- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
Pont ez a lényege az egésznek. csomag ugrik .1 -et, a régebbit kereső cuccoknak mennie kéne vele. Akkor nem megy, ha valaki idiótán írta be a függőségeket, de az egyre ritkább.
Ez kb. a lehetetlen szint
Szerintem egyszerűbb lenne, ha a repókban ott lennének a régebbi verziók is, és a program arra dependel, amelyikre akar.A Gnome más tészta, az egy külön állatfaj. Ők félévente megtörik a kompatibilitást, de ez náluk így van kitalálva. Ahogy mondani szokták, ez náluk nem bug, hanem feature
Egyébként így lehet a legjobban leszoktatni a népet arról, hogy custom témákat gyártsanak, mert mindenki megunja, hogy félévente összerottyanik a kis témája, aztán napokat-heteket kell szüttyögnie, mire újra gatyába rázza. Aztán 6 hónap múlva megint kezdődik előről... -
Van 3.7
tibi@TibiXubuntu:~$ which python
/usr/bin/python
tibi@TibiXubuntu:~$ cd /usr/bin
tibi@TibiXubuntu:/usr/bin$ ls -f *python*
dh_python2 python2 python3.6-config python3.7m x86_64-linux-gnu-python3.6-config
dh_python3 python2.7 python3.6m python3-config x86_64-linux-gnu-python3.6m-config
pybabel-python2 python3 python3.6m-config python3m x86_64-linux-gnu-python3-config
python python3.6 python3.7 python3m-config x86_64-linux-gnu-python3m-config
tibi@TibiXubuntu:/usr/bin$
-
urandom0
senior tag
Rendesen kéne kódolni, és akkor csak egy kell, mert az visszafele kompatibilis.
Az más kérdés, hogy fejlesztőknek kellhet a régebbi is, de ők meg meg tudják kókányolni...Jó, persze, túl könnyű lenne az úgy élet, ha minden kompatibilis lenne visszafelé
De akár egy bugjavítás is megtörheti a vissza kompatibilitást, nem beszélve mondjuk egy Xorg -> Wayland átállásnál. Vagy amikor mondjuk a KDE Qt4-ről 5-re váltott, és a kiegészítő nagy része meghalt..."sokkal egyszerűbb nyitni egy terminált, és beírni vagy bemásolni egy mentett doksiból azt, hogy"
Nem is szokták érteniPedig szerintem nagyon jó a terminálos megoldás, főleg, ha sok gépre kell valamit telepíteni.
Linuxon egy Ansible+a csomagkezelő megoldja a problémát, vagy maximum ír rá az ember egy scriptet, ha bonyolultabb dologról van szó. -
urandom0
senior tag
"Persze, akinek friss szoftver kell, " az vegye fel annak a tárolóját
Vagy szedje le gitről a legfrissebb verziót és fordítsa le magának. Az AUR helperek egyébként is ezt csinálják, amikor forrásból buildelnek.
De igazából én ezt nem érzem akkor problémának. DIsztróválasztásnál úgyis az az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyire friss csomagokat kínál az adott disztró, nyilván ha nekem friss szoftverek kellenek, akkor nem a Debian stable-t telepítem fel.
Egyébként vicces, de a Debian megalapításánál épp az volt az egyik cél, hogy legyen egy olyan disztró, ami mindig friss szoftvereket szállítszerk: az sem butaság egyébként, amit a Fedora modulok tudnak, hogy egy csomagnak több verziója is telepíthető, akár egymás mellé is.
-
urandom0
senior tag
Igen? Kösz a tippet, ezt kipróbálom
Én a Play Store, Google és hasonlók Facebook posztjai alá szoktam kommentelni valamit, ahol látszódik hogy ez egy appfejlesztő entitás, reménykedve, hogy valaki rákattint a profilomra és megtalálja az appjaim
Mondjuk a konverziómérést ilyen esetben el lehet felejteni. -
urandom0
senior tag
A saját appjaim is ezért reklámmentesek. Magam rühellem őket, nem fogok az appba tenni.
Ugyanez nálam is
Az appjaimba nem teszek reklámot (és nincs se telemetria, se spyware, se semmi), viszont Google Ads-on és Facebookon is vannak kampányaim. Bár azok is inkább csak viszik a pénzt, mint hogy hoznák... -
Főnököm most 1 hete cserélt telefont, Samu, azóta naponta kérdez hogy ez mi, ezt miért dobta fel, ez mi a sarokba (értesítési sáv
), milyen fotógalériát akar, milyen felhőbe mentsen, mit akar ez szinkronizálni, ez mi ami tisztító app, tárhelybizerga app, akar-e Samu reget meg egyebet.
Nem Gogle, ezek a Samu sajátjai. Eddig még csak jeleztek, lehet ezeket tiltani de 1x minimum feldobálja.
Lehet kifogott egy ilyet, nem hinném, amúgy az egyik legdrágább modell.
MIUI az a legjobb, abba szerencsére (még) ki lehet kapcsolni a rendszer saját ajánlót meg promóit meg apptelepítésre buzdító ablakait. -
-
-
-
X64, 3,5 éves telepítés.
Most néztem, 30 órás session után annyit csináltam hogy bezártam a böngészőket, minden más maradt.
943MB a ram. Tiszta boot után is meg fogom nézni és referálok neked
Jól saccoltam az 5-600megát egy szűz KDE plasmánál.
Most elindítottam egy Firefoxot, Operát, Edge böngészőt, összesen 6 tab van nyitva a böngészőkbe,
a TV alkalmazásomat, egy Smplayert és Libreoffiszt, fut a Viber, Megasync, 3 darab Wine alkalmazásom,
és így 4,2GB a ramhasználat.
Nem tudom te mit csinálsz -
Idézem Játékpartizánt,
Eeeeez hazugság..!
Nekem aztán tényleg minden létező effekt és csicsa be van kapcsolva és feláll 800 megával úgy hogy ebbe az autostartos Megasync, a Viber és még fél kamionnyi álladóan futó saját szkript van +KAlarm + asztali és panel widget hegyek.
Ha mindent kivennék autostartból 500 mega se lenne maga a DE. -
Alu
senior tag
Fast Startup be van kapcsolva a Win-en?
Jó a kérdés, szerintem nincs. De nem rendszer vinyó, kizárólag adatok vannak rajta. Szóval nem értem miért problémázik a linux. Majd egyszer újra formázom...
inf3rnoKöszönöm a részletes választ! Tehát ha benyeltem egy ilyen vírust, de még nem tudok róla és pont akkor lép akcióba, amikor épp be vagyok loginolva az amúgy user adatokkal védett megosztásomba, akkor nagy eséllyel oda is betalál. Bíztató
-----
Ubuntura létezik olyan kész megoldás, amivel egy adott mappa tartalmát előre beállított időpontban automatikusan át tudom másolni egy másik mappába? Igazából egy backup készítése lenne a cél úgy, hogy a korábbi backupot teljesen felülírja.
Röviden adott két merevlemez: ADAT_HDD és BACKUP_HDD. Annyi lenne a lényeg, hogy pl. minden vasárnap 2:00 -kor induljon el egy mentési folyamat, ami az ADAT_HDD tartalmát egy az egyben átmásolja a BACKUP_HDD -re (fontos lenne, hogy azokat a fájlokat, amik a BACKUP_HDD -n megtalálhatók egy előző mentésben, de azóta az adat vinyóról törölve lettek, azt a soron következő mentés eseménykor ne tartsa meg a BACKUP_HDD -n, hanem törölje és mentés után egy az egyben az ADAT_HDD tartalma legyen a BACKUP_HDD -n.)
Nem tudom erre létezik-e kész megoldás, esetleg jobban járok, ha valami kis scriptben megcsinálom magamnak vagy teljesen túlbonyolítottam a dolgokat? -
No és a "guest"-nek fájlrendszer szinten van hozzáférése a megosztott mappához?
A samba megosztás hozzáférése két részből adódik össze:
- Az adott felhasználó/IP-vel rendelkező gépet hajlandó-e kiszolgálni
- A beengedett felhasználónak milyen jogosultsága van fájlrendszer szinten a megosztott könyvtárhoz.Esetedben a samba hiába enged be bárkit, ha nincs megfelelő jogosultsága a megosztott könyvtárra a fájlrendszerben.
-
Alu
senior tag
Lehet a map to guest=bad user csinálja?
Érdekes, szerintem ha bad userre van állítva a map to guest, akkor nem kellene ilyet csinálnia.
A megosztásnál be van állítva aSzerk.: Bocs, most látom, hogy guestesek a megosztások.guest ok = no
paraméter? Szerintem inkább emiatt kéri be az usert, nem?Így viszont tényleg érdekes.
inf3rno
Igen, de bosszant, hogy nem találtunk egzakt megoldást a hibára, egyszer csak jó lett. Na mindegy, remélem most már így marad és nem fog hetente előjönni.Más 1:
Arról mi a véleményetek, hogy ha Windowsban a Samba megosztást felcsatolom mint meghajtó és jön egy zsarolóvírus, akkor a felcsatolt meghajtó tartalmát is képes bántani a vírus? Amennyiben igen, abban az esetben ez kivédhető azzal, hogy nem csatolom fel a megosztást, hanem -amikor kell- kézzel írom be a megosztás címét és csatlakozok fel?
Más 2:
A már adatokkal teli NTFS hdd -t GUI -ból felcsatoltam ubuntu alá. Látja, olvassa, de ha írni akarok, akkor írásvédett fájlrendszer hibával tér vissza. Windowson természetesen megy minden mint a kisangyal. Erre van esetleg ötletetek? -
Alu
senior tag
itthon egy SMB megosztáson van user, de azt elfogadja több helyről.
Mármint több helyről, egyidejűleg?
inf3rnoNem, ugyan azzal az egy userrel megy most mindkét gépről és úgy vettem észre, hogy mindegy melyik gép csatlakozik fel elsőként a megosztásra, a másikat ugyan úgy engedi később ugyan azzal a userrel.
Annyi történt, hogy az új gépen felcsatoltam a megosztást és elmentettem a hitelesítő adatokat, hogy ne kelljen állandóan bepötyögni. Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy ez bármit is javított volna a problémámon, de aztán ki tudja mi történt a háttérben...
Magic.Szerk.: smb.conf -ot sikerült megnéznetek? Most néztem, hogy lejárt a megosztás, pedig mint ha egy hétre állította volna az elérhetőséget by default... feltöltsem újra?
-
p.t.r
aktív tag
apt list|grep java|grep telepítve
WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts.
ca-certificates-java/kinetic,kinetic,now 20220719 all [telepítve, automatikus]
gir1.2-javascriptcoregtk-4.0/kinetic-updates,kinetic-security,now 2.38.3-0ubuntu0.22.10.1 amd64 [telepítve, automatikus]
java-common/kinetic,kinetic,now 0.72build2 all [telepítve, automatikus]
libapache-pom-java/kinetic,kinetic,now 18-1 all [telepítve, automatikus]
libatk-wrapper-java-jni/kinetic,now 0.40.0-2 amd64 [telepítve, automatikus]
libatk-wrapper-java/kinetic,kinetic,now 0.40.0-2 all [telepítve, automatikus]
libbcprov-java/kinetic,kinetic,now 1.71-1 all [telepítve, automatikus]
libcommons-lang3-java/kinetic,kinetic,now 3.12.0-2 all [telepítve, automatikus]
libcommons-parent-java/kinetic,kinetic,now 43-1 all [telepítve, automatikus]
libjavascriptcoregtk-4.0-18/kinetic-updates,kinetic-security,now 2.38.3-0ubuntu0.22.10.1 amd64 [telepítve, automatikus]
libjavascriptcoregtk-4.1-0/kinetic-updates,kinetic-security,now 2.38.3-0ubuntu0.22.10.1 amd64 [telepítve, automatikus]
pdftk-java/kinetic,kinetic,now 3.3.2-1 all [telepítve, automatikus] -
inf3rno
nagyúr
Amennyire én látom az a különbség a VPN szerver meg a VPN gateway között, hogy az első szerver gépen fut, a második meg hálózati eszközön, pl. routeren. Nézegettem régebben, de csoda router meg firmware csere kell egy wireguardhoz, szinte minden csak openvpn-t támogat, ami nem olyan jó, azért inkább szerver mellett döntöttem. Persze azóta lehet változott a piac, és valami out of the box támogatja, passz. A másik ami miatt ez mellett döntöttem, hogy bármikor tudok olyat, hogy virtuális gépre rakok egy pfsense-t, aztán megoldom ezen a gépen egyúttal a routert is. Erősebb CPU-t, több memóriát bármikor rakok bele. Szóval valahogy ezt hardver szempontból biztosabbnak érzem. Nagyon sokáig vergődtem amúgy, hogy legyen e külön valami komolyabb router, de aztán most egyelőre ide lyukadtam ki.
-
inf3rno
nagyúr
Itt az a lényeg, hogy az otthoni hálózatommal kötöm össze a távoli gépet titkosított csatornán. Külső VPN szolgáltatóval nem lehet ilyet. Ott a max, hogy a VPN szolgáltató és a kliens gép között titkosított a forgalom. De persze lehet, hogy én értek félre valamit, abból, amit írtál.
A héten nagyon sok a meló, de legkésőbb szombaton felteszem a szerverre a hypervisort. Még egy SSD hűtőt és adatkábeleket várok hozzá, de gyakorlatilag kész van a vas.
-
inf3rno
nagyúr
Vannak kintről elérhető szolgáltatások, de azokat csak VPN-en keresztül akarom. Most vagy virtuális gépre teszek valami router+tűzfal+IDPS oprendszert, pl. pfsense, vagy veszek arra is egy kütyüt, és külön lesz. Én inkább afelé hajlok most, hogy kevesebb kütyüm legyen, és virtualizáljam, de nekem fontos az is, hogy az optikai belső háló max sávszélességgel menjen. Elvileg a CPU tud virtualizációt, az alaplap meg támogatja az IOMMU-t, szóval ha szerencsém van, akkor menni fog. Most nem vagyok otthon, de jövő héten ránézek majd a gépre.
-
inf3rno
nagyúr
Kicsit utánaolvastam, szerintem KVM lesz rajta. Az ESXi-ről azt olvasom fizetős rajta a Docker, ezen meg elvileg lehet direktbe Dockert feltenni, ami hatalmas előny, mert tudok több webszolgáltatást futtatni vele containerekben, teszt szervernek használni, stb. Igazából ami nekem számít, hogy meglegyen a hálózaton az 56Gbps amennyire lehet, és szinte egyáltalán ne vegyen le a sebességéből, mert nagyjából az SSD is tud annyit. Az a gond, hogy amíg nem jön meg kábel a hálókártyákhoz, addig nem tudok benchmarkolni ezzel kapcsolatban. Különben elég gyorsan eloszlanának a kételyek, hogy mennyit számít sávszélességben a virtualizáció. Összerakok gyorsan néhány Ventoy scriptet, amíg még itt van a videokártya, aztán utána eladom.
-
inf3rno
nagyúr
Azért írtam, hogy nem szempont, mert ha kell, akkor teszek bele 32GB-ot, aztán kész. Utánanézek a KVM-nek majd. Az ESXi azért jött képbe, mert valaki írta régebben, hogy minimális a sávszél veszteség ha azon keresztül megy a hálózat, a Linuxnál meg jóval nagyobb veszteséget mért.
-
inf3rno
nagyúr
Az 1GB memória nem lesz annyira szempont, inkább a CPU és a hálózat sávszélessége érdekel. Valszeg két féle OS lesz rajta, az egyik szervernek, a másik hálózati forgalom figyelésére router+tűzfalnak + IDPS-nek, azért is érzem indokoltnak az ESXi-t. A lényeg, hogy muszáj monitoroznom, hogy mi történik a hálózaton ahhoz, hogy otthon tudjak dolgozni biztonságosan, külön gépet meg nem akarok most venni csak erre a célra. Ez a gép az alapja amúgy: [link], ebbe vettem M2 SSD-t és 2x56Gbps hálókártyát.
-
inf3rno
nagyúr
Van videokártya meg monitor is, de már nem akarok azzal szórakozni, hogy berakom a gépbe. Talán 1 hónap múlva tudok érdemben foglalkozni a témával, addigra eladom a gépet. Az ESXi azért tetszene, mert felteszem most az alap rendszert akár monitorral, beállítok rajta egy SSH-t, aztán majd később eldöntöm, hogy virtuális gépre mit teszek fel. Valszeg lesz egy pfsense és valami Linux a szervernek.
-
inf3rno
nagyúr
Köszi!
Nyitottam rá topikot külföldi fórumokon, hátha: [link] [link]
Jó lenne ESXi-re feltenni egy pfsenset és egy Ubuntu servert vagy Alpine-t. Legalábbis ez volt az eredeti tervem, de majd kiderül. Egyelőre még nem vagyok benne biztos, hogy mit akarok ettől a géptől. Régebben routert szerettem volna építeni belőle, talán most is router és szerver egyben lesz. Elég erős mindkét funkcióhoz.
Talán meg is van, amit kerestem, úgy nézem a Ventoy támogat valami hasonlót. Imádom. :-) [link]
Sajnos nem opció, hogy másik gépen előtelepítem, mert azokon nincs M2 foglalat. Maximum bit pontos másolatot tudnék csinálni egy SATA3 SSD-ről így, aztán kiterjeszteni a meghajtót az M2 SSD-re. Úgy valóban egyszerűbb lenne, ha ez így automatizálható. Ha nem, akkor még megvan a passzív kártyám, azt tudnám használni ideiglenesen, de ha elmegy aprón, akkor nem fogom emiatt visszatartani. -
-
Teagol
aktív tag
Nem biztos, hogy cipelni kell és 14" alá nem mennék. Nem mertem neki Lenovot nézni, mert az enyémnek gyűlöli a tapipadját. Úgy vigyáz minden cuccára, hogy évek múlva sincs egy karc rajta, meg csóróság van, ez meg elhozható 120-ért, azért néztem ezt ki neki. Meg egygyszerű bővíteni, ha kellene majd 😀. Megnézem amiket írtál, köszönöm!
Voltam használt gépeket is nézni, de az én munkagépem, amivel építési területekre is járok, jobb állapotban volt. -
Teagol
aktív tag
Köszönöm, megnézem tudok-e azt szerezni még neki.
Használtból külföldről behozott hulladékok vannak ennyi pénzért.
Nekem egy 8 éves Lenovo ThinkPad van, i3 12GB RAM, 15,5 HD, de Minttel nem látom hátrányát, ezért merült fel bennem ...
Munkára meg egy 14" FullHD Dellt nyúzok, amit nem győztem állítgatni, mert 47 éves vagyok és szemüveg nélkül nem látom már.
De tudod, nőből van, lehet majd cipelnie is kell néha, inkább legyen neki a 14". -
Formaster
addikt
Értem
El is engedtem ezt a titkosítás dolgot, először is a távoli újraindítás elég nehézkes lenne, kulcsszerver stb...
Most felment az XFS lvm nélkül és tesztelgetem hdparm direct-ben. A cache nélküli írás 420MB körül mozog, a lemez végén pedig 318-ra megy le. Nem tudom mennyire jók ezek az értékek, lehet-e esetleg állítani valamit a raid-en, hogy kipréseljem a maximumot. Néztem egy YT videót, ahol a srác 4 lemezes raid10 ZFS-el 900MB körül hozott neki, igaz kisebb lemezekkel
-
Formaster
addikt
Igen, cache volt
Nagyobb 40-50G fájloknál már elég ingadozó. Olyan 3-4-500MB körül mözog. Írásnál még radikálisabb, vagy hogy beesik 200-ra több másodpercig, aztán megint felmegy 4-500-ra.
Szerintem megnézem az XFS-t, elvileg az kezeli a legjobban a 4-5G körüli fájlokat és annak a legjobb az I/O teljesítménye.
-
-
-
PociAti
őstag
Megint végig bogarásztam a logot, semmi arra utaló dolgot nem találtam.
Aztán egyenként elkezdtem kitörölni a header részből a sorokat, minimálisra csökkenteni a hiba okát, de az sem vezetett végeredményre.
Nem ragozom tovább, a kiindulási HTML így szokott kezdődni nálam:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
...
Ha a legelső sort, a dokumentum típusának deklarálását kitörlöm, akkor tökéletes. Visszarakom, akkor elromlik (nem tölti be a css-t). Biztos valamelyik konfig fájl csesződött el valamikor, majd ha lesz kedvem megkeresem, de mostantól nincs jelentősége.Köszi a segítséget!
-
PociAti
őstag
Néztem, nem találtam semmi különöset.
Ami érdekes volt, hogy phpinfo() ezt adta:
Configuration File (php.ini) Path /etc/php/8.1/fpm
Loaded Configuration File /etc/php/8.1/fpm/php.ini
Scan this dir for additional .ini files /etc/php/8.1/fpm/conf.dMiközben a php -v
PHP 7.4.33 (cli) (built: Nov 8 2022 11:33:53) ( NTS )
Copyright (c) The PHP Group
Zend Engine v3.4.0, Copyright (c) Zend Technologies
with Zend OPcache v7.4.33, Copyright (c), by Zend TechnologiesAzt most rendbe tettem, sudo update-alternatives --config php
Kiválasztottam a 8.1-et, a gépet is újraindítottam, már a php -v-re is 8.1-et ír, de a hiba továbbra is fennáll.(Holnap folytatom a nyomozást.)
-
PociAti
őstag
Leellenőriztem és rendben vannak a jogok, 777-vel se tölti be a css-t. (Az is mindegy, hogy a felhasználó vagy www-data a tulajdonosa az állománynak, ugyanaz az eredmény).
Sőt, a php 8-ra váltás előtt rendben működött. (Akkor sok minden lecserélődött.)
Bár arra se mernék biztosan megesküdni, hogy pont a php 8-ra váltás okozta a problémát, mert az az időszak nagyon zsúfolt volt, másik SSD-ken több rendszert is kipróbáltam, nem mindegyik ment zökkenőmentesen, bőven volt mivel küzdeni. -
RoryBreaker
aktív tag
Szia!
Csak egy Virtual machine manager van fent, semmi más.
Most frissítettem 22.04.1 LTS-re, mert nem tudtam mit tenni.
A helyzet változatlan.ESXi shellt engedélyezem, már ha tudom, utánanézek.
(Az a baj nem nagyon értek linuxhoz, de más sem jelenleg, aki itt van. Ezt a szervert el kell érnie pár embernek. Más dolgom nekem nem lenne vele.)
Köszi a segítséget!
-
s4hu|SyD^
addikt
Telekom Deutsche Speedport Smart 3 talán. Németben.
Hónapokig semmi baja nem volt, most megint. Megnéztem Win-ben és kikapcsoltam a hibernálást, mert elvileg az is bezavar ha jól tudom, a Fast Startup. Majd csináltam egy Secure Boot ki-be kapcsolást és ment a net. Természetesen újraindítottam, hogy megmarad-e és sajnos nem maradt. Secure Boot-tal nem megy a Wifi alapból tehát mobile hotspot-ot sem tudok.
Szóval jelenleg Secure Boot off, Fast Startup Win-ben off és mégsem megy csak a mobile hotspot-os net. Gyanítom legutóbb a Fast Startup-pal volt bajom. De most ismét nem tudom merre lehet a hiba.
Igazából a legidegesítőbb, hogy fél nap elment arra, hogy csak keresem a megoldást meg diagnosztizálok valamit amihez nem is értek. -
s4hu|SyD^
addikt
sudo-val ment csak amúgy.
ITT a link a pastebin-hez, egyébként szinte mind piros sor.
Egyébként amúgy annyit csináltam, hogy arrébb tettem a gépet kb 1 méterrel(távolabb a wifi-től). Hálókábelt kihúztam, mert amúgy sem volt beledugva a router-ba. Valamint lehúztam a nyomtató USB-t, mert az sem kell mivel Wifi-s a nyomtató. És ennyitől behalt a wifi. Volt hasonlóm, akkor meg tudtam csinálni, nem emlékszem rá, hogy hogy. Lehet valami driver-t kell beszereznem megint. -
Igaz, csak nem szabad keverni, hogy mire kapsz, és mire nem kapsz. Ubuntu repoból van 4.
pro security-status
2756 packages installed:
1886 packages from Ubuntu Main/Restricted repository
823 packages from Ubuntu Universe/Multiverse repository
45 packages from third parties
2 packages no longer available for download
Main/Restricted packages receive updates with LTS until 2025.
Universe/Multiverse packages are receiving security updates from
Ubuntu Pro with 'esm-apps' enabled until 2030. -
s4hu|SyD^
addikt
Na megoldottam, azt a kis elválasztót(az 1 MB-t) kellett mozgatni, nem magát a meghajtót. Majd mikor egymás mellett voltak már lehetett is hozzáadni. Minden működik. Közben a node-ot is megoldottam. Hosszas google keresés és olvasgatás lett, de végül teljes purge és újratelepítése megoldotta azt is. Hát nem egyszerű ez a Linux sokszor, de bizonyára nagy plusz kitanulni programozás mellett. Már alapból ez a gondlkodásmód, hogy nekimegyek és már akkor is megoldom valahogy.
-
s4hu|SyD^
addikt
Hogy tudom mozgatni? Mert a move/resize-nál nem látok olyat.
Tudom, hogy nem veszélytelen, de mivel Ubi-t csak programozás tanulásához használom így nem nagyon van semmi rajta, ami nincs Github-on. Egyelőre ezt megcsinálim aztán most a node-al akadt problémám. Hibát ír ki rá. De mivel mindig a hellyel volt gond így gondoltam először megcsinálim azt. Lassan már Linux mágus leszek. -
s4hu|SyD^
addikt
Oké ehheznem kifejezetten értek. Ez a kép fogad ésnem tudom a 28,83 GB unallocated helyet a sdc3/ext4-hez csatolni. Ha jól olvastam neten akkor az Unallocated-nek a szomszédja kell, hogy legyen az sdc3. Használjam először azt az 1 MB unallocated részt és növeljem azt a 28,83 GB-ra majd adjam hozzá az egészet az sdc3-hoz?
Bocsi a képekért. A Live miatt fotóznom kellett. (net nem megy valamiért...)
-
inf3rno
nagyúr
Érdekes cikk. Ennyire minimálba azért nem mennék le, a FreeBSD-vel már szívtam eleget.
Ha itt is csak ennyi kéne a hangerő szabályozó gomb működéséhez, akkor simán kikeresném. Azt hiszem az nem működik rajta, meg van még egy gomb, amire már nem is emlékszem, hogy mi volt, de emiatt bármi lehet, amit akarok. Ami még zavaró, hogy a power gomb egy nyomásra zárol, viszont a következő nyomásra leállítja a gépet ahelyett, hogy visszakapcsolná a monitort.
-
inf3rno
nagyúr
Közben nekem sikerült megtákolni, hogy legalább Firefox-ban menjen: [link] Tulajdonképp ez proof of concept is egyben, hogyha DE vagy OS szinten támogatnák az egy ujjas használatot, akkor akár elég lenne beletenni egy apró átalakító programot, ami az egy ujjas eseményeket két ujjassá alakítja.
-
inf3rno
nagyúr
Akkor giten nyiss neki issue-t, hogy mennyire kell neked ez a funkció, hátha megkönyörülnek. Én nem értem az enyémet, annyira fapados, mint állat. A kurzor követi az érintést, és olyan, mintha az egérrel kattintanék, ennyit tud. Ez így teljesen használhatatlan bármire. Gondolom ha felteszem Mint helyett az Ubuntut, akkor ugyanide jutok, mert a driverrel van a gond.
-
inf3rno
nagyúr
Én azt nem értem, hogy mi ez, hogy a drivertől függ, hogy van e multi touch vagy single touch támogatás, és nem lehet kedvedre kapcsolgatni vagy átállítani, hogy csak single touch legyen. Az egész arra utal, hogy pocsék a tervezése a szoftvernek, és hiányzik legalább egy absztrakciós réteg.
-
cooi11
senior tag
Terminálból engedte.
Csak a fájlok (mappába) kellet rakni, mert a letöltésekben nem látta.
ITT a leg alsó a doox911 hozzászólása volt a megoldás.
[1; Download .deb (for example) from: https://www.google.com/chrome/
2; In your download directory, you need to find:google-chrome-stable_current_amd64.deb
3; Run:sudo dpkg -i google-chrome-stable_current_amd64.deb
.] -
inf3rno
nagyúr
De nem egyedi, mert amit írtam Dell tablet is ugyanezt használja. A kereső szinte csak azt dobja ki, ha beírom ezt a driver nevet.
Érdemes ezt megnézni: [link]. Azt mondja multi touch-al működnie kéne out of the box a kijelzőnek. Ez volt 8 éve. Hát ahhoz képest mégsem megy, és nem is hiszem, hogy támogatja a multi touch-ot, legalábbis az alapján, ahogy a Windows-ban működött.
Még az lehet, hogy a Mint-nél csesztek el valamit, és az Ubuntun tényleg működik, nem értem. Többen is írják, hogy rendben van.
-
UberMutant
őstag
-
inf3rno
nagyúr
Ha libinput helyett synaptics-et állítok be a drivernek, akkor meg sem jelenik a beviteli eszközök listáján. A logokban az van, hogy valami multitouch drivert próbál használni hozzá, ami biztosan nem jó rá. A régi synaptics driverek vajon kompatibilisek az új kernellel? Elvileg volt köztük olyan, ami működött.
-
inf3rno
nagyúr
Megpróbáltam ScrollMethod-ot edge-re állítani, de semmi reakció. A Tapping on meg ilyesmikre is azt írja, hogy property "Tapping" doesn't exist, you need to specify its type and format. Úgy tűnik, mintha a driveren semmit nem lehetne állítani, és ezért van az, hogy a GUI-n sem lehet. Viszont a synaptics driver lehet, hogy jobb lenne akkor, hátha azzal lehet valamit kezdeni, ha már ez elhasalt.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest