- Felkészült a Redmi 15C
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One mobilszolgáltatások
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necroman_Mk2
őstag
A Linux mindig is egy open source, azaz (alapvetően) ingyenes rendszer volt, emiatt almát a körtével az esete a Windowshoz való hasonlítgatásoknál. Tény viszont, hogy nem olyan egybecsomagolt, mint a Windowsok (a W95 óta), mert elvileg mindenki maga állhatja össze a csomagokat - ezeket nevezik disztrónak. Pl. az aktuális WIndowsnak van egy darab GUI felülete, míg a Linux esetében többöl is választhat az ember, ha akar.
Amúgy a mostani felhasználóbarát disztrók kb. ugyanolyan könnyen kezelhetők az átlag felhasználó számára (aki csak netezni, filmet nézni, nyomtatni meg alapszintű dokumentumokat akar szerekeszteni), mint a Windos 10. Speciálisabb igény, pl. Photoshop vagy komolyabb zenei szoftver esetében viszont már elégtelen, ez tény.#69 King Unique Csak finoman jelezném, hogy a ChromeOS is lényegében egy Linux.
#90 bence1024 A macOS-t azért már sikerült megelőznie
Vagy ez csupán a Steam Decknek köszönhető?
-
Pikari
veterán
Te kezdted. Ötletszerűen kulcsszavakat kezdtél írkálni ötletszerűen előhozott keresőmezőkbe, hogy alátámaszd, linuxról nem hallani.
A windowst többek között laptopokra szokták telepíteni, mivel nem adott ki semmit az általad idézett weboldal, ezért a windows nyilván nem létezik abban a szegmensben... Legalábbis a te hibás gondolatmeneted alapján. Valójában meg: [link]
-
Linux még reklámokban sem látni sem hallani.
Bemegyek a boltba biztos,hogy nem lesz kirakva szemmagasságba.Ööö...ugye ezeket nem komolyan írtad? Ha igen, akkor már nem csak egyik szemem sír, hanem az összes...még a tyúkszemem is!
Minek vicctopik, amikor egész jó Wines írások is születnek!?
-
Pikari
veterán
Amikor kezdő linuxos voltam, én is a windowst kerestem a linuxban. És valaki egyszer egy elrejtett félmondatban, amikor panaszkodtam neki a linuxra, lebegve a két világ között, azt mondta, hogy ne a linuxot keressem a windowsban.
Igaza volt, csak akkor ezt még nem tudtam. De később rájöttem. És abban a pillanatban, hogy nem a begyöpösödött windowsos reflexekhez nyúltam, feltárult előttem a linux világ rugalmassága, sebessége, funkcionalitása.
Mondok egy példát, hirtelen lemezt kell klónoznod, linuxon beírod, hogy dd if=/dev/forrás of=/dev/cél. Windowson egy délutánon keresztül csodálatos shareware programokat keresel, amelyeket értelmi fogyatékosok fejlesztettek értelmi fogyatékosoknak, majd miután a tizenötödik böngésző vírustoolbart is nagy nehezen leírtottad, leklónozod a lemezt, ami roszabb esetben nem fog utána bootolni, amíg össze nem googlizol egy random gpt fixert hozzá, ami további fél nap, és a harmincadik toolbar kiírtása után befejezted azt a taszkot, ami linux alatt mondjuk 15 perc volt kávéval, süteményevéssel.
Nyilván King Uniquenek erről fogalma sincs, ezért sértődötten szaktudásokkal hozakodik elő, ami azért is érdekes, mert a legaljadékabb valamire való okj is tartalmaz egy olyan hálózati képzést, amihez legalább át kell menni egy komplett iptables vizsgán. Ami azért kell, hogy például ne 20 milliót kelljen egy olyan kisebb hálózati szolgáltatás felhúzására rászánni, ami amúgy megoldható egy kukából kiszedett i3mal is.
-
Ne kukázd az öreg Samsungot. Kezdőknek felhasználóbarát disztró -> Linux Mint. A Cinnamon Editiont próbáljátok ki.
Hideg Dreher -
"nem azt az op. rendszert amelyik a statisztika alján kullog."
Ez semmit nem jelent.
"Ha pedig te sem veszel Linux-t akkor te sem támogatod őket"
Alapvetően nem asztali gépekre fejlesztik őket, hanem szerverek, okostelefonok, tévék, kártyapc-k, szuperszámítógépek, meg minden olyan más készülék számára, ami valamilyen oprendszerrel működik, de nem Windows-zal. Vannak cégek számára is fejlesztett Linuxok, amik fizetősek, de tudtommal ott is sok esetben a supportért fizetnek a cégek. El nem tudom képzelni, hogy egy Debian pl. miért ingyenes? De tulajdonképpen kit érdekel, ha 0 forintért kapok egy használható rendszert.
"Amúgy lehet,hogy Linux fan-nak gondolod magad "
Én semmilyen fan nem vagyok. Voltam már agyvérzés közeli helyzetben, mert egy Debianos laptopon nem tudtam beüzemelni a wifit. Persze miután rájöttem mindenféle külföldi fórumon turkálás után a megoldásra, utána már 2 perc alatt megoldottam, de ez ilyen, frusztráció, tanulás, elakadás, újrakezdés, stb. Senki se kötelez rá, hogy csináljam, amúgy viszont érdekes, mert minden egyes problémamegoldás után tanulok róla valami újat.
"Innentől már csak meddő vita lenne köztünk a Linux-Windows téma."
Ezzel teljesen egyetértek.
-
"Fizetni még 5000Ft sem adnék a Linux -ért "
Annyit én se, főleg, hogy ingyenes.
A Linux és a Windows közötti különbséget nagyon jól leírta az egyik user egy másik cikk alatt, idézem:
"A Linux filozófiája: a felhasználó értelmes emberi lény, aki szívesen tanul, képes felfogni, és kezelni a problémákat.
A Windows filozófiája: a felhasználó túl hülye és lusta ahhoz, hogy bármit megértsen vagy megoldjon."Kinek nem inge, ne vegye magára, egy kicsit nyers volt a fogalmazás, de van benne valami. Senki nem kötelez senkit arra, hogy Linuxot használjon, ez egy választási lehetőség, de az ehhez hasonló baromságokat - és most ne is haragudj meg rám -, hogy a "Linux még reklámokban sem látni sem hallani" inkább hanyagoljuk. Ezzel saját magadat is égeted.
"Véleménye mindenkinek van, és lesz amíg a föld gömbölyű."
LEGYEN! De, ha kinevetnek érte, akkor meg ne sértődj meg:
“The problem with today’s world is that everyone believes they have the right to express their opinion AND have others listen to it.
The correct statement of individual rights is that everyone has the right to an opinion, but crucially, that opinion can be roundly ignored and even made fun of, particularly if it is demonstrably nonsense!”
― Brian Cox -
King Unique
titán
+1
Na meg ha megnézzük pl. az ilyen és ehhez hasonló statisztikákat, akkor látható, hogy a Windowsok után még a zsebbenyúlós Mac és OSX/macOS platform is jóval nagyobb szeletet hasít a tortából, mint az egyéb rendszerek, ami már régóta, évtizedek óta így van, pont ezért nem nagyon van itt miről diskurálni, meg ugye a jelen topik témája sem ez, hanem a Windowsok, a Windows 10.
-
"én is próbáltam a Linux -t van is ,de ott annyi féle van,hogy nehezebb kiigazodni."
Jah, szóval értem már, hogy honnan fúj a szél... Tehát még az alapokat sem érted, de azért már véleményed az van...
Én nem fogok itt kardoskodni a Linux mellett, mert tök fölösleges. Használok az otthoni gépemen Linuxot és Windows 10-et is és állítom, hogy jó és használható a Linux, de elfogult nem leszek, mert legalább annyi baj van azzal is, mint a Windows-zal.
-
1 év alatt megtanultam felhasználói szinten kezelni a Linuxot úgy, hogy játszani is tudok rajta szinte bármit, kivéve az olyan játékokat, amik az Anticheat miatt egyelőre még nem elérhetőek Linuxra. A Steam Deck fejlődése nagyot lökött a Linux ilyen irányú fejlesztésén, ez már nem az, ami régen volt.
"Túl nagy az előnye a Windows rendszernek a Linux-al szemben."
Ilyet is csak az állít, akinek fingja nincs a témáról.
-
DeFranco
nagyúr
Egyszeri felhasználóként átállni pár nap, tekintve arra, hogy mennyi idő alatt szokták meg még a nagymamák is az okostelefont az első használattól számítva.
"Üzemeltetni", megoldani a kedves Mama problémáját már nagyobb kihívás lesz gyeremárbálintnak aki előtte winen otthon volt, és ha van olyan célfeladat, ami linuxon nem megoldott, az szívás, de az R=1 usernek, aki kb. a böngészőt használja a gépen, meg néha megnyit valamit wordben, annyi fog feltűnni, hogy bénábbak az ikonok meg kicsit budget-ebb kinézetű az egész.
Chrome van minden van kb. most már egy átlag usernek.
-
King Unique
titán
Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
Hivatalosan valóban nem, de némi trükközéssel megoldható a Windows 11 tiszta telepítése és a Windows 10
—►
Windows 11 in-place upgrade akár nem támogatott hardverkonfigurációknál is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Goddess of Victory: Nikke
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- Tesla topik
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Gitáros topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung LCD és LED TV-k
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PNY EPIC-X RGB RTX 5060Ti 16GB / Gigabyte EAGLE OC RTX 5070 12GB videokárty 3 év garancia 27% áfa
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest