- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
Új hozzászólás Aktív témák
-
b0bcat
addikt
Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak olyan diákok, akik számára mumus ez a témakör (teljesen függetlenül attól, hogy más témák mennyire mennek nekik könnyebben). Ami annyiban érdekes, hogy az egésznek az alapja egy kisebb táblázatban összefoglalható, ám annyi helyen lehet hibázni benne, hogy végül csak sikerül elrontani, és ha sok a kudarcélmény, akkor az el is lesz könyvelve mumusnak.
Nézzünk egy példát!
"Ha gyakorlottabb lennék, nem hibáznék annyit."
- Első körben fel kell ismerni, hogy ez egy úgynevezett 2. típusú, azaz jelen időre vonatkozó, de unreal típusú feltételes mód.
- Ebből következik, hogy a mondat IF-es oldalán múlt idejű igének, míg a másik oldalon "would" + első alakú állítmányi szerkezetnek kell állnia.
- Meg kell állapítani, hogy melyik a mondat IF-es oldala: az első. Amiből rögtön következik, hogy vessző kell a két mellékmondat közé. (Ha a másik irányban áll a mondat, akkor nem teszünk vesszőt.)
- Ezek után már "csak" magát a mondatot kell összerakni, amihez kell a megfelelő szavakat tudni (a megfelelő alakokban).
- Plusz még bejön az a szabály is, hogy az "If I was..." szerkezet elég iskolázatlan hatást kelt, tehát az alapértelmezett ragozásnak ellentmondva "were" igealakot kell majd használnunk.Szedjük akkor össze a szavakat hozzá!
ha = if
én = I
lennék (ebben a konkrét mondatban): were
gyakorlott = skilled (fokozva: more skilled)
feltételes módhoz szükséges módbeli segédige: would
hibázik = make a mistake (jelen esetben inkább: make mistakes)
annyi(t) ~ olyan sok(at) = so manyÉs akkor már csak össze kell rakni:
If I were more skilled, I wouldn't make so many mistakes.
(Megjegyzés: a "practised" is gyakorlottat jelent, de nem emlékszem, hogy valaha is találkoztam volna vele hosszú pályafutásom során, szemben a "skilled" szóval, ezért választottam inkább azt.)
Ha az ember kellő rutinnal (gyakorlattal) rendelkezik, akkor a fentieket nem kell már végiggondolnia, amikor ezt szeretné mondani, hanem össze tudja rakni a mondatot on the fly.
With all due respect, azt gondolom, hogy nem gyakoroltad eleget ezt a szerkezetet, azért nem vagy benne magabiztos. De persze tévedhetek is, "nem vagyok orákulum".
Új hozzászólás Aktív témák
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Matricázott) - Akku X
- Asus Rog Strix Gamer laptop makulátlan állapotban
- ThinkPad T14 Gen4 14" FHD+ IPS érintő Ryzen 5 PRO 7540U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- HP 15-af105nh laptop (15,6FHD/AmdQuad/4GB/128SSD/Magyar) - Akku X
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest