléma. Viszont alig eltelt pár hónap és már akkor is elment a képe a TV-nek amikor a konyhába a hűtőgép le vagy felkapcsolt (nem régi hűtő, pár éves). Aztán most ott tartunk hogy már arra is elmegy néha a TV képe egy pillanatra ha a másik szobába bedugunk valamit a konektorba. Én valamiféle elektromos zavarra gyanakszom amit a TV összesed, de elég furcsa a helyzet, mert ha TV üzemmódba használom, akkor nem jelentkezik a hiba, csak akkor ha számítógép üzemmódba használom a számítógépet rajta.
Már kipróbáltam mindent, tápcsere, kábel csere, elosztó csere... semmi nem oldotta meg. Még másik konektorba dugva is kipróbáltam de a zavar ugyanúgy előjött.
Szerintetek hol keressem a hiba forrását? Létezhet hogy a számítógép alaplap okozza?-Norbi-
-
Exian
addikt
Sziasztok!
Az mennyire normális, ha egy panellakásnál a villanyórától gyárilag úgy van megoldva, hogy a fázis vastagabb, mint a nulla vezetéke?
Pontosabban úgy van, hogy a fázis 3db vezetéken jön (persze ezek nem külön fázisok, az óránál közösítve vannak), a nulla viszont csak 1db vezeték, ami olyan keresztmetszetű, mint az egyik fázis.
Eredeti felállásban mindössze 3db megszakitó volt, melyekbe ment ez a 3 "külön" fázis kábel, nyilván terhelés megosztás miatt. Hozhattak volna 1db bikább kábelt, ehelyett hoztak 3db vékonyabbat.
A 3db megszakitó helyett lett 10db új (kellettek új kisebb körök is), meg FI relé, a 3 fázis kábel meg össze lett fogva.
De ez így nem tetszik nekem, gondolom a nullának is illene ugyanolyan keresztmetszetűnek lennie, mint a fázisnak.
Jól sejtem?
-
hódmaci
senior tag
válasz Dooonfrigo #624 üzenetére
"két felpattintható műanyag cucc"
Az szerintem nem felpattintható cucc hanem benyomható. Bár annyi féle fajta van mint a csuda. Típust meg nem adtál meg
Erősen nyomni és húzni a vezetéket.
Általában így szokott működni.
Vagy szokott bekötés mellett vagy felett egy kis nyílás lenni ahova egy vékony csavarhúzóval be kell támasztani a rugónak és úgy old1:04-hez tekerd
[ Szerkesztve ]
-
Tetsuo
őstag
válasz Dooonfrigo #624 üzenetére
Isten hozott a klubban! :-)
#609 -
Dooonfrigo
tag
Sziasztok!
Otthon szeretném lecserélni néhány villanykapcsolómat és az lenne a kérdésem, hogy a rugós bekötésű kapcsolóbol hogyan lehet kihuzni a kábelt? Nekem sehogy se akar mozdulni és nem látok semmilyen lehetőséget az állításra. Előre is köszönöm!
Szerk: sikerült szetszedni, van rajta két felpattintható műanyag cucc, azokat levéve megtaláltam a rugókat.
[ Szerkesztve ]
-
zadir1
tag
Hali!
Valami egyszerű, jó, Ipad-on is használható rajz programot tudnátok ajánlani? Áramutas rajzhoz kellene most leginkább. -
csemberlen
őstag
válasz gyulazsolti #621 üzenetére
teljesen felesleges, az erősitő nem romlik el, ha a fázis ott van a bemenetén.
-
hódmaci
senior tag
válasz gyulazsolti #618 üzenetére
Szia!
Mivel feltetted ezt a kérdést abból azt sejtem, hogy amatőr vagy a villanyszerelés szakmában.
Így megfelelő szerszámod, eszközöd sem lehet a megállapításához.
Balesetveszélyes művelet amennyiben hozzá nem értő végzi el!Így a következőt tanácsolom:
Használd a kapott használati utasítás szerint a dualjt.[ Szerkesztve ]
-
Tetsuo
őstag
A Mentavill 106+6 (kettős alternatív kapcsoló) kapcsolónak valaki tudja a kivezetéseiről, hogy melyik-melyik?
Felül van 3 és alul van három (x2) vezetékhely, a középső felül L1-gyel, az alsó középső L2-vel van megjelölve.
[ Szerkesztve ]
-
Tetsuo
őstag
válasz bluemirage #610 üzenetére
Köszi, megoldódott, de a Mentavill kapcsolókat szerintem kínzóeszközként gyártották, annyira nehéz szerelni.
Köszi. Igazad van, csak a kezemet, meg a falat b@asztam össze az éles fémvázzal, miközben az aluvezeték össze-vissza hajladozott. Hogy a keretet csak akkor lehet rápattintani, ha a váz legalább 2 mm-t eláll a faltól, márt hab a tortán, hiszen ha 3 mm-t áll el, már rés lesz a keret és a fal között is - ez a MENTAVILL és nem a legolcsóbb, hanem a drágább "TON" modellekről van szó.[ Szerkesztve ]
-
retesz147
addikt
válasz csemberlen #608 üzenetére
+1.
Én azért még esetleg kimérném, hogy az a kapcsolható dugalj mit szakít. Nullát és fázis is, vagy csak egyiket. Ha csak egyiket, akkor úgy dugnám be, hogy fázist szakítsa meg, ne a nullát.Tetsuo: Nem ismerem én sem a családot, de ha van kis pöcök, akkor azt iszonyat erőssen be kell nyomni és akkor húzni-tépni kifele a kapcsolót. Nagyon erőssn nyomni a pöcköt, érzetre nem történik semmi (valójában sem nagyon )
-
őstag
-
gilfoyle
őstag
válasz bluemirage #613 üzenetére
Köszi. Hogy tudom eltüntetni? Mert így nem mutatja a fogyasztást.
Egyáltalán, hogyan állhatott át? Mert a szekrény la van plombálva.
A szolgáltatónál történő bejelentés lesz a megoldás? -
őstag
válasz gilfoyle #612 üzenetére
Igen.
Itt egy beágyazott Word Doc, ott a 12-es oldalon van.Meliora sunt bono inimica
-
gilfoyle
őstag
Sziasztok! Villanyórával kapcsolatban tudtok segíteni?
Már legalább egy hete semmi mást nem ír ki, csak F 01.10
Ez valami szoftver/firmware verziószám? -
gyulazsolti
senior tag
válasz csemberlen #608 üzenetére
Köszönöm szépen.
Áram alatt marad, igen. -
őstag
Az adott típust nem ismerem, de szorítós kapcsolóknál... általában valamilyen pöcköt kell nyomni, hogy lazuljon a szorítás és ki lehessen szedni (rángatni) a vezetéket.
Ha csak úgy kitéped is jó lehet, ha így kijön... és ha nem akarod használni már azt a kapcsolót
Meliora sunt bono inimica
-
Tetsuo
őstag
Mentavill Ton kapcsolókból hogyan kell kihúzni a vezetékeket?
Nem csavaros, hanem gyorscsatlakozós, ami bedugás után rászorul, de hogyan szedem ki?
Van valami fehér pöcök, aminek nagyjából két állása van, de semmit nem változtat.
A kapcsolóhoz semmi leírás, a neten sincs infó...
Erővel csak rángatni kell?
Mi a megoldás?[ Szerkesztve ]
-
csemberlen
őstag
válasz gyulazsolti #607 üzenetére
Kapcsold be az erősitőt, majd húzd ki a dugaljból, és újra dugd be. Ha bekapcsolva marad akkor jó lesz.
[ Szerkesztve ]
-
gyulazsolti
senior tag
Sziasztok!
Rákötöttem a TV-re egy Moderato erösítőt amin csak fizikai gomb van. Egy ilyen konektor mennyire volna jó választás, hogy kiváltsam és tudjam anélkül kezelni?
-
Submarine
senior tag
Köszönöm!
Átnézem-nézetem!
Dobozokat kibontom úgy is kíváncsi is vagyok, de holnap már jön is a szaki.
-
Atapi
senior tag
válasz Submarine #603 üzenetére
Megszakadt a szobába vezető nulla. Ezért jelenik meg fázisfeszültség a villanykörtén keresztül a konnektor nulláján, amikor felkapcsolod a villanyt (közös a nullájuk). Ha nem fúrtatok mostanában, akkor én kötöződobozban meglazult/elszenesedett csavart kötésre tippelnék, alu vezetékezésnél különösen.
-
Submarine
senior tag
Sziasztok!
Mondom is a hibajelenséget:
1 szoba 1 villany 1 konnektor.
Már korábban észrevettem, hogy néha nem akar világítani a villany, de azt gondoltam az izzó a ludas. Tegnap óta viszont nincs áram a szobában.
Mindenhol máshol van, minden jó.
A szóban forgó szobában ha felcsukom a villanyt, a konnektor mindkét lukában világít a fázisceruza, ha van izzó a villanyban. Ha nincs, akkor csak az egyikben.
De se a konnektorban nem világít egy lámpa sem, se a villany nem múkod, sehogy sem.
3 körös a ház, fí-relékkel. Nem kapcsolja le semmi egyiket sem.Ha kelleni fog (valószínű) úgy is villámszakembert hívok, csak kíváncsi lennék mi lehet a baj.
A villanyórát néztem, nem pörögnek a kijelzőn a számok. Le ne égjünk álmunkban. -
Jabby
őstag
válasz csemberlen #597 üzenetére
Köszi!
-
őstag
válasz tomi5244 #599 üzenetére
+1 a kötelező vezeték csere mellett. Ekkor teljesítménynél és főleg tartós terhelésnél nem hagyatkozunk régi kábelre, aminek kötéseit, állapotát sem ismerjük.
A legtöbb égett szigetelést és fekete kábelvéget pont a vezérelt áramnál láttam. Azt rendesen meg kell csinálni, a legnagyobb áram... nem éppen perceken át azon megy. Ha alumínium (és ezért olyan vastag') a gerinc, akkor meg eleve kuka az egész.
Ha hosszabb távon is marad a 16A-es vezérelt, akkor bő 20 méterig jó a 4es vezeték 25 méter és felette viszont már mindenképpen 6-os vezeték kell. Ha 16A bővítve lesz, akkor eleve 6-os kábelt kell rakni.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kipróbáltuk az Anbernic RG40XXV kézikonzolt
- Spórolós topik
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat