Új hozzászólás Aktív témák
-
gojko.m
senior tag
válasz morefire #1908 üzenetére
Kezdő szinthez is tudnátok angol feliratos sorozatot, videókat ajánlani?
Eddig egy ilyet találtam: a BBC Extr@ English c. sorozatát. Azt leszámítva, hogy legtöbbször túljátsszák a szereplők a bugyuta történeteket, összességében egész vicces és szórakoztató anyag nyelvtanuláshoz.
Szóval, ismertek még hasonlót? -
BonFire
veterán
válasz morefire #1807 üzenetére
Persze jó ideje én is már kizárólag angol nyelven nézek sorozatot és angolul olvasok (nem is könnyítettet, hanem például Asimovot – egyszerűen, mert azt szeretem), de ez önmagában még mindig csak input. Konkrét tanterv szerint tanulok nyelviskolában, tanárral, heti háromszor nyelvóra, és heti több óra beszélgetés angolul.
Az olvasás jólesik, de közben pedig frusztrál, hogy a könyv cizellált és kifinomult nyelvezetét nem tudom a gyakorlatba átültetni sehogy sem. Persze, hiszen az egyrészt anyanyelvi szint, másrészt irodalom. A fordítás nem jó, de még nem találtak ki nála jobbat. Aktivizálni csak úgy tudod a korábban megtanultakat, ha gyakorlod. Ehhez vagy típusmondatokat fordítgatsz, vagy betanulsz komplett szövegeket egészben. Vannak, akiknek ez utóbbi könnyen megy; részemről nem vagyok képes prózát tanulni, még az anyanyelvemen se. Nem tudom, hogy kell nagy mennyiségű, számomra semmitmondó szövegeket memorizálni, de csodálom a színészeket, akik ezt tudják.
A legjobb lenne elszeparálni magad a magyar nyelvtől, de ma már ezt is nehéz kivitelezni. Ha kimegyek 1-2 hétre külföldre az ottaniakkal nyilván sokkal többet beszélek angolul, mint itthon, de ott is van wifi, zsebben a telefon, és semmi nem akadályoz meg benne, hogy onnan is fórumozz, facebookozz az ismerőseiddel. Van olyan ismerősöm, aki már öt éve van kinn Londonban, és még mindig csak annyit tud, hogy kér egy kávét, meg vásárol egy buszjegyet. Ennyi.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
válasz morefire #1804 üzenetére
Az Effortless English nagyon jó eleinte, mert a kezdőt elég hamar fel tudja tornászni egy alapszintre. Utána viszont nem fejleszt. Én sok időt elpocsékoltam vele, mire erre rájöttem. A Kreatív nyelvtanulás már valamivel többet nyújt, ugyanis rákényszerít, hogy passzívból átmenj aktívba. Neked magadnak kell fordítani magyarról angolra, és ez egy szinttel feljebb juttat.
Viszont a Kreatív angolban is eljutsz arra a szintre, amikor megtorpansz, és nem tudod, miért. Nekem a nyelvtanáraim azt javasolták, egy szint után csináljak erre a mintára (audió fájlok) egynyelvű definíciós szótárat, hogy teljesen kiiktassam a magyart.
Most egy audiófájl így néz ki:
definíció –► szünet –► megfejtés (szó vagy kifejezés) –► szünet –► példamondat
a number of things put on top of each other – pile of – [My life is just a pile of shit.]
A példamondat a lehető legegyszerűbb, hogy könnyen eszembe juthasson magyar meghatározás nélkül, viszont segít kontextusban tanulni a kifejezést. A fájlban megfelelő mennyiségű szünet teszi lehetővé a gyakorlást anélkül, hogy folyamatosan ki-be kéne kapcsolgatni a médialejátszót.
Természetesen ezek elkészítésével sok munka van, de a nyelvtanulás már csak ilyen.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Battlefield V
- Eredeti játékok OFF topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asszociációs játék. :)
- Nintendo Wii U
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PlayStation 5
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- "Billentyűzet hibás" Dell Latitude 7390 laptop (13FHD/I5-G8/4GB/128SSD/MagyarVilágítós/Win11)
- Sennheiser IE600 (Garanciális)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest