Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Csucsy1991

csendes tag

válasz Fire/SOUL/CD #2326 üzenetére

Tudom, h erthetetlen, mert mergemben probaltam irni...igen, matek-info szakon vagyok, es turbo pascalban dolgozunk. nem tudom, hogy mit jelent az,hogy prive, de begepelem a sor meghatarozasat,hatha megerted. A sor szo hallatan a bevasarlaskor idonkent kialakulo varakozasi sor jut eszunkbe, ahol a sor elejen allo vasarlot szolgaljak ki elsonek, az utoljara erkezett vasarlo pedig a sor vegere all. A sor tipusu adatszerkezet mukodesi elve hasonlo: uj elmet csak a sor vegere lehet helyezni, es csak a sor elejen levo elemet lehet kiemelni( Fist In First Out). Programozasi szempontbol a sor statikus abrazolasat szinten tomb segiotsegevel valosithatjuk meg. Ket alapveto muvelettel talakozunk: uj elem elhelyezese a sorba, es a sor elejen levo elem kiemelese. A muveletek elvegzese erdekeben szukseges az elso es az utolso elem helyzenek( elsoelem,utolsoelem) es annak megorzese, hogy hany elem fer el a sorbe(max).
    Uj elem helyzese a sorbe:if utolsoelem=max then
    writeln('tulcsordulas')
    else begin inc(utolsoelem)l
    s(utolsoelem):ujelem
    end;
    A sor elejen levo elem kiemelese:is elsoelem=utolsoelem+1 then
    writeln('alulcsordulas')
    else begin
    elem:=s(elsoelem);
    inc(elsoelem)
    end;

remelem,hogy ih\gy majd mergerted. ha tudsz akk legyszi irj igy egy feladatot, nagyon surgos lenne.

Új hozzászólás Aktív témák