- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
Új hozzászólás Aktív témák
-
vz12
tag
válasz
kemkriszt98 #2647 üzenetére
Az eredeti feltétel így szólt:
> ha van két szám pl egy és kettőKissé pongyola (hiányos) a feltétel amit közöltél, de próbáltam irányt mutatni.
Csak pozitív egyjegyű egész számod lehet?
Mi van, ha negatív számod is van?
Mi van, ha többjegyű számod is van?
Mi van, ha NEM egész számod van?
A komplex számokat hagyjuk is ...Mert akkor értelmetlen a feladat.
Módszer javaslat (az előző módszer kiterjesztése), feltételezve hogy minden számod pozitív egyjegyű egész szám: (bocsi, a "sallangokat" elhagytam)
eredmeny:=0;
repeat
readln(x);
if (x>=1) and (x<=9) then eredmeny:=eredmeny*10 + x;
until (x<1) or (x>9);
if eredmeny>0 then writeln(eredmeny);Az eredmeny legyen longint típusú, de annak is van felső határa ...
-
vz12
tag
válasz
kemkriszt98 #2645 üzenetére
Pl.: A*10 + B
-
vz12
tag
válasz
kemkriszt98 #2640 üzenetére
Ha a begin ... end blokkban csupán 1 db utasítás van, akkor a pontosvessző elhagyható (de ki is lehet tenni), ez a helyzet a "másik if"-nél. Ha 2 vagy több utasítás van a blokkban, akkor azokat pontosvesszővel kell elválasztani, esetleg az utolsó utasítás után (az "end" előtt) szintén elhagyható.
Nálad ez most nincs, de megemlítem, hogy "else"-ek előtt tilos a pontosvessző, mert ugye azzal vége is lenne az "if"-nek, és az "else"-et új utasításnak tekintené, de olyan nincs.
-
-
vz12
tag
válasz
#36268800 #2593 üzenetére
Hali!
Pontosan mi a gond? Mert a leírás pontos és érthető.
Alapvetően a random függvényt kell használni véletlen számok előállítására a megadott módon, de ha kipróbálod, hogy pl. 3 db véletlen számot kiíratsz, akárhányszor indítod a programot, mindig ugyanazt a 3 számot fogod látni, és ez a legtöbb program esetén nem szerencsés (de pl. teszteléskor jó lehet).
Hogy "mindig" másik 3 számot írjon ki a program, ahhoz a program elején (az első random meghívása előtt) egyszer meghívandó a randomize UTASÍTÁS (ez nem függvény, nem ad vissza semmilyen értéket, csak inicializálja a véletlen számok előállításának kiinduló pontját, ugyanis emlékeim szerint a véletlen számok előállításában szerepet játszik az előzőekben előállított véletlen szám). A randomize persze többször is végrehajtható a programban, de gyakorlati tapasztalatok alapján felesleges.
Ezek egyébként "csak" ún. pszeudó véletlen számok, algoritmus állítja elő, sok idő után ismétlődnek. -
vz12
tag
válasz
haromegesz14 #2534 üzenetére
A matematika a programozó barátja.
Az első 50 db páros szám összege: 50*51 = 2450.
Az első 100 db páros szám összege: 100*101 = 10100.
...
Az első N db páros szám összege: N*(N+1).Aki nem hiszi, járjon utána.
A "dolog" alapját ma már talán általános iskolában is tanítják ..., egyszerű dologról van szó.Ez a feladat ilyen módon jó példa arra hogy olykor-olykor egy kis elméleti tudással egyszerűbb, rövidebb, hatékonyabb, de persze mégis teljes értékű megoldást lehet produkálni. Konkrétan ebben a feladatban (100-ig) emberi léptékű időben nem nyerünk túl sokat, de szemléletben talán mégis. Ilyen kis feladatokon jól meg lehet tanulni a hatékonyság alapjait, ami később a nagyobb feladatoknál már emberi léptékben mérve is meg fog látszódni (térülni).
-
vz12
tag
válasz
Gyuri16 #2457 üzenetére
Jó, zárjuk le ezt.
Van igazságod neked is, de nekem is.
Úgy látom hogy mind2 "eredeti" kód még több sebből "vérzik", ezt jó látod. Azzal hogy jószándékúan próbáltam/tunk javítani egy kicsit a kódo(ko)n azzal még természetesen minden nem oldódik meg ..., mindent meg kellene oldani (a teljes "rendszert"). Az is probléma hogy amit felvetsz az lehet hogy egyik kódra igaz a másikra nem, és lehet hogy én a másikból indultam ki.
Egyébként egyetértek azzal hogy a bemenetet mindig ellenőrizni kell, sőt megtoldom azzal hogy az ilyen feladatokban az input paramétereket célszerű korlátok közé szorítani, pl. 2 jegyű számok, 3 jegyű számok, vagy ilyesmi.Részemről vége, peace.
-
vz12
tag
válasz
Gyuri16 #2455 üzenetére
De az jó.
Nem akarok nagyon tovább vitatkozni ezen, de ezeket a kódrészleteket azért nézd majd meg:
Egyrészt: until c>20
Másrészt: if c>19Persze lehetne rugózni még ezeken is, de azt a problémát amin vitatkozunk azt megoldaná integer esetben. Pont ezek a vizsgálatok zárják ki a negatív eset lehetőségét. Viszont word típus esetén ugye nem tud negatív lenni, hanem akkor hülyeség van.
-
vz12
tag
válasz
bedohazi #2429 üzenetére
Jobban megnézve tényleg szürke, de majdnem fehér ...
Igazi fehér háttér úgy tűnik hogy nincs, csak az ott lévő 8 szín.
Betűszín viszont lehet igazi fehér is, mert ott 16 lehetőség van.Az "elkékülés" szerintem azért volt mert a Syntax elemek háttérszínét is át kell állítani (mindegyiket) ugyanolyanra mint a Normal text háttérszíne, nekem utána jó volt. Az eredeti sárga betűszín is csak ideiglenes, miután felismeri hogy a szintaxis melyik részéhez tartozik a beírt szöveg máris átszínezi a Syntax beállításoknak megfelelően. Ha annak a háttere kék maradt akkor persze elkékül.
Szerintem.
De ezt mintha már javasoltam volna ... -
vz12
tag
válasz
bedohazi #2427 üzenetére
Az első kérdésre nem nagyon tudok mit mondani, talán ki kellene kapcsolni vírusírtót, stb., illetve lehet hogy nem elég gyors a géped. Egy ötletem még van, a Vezérlőpultban a Billentyűzetnél lehet sebességet állítani, ha lehet akkor gyorsíts ott is.
A második kérdéshez: Én még sosem állítgattam, nekem tetszik így.
De azért megnéztem.
Ha TP7-ről beszélünk akkor Options / Environment / Colors -nál lehet mindenféle színeket állítani. Ha a hátteret megváltoztatod akkor az Editor / Normal text és Selected text -et illetve a Syntax összes elemét mindenféleképpen át kell állítani, a többit ízlés szerint, de ésszel. Ha tetszik az új színkavalkád és a legközelebbi belépéskor is ezeket akarod látni, akkor az Options / Save -nél ne felejtsd el elmenteni ...Esetleg használd a kedvenc (normál TEXT alapú) szövegszerkesztődet, és csak a fordítás, futtatás idejére lépj be a TP-be.
Arra figyelni kellene hogy a szövegszerkesztő DOS-os karakter kódkészlettel dolgozzon ..., talán 437-es kódlap ... -
vz12
tag
válasz
bedohazi #2425 üzenetére
Egy megjegyzés az elején: a 2. megoldásod a jobb felső sarokból indul, nem pedig a bal felsőből ahogyan írtad.
Akkor egy kicsit bővebben:
Én valahogy úgy csinálnám hogy menne egy FOR ciklus 1 és n*n között, és minden lépésben megkeresném a ciklus aktuális értékének helyét (sor, oszlop) a mátrixban. Ennyi.A probléma nyilván a hely megkeresése, ami az 1. esetben (x1, y1), a 2. esetben (x2, y2). Minden koordináta csupán a ciklusváltozó értékétől függ, de x1 és y1 egy kicsit máshogyan mint x2 és y2 (képleteket kellene keresni). Azt írtad hogy az elsőre megvan a megoldásod, tehát (x1, y1) ismert, én csak megadtam hogy ebből hogyan lehet kiszámolni a 2. esetben (x2, y2) -t.
Látszik a tengelyes tükröződés, tehát a számok mindkét esetben ugyanabban a sorban vannak de a másik oldalon, a közepéhez képest ugyanannyi távolságra. Ezt írtam le matematikailag.
A konkrét program megírását már az érdeklődő olvasóra bízom. -
vz12
tag
> a CRT-hez hasonlóan nem kell őket "uses"-ni
Ööö, izé ..., kell "uses"-ni akkor is, csak a "Unit directories"-ba nem kell beletenni, mert akkor már nem "külső" unit hanem "belső", már a TP indulásakor bekerült a memóriába, nem kell keresgélni a megadott helye(ke)n.
Bocsi, gyorsan írtam. -
vz12
tag
válasz
bedohazi #2400 üzenetére
Pedig szerintem csak ott az Options/Directories beállításnál lesz a probléma.
Az "EXE & TPU directory" az most nem számít, az nem a felhasznált hanem a majd lefordítandó EXE-k és TPU-k célkönyvtára.
Csak este tudom majd megnézni, de emlékeim szerint több alkönyvtárban is vannak felhasználandó TPU kiterjesztésű fájlok (egyedül a CRT nincs TPU-ban), ezeket pontosvesszővel elválasztva mind fel kell sorolni a "Unit directories"-nál, majd mentés "alapértelmezettként" (talán TURBO.TP fájlba), egy ki- és belépés és működni kell. Szóköz persze ne legyen könyvtárnévben sem + fájlnévben sem. Kis/nagybetű nem számít, ez még DOS volt.
Semmi extra trükk nincs benne, anno én is pakolgattam ide-oda, mindig működött, a fenti beállításokon kívül semmi más nem kellett hozzá.Ja, esetleg a TPUMOVER progival bele lehet pakolgatni a külső TPU-kat a "belső" függvénykönyvtárba (talán TURBO.TPL), úgy a CRT-hez hasonlóan nem kell őket "uses"-ni, viszont a lefordított EXE-k méretét minden esetben növeli.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest