- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
- Íme az új Android Auto!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Rive
veterán
Határozottan jó írás. Ha néhol picit átgondoltabb, néhol meg picit kevesebb, akkor még jobb is lehetne. Pl. az elején a tuning dolga némileg sánta, valamint a többfázisú működés indoklása sem fedi igazán a dolog megjelenésének okait. A Vid témakör viszont egészében felesleges a téma szempontjából, és itt bizony csak egy eleve húzós leírást terhel tovább.
-
shtml
őstag
Igen, ez lenne a műszakilag korrekt megoldás, amennyiben valaki rászánja magát a modra. De ne feledd, a legtöbb embernek nincs normális forrasztópákája, és nélkülözik a legalapvetőbb elektronikai ismereteket is. Elég csak belenézni a ventilátorszabályzással foglalkozó topicokba, megdöbbentó tudatlansággal lehet sokszor találkozni.
Ami azért is elszomorító, mert általános iskolai tananyagról van szó.
-
Azért nekem olyankor, amikor grafittal moddolnak videokártyát, PWM-t, mindig keresztbeáll a szemem... Már hallelujáztam amikor a Pécs adás-vétel topicban valaki helipotival csinálta. Bedrótozza, betekergeti jó ellenállásra, aztán leforrasztja, megméri mennyi az annyi, és betesz egy megfelelő értékűt.
-
shtml
őstag
és valamilyen szinten csökken is a vDroop emiatt, mert jobban kezeli le a tápellátó rendszer ezt
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a lap tervezőinek lehetőséget nyújt arra, hogy csökkentsék a Vdroop mértékét. Aztán ők vagy élnek a lehetőséggel, vagy nem. Továbbá a többfázisú ellátás előnyei a nagyobb fogyasztású processzoroknál jelentkeznek, mégpedig úgy, hogy egy nagy fogyasztású processzor többfázisú ellátással a terhelés hirtelen változásakor nem okoz nagyobb túl- vagy alullövést, mint egy kisebb fogyasztású kevesebb fázisú ellátással.
Ahogy te is írod, a több fázissal növelni lehet az áramkör effektív frekvenciáját, ezért az gyorsabban képes reagálni a terhelésváltozásokra. Továbbá kisebb FET-eket lehet alkalmazni, amelyeket gyorsabban (vagy azonos frekvencián kisebb veszteséggel) lehet meghajtani, mivel kisebb a gate kapacitása. A több kisebb FET könnyebben is hűthető, ha arra gondolunk, hogy sokszor csak az alaplapi NYÁK vezeti el a hőt.
Elvileg a frekvencia növelésével is megoldható lenne a dolog, ám a frekvenciával megnő a FET vezérléséhez szükséges teljesítmény, plusz a kimeneti jelalak is romlik és ez veszteséget (plusz hőt) okoz.
-
kroky3
tag
válasz
forceberg #74 üzenetére
A 6 fázisúak már jónak mondhatóak, a 8-10 nagyon jó.Felette már tényleg nincs számottevő különbség. Mint már azt KTTech fórumtárs is jól leírta ez a fesz. ugrások mind + és - irányban való csökkentésében játszanak szerepet. Ami természetesen a tuningra is hatással van főleg a negatív irányban (ott hibázhat a proci). Azonban egy több fázisú lapban nagyobb az esélye, hogy ugyanazt a frekvenciát kisebb Vcore fesszel is elérjük. De fő célja, a proci terhelésének (túlfesz. imp.) és ezzel együtt élettartamának növelése meghibásodási esélyének csökkentése . A tuning mértékét jelentősen befolyásolja az alaplapon lévő chipset minősége felépítése (bios-os támogatása a különböző típ. procikhoz )Valamint az egyéb feszültségek (VTT ,PLL, MCH, egyes újabb lapoknál GTL stb.)beállítása is.Ezért is nehéz alaplapot választani mivel ezek a tulajdonságok nem mindig esnek egybe (minden a legjobb), főleg ha különböző tip procikat vizsgálunk egy lapban.
-
kroky3
tag
Sajnos nem túl jó véleménnyel vannak arról a tápról. A telj megf. lenne,de okozhat akár ilyen hibát is. De ahogy írod, hogy a mod óta jött elő. Az előttem válaszoló helyesen írta,előfordulhat (szokott is sokszor a graf. modnál)ellenállásváltozás akár ugrásszerűen is előfordulni.Pl. hőtágulás hatására. Azt javasolnám hogy töröld le. És inkább egy picit emeld a feszt. Amit a 63 hsz.-ben írtál jónak tűnik.
(#68) forceberg
-
shtml
őstag
Biztos alaposan letörölgetted a grafitot a felvitel után? Ha nem, akkor lehet, hogy ugrál a felvitt grafit ellenállása.
Ha ellenállásra vitted fel a grafitot, akkor mérd le az eredő ellenállást, szedd le a grafitot és forrassz az eredeti ellenállással párhuzamosan egy akkorát, hogy az eredő annyi maradjon, mint amennyi most. Biztos ismered, hogyan kell kiszámítani a párhuzamosan kötött ellenállások eredőjét.
Persze biztos kéz kell az SMD alkatrész forrasztásához, no meg garanciális lapnál nem tanácsos ezt tenni, mert ugrik a garancia.
-
Ryu77
aktív tag
Köszi szépen, egy kicsit megnyugodtam de nem teljesen mert amióta fentvan ez a grafitos mod azóta vannak újraindulások véletlenszerűen és főleg idle állapotban. Próbáltam magasabb feszt adni a procinak, a ramoknak, a chipsetnek és egyszerre mindnek de a helyzet továbbra is fennáll. Olyan mintha megnyomnám a resetet mert semmi hibaüzenet vagy hasonló nincs.
Ja a tápom egy elég új "450W" jelzésű Codegen. -
Jó írás!
-
BobChemistry
őstag
és abból adódhat valami probléma, hogy ha kisebb feszültséget állítok be a procinak?
1,325 V helyett 1,15 V alapórajelenja bocs, megtaláltam...
-
kroky3
tag
Na itt vagyok válaszolok a kérdésekre.
Nem piszkálódásnak szántam tényleg úgy írják mindenütt.Valamint gondolkoztam és rájöttem sokkal jobbat én sem tudnék.
(#57) shtml:A cikk felkerülése után nem sokkal belinkeltem, mikor a hsz.-t írtad már régen ott volt. A végefelé a piros innen link.
(#61) Ryu77: Egy pár hsz.-ben az X2-es topikban is emlegetik.
Azonban ez a Vdroop kérdés és a szabályzóba direkt ilyen módon beépített vezérlése, az újabb intel procik esetén került szóba a cikkben említett okok miatt.(#62) mv: Az alulfeszelésnek semmi káros hatása nincs, sőt kifejezetten hasznos a processzor élettartamára, hőtermelésre, fogyasztásra! (a stabilitásra lehet, de ha stabil azon az értéke akkor jó)
(#63) Ryu77: Az említett értékek (graf. mod és nélküle) kb egyenértékűek ilyen szempontból >szerintem biztonságos.
-
WiZARD
addikt
thx.
direkt írtam idézőjelbe, hogy digitális
kiváncsi voltam hogy vajon csak marketing rizsa, vagy tényleg jobbak lehetnek ezek.no mind1, jó nekem ez a dq6, a maga 12 fázisával
loadline calibration nélkül se nagyon droppol soft mérés alapján, csak nagyon minimálisat. és ha bekapcsolom az LLC-t, akkor se javul/változik a helyzet. -
mv
aktív tag
Arra lennék kíváncsi, hogy az alulfeszelés hogyan hat a proci élettartamára. Van-e esetleg valami káros "mellékhatása"? Konkrétan egy Brisbane-ről van szó, 1V@2300MHz megy.
-
Ryu77
aktív tag
Gratula a cikkhez tényleg érdekes és lenne egy kérdésem is.
Nekem ez az első Inteles cuccom azelőtt mindíg Amd-m volt és nem is tudtam, hogy létezik ilyen vdroop mert azoknál nem volt. Miért? Ők miért tudják megoldani? -
HavocS
senior tag
Hm, akkor szori, így tűnt logikusnak...
Eggyel, tényleg... pedig ezt elvileg tudom -
Dr.Én
veterán
Nagyon remek cikket irtál
az én E4500-as procim 8*375mhz-en 1.4125v-ot kap,kicsitt sokalom, de az irásod alapján oprocim lehet a ludas -
shtml
őstag
Az angol nyelvű szakirodalomban is a droop szót használják. Részlet egy vreg IC adatlapjából, amit szerintem még te is elfogadhatsz hitelesnek:
Load-Line (Droop) Regulation
Some microprocessor manufacturers require a preciselycontrolled
output resistance. This dependence of output
voltage on load current is often termed “droop” or “load line”
regulation. By adding a well controlled output impedance,
the output voltage can effectively be level shifted in a
direction which works to achieve the load-line regulation
required by these manufacturers.
In other cases, the designer may determine that a more
cost-effective solution can be achieved by adding droop.
Droop can help to reduce the output-voltage spike that
results from fast load-current demand changes.The magnitude of the spike is dictated by the ESR and ESL
of the output capacitors selected. By positioning the no-load
voltage level near the upper specification limit, a larger
negative spike can be sustained without crossing the lower
limit. By adding a well controlled output impedance, the
output voltage under load can effectively be level shifted down
so that a larger positive spike can be sustained without
crossing the upper specification limit.As shown in Figure 5, a voltage, VDROOP, proportional to the
current in the channel, IOUT, feeds into the differential
remote-sense amplifier. The resulting voltage at the output of
the remote-sense amplifier is the sum of the output voltage
and the droop voltage. As Equation 5 shows, feeding this
voltage into the compensation network causes the regulator
to adjust the output voltage so that it’s equal to the reference
voltage minus the droop voltage.
The droop voltage, VDROOP, is created by sensing the
current through the output inductors. This is accomplished
by using a continuous DCR current sensing method.Ez konkrétan az Intel Desktop Board D201GLY2 lapomon lévő regulátor IC adatlapjából való (Intersil ISL6314), amelyet pár hete tanulmányoztam át, mert csökkenteni akartam a BIOS-ból állíthatatlan Vcore-t. Ebben is elmagyarázzák, mi az a Vdroop és mire szolgál, továbbá infót ad a méretezéséhez is. Régebben én is azt hittem, hogy a Vdroop a tervezők slendriánsága miatt van, és ezen adatlap elolvasásakor jöttem rá, mekkora tévedés ezt hinni.
Jó ez a leírás, így többen megtudhatják, miről is van szó. Azért a forrásokat illett volna megjelölni, legfőképpen az 1:1 átvett ábrákra gondolok.
-
kroky3
tag
Tulajdonképpen elvileg minden PWM digitális, de tudom miről beszélsz.Én másképp nevezném, de tudom ezt a kifejezést használják elterjedten. Ilyen pl, az ABIT IX38-QUAD tipusú alaplap Első látásra feltűnik, hogy jelentősen csökkent a proci körüli alkatrészek száma.Két lényeges eltérés van a hagyományos és ezen PWM-ek között.Nagyon sok külső alkatrész beépítésre került egy integrál áramkörbe.Tudomásom szerint 2 féle létezik. 1 mikor a teljes áramkör egyazon ic-be kerül. 2 mikor a PWM egy ic-n belül. A külső áramkörök induktivitás kapacitás stb. és fetek egy különálló ic-ben vannak.Ez azért lehetséges mert ezek a szabályzók lényegesen nagyobb frekvencián működnek és így kisebb értékű alkatrészek szükségesek.A hagyományosak párszáz Khz-en, még ezek pl.1 Mhz es külső órajellel(ha jól tudom Quarc oszcillátorral) és az áramkörön belül 8 fázissal, tehát 8Mhz valós sebességen működnek.(Ez egy tipus, lehet eltérés, söt bizonyosan van is) Ezekből adódóan ezen áramkörök előnyei:jobb stabilitás kisebb tranziens jelenség de van.>kisebb fesz. hullámzás.alacsonyabb hötermelés és fogyasztás.Valószínüsíthetően csökken a hagyományosnál fellépő feszültségugrás, sőt biztos.a nagyobb freki miatt.Konkrét mérési adataim és információim jelenleg ezzel kapcsolatban nincsenek.mivel egy viszonylag új megoldásról van szó(legalább is lapoknál)ezért az elkövetkezendő idő és tapasztalat fogja igazából megadni a választ.röviden ennyit.
(#54) HavocSÍgaz, hogy közel sem vagyok egy profi angolos, mint már említettem.
De tudomásom szerint mindkét kifejezés helyes csak picit más értelemben használják.
Tudtommal ide a droop jobban illik.jelentése szintén esés, csökkenés. köszi a grat.Most pedig rohanok mert fejemt veszik>Buli.(megisszuk az eddig "küldött" söröket.)Ezért ha lesz kérdés csak később tudok válaszolni.
-
HavocS
senior tag
Nagyon jó cikk, profi módon leírtad, le a kalappal
Egy kis észrevétel: következetesen vdroop-ot írsz két o-val, de egyel a helyes (az angol "drop", esés szó miatt).
-
WiZARD
addikt
kroky3: a "digitális pwm"-ek mit tudnak? 1-2 alaplapon van ilyesmi. (abit, dfi)
-
kroky3
tag
Én a Wolfdale/Yorkfield határértékeit személy szerint lentebb venném.Kb: 1.36V biztonságos. 1.4V sok proci bírja, de nem biztos, hogy mindegyik.Esetleg néhány jóval többet is, de az már erős reszkír. ( az említett vdroop-tól függően.)Ezek term. az eddigi tapasztalatok alapján becsült értékek.100% az mindig a gyári határérték.Valamint némi különbség van 2>4 magból adódóan.
(#27) Keldor papa, (#33) Zé_Mester : Az említett téma alaposabb elemzése szintén hasonló terjedelmű lenne.Ha időm engedi tapasztalatom alapján, és mások információit kielemezve valamilyen formában módot ejtek rá.
-
kroky3
tag
Örölök ha tetszett.
Igen ezek a tekercsek esetentenként az alaplapokon és a videokártyáknál is szoktak nagy frekvenciás, néha zavaró ciripelést kiadni.Solszor csak kb 3/4-ig vannak kiöntve.Annyit lehet tenni, hogy 2komponensű epoxy-gyantával(színtelen 2 komp. ragasztó) teljesen befedjük a tekercset.(garvesztő lehet ha észreveszik).A másik megoldás>gumigittel (autókarosszériások használják) Alaposan körbevesszük rányomkodjuk.Ez nem szünteti meg a rezgést de jelentősen csökkenti a hangot és könnyen eltávolítható. Egyik sem vezeti az áramot így veszélytelen. -
Na. Kezdenek sokasodni a hardcore cikkek :-) Ennek örülök. :-)
-
Male
nagyúr
Köszi a cikket, érdekes volt!
Említetted, hogy a hang abból a tekercsből jön... ez ellen lehet valamit tenni?
A tápokban látni, hogy "össze vannak trutyizva", az emiatt van? -
arn
félisten
akkor ez alapjan
allendale/ conroe prociknal 1.55vot
wolfdale/yorkfield 1.45votszabad max biosban beallitani, mert ez a peak. a tobbi meg a lapon mulik, hogy ez mennyi lesz atlagban. ha jol fogtam a dolgot
-
groth99
csendes tag
Minden elismerésem,nagyon jó iromány
-
kroky3
tag
válasz
Beowulf_78 #40 üzenetére
Először is kösz.
A cikkben is írtam, hogy a többfázisúakban is jelen van csak sokkal kisebb mértékben. A droopmodról valamint a LLC-ről nem írtam, azt hogy káros csak más feszültségértéket kell biztonságosnak tekinteni. (kisebbet min 0,1 v-al de ez részben lapfüggő) Azt is írtam, hogy nem minden proci egyforma egyesek jelentős túlfeszt elviselnek 1-2 darab viszont sikerülhet gyengébbre. Ha tényleg degradálódott lehet, hogy kifogtál egy ilyet sajnos.
Emlegetnek egy ilyen progit fentebb Deatmeat-éknál már szó volt róla én is írtam véleményt.Jelenleg annál többet nem tudok.(#41) Larry303. Üdv.
-
Beowulf_78
addikt
Kroky3!
Elolvastam...érdekes és grat. hozzá!
Bár én hülye vagyok az elektronikához.
Csak azt nem értem hogy a P5K-E lapom is és ez a Premium is cerkás drop modolva van,(a bios-ban load line calibration bekapcsolva) volt benne 1,5V felett 24/7-be E6550,6750,Q6600,6850, és egy E8400 1,42v-n.Egyiknek se volt baja, nem is degradálódtak.Ekkora mázlim lett volna? Hányan használták drop moddal? Szvsz. qurva sokan. A load line Calibration meg az emberek 99%-nak be volt kapcsolva.Mégis 65nm 1 rossz vagy degradálódott procit nem láttam még, de gondolom ezzel nem csak én vagyok így. Tehát ez a fesz tüske iszonyat szélsőséges körülmények között jöhet csak elő, a gyengébb minőségű lapoknál...de ezt se értem mert 8 fázisú a lapom, és ahogy olvastam ez olyan védelem ami megóvhatja a nagyobb fesztüskétől a procit, de a legutóbbi E8400-em ebbe a 8 fázisú lapba degradálódott. Gondolom nekem még erősebben kellene hogy jelentkezzen, mivel ha BIOS 1,4250v van beállíva, az pl. Idle CPU-Z 1,400V...ha Prime-ot indítok, akkor a load érték nem mutat feszültség esést hanem emelkedést mutat, tehát az Idle 1,400V-ból 1,408V lesz.... ha a prime-ot leállíom akkor visszaáll 1,4V-re.Nem tudom mitől degradálódhatott a procim, de én még mindig nem gondolom hogy egy erősebb fesz tüskétől.
Szoftveresen van ami méri a fesz ingadozásokat? Mert a XS-en úgy láttam mintha az OCCT mérné, de nem vagyok benne biztos.
-
kroky3
tag
válasz
FireKeeper #38 üzenetére
Ez jogos köszi javítom.Valóban rosszul írtam.(egy részét éjszaka kicsit fáradtan.)
Megtörtént
-
FireKeeper
nagyúr
kicsit off, csak észrevettem egy hibát, nem tudom hogy mondták-e már: a PWM magyarul impulzus-szélesség moduláció, és nem fázis-szélesség (ennek sztem nincs is értelme, a fázishelyzet, hogy lehet széles???), a lényeg, hogy az impulzus-kitöltési tényezőjét véltoztatja.
-
kroky3
tag
Valamelyik nap mikor a Wolfdale topikban szó volt a témáról.És ott is írtam róla, többször is hivatkoztam a linkelt cikkre, főként a grafikonokra.Tehát nem újdonság, hogy én és mások is ismerték. (Az imént hozzászólók többsége is ott volt a fórumon.)Ott említettem meg a cikk írását is. Össze lehet hasonlítani nyugodtan és akkor kiderül az igazság, hogy alapos tartalmi különbség van a kettő között.
. Nem szokásom a másolás.
Jugeen: azt erre reagáltam.reklámozhatnád h angol forditást vállalok Ez egy picit igen A ckkben szó van arról, hogy miért alakul ki a feszugrás nem. Én elmagyarázom, hogy mely alkatrész és miként okozza igen.
-
jugeen
addikt
nem kotekedeskent, de par hozzaszolassal ez elott az alabbit irtad:
Angol tudásom viszon ell kell ismernem elég gyatra. Időbe telik mire lefordítok megértek egy angol írást
most meg az alapos tartalmi kulonbseget hangsulyozod. van azonossag benne? van! ez szamodra serto? remelem nem. hasznos az irasod, ezt nem vonta senki sem ketsegbe. a megjegyzes lenyege a forras megjelolese volt.
-
-
Solten
őstag
Ez igen, szép alapos munka
-
Zé_Mester
őstag
maximális tiszteletem az összefoglalód előtt
nagyon sok minden tisztázódott így olvasás után az agyamban. köszi érte, tényleg hasznos.ahogy Keldor papa is írta, ha esetleg lenne időd és kedved, akkor a VTT és PLL feszekről is szívesen olvasnánk pár röpke sort
RESPECT
-
kroky3
tag
válasz
Achill3uS #29 üzenetére
Azt a kondimodra értettem és változatlanul fenntartom. Le is írtam a cikkben, hogy miért káros a nagyobb kapacitás. Ezért is előnyös, hogy a többfázisú szabályzóknak kisebb kapacitásra van szükségük. Nagyobb kapacitásnál növekszik az impulzus nagysága! Leírtam miért! A Vdroop valóban csökken, a proci is nagyobb frekire képes. Azonban a feszültségugrások nagysága és ideje megnől.
-
kroky3
tag
válasz
Achill3uS #24 üzenetére
A grafikus ábrákat ábrák, egy részét és 1-2 felvetést tényleg onann vettem, de azok között is van saját. Viszont a folyamat okát és elmagyarázását, leírását hogy miért is történik ez, miért vannak ott a feszültségugrások mely alkatrészek és miért okozzák, azok kizárólagosan saját tudásom alapján történt.Ezekről ott szó sem volt.
Angol tudásom viszon ell kell ismernem elég gyatra.Időbe telik mire lefordítok megértek egy angol írást.Úgy, hogy azt inkább nem. -
Achill3uS
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #26 üzenetére
azért nem egészen, tartalmilag is beleköthetnék, pl a vdroopos rész, én ezt nem jelenteném ki, hogy káros, és "SEMMIKÉPPEN NE CSINÁLJUK!!!" mert ebben a formában hülyeség, tesztekkel lehet bizonyitani a vdroop és a nagyobb kapacitásu kondik jotékony hatását (ésszerü keretek között!!!) de nincs most időm/kedvem ebbe belemenni...
-
szacsee
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #26 üzenetére
Nembaj!
Régen oroszt, meg németet tanultam....angolból a Sry, meg a THX szintjén vagyok, uhhogy jó ez így..Bár az eredeti anyag link-jét és forrásként nem ártott volna megjelölni
(sejtettem, hogy valahonnan már ismerős a Vdropp grafikon)..
Szal kell egy link az aljára, de nem kell herélni a cikkírót, mert elfelejtett valamit..
-
keIdor
titán
Gratulálok a cikkhez, nagyon hasznos!
Tanultam is belőle!
Ezer köszönet!
Hehe pedig hány ember mondta, hogy mennyire hülyeség a vmod, meg érdemes kiiktatni... ezekszerint mégse.
Sörre egyszer ha találkozunk az életben vendégem vagy!Ha már szóba kerűlt a VTT (FSB) és PLL... olvastam külföldi cikkeket róla, jó is vagyok angolból, de nem annyira, hogy nem "konyhanyelven" megírt angol cikkeket is megértsek a VTT, PLL-ről. Szeretnélek megkérni, hogy magyarázd el légyszi szintén "konyhanyelven" azt, hogy mik is ezek és hogy pl. Wolfdale miért bír el (egyesek szerint) 1,6V PLL-t is a Yorkfield meg miért kaphat max 1,5V-ot. Miért kaphat a 2×2mag kevesebbet? Ha elmagyarázod akár itt kommentben, akár egy másik cikkben nagyon hálás lennék érte és szerintem más is.
Kapsz még egy sört!
-
Achill3uS
nagyúr
gratulálok, tényleg jó írás
viszont reklámozhatnád h angol forditást vállalok, és ezt nem rosszmájuságbol mondom, de illik megnevezni forrást, ugyanis te se a kisujjadbol szoptad, hanem FCG bacsiebol -
Nyugdíjas
nagyúr
Grat
Csak megirtadMenek is olvasni
-
szacsee
nagyúr
Minden elismerésem, le a kalappal a cikkíró elött!
Pofa sörre jöhetsz hozzám is ha erre jársz! -
kroky3
tag
Köszi akinek tetszett.
Meg lehet osztani problémákat,tapasztalatokat. Lehet kérdezni is.
-
törölt tag
Ez az az eset, amikor az ember ismeri az áramköröket, elveket, aztán egy ilyen írás szépen összerendezi. És lőn világosság
Köszi. -
DeltaPower
addikt
Profi cikk, szerencsére nem csak profiknak
-
engusz
veterán
Le a kalappal fórumtárs, ez a cikk a maga kategóriájában üt!
-
törölt tag
KÖTELEZŐ CIKK, MINDENKI OLVASSA EL!
Maximális tisztelettel adózom a cikkíró előtt, és itt mindenki előtt jelzem, hogy vendégem egy pofa sörre/borra!
-
kroky3
tag
Látom válaszoltak a kérdésre Így én már nem.Sok mindent érdemes lenne. Csak idő és munka kérdése.Valamint ehhez a méréshez komolyabb oszcilloszkóp szükséges(made in China vagy Russia) nem alkalmas.
Nem saját volt amivel néztük, Valamint többféle alaplappal sem rendelkezem(idegen nem mindenki örülne ilyen mérésnek) de igyekszem több adatot összegyűjteni.
-
kroky3
tag
Load line nélkül is van csak kisebb .Azzal jelentősen nagyobb. Nehéz lett volna bekapcsolni mivel azon a lapon nincsen.
Egy régebbi tipusú 3 fázisú giga lap volt ami már fogadja a quadokat. GA-9xx .nemírok teljes tipust még beperel a gyártó!
Ott a kevés fázis miatt volt olyan magas. V droop nélkül valószinű kb 2-3 tized voltal lehetett volna nagyobb azaz 1,9-2V De ezek mint írtam nagyon rövid impulzusok azért nem megy tönkre könnyen a proci.
Deadmeat: Látom van aki azért pontosan érti amit írtam.Annyit tudsz ellene tenni, hogy nem kapcsolod be ha van ill, nem nem csinálsz Vdroop modot. valamint vigyázol a feszekkel.Vdroopal Szerintem az 1,36v megfelelő hűtéssel max 1,4v mellett valószinűleg nem okoz problémát.1.36- nál 100 %.hogy nincs! Mert úgy bőven beleesik a tűrésbe.
-
Egon
nagyúr
"Oszcilloszkóppal kikapcsolt load line mellett"
Ezt most nem igazán értem (vagy a cikket nem fogtam fel teljesen). Nem arról volt szó, hogy a Loadline Calibration bekapcsolt állapotban okoz ilyen fesz-ugrást?
Mi lett volna szerencsétlen Quad-dal, ha be van kapcsolva az LLC? 5V-ot kapott volna?
Milyen lap volt az? -
kroky3
tag
(#1) Egon: Oszcilloszkóppal kikapcsolt load line mellett. A szoftveres mérések változó minőségűek, és megbízhatóságuk sem mindig 100%.
A DeadMeat által említett szoftverről olvastam én is, elvileg lehetséges hogy "rögzítse" ezeket azimpulzusokat megbízhatósága kérdéses.Konkrétat nem tudok nyilatkozni.Jólenne ha igaz lenne és megbízható. Habár egyeseket túlzottan megijesztene.kroky3: ez ellen lehe valamivel "vedekezni"?Vagy siman torodjek bele?: lap ill. PWM függő mint ahogy írtam figyelembe kell venni a fesz beállításánál.
Nem kell mindjárt mindenkinek megijedni és tesztprogikat futtatni jó e a procim. Nem ez volt a célom csak hogy ezek figyelembevételével csináljuk a tuningot.
Auto állásban valószínüleg bekapcsol.
Táp igazán erre (megfelelő telj. esetén) nincs hatással.
-
Egon
nagyúr
Gondolom arra célzol, hogy kikapcsolt állapotában még nagyobb feszen is hibázott a Prime.
Megnéztem a kézikönyvben, egy szót sem ír erről a menüpontról...
Amúgy három állása van: Auto, Enabled, Disabled.
A szó értelméből kiindulva, én is úgy gondolom, hogy Auto-n indokolt esetben bekapcsolja. Kérdés, mi az indokolt eset... -
törölt tag
"Van egy hasonló elven működő túláramvédő kapcsolás OCP amely szintén hasonló elven működik"
bár a cikkhez hasonlóan nem szakmai a hozzászólásom, és az előttem leévőkhöz sem hasonlít, de azért egy mondaton belül sok a 2 hasonló -
DeadMeat
nagyúr
-
Egon
nagyúr
"(Quad processzornál 1.4 V load beállított fesz. Mellet 1.7v os impulzust is sikerült mérni gyengébb lapnál, saját mérés)"
Mivel mérted?
Tudom, a szoftveres mérés (elvileg) nem mérés, de nálam nem nagyon van nyoma (a CPUID Hardware Monitor szerint) ilyen feszugrásnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Napelem
- Azonnali fotós kérdések órája
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ashes of Creation (MMO)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest