- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Honor Magic V2 - origami
- Android szakmai topik
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- One mobilszolgáltatások
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz
inf3rno #1247 üzenetére
Az összefoglalóban szereplő márkákból nem találtam patch kábelt, zömében legalább 100 méteres kiszerelésben, és általában fali kábel formájában elérhetők.
Mivel kell vagy 20 db, így a 3-4K-s Legrand és hasonló kábeleket inkább hanyagoltam. Az általad ajánlott cégnél volt olcsó (szerintem saját gyártmányú) kábel, abból rendeltem végül. -
Vasti74
senior tag
válasz
inf3rno #1241 üzenetére
Ezek az új dolgok nekem már kimaradtak...
kb. 8 éve nem foglalkozok informatikával, a "hobbim" meg sohasem volt, úgyhogy amit az elmúlt 8 évben találtak fel, és nem volt rá szükségem valamiért, az nekem nagy valószínűséggel ismeretlen.
De ez a DAC kábel ez jó cucc, gondolom komoly pénzt lehet vele sórolni egy jól megpakolt szekrénynél :-) -
gyulank
addikt
válasz
inf3rno #1233 üzenetére
Én már többször leírtam, hogy a csatlakozótól, meg a kábeldarabtól függ a sávszélesség, és én gigabiteset keresek. És azért tartunk itt, mert azon vitatkoznak egyrészt, hogy nem így van, másrészt, aki nem ezzel vitatkozik, az meg kioktat, hogy így van. És az én felháborodásom azért került témába, mert még én kapom, hogy értetlen vagyok, meg, hogy mások segítenek, meg hogy másoknak fogy el a türelme mert én olyan hülye vagyok, hogy nem fogom fel amit írnak... Pedig ezekből SEMMI sem igaz. Én még mindig csak egy olyan feladó-leválasztó párt keresek amilyet linkeltem, csak gigabitesbe. Ennyi. Az összes többi értetlenkedés nem az én nem tudásom, meg nem értésem miatt van. És ha egyszer azt állítják, hogy azt állítottam amit nem, vagy azt nem tudom amit tudok, vagy arra válaszoltak amit kérdeztem, mikor nem, hagy mondjam már, hogy nem igaz, ha nem igaz! Megint azzal jössz te is, hogy nem lehet, hogy én kérdeztem rosszul? Konkrétumokkal vádoljatok már meg akkor! De elismételtem a kérdésemet már vagy tízszer. Mit kérdeztem rajta rosszul? Hogy kellett volna jól kérdezni, hogy tudtok-e olyat?
-
gyulank
addikt
válasz
inf3rno #1231 üzenetére
A 1225-ös jó volt, de már az sem tartalmazott számomra semmi újat. A 1226-ban a 1225-re is reagáltam, meg összesítettem az eddigi mondásokat. Erre szintén semmi ezekkel kapcsolatos dolgot nem kaptam, csak személyeskedést, meg, hogy semmit se tudok. Még csak az se lett megmondva, hogy mi az a 1226-ban, amit úgy írtam, hogy én nem tudom, és rosszul gondolom. Mert még amiket magamtól feltételezek az eszközökről is, az is valószínű, hogy úgy van ahogy írom. De mindenképpen az lett volna a témába vágó reakció, ha ezt igazolja, vagy cáfolja, mert ő tudja abból a reklámfeliratból, hogy mit csinál konkrétan. De ugye ez is csak másodlagos dolog lenne, hisz én egy gigabites passzív leválasztó linkjét kértem. És nekem lenne okom háborogni, meg az én türelmemnek kéne elmenni attól, hogy ahelyett, hogy a témába vágó dolgokat írnának, csak okoskodnak. Pl., hogy gigabites nem lehet, mert 2 érpáron megy. Ennek én az ellenkezőjét írtam, és mégis ott tartunk, hogy ezt se tudom. Nehogy már mások türelme fogyjon el, mikor ők beszélnek másról. Az a helyzet, hogy mindig az van, hogy a válaszolók eldöntik, hogy én mit tudok, és, hogy mit kell tudnom. És hiába mondja el tegyük fel jó szándékkal azt amit tudok, és nem kérdeztem, mert szerinte nem tudom, ha én nem azt kérdeztem, és nem azt nem tudom. De pláne mikor azzal ellentétes dolgokat magyaráznak meg, hogy mondtam, vagy nem tudom, amit írtam, és mikor ezt írom, akkor más türelme megy el, az felháborító. Megint itt volt az előző hozzászólásban a végén a lényeg. Az volt a kérdésem. Ebből egyrészt következik, hogy nem vádolhat azzal, hogy szerintem nincs gigás, másrészt a válasz a kérdésre az, hogy hol lehet venni. Ilyen nem volt. Pont arról beszéltem, hogy itt mások olyanokat írtak, hogy a sebesség miatt nem működne. Mert mások gondolták, hogy az aktív az nem az ami. De én leírtam, csak azért, mert miattatok bizonygatnom kell, hogy tudom, DE NEKTEK EZ SEM ELÉG, és azt kaptam rá, hogy látszik, hogy lövésem sincs a témáról. Nyilván nem kaphattam olyan választ, hogy azért nincs lövésem róla, mert az aktív az nem az amit én mondtam, mert az...
-
gyulank
addikt
válasz
inf3rno #1219 üzenetére
"Azt írták rá, hogy
Delight Wire & Cable CAT5e UTP Patch 32AWG CCA 4pair LAN cable test to EIA/TIA 568B CE tested 080 M de a másik végén tán 025 M, az akkor gondolom méter." Ebből gondoltam egyértelmű, hogy nem komplett. Hát ez szürke, de fehér telefonkábelnek sincs kint semmi baja. A szürke kizárt, hogy külső? -
gyulank
addikt
válasz
inf3rno #1201 üzenetére
Most aszittem jól megmutatom neked, de csak faxmodemeim vannak. De ha megnézel egy routert minden csatlakozólya le van választva. Lehet nem mind, de azok a fekete izék elvileg trafók. Meg a faxmodemekben is vannak ilyen kék izék, PTC-k, amik ellenállása megnő ha felmelegszik.
-
gyulank
addikt
válasz
inf3rno #1196 üzenetére
Mert összességében válaszoltam, nem csak neked, hanem az eddigiekre. Hogy azért nem mondok, pl. konkrétumokat, mert nem terveztem előre, hogy utána megkérdezhessem, hogy azt mondjátok-e rá, hogy ja úgy nem jó.
De az áramkábeleket cserélnem kell legalább egy szakaszon, és van UTP kábelem, meg csatlakozóm, meg szorítóm, és pl. ki tudnám vezetni a kész lyukon. Amúgy nálam 1m-es kőfalak vannak, nem tudom, mivel lehetne ilyenbe lyukat fúrni.
-
Balázs_Sz
csendes tag
válasz
inf3rno #1171 üzenetére
Köszi a választ! Stanlee-nek is!
A kábel a fal felületén futna, többnyire a padló és a fal találkozásánál, sok derékszögű forduló lesz, de a legtöbb helyen nem kell élesen hajlítani. Van pár hely, ahol keresztezné a falban futó villanyvezetéket, ill. van egy kb. 4 + egy kb. 3 méteres szakasz, ahol párhuzamosan futna vele 34 cm távolságban. Máshogy nehezen tudnám megoldani.
Ha CAT kábelt használok, akkor mindössze a 2 végén lesz szükségem 1-1 csatlakozóra. Emiatt nem vennék szerszámkészletet. Késsel blankolnám nagyon óvatosan és gondolom, van olyan csatlakozó, amit célszerszám nélkül rá lehet tenni.
-
mexel
veterán
válasz
inf3rno #1144 üzenetére
Köszi, sajnos nem tudom megoldani az elhelyezkedés miatt. De még nincs átállítva 1000-re és vissza is jönnek a szerelők végül és tesznek rá egy normális csatlakozóz hogy biztosak legyenek a dologban. ( szerintem sikerült jól megcsinálnom egyébként, csak nem találtam erről a dobozról képet először.
-
mexel
veterán
-
Huntszy
tag
válasz
inf3rno #1129 üzenetére
Köszi a választ. PoE biztos kelleni fog mert lesznek AP-k amik azzal mennek.
LAN hálózatnál nem elsődlegesen az ISP miatt kell a 10gbps hanem lan miatt. Media szerver, NAS, backupok stb. Idővel mindet fel szeretném tápolni 10gb-re és az utolsó dolog amire vágyom, hogy ha beruházok egy 10 gigás switchre meg összedobok egy gyorsabb NAS-t akkor a fali kábel miatt throtlingoljon a rendszer mikor pár éve volt szétverve minden -
Frozen
addikt
válasz
inf3rno #1114 üzenetére
cat5e speedtest ugyan az van hogy megy 980 al is csak néha olyan mintha ingadozna nem tudom a kábel minőség miatt e vagy nem ez volt a legolcsobb mikor vettem. De most már változtak a dolgok így ha van lehetőség javítani a dolgon akkor nem érdekes pár euro ide vagy oda. (a gépem meg adatlapon)
-
nemtabo
aktív tag
válasz
inf3rno #1094 üzenetére
Köszönöm a választ. Ahogy olvastam bevillant, hogy a gépből kihúztam a routerből jövő kábel és a toldóval egy rövid Cat6-os kábellel vezettem be. Így 950Mbps-ot mértem, tehát jó a toldó. Az első alkalommal a routert kikerülve közöttem össze a bejövőt és a roterből a géphez tartó kábelt, és úgy mérte az 500Mbps alatti értékeket. Lehet, hogy úgy a kábelek hossza volt a kritikus pont.
-
JoHnni
senior tag
válasz
inf3rno #1107 üzenetére
Köszi a választ!
A története az, hogy ez a kötődoboz a teraszunkon van és megy a szomszédhoz (sorház) az utp kábel. Amikor megvettük a lakást, az volt a mondás, hogy azon megy a net nekik, mert csak így tudták megoldani. Anno abbamaradt a dolog, viszont most a teraszt újítjuk fel és hát ha nem muszáj akkor nem lógatnék feleslegesen kábelt. Szomszéd elmondása szerint továbbra is ezen kapják a netet...
Csináltam még egy képet a helyzetről, hátha jobban látszik. Az UTP három maradék érpárja nincs bekötve, lóg a levegőben.
[kép]
Sejtettem, hogy ez nem alkalmas internet kapcsolatra. -
vilga
tag
válasz
inf3rno #1079 üzenetére
Köszi, a második linkeden van keystone párban aljzattal is jó áron / nem tom mennyire gagyi/
"A másik oldalon is inkább 2 keystone a javasolt patch panellel" ebbe már nem csak be kell tűzni kábeleket? mint a képenvagy hova a keystone?
Agressor12: vonzó az ajánlatod, én is néztem már ezt, még nem mértem de sacc/kb, bőven az 50 méter felett kell -
válasz
inf3rno #1072 üzenetére
Hűha, ilyesmitől tartottam.. és akkor még gondolom legszívesebben szépen ráfektetnék a villanyszerelők (akik behúzzák a kábelt) és szépen hosszában a fém gipszkarton vázon vezetgetnék a villanykábelek mellett a gyengeáramú kábelt is.. háát...
Az üvegszállal végképp nem volt még dolgom, milyen árban mozog métere, egyáltalán milyen típust, márkát, stb-t lenne érdemes ebben keresni?
illetve akkor kell minden ki és be meneti csatlakozási pont előtt egy RJ45 - optikai kábel adapter is amik gondolom aktív elemek, tehát annyiszor kell nekik tápellátás is... ? -
Pali79
aktív tag
válasz
inf3rno #1052 üzenetére
Tudom, hogy nem szoktak csatlakozót krimpelni rá és jó lenne ha ezt valaki meg tudná magyarázni nekem. A kábelt a szekrényben egy patch panel fogadja és onnan egy rövid kábel megy tovább ahová éppen kell. Ennek mi az értelme? Én a patch panelt kihagynám, semmi értelmét nem látom, csak plusz hiba forrás. Ha az élet úgy hozza, lecsípem a csatit a végéről és teszek rá másikat.
-
Pali79
aktív tag
válasz
inf3rno #1047 üzenetére
Ez még ugyan nem holnap lesz, de azért gondolkodom a CAT7-ben inkább, mert ha bekábelezem a házat ne kelljen 10 év múlva szétrángatni az egészet. Annyival nem drágább a CAT6-tól, hogy nagyon ezen kelljen morfondírozni. Előre szereltet biztos nem veszek, mert akkor sokkal vastagabb cső kellene, így is sok lesz a vésés, inkább felkrimpelem az a pár csatit. A fali csatlakozókba meg úgyis csak bele kell nyomigálni a kábeleket.
@Richard:Igen lesz rack is. Hosszú távra gondolkodom, nem szeretnék pár év múlva átkábelezni.
-
Pali79
aktív tag
válasz
inf3rno #1041 üzenetére
Köszi, én is erre jutottam. A szereléshez is lenne kérdés. Kellene egy krimpelő hozzá, nem akarok egy vagyont ráköltnei, mert azt 10-20db csatlakozót kell feltennem majd. Ezt néztem A képek, szerint az árnyékoló lemezt is ráhajta egyből. Ez jó lehet?
-
-
ITcr0wd
csendes tag
Köszi szépen a részletes választ.
Ebben akkor még egy kicsit el kell mélyülni. ;)
Amúgy az is elképzelhető, hogy elég sok POE-s eszköz lesz még rajta, ami biztos, az az Wifi AP és rpi4-ek. Az utóbbiak a rackszekrényben lesznek, az nem érdekes kábel szempontból, viszont amin gondolkodom, hogy poe-s led lámpákat szerelek fel. De ahogy nézem nagyon gyerek cipőben jár még a téma, meg mi van ha switch elromlik, nem tudok lámpát oltani :)
De a POE jó dolog ettől függetlenül.Ha jól sejtem, a cat7-et nem lesz könnyű szerelni, főleg a végpontoknál, fali aljzatnál. Merev nagyon, ezért is gondoltam a vékonyabb cat7-re. Talán ezen segít egy picit, nem az ár miatt gondoltam erre.
És ha tegyük fel 2-3 cat7 kábelt szeretnék a symalen csőben vinni, a symalen pedig aljzatbetonban lenne, mekkora az a belső átmérő, amelyben kényelmesen elfér a 3 kábel? Számoltam gyorsan egyet, ha 7mm a kébel, akkor legalább symalen belső méret 24-25 legyen, 3-4mm mozgástér van még, gondolom elég ennyi, ugye? Aztán a kanyarokban, hogy viselkednek, ott a necces mindig :) -
v.attis
őstag
Rendeltem pár darabot, 200 forint... Ha megjön kiderül, mert most kénytelen voltam forrasztani.
Erről jut eszembe!
Én is úgy tudtam, hogy semmi ilyen kábelt nem forrasztgatunk.
Nos.
Eddig egy lengőkábel volt a routertől a PS-ig. Vcom CAT6 toldás nélkül. A sebesség 120-130 Mbit volt.
Most a forrasztott Belden CAT5e hozza a 200Mbitet.
Őszintén szólva nagyon nem erre számítottam. Jó, a toldásnál a színpárokat is jól megsodortam, majd a végén az egészet is, de akkor sem javulást vártam, hanem rosszabb eredményt! -
kisskd
tag
A rugó tényleg hiányzik. Nem tökéletes, de még az eddigi legjobb, ha találsz jobbat, majd mesélj.
Essejó: sajnos van, amikor tényleg fehér 4 szál, életem első 20-30 krimpelése ilyen volt, amikor kaptam egy 10 kiállásos irodát, jelöletlen kábelekkel, egyik végén A/B/AB/zárlat stílusban kötött aljzatokkal, kábelenként 4 fehérrel.
-
kiir
tag
Én egyszer egy ilyesmivel kötöttem össze a falba szorult utp-kábeleket. Mondjuk kell hozzá befűzőszerszám.
-
kisskd
tag
Én a "kábelvágó" (íves élű) villanyászok által használt fogókat szeretem ilyen célra. Egyenes lesz, és ráadásul nem nyomorgatja meg úgy a szigetelést, könnyebb utána rátolni a dugót. Az általam használt vmi noname, gagyi, de élszinten kb. ez a kialakítás.
-
belashx
senior tag
A kábel a gyanús, bár bent van a falban, nem történt vele semmi. Esetleg túlságosan megtörhetett a falban, ami ugye nem látszik. Maga a vezeték frissen lett behúzva, de nem voltam itt. Nincs aljzat, digis ember tett mindkét végére csatit, ami szemre stimmel. Nincs olyan eszközöm, amin 100 Mbites aljzat lenne. Toldókat szerelt még fel a szerelő, de az gyári cucc, és abba dugva/kikerülve a fali madzagot jön rendesen. Már szóltam a főbérlőnek, kérdezzen rá a villanyászra.
A megtörés a leggyanúsabb, de azt hittem, az az optikai kábelnél gond. -
törölt tag
Most pontosabban megnéztem, jelenleg egy ftp kábel fut a csatornában. Gondolom annak kell lennie, mert fém a csatlakozó széle.
Mondok viszont egy vadabbat. A digi a lakásba utp kábellal hozza a netet. A villanyóra szekrénytől az ajtónkig, ami felett vannak a kismegszakítóink, gyakorlatilag a lakás teljes villamos terhelése fut mellette ~5m-en. Majd pár méter még a lépcsőház világítással és úgy jön be a lakásba az átfúrt falon. Majd pár méter futás szabadon, aztán 2m újra a csatornában a routerig. Utóbbit én követtem már el. Na ha valami összeszedhet indukciót, akkor az ez. -
törölt tag
Maga a tényleges szakas, amikor áramkábel mellett fut ~8m. Ezután már a szobákban ott viszem, ahol akarom, tehát megoldható a távolság. Lehet akkor megpróbálkozom sftp kábellal ezen a szakaszon.
Ha gond van, akkor azt miben látom? Alacsony sebesség? Elveszett csomagok? Iperf3-al kimérhető például?Jelenleg fut benne egy ~4m-es szakaszon már kábel. Nem tudom milyen, cat6 ugyan, de hogy utp vagy ftp... passz. Azzal nem vettem észre problémát.
Azt tudom, hogy a villanytűzhely kábelei nem ebben futnak. -
Szerintem abban a folyosón lévő kapcsoloszekrenyben minden van.
És igen ott adnak neked netet, ott nem lesz router. Az a lakásban lesz.
Miért akarod hogy a 2 helység lássa egymást? De wifin láthatja....inf3rno: írta hogy minden helységben van tv telefon szerintem UTP is mivel írta hogy a hálóban és a nappaliba is van.
Hát ezt azért látni is kellene. Az itt elmondottak alapján nehéz, minden csak találgatás.
-
mirtill11
csendes tag
Köszönöm ismét a választ. Egyenlőre akkor maradok a cat5e vezetéknél. Nálunk a t-home 12 év alatt semmit nem fejlesztett, így beleugrottam a znet elvileg jobb csomagjéba. A net jobb lett, de nem kapunk annyit amennyit kellene, a tv pedig a bekötés óta pixelesedik, tehát élvezhetetlen. Nem igazán nézi a férjemen kívül más, de mivel jár a szolgáltatás, fizetünk érte, minimum lenne hogy egy hét után ne ilyennen kellene bosszankodjak/junk. Szerény véleményem szerint, ebben az országban magas áron adják ezeket a gyenge, sz@rravaló szolgáltatásokat. Legalábbis itt vidéken így van.
1, van a csomag ami kecsegtető. 2, van amit kapsz, és a min fel és letöltési sebesség ami meg olyan amilyen.
Jelenlegi helyzet, hogy 1 hét után hibaelhárítás folyik. Gondolom ez állandó lesz, míg nem érkezik valami remélhetőleg jobb -
Egon
nagyúr
Ezt mostanság úgy szokták megoldani, hogy beépítés előtt húzzák (vagy tolják) be a csőbe a kábel, amikor még egyenes lehet.
Egyébként létezik speciális síkosító gél is, kifejezetten kábelekre: ennek segítségével tudtam behúzni egy régi, 16 mm-es bergmann csőbe 1 db coax és 2 db utp kábelt - igaz, megszenvedtem csúnyán vele, és kétemberes meló volt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Honda topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Google Pixel topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Steam Deck
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Exclusive ajánlat! Dobozos új LG GRAM /13. gen i7-1360P/16GB RAM/512GB SSD/17"COL/IPS/Gari QHD+
- HP ZBOOK Fury 17 i7-11850H 32gb ram 1 tb ssd RTX A3000
- A Legújabb! Dobozos Új DELL XPS 13 9340/ULTRA 7-155H/32 GB Ram/1TB SSD/AI BOOST+INTEL ARC
- Lenovo v15 g2 Ryzen 5 5500U 16gb ram 512ssd FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 800 G5 DM - i5-9500T, 16GB, 256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest