Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Lortech #1244 üzenetére

Igen, ez az eredeti szöveg...nem tudom, mi alapján generálják, de néha hihetetlen az eredmény. Van, akinek mértani sort kellett számolnia, nekem szöveget kellett bevinni: A programnak pedig táblázatos formában ki kellett írni, hogy hány kisbetű, hány nagybetű és hány ékezetes karakter volt a szövegben - soronkénti bontásban, ill. összesen! :Y

Sűrű anyázások közepette megcsináltam, csak sajnos ez két éve történt, azóta szinte mindent elfelejtettem. :(

Most pedig ez...
    A feladat az, amit Te is írtál: Be kell olvastatni egy max. 60 katakteres (6-os számrendszerbeli) számot, amit a program átszámol 10-es számrendszerbe.

Első körben gondoltam olyat, hogy bekér a program egy longint változót, amit egy for ciklussal végégosztunk i:=7-től (10^7 nagyságrendet kezel a longint) 0-ig 10^i-vel, az eredmény egészrészét pedig 6^i-vel szorozzuk, s összeadjuk a kapott értékeket. De ebben nics tömb, ill. a hatványozásra is függvényt kell írni, ha jól tudom...

A másik a tömbös megoldás. Azt még mindig nem tudom, hogy a jó égbe fog 60 jegyű számokat kezelni a Pascal...esetleg az extended típusú változóval meg lehetne oldani, de ezt nem használhatjuk. :(( Tehát ettől mondjuk eltekintünk, ebből biztos nem lesz baj.

A másik, hogy karakter típusú tömbből hogyan lehet számokat kiolvasni? Vagy egyáltalán: Ha tömböt használunk, akkor minden egyes karakter bevitele után kell egy Enter, ez pedig nem jó... :F

Talán még azt lehetne, hogy az előző módszer for ciklusának 10^i-vel való osztás utáni eredményeit beírni egy (integer) tömbbe, s utána hatványozni? De ez nagyon körülményes lenne, olyan, mintha a várost megkerülve mennék át a szomszédba. :O

Új hozzászólás Aktív témák