- Mobil flották
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- VoLTE/VoWiFi
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Macrodroid
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
csatacsita #2397 üzenetére
Egy kicsit változatosabb, mint az Anki, de ajánlom, hogy egyetlen metódusba se feledkezz bele nagyon, mert hosszú távon mindegyiknek kiégés a vége. Én évekig használtam mondattárakat, Ankit és Quizletet, de a valódi áttörést mégis az hozta meg, amikor elkezdtem szóban kommunikálni, illetve nekiálltam rendszeresen írni (kicsi blogocskát saját magamnak, hogy senki se olvashassa!), továbbá teljesen átálltam az angol nyelvű irodalomra (olvasás) és az angol nyelvű film+sorozatra. Amikor már mindent angolul csinálsz, és fel se merül benned, hogy kéne a magyar fordítás, akkor kezd el igazán hatékonyan dolgozni az elme.
A hétvégén néztem meg a Bohemian Rhapsody-t, és fel se merült a lehetőség, hogy magyarra szinkronizálva nézzek egy zenés filmet. Angolul, angol felirattal. A felirat azért néha még szükséges, de már komplett sorozatokat daráltam le kizárólag angol nyelven. Friends összes, Breaking Bad összes, Buffy összes, most pedig a The Big Bang Theory összes van soron. Nem sokára kezdem abból is a 6. évadot.
Úgy vagyok vele, ha már úgyis kikapcsolódom, akkor legalább legyen az is hasznos. Akár azáltal is, hogy minél több angol input ér. 2 év leforgása alatt 19 és fél regényt olvastam ki angolul, ma már csak angolul olvasok, ha olvasok. Mert erre kevesebb idő jut.
De ha elkezdesz fogalmazásokat írni, akkor aktívan fogod használni a nyelvtudásodat, tehát elő kell hívni a befogadott tartalmat, és az egy teljesen más készség, mint az .
-
b0bcat
addikt
válasz
csatacsita #1897 üzenetére
Ez a könyv az etalon.
Én magam is ebből tanultam rengeteget (meg az alapfokú, piros változatából is), és tanítok is belőle.
-
morefire
tag
válasz
csatacsita #1897 üzenetére
Ez az egyik legösszeszedettebb könyv, sok igeidő összehasonlítás van benne, és sorra veszi a a legfontosabb nyelvtani elemeket. Én is ajánlom. Egy ideig ebből készültem, és sokat javított a nyelvtanomon.
Ha érdekel a könyv tartalma, akkor innen le tudod tölteni a pdf-et: [link]A 80 éves könyvre reagálva: az alap nyelvtani szabályok valószínű nem változtak, viszont sok mindent máshogy fejeznek ki ma, mint akkor. Nem 8 évest akartál írni?
-
b0bcat
addikt
válasz
csatacsita #1867 üzenetére
A "card" minden bizonnyal a német "Karte" szó után jön, hiszen az ott térképet (is) jelent.
Ezt a jelenséget hívják úgy, hogy "false friends". Mint az angol "actual" szó, amelynek NEM az "aktuális" a magyar megfelelője, hanem az, hogy "tényleges".
-
[Prolixus]
addikt
válasz
csatacsita #1858 üzenetére
Kontextust úgy értem, hogy nem "csak" a nyelvtanulásért tanulom az adott szót, hanem hogy megértsem a kontextust. Random mondatokat beleírni azért meg nem olyan, mintha tényleg kell nekem az adott szó, mert mondjuk kell a munkámhoz vagy éppen egy történetben olvasom amit meg szeretnék érteni.
(#1857) b0bcat
"Annyiban meg kell "védenem" BonFire kollégát és az Anki-t, hogy a szókártyás tanulás valóban hatékony módszer."
Ja csak mit nevezünk hatékonynak? Valamennyire minden módszer hatékony, még az általad említett "füzetbe írok szópárokat" is. Itt a hangsúly azon volt, hogy én személy szerint egyáltalán nem látom be, ez az Anki miért olyan csudajó, mint ahogy itt le lett festve/védve van. Az hogy valamennyire hatékony az teljesen biztos, ezt sosem vitattam, inkább csak azt, hogy szerintem annyira nem amennyire itt hangsúlyt kapott a program. Persze valamilyen szinten ez is, mint minden, preferencia kérdése. Szerintem mindig minden tanulás hatékonyabb, ha valamihez konkrétan kötve van és a tényleges tanulás inkább csak amolyan szerencsés melléktermék, nem csak a tanulás kedvéért megy a tanulás, még akkor is, ha ilyen effektivitást segítő algoritmussal van megtámogatva,m mint ami az Ankiban dolgozik.
Természetesen sok mindent nem lehet így tanulni, de a szavakat például pont igen. Én pl. mai napig nemcsak szavakra emlékszem, hanem még arra is, hogy milyen kontextusban találkoztam vele először, minek kapcsán néztem meg először szótárban, vagy éppen milyen szövegben fordult elő tipikusan. EZ nyilván haszontalan infó, csak azért írom le, hogy szerintem (számomra legalábbis) annak az erejét mutatja, hogy mennyivel jobban megragad egy szó ha azért nézem meg a jelentését mert tudni akarom az adott szöveg miatt, mint bármilyen más módszerrel.
-
b0bcat
addikt
válasz
csatacsita #1858 üzenetére
Minden segít, ami a megtanulandó nyelven van.
A legfontosabb az, hogy az ember rendszeresen és minél többet foglalkozzon a nyelvvel, amit meg akar tanulni. Az sem árt persze, ha ezt változatosan teszi, tehát különféle formákban tanul, mondjuk olvas, filmet néz, szókártyázik, nyelvtani teszteket töltöget, stb.
-
[Prolixus]
addikt
válasz
csatacsita #1846 üzenetére
Szvsz a legprogresszívebb továbbra is a legegyszerűbb módszer: Olvasol, nem ismersz egy szót, utánanézel. Ha olyan hogy fontos, ergo gyakran találkozol vele, akkor többször nézel utána és előbb utóbb megjegyzed. Ettől már csak az a hatékonyabb, amikor írni akarsz valamit, nem tudod az angolt szót, és emiatt nézel utána az angol megfelelőnek.
A "száraz" szótanulásba mindenki belefárad, legyen bármilyen mágikus köntösbe becsomagolva. Akkor már inkább valami játékhoz kell legyen kapcsolva, vagy ilyesmi, ha kontextusmentes a módszer alapvetően.
-
csiben1
tag
válasz
csatacsita #1837 üzenetére
Érdekes, nekem ez az Anki nem "vált" be szókincs bővítéshez/megtartáshoz. Annál inkább az olvasás és a hagyományos szótárfüzet. Ezt csak azért írtam ide, mert sok ember dicsérte ezt az alkalmazást már, de reméljük te több sikerrel jársz vele.
-
b0bcat
addikt
válasz
csatacsita #1837 üzenetére
Az 1000 szó (és a másfél hónap is) kevés lesz a középfokhoz.
Tudom ajánlani a Murphy-féle English Grammar in Use könyvet a nyelvtanhoz. Mire azt végignyálazod (ami nem másfél hónap lesz), addigra a középfokú angol nyelvtannal javarészt tisztában leszel már.
A nyelvvizsgán viszont a szövegértés (olvasott és hallás utáni is) és a fogalmazás a legfontosabb készség, ezeket külön kell gyakorolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest