- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Netfone
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
kroky3
tag
válasz
forceberg #74 üzenetére
A 6 fázisúak már jónak mondhatóak, a 8-10 nagyon jó.Felette már tényleg nincs számottevő különbség. Mint már azt KTTech fórumtárs is jól leírta ez a fesz. ugrások mind + és - irányban való csökkentésében játszanak szerepet. Ami természetesen a tuningra is hatással van főleg a negatív irányban (ott hibázhat a proci). Azonban egy több fázisú lapban nagyobb az esélye, hogy ugyanazt a frekvenciát kisebb Vcore fesszel is elérjük. De fő célja, a proci terhelésének (túlfesz. imp.) és ezzel együtt élettartamának növelése meghibásodási esélyének csökkentése . A tuning mértékét jelentősen befolyásolja az alaplapon lévő chipset minősége felépítése (bios-os támogatása a különböző típ. procikhoz )Valamint az egyéb feszültségek (VTT ,PLL, MCH, egyes újabb lapoknál GTL stb.)beállítása is.Ezért is nehéz alaplapot választani mivel ezek a tulajdonságok nem mindig esnek egybe (minden a legjobb), főleg ha különböző tip procikat vizsgálunk egy lapban.
-
kroky3
tag
Sajnos nem túl jó véleménnyel vannak arról a tápról. A telj megf. lenne,de okozhat akár ilyen hibát is. De ahogy írod, hogy a mod óta jött elő. Az előttem válaszoló helyesen írta,előfordulhat (szokott is sokszor a graf. modnál)ellenállásváltozás akár ugrásszerűen is előfordulni.Pl. hőtágulás hatására. Azt javasolnám hogy töröld le. És inkább egy picit emeld a feszt. Amit a 63 hsz.-ben írtál jónak tűnik.
(#68) forceberg
-
kroky3
tag
Na itt vagyok válaszolok a kérdésekre.
Nem piszkálódásnak szántam tényleg úgy írják mindenütt.Valamint gondolkoztam és rájöttem sokkal jobbat én sem tudnék.
(#57) shtml:A cikk felkerülése után nem sokkal belinkeltem, mikor a hsz.-t írtad már régen ott volt. A végefelé a piros innen link.
(#61) Ryu77: Egy pár hsz.-ben az X2-es topikban is emlegetik.
Azonban ez a Vdroop kérdés és a szabályzóba direkt ilyen módon beépített vezérlése, az újabb intel procik esetén került szóba a cikkben említett okok miatt.(#62) mv: Az alulfeszelésnek semmi káros hatása nincs, sőt kifejezetten hasznos a processzor élettartamára, hőtermelésre, fogyasztásra! (a stabilitásra lehet, de ha stabil azon az értéke akkor jó)
(#63) Ryu77: Az említett értékek (graf. mod és nélküle) kb egyenértékűek ilyen szempontból >szerintem biztonságos.
-
kroky3
tag
Tulajdonképpen elvileg minden PWM digitális, de tudom miről beszélsz.Én másképp nevezném, de tudom ezt a kifejezést használják elterjedten. Ilyen pl, az ABIT IX38-QUAD tipusú alaplap Első látásra feltűnik, hogy jelentősen csökkent a proci körüli alkatrészek száma.Két lényeges eltérés van a hagyományos és ezen PWM-ek között.Nagyon sok külső alkatrész beépítésre került egy integrál áramkörbe.Tudomásom szerint 2 féle létezik. 1 mikor a teljes áramkör egyazon ic-be kerül. 2 mikor a PWM egy ic-n belül. A külső áramkörök induktivitás kapacitás stb. és fetek egy különálló ic-ben vannak.Ez azért lehetséges mert ezek a szabályzók lényegesen nagyobb frekvencián működnek és így kisebb értékű alkatrészek szükségesek.A hagyományosak párszáz Khz-en, még ezek pl.1 Mhz es külső órajellel(ha jól tudom Quarc oszcillátorral) és az áramkörön belül 8 fázissal, tehát 8Mhz valós sebességen működnek.(Ez egy tipus, lehet eltérés, söt bizonyosan van is) Ezekből adódóan ezen áramkörök előnyei:jobb stabilitás kisebb tranziens jelenség de van.>kisebb fesz. hullámzás.alacsonyabb hötermelés és fogyasztás.Valószínüsíthetően csökken a hagyományosnál fellépő feszültségugrás, sőt biztos.a nagyobb freki miatt.Konkrét mérési adataim és információim jelenleg ezzel kapcsolatban nincsenek.mivel egy viszonylag új megoldásról van szó(legalább is lapoknál)ezért az elkövetkezendő idő és tapasztalat fogja igazából megadni a választ.röviden ennyit.
(#54) HavocSÍgaz, hogy közel sem vagyok egy profi angolos, mint már említettem.
De tudomásom szerint mindkét kifejezés helyes csak picit más értelemben használják.
Tudtommal ide a droop jobban illik.jelentése szintén esés, csökkenés. köszi a grat.Most pedig rohanok mert fejemt veszik>Buli.(megisszuk az eddig "küldött" söröket.)Ezért ha lesz kérdés csak később tudok válaszolni.
-
kroky3
tag
Én a Wolfdale/Yorkfield határértékeit személy szerint lentebb venném.Kb: 1.36V biztonságos. 1.4V sok proci bírja, de nem biztos, hogy mindegyik.Esetleg néhány jóval többet is, de az már erős reszkír. ( az említett vdroop-tól függően.)Ezek term. az eddigi tapasztalatok alapján becsült értékek.100% az mindig a gyári határérték.Valamint némi különbség van 2>4 magból adódóan.
(#27) Keldor papa, (#33) Zé_Mester : Az említett téma alaposabb elemzése szintén hasonló terjedelmű lenne.Ha időm engedi tapasztalatom alapján, és mások információit kielemezve valamilyen formában módot ejtek rá.
-
kroky3
tag
Örölök ha tetszett.
Igen ezek a tekercsek esetentenként az alaplapokon és a videokártyáknál is szoktak nagy frekvenciás, néha zavaró ciripelést kiadni.Solszor csak kb 3/4-ig vannak kiöntve.Annyit lehet tenni, hogy 2komponensű epoxy-gyantával(színtelen 2 komp. ragasztó) teljesen befedjük a tekercset.(garvesztő lehet ha észreveszik).A másik megoldás>gumigittel (autókarosszériások használják) Alaposan körbevesszük rányomkodjuk.Ez nem szünteti meg a rezgést de jelentősen csökkenti a hangot és könnyen eltávolítható. Egyik sem vezeti az áramot így veszélytelen. -
kroky3
tag
válasz
Beowulf_78 #40 üzenetére
Először is kösz.
A cikkben is írtam, hogy a többfázisúakban is jelen van csak sokkal kisebb mértékben. A droopmodról valamint a LLC-ről nem írtam, azt hogy káros csak más feszültségértéket kell biztonságosnak tekinteni. (kisebbet min 0,1 v-al de ez részben lapfüggő) Azt is írtam, hogy nem minden proci egyforma egyesek jelentős túlfeszt elviselnek 1-2 darab viszont sikerülhet gyengébbre. Ha tényleg degradálódott lehet, hogy kifogtál egy ilyet sajnos.
Emlegetnek egy ilyen progit fentebb Deatmeat-éknál már szó volt róla én is írtam véleményt.Jelenleg annál többet nem tudok.(#41) Larry303. Üdv.
-
kroky3
tag
válasz
FireKeeper #38 üzenetére
Ez jogos köszi javítom.Valóban rosszul írtam.(egy részét éjszaka kicsit fáradtan.)
Megtörtént
-
kroky3
tag
Valamelyik nap mikor a Wolfdale topikban szó volt a témáról.És ott is írtam róla, többször is hivatkoztam a linkelt cikkre, főként a grafikonokra.Tehát nem újdonság, hogy én és mások is ismerték. (Az imént hozzászólók többsége is ott volt a fórumon.)Ott említettem meg a cikk írását is. Össze lehet hasonlítani nyugodtan és akkor kiderül az igazság, hogy alapos tartalmi különbség van a kettő között.
. Nem szokásom a másolás.
Jugeen: azt erre reagáltam.reklámozhatnád h angol forditást vállalok Ez egy picit igen A ckkben szó van arról, hogy miért alakul ki a feszugrás nem. Én elmagyarázom, hogy mely alkatrész és miként okozza igen.
-
-
kroky3
tag
válasz
Achill3uS #29 üzenetére
Azt a kondimodra értettem és változatlanul fenntartom. Le is írtam a cikkben, hogy miért káros a nagyobb kapacitás. Ezért is előnyös, hogy a többfázisú szabályzóknak kisebb kapacitásra van szükségük. Nagyobb kapacitásnál növekszik az impulzus nagysága! Leírtam miért! A Vdroop valóban csökken, a proci is nagyobb frekire képes. Azonban a feszültségugrások nagysága és ideje megnől.
-
kroky3
tag
válasz
Achill3uS #24 üzenetére
A grafikus ábrákat ábrák, egy részét és 1-2 felvetést tényleg onann vettem, de azok között is van saját. Viszont a folyamat okát és elmagyarázását, leírását hogy miért is történik ez, miért vannak ott a feszültségugrások mely alkatrészek és miért okozzák, azok kizárólagosan saját tudásom alapján történt.Ezekről ott szó sem volt.
Angol tudásom viszon ell kell ismernem elég gyatra.Időbe telik mire lefordítok megértek egy angol írást.Úgy, hogy azt inkább nem. -
kroky3
tag
Köszi akinek tetszett.
Meg lehet osztani problémákat,tapasztalatokat. Lehet kérdezni is.
-
kroky3
tag
Látom válaszoltak a kérdésre Így én már nem.Sok mindent érdemes lenne. Csak idő és munka kérdése.Valamint ehhez a méréshez komolyabb oszcilloszkóp szükséges(made in China vagy Russia) nem alkalmas.
Nem saját volt amivel néztük, Valamint többféle alaplappal sem rendelkezem(idegen nem mindenki örülne ilyen mérésnek) de igyekszem több adatot összegyűjteni.
-
kroky3
tag
Load line nélkül is van csak kisebb .Azzal jelentősen nagyobb. Nehéz lett volna bekapcsolni mivel azon a lapon nincsen.
Egy régebbi tipusú 3 fázisú giga lap volt ami már fogadja a quadokat. GA-9xx .nemírok teljes tipust még beperel a gyártó!
Ott a kevés fázis miatt volt olyan magas. V droop nélkül valószinű kb 2-3 tized voltal lehetett volna nagyobb azaz 1,9-2V De ezek mint írtam nagyon rövid impulzusok azért nem megy tönkre könnyen a proci.
Deadmeat: Látom van aki azért pontosan érti amit írtam.Annyit tudsz ellene tenni, hogy nem kapcsolod be ha van ill, nem nem csinálsz Vdroop modot. valamint vigyázol a feszekkel.Vdroopal Szerintem az 1,36v megfelelő hűtéssel max 1,4v mellett valószinűleg nem okoz problémát.1.36- nál 100 %.hogy nincs! Mert úgy bőven beleesik a tűrésbe.
-
kroky3
tag
(#1) Egon: Oszcilloszkóppal kikapcsolt load line mellett. A szoftveres mérések változó minőségűek, és megbízhatóságuk sem mindig 100%.
A DeadMeat által említett szoftverről olvastam én is, elvileg lehetséges hogy "rögzítse" ezeket azimpulzusokat megbízhatósága kérdéses.Konkrétat nem tudok nyilatkozni.Jólenne ha igaz lenne és megbízható. Habár egyeseket túlzottan megijesztene.kroky3: ez ellen lehe valamivel "vedekezni"?Vagy siman torodjek bele?: lap ill. PWM függő mint ahogy írtam figyelembe kell venni a fesz beállításánál.
Nem kell mindjárt mindenkinek megijedni és tesztprogikat futtatni jó e a procim. Nem ez volt a célom csak hogy ezek figyelembevételével csináljuk a tuningot.
Auto állásban valószínüleg bekapcsol.
Táp igazán erre (megfelelő telj. esetén) nincs hatással.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest