Aktív témák
-
mzx
senior tag
Most elkezdem kipróbálni ezeket. A kérdés számodra is szól: ha nem menne a parancs,
nincs kockázata és van értelme, ha sudo -val is megpróbálom utána?hm... a néni alja meg az enyém
(háttérben mzx nyálcsorgása hallik
)
köv. mohó kívánságom: a melltartóját nem lehetne kettévágni?Ennek is majd utánanézek, köszike
:
"Lapozd át ezt, pont a jpg függőleges, tömeges kettévágásáról érdeklődnek: [...]" -
mzx
senior tag
Köszi az ötletet.
Sajna az a helyzet, hogy elég lassú gépem van (500MHz proci), és winXP sokkal gyorsabban fut ezen nem csak az ubuntuhoz, de Lubuntuhoz képest is, pl. ezért használok paralel két oprendszert (XP és Lubuntu).
(Na meg azért, mert akad pár XP alkalmazás, mely ubi alatt nem, vagy csak körülményesen használhatok, vagy egyéb okból windows-ban praktikusabb.)
Azonban a konzolos megoldások (nem csak a parancsok, hanem a konzolos alkalmazások, pl. a moc player zenelejátszó itt linuxon) elérik a windows-os sebességet, épp ezért sok esetben a linuxos konzolos megoldást előnyben részesítem a windows -os megoldásokhoz képest, de természetesen sok esetben a grafikus linux -os megoldásokhoz képest is.
(Utóbbit meg windows -os, netet igénylő felhasználás helyettesítésére szeretem használni -pl. vírusmentessége miatt-, számos esetben.) -
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #34236 üzenetére
Meg van a hiba oka!
Most már nálam is le lehet menteni jpg-be egész oldalt (a végigscrollozható html-t), a védett ebook esetén is , Screen Capture Elite -tel is, Screengrab -bal is!
A hiba oka nálam az volt, tegnap először akként próbáltam ki, hogy levettem a pipát a Mozilla beállításoknál a Java engedélyezése elől, így nem működött, majd észbe kaptam, hogy a Java SCRIPT elől kéne levennem a pipát, így se működött, pedig ezt említetted.
Most pedig rájöttem, csak akkor fog működni a végigscrollozható egész böngészőoldal lefotózása jpg-be, ha mindkettő elől leveszem a pipát.Logikus, hiszen java-java, összefüggenek egymással ... sorry, nem gondoltam végig tegnap maradéktalanul a hibalehetőségeket.
De most oké.A köv. lépés:
méghatékonyabb, ha egyben le tudom metneni, mindegy , milyen formátumba, a védett ebook-t. Végső soron TXT lenne nekem ideális, esetleg JPG.Az utáni lépés (jpg formátum esetén, de egészen más terveimhez is kellene) :
A jpg-k függőleges kettévágása, ami még továbbra is kérdéses.Köszönöm az eddigi ötleteket.
-
mzx
senior tag
( Meg van! csoportos átnevezés: windows-ban TotalCommader -rel megoldható. )
-
mzx
senior tag
( 1-hez: sőt.. jut szemembe, ha ma átlépek windows -ra, megnézem a (mutlifunkciós) Total Commander file kezelőt... az sokmidnenre alkalmatos; itt eddig a Thunar-ba és a PCMan -be is belepislantottam, de nem látok csoportos átnevezés funkciót. Mindjárt átlépek Lxdre-ről Gnome-ba, mert ott van Nautilus... )
-
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #34239 üzenetére
1)
Oké, a csoportos átnevezést egyelőre hanyagolom.
(Bár, jut eszembe, azt'szem DOSban (windows parancs sor) cd-ve lbelépek adott mappába, majd:
ren *.jpeg *.jpg .. de ennek még utánanézek...)2)
Hogyan spórolja meg a screenshot -ozást a CacheViewer? Most akkor lehetőség van általa lementenem a védett ebook-t teljes egészében?
Végül is majdnem mindegy, milyen kiterjesztéssel szerzem meg az egész, védett ebook-t (akár pdf, txt, jpg, html, mindegy...), de ha meg lesz végre egészben a könyv, utána valami alkalmazással csak lehet konvertálni kívánt formátumba. Nekem a txt lenne a legideálisabb, de jpg is oké, ha azt végre sikerül függőlegesen kettévágnom, mármint tömegesen jpg file -okat. -
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #34236 üzenetére
hm... nem egészen értem a CahceViewer elvét...
Pontosan mit csinál ez, lépésről lépésre? Tehát jelen ismereteim szerint a védett ebook-t csak screen shot -tal tudom leszedni (pl. ScreenCapture Elite -tel). A CacheViewer viszont megspórolja nekem a könyvoldalankénti screenshot- ozást?...
Egyáltalán: utóbbi független a ScreenCap.El. működésétől? -
mzx
senior tag
...apropó, az előző kérdésem kapcsán: adott konzolos parancs KIZÁRÓLAG arra vonatkozik, amelyik mappában (útvonalon) éppen állok?
_ J A V .:
Tehát ha pl.
/home/xyz -ben állok éppen (cd -vel ráléptem), és file átnevezési parancsot adok ki itt, akkor nem fog átneveződni bármely más mappában álló semmilyen file? -
mzx
senior tag
MÁS.
A köv. megoldási lehetőség linuxban is, XP-ben is érdekel:Mivel a (mozillás) screenshot a file -oknak .jpeg kiterjesztést ad .jpg helyett, tudtok valami hatékony, gyors megoldást adott mappa összes .jpeg kitrjesztésűjének automatikus "átkeresztelésére" .jpg -re? Tehát hogy ne manuálisnak kelljen rengeteg file-t átnevezgetni... Gondolom erre is létezik vmi parancs. Bizakodom, hogy ez esetben működni fog nálam.
Oka: médiakütyü a jpg-t ismeri fel, a jpeg kiterjesztésnévvel azonban nem tud mit kezdeni, nem tudja értelmezni.
K I E G : ...ahogy nézem , netén ez? :
cd mappanév
mv *.jpeg *.jpg -
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #34226 üzenetére
Én se tudom, nálam miért nem muűködik úgy az ImageMagick, meg az egész oldal fényképezése a bizonyos ebook kapcsán, bár utóbbi esetén lehet, h félreértettük egymást?
Nem tudom. Szóval nálad ha kiveszed a java srciptet, akkor bármelyik KÖNYVoldal EGYBEN screenshot -olható? Nálam az a helyzet, hogy ha túl hosszú az adott könyvoldal -nem fér a ki képernyőre-, akkor nem screenshot -olja az egészet, csak a látszó részt, még akkor is, ha a Screen Capture Elite -et a teljes oldal lementésére állítom. Sőt, azt is kipróbáltam, hogy mindezen kísérleteim után a Cache Viewer- t is telepítettem, javaslatodra, és megpróbáltam ismét, java script engedélyezéssel is, meg annak letiltásával is. De a helyzet maradt.
Esetleg az oka az lehet, h én Lubuntu -t használok?... meg hogy általában admin jog nélkül...(?)
Egyébként zavarba ejtő, hogy annyira nagyon segitőkész vagy. Hála neked!Kendek még rajtad kívül, aki annyira odaadóan szokott -bizonytalan techinkai ismerteimet korrigálandó és kiegészítendő- kérdéseimre készséggel felelni.
Nagyon rendik vagytok. Meg persze mindenki, akik segítenek nekem, meg eleve egymásnak.
Kár, h az én tudásom nem elég ahhoz ,h hathatósan segíteni tudnék másnak... :S
-
mzx
senior tag
1) - J A V : bár, persze egy egész könyv, egyetlen JGP-ben olvashatatlanul kicsi betűket eredményezne, szóval mégiscsak a legjobb, ha lenne módszer oldalanként JPG-kbe tenni.
VAGY TALÁN A LEGJOBB: DUPLA OLDALANKÉNT JPG-BE , ÉS UTÓLAG FÜGGŐLEGESEN KETTÉVÁGNI MINDEN EGYES JPG-T (amennyiben csak a srceen shot a megoldás).
Nah, erre akartam kilyukadni ,végtére is. -
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #34222 üzenetére
1)
Java script nélkül rosszabb, mint avval, sajna. Így is csak a képernyőn látszó részt tudom leszedni. Abban reménykedtem, hátha az egész, végigscrollozható rész (azaz az egész könyv) beletehető lenne egyetlen JPG-be, és végülis ezt megint csak lehetne utólag egy progival szétvagdosni.Nem muszaly feltétlenul annyi részre, ahány oldalas a könyv, de akkor is csak egyetlen screenshot-omba kerülne.
De úgy tűnik, ez kivitelezhetetlen.
Azért akarom kettévágni a JPG-ket, mert 3''-s kijelzőn szeretnék olvasni JPG könyveket, és a kütyü, ami vezérli ezt a kijelzőt, igen lassan scroll -ozza a zoom -oltat. Márpedig eredeti méretben olvashatatlanul mütyür betűk látszanak ekkora kijelzőn. Azonban fél könyvoldal (azaz fele annyi gépelt sor) már olvasható, mivel a 3'' -oson minden JPG méretre igazítva jelenik meg (eredeti, nem zoom -olt állapotban).Felmerülhet valakiben, hogy akkor miért nem készítek féloldalanként screen shot -ot. Nos, azért nem , mert az dupla annyi manuális munka lenne. Nos, ezért építek arra, hogy minél kevesebb screenshot-ozást kelljen csinálnom, ugyanakkor ennek eredménye szétvágható legyen oly módon utólag egy progival, hogy 3''-os kijelzőn el tudjam olvasni (részletkben).
K I E G : ...bár, a könyv betüméretétől is függ, tehát lehet olyan könyv, melynek bármelyik, egész oldala olvasható lenne 3''-n. De dupla oldal már tuti nem. (A guglis book-n ugyebár váltogatható az egyoldalas és a szétnyitott duplaoldalas látvány.)
Várok tehát megoldást adott mappa összes JPG-jének függőleges kettévagdosásához továbbra is.
(Esetleg gondolkodom a négyrét vagdosásban is.)
2)
Evvel se jelent meg hotkeys fül.Köszi a válaszokat!
-
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #34216 üzenetére
Ááá ... igen, a nyelvem hegyén volt, hogy másik topicban te adtál ötleteket a könyv leszedéséhez.
Ezért sejthetted most, hogy amiatt...
Igaz, nem sikerült "megszelidítened"
a könyvet, csak oldalankénti megoldással, de sok mindent megpróbáltál; hála még egyszer érte.
Nah, ezért gondoltam most a screen shot -os megoldást.Ja és igen, köszi, ha "végignyálazod" az előbbi hosszú hsz-emet a három bekezdésemmel.
Várom a további ötleteket. Jó lenne megoldanom adott mappa összes jpg-jének (függőleges irányú) kettévágását is (3-as bekezdés).
u.i.:
"csörtém" ehehehehehhh...kész hangulatfestő hedonizmus egyben az itt tartózkodásom.
Imádom a költői hangulatot!
Mindig akad valami egyéni megfogalmazás, amitől színesebb lehet egy technikai megalapozottságú fórum. Bearanyozza az amúgy szép tavaszt.
-
mzx
senior tag
A többiek javaslatát is ki fogom próbálni egyszer, mert Brutforsz-é speciálisan a jelen elképzelésemre alkalmas, arra kitűnő is, azonban -ahogy tapasztalom-, kizárólag böngészőre (mégpedig Mozillára) használható.
Köszi még egyszer nektek, Brutforsz, harry, Kendek, dbius, ntomka, kovaax.
(Remélem, nem hagytam ki senkit, aki jelen kérdésemben ötletet adott.) -
mzx
senior tag
válasz
Brutforsz #34204 üzenetére
Mint azt jeleztem az előbb az off (szürke színű) soraimban, "gondolatolvasó" vagy.
Ez az első, amit kipróbáltam és úgy néz ki, be fog válni több száz oldalas könyvhöz, köszönöm szépen.Van ehhez két kérdésem , mivel -hogy is fogalmazzak csak ,hogy semmibe ne ütközzek, már ha érted.. hm... - bár online olvasható a gugli -nak a book részében, de a szerző csak ezt engedi elvileg; azonban más módon olvasni a könyvét elektronikusan pedig nem. (Sikerült diplomatikusan megfogalmaznom itt publikus felületen?...
)
1)
Látom van egy isteni funkciója ennek a Mozilla add on -nak, hogy választható: csak a látható képernyőt akarom-e, vagy az egész böngésző oldalt. Utóbbit választva egy ÁTLAGOS
(nem védett) böngésző oldalt teljes hosszában lement, azaz nem kell ez esetben végig scrollozni képernyőoldalanként, külön lementve. Bár amikor ÁTLAGOS oldalról van szó, ez a lehetősége add on nélkül si fenn áll a Mozilla file menüjéből.
Csakhogy: védett böngésző oldal esetén hiába választom a teljes oldal-t az add on -ban, mégiscsak a látszó részt szedi le. Ez ellen nem tudok tenni semmit? Az adott oldal levédése ezek szerint erre az add on -ra is kiterjed?...2)
Egy mellékes további kérdésem: míg az instruction help oldalon látom, van egy harmadik opció fül is, nálam csak kettő szerepel, hiányzik a hotkeys, pedig hotkey- jel még hatékonyabb lehetnék, bár elég gyorsan lehet így is, azaz a fényképezőgép ikonra nyomok. (Utóbbit én inkább a status bar -ba tettem.)
Elő lehet "varázsolni" valahogyan a hot key-t? Vagy csak azoknak jelenik meg, akik adományt adtak? Vagy nem ettől függ? (Gondolom, nem.) Netán a windows-os Mozillában jár hozzá? Esetleg nem a legfrissebb verziót szedtem le, és update-ljem ezt az add on -t és akkor lesz hot key választhatóságom is?3)
Még valami: néhány napja érdeklődtem itt a topicban , miképp lehet AUTOMATIKUSAN egy adott mappa összes jgp-jét négyrét vágni, majd mindkét irányban duplázni.
Kaptam is erre parancssort, többek visszajelezték, h nekik mukodik, de nekem nem...
Egyébként jelenleg nekem arra van szükségem, hogy KETTÉ vágjam, és nem muszáj utána duplázni. Tud erre valaki, vagy akár te, kedves Brutforsz, megoldást, ami nálam is oké? Lehet, h az a probléma, hogy Lubuntun más paramétert kellett volna használnom? (Bár ezt nem tartom valószínű okának.) -
mzx
senior tag
Sajna nem túl hatékony, ezért nem használom a beépítettet.
Mármint ha egyre gondolunk, és ha Lubuntu -n is (ezt használom) ugyanaz a Srceenshot nevű kellék van fent alapból, mint Ubuntu -n.
Egyik gondom, hogy olykor hibázik (a képernyőkép egy része fehér terület marad), a másik, hogy png-t csinál, szóval körülményes lenne utána több száz oldalt png -t jpg -vé konvertálnom, bár ez a kisebb akadály a hatékonyság szempontjából, de van egy harmadik gondom is vele: nálam legalább is minden oldalfotózáskor újra elő kell hívni a Screenshot nevű kelléket.
De azért köszi a felvetést, harry....nézem tovább, lássuk csak, miket írtatok még...
-
mzx
senior tag
Most értem vissza, mostanában fogom sorra megnézni a javaslataitokat,
köszönöm mindenkinek az ötleteket.
(harry, neked is)
Egyébként aki a Mozillás megoldást javasolta, "gondolatolvaso"
Ugyanis múltkor majdnem hozzátoldottam a kérdésemhez, hogy megfelel számomra Mozilla add on -ként is, pláne, hogy böngészős tartalomról van szó.
Sorry, emberek, ha nem az összes megoldást nézem végig, mivel amint számomra hatékony módszerre lelek, annál fogok maradni, de mindenképp jó, hogy ennyi sok verziót felvetettetek!
Több szem többet lát, na meg így nagyobb választékból próbálkozhatok.
Jelentkezem újra, amint lett időm kipróbálni párat és hogy mi a helyzet.
-
mzx
senior tag
Üdv! Melyik progi képes gombnyomásra jpg file-ba screenshot-ot készíteni?
Oka, amiért szükségem van rá: a printscreen gomb csupán vágólapra teszi,
és ez nem hatékony módszer olyan esetben, amikor lementhetetlen anyagot "kvázi fénymásolnék" oldalanként , és 2-3 másodpercenként lenne szükségem másolatokra jpg-ként, hogy több száz oldallal belátható időben végezzek, valamint a körülményes jpg képzés elkerülése érdekében kellene olyan alkalmazás, melyet fent említettem.Kellemes, szép tavaszt kívánok mindenkinek!
Isteni idő van!
Ja és látom, az új ubi is érik.
(Bár az ubi szezon nyáron jön, ez az ubi tavasszal és ősszel érik.)
-
mzx
senior tag
Megnéztem, már látom és értem.
Köszi mindannyiótoknak. -
mzx
senior tag
Köszi nektek a válaszokat.
Igen, már rémlik, amikor telepítettem ubuntu-t anno, akkor is magyarázták nekem többen a partíciókat, neveiket. De még nem egészen látom át. Honnan tudom pl. hogy a külső meghatjó (pl. bedugom média playerről az adatkábelt), az éppen milyen partíció nevet fog kapni?
Ugyanis XP-ben nem fix , pl. ha közben behyelyezek egy pendrive-t, akkor az kapja meg nálam a g: -t, és ha ez után dugom be a média playert, akkor az lesz a gh: , ha pedig fordított sorrendben helyezem be őket ,akkor fordítva kapnak betüjelet.
Linuxban is dinamikus a neve a particioknak? Vagy linuxban fix módon jár név?Azt se értem, pontosan hogyan helyettesítsem be az adott particiot az említett parancsba? Csak azt tudom, hogy a linux
/media/disk
útvonalat ad neki, ahányszor csak behelyeztem. De még azt se tudom, hogy az aktualisan behelyezett média kütyü sdb, vagy sda1 vagy mi a manó lesz. -
mzx
senior tag
válasz
Kendek #34175 üzenetére
Rendben. Bár azt még mindig nem értem, miből érti a linux, hogy melyik "meghajtóról"
( és hogy azon belül is melyik partícióról -már ha partícionált az adott meghajtó- ) van szó?(Azt'szem linuxban nem meghajtónak hívják, amit annak hivnak windows-ban, de érted, mire gondolok, tehát ez esetben a médiadiskre mint meghajtóra gondolok.)
-
-
mzx
senior tag
válasz
Iginotus #34140 üzenetére
Azt irod, végigolvastad, de szerintem a harry-s eset miatt vicceltél meg,
ugyanis látszik, hogy mégse olvastad el rendesen.Hiszen pl. abból is kikövetkeztethető, hogy írtam:
XP -ből még olvasni is lehet, de törölni onnan se tudtam. És nem általában volt képtelenség a törlés a flash memóban, hanem a média update átirta és telerakta hülyeségekkel az egyik mappámat azon; dióhéjban pl. ezekrol irtam. Azt meg ma irtam ,h tegnap minden más töréketesen mukodott a flash memóriában és általában a média kütyün; kivéve egy bizonyos kiterjesztésű file ,ami hol mukodik, hol meg nem.Azaz szinte minden forditva van ahhoz képest, ahogy értelmezted.
Az új problémóm ráadásul meg egész más.
-
mzx
senior tag
válasz
Iginotus #34136 üzenetére
1)
Lásd egyrészt: kövzetlenul előző hsz-em.2)
Másrészt válaszom: fizikai player: azért fogalmazok így (olykor a média player szinonimát használtam erre), nehogy valaki szoftvereset értsen alatta (pl. szoftveres ugyebár:
Audiocious, VC player, winamp, stb.)
Médiaplayer (fizikai player): mp3/mp4/mp5 player, kis kütyü, média file-okat játszik le, ha így érthetőbb. Mediabox-nak is mondják azt'szem, ahogy te hivod, igen.3)
Elnézést kérek a lirás hosszáért, de nem akartam, h bármi részlet kimaradjon belőle, ami miatt a probléma érthetősége csorbát szenvedne; bár látom, így is akad,
ami "nem ment át".4)
Írtam tobbszor is ma: flash memória. Egyébként nem memóriakártya, hanem beépített flash memó.5)
Linuxról virus csak nem ment át.6)
Köszi a felvetést, együttgondolkodást.
Akinek van hathatós ötlete, várom.Előre is köszi mindenkinek .
-
mzx
senior tag
Ja, és elnézést kérek mindenktitől: ez nem kifejezetten ubuntu-s probléma, melyről előbb irtam. Azért tettem fel mai kérdésem itt, mert tegnapi problémámhoz hasonlóra sikeres linux-os megoldást már kaptam korábban, a jelen problémám viszont közvetlenül összefügg(het) a tegnapival, a linuxban orvosolhatóval.
-
mzx
senior tag
Régi, 500MHz procis gépem van, USB1.0 porttal. Nos, ezen át a fizikai playerre formázás után visszamenteni az adatokat (tegnap) 60 percembe tellett (1 GB) ... az USB1.0 igen lassú... hiába 2.0 -s a fizikai player port-ja, mivel a gépemé csak 1.0, ezért igen lassú az adatmásolás rá és róla. A szerencsém, hogy vinyón meg volt nagyrészt az anyag (tájképek, zenék),
így nem volt szükséges archiválnom a fizikai playert, annak tegnapi formázása előtt.Új problémám a fizikai player formázása, és adatokkal való feltöltése után:
Nem tudom, összefügg-e a tegnapi meghibásodott mappámmal a fizikai player-en bekövetkezett új probléma, amire lentebb fogok kitérni (tehát összefügg-e a tegnapi bizonyos hibás mappával, ezt nem tudom, mármint aminek letörlésére tegnap sajnos
nem sikerült használható megoldást kapnom/találnom, csak a formázást), de azóta újra rámásoltam egy olyan formátumot, amit a vadi új készülék (a fizikai média player), mikor lejátszik, mikor meg nem (formázás előtt és után is ez volt a helyzet, egy ideig). Amikor (formázás után) újramásoltam a flash memóriájára, megint mikor lejátszotta,
mikor nem, de egyszer csak egy újabb inditási kisérletem után elsötétült a kijelző.
Nem ment tönkre, hanem kitűnő állapotban maradt a kijelző, hiszen egy visszaléptetésre megint remekül láthattam a menüt. Újra megkíséreltem elinditani/megnyitni ezt a file-t, de megint sötétség... majd visszalépés, és minden egyéb továbbra is oké.
Ekkor jött az új probléma: PC-n amikor megnéztem a player tartalmát, ahelyett , ahogyan eddig minden file-ra az eredeti, rendben levő kapacitását jelezte ki, még erre a bizonyos bizonyatlan file -ra is korábban helyesen irta ki;
nos, eddigre már viszont nulla kapacitást írt ki rá, le is töröltem.
Ekkor azt észleltem, hogy a számitogépem már csak 300MB -tal kevesebb teljes kapacitásúnak érzékeli a fizikai playerem flash memóriáját!Nos, két esetet tartok oknak:
ez a bizonyos file, amire egy idő után már csak kijelzőelsötétüléssel reagált az elinditására, nos, ez kb. 300MB -os file eredetileg.Ugyanakkor a tegnapi gubancos mappa, melynek almappáit a fizikai player update-je telemásolta rengeteg krixkrax almappával, annak össz tartalma szintén kb. 300 MB volt
(utóbbi ugye már elvileg nem létezik, hiszen azután tegnap leformáztam az egész flash memót).Már afelé hajlok, hogy a két felvetett eset közül szerintem ez a bizonyos 300MB körüli file okozza, hogy kb. 300MB -tal kevesebbet érzékel a fizikai player-ből a számitogépem, azaz ennyivel kevesebbet tudok használni. De érdekel a meglátásotok, hogy mi lehet az oka. Bár a megoldás mikéntje érdekel a leginkább.
KÉRDÉSEM: Tudtok valami ötletet , hogy visszanyerjem azt a 300MB-t,
hogy ne kelljen megint formáznom az egész flash memót? Mondom, egy óra, mire visszatölteném rá az adatokat... :SElőre is köszi a válaszokat. A kérdésem nem feltétlen harry-nek szólt, neki inkább a válaszaim szoltak, e hsz-em első sorai.
-
mzx
senior tag
Megint nem olvastad végig alaposan amit irtam, mégis reagálsz.
Nem baj, amikor valamit nem olvas el az ember, de akkor
nem következetes dolog reagálni arra (amit nem olvasott el rendesen az ember).A gond veled nekem ,hogy rendszeresen ezt csinalod velem, igy pl. a közvetlen előző hsz-ed is mutatja.
Néha még hagyján lenne ... néha én is elkövetek véletlenul ilyesfajta hibákat;
de én nem rendszeresen!Mutasd meg , hol szerepel a mai első hsz-edben csillag karakter??
Hányszor irjam, hogy amit ma elsőként mutattál, kiprobláltam eddigi utolsó modszerként azt is, és az sem oldotta meg a problémám......ennyit irtál:
rm -r ÚTVONAL
(útvonal gyanánt egy példát.)Most akkor mire modositod javaslatod? Tényleg érdekel most már... konkrétan hogyan?
Azt meg, h nem értek a konzolos parancsokhoz kulonosebben , ma is irtam , és korábban tobszor is.
rm, addig oké, de milyen paraméter hatásos a problémámra?? -
mzx
senior tag
Noh, erre is reagálok, de olvasd el közvetlen előző hsz-emet is, kérlek:
igen, feltehetoleg egyéb speciális karakterek is lehetnek, melyek akadályozzák a file kezelőből történő törlését annak a mappának, a tartalmával egyutt.
(Lehet, h a space csak esetenként, de ez most nem lényeg,
nem erre hegyeztem k ia problémám, hogy mi okozza, mert az másodlagos bajom.
A fő gond, h valamiért nem törli, én meg törölni akarom.)A lényegen ez nem változtat semmit. Ugyanis első mai hsz-emben jeleztem: nem tudja törölni a file kezelő linuxból se, XP-ből se.
(Egyébként amikor kiprobáltam a te
rm -r parancsodat, akkor konkrétan ki is irta: ez, vagy az a mappa
nem törölhető.) -
mzx
senior tag
1)
harry... a gyökérben levő mappák közül a hibátlanokat beolvassa, nyilván. Ami meg tele van hibás mappákkal, abba meg nem tud belépni, de ha megprobálom, lefagy (linuxban). Ezt irtam eddig is, ezt nem tudom másképp modani; vagy lehet??
Azt is irtam, hogy ez az egyik file kezelőben történt.
(Vagy az nem stimm szerinted, hogy azt nem jeleztem, konzolból milyen mélységig tudok belelépni abba a kérdéses mappába? Ennek szerintem nincs jelentősége a törlése szempontjábol.)2)
Avval kezdted mai első reagálásodat, mint korábban máskor is: lekezelő módon. Most pl utaltál a régi stilusodra, melyekkel lekezeltél: google, első találat. És mit látok ott? Egyszerű
rm parancstól szóló leirást.
Ez azt jelenti: mzx, csak venned kéne a fáradtságot ki guglizni, hogy legalább az alapparancsot megtudd.Nézd, eg yszóval nem mondtam, hogy nem mukodik az egyszeru parancs, egy paraméterrel az összetett problémák NÉMELYIKÉRE. Én azt mondtam hogy megint lekezelően adtál tudtomra valmit, hogy nos, rm az alapparancs, az összetett törlési problémádra, mzx.
MINTHA NAGY ESÉLLYEL ÉS MINTHA AZ ESETKE TÖBBSÉGÉBEN MUKODNE az rm parancs, ÖSSZETETT törlési baj esetén...A lekezelésedről még annyit:
másoktol nem nagyon tapasztaltam még itt. Ez is mutatja, hogy
NEM arrol van szo, tulérzékeny lennék.Nos, remélem alaposan körüljártam a közöttünk levő kommunikácios zűrt, mellőzve a felesleget.
Aki ennél tömörebben ki tud térni minden léynegesre ilyen esetben mint kornkréátan a kommunikácios problémám veled,
valamit tömörebben aki meg tudja fogalmazni, ami a mai első hsz-emben szerepel, azaz az összetett törlési problémám, attól nyitottan és szivesen veszek példát.De szerintem sokat nem lehet tömöriteni ezen, akárhogy is fáj ez neked, harry.
-
mzx
senior tag
még egyszer cimszavakban:
------------------------------------------- tele rakta az update: SPACE-kat is tartalmazó mappanevekkel az egyik mappám.
A space -t meg nem szereti a linux ha törölni akarunk mappát;- legalabb 50 ilyen mappa van, körülményes egyenként átirogatni a mappaneveket.
- nyilván smirgli megoldaná (formázás), de nyilvan azért kérek segitséget, h ne kelljen formáznom több GB -t.
- van, hogy -nem tudom mikor ls miert- csak admin joggal enged törölni, de sokszoer az se elég.
-
mzx
senior tag
harry IRTA: "Képzeld olvastam, de ha be tudsz lépni a mappába parancssorban (én így értelmeztem)..."
Nos, akkor idézem, hogy RÖGTÖN A HSZ- EM ELEJÉN IRTAM, tehát nem olvastál figyelmesen:
MZX ÍRTA: "Ezt XP-vel néztem [...] ubuntu viszont olvasni sem képes ezt, mert lefagy [...]"Ha egyszer nem képes olvasni, akkor hogyan tudnék belépni a mappába?...
Ráadásul ha be is tudnék lépni (ahogyan XP-ben viszont ez sikerult), akkor is mi a garancia, h lehet szokásos modon törölni? Ugyanis irtam:
nem engedi se XP-ben, se linuxban törölni a mappát, a tartalmával egyutt.Figyu, a fő gond az a reagálásodban megint, hogy látod, összetett problémát vetek fel, erre szerinted egy sima rm -r majd húú de megoldja...
Gondolod, hogy az egyszerű esetkere használható egyparaméteres
rm parancs rendbe teszi tutira az összetett problémát?
Gondolod, hogy aggódnék és segitséget kértem volna itt, ha egyszeru rm -r -rel kész lenne a megoldás a bajomra? -
mzx
senior tag
...google első találat, első találat :S ... én értem ,h segiteni szeretnél nekem, de ehelyett megint felületesen olvastad el a kérdésem és odaveted, hogy nesze mzx, csak kicsit rá kéne keresni google-ban... mintha nem tudnám, hogy RM parancs...
Érdekes, mások képesek kizárolag olyankor reagálni kérdésekre, ha van idejuk végigolvasni a kérdező kérdését, valamint nem lekezelőek, mint te.
most megint avval fox jönni, hogy persze h nem olvvastad végig, mivel megint kisregényt irok. Na de ha egyszer összetett a probléma! Így hát megszabaditom másokat és magamat ELŐRE a hosszasabb oda-vissza párbeszédektől azáltal, hogy előre leírom az ÖSSZES FONTOS tényezőt a bajom kapcsán. Nah ezért irok olykor "kisregényt"!
most pedig azért irok hosszan, hoyg végre megértsd, mi a problémám a látszatsegitségnyujtásaiddal irányomba. Bár anno ezt már átrágtuk, de ezek szerint
nem sok haszna volt.
Köszönöm a megértést, harry.Ha elolvasod a kérdésem , látni fogod, harry, hogy SPECIÁLIS a probléma,
nem egyszerű törlési szándék.
ÍRTAM LENTEBB: Például a fizikai média player amikor update-lt, tele rakta AKARATOMTOL FUGGETLENUL krixkrax nevű mappákkal és file -okkal azt a gyökérben levő mappát, igy számos mappanév és file név HIBÁS, ÉS JELZI A LINUX, HOGY
NEM TÖRÖLHETŐ. Esetleg talán admin joggal; de volt már korábban is pár kacifántos esetem, amit hosszas utánajárásom után tudtam csak kitörölni, akárcsak most...
illetve a jelen problémám még nem megoldott ÉS A TE FELÜLETESEN KIÖTÖLT ÖTLETED IS LEFAGYASZTOTTA LINUXOM...csak azért probaltam ki a modszered, h ne mondhasd, h meg se probáltam a javaslatoddal, dde sejtettem ,h hatástalan lesz....legalabb 50 db. file -t illetve mappát generált az update , és regetegben van space, ami ugyebár nem tetszik törléskor a linuxnak.
Kérem, aki tudja a megoldást, jelezze. Hálásan köszönöm előre is, aki veszi a fáradtságot megérteni a problémám, lásd: lentebbi hsz-em.
-
mzx
senior tag
üdv!
_ A PROBLÉMA:
Mediaplayer-em (fizikai player, mp3) egy media update során létrehozott hosszan egymásba ágyazott mappákat, benne krixkrax nevű file-okkal. Ezt XP-vel néztem, azonban az XP a tul hosszufile útvonalú
mappákat illetve file -okat nem képes törölni. Ilyen esetben ubuntuval szoktam törölni. Csakhogy a player-em olyan kutyulást végzett (úgy egymásba ágyazta és olyan hosszan az általa generált krixkraxhalandzsa nevű mappákat és bennük file -okat), hogy ubuntu viszont olvasni
sem képes ezt, mert lefagy (CPU maxon és pillanatokra kihagyott a CPU? ezt látom a grafikus kijelzőn itt Lubuntu-n, és 5-10 percig semmi nem történt).
Ez után (reset után) ubuntu -n azonnal törlést kezdeményeztem a gubancos mappán, de ugyanúgy fagyott, mint sima mappaolvasáskor;
mappaolvasás alatt értem, hogy a médiaplayer beépitett flashmemójának gyökerében levő mappákat szépen beolvassa, de az itt található egyik bizonyos mappát
se olvasni, se törölni nem képes, ahogy az előbb leirtam. (Például tehát ha bele akarok menni abba a bizonyos kutyult mappába, akkor is lefagy a linux.)Na most, nem értek a parancsszavak használatához, de volt már pár ember, aki itt segitett nekem korábban ily modon, azaz ha már a file kezelő nem tudott törlést végrehajtani adott mappán annak minden tartalmával (almappáival, file-jaival) egyutt, akkor konzolból használandó parancsszóval és annak megfelelő paramétereivel használható konkrét megoldást adott.
Bízom benne, h jelen eset is menthető ily modon. Kérem, segitsen valaki, konkrét konzolos linux- os parancs és annak paraméterei megadásával. Legyen példaul a kérdéses törlendő mappám neve XY.
Ja még valami: ezek tájképek voltak eredetileg (JPG-k), talán pár TXT isvolt köztük, és úgy fest, hogy a média player-em MÓDOSTITOTTA a kérdéses mappán belül két almappa tartalmát, tehát nem hozzátett a média update mappát, hanem ÁTIRT kettő mappát!
Előre is köszönöm a segitséget!
Mzx
-
mzx
senior tag
Kaptam egy ötletet, egy parancsot, amivel automatikusan szétvág négyrét minden, az adott mappában találhato JPG -t az ImageMagick, és rögtön ezután minden irányban meg is kétszerezi a keletkezett darabokat. El is inditottam a konzolban, de semmit nem csinált
(, így 5 perc után CTRL+C -val megszakitottam a folyamatot).A mappában 3 darab, 150-330 KB kozotti file található, és semmi más. Space nincs a mappanevekben, se a filenevekben.
cd paranccsal beléptem az adott mappába az illető által megadott parancs kiadása előtt;
ez a biz. parancs, amit javasolt, a következő:
convert *.jpg -crop 2x2@ +repage +adjoin -resize 200% kicsi_%d.jpgMiért nem csinál semmit nálam e parancs és hogyan lehet mukodésre birni?
-
mzx
senior tag
Ha 2.0 -s a pendrive, akkor valóban potenciálisan gyorsabb, mint egy átlag CD-ROM,
persze gyártó/tipus függvénye. Az én új pendrive-m potenciálisan 5/10 MB/s,
ami kb. 32/64xCD sebességnek felel meg.
(Léteznek persze ennél is gyorsabbak, mig a CD-ROM-ok többsége 52x fölött
nem képes teljesíteni.)
Azonban: P3-asomon az USB vezérlő az 1.0-s pendrive-kra lett tervezve, ennél fogva
nem is képes nagyobb sebességre, bármilyen, potenciálisan gyors pendrive van rá csatlakoztatva. -
mzx
senior tag
válasz
body007 #32517 üzenetére
Ezer örömmel !
Nagy poén
Bár linkelni nem tudom, mivel a pendrive csomagolásán olvastam. Olyan nagy poén, hogy "még engem is" elbizonytalanított
Nyahhh'szongya...:" [...] Az USB kulcsot / memóriakártyát ne formattálja számítógép segítségével! [...] "
. . . aláfirkantásosság:
Kingszton DrágaságmaszatEbben az amerikánische dologban lehet vmi; a gyártó honlapján bizonyos paramétereknél kihangsulyozza, h csak amerikai típusok esetén.
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek #32509 üzenetére
Értem. Köszi az újabb válaszaid.
Érdekel mások meglátása is: nyugodtan formázhatok-e pendrive-t számítógéppel?
(eddig számomra ez evidens volt ,de a gyártó mást közöl a termékleírásban, jelzem annak, aki nem olvasta még előző hsz-em), de a te technikai tapasztalataidban, ismereteidben általánosságban megbízom.Kendek, és mások: a néhány nappal ezelőtti ubi manuálos kérdésemre tud valaki linket?
Mindjárt UP-olom is, a sorszámát. -
mzx
senior tag
U T Ó I R A T (mert lejart a szerk.időm
) :
...apropó, vadi új pendrive-hoz szukséges vmi spéci szoftver, pl. vmi formázó, vagy mittomén' mi?Sorry, ha sületlenséget kérdeztem.
Azért merult ez fel bennem, mert valamit olvastam valahol ha nem is pont pendrive kapcsán, de mp3-, vagy mp4 player kapcsán, hogy valami speckó progi kellett hozzá... -
mzx
senior tag
válasz
Kendek #32506 üzenetére
köszi a választ.
amiket még nem értek/nem tudok:
1)
Mire fel (miért) szólitja fel a user-t a gyárto, hogy a pendrive-t
semmikép ne formatálja számitogéppel?
Mi az oka? (Ha a te meglátásod a helytálló, miszerint semmi gond
nem lehet abbol mégsem, ha számitogéppel formatáljuk.)2)
Milyen más eszközre gondolt a gyártó, amivel formázni lehet pendrive-t?3)
Ha nem csupán gyorsformázom, hanem alaposan adok neki, abbol lehet vmi gond?
4)
Ubuntu, illetőleg Lubuntu, stb. (egyáltalán általánosságban linux) alatt is nyugodtan használhatom a jelen, kérdéses pendrive-t, sőt, formázhatom is?
(Eleddig 1.0 -s pendrive-t használtam mindösszesen, mégpedig siekresen, xp és ubi alatt is, bár csak xp alatt formáztam eddig. A 2.0-ST MÉG EGYELŐRE
NEM HASZNÁLTAM! Előbb több hozzáértőt is megkérdezek, rajtatok kivul is.)
Azt írja a tisztelt "gyártó bácsi", hogy:
linux v. 2.6.x +
-on is használható többek között (win XP-n is egyébként.)5)
Linux v. 2.6 -os alatt mit értsek? Pl. ubuntu 10.04-es milyen verziójú linuxként értendő? -
mzx
senior tag
KÉT kérdés:
1)
UP - lásd: legutobbi hsz-em.2)
ÚJkérdés:
ICIPICIT OFF lesz a kérdésem, és csak azért kérdelek meg titeket is ,mert veletek kommunikálok a leggyakrabban a forumban, ráadásul -és részben emiatt- többnyire meg is bízom tapasztalataitokban és segitőkészségetekben.
Tehát:
pendrive csomagoláson meglepő dolgot olvastam: "Az USB kulcsot számitogép segítségével
NE formatálja!"A)
Én voltam eddig tévhitben , hogy lehet, sőt:kizárólag számítógéppel lehet formatálni pendrive -t, azaz netán "tul van lihegve" valamiféle biztonságra törekvése a gyártónak, mint néha más műszaki termék esetén? Vagy a gyártónak van igaza?B)
Ha mégis szó szerint kell értelmezni a gyártó tanácsát, az esetben mi a manóval lehet formatálni akkor hát?(A fene, hogy formázni is kell és ki tudja, hogyan... akarom mondani: hogy még ilyesmiknek is el kell venni az érintetlenségét.
Szűz pendrive-ról van szó.
Tényleg nem dugott még PC-t!! Esküszöm!! Lehet, hogy akkor kamu , hogy túl...khm...lihegi a gyártó?!
Segítsetek rajta, irány a beavatás szakszerű útja.)
Köszi előre is.
-
mzx
senior tag
Milyen letölthető, magyar nyelvű ubuntu manuált ajánlatok? (Kérnék hozzá linket.)
Lehetőleg minél kisebb kapacitású legyen.
Mindegy, milyen formátum (txt, PDF, satöbbi...).Akadtam már pl. PDF formátumban olyan E-Book-ra már, amely több tiz MB volt, mig ugyanazt máshol szintén PDF-ben pár száz KB-ban is megleltem. Tehát,
ha nem éri el az 1MB-ot, az ideális lenne, de ha pár MB,
az sem feltétlen gond.
Elsősorban a különféle net-re kapcsolódás esetére van szükségem rá, tehát
nem most használnám, hanem amikor adott esetben rooter-ről kellene valahonnan netre lépnem. (Eddig csak modem-ről léptem netre linux alatt.)Előre is köszi.
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek #30457 üzenetére
Nem értem, mit töltettél le velem tegnap :S Nekem egy egyszerű, CPU kímélő, kicsi progi kell mint letöltésvezérlő, amivel RAR file darabokat le tudok tölteni és
nem szakad meg, valamint többszálas és kellően kihasználja a sávszélességem. :S
Tul. képp ennyi, csak ismételni tudom magam.Nem értek én az ilyen komplikációkhoz... Tegnap 20 percen át telepitődött a 163MB ... :S
Értékelem, hogy segítetek, de tegnap 2 óra alatt semmi érdemlegesre
nem jutottunk evvel a gépem és oprendszerem lehetőségein belül...
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek #30434 üzenetére
Bárki megválaszolhatja, aki tudja:
Noh, tesztelném ,tesztelném a QT4 letöltésvezérlőt, de nem tudom, hogyan indul .. terminálból?
A menük között csak a beállításoknál szerepel, valamint a Fejlesztések között, de ott csak mint Asszisztens, Nyelvész ,és Designer (Tervező). -
mzx
senior tag
A filmet nem látam, a téma valóban nem kellemes. Ezért mondtam, h legfeljebb abszurd humorral lehet "túlélni" még a téma emlegetését is :S ... Amúgy volt pár hasononló jelenet a Monthy Pyton Repülő Cirkuszában, az elmebeteg agysebésszel :S ...
Egyébként a teáltalad látott filmhez hasonlóan komoly és szörnyű téma az alábbi dokumentum film:
Pszichiátria - a halálipar -
mzx
senior tag
válasz
Kendek #30434 üzenetére
Hát, nem kicsi file a qt4 ,163 MB , és negyed órán át telepítette, de lehet, h jó lesz, holnap kiprószálom, aztán ha nem tecc', legfeljebb smirgli.
Köszi mindenkinek a segítséget, Kendek, Vladi és többiek.
(Bocs, hogy nem sorolom, tényleg sokan segítettetek, köszike.)
-
mzx
senior tag
Kérek szépen linket a blogodra.
(Egyszer kimásoltam,
hirtelenjében meg nem 'tom, hogyan kell rákeresni.)wget-ről azt írták kb. egy órája, hogy csak egyszálasan tölt le.
Jó rég próbálok ma egy CPU kímélő, egyszerű, többszálas letöltésvezérlőt szerválni, amivel RAR file darabokat letölteni.
Sokat segítettek Kendekék, csak most arra jutottunk, megoldódna a problémám, ha ubit frissitenék, de azt meg nem akarok, mert egyrészt tapasztaltam egy rendszerverzio frissítése során, hogy jelentős plusz helyet foglal, ráadásul egy óráig csinálta a lassú gépemen.
-
mzx
senior tag
-
mzx
senior tag
Uget esetén próbálkozzak az 1.6 helyett az 1.5 -tel?
-
mzx
senior tag
Új 5let? ...
-
mzx
senior tag
válasz
ntomka #30416 üzenetére
Oks, megcsinálom most vágólapra helyezés után a terminálost.
Egyébként látom, a nullád közepén van egy-egy pötty. Mitől különbözik a pötty nélkülihez képest? Amúgy klavin nem találok "pöttyös" nullát... Merre található? És mi az ASCII kódja?Nálam ilyen a nulla:
0
A hasonló betűk pedig:
Oo -
mzx
senior tag
A Synaptic valóban nyitva volt, nem tudtam, h be fog zavarni.
Most becsuktam , a terminálos parancs rendben le is futott, úgy tűnik;
idézem mindjárt.
De a .deb file -ra kattintva megint ugyanaz a hiba üzi.Idézem a terminálos parancs mi mindent jelzett ki:
sudo aptitude install libatkl.0-0
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
Csomagállapotok inicializálása... Kész
Kiterjesztett állapotinformáció mentése... Kész
Nem találtam ehhez illeszkedő nevű vagy leírású csomagot: "libatkl.0-0"
Nem találtam ehhez illeszkedő nevű vagy leírású csomagot: "libatkl.0-0"
Nem lesz telepítve, frissítve vagy eltávolítva semmilyen csomag.
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 107 nem fog frissülni.
Az archívumból 0B letöltendő. Kicsomagolás után 0B lesz elfoglalva.
Kiterjesztett állapotinformáció mentése... Kész
Függőségi fa építése
A kiterjesztett állapotinformáció beolvasása
Csomagállapotok inicializálása... Kész -
mzx
senior tag
válasz
ntomka #30410 üzenetére
Némi hibaüzivel csinálta meg a rendszer ,terminálból:
sudo aptitude install libatkl.0-0
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11 Erőforrás ideiglenesen elérhetetlen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
Függőségi fa építése
Csomagállapotok inicializálása... Kész
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11 Erőforrás ideiglenesen elérhetetlen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it? -
mzx
senior tag
Eddig megvolnék, de a telepités közben hibát irt ki:
" Hiba: A következő függőség nem elégíthető ki: libatk1.0-0 (>= 1.29.3)
Lehet, h admin userből kellene próbálnom ?
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek #30394 üzenetére
Nálam nincs bent a synapticban az uget.
A wget, amit még ajánlottál, azonban igen.
A d4x is.Nem tudom, melyik lenne a nyerő számomra. Szóval egyszerű, CPU kímélőt keresek, ami ugyanakkor megbízható , és kihasználja a sávszélességem a lehető legjobban.
(Beleértve természetesen pl. egy data.hu free korlátait.)ELSŐSORBAN TEHÁT RAR FILE-DARABOK LETÖLTÉSÉRE KELL.
-
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek #30389 üzenetére
Három oka van ,h miért keresek a beépített böngészős letöltésvezérlőkön kívül mást is:
Windowsban tapasztaltam, hogy egyes jó minőségben megírt let.vez-kkel:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ szinte sosem szakadt meg a folyamat;
- megszakadt letöltés esetén később szinte mindig folytatni lehetett ezt a folyamatot;
- átlagban gyorsabban zajlott általuk.
-
mzx
senior tag
üdv!
Milyen letöltésvezérlőt ajánlotok linuxra?
(Persze ismét CPU kímélő, egyszerű software érdekel engem)
-
mzx
senior tag
megint nem stimm valami .
A művelet hatására következő történt , sorrendben:
1)
A forrásba belemásolt egy "-" nevű mappát, abba pedig EGYRÉSZT a célmappát, üresen, ahogy annak az a kiindulo állapota;
MÁSRÉSZT belemásolta a forrásmappát, kivéve a kivételmappát, bár a kivételmappát is, de azt tartalom nélkül szintén idemásolta.2)
Mindezt az igy keletkezett forrásmappát már a kivánt parancs szerint másolta (a kivételmappa nélkül), na de az egyes számú pontban emlitettekkel egyutt! -
mzx
senior tag
válasz
Kendek #29629 üzenetére
juhi, végre értem.
Amúgy nem volt sztem teljesen vilagos, h ismételgetted: az utolso per jel utani ...
...szóval ha ugy irtad volna:
a másolandó tagban csak az utolsó per jel utánit kell megismételni az exclude után, de onnan folytani a kivételmappával:
így már elsőre világos lett volna.De a lényeg, h csak-csak rájöttem és csak-csak rá tudtál vezetni erre végre.
KÖSZÖNÖM A SOK SOK SEGITSÉGET, KEDVES KENDEK.
Most kiprobalom aképp, ahogy mondtad, remélem összejön. Még visszajelzek, amint sikerült.
Mzx
-
mzx
senior tag
Kezdem kapsigálni, azt'szem!
______Tehát ...:
...tehát úgy érted (alma mint kivételmappa), pl. ELSOMAPPA esetén
hibás megoldás:
rsync -a /home/ELSOMAPPA /media/idemegy --exclude=/home/ELSOMAPPA/almaJó megoldás:
rsync -a /home/ELSOMAPPA /media/idemegy --exclude=/ELSOMAPPA/alma?
... és most jön a pláne, ha most jól érterlmeztem, akkor érteni fogom, hol értettem félre az exclude paramétert .... MASODIKMAPPA esetén:
_hibás1.:
rsync -a /home/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA /media/idemegy --exclude=/home/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA/alma_hibás2.:
rsync -a /home/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA /media/idemegy --exclude=/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA/almaDE A JÓ megoldas:
rsync -a /home/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA /media/idemegy --exclude=/MASODIKMAPPA/alma?
Ha így van, akkor nem tul felhasználóbarát megoldás ez a linux részéről, és ezért értettem félre ....
Mzx
-
mzx
senior tag
mármint utolsó per jel - igy akartad megfogalmazni ?
Amugy Kendek szerint igy is jó ... de én azt nem értem, miért nem jo,
ha exclude= után a home is szerepel, ha egyszer Kendek RÉGEBBEN iylen verziot is irt nekem ......tényleg köszönöm Kendek sok sok hasznos segítségét, de itt vagy ő irt hibás változatot a kivitelezés módjára, vagy pedig én keveredtem meg,
most már tényleg nem tudom ezt... -
mzx
senior tag
válasz
Kendek #29614 üzenetére
Ugyanezt irtam én is. A sok space -t a prohardver szerkeszti bele, de kiprobalni ugyanugy probaltam, ahogy te jelzed most.
Bár a prohardver, latom, nalad is beszúr szóközt olykor, amikor idézel,
tehát esetleg ott rontottam el a terminálban, hogy
- -
kellene a
--
helyett?Amikor idéztél, mikor
- -
mikor meg
--
jelent meg.VaGY nem itt hibáztam?
-
mzx
senior tag
Egy kedves linuxos user nagyon sokat segitett nekem, az alább kérdés kapcsán is, de sajna van egy pont, amire még nem tudom a választ, és az illető per pill nem elérhető.
Megkérdek hát mást is.File kezelővel sikertelen volt a másolásom maradéktalanul. Ezért az illető javaslatára rsync paranccsal tettem, bár először ő a cp -t javasolta, de szoltam neki: van egy mappa, ami tele van médiafile-kal, több GB, azt nem akarom, de MINDEN MÁST igen (100MB körüli) , a forrásból.
Rendben is lenne az rsync parancs, de sajnos a kivételmappát is másolja avval a szintaktikával, ahogy eljártam.
Mit hibáztam el? Fiktiv mappanevekkel idemásolom, mit tettem:
rsync -a /home/USEREM /media/idemegy --exclude=/home/USEREM/KIVETELMAPPA
Előre is köszi a válaszokat.
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- EA Sports WRC '23
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Revolut
- iPhone topik
- Milyen autót vegyek?
- Intel találgatós topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged