- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Garmin topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Ilyen lesz a Galaxy S26 Ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Szia!
Köszönöm a gyors választ.
Legfőképpen itt a második sorral van gondom, azt nem értem:
a := random(7); kigenerál egy egész számot, melynek értéke 0-tól 6-ig lehet
a := 3 + random(10); kigenerál egy egész számot, melynek értéke 3-tól 12-ig lehetAz 1. sor felteszem a következőképpen működik: a random(7) megad egy intervallumot, ami így néz ki: [0,6]
A 2. sorban viszont én úgy értelmezném, hogy a random(10) megad egy intervallumot, ami a következő: [0,9], de mi a +3?Úgy kell ezt elképzelni, mint a matematikában a függvények eltolását? Tehát a x -> [0,9] függvényt eltolja +3-al, azaz [3,12] értékeket vehet fel majd a randomizált szám?
-
Gyuri16
senior tag
nem ertek egyet, ket dolog miatt:
1, ebben a konkret esetben: a programnak beadsz ket szamot, pl 100, 50. erre az mit csinal? hibauzenetet dob, miszerint kicsi az intervallum. a felhasznalo nem erti mi a baj, hisz az intervallum nagyobb mint a megengedett minimum. a program egyreszt helytelen hibauzenetet ad, masreszt arra tamaszkodik, hogy egy feltetel, ami eredetileg mast hivatott tesztelni ezt is lefedi. ezen kivul feleslegesen hivod meg a random fuggvenyt rossz parameterrel.
aztan ott vannak a kellemetlen helyzetek, amit a te megoldasod okoz:
faradt vagyok mar ezeket kutatni.. de ha pl a c integer lesz a,b pedig word akkor elo lehet idezni ilyet:
a:=maxint*2; // nagy szam
b:=100;
c:=b-a; // = 102
es itt baj van, mert a program 102 elembol fog valasztani ahelyett hogy maxint*2-100 elembol valasztana. es hibat se dob
(ha pedig mindharom integer lesz, akkor negativ szamokat is kezelni kell, ami kicsit megint bonyolitana a dolgot, pl mit kell csinalni ha a=100 es b=-maxint)2, altalanosan (ez a fontosabb resz): a bemenetben amit a felhasznalotol kapsz nem lehet bizni. ha ket szamot ker a programod, ahol az elso a kisebb biztos lehetsz benne, hogy valaki kiprobalja mit csinal ha forditva adod meg. probalom a jo szokasokat terjeszteni: bemenetet mindig ellenorizni kell (lehetoleg minel hamarabb) es nem a kodban kutatni, hogy esetleg ez jo lesz igy is, mert van ott valahol egy if. a c valtozo jelentese, hogy hany szambol akarsz veletlenszeruen valasztani, itt nincs ertelme negativ szamnak, ezert nem szabad megengedni, hogy ilyen erteket felvegyen. ilyenekre hosszabb programoknal szokas irni teszteket a kodba, segitenek hibakat keresni.
-
bedohazi
aktív tag
igen fent elirtam...megprobalom de nem nagy eselyt latok...
Meg par ehhez nem kapcsolodo kerdes:
- Mit csinaljak hogy pascalban gepeleskor azonnal jelenjenek meg a beirt betuk akarmilyen gyorsan irok, mert nagyon sokszor akad, szaggat, kesobb jelenik meg a betu mint amikor lenyomtam a billentyut?- Valahogy be lehet-e allitani hogy pascalban a hatetr ne kek legyen es sarga betukkel irjak, hanem feher hatter es fekete betuk, mert a szememnek sokkal jobb volna, sokkal atlathatobb?
-
vz12
tag
> a CRT-hez hasonlóan nem kell őket "uses"-ni
Ööö, izé ..., kell "uses"-ni akkor is, csak a "Unit directories"-ba nem kell beletenni, mert akkor már nem "külső" unit hanem "belső", már a TP indulásakor bekerült a memóriába, nem kell keresgélni a megadott helye(ke)n.
Bocsi, gyorsan írtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Gaming notebook topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- iPhone topik
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- OpenMediaVault
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch Ultra GPS + Cellular 49mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iBasso DX180 2025 DAP fekete, 1 hónapos, sok Muzix garanciával eladó
- Új iPad Mini 6 Gen. 256GB Wi-fi Starlight 3év garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3573, 99% Akkumulátor
- 0% THM 6 havi részlet beszámítás! 5060Ti/5070/5070Ti/5080/5090 videokártyák készletről KAMATMENTESEN
- iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3426, 95% Akkumulátor
- Lenovo Thinkpad T14 Gen 3, 1 Év Garanciával
- Iphone 12 Mini 64GB // Számla + Garancia //
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest