- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Kérdés feltevése előtt kérlek olvasd át figyelmesen az alábbi leírást!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Anonymus23
veterán
válasz
jojoker08 #16171 üzenetére
Én az alábbit próbálnám meg:
Nekem is volt egy 1TB-os Samu vinyó, amikor az új gépet vettem, akkor elkezdett mindenféle fagyásokat okozni, meg kattogott veszettül a vinyó, a HDS is 0% kondíciót mutatott, kiderült, hogy az adott chipsettel voltak kompatibilitási gondjai.
A Samsung/Seagate oldaláról le kellett hozzá tölteni a legfrissebb firmware-t, felfrissítettem a vinyón, és azóta is működik, igaz másnál, mert akkor hirtelenjében vettem egy másik vinyót, mert azt hittem ez meghalt, de semmi baja, és eladtam egy összerakott géppel, azóta is 100/100-as.Szerintem simán okozhatja a fagyásokat, sőt, szerintem ez volt a gond, de egy firmware frissítést megérdemel, hátha.
Az én vinyómnak HD103SJ volt a típusjele, de a tied is ott van a listán a hibás firmware miatt.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16169 üzenetére
Persze, az is fontos, ha ezerrel torrentezel egy gyenge hdd-re, akkor akár azt is el tudom képzelni, h azért hal meg.
De, h ki is tudd deríteni, add ki a top parancsot, miközben leszedsz egy torrentet és nézd meg, h nyúzza-e valami a procit.
Illetve itt találsz egy leírást a hdsentinelarm-ról, amivel meg tudod nézni a HDD-k állapotát. Nameg a webgui-s csomagok közt ott a SMART is, azzal is ránézhetsz.
Előfordulhat, hogy csak egy rossz darabot fogtál ki. Ide nem tudom, h jár-e 326 tulaj, de a 325v2 topikban szerintem meg fognak erősíteni, h ez a nas nem ilyen. Attól, h a dmesgben nem látszott semmi érdemleges, lehet, h egy hibás darabot fogtál ki... Ha van gari, esetleg próbáld meg visszavinni, vagy megkérdezni a ZyXELtől, h mi a teendő.
Egyébként csak akkor fagy, ha be van kapcsolva a torrent?
@Somatom
Megnyitod a pastebin.com-ot, majd a vágólapról simán beilleszted a logot. Ha akarod, még a nyelvet is kiválaszthatod, h kiemelje a szintaxist, illetve szükség szerint elnevezheted a "fájlt". Ezután kiválasztod, h public legyen-e (azaz, h a pastebin főoldalán bárki megtekintheti), vagy nem listázottat szeretnél. Ja és még lejárati időt is be lehet állítani.
Ha ez megvan, akkor leokézod, oszt behozza a "fájlod". Ennek a linkjét kimásolod, aztán beilleszted ide.
Ennyi kb... Ja és ha regisztrálsz is, akkor tudod módosítani/törölni a pasteket.
Ps: van rá Tasker szkriptem, ami a vágólapom beolvassa (a logot), majd felteszi pastebinre, aztán csinál a kész linkből egy PH kompatibilis linket.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16164 üzenetére
Torrent ügyben nem vagyok otthon, így ebben a kérdésben csak hasraütésszerűen letöltésnek ~9 megát írnék, partnerkorlátnak meg 200-at. De veheted feljebb is, mert szerintem egy 11 megát is simán kibír, csak a 9 a biztos.
Igen, ha megvan a forrás, abban minden benne van.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16161 üzenetére
Más nem fog hozzáférni semmidhez sem, amíg egy router megfogja a nasod és nincs kirakva egy csomó port forward. Biztonságban pedig sok különbség nincsen. Ez is linux, mint a debian.
Ami az fw-t illeti:
Tehát a nasod alapból rendelkezik egy NAND memóriával, amiben csücsül a mostani rendszere.
De ahhoz, h az fw be tudjon töltődni, először egy u-boot nevű bootloader töltődik a memóriába és megpróbálja beindítani a neki megadott fw-t(jobban mondva a kernelt, de nem akarom még jobban megkavarni). Namost, alapból logikusan a ZyXEL féle nandba "égetett" rendszert fogja bootolni ez az u-boot nevű bootloader (BL). Ahhoz pedig, hogy Te pl egy Debian-t tudj bebootolni, meg kell változtatni egy boot flag-nek elkeresztelt változót, h pl egy a nasra dugott pendriveról bootoljon inkább a nand helyett. Így el lehet intézni, hogy a pendriveon található debian kernelt töltse be.
Nade ebbe az u-bootba nem tudsz csak úgy belenyúlni. Erre kell a TTL kábel, amit ha a nas "alaplapján" található portra csatlakoztatsz, majd a másik végét USB-n a gépre dugod, akkor bele tudsz nyúlni közvetlenül az u-bootba.
Ha pedig nincs ilyen kábeled, akkor a nast gyári fw-vel bootolva az fw_printenv és fw_setenv-vel tudsz belenézni/belenyúlni ezekbe a flagekbe.
Ja, h a Tm váltja ki a fagyást. Ezt eddig nem közölted!
Vedd lejjebb a partner- és sebesség korlátot!
Szerk.: a GPL forrás pedig cakli-pakli tartalmazza a gyári fw-t. Így ha valamit elbaltáznál (velem már előfordult sokszor...
), akkor onnan vissza tudod állítani. Régen nyilvánosan meg voltak osztva a zyxel fórumán ezek a források, de manapság már csak e-mail útján adják ki...
-
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16159 üzenetére
Persze, bár azt nem tudom, hogy a 326-on ki van-e vezetve a soros port.
Ha igen, akkor a legegyszerűbb, ha veszel (/gyártassz) egy ttl kábelt, aztán keresel egy debian kernelt/rootfs-t, aztán átírod a bootflageket és mondjuk egy pendriveról/hddről bootolod be a debiant a gyári fw helyett.
Mondjuk ezt ttl kábel nélkül is meg lehet oldani az fw_setenv binárissal, de az is már picit nagyobb falat.
326 esetén könnyebb dolgod van, mert a fentebb említett kernelt&rootfs-t könnyebben be tudod szerezni, mert nagyobb eséllyel gyártottak armv7-re ilyet, így Neked csak minimális módosításokat kell eszközölnöd, h felmenjen a nasra is és pl tudja kezelni a hálókártyát.
Abszolút megéri lecserélni a gyári agyonswappelős rendszert egy smooth debianra, de elég kockázatos dolog, friss tulajoknak én nem javaslom...
Ennek ellenére nekiállhatsz, de az első legyen az, h írsz a ZyXEL-nek, hogy adják oda Neked a 326 GPL forrását. Mert ha bármi gond lenne a Debiannal, akkor a GPL forrás tartalmaz mindent, amire szükség lehet helyreállításkor.
Ps.: mit értessz biztonság alatt?
Ja és ha beröffentessz egy Transmissiont, mondjuk egy linux lemezképpel seedre és leveveszed a max sebességet 1 kb/s-re. Akkor remélhetőleg soha nem fog hibernálódni.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16157 üzenetére
Nos, a dmesged rendben van, szóval a NAND hibát kizárhatjuk.
Ugyan az nsa326 GPL forrása nincs megosztva még, de ha jól gondolom, a tünetek alapján szoftveres gond lesz ez. Az első, ami lehetséges, hogy elsiették a ZyXEL-esek az fw frissítést és megint elbaltázták a kerneled, ezért hal meg egy idő után. Ha ilyen előfordulna, akkor pár napon belül kiadnak egy, már jó updatet. Tehát első körben nézd meg, hogy van-e frissítés.
Utána pedig csekkold le, hogy az eco mód, meg mindenféle áramkimélő cucc ki van-e kapcsolva. Annó én belenéztem a 320S forrásába, aholis szembesültem azzal, h milyen bugos ez a funkció. Nekem is csinált olyat, hogy ha nem használta napokig a hdd-t, akkor lement eco módba (összes led világított, vagy villogott), de nem tudott visszatérni...
Ilyenkor csak áramtalanítás segített... De sajnos a hibát nem sikerült elkapni, mert amikor ráaggattam a TTL kábelt, akkor bezzeg nem csinálta. Így nem tudtam kideríteni, hogy mi okozza...
De azóta áttértem Debianra, ott nincs ilyen gondom.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16155 üzenetére
Érdekes jelenség!
De semmiképp nem nevezném normálisnak...
Hogy érted, hogy lefagy? Netán a webes felület nem elérhető utána?
Vagy az egész, tehát pl SSH-n se tudsz belépni? Ebben az esetben, közvetlenül egy reboot után add ki:
/bin/dmesg
És másold be ide a tartalmát pl pastebinnel. Arra tudok tippelni, hogy bad szektoros darabot fogtál ki...
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16151 üzenetére
Ok. Az nfs beállításához először tiltsd le a gyári nfs csomagot a webes felületen, majd lépj be a nas SSH-jára.
Ha az uwsiteloaderrel hozzáadtad a repókat (kivéve a memiks-et, mert az tudtommal jelenleg nem működik), add ki ezt:
slacker -UuiA unfs
Majd a /ffp/etc/exports fájlba írogasd be a megosztani kívánt mappák elérési útjait/jogokat, ipket stb, amit egy "szabványos" nfs szervenél is szokás. Ha nem tudod, h hogyan kezdj neki, akkor guglizz rá, ha pedig az sem vezetne célra, akkor írd meg, h milyen jogokkal szeretnéd megosztani a mappákat és leírom, h hogy kéne kitölteni a konfigot.
Ja és ha alapból nem létezne a /ffp/etc/exports fájl, akkor így tudod létrehozni:
touch /ffp/etc/exports
Majd, ha megvan a konfig, akkor tedd futtathatóvá a start szkriptjét (erre azért van szükség, hogy minden reboot után elinduljon az unfs daemon):
chmod a+x /ffp/start/unfs.sh
Majd indítsd el:
/ffp/start/unfs.sh start
Ui.: javaslom, hogy a fájlok szerkesztéséhez tedd fel az mc fájlkezelőt a nasra:
slacker -uiA br2:{mc,uClibc,uClibc-solibs,glib-2}
Ezután pl az exports-ot az mcedit /ffp/etc/exports-al tudod szerkesztésre megnyitni.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16147 üzenetére
Beírod neki, hogy yes, majd enter.
A jövőre nézve... Attól függ, hogy mit szeretnél csinálni. Pl én első körben egy uwsiteloaderes repó hozzáadást ajánlok, ebben pedig a topik keresője, vagy a hasznos eszközök 1 cikkem tud segíteni.
Aztán pedig végiggondolnám, h mi hiányzik a nasról és azt az ffp-s csomagokkal igyekeznék pótolni.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16145 üzenetére
Áh, akkor bocsáss meg, a wines feltételezésért!
Mint (linux) alatt [mac alatt is] van terminálos SSH kliens. Szóval Ctrl+Alt+T és írd be a felugró terminálablakba, hogy:
ssh root@nasip
A nasip helyére pedig a nas ipjét, esetleg hostnevét írd!
Majd kérni fogja a jelszót, ami az admin jelszavával megegyezik. Ezután már bent is vagy az FFp-s konzolban.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16141 üzenetére
Az nem baj, ha az ffp nem látszik a csomagok közt, csak SSH-n, vagy telneten be tudj lépni rá.
Ha meg nem, akkor tedd fel a MetaRepository-s, legfrissebb FFp-t. A MetaRepo telepítéséről pedig találsz egy röpke leírást az [nsa325v2 összefoglaló]jában.
Új hozzászólás Aktív témák
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Revolut
- EA Sports WRC '23
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-roller topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 16GB ZALMAN I3 NEO Corsair 850W
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G9 - Ryzen 5 6650U I 16GB I 512SSD I 14,1" Touch I Cam I W11 I NBD Gari!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest