Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szlavik
tag
válasz
Speed®
üzenetére
Lehet, hogy lamer vagyok sőt..: Akkor toljam feljebb a LLC-t. most 5-re állítottam. 2-n volt.
érdekes, hogy degrad....
pedig nem is gyilkoltam ekte.lehet, hogy egy újra telep se ártana már neki, mert folyamatosan cserélgetve voltak az alkatrészek és már akadozik egy kicsit. Szóval mennyi legyen kb neki a LLC?
-
Szlavik
tag
Üdv Mindenki!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Lenne egy komoly problémám.
Kb 1,5 éve üzemeltetem a configomat.asrock z77 extreme gen 4, i7-2600k, 8 gigi ram, ati 7850.
lényeg kb 1 hónapja idle mode-ban elkezdte dobálni ezt a hibakódot.
0x3B = increase vcore
Eddig ilyen jellegű problémáim nem voltak.4 gig-re van húzva a cpu.
C3, C6 offon, Offset mode. 40x100-as szorzó, -1-30 mv vcore feszkó offset mode-ban. Load line most toltam fel 5-re. Power saving enabled.
LinX/játék alatt nem dobál. Kb 90 gfopokat tol.stabilan. 58-60 fok között mozognak a magok max terhelésen is.
1 évig semmi ilyen problémával nem találkoztam. De most már idegesít a dolog. remélem nem döglődik a Cpu-m.
Egy pár segítő és konstuktív hozzászólást szívesen vennék. előre is köszönöm. -
Zsolt_974
tag
válasz
Grave_444
üzenetére
Köszönöm neked és F_Zolee-nak a választ.
Volna még egy kérdésem I5 3330 vagy I5 3350P esetleg mi a különbség a két proci között.
Ha nem néztem nagyon el akkor csak a procikban levő vga mert az I5 3350P ben ha jól néztem akkor nincs.
Esetleg ha nem így van akkor javítsatok ki.Üdv. Zsolt.
-
Zsolt_974
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy az I3 3220 és a I5 3330 processzorok között van-e érezhető különbség
általános felhasználás és játékok mellett? Megéri-e a plusz költség?
Vagy esetleg a plusz ár és fogyasztás miatt nem éri meg a csere.
Asus P8H77-V, HD7770 Vaporx 1gb ddr5 vga-val és 8gb 1600Mhz Kingston hyper-x limited edition memória társaságában lenne használatban.Üdv. Zsolt.
-
Speed®
titán
válasz
dergander
üzenetére
Nem rossz, megy 5GHzen is?
Egyébként ha stabil minden körülmények közt ennyivel, akkor az is jóféle. 4.4/1.18 viszont nem reális elvárás ennek ellenére szvsz..aztán ki tudja..ha megy, akkor örülés 
Jim74
25%/szál az pont kitesz egy beragadt folyamatot, ami 1 szálon 100%ra terhelne..bármi lehet..nézz utána. Ha feladatkezelőből kilőve beugrik helyette valami más, W32.Sality gyanús..asszem az csinált ilyet. Jó mókázást![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Egy 2500K HD3000-es Igp-jét próbálnám húzni,de akármit állítok be a biosban a win alatt alapórajelet lát csak.Virtu MVP miatt cibálgatnám kicsit.Mi lehet a gond?.
Köszönöm szépen előre is a segítséget.
-
válasz
Speed®
üzenetére
Ja vágom. Na hát majd kiderül mennyire lesz hangos az i3-as, valszeg péntekre megjön az alaplap és hétvégén beszerelem. Bár ha csak kb 1000-es fordulaton megy majd a hűtője, mint ahogy tjhooker464 korábban írta, akkor az már felaannyi mint a c2d esetén. Játék közben meg hadd menjen fel, az a dolga, hogy hűtsön

-
válasz
Speed®
üzenetére
Közben még felfedeztem valamit.
Egy javaw.exe nevű alkalmazás állandóan 25%-on pörgeti a CPU-t. Lehet, hogy összeszedtem valami vírust
Pedig használok védelmi programot 
Szóval a fagyások és újraindulások lehet, hogy nem is a BIOS beállítások miatt vannak

Kezdhetem elölről az egészet
-
dergander
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Tpd limitnek már megkellene szünnie,valahol 4.4Ghzen már sztem 140watt körül kellene ennie,vagy több.
Amd fxröl tértem át,ott nemkellett bolyholni holmi offsetel,belőttem a feszt majd rá az LLCt és adott volt a dolog,de ami most van megmagyarázhatatlan,cserélem a lapom vagy giga vagy msi gamingre mondjuk a g43 már megfelel nekem -
Speed®
titán
válasz
dergander
üzenetére
Biztos, hogy elég volt a manual vagy csak nem vetted észre, hogy pl. TDP limitálta a procit és emiatt tűnt stabilnak..? 4.4hez 1.18V elég alacsony értéknek számít..szvsz ott valamit elnéztél
Elég jó példányom van, de 4GHzhez is 1.168at kér már.Mikeee89
Nyilván az i3ra céloztam. Ha annyira zavart volna a C2D hűtése, gondolom cserélted volna..az morbid lenne, ha emiatt újítanál konfigot, ~3ks EKL/TXx beszerzés helyett
Az i3ra egyébként rá kell szánni azt az ~5kt és közel passzívan elvan..alig fűt.Jim74
Ha stabil, rendben van..semmi kirívóan magas nincs beállítva. Más kérdés, hogy az 1866/CL10nél az 1600/CL9 is jobb..szóval én még piszkálnám, ha engedi. Szívesen, örülök, ha segíthettem.gezu1025
Igen, 16 az idle szorzó..mellé <0.9V feszültség társul..kb. termeli az áramot ;p -
gezu1025
tag
Tényleg max 1600-ra veszi vissza magát IDLE az i5 2400? Phenom II után, ami 800-ig visszakapta magát ezt furcsállom, de ha így sem eszik annyi áramot nekem mindegy.
-
válasz
Speed®
üzenetére
Úgy néz ki, sikerült stabilizálnom rendszert.
XMP 2133 MHz-et hagytam a csudába, úgy döntöttem, hogy megelégszem az 1866 MHz-el.
A RAM 1,55V-ot kapott, a VTT-t 1,076V-ra állítottam. Sajnos az alap RAM beállításokkal (CL9, stb.) így sem működött a dolog. Windows induláskor, mikor már az asztal elemeket töltötte be, megfagyott. Gondoltam egyet és átállítottam a CL-t 9-ről, 10-re. És TÁDÁÁÁÁM, simán felállt az op. rendszer.
Jöhetett a Linx teszt.
15 percig futtattam, lement hiba nélkül. A legmagasabb CPU maghőfok 64 C volt közben. CPU feszültség 1,216V körüli értéket mutatott.
GFlops értékek: 105, 105, 107, 105, 105, 107.Szerinted rendben vannak az adatok?
Még egyszer nagyon szépen köszönöm, hogy segítettél lokalizálni a gyenge pontot

-
dergander
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Nekem az a gondom/bajom hogy kiakarnám kapcsolni az autofeszelést,viszont ha manualra rakom a videt akkor pihenő módban a feszt nemhajlandó visszavenni.
Offsetel tudok játszani csak érdekes mód 1.18volt elég lenne a procinak 4.4hez,kitapasztaltam manualon,viszont ugyebár akkor nincs volt visszavétel,auton a vid 1.32voltra rakja amit én offsettel leakarnék csökkenteni legalább 1.26voltra csak prime alatt percenként halnak ki a magok. -
Speed®
titán
Nem tudom, alapból milyen érték nálad a VTT, de igen, az a lényeg, ha emeled a RAMfeszt, figyelni kell a difire..kisebb lehet, nagyobb nem ajánlott. Ha a RAMok XMP alapján (is) bírják a 2133mat, akkor próbálkozni kell a VTT emeléssel, hátha stabilizálja.
Mikeee89
Ha hangosnak találod, kis kiadással is halkká tehető..nem forrófejű..a gyári ~1cm magas hütecs nyilván nem művel csodát, nem arra tervezték. -
válasz
tjhooker464
üzenetére
Ok mert a mostani pentium e5400 folyamatosan 2000-en megy alapjáraton azt már idegesít

-
Van itt valakinek core i3 21xx procija gyári hűtővel? (2120, 2100, stb)
Alapjáraton milyen hangos a hűtő? Milyen fordulatszámon megy? Játékok alatt mennyire megy fel a fordulat és a hőfok? -
-
Speed®
titán
Igen, elvileg az offset csakis a proci feszültségét befolyásolja. És igen, a VTT az az érték, ami a RAMfeszhez mérten mindig 0.5Von belüli difiben kell legyen. Hogy milyen mértékű emelés fog stabilizálni, azt majd az IMC eldönti.
Ha nem XMP profillal állítgatod a RAMot, belefuthatsz abba, hogy nem csak a fő késleltetési értékeket kell variálni..ki tudja, mit-hol lazított a gyártó, hogy bírják a modulok a 2133mat..szóval nem biztos, hogy olyan szabadon tudod majd állítani lépcsőnként, ahogy szeretnéd..én sem tudtam rávenni a 2400asokat 2000/CL10 üzemre pl.
VTT emelésével nem emelkedik a VRAM automatikusan..csúnya lenne. Fordítva persze nem lenne rossz, ha automatice korrigálna a 0.5V elérésekor.
Állítgasd/teszteld..a vége úgyis az lesz, hogy a semmi haszon okán telibe letojod a macerálását és hagyod alapon
A RAMtuning sosem volt egyszerű..sőt. -
válasz
Speed®
üzenetére
Ismét köszönöm

Offset-tel kapcsolatban: tehát ha a jelenlegi beállítással stabilan megy az 1333 MHz-es RAM ferkvenciával, akkor az offsetet már ne piszkáljam, mert az IMC teljesítményére nem lesz hatással.Olyat találtam, hogy VTT voltage. Akkor ezzel is próbálkozni fogok

Az az eljárás jó?:
1. adok a RAM-nak 1,55V-ot
2. átállítom 1600 MHz-re
3. adok egy kis + feszültséget a VTT-re
4. 15 perc Linx teszt.Ha stabil, akkor feljebb rakom a RAM-ot 1866 MHz-re. Újabb 15 perc linx teszt. Ha stabil, akkor feljebb.
Vagy a RAM feszültséget ne babráljam egyelőre, mert a VTT feszültség emeléssel úgyis emelkedni fog az is?
Bocsánat, hogy ennyit kérdezek, de szeretném rendesen megérteni/átlátni/megtanulni ezt a dolgot. (Core2Duo és Phenom II időkben ez azért lényegesen egyszerűbb volt
) -
Speed®
titán
válasz
dergander
üzenetére
Az offset a VID/normal értékhez képest változtatja a beállított mértékben a feszt..semmi fura nincs ebben, ha épp 1.26ra van szüksége a stabil 4.4hez, akkor ennyi az annyi. Auto beállításon persze, hogy túlfeszel..a gyártó sem tudhatja, milye procit fogtál ki éppen, biztosra mennek a túlfesz mértékével..persze nem nekik fáj a különbözet fogyasztásban/melegedésben/élettartamban..ezért nem tuningolunk sosem auto feszállásban. Volt P8P67-M lapom ASUSéktól, kifejezetten szerettem és korrekt volt tuningban is, mATX létére, szóval nem gagyi az, hidd el..csak meg kell ismerkedni vele

Jim74
RAMfesz jellemzően nem droppol, általában picit túl is adagolják a lapok..VCCIO/VTT érték lap/BIOSfüggő, nem tudom, nálad milyen néven fut. A "pici" 1-2 lépcsőt jelent, észben tartva, hogy 1.2 a max, amit hosszútávra szoktak mondani..de ahhoz már 1.7V RAMfesz társulhat, szóval nem kell drasztikusan csinálni..kis lépésekben mindig, aztán teszt..ha nem változik semmi, akkor jön a konzekvencia, nem bírja az IMC a feszítést..+offset akkor kell, ha kevés a procidnak a fesz., amit adott -offset beállítással kap. Igazából kicsit túlbonyolították a beállítást, de azért értelmezhető, hogy az alapfeszhez képest az eltérés mértékét variálhatja ezzel a júzer.
-
válasz
Speed®
üzenetére
A RAM feszültség is droppol valamennyit? Azért kérdezem, hogy a BIOS-ban beállított 1,55V a valóságban is annyi lesz-e?
A VCCIO-t ugyanilyen elnevezéssel találom meg a BIOS-ban is? Azon mennyi az a "pici", amit emeljek?
Szerk.: most olvasom, amit Dergander ír... Lehet, hogy nekem is a pozitív offset feszültséggel kellene próbálkoznom?
-
dergander
addikt
Kicsit viccesnek találom ha emelem az órajelet szorzóval 4.4ghzre akkor magától emeli a feszt de olyan nagy mértékbe hogy az már fáj... 1.34volt de amint offsetel visszacsökkenteném akkor prime halál,viszont ha offset pluszba teszem és adok neki 0.010et akkot meg 1.26volton megy stabilan.
Most a lap lenne ilyen übergagyi vagy nemtudom,most van először asus lapom de fájó pont,lehet veszek z77 gigát -
Speed®
titán
válasz
gezu1025
üzenetére
Nálam ASUSban van ilyen, hogy additional turbo voltage, ez, mint a neve is mutatja, adagolja a beállított +feszt a turbo lépéseihez. +0.02re állítva el tudtam érni, hogy stabilizálódjon kisebb terhelésen is az alacsonyabb órajelű/feszültségű össznépi mókához képest. Nem tudom, nálad van-e ilyesmi, nézz rá, hátha. És igen, kombinált terheléskor (VGA is húzza a tápkört) előfordulhat további drop, ezért nem elég többnyire a P95 szerű onlyCPU terhelő teszt.
Jim74
Jellemzően a RAMfesz és az IMC feszültségének babrálása hozza meg a várt eredményt..hogy minek vettél 2133mas RAMokat..nos, ezt csak Te tudod
Az összesített tempóra ~semmilyen hatással nincs kb., helyette csak a macera van..de nem ítéllek el, nekem is voltak 2400as Predatorjaim, ~1 hétig
Arra kell figyelni, ha nem 1.5Vosak a RAMok (2133mas XMP profilban esélyes, hogy nem ennyit kapnak), hogy a VTT/VCCIO és a VRAM között ne legyen több 0.5Vnál. Alapon Intelék 1.575Vig ajánlják a RAMfeszt emelni, utána már korrigálni kell a fent említett értéken elvileg. 1.2Vig (ekkor a RAMfesz 1.7V lehet) elvileg nincs para, nyilván minél kisebb, annál jobb. -
válasz
Speed®
üzenetére
Megpróbáltam 1333 MHz-en és úgy néz ki, hogy megtaláltad a "hibaforrást".
-1,200V offset, level 3 LLC beállítás mellett lefutott a 15 perces Linx 4 GHz-en hiba nélkül. A legnagyobb CPU maghőmérséklet 63 fok volt, a feszültség pedig 1,208V körül mozgott. Egyetlen bánatom volt csak, hogy a linx 91 GFlops körüli értékeket mutatott. Vagy ez nem gond?Próbáltam 1600 MHz-re állított RAM-okkal, de ott a 13. percben elhasalt a linx "kékhalállal"...
Viszont így felmerül a következő kérdés
:
van-e olyan beállítási paraméter, amivel 1333 MHz-nél magasabb RAM órajelnél lehet stabilizálni a működést? Ha igen, akkor melyik (gondolom valami feszültség) ez és mire kell figyelni a beállításánál?Előre is köszönöm a segítséget

-
gezu1025
tag
1.152-őt találtam stabilnak. Kiváncsi leszek hozzá kell-e nyúlnom ha rákötöm a 270x-et. Aurum 400-as nem mondom azt, hogy megizzad bele, de nem lepne meg 1-2 fesz mozgás.

Prime által produkált hőmérsékletet átlag használat mellet nem nagyon lehet elérni ugye? Mert akkor hűtésből is ok lesz a dolog.
-
Speed®
titán
válasz
gezu1025
üzenetére
Hagyjuk, valóban, nem érzem, hogy erős lett volna, nem is azért írtam.
Feszültségekkel kapcsolatos tesztnek durvázásként elég a rövid P95, de tartósteszt kell a végső érték beállításához..azt sajnos nem mindig kapod meg a szintetikus tesztekkel..hosszú használat közben jönnek a meglepik. Érdemes pici ráhagyással számolni általában. Nekem pl. 1.168 elég LinX alatt, mégis 1.176 kellett, hogy 24/7 is hibátlan legyen..szóval tesztelés/tapasztalás útján lesz meg neked is a végső érték, ne hagyatkozz a P95re.
Jim74
Nm.
Az XMP se mindig garancia..megpróbálhatnád JEDEC standardon (1333MHz/CL9-9-9-24/1.5V), hátha az IMC nem komálja a feszített üzemet..nem csak a RAMoknak kell bírniuk..a 2133 már kívül esik az Intelbáék által meghatározott kereten. -
gezu1025
tag
válasz
gezu1025
üzenetére
Nem tudok már szerkeszteni, na mindegy.
A ram problémámat is megoldottam csak be kellett kapcsolni az XMP-t.

Akkor köszönöm szépen a segítséget mindenkinek, minden el lett végezve.

A DVID csökkentését kell már csak lépésenkét megcisnálni. Jó a prime 5-10 perc alatt stabilitást tesztelni?
-
gezu1025
tag
válasz
Speed®
üzenetére
Közben rájöttem, hogy 3.6 lehet a max 4 szálon. De kicsit sokallom a hangnemet, nem csináltam én semmi rosszat.
Nem egy átlagos noob user vagyok, kérdezgetek, figyelek már egy ideje. Az energia takarégossági funkciókat, pedig eszem ágában nem volt kikapcsolni. De hadjuk ezt.Viszont a ramon nem tudok kiigazodni sehogy sem. 1600-on 9-9-9-24-et tud papíron. Na most ezt nekem 1333-on produkálja. 1600-on CL 11. Tudom, hogy cpu mem vezérlője 1333-at tud, de az egy dolog. Ugy számoltam, hogy vagy 1600 cl9 lesz, vagy hagyaom 1333 cl7/8 körül. Mert ezt várnám el, ha papíron 1600 9-9-9-24. A kutya a bios beállításokban van elásva. De ezen nem tudok kiigazodni.
-
Speed®
titán
válasz
gezu1025
üzenetére
Mi lehet a gond..talán, hogy ajtóstól rontottál a házba? Fogalmad sincs, mi-micsoda-mit-miért, de rögtön állítgatsz, tuningolsz, stb

A 2400adnak 31 az alap szorzója, erre tudsz ráerőltetni a Turbonak és a megfelelő lapnak köszönhetően 4+1 szorzót, ezért jár 3.6on. A +4 miatt 3.5ön menne, erre tesz rá a Turbo +1et, ha belefér a TDP keretbe és 4 szálon van terhelve. +1, ha 3mon, +1, ha kettőn, +1, ha egyen..tehát megfelelő beállítással 1 szálra/magra elviekben kijön a 3.8, gyakorlatilag viszont a Win terheléselosztása ebbe beleszól.
Offsettel határozd meg a legkisebb értéket, amíg még stabil a proci, aztán ha hűvösebb üzemre vágysz, cserélj hűtést..az MX4 nem csodakence, gyári hűtővel örülj, hogyha alapon <70°C, arra tervezték..tuninggal azért ezek is melegednek. Persze túlzásokba nem kell esni, ~100W körülre méretezett hűtés akad bőven, az ár már csak attól függ, milyen halk üzemre vágysz.
C3/C6 energiatakarékossági funkció, felesleges piszkálni, ahogy a C1E/EIST is jó, ha engedélyezett..felesleges 100on tekernie a procinak állandóan, W/°Cokban mérhető a differencia.
Jim74
A határok feszegetése sosem 1-2 gombnyomás..ha nincs türelmed kitapasztalni, nem kell csinálni..de akkor minek a tuninglap/proci/RAM? A hibatüneteidet inkább kötném egyébként utóbbihoz, XMPvel járatod 2133mon őket vagy kézileg beállítva? Ha nem elég a RAMfesz vagy valami, ugyanúgy hibát okoz a működésben, mint a proci helytelen beállításai..táp nem hinném, nem olyan fajta..de ha gyanús, tesztelj cseretáppal és kiderül. Annyi észrevételt tennék ezügyben, hogy a 7870XT bekötésére figyelj, mert a tápod 1 19A/12V ága magában nem biztos, hogy elég..kombinálva kötném be, hogy biztosan ne okozzon gondot. -
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok, ha nem akkor előre is elnézéseteket kérem

Szóval van egy i5-2500k-m, amit szeretnék 4GHz-en járatni. Kaptam ebben a topikban rengeteg útmutatást, amit ezúton is köszönök
, de valami miatt mégsem voltam elégedett a stabilitással.
Végül meguntam és visszaraktam mindent alapra, ahogy volt, de olyan történt, hogy alvó állapotból felébresztettem a gépet és elindítottam egy alkalmazást, majd megmerevedett a kép és újraindult a gép.A hétvégén már szívtam az egyik HDD-mel is (nem rendszervinyó), amin keletkezett néhány bad sector meg adatátviteli hiba. Kábeleket cseréltem és csináltam egy regenerálást, ami úgy néz ki, hogy rendbe szedte a dolgokat.
Mi lehet ezen anomáliák oka? Kezd tönkremenni a tápom?

Konfig:
Asrock Z77 Extreme 4
Intel i5-2500k
CoolerMaster RealPower 520M
Saphire 7870XT
8GB 2133MHz Corsair DD3 RAM
2 HDD
1 ODDElőre is köszönöm a segítséget

-
gezu1025
tag
válasz
F_Zolee
üzenetére
Jogos, meg is találtam, sokat segített.
eddig jutottam. Még nem kaptam crash-t, meg semmit sem, -1,5-ön van a DVID, de annak ellenére, hogy 38 a szorzó, nem hajlandó többet menni, mint 3600 Mhz. Mi lehet a gond? Ahogy nézegettem a biost nem találtam sehol TDP korlátozó beállítást (csak a turbonál, de az meg ki van kapcsolva)
c3/c6 mit csinál? Ér valamit?
-
gezu1025
tag
Igen, ilyet láttam. Na akkor körülnézek, és szerintem csinálok pár képet, ne kelljen állandóan biosba járkálnom. Mert készülhettek egy hoszabb kérdéssorozatra.
Ami kapcsán előre is köszönöm a segítséget. 
-
gezu1025
tag
Sziasztok!
Büszke tulajdonosa lettem egy i5 2400-nak. Gigabyte GA-Z68 AP-D3 (rev. 2.0) lapban van a kicsike (tényleg kicsike phenom II után
)Többször is meglepődtem. Először is én azthittem, hogy UEFI lesz a lap, de nem. (kb. leszarom, csak meglepett)
Másodszor akkor lepődtem meg, amikor azt láttam, hogy tudom állítani a proci szorzóját egészen 3.8ig. (nem, nem a turbot)
Harmadszor pedig a hőmérsékleti értékek leptek meg, amit sokkallok. Gyári hűtővel raktam össze, de 2 12cm-es légkavaró mozgatja a levegőt a házban, és mx4 van a procira kenve.Itt van 2 kép.
Akárhogy nézem, sokallom a hőmérsékletet. A 12cm-es ventitket, majd állítom, hogy forogjanak is ~1000-ret ha kell, meg remélem, gondolom, állítólag idő kell a pasztának míg beáll, de ezt akkor is sokallom. Főlegm hogy a core értékeket gondolom valóságosnak, mert azok IDLE ~30C, míg a sima CPU ~22C.
-
emiki6
veterán
válasz
boogie84
üzenetére
Nem feltétlenül. Első sorban van e értelme, lehet-e? /7870-től elvonatkoztatva pl. renderelésnél mindegy hogy milyen vga van
/ Másodsorban lesz ez még 280X is.F_Zolee: Köszönöm! csak ennyit akartam tudni.

Nem nagyon akarok váltani, de ha mégis, akkor 2600K vagy 3770K?
-
emiki6
veterán
2500K-val van értelme 4,6 fölé menni? 4,6-on max 70°C.
-
Speed®
titán
-
válasz
Speed®
üzenetére
Most nem vagyok a gépemnél, ezért próbálom elméletben körbejárni a témát

Lehet, hogy azzal kezdem, hogy mindent alapra rakok (ahogy Te is javasoltad) és megnézem, hogy úgy milyen feszültség érték jön ki idle és full load. Az talán jó kiindulási alap, hogy mely feszültségeken várható stabil működés idle-ben és mely feszültség az, amit terhelve nem lenne ildomos átlépni. -
Speed®
titán
Mindent alapra raksz a BIOSban, akkor látod elméletileg a VIDet CoreTemppel pl. De nincs jelentősége, csak annyi, hogy alacsony általában melegedősebb, magas ellentettje, ehhez mérten lehet "tippelni" a tuningosságot , de mindig akad kivétel.. Fix fesznek hogyne lenne hátránya..fogyasztás/melegedés. Amennyi időt az elméleti fejtegetésre szánsz, már rég kitesztelhetted volna ;p
-
válasz
Speed®
üzenetére
Nem akarom határon járatni. 4 GHz-el elégedett lennék úgy, hogy nem gyilkolom szét a CPU-t. Viszont a stabilitás nagyon fontos lenne.
A CPU VID értéket ki lehet valamivel olvastatni? Ha igen és az megvan, akkor abból már lehet következtetni, hogy nagyjából milyen idle és load értékek felé konvergáljak?Vagy egyszerűbb lenne, ha beállítanék fix 1,2V-t és idleben is azt kapná? Van ennek valamilyen hátránya?
-
-
válasz
Speed®
üzenetére
A LLC beállításoknál van egy grafikon. A függőleges tengely a Vcore-t jelöli, a vízszintes pedig a load-ot.
A level 1-hez egy vízszintes vonal tartozik, ergo a load növekedésével nem változik a feszültség. A többi level szinthez egy "lejtős" egyenes tartozik. Minél nagyobb a level szint, annál meredekebb a görbe.Találtam is képet róla:

Ennek ismeretében mi a véleményed, mire számítsak?

-
válasz
Speed®
üzenetére
Köszönöm

Megpróbálom lefordítani magamnak

Mondjuk level 5-ről, level 3-ra állítom az LLC-t és az offset-et mondjuk -0,075-re. Ezzel az idle feszültség magasabb lesz, de a load feszültség jobban fog esni, tehát a nagyobb offset miatt nem biztos hogy emelkedni fog.
Jól értem?
-
Sziasztok!
Egy Asrock Z77 Extreme 4 lapban van egy i5-2500k, amit 4GH-zre overclockoltam -0,100V offset-es feszültség beállítással és level 4-es LLC-vel.
Volt néhány érdekes újraindulásom, meg hirtelen gépleállásom és arra gyanakszom, hogy idle-ben kevés neki a feszültség. Terhelés alatt (pl. játék) még egyszer sem volt probléma.Mit állítsak és hova, hogy terhelés alatt ne legyen nagyobb feszültségem mint most, viszont idle-ben valami többet kapjon a CPU? (level 1-es LLC-nél a fenti offset beállítással el sem indul a gép.)
Előre is köszönöm a segítséget

-
hadde
tag
Sziasztok!
Érdekes dilemmába kerültem!
A koncepció a következő:
Z77 Extreme4-M
i5 3570k
HyperX 8GB 1600Mhz cl9
WD Blue 500Gb Sata3
XFX 550W Pro-Series Full Wired
Ezeket egy hónapja vásároltam és összeraktam és ment! Elérkezett az idő hogy bírtam beletenni egy vga-t ami a SAPPHIRE HD7870 2GB GDDR5 FLEX változat!
Első tünet: Az istenért nem akart átállni az Intel HD vga-ról a PCI-E-re. Régebbi BIOS volt rajta és azt tanácsra frissítettem a legfrissebbre! Rendszer újra fel friss BIOS-ossal és videokarival ami adta a képet!
Ment is de lecserélném a vga-t és eladtam mert 7970 vagy másvalamire akarok váltani. Kártya ki és áhá már megint nem akar átállni, kábelek dugdos össze vissza nincs kép integrált vga-val, BIOS default jumperral majd restrat és semmi. Majd gondolt egyet és adot képet hdmi-n csak a bekapcsoláskor a BIOS post után nem történt meg a boot a merevlemezről és folyamatosan újraindította magát! Ez ment ötvenezerszer dafaultozás sata kábel cserebere és semmi!
Format c uj Windows telepítésének vége és újraindításkor megint ugyan az nem bootolt a HDDről pedig a frissen telepített rendszer ott volt........
Aztán megint nem volt kép de semmi meg be sem kapcsolt, teljesen szétszedtem az egészet majd összeraktam mérgemben h nem lehet nálam ennyire USER ERROR!!!
Nagy nehezen bekapcsolt de csak mindig BIOS default után, de nem adott képet.
Belenyomtam egy régi 4670 es 512Mb-os karit és első pár próbálkozásra nem adott képet majd újból adott a vga-val beleugrottam a BIOS-a és a beállítások között nem bírtam már váltani a integrált HD és a PCI-E között mert már csak a PCI-e látta a vga-val.
Most nyomom így a 4670-el nagy nehezen de nem tudok rájönni mi a baj mert az eszközkezelőben nem mutatta a Intel HD-grafikot csak a rendes vga-t pedig ezelőtt mindkettő a listában volt.
Most mi halt ki az alaplap vagy a cpu?
Tudom h katyvasz amit írok de már felrobbanok az idegtől!

-
tjhooker464
őstag
válasz
Mikeee89
üzenetére
Helló! Tapasztalatból mondhatom, hogy a gyári hűtő simán, halkan el tud kavarni egy i3 2120 felett. Nyilván 40 fokban Crysis alatt már érezni a korlátait. Az én 2120-ammal meg voltam elégedve egy ideig, magam is HD-Ready felbontáson működök, de az utóbbi fél év játékaival voltak furcsa incidenseink. Konkrétan: némely játékok (különös példaként emelném ki itt a Tomb Raider legutóbbi részét részét) már 45 fps környékén hajlamosak voltak idegesítően röcögni, amit a jelenlegi i5-tel nem tapasztaltam egyáltalán.
-
dergander
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem mostanáig amd-m volt,előtte pedig c2q6600,nemkövettem a sandy fejlődését,ezért is kérek nagy segítséget,a digitális táp pedig nem a magas órajel miatt kell,hanem hogy bizonyos órajelen sokkal alacsonyabb fesz az analóg fázishoz képest.
Ezért is kell a tanács mit javasoltok,meg ez az offset is mi lenne mibe rosszabb? Mert az asuson bizony az van,nekem ajánljatok egy olyan lapot ami z77 és ugyanugy elviszi 4.4Ghzet 1.18volton.
Nektek azért böséges tapasz. Pontjaitok vannak.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tuningon egyelőre még nem gondolkozok.
-
-
Na majd meglátom mit teljesít az i3-ason a gyári hűtője. Ha hangos lesz akkor nézek valami más hűtőt. Artic cooling vagy cooler master közül választanék.
-
-
ui: Mondjuk mindez nyáron 40 fokba
-
Értem. Mert az e5400 alapjáraton is kb 2000-res fordulatszámon fut, böngészgetés mellett kb. Az eddigi max race driver grid alatt volt 2800-as rpm, kb 60 fokos volt a proci.
-
válasz
Mikeee89
üzenetére
Állítsd be, hogy nem vigye fel a fordulatot

A Sandyk nem melegedősek és jobban is bírják a gyűrődést, mint a 775-ös banda. (80 fok körülig mehet a balhé teljes nyugalommal, de élő szituban ez úgysem történik meg).szerk.: Mondjuk a gyári hűtő az önkínzás, ha meg lehet oldani párezer forintból egy használt aftermarket cuccal...
-
F e Z o
veterán
válasz
Mikeee89
üzenetére
Azért a két procit nem lehet összehasonlítani,az i3 azért sokkal jobb. Nagyon alkalmazásfüggő, de átlagjátékokhoz jó választás egy i3. Volt összehasonlító tesztben x4 athlon/phenom procikkal, s ott is az i3-ajánlották. Nem melegedősek ezek a procik, egy gyári hűtő simán elbír velük.
-
válasz
F e Z o
üzenetére
Mert az nézem, hogy cpu limittel, (HD 7770 mellé kevés az e5400) az e5400 játékokban eléggé felveszi a venti fordulatszámát. Az i3-asok mennyire melegednek? Főként a sandy-sek érdekelnének. Gondolom i3-mal nem lenne már annyira cpu limit. (1366x768-as felbontás) És akkor kevésbé melegedne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Bittorrent topik
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos autók - motorok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okos Otthon / Smart Home
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3576
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3963
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
- ÚJ Lenovo ThinkPad T16 Gen 4 - 16" WUXGA - Ultra 7 255U - 32GB - 1TB SSD - Win11 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
pedig nem is gyilkoltam ekte.
Ha csak idle kér többet, gyengébb LLCvel korrigálható az egyébként emelkedő load fesz.
Eddig ilyen jellegű problémáim nem voltak.

Egyébként ha stabil minden körülmények közt ennyivel, akkor az is jóféle. 4.4/1.18 viszont nem reális elvárás ennek ellenére szvsz..aztán ki tudja..ha megy, akkor örülés 

Elég jó példányom van, de 4GHzhez is 1.168at kér már.

Ami kapcsán előre is köszönöm a segítséget.
)