- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Április 30-án a GSC Game World bejelentette az új projektüket, ami pedig nem más mint a S.T.A.L.K.E.R. következő epizódja, a Call of Pripyat.
Ez a 2. úgy nevezet "stand-alone" kiegészítője lesz a 2007-es Shadow of Chernobyl-nak, és ahogy ez lenni szokott, a fejlesztők most is eszközölnek számos fejlesztést.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SaGa59
őstag
válasz
hubai1979 #25740 üzenetére
OK, megnézem. Addig míg letöltődik...
Aki megveszi a lentebb emlegetett STALKER könyvet, és nem tud rájönni (ahogy nekem sem sikerült, le kellett szednem az orosz eredetit hozzá), hogy mi az a "pszeudotest", jól jöhet: ezek a husik, vagy röfik, azaz a mutáns házimalacok. Sajna a fordító sem tudja, ezért lehet, hogy emberi fogalmakkal írja le őket: Táboroznak, dünnyögnek... Igaz, az oroszban is псевдоплоти (pszeudoplotyi) és a stalker wikibe kellett belenéznem, hogy mi a túró ez, mert a modokban szimplán плоти (plotyi) a röfik megnevezése.
Kicsit korábban meg nyomoroncokról folyik a szó, nos ők az izlomok. Ebben a fordításban még van is valami, mert az orosz "izlom" törést jelent magyarul, de itt is gondban voltam az eredeti szöveg elolvasásig, mert olyan izlomot, ami csuklyás köpenyt, malaclopót hordott volna, nem láttam egyet sem, itt meg ez egyik jellemzőjükként említik. Először azt hittem, a burerek lettek nyomoroncok, kicsit ki is akadtam, mert ugyan törpék, de jedi képességekkel (bár a regényben ezt vitatják erősen), a fordításban bürerré lettek.
A "pszeudogigászt" nem hiszem, hogy magyarázni kellene, a "csernobili kutya" a pszi kutya vagy álkutya (ami valójában farkas származék),A regény eredeti címe meg a korábbi "megfejtésemtől" eltérően inkább Bújócska a záróvonalon (az utakra felfestett záróvonalról van szó, aminek az orosz neve tükörfordításban tengelyvonal). Ja és ugyan azt írták, hogy kétrészes a "minisorozat", de ez a történet befejeződik ennek a kötetnek a végén, bár marad hozzá elég nyitott szál, hogy simán folytatható legyen. Az alapötlet és a benne lévő pár fordulat nagyjából a Spectrum Project szintjére sorolja be a történetet. A nyelvezet kissé túlcizellált, ez ahogy látom az orosz eredetire is jellemző, de a fordításban ez erősödik, mert a szórend inkább oroszos, mint magyar és ez baj. Persze ezt a hibát én is elkövetem fordítás közben sokszor, csak ha észreveszem, visszamegyek a szövegben és javítom. Eladásra szánt könyvben ezt nem lenne szabad úgy hagyni. Én is szeretek hosszú körmondatokban fogalmazni, de a könyvben sokszor már zavaróak a felesleges jelzőkkel bővített mondatok.
De kérem, hogy ezzel együtt is minél többen vegyétek meg, mert még így is jobban értjük mi magyarok, mint eredetiben és ha jól fogy, akkor remélhetjük, hogy a többi Zóna történet is átfordul magyarra...
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- Villanyszerelés
- E-roller topik
- Windows 10
- Google Pixel topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Milyen notebookot vegyek?
- Formula-1
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 14 M4 MAX 14 32GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető Deák
- BONTATLAN Új Ipad 9th 10th 11 gen. Air 6 7 , Ipad Pro Mini 7 IPADEK Azonnal DEÁK Térnél Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Dell Precision 7740 Workstation 17,3", i9-9980HQ, 32GB, RTX3000 6GB
- Gamer PC - i5 14600k, RTX 3080 és 32gb RAM + GARANCIA
- Új Razer 16 QHD+ OLED 240Hz i9-14900HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W Win11 Garancia
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Asus TUF Gaming A17 - 17.3"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 6800H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 Ti - HUN
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone X Space Gray Ikonikus dizájn, Face ID, OLED kijelző 64 GB Használt, megkímélt ,100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest