- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Google Pixel topik
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- iPhone topik
- Rekordérdeklődés a Xiaomi hátsó kijelzője iránt
- Íme, a Moto X70 Air, vagyis Motorola Edge 70 minden oldalról
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vz12
tag
válasz
bedohazi #2429 üzenetére
Jobban megnézve tényleg szürke, de majdnem fehér ...
Igazi fehér háttér úgy tűnik hogy nincs, csak az ott lévő 8 szín.
Betűszín viszont lehet igazi fehér is, mert ott 16 lehetőség van.Az "elkékülés" szerintem azért volt mert a Syntax elemek háttérszínét is át kell állítani (mindegyiket) ugyanolyanra mint a Normal text háttérszíne, nekem utána jó volt. Az eredeti sárga betűszín is csak ideiglenes, miután felismeri hogy a szintaxis melyik részéhez tartozik a beírt szöveg máris átszínezi a Syntax beállításoknak megfelelően. Ha annak a háttere kék maradt akkor persze elkékül.
Szerintem.
De ezt mintha már javasoltam volna ... -
vz12
tag
válasz
bedohazi #2427 üzenetére
Az első kérdésre nem nagyon tudok mit mondani, talán ki kellene kapcsolni vírusírtót, stb., illetve lehet hogy nem elég gyors a géped. Egy ötletem még van, a Vezérlőpultban a Billentyűzetnél lehet sebességet állítani, ha lehet akkor gyorsíts ott is.
A második kérdéshez: Én még sosem állítgattam, nekem tetszik így.
De azért megnéztem.
Ha TP7-ről beszélünk akkor Options / Environment / Colors -nál lehet mindenféle színeket állítani. Ha a hátteret megváltoztatod akkor az Editor / Normal text és Selected text -et illetve a Syntax összes elemét mindenféleképpen át kell állítani, a többit ízlés szerint, de ésszel. Ha tetszik az új színkavalkád és a legközelebbi belépéskor is ezeket akarod látni, akkor az Options / Save -nél ne felejtsd el elmenteni ...Esetleg használd a kedvenc (normál TEXT alapú) szövegszerkesztődet, és csak a fordítás, futtatás idejére lépj be a TP-be.
Arra figyelni kellene hogy a szövegszerkesztő DOS-os karakter kódkészlettel dolgozzon ..., talán 437-es kódlap ... -
vz12
tag
válasz
bedohazi #2425 üzenetére
Egy megjegyzés az elején: a 2. megoldásod a jobb felső sarokból indul, nem pedig a bal felsőből ahogyan írtad.
Akkor egy kicsit bővebben:
Én valahogy úgy csinálnám hogy menne egy FOR ciklus 1 és n*n között, és minden lépésben megkeresném a ciklus aktuális értékének helyét (sor, oszlop) a mátrixban. Ennyi.A probléma nyilván a hely megkeresése, ami az 1. esetben (x1, y1), a 2. esetben (x2, y2). Minden koordináta csupán a ciklusváltozó értékétől függ, de x1 és y1 egy kicsit máshogyan mint x2 és y2 (képleteket kellene keresni). Azt írtad hogy az elsőre megvan a megoldásod, tehát (x1, y1) ismert, én csak megadtam hogy ebből hogyan lehet kiszámolni a 2. esetben (x2, y2) -t.
Látszik a tengelyes tükröződés, tehát a számok mindkét esetben ugyanabban a sorban vannak de a másik oldalon, a közepéhez képest ugyanannyi távolságra. Ezt írtam le matematikailag.
A konkrét program megírását már az érdeklődő olvasóra bízom. -
Gyuri16
senior tag
válasz
bedohazi #2406 üzenetére
1. if c in ['a'..'z'] then valtozo1:=true;
kellenek oda az aposztrofok, kulonben hibat jelez.
ezt egyszerubben le lehet irni igy is (elozo esetben ha a feltetel nem teljesul a valtozo1 erteke az marad ami elotte volt, ami nem mindig jo):
valtozo1 := c in ['a'..'z'];
a kerdes itt csak a kifejezes volt, tehat a valasz ez:
c in ['a'..'z']2. pascal tud stringeket osszehasonlitani a klasszikus =,<,>,<=,>=, <> operatorokkal, ezek tobbnyire olyan eredmenyt adnak, mint amire az ember szamit. tehat ha s1 es s2 string, akkor lehet ilyen ifet irni:
if s1>s2 then
{ s1 lexikografikusan nagyobb mint s2 }
else
{ s2 a nagyobb vagy a ketto egyenlo }ebben mar csak a kiiratas hianyzik, remelem az mar megy
#2407: nincs yahoom, mas van, de most nincs idom privatban ezzel foglalkozni. ide szivesen irok valaszt amikor epp raerek.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
bedohazi #2400 üzenetére
nem talalja a GRAPH.TPU-t, akkor a directoriesban hozza kell adnod a unitshoz azt a konyvtarat, ahol ez a fajl van. ahogy vz12 irta, az osszes .tpu fajlt meg kell tudnia talalnia a pascalnak, ezert keresd meg oket (siman windows explorerrel, vagy akarmivel), es add hozza a konyvtarakat (vesszovel elvalasztva). ha az iskolaban a bgi konyvtar is ott volt a unitsban add hozza te is - nem lesz baj, ha tobb konyvtar van ott, ez csak annyit tesz, hogy azokban keresi a unitokat.
exe & tpu dirnek szerintem egy sajat (uj) konyvtarat adj meg, mert ide fogja forditani a te programjaid#2401: nem tudom mi az, csak a google dobta. viszont ha a szolgaltatod rakta fel, akkor lehet kell a halozatba bejelentkezeshez, oket kerdezd meg.
-
vz12
tag
válasz
bedohazi #2400 üzenetére
Pedig szerintem csak ott az Options/Directories beállításnál lesz a probléma.
Az "EXE & TPU directory" az most nem számít, az nem a felhasznált hanem a majd lefordítandó EXE-k és TPU-k célkönyvtára.
Csak este tudom majd megnézni, de emlékeim szerint több alkönyvtárban is vannak felhasználandó TPU kiterjesztésű fájlok (egyedül a CRT nincs TPU-ban), ezeket pontosvesszővel elválasztva mind fel kell sorolni a "Unit directories"-nál, majd mentés "alapértelmezettként" (talán TURBO.TP fájlba), egy ki- és belépés és működni kell. Szóköz persze ne legyen könyvtárnévben sem + fájlnévben sem. Kis/nagybetű nem számít, ez még DOS volt.
Semmi extra trükk nincs benne, anno én is pakolgattam ide-oda, mindig működött, a fenti beállításokon kívül semmi más nem kellett hozzá.Ja, esetleg a TPUMOVER progival bele lehet pakolgatni a külső TPU-kat a "belső" függvénykönyvtárba (talán TURBO.TPL), úgy a CRT-hez hasonlóan nem kell őket "uses"-ni, viszont a lefordított EXE-k méretét minden esetben növeli.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
bedohazi #2397 üzenetére
elso problemaval meg nem talalkoztam, google ezt tanacsolja:
[link]
egy probat megera grafikara: annak a konyvtarnak a neve kell, ahol a *.bgi fajlok vannak (pl EGAVGA.BGI). ha ez nincs ott, nem fog mukodni. (biztonsag kedveert megprobalnam olyan konyvtarba tenni, ahol nincs szokoz az eleresi utban)
esetleg, ha meguntad a szivast a regi pascallal kiprobalhatod a freepascalt, gyorsan utananeztem, elvileg a grafikus dolgokat is ugyanugy tamogatja.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
bedohazi #2367 üzenetére
meg tudsz nyitni egy fajlt, es irni bele valamit? write amivel kiirod a szamokat, writeln pedig uj sort csinal
mellekatlo ha jol sejtem az ami a bal also sarokbol a jobb felsobe megy?
a te ciklusod feleslegesen vegigmegy az egesz matrixon, igy efektivebb, es talan egyszerubb is:max:=a[1,4];
for i:=2 to 4 do
if max < a[i,4-i+1] then max:=a[i,4-i+1];amugy a tied jol nez ki, viszont a maxot nem a[1,1]el kellene inicializalni, hisz az a bal felso elem, hanem a[1,4]el.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
bedohazi #2365 üzenetére
egesz programot helyetted nem fogjuk megirni. ha mar nagyjabol megvan minden, akkor miert kered, hogy az osszes feladatot csinaljuk meg?
a kiiratashoz:
csinalsz egy for ciklust 1-tol 16-ig, es kiirod a szamokat sorban, ha a ciklusvaltozod oszthato 4-gyel, akkor uj sort kezdesz. egyszeru
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus X470 R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman Z1 PLUS A-Data 750W
- iKing.Hu - Xiaomi 14T Blue Gyors, stílusos és megbízható 12/256 GB Használt, karcmentes,Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest