Hirdetés
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
Aktív témák
-
válasz
Major Major
üzenetére
A Display fül alatt nem tudom úgy beállítani, ahogy szeretném, grandr-t kiprósza.
-
Kérdésem van...
Van egy Lenovo T400-as a birtokomban, meg van hozzá egy 22-es külső lcd monitor. Jelenleg mirrorban mennek, de én azt szeretném, hogy a külső monitor extended desktop legyen. Ki csinált már ilyet? Fontosabb kérdés: hogyan?
-
válasz
Major Major
üzenetére
ksplice updaterrel reboot nélkül is lehet frissíteni akár kernelt is - reboot nélkül.
-
-
"...a GRUB menüben, az első menüponton e gomb (edit), aztán a kernel kezdetű sor végét módosítani ro helyett rw, és init=/bin/bash paramétert beírni, Enter-rel elfogadtatni, utána b gomb (boot) és már indul is..."
Ez root access, meg tudod változtatni a usered jelszavát.
-
grub.cfg-t nem érdemes macerálni, mert egy frissítés vagy grub update úgyis felülvágja. Itt van leírás, mi hogyan merre meddig a grub2-ben.
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Én nemrég vettem egy Thinkpad 600-ast (PII 300 MHz, 128 MB RAM, 6 GB HDD, CD, LAN), ezen most egy Karmic (Ubuntu 9.10) Beta fut Enlightenmenttel. Itt van a telepítésről és a beállításokról leírás.
-
-
-
válasz
didros
üzenetére
A Windows bootfájloknak mindenképpen elsődleges partíción kell lenniük, különben nem bootol.
Én a helyedben így partícionálnék:
3 primary + 1 extended
1. primary: Windows
2. primary: Linux ext[234]
3. primary: Linux swap
4. extended
- /home
- windows swap
- adatpartíciókMég az is lehet, hogy a Linux swapot inkább a lemez legvégére tenném, nem a legelejére.
-
válasz
Major Major
üzenetére
Nekem is tetszik, de még mindig nem az igazi. Ettől függetlenül ha a Canonical ráfeküdne még egy kicsit a felület gyúrására, javasolnám az alkalmazását, vagy a hasonló finomságú rajzolatok alkalmazását GNOME alatt.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Nimrod
üzenetére
K3b tud logolni, noha alapértelmezetten nincs bekapcsolva. Settings - Configure k3b - Notifications - Advanced - Log to file.
#Iginotus: teljesen más egy ftp-elérés, mint a webmin külső elérése. Előbbi csak egy szolgáltatás, a második gyakorlatilag a rendszer... Az rtgui-t miért akarod letiltani?
-
-
-
-
válasz
morfológus
üzenetére
Notehát, a visudo ugyanúgy működik, mint a vi editor, tehát tisztában kell lenned a vi működésével. Ezenkívül a rootnak is csak olvasási joga van a sudoers fájlra, tehát meglehet, hogy a hozzáférési jogokon is módosítanod kell - és egy biztonsági másolat sem árthat, ha van.
#visudo
-put this line at the end (replace username with your username):
username ALL=(ALL) ALL
-hit ESC
-SHIFT+:
-type wq
-hit enterÉn azért csak óvatosan nyúlnék a fájlhoz, láttam már galibát a felesleges szerkesztgetések miatt.
-
válasz
morfológus
üzenetére
sudoers fájlt ne eccerű szövegszerkesztővel, hanem a visudo-val szerkeszd.
-
-
válasz
Bikkrom
üzenetére
Nézd meg ezt a leírást.
-
válasz
Bikkrom
üzenetére
Nem lehet, hogy a virtualizáció okozza a magas terhelést? Elvégre most egyetlen fájlban van az egész cucc, amivel állandóan dolgozni kell, plusz még elvégezni a rendszer default feladatait...
Nekem a natív 2 giga ram és 2 giga swapból a foglalás így néz ki: 22%-a a RAM-nak foglalt, swap 0%.
-
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
Esetleg ha tényleg az internetszolgáltatód gépe, rákérdezhetsz náluk, hogy ugyan már, mi a fenét csinál az a bizonyos gépük...
-
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
Annyit jelent, hogy vmit blokkolt a tűzfalad a belső háló irányából az Internet felé. IP alapján beazonosíthatod a forrást, aztán utánanyomozhatsz, ki és mit akar bentről kifelé.
-
-
-
-
válasz
ZCoyote
üzenetére
iso-ra nincs link, leírásra van, hogyan tudod megcsinálni a sajátodat

-
-
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt, sok olyan kérdéssel foglalkozik, ami Téged is érdekelhet.
-
válasz
Iginotus
üzenetére
Webmin, nem webadmin

Szvsz torrentet nem tudod vele piszkálni - webes felületű torrentbuzerálásra a logouton van írás -, de a szerver-szintű dolgokat be tudod állítani. Ajánlom olvasásra a Full Circle Magazine 8. számától a szerver sorozatot - sajnos egyelőre csak angolul, a 8.-10. számig a magyar fordítás még készül.
-
válasz
Iginotus
üzenetére
Ez vmi ultrabiztonságos szerver lehet, se monitor, se ssh, se CD...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szerintem csak kénytelen leszel másik gépen telepíteni a server editiont, Ubuntun "belül" nem tudsz másikat telepíteni, legfeljebb virtuális gépre.
Javaslat: a serverre ne telepíts grafikus felületet, csak a rendeltetési céljának nélkülözhetetlen csomagokat rakd fel. Ha mindenáron grafikusan akarod konfigolni, akkor rakd fel a webmin csomagot, akkor másik gépről böngészőből tudod beállítani a különböző opciókat.
-
válasz
Iginotus
üzenetére
MBR-t lehet a másik lemez bootszektorába is tenni, a telepítés elindítása előtti utolsó ablakban kell kiválasztani az Advanced... gombot. Persze nem értem, hogy minek a VNC, ha fizikailag úgyis azelőtt a gép előtt vagy, ahol "beteszed a lemezt". Azt sem ártana tudni, melyik állománnyal akarod indítani a telepítőt...
-
válasz
Iginotus
üzenetére
Elméletileg lehetséges, de nem biztos, hogy jó 5let. Ha mindenáron ragaszkodsz hozzá, akkor beteszed a két parancsot egy shell-scriptbe (még sudo sem kell, hiszen a rendszer lesz a tulaj és root joggal indul majd el), ami a megfelelő jogosultságokkal a /etc/init.d könyvtárban van. Nem tudom, hogy a szervernek alapból melyik a futási szintje, de ha a /etc/rcS.local (asszem ez a neve) könyvtárba teszel egy symlinket, ami az init.d-ben lévő scriptre mutat, akkor minden futási szinten le fog futni. Nézelődj egy picit, hogy az rc könyvtárakban hogy néznek ki a linkek, aztán annak alapján csináld.
Mindenképpen utolsóként indítsd, ne tedd korábbra, mert könnyen megeshet, hogy vmi előfeltétel még nem teljesült a scripted futtatásához.
Az rc könyvtárakban az első karakter utáni számok jelölik, milyen sorrendben induljanak a hivatkozott scriptek. 01 indul elsőnek, 99 utolsónak.
A script tartalma vmi ilyesmi legyen:
apt-get update # csomagtárolók frissítése
apt-get upgrade -y # frissítések keresése és azonnali telepítése automatikusanÉn továbbra sem tartom jó ötletnek, fontold meg alaposan. Én próbálkoztam azzal, hogy secaudit programok már bootoláskor frissítsék magukat, de nem ment, a bootot viszont jelentősen lelassította. Ha jól rémlik, a hálózat még nem állt készen, amikor ezt futtatni akartam.
-
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
ubuntu.hu-n írta valaki, hogy a wine alatt lévő "Program Files" könyvtárban 3 trójait talált az avast, viszont ha jól látom, rezidens vírusirtó nincs Linuxra. Ettől függetlenül javaslom átnyálazásra a témát.
-
-
-
-
-
-
válasz
ngabor2
üzenetére
Sajnos a bleeding edge szoftverek ilyenek... márpedig az Ubuntu erősen bleeding edge. Szerintem túlságosan rohannak előre, ráadásul néha olyan dolgokat csinálnak, hogy agyam eldobnám. Network körüli részeknél vagy 3-4 különböző helyen kell beállítani dolgokat, mire IP-t, DNS suffixeket és egyéb problémákat meg lehet oldani.
Aztán vannak olyan dolgai is az Ubuntunak, amit nem nagyon értek. Ott az Upstart, 2006 óta része a rendszernek, de az előnyei nincsenek kihasználva, egyszerűen csak emulálja az initet. Van PolicyKit, de csak helyenként, gyakran még visszaköszön a régi gksu. A CD-/DVD-író alrendszer is nyűgös helyenként, mert mennek a Debian kitaposta ösvényen. A PulseAudio implementálása még mindig nem tökéletes, pedig 8.04 óta a rendszer része. Francnak kell összeállítani egy disztribúciót is, meg "fejleszteni" is közben...
-
Ubuntu.hu-ról egy hsz:
"...Helló!
A Skype hangproblémára az általam ismert egyetlen - nálam tökéletesen működő - megoldás, hogy a skype leszedése után Synaptic-ból a skype-static-oss-t és a skype-common-t kell letölteni és telepíteni. A sima skype (amelyik az alsa-t használja) nem működik együtt a pulseaudio-val, csak a skype-static-oss. Telepítés után a skype Beállítások/Hangeszközök alatt a Hangbemenet-et, Hangkimenet-et és a Csengetés-t /dev/dsp-re kell állítani. Szükség lehet még arra, hogy a "Skype automatikus felvételi szintszabályzás" jelölőnégyzetben a kijelölést ki kell szedni. Az Alkalmazások/ Hang és video/ Hangerőszabályzó beállításainál a Lejátszás fülön a mikrofon hangerejét maximumra kell állítani, a Kapcsolók fülön a Mikrofonerősítő (Mic. Boost.) jelölőnégyzetet be kell jelölni, a Felvétel fülön a Mikrofonerősítő (Mic. Boost.) hangerőt maximumra kell állítani, és végül mind a Lejtszás mind a Felvétel fülön a Mikrofon és MikrofonerősÍtő (Mic. Boost.) potméterek alatt a hangszórót le kell tiltani, a mikrofon tiltást viszont meg kell szüntetni. Ezután a Skype teszthívás segítségével be lehet állítani a Hangerőszabályzó panelon a mikrofon hangerejét.Tisztelettel,
Fazakas Albert..." -
Easy firewall Generator for iptables v 1.17
Ennél jobb tűzfalat nemigen fogsz kapni sehogyse...
-
válasz
Oreg_Nene
üzenetére
8.04 remix konkrétan nem nagyon van, akkor kezdte el a szárnyait bontogatni ez a projekt. Itt egy leírás, hogyan lehet 8.04/8.10-ből remixet csinálni.
-
Megjelent a Full Circle magazin 25. számának magyar fordítása
dbius: nekem az ATi is megy, minden trükk nélkül

-
-
-
válasz
Ezekiel Ston
üzenetére
-
-
atm*: talán így.
-
Tartok tőle, hogy a telepítés-ráindítás nem volt a legjobb ötlet, de superblockokkal kapcsolatban ez hasznos lehet. Előbb olvasd végig, mielőtt bármit is csinálsz!
-
-
Megjelent a Full Circle magazin 24. számának fordítása, elérhető a fullcircle.hu oldalon!
-
válasz
üzenetére
Nekem a teljes hálókezeléssel vannak bajaim. Van NM, ami olyan buta, mint a főd, van külön Network Proxy, Network Tools és külön gnome-network admin. Búbánatnak kell ennyire elaprózni mindent?
A gnome-network-admin egy külön misét megér; 8.04-ben a gnome-utils csomag része volt, mint network-admin. 8.10-ben már a gnome-utils csak 4 tagból áll, naná, hogy a network-admint külön csomagba rakták, ráadásul gnome-network-admin lett...
-
-
-
-
De miért nem jó úgy, hogy az alaplapon van a HDD? Nyilván a rendszer bootoláskor ott keresi, mert telepítéskor ott volt. Biztosan meg lehet egyébként oldani újratelepítés nélkül is, szerintem akörül keresgélj, hogy amikor a kártyán van a lemez, milyen device nevet kap...
-
-
-
-
-
-
válasz
daninet
üzenetére
Partition Magic-kel is le tudod vágni a szükséges helyet, de az Ubuntu telepítőjéből is megoldható.
Utóbbi megoldáskor a haladó opciót kell választanod, majd kijelölni azt a partíciót, ahová az Ubuntut szánod. Ezt a partíciót szerkeszteni kell, át kell méretezni, majd a felszabadult helyre telepíttetni az Ubuntut.
-
A belbecsben nincs különbség, csak a kezelőfelületben, tehát ha kubuntuval megy vmi, akkor az összes többi *buntuban is mennie kell (most a hivatalos kiadásokról vakerolok).
Partícionálás nehéz ügy, mert a kétféle választható opción belül annyi elágazás lehet, hogy hűha... Ubuntu.hu dokumentációs oldalait javaslom megtekintésre.
-
válasz
floatr
üzenetére
Van

Első és második. Utóbbi magyarul is elérhető a linuxegyszeruen.homelinux.org oldalon a Howto-k között.
Egyébként ha majd én is belefutok ilyen hibába, akkor úgy vágom ki a rendszerből a PA-t, mint a szél. Tök feleslegesen került be ez az Ubuntuba (szerintem legalábbis), ráadásul még implementálni sem sikerült normálisan.
#15180: állítsd be manuálisan az IP-címedet, ha router mögött vagy.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ez elment a /dev/null-ba:
Szóval itt van, mitől Netbook Remix.
-
-
-
Ez esetben olvasd el ezt.
-
Aktív témák
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B760 i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD Asus ROG RTX 3090 24GB Zalman Z1 1000W
- Apple iPhone 13 Mini 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)