- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 8 és 8T
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
róland
veterán
Az Androidos Libre Office Impress távirányító hogy bírható működésre?
-
Alex91
félisten
Egy szimpla Word doksin, amiben sima tablazatok vannak eluszik a Writer (is)... Sajnos ez van, van amikor tenyleg nincs alternativa, sajnos.
-
zoli62
addikt
válasz
Nagy Gábor #130 üzenetére
Szia Gábor! Megoldódott a dolog. A Java mégis kellett hozzá.
-
Nagy Gábor
tag
Szia zoli62!
Írod:
Én a saját gépemen és nem pendrive-ról akartam elindítani mondjuk a writert. A nagyobb baj ott van, hogy klikkelés után a feladatkezelőben se láttam a futó folyamatok között.Szeretem a LibreOffice Writerét, de ezzel együtt sem tagadhatom, hogy úgy indul, mint versenycsiga a szembeszélben.
Magam is tapasztaltam, hogy ha a Libre betöltője nem töltődik be a Windows-zal, baromi lassan tud Windows XP/7 környezetben elindulni. Nálam is előfordult, hogy percekig még a nyoma sem jelentkezett a Feladatkezelőben, miközben a rendszer már combosan belassult. A helyzetet tovább rontja, ha türelmetlenül rákattintunk és többször is újraindítjuk. Nálam a csúcs 6 (!) darab indulni szándékozó Writer volt a Feladatkezelőben. Ezek egy részét szándékosan én indítottam, de legalább kettő a "dadogó" egér miatt került fel a listára. Miután a felesleget kilőttem, hamarosan meg is jelent a programablaka a képernyőn.
Szóval a beállítások között kérd a rendszerrel való betöltődést, és gyorsulni fog.
-
zoli62
addikt
válasz
Nagy Gábor #128 üzenetére
Szia Gábor!
Én a saját gépemen és nem pendrive-ról akartam elindítani mondjuk a writert. A nagyobb baj ott van, hogy klikkelés után a feladatkezelőben se láttam a futó folyamatok között.
-
Nagy Gábor
tag
Szia zoli62!
Ha a gazdagépen, ahol a LibreOffice portable változatot futtatod, a Windowsban telepítve van a Java, akkor a LO Portable megtalálja a maga Java-ját. Kényelmesebb és biztonságosabb azonban magaddal vinni a Java-dat, ezért javaslom a jportable beszerzését (ugyancsak a portableapps.com-ról) és telepítését, amit majd az LO Portable első futtatásakor meg lehet neki mutatni a beállítások között.
A LibreOffice Portable Writer/Calc stb. betöltődése és indulása a pendrive-ról, főleg, ha az nem USB 3.0, hanem csak 2.0 vagy annak is egy lassabb változata, kriminálisan lassú lehet. Én is megszívtam vele, amikor ráadásul egy amúgy is lassú netbookomon türelmetlenségemben négyszer is elindítottam az LO Portable Writerét, nem várva meg, hogy az első példány betöltődjön. Kb. húsz perc múlva nagy nehezen mind a négy beindult, addig egymástól kapdosták el a példányok a szűkös erőforrásokat.
A fentiek észben tartásával is elmehetek egyet kávézni, mire az LO Portable Writere először beindul és nekiállhatok végre a szerkesztésnek.
PS: Néha észre se veszed, hogy az egered "dadog" és többször is elindítja egy kattintásra az ikonhoz tartozó programot. Ezt magam is sokszor tapasztaltam...
-
zoli62
addikt
válasz
Nagy Gábor #126 üzenetére
Szia, csak ezt egy portable programot akartam kipróbálni, a legújabb verziót, Java nélkül előfordulhat az a hiba, hogy valamelyik exe file-ra klikkelve egyszerűen nem indul el?
-
Nagy Gábor
tag
Szia zoli62!
Pár gyors kérdés:
- Melyik kiadás? 3.5.7, 3.6.5 vagy a legújabb, a 4.0.0.3 verzió?
- Milyen Java-t telepítettél mellé?
- Más portable programok simán futnak a gépeden W8 alatt, vagy mással is akadnak problémáid?
- Jelezted már Tímár Andráséknak a tapasztalt problémát? -
zoli62
addikt
A portable libreoffice nálam nem megy W8 alatt.
-
Nagy Gábor
tag
Kedves anulu!
Észrevételeiddel egyetértek. Egy egységsugarú nyúzer ezután is rákattint az
"ezthaelinditodingyenscreensavertkapsz.exe" jellegű programokra.
Ezen csak oktatással/számonkéréssel vagy fejcserével lehet(ne) változtatni, ami momentán reménytelen és esélytelen.Ha azonban van egy tisztességes és naprakész ismeretekkel felvértezett vírus/féreg/trójai/rootkit/spyware stb. kereső progi telepítve a rendszeren, akkor az azonnal lekapcsolja a betelepedni próbálkozó nem kívánt tartalmakat. Függetlenül attól, hogy kitekintő expresszvonatot vagy egyéb levelezőt használsz.
-
anulu
félisten
válasz
Nagy Gábor #122 üzenetére
az utolsó 2 bekezdésre szeretnék reagálni:
1) jelenleg már közel sem annyira tragikus a helyzet az Outlook biztonságával, köszönhetően pl az UAC-nak is. ha valami települni akar, jó eséllyel kér egy hozzájárulást, valamint a spam filter is elég sokat fejlődött a 2003 óta, ahol ez még valóban rendkívül komoly probléma volt.
2) a szoftver fejlesztők a lelküket is kidolgozhatják, ha a user gondolkodás nélkül kattint rá minden linkre ami bejön, ill az "ezthaelinditodingyenscreensavertkapsz.exe" jellegű programokra.
3) security csomagra böngészőtől és levelezőtől függetlenül szükség van, aki enélkül netezik az száguldozzon 200-al motorral városban, őt úgysem érheti baj... -
Nagy Gábor
tag
válasz
Fritz Teufel #113 üzenetére
Kedves Decepticon!
Érdeklődéssel olvasom soraid:
Csak nekem hiányzik az open source office programokból az levelező kliens? Ha lenne, már hajítanám is ki az MS Office-t.
Milyen levelező kliens van az MS Office-ban? Ha az Outlook-ra gondolsz, akkor nézd meg, hogy határozza meg manapság a Microsoft az Outlook-ot: csoportmunka szoftver. Amit együtt használsz szerver oldalon az Exchange szerverrel, és a SharePoint szerverrel, valamint az MS Office csomag belső (Word, Excel, PowerPoint, Access) és külső (pl. Visio, Publisher) tagjaival. Lásd még anulu hozzászólását.Amikor az első Outlook, illetve Outlook Express példányok megjelentek, akkor elsősorban valóban levelező kliensek voltak. De ma? Van benne feladatütemezés, naptár, igaz, levelezés is, de egyfajta cégen belüli hirdetőtábla is lett belőle. Tuti, hogy sokaknak ez így nagyszerű és kényelmes, engem azonban valahogy nem boldogít. Meg kell valljam, kifejezetten korlátozásnak érezném, ha az Office csomagban gyárilag adott levelező klienst kellene használnom.
Azzal, hogy nem engedem (ha lehet) egy adott email klienshez kötni magam, szabadon választhatok a kismilliónyi ingyenes, vagy akár fizetős email kliens szoftver közül, vagy élhetek a webes felületen elérhető postafiókok előnyeivel. Mikor mire van valóban szükségem.
Éveken keresztül kedvencem volt az egyszerűen testre szabható, a végletekig az igényeimhez idomítható The Bat, kacérkodtam a Pegasus használatával, az Eudorával, végül az általad nem sokra becsült Thunderbird mellett kötöttem ki. És mellesleg netbook-omon, vagy idegen helyeken, a saját gépemtől távol GMAIL és egyéb (citromail, freemail, interware stb.) fiókjaimat böngészőből kezelem.
Szóval ha kell egy használható levelező kliens, válassz egyet, ami kielégíti az igényeidet, csapd hozzá a Libréhez és nyugodtan hajítsd ki. Ha azonban neked a Microsoft Outlook-jára van szükséged, a benne/vele kínált vevőcumi szolgáltatások garmadájával, akkor használd tovább egészséggel. És tarts kéznél egy megbízható Internet Security csomagot, a levelekben olykor meglapuló rosszindulatú, kártékony tartalmak kivédésére. Erre mindenképp szükség van, ha a neten bóklászol, de az Outlook használata mellett (és ide tenném ma már az IM-et és a Skype-ot is), különösen a támadások célkeresztjében érezheted magad.
Többek között ezért is jó alternatív (nem Outlok/Outlook Express) levelező klienst alkalmazni, mivel a Windowssal, MS Office csomaggal szállított, sok esetben (könnyen megkerülhető) gyári biztonsági alapbeállításokkal működő rendszerek a támadások leggyakoribb célpontjai. Vagyis az árnyék hűvösebb...
-
anulu
félisten
az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy AD + Exchange nélkül tényleg csak levelezésre jó. ha ezek megvannak, hozzá mondjuk egy MOSS és MOC/Lync akkor viszont egy olyan platformot kapsz, ami a találkozók szervezésétől a video konferencián át az üzenetrögzítőig kb mindenre jó, ami egy vállalati infrastruktúrában felmerülhet "kommunikáció" címszó alatt.
-
anulu
félisten
-
Syl
nagyúr
Nem primitív, csak más. Itt kevesebbet, ott többet tud.
Gép és oprendszer cserénél a win7-es thunderbird profil mappáját átmásoltam az ubuntu home mappájába és minden azonnal ment. Semmit nem kellett rajta állítgatni! A postaláda paraméterei, az ablakelrendezés, stb., stb. - minden ugyanúgy a helyén volt, mint a másik gépen. Ezt csináld meg Outlokkal
-
vince
őstag
válasz
Fritz Teufel #115 üzenetére
Végtelen primitív
Mit nem tud, amire szükséged lenne? Nem kötekedés, tényleg érdekel
-
ntomka
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #113 üzenetére
-
Fritz Teufel
addikt
Csak nekem hiányzik az open source office programokból az levelező kliens? Ha lenne, már hajítanám is ki az MS Office-t. Jól látom, hogy várható android verzió?
-
dabadab
titán
"Természetesen ribbonosat."
Ez mitol "termeszetesen"?
(#108) CPT.Pirk: "Azoknak a parancsoknak egy része mind a mai napig szükséges, hol Win alatt a parancssorban, hol Linuxos terminálban jön elő."
Sot, nem csak szukseges, hanem alkalomadtan baromi praktikus es kenyelmes is lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na igen. Azoknak a parancsoknak egy része mind a mai napig szükséges, hol Win alatt a parancssorban, hol Linuxos terminálban jön elő. Egyébként a DOS-os időkben pl. led-es futófény / képújság, vagy komplett daru vezérlése volt az, amit meg lehetett csinálni nálunk, egy eléggé hozzáértő és elhivatott tanárunk volt így hol ilyesmit csináltunk, hol null modemes hálózatban játszottuk vele a C&C-t az akkor bika 686-os gépeken. Hejj régi szép idők.
-
Carasc0
őstag
válasz
CPT.Pirk #106 üzenetére
Üdv!
Természetesen van más témakör is az érintett évfolyamokon, de most a Word-öt emeltem ki. A számítógép részeivel már 3. osztályban megismerkedünk, és megtanuljuk az alapfogalmakat.
Nos a DOS oktatása nem is olyan hülyeség mint ahogy azt anno gondoltam. Nagyon nagyon is jó volt. Ott legalább megtanultuk mi az hogy parancsolni a gépnek. 7. és 8. évfolyamon mindig elmondom a gyerekeknek hogy ne hogy azt higgyétek hogy régen a számítógépezés klikkből állt. Van aki azt hiszi mai napig, hogy az egér a számítógéppel együtt született, és egér nélkül elképzelhetetlen a számítógép kezelés. Beraktam nekik egy terminált és kiröhögték. Pedig ott kezdődik a számítógéphasználat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hű mennyit változott az oktatás. Mikor az említett 4. évfolyamot kezdtem, akkor ismerkedtünk a számítógépekkel, de akkor még mindenki nulláról indult. Akkoriban még DOS-t tanították, középiskolában került elő először a szövegszerkesztő (win nt és 2000 korszak).
Egyébként amit Nagy Gábor írt, az eléggé úgy van. Nem kevés ilyen diáktársal találkoztam, de nem is csoda, baromira alacsony ponthatárral be lehetett jutni pl. hozzánk Villamosmérnökire... - gyakorlatilag csak azt nem vették fel, aki nem jelentkezett.
-
Carasc0
őstag
válasz
Nagy Gábor #104 üzenetére
Tisztelt Nagy Gábor!
Meglepett a feladat szövege és hogy a hallgatók hogy viszonyulnak hozzá. Teljesen érthetetlenül állok a tények előtt. Nagyon visszamegyek. Én egy általános és középiskolába tanítok, nagyon sok évfolyamot. Gyakorlatilag én egy fő mozgatórugója vagyok annak, hogy aki a mi iskolánkba kerül, akkor ő mire kikerül, olyan tudást kapjon hogy ilyen eset mint amit kifejtettél ne igazán forduljon elő. A következő a tematikám:
- Word használata már 4. évfolyamon megjelenik, amikor gépelni és betűformázni tanítom a gyerekeket. Ha belefér még szúrunk be képet. Megtanulnak szöveget igazítani.
- 5. évfolyamon már elmélyül a betűformázás+képformázás.
- 6. évfolyamon betűformázás már alapdolog és bejön a bekezdésformázás.
- 7. évfolyamon betűformázás teljesen alap+ elmélyül a bekezdésformázás + bejön a szegély+mintázat és tabulátor és a teljes oldalbeállítás ismerete
- 8. évfolyamon az előzőek egyvelege+ táblázat és körlevél.
9. és 10. évfolyam teljesen ECDL.
Amit írtál feladatot, azt egy 8.-as gyereknek meg kell tudnia csinálni. És ha egy hallgató erre nem képes, akkor ott tényleg a gyerekkel is meg a tanárral is baj van. Szomorú
-
Nagy Gábor
tag
Kedves Carasc0!
Írod: Továbbá a digitális írástudás = ECDL.
Tapasztalataim szerint ECDL = 0
Mivel egy főiskolán tanítok, érettségizettekbe botlok bele, és ezek egyharmada funkcionális analfabéta. Ez annyit tesz, hogy ha egy szöveges feladatot kapnak, leblokkolnak, mert egyszerűen nem tudják értelmezni még az egyszerű feladatokat sem.
Páran próbálkoztak, hogy van ECDL vizsgájuk, de mikor próbát tettünk, hogy ez mit is takar, ők is úgy döntöttek, hogy jobb, ha bejárnak gyakorolni az órákra. Alapvető dolgokat nem tudtak.
A lányodnak nem kell Word-ot oktatnia, ilyet én is olvastam, ez csak egy koncepció volt, ami tuti nem fog megvalósulni. Fizika tanárnak Excelt kell meg a stb... Ez csak le van írva a többi túró
Én is csak reménykedem, hogy megmarad elvetélt koncepciónak, de mivel most a hétvégén bosszankodott ezen, hát egyelőre még várok a sarkosabb vélemény nyilvánítással.
Egy korábbi leveledben írod: Még mindig nem értem ezt a kifejezést hogy "Nem program használatot kell tanítani!" Hát akkor mi a rossebet?
Ha a kedves hallgatónak adok egy olyan magasröptű, nehezen megemészthető feladatot, hogy pl.
"Az alábbi két bekezdést formázza a következők szerint meg:
3 cm bal margó, 1 cm jobb margó, 1,5 cm első sor, másfeles sortávolság, előtte 1 cm, utána 0,5 cm térköz, legyen középre igazított, és vegye körül egy tetszőleges vonalstílusú 3 pont vastagságú árnyékolt zöld keret és a bekezdésháttér legyen sárga."A hallgató az első sort szóközökkel toszogatja beljebb fél centivel. Nem állít be térközt, és a bekezdés helyett sorokat keretez vagy az egész oldalt keretezi be.
Fogalma nincs, milyen formázási lehetőségek léteznek a bekezdések alakítására. És a fattyú és árvasorokról, a szóelválasztásokról nem is beszélek. Mellesleg olyan helyesírással, amit produkálnak, pedig nem is kézírással kell írniuk, hanem pötyöghetnek, engem már az általános alsó tagozatán is évismétlésre küldött volna a magyartanárom. Igaz, ez régen volt, még 1965 előtt.
Fogalmuk nincs, amíg a gyakorlaton nem látják, hogy mi mindent lehet a karakterformázással elérni.
Nem az a gond, hogy nem találják a gombot, azt nem értik, mert nem szembesültek vele, hogy mit is jelent a karakterek sűrítése vagy ritkítása, az alapvonal módosítása (alsó és felső index), a karakterek nyújtása vagy zsugorítása.Nem tudják, mert sohasem használták, hogy hogyan lehet tetszetős írásképet kialakítani. 80-90%-nak halvány elképzelése sincs arról, mik is a stílusok és mire valók. Éppen ezért a tartalomjegyzék és egyéb jegyzékek készítésével sincsenek tisztában.
Írod még: Aki felsőoktatásba jár és aki nem tud valamit nézzen utána vagy kérdezzen. Én nekem ez nagyon működött.
Én is kérdeztem, mert érdekelt, és válaszokat is kaptam. Minden félévben folyamatosan hirdetem az INGYENES konzultációs lehetőséget (a szorgalmi és a vizsgaidőszakban is annyi kell csak, hogy bejelentkeznek és időpontot egyeztetünk). De csak a második elbukott vizsga után, az utolsó vagy utolsó utáni pillanatban jönnek be, akik mégis szeretnének eljutni a diplomáig.Nagy bánatomra tehát nálunk sajnos nem működik az, hogy a diák majd kérdez. Mert szégyelli magát, mert túlbecsüli a tudását, mert nem törődik az eredményekkel stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát nem is én.
Kérdésem: Melyik MS office verzióval kellene megtanítani a diákot? Ribbonos vagy nem ribbonos officeal tanítsák a diákot? Ha ezzel végeztek, hogyan fog boldogulni egy másik officeban? Esetleg egy nem MS programcsomagban...
Carasc0: nekünk is, de volt aki totál sík volt még az MS officehoz is, igaz azt valamennyire tudta kezelni, de a tartalomjegyzéket kézzel csinálta meg benne, begépelte...
-
Carasc0
őstag
válasz
CPT.Pirk #100 üzenetére
Üdv!
Nekem is kb ennyit, és az bőségesen elég volt.
Mit jelent az hogy vegyesen kell oktatni?
@ Nagy Gábor
Mondjuk épp eszembe jutott hogy egy érettségizett tanulónak ne legyen gondja diploma formáját kialakítani. Aki felsőoktatásba jár és aki nem tud valamit nézzen utána vagy kérdezzen. Én nekem ez nagyon működött. Továbbá a digitális írástudás = ECDL. És azt már a legtöbb középsulis megcsinálja, tehát furcsa hogy te olyanokba botlasz bele akiknél mindent előről kell kezdeni. Nálunk pl. a 9. évfolyam már 4 modult megcsinál 1 év alatt. Tehát 2 év alatt megvan neki az ECDL lazán és még idő is marad az érettségire való felkészülésre aki jönni akar.A lányodnak nem kell Word-ot oktatnia, ilyet én is olvastam, ez csak egy koncepció volt, ami tuti nem fog megvalósulni. Fizika tanárnak Excelt kell meg a stb... Ez csak le van írva a többi túró
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nagyon sarkosan kezeled ezt a témát, holott úgy nem lehet, ez nem fekete vagy fehér. Valahogy vegyesen kell ezt tanítani.
Az biztosan nem jó megoldás, hogy meg van nyitva az MS word aktuális verziója (vagy amire éppen van licence az iskolának) és abban magyarázzák a dolgokat, aztán kész.Carasc0: nálunk ennyi segítséget adtak a szakdogához: [link]
-
Carasc0
őstag
válasz
Nagy Gábor #95 üzenetére
Üdvözlet!
Még mindig nem értem ezt a kifejezést hogy "Nem program használatot kell tanítani!" Hát akkor mi a rossebet? Pont írtad hogy, a diplomaíráskor már ne legyen gond a formát kialakítani. Hát pont ezért a program használatát megtanítani. Hogyan kell használni a betűformázó, bekezdésformázó eszközöket, stb stb....Ezt be kell gyakoroltatni.
Egyébként tessék elfogadni azt a tényt, hogy alapiskolában heti 1 órában nincs idő a begyakorlásra, az alapokra van idő. És itt nem a tanár a hibás, hanem az hogy az informatikára kevés óra jut. Ezért nem szeretem mikor sírnak a matektanárok hogy jaj de kevés a heti 4-5 óra. Akkor én mit szóljak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az ECDL oktatás zajlott így, könyv helyett az adott program adott menüpontjában nyomjátok meg ezt és ezt, akkor ez meg ez lesz.
Szerinted mennyi értelme van ennek így? Mikor a sikeres ECDL vizsgám után pár évvel kiadták az office 2007-et, akkor a megszerzett tudás kb. háromnegyede ment a süllyesztőbe.A magam részéről ekkor mentem át OOo-ra, majd mikor kiváltak, akkor LO-ra. Jó döntés volt, a fősulin csak az egy info tárgyból erőltették az MS office-t, mert a tanár szerint oda kevés a 7 modulos ECDL a tárgy akkreditálásához, holott 1 90 perces óra alatt lenyomtam az egész féléves zh készletet, pedig akkor már jó ideje nem láttam MS office-t... Minden más tárgynál az OOo / LO használata volt az elvárt, vagy a .pdf formátum.
-
Ruddi
csendes tag
"...A különbség az, hogy én nem várom el a gyerektől, hogy csak PowerPointba készített prezentációt hozhat el. Sőt. Úgy kezdem, hogy akinek nincs M$ Office csomagja, használhatja a LibreOffice-t is, hiszen az eredmény ugyanaz..."
Az a probléma, hogy az ilyen rugalmas gondolkodású tanárok mint te kevesen vannak legalábbis mifelénk.
"...A cikibb része ott kezdődik, mikor számonkérés van. Ha otthon nem tud PowerPoint-on gyakorolni, az necces sajnos, mert sajnos a tanult funkciók máshol vannak az Impress-ben is, és máshol vannak az PP-ben is..."
Szerintem nincs olyan egetverő különbség a kettő közt, legalábbis azon a szinten amit az alapiskolában oktatnak. Egy átlagos felfogású gyerek egy-két próba után el fog tudni igazodni a másikban.
"...Amikor a gyermeked felnő és hivatali oldalról kerül PC elé ahol Word van, de ő csak a Writer-t ismeri, akkor sajnos ott kezdődnek majd a problémák. Ezért kell a sulikban általában az M$. Sajnos nem sajnos!..."
Ha a gyerek már egy konkrét szakmára fog készülni akkor azokat a segédeszközöket fogja választani amelyek a szakmájához a legelőnyösebbek és én persze segítem majd ebben de ez még csak egy alapiskola.
-
Nagy Gábor
tag
Kedves Carasc0 kolléga!
Bár nem nekem címezted leveled, de mint érintett, én is válaszolok:
Mit értesz irányelvek alatt?
Nálunk, a munkahelyemen van egy Digitális írástudás nevű kötelező alaptárgy, ami a diákoknak rendszerint púp a hátára.
A probléma abban van, hogy miután a hozzánk beérkező érettségizett hallgatók - erősen szenvedő szerkezetben - átestek egy középiskolai informatika oktatáson, az írástudásukkal (és funkcionális analfabétizmusukkal) legalább annyi baj van, mint az informatikai alapismeretek hiányával.Tisztelet az üdítő kivételeknek, de a többségnek a szövegszerkesztés tanítása során először el kell magyaráznunk a szövegelemeket, hogy tudja mit kezel a bekezdésformázással és oldalformázással, illetve a stílusokkal. Ennek megfelelően az elmúlt években úgy alakítottuk ki a tananyagunkat, hogy nem az alkalmazott programon (Word vagy Writer, mindkettőt tanítottuk/tanítjuk) legyen a hangsúly, hanem a szövegalakítási készségeken.
sh4d0w néven jelentkező társunk is ezt próbálta jelezni, de úgy látszik, jelzése Nálad még nem ért célba.
Amikor például szövegszerkesztést oktatunk, akkor nem jó, ha az egész a levegőben lóg, így azzal igyekszünk motiválni hallgatóinkat, hogy ha valóban igyekeznek elsajátítani az órai gyakorlatokon megszerezhető tudást, akkor a diplomamunka írásakor nem a formán kell görcsölniük, hanem a tartalomra figyelhetnek. Ha a témavezetőjük, konzulensük más szövegformázást, vagy egyéb átszerkesztést kér, hogy a dolgozat teljesítse az előírt formai követelményeket, nem rabolja idejüket az íráskép kialakítása és finomítgatása.Összefoglalva nem egy adott program (legyen az akár a Word vagy a Writer, az Excel vagy a Calc, a PowerPoint vagy az Impress) ismeretét kellene tanítani az általános és középiskolákban, és a felsőoktatásban, hanem a megfelelő készségekkel kellene ellátni a kurzusokat végző diákokat. Amihez persze több dolog is szükségeltetik:
- megfelelő szemléletű és felkészültségű oktatók,
- olyan iskola, ahol van/marad ideje és energiája a tanárnak erre felkészülni,
- megfelelően el(ő)készített tananyag,
- és nem árt, ha a diák is akarja.Mellesleg magyartanárként középiskolában tanító lányom a hét végén közölte, hogy a legújabb - félresikerült - tanterv szerint neki, és hozzá hasonlóan erre fel nem készített magyartanár kollégáinak kellene a diákokat például a Word és a PowerPoint használatára megtanítani, mert egy okostojás rájuk lőcsölte. Lányom történetesen meg tudná tenni - a segítségemmel -, de 40 feletti kollégái, akiknek momentán nincs számítógépe, és a gimnázium sem tud adni nekik, ezt nem lesznek képesek megvalósítani.
-
A leggyakoribb kritika a magyar felsőoktatással kapcsolatban, hogy ez az alapelve. Ha van rajta kalap, az a baj, ha nincs, az?
Szerk: egyáltalán tudod te, hogy miről beszélsz? Mert amit te javasolsz, az azt jelenti, hogy tankönyvből/füzetből tanulják meg a gyerekek, hogy hogyan is kell szöveget szerkeszteni. Na, ez aztán tényleg előre vinné az amúgy is hihetetlenül sikeres hazai közoktatást.
-
Carasc0
őstag
Kedves Ruddi!
Én mint tanár nem veszem a szívemre amit írtál. Nézd meg a dolgok másik oldalát. Az iskola megvette az Office-t. Mi iskolánk is. Ezért én is PowerPoint-ot oktatok (bár szerintem LibreOffice-t is taníthatnék). A különbség az, hogy én nem várom el a gyerektől, hogy csak PowerPointba készített prezentációt hozhat el. Sőt. Úgy kezdem, hogy akinek nincs M$ Office csomagja, használhatja a LibreOffice-t is, hiszen az eredmény ugyanaz.
A cikibb része ott kezdődik, mikor számonkérés van. Ha otthon nem tud PowerPoint-on gyakorolni, az necces sajnos, mert sajnos a tanult funkciók máshol vannak az Impress-ben is, és máshol vannak az PP-ben is. Ennél a résznél én is azt mondom hogy inkább az iskola is használjon szabadszoftvert és akkor nincs ilyen ellentmondási és anyagi problémák. Úgy hogy én is a szabadszoftvert támogatom.
Amikor a gyermeked felnő és hivatali oldalról kerül PC elé ahol Word van, de ő csak a Writer-t ismeri, akkor sajnos ott kezdődnek majd a problémák. Ezért kell a sulikban általában az M$. Sajnos nem sajnos!
-
FlekkeN
aktív tag
LaTeX, csak ennyit mondok.
-
Ruddi
csendes tag
Az MS-Office a legelterjedtebb ez rendben. Anno bejött nekik, a nép rászokott a legtöbbje azt sem tudja, hogy van más alternatíva is. Nekik word kell power point meg excell. Hogy jobb-e mint a többi, akár ingyenes verziók ezt mindenki maga dönti el. Én személy szerint nem vagyok róla meggyőződve, hogy annyival jobb lenne, abban meg biztos vagyok, hogy otthoni felhasználásra a legtöbb embernek az a tudás is több mint elég amit egy Abiword+Gnumeric nyújt nem hogy egy LibreOffice. De olyan ez mint a Windows vs Mac vs Linux mindenki a magáét fújja.
Ami viszont egyáltalán nem tetszik nekem az a kényszer alkalmazása. Ha valaki elmegy dolgozni egy cégbe ahol MS irodai alkalmazásokat használnak akkor azt kell használni. Ezzel nincs bajom, a főnökség így döntött a cég megvette a licencet és kész. Ha azt akarja, hogy LibreOffice-t használjak akkor azt fogok ha Kádár János írógépét akkor azt mert ezért is fizetnek.
De a kényszer ott kezdődik amikor az alapiskolás utódom azzal jön haza az oskolából, hogy apu holnaputánra prezentációt kell készíteni irodalomórára. Mondom - ok, töltsél le képeket, írunk valami szöveget, összetaknyoljuk az LO-ba + effektek meg bisz-basz és kész. - ÁÁÁ az nem jó power pointba kell! - Mi? - Power pointba KELL! - Mi-He...Mihe? Már miért kellene el kell fogadniuk az ingyenes alternatívákat, legalább egyet közülük. - Mondom ppt-be kell, kikötötte a tanár!
Azt a robbantós 7 saint ségit neki! Egy állami iskola ami az én adómból tanítja a kölkömet azt mondja nekem, hogy vegyek meg 30 ezerér egy szoftvert ami nélkül otthon hosszú évekig simán elvoltam csak azér mert a tanárok olyan töketlenek, hogy nem képesek letölteni és felinstallálni egy ingyenes szoftvert az MS mellé, hogy néhanapján meg tudjanak nyitni egy nyamvadt odp prezentációt?A legtöbb szülő persze le se sza.ja mer fenn van a gépen a zoffissz. De kiváncsi lennék, hogy állna a szájuk ha kopogtatnának az ellenőrök mert, hogy minimum 80%-uknak nem jogtisztán van fenn az beton!
-
gt0618
tag
+1 a Libreoffice mellett
pont a napokban futottam bele ismét abba a problémába, ami miatt végülis mindig van a gépemen Libre(Open)office (immár 8 éve), MS office meg nincs, legfeljebb viewerek....beillesztett kép, táblázat, horgony, margók, behúzások + a körülvevő szöveg formázása wordben, 3 oldal...a végeredmény nagyjából ad hoc (nem voltak túlzó elvárások, csak legyen látható, méretezhető, és ne legyen agyrém elhelyezni a megfelelő helyre, ne tűnjön el oldaltörésnél, ne kelljen külön nyomtani a képeket a szövegtől stb...)
amit az egyik verzióval készítek, azt a MS saját szoftverének másik verziója nem képes normálisan megjeleníteni...pedig szerintem elvárható lenne, de legalább visszafele
abszurd, hogy pl. a magyar közszférában (oktatás, könyvtárak, eü. intézmények stb) saját gépet érdemes vinni prezentációhoz, ha az ember biztosra akar menni (vagy külső formátumot kell használni, pl. pdf) (a biztonsági szempontokat ilyenkor ne is említsük)ha nem lenne ingyenes alternatíva ami működik, vegyek mindig egy office-t? Mert éppen x végű kiterjesztéssel kérik az adatokat, vagy éppen word95-ben? 50-150E Ft huss? Vagy illegálisan és utána letörlöm? Biztos jó az MS, de ennyire? Ha nem oda megy a horgony ahova a kép akkor kijön a csávó és beigazítja? Hagyjuk ezt...a támogatás itthon jobbára olyan emberek ismeretét jelenti, akik már eleget sz*p...akarom mondani próbálkoztak
cégen belül egységes szoftverkörnyezetben persze biztos jó (docx, pptx, xlsx azért ott is bekavarhat jócskán)
libreoffice nálam bevált eddig, nézegetésre abszolút, szerkesztésre szinte mindig (word csak korlátozottan, ppt-nél is vannak zűrök)
-
Carasc0
őstag
Kedves fórumlakók!
Nem érdemes tényleg egymásnak esni. Persze mindenki próbál békére, kis meggyőzésre, más hibáinak felismerésére ösztönözni. Emberek vagyunk, nem mindenbe értünk egyet. Kinek mi. Aranyközép út, hogy mindenki olyan szoftvert használjon amire szüksége van, ami célravezető és ami mindenkinek kényelmes. Egyedül egy dolog ami viszont tényleg egyéni az egészben. A megfelelő szoftver kiválasztása. Ez gondolkodást, utánajárást és tapasztalatot (viszonyítási alapot) igényel. Ennél a pontnál van az, hogy a megszokott program mellett elvétve szidunk más programot is, amit lehet ki sem próbáltunk, csak épp több helyről hallunk róla mindenfélét. Én is sokszor bele esek ebbe a hibába. Nagyon sokszor. Igazi önkontroll ide kell.
Én elhatároztam hogy szeretném megismerni a szabadszoftver világot. Szimpatikus és tetszenek az ottani alapelvek. Lehet hogy magam részéről jobb közérzetet érek el, ha a közeljövőben mondjuk az M$ office-al szemben a Libreoffice-t használom. Ha nekem jobbnak bizonyul, akkor ide azt fogom írni, hogy igen! Nekem ez jobb. De nem általánosíthatok! Egyik legjobb emberi tulajdonság hogy egy közösségben elfogadjuk más szubjektív véleményét.
-
Nagy Gábor
tag
válasz
#64791808 #76 üzenetére
Később a többire is válaszolok, de most a vége ragadott meg.
Korábbi leveledben ezt írtad a végén, az aláírásod feletti bekezdésben:
... én pedig azért szólaltam meg, mert az, hogy valaki a világ 65-70%-hoz hasonlóan a Microsoft szoftverek mellett teszi le a voksát, még nem indok arra, hogy bevonjuk egy náci párhuzamba.A leveled nekem címezted, más címzettet nem láttam.
Erre volt az én válaszom:
>> Lassan még rasszista, homofób, antiszemita is leszek?
>> Jé, nem is gondoltam volna.Majd így folytatod:
Nem, ugyanis nem te írtad a párhuzamot, és én nem neked írtam, te válaszoltál egy nem neked címzett levélre. Namost ennek fényében te vagy szándékosan nem érted, amit írok, vagy doktor létedre funkcionális olvasási zavarral küzdesz. Mindegy melyik, az eszmecserének részemről vége.
Szóval ki is szenved funkcionális olvasási zavarban?
-
Nem kényelmetlen, simán csak felesleges. Egyrészt nem a te gondolataidat tartalmazza, hanem egy az egyben idézet. Másrészt kegyetlenül hosszú, az ilyesmit pedig nem szokás bemásolni, csupán belinkelni. Egyébként pedig jó lenne, ha csiszolnál a stílusodon, mert errefelé nem illdomos másokat minősíteni.
#72: Ha meg nem MS-t oktatnának, akkor az lenne a bajod, hogy nem az életre készít fel (mint ahogy ez már számtalanszor elhangzott itt a fórumon is). Érettségizni pedig nem kötelező Ms. Office-on, már 2006-ban is lehetett választani az Openoffice-t.
#60: Ugyanezt írtam én is.
-
törölt tag
válasz
Nagy Gábor #69 üzenetére
Kedves Gábor,
A SUSE visszaesett, na és...
Te hoztad a két céget példának, nem én. Azt a két céget, akik a növekvő linux-piacon egy még egy stagnáló disztribet sem tudtak készíteni.
A könyvemet Writerben írtam, [...] a Word minden egyes átlapozásnál újratördelte.
Ha nem tudsz tördelni Wordben, akkor tördeltesd mással. De ha magad csinálod, akkor csináld jól, és nem fog szétesni. Minden felhasználói programhoz szükség van némi szaktudásra, legyen az Word, Writer, AutoCAD, akármi. Ne haragudj, de ha a kacsa nem tud úszni, azért nem a víz a hibás.
A tartalomjegyzéket a címsor stílusok felhasználásával a program dobja össze a doksi végén, mert én olyan öreg vagyok, hogy azt szeretem, ha a végén van a tartalomjegyzék. Én még ezt tanultam az oskolában.
Ezzel mire akarsz kilyukadni?
Ami pedig a support költségét illeti, valamit alaposan félreértesz. A Wordhöz tartozó támogatás sem ingyenes. Kifizetted, amikor megvásároltad. Szóval miért is várnál egy ingyenes támogatást.
Pont erről beszélek. Mindkettőért fizetsz, és akkor támogatják, tehát ilyen téren nincs különbség. Ezt csak azért írtam, hogy ebben nincs előnye a nyílt forráskódnak.
Igen sok munkámba került - ráadásul egy korábbi főnököm elvárása volt állásom megtartása fejében - a doktori cím, ami ma már a nevem hivatalos része. Ezen poénkodni khm. tiszteletlenség.
Poénkodott rajta a fészkes fene. Feltételeztem, hogy akinek doktorátusa van, az ismeri a ceteris paribus összehasonlítási elvet, és nem kell külön elmagyarázni, hogy ez mit jelent. Ha ezt te ki akarod forgatni, mert meg akarsz sértődni rajta, nos, én nem tartalak vissza, de én nem ezt írtam, és nem is gondoltam.
Mellesleg 4 évig latint is tanultam a gimiben, és az országos latin tanulmányi versenyen harmadikos gimnazistaként az első 30-ban voltam. Úgy hogy félidőben beadtam, mert a további finomítgatás helyett siettem le Csepelre evezni a barátaimmal.
Nagyon jó neked, but who cares...?
Lassan még rasszista, homofób, antiszemita is leszek?
Jé, nem is gondoltam volna.Nem, ugyanis nem te írtad a párhuzamot, és én nem neked írtam, te válaszoltál egy nem neked címzett levélre. Namost ennek fényében te vagy szándékosan nem érted, amit írok, vagy doktor létedre funkcionális olvasási zavarral küzdesz. Mindegy melyik, az eszmecserének részemről vége.
-
anulu
félisten
válasz
remington2 #73 üzenetére
abban egyet kell értsek, hogy ha nem ez lenne a hozzáállás, akkor komolyabban venné az aktiválás kérdést is az MS. és mondjuk nem egy sima Q&A dolog lenne, ami egy 200kb-os progival törhető.
-
remington2
senior tag
Az iskolás sztorinak van egy enyhe övön aluli értelmezése, amely eléggé gusztustalan a MS részéről. Mindenki tudja, miről beszélünk: a gyerek majd otthon "leszedi a netről" az Office-t, feltelepíti a warez példányt, és utána azt használja. A Microsoft meg kergethetné őket tüzes vassal, de nem teszi, a történetet meg mindenki ismeri a beetetésről, meg a "legalább a miénket lopja" dologról. Sőt, képzelem, milyen zavar volt az erőben, amikor a legtöbben nem értették, hogy ki is mire kényszerít, amikor otthon le lehet tölteni "ingyen" . . .
A Libre, meg sok ingyenes program itt nagyon komoly ütést kap, mert tény, hogy kinek kéne a Libreoffice egy teljes fegyverzetű, "ingyenes" Office 20xx mellé? -
eternam
tag
Még valami. Mikor megkérdeztem a fiam osztályfőnökétől a szülőin hogy egy középiskola miért kényszeríti a családokat a MS termékeinek használatára, az volt a válasz hogy miért, van más is? Röhej, komolyan.
-
eternam
tag
válasz
Nagy Gábor #69 üzenetére
Azt kifelejtetted hogy a Google is linuxot használ, konkrétan mindig a legfrissebb módosított Ubuntu LTS verziót és ha linuxot használ, akkor eleve nem a MS irodai programcsomagját preferálja. És a Google elég nagy cég ahhoz hogy komolyan vegyük őket.
-
Nagy Gábor
tag
Kedves Anulu!
Érdekes kérést feszegetsz. Valóban nem egyszerű megmagyarázni, miért vesznek még ma is programokat, ahelyett, hogy ingyeneseket használnának?
Kezdjük a sorolást:
1. Tagadhatatlanul a Microsoft rendelkezik a leghatékonyabb marketing hálózattal.2. A céges vásárlók is emberek, akik azt veszik, amit már személyesen is ismernek, aminek jóságáról meggyőződtek, vagy így vagy úgy meggyőzték őket.
3. Aki megtanulta és megszokta a Microsoft megoldásait, rendszereit használni és az alternatívát nem ismeri hasonló mélységben, az gyakran kézzel-lábbal tiltakozik bármilyen változtatás ellen, így gyakran elmarad a várt és szükséges csere.
4. Gyakran fordul elő (és nem csak Magyarországon), hogy a kormányzat szerencsétlen választása miatt az emberek és cégek zártforrású rendszerek, szoftverek használatára kényszerülnek.
most már késő van, fáradt és álmos vagyok, a további választ egyelőre a többiekre bízom.
-
Nagy Gábor
tag
válasz
#64791808 #67 üzenetére
Kedves Cerebellum!
a Novell linux-disztribúciójának piaci részesedése világszerte stagnál, itthon esik. A Lotus Symphony részesedése mennyi? Az ODT hamar szabvány lett. Igaz. És? Megfelelő befolyással elérheted, hogy az RTF legyen a szabvány, de senkit nem érdekel. Az érvelésed nagyrészt igaz, de mellőzi a valós felhasználási arányokat.
A SUSE visszaesett, na és... Az Ubuntu pedig meredeken emelkedik. Meg a többi Linux. Van még idő. Téged nem érdekel az ODT szabvány, minket, többieket igen. Ez is tény. Az RTF szabvány ugyan, de túl sokféle, ezért ma már messze nem egységes és visszaszorul a használata. Ami a befolyással való élést/visszaélést illeti, talán érdemes lenne visszalapoznod akár itt az IT-Cafe-n is azokra a témákra, amelyekben a hozzászólók a Microsoft "nyílt" formátumának szabványosításával foglalkoztak.A könyvedhez annyit, hogy egyrészt az ilyet mért nem PDF-ben használod? Ha szerkeszteni kell: küldd már át azt a docx-et, hogy nálam is szétesik-e. Érdekes, mert a docx valójában egy zip fájl, benne egy xml-lel és egyéb komponensekkel. Nem lett véletlenül OpenOffice (alapú) szoftverrel szerkesztve, ami megborította az xml-t...?
A könyvemet Writerben írtam, ODF-ben (.ODT kiterjesztés), terjeszteni pedig elsősorban PDF fájlként fogom. És nem azért, mert ezt tőled hallottam, hanem mert több mint egy éve erre készülök.Mivel a kiadó, akinél megjelentetni kívánom, elsősorban DOCX fájl kért, éppen az ismert kompatibilitási problémák miatt úgy vittem át, hogy előbb az addig elkészült szöveget TXT-be exportáltam ki, majd beolvastattam a Worddel és újból felépítettem ugyanazt a struktúrát. Az ODT fájlokat Writerrel, a DOCX fájlokat kizárólag Worddel szerkesztettem. És a DOCX állandóan szétesett, nem maradt semmi korábban elkészített anyag a helyén, a Word minden egyes átlapozásnál újratördelte. Ezért feladtam, és elfogadtattam a kiadóval, hogy ODT-ben és PDF-ben kapják majd meg az anyagot.
A kéziratodnál használsz automatizált fejlécet-láblécet, tartalomjegyzéket, stílusparciálást, kereszthivatkozást, dinamikus tartalomlinkelést, egyéni szövegdobozt, automatizált tartalom- és ábrajegyzéket és makrókat? Mert ez csak pár dolog, amit mi vagy az ügyfeleink használnak és nem teljes értékűek OpenOffice alapon.
Természetesen stílusokkal dolgozom. Természetesen kismillió kereszthivatkozás van a szövegben, amelyek ábrákra, fejezetcímekre, oldalakra stb. mutatnak, végig a 435 oldalon. Természetesen minden fő fejezetnek saját élőfeje van, ami a fejezetcímet tartalmazza az egyik oldalon, a másikon a könyvcímet. Persze élőláb is van az oldalszámozáshoz. A tartalomjegyzéket a címsor stílusok felhasználásával a program dobja össze a doksi végén, mert én olyan öreg vagyok, hogy azt szeretem, ha a végén van a tartalomjegyzék. Én még ezt tanultam az oskolában.
Szövegdobozokat is nagy számban alkalmazok. Makrókat ugyan nem használtam, de csak azért, mert ezúttal nem volt szükségem rá. Amikor kellett valami egyéb munkámhoz, akkor rögzítettem vagy írtam magamnak egy újat, ahogy az élet hozta. Szóval ezt is tudja, sőt igen jól tudja az LO Writer.
Nekem momentán elegendő a beleépített LO Basic a makrózáshoz, de barátaim, kollégáim Python, JavaScript és BeanShell makrókat is fejlesztgetnek. Én azonban nem voltam/vagyok/leszek programozó, elég a Basic. Annó jó volt a WordBasic is a korai Word kiadásokban (még könyvet is írtam róla, ami a ComputerBooks-nál jelent meg), de ha kell, valamennyire a mai MS Office csomagok VBA-jával is elboldogulok. Nem is rosszul, bár programozni csak pillanatnyi anyagi kényszerből kezdtem. Be is fejeztem, nem nekem való.
Ami pedig a support költségét illeti, valamit alaposan félreértesz. A Wordhöz tartozó támogatás sem ingyenes. Kifizetted, amikor megvásároltad. Szóval miért is várnál egy ingyenes támogatást.
A nyíltforrású office csomagok olcsóbbak (lás a Multiráció MagyarOffice, később EuroOffice csomagjai), és ezeknél - ha megveszed és nem csak ingyen letöltöd, mert az alapváltozat ott is letölthető az extrái nélkül - az előfizetés/vásárlás fejében telepítési és egyéb segítséget kérhetsz a szerződés értelmében.
Az előző írásomban említett cégek pedig egyszerűen azt kínálják, hogy a választott OOo, LO vagy egyéb nyíltforrású office csomagok használatát üzleti és nem karitatív alapon segítik.
Figyelembe véve a doktori titulusodat, tudnod kell, mi az a ceteris paribus összehasonlítás, így ezt nem fejteném ki jobban.
Igen sok munkámba került - ráadásul egy korábbi főnököm elvárása volt állásom megtartása fejében - a doktori cím, ami ma már a nevem hivatalos része. Ezen poénkodni khm. tiszteletlenség. És még enyhén fogalmaztam. Mellesleg 4 évig latint is tanultam a gimiben, és az országos latin tanulmányi versenyen harmadikos gimnazistaként az első 30-ban voltam. Úgy hogy félidőben beadtam, mert a további finomítgatás helyett siettem le Csepelre evezni a barátaimmal.sszességében akkor is az MS Office tartja mind a mennyiségi, mint a minőségi nívót
Kac kacaz, hogy valaki a világ 65-70%-hoz hasonlóan a Microsoft szoftverek mellett teszi le a voksát, még nem indok arra, hogy bevonjuk egy náci párhuzamba.
Lassan még rasszista, homofób, antiszemita is leszek?
Jé, nem is gondoltam volna.Vajon emlékszel-e még, hogy volt idő, amikor a böngészőpiacot 90% körüli arányban az Internet Explorer uralta. De csak azért, mert ez volt az arány, nem jelentette, hogy jó volt. Ha az lett volna és az maradt volna, ma nem zuttyant volna vissza 50% alá. Szóval hasznosak a számok, csakhogy bármit bele lehet magyarázni. Sajnos.
-
törölt tag
válasz
Nagy Gábor #61 üzenetére
Való igaz, a SENKI az költői túlzás volt, tekintve, hogy nem írtam pontosabban körül.
A felhozott tényekre annyit reagálnék, hogy a Novell linux-disztribúciójának piaci részesedése világszerte stagnál, itthon esik. A Lotus Symphony részesedése mennyi? Az ODT hamar szabvány lett. Igaz. És? Megfelelő befolyással elérheted, hogy az RTF legyen a szabvány, de senkit nem érdekel. Az érvelésed nagyrészt igaz, de mellőzi a valós felhasználási arányokat.
A könyvedhez annyit, hogy egyrészt az ilyet mért nem PDF-ben használod? Ha szerkeszteni kell: küldd már át azt a docx-et, hogy nálam is szétesik-e. Érdekes, mert a docx valójában egy zip fájl, benne egy xml-lel és egyéb komponensekkel. Nem lett véletlenül OpenOffice (alapú) szoftverrel szerkesztve, ami megborította az xml-t...?
A kéziratodnál használsz automatizált fejlécet-láblécet, tartalomjegyzéket, stílusparciálást, kereszthivatkozást, dinamikus tartalomlinkelést, egyéni szövegdobozt, automatizált tartalom- és ábrajegyzéket és makrókat? Mert ez csak pár dolog, amit mi vagy az ügyfeleink használnak és nem teljes értékűek OpenOffice alapon.
Support. Ingyenesen letölthető programhoz is ingyen vállalnak supportot? Mert ha igen, az zseniális. De szerintem csak szerződéses partnereknek, díjfizetés ellenében. Figyelembe véve a doktori titulusodat, tudnod kell, mi az a ceteris paribus összehasonlítás, így ezt nem fejteném ki jobban.
Végezetül: nem írtam, hogy az OpenOffice alap nem jó, vagy a formátuma nem jó, sőt, biztos van olyan, ahová ez a legoptimálisabb. De összességében akkor is az MS Office tartja mind a mennyiségi, mint a minőségi nívót. Ahogy írtad, a piacon előbb-utóbb minden a helyére kerül. Ugyanakkor a piacon mindig minden változik. A Microsoft 10 éven belül nagyot fog zakózni, mert a piaci innováció úttörői már nem ők. De egyelőre nem ez a helyzet, én pedig azért szólaltam meg, mert az, hogy valaki a világ 65-70%-hoz hasonlóan a Microsoft szoftverek mellett teszi le a voksát, még nem indok arra, hogy bevonjuk egy náci párhuzamba.
-
törölt tag
Köszönöm, odáig olvastam, hogy M$. Sem a véleménye nem érdekel, sem vitatkozni nem vitatkozom olyannal, akinek az informatika vallást jelent. Engem nem érdekel sem az MS Office, sem a LibreOffice, de a Windows sőt a Linux sem. Engem a tények érdekelnek, de úgy látom, hogy ezzel egyre inkább egyedül vagyok.
-
neduddki
nagyúr
HI!
na ako rkezd a proba, gyn eszembe: ismeros a heten meseli, hogy az office 07/10 supportalasaal rengeteg szopasuk volt a fehasznalok fele, felraktak a LO-t parancsiont atneveztek Word 2012-re, azota csend van es csak a dicseretk jonnek, hogy mijjen jo ez az uj word:- )
udv
neduddki
-
anulu
félisten
válasz
Nagy Gábor #61 üzenetére
Tisztelt dr. Nagy Gábor!
sokszor feltettem már a kérdést, de általában "gyomorból" kaptam rá választ, viszont úgy gondolom, hogy Önnek is feltenném: ha és amennyiben ennyivel jobb, olcsóbb és megbízhatóbb akár a Lotus Symphony, akár a Novell rendszer, akkor miért van az, hogy nem kapnak a cégek az alkalmon, manapság úgyis a költségcsökkentés a bűvös szó? miért hallom IT engineer ismerősöktől (outsource-olt infrastruktúrát felügyelnek, alakítanak, stb), hogy a náluk levő nagy cégek menekülnek a Novelltől és kész örömmel "zárják be" magukat a komplett MS infrastruktúrába (már aki eddig nem tette meg)?
Üdvözlettel,
anulu -
sh4d0w
félisten
válasz
Nagy Gábor #61 üzenetére
+1
-
Nagy Gábor
tag
válasz
#64791808 #56 üzenetére
Kedves Cerebellum!
Pár percig morfondíroztam, hogy válaszoljak-e - nem nekem címzett - leveledre, de végül mégis kénytelen vagyok alábbi soraidat kiigazítani. Írod:
Corporate környezetben SENKI nem használ ingyenes Office-alternatívákat, mert nem ütik meg a szintet, nincs support sem. Nekik kellene az MS office-szal OpenOffice-formátumokat használni? Az ipar a csúnya Microsoft termékét preferálja, és ez a nagyobb tudású, profibb szoftver, tehát ennek a fájlformátuma érdekes. Ha ezt nem tudja jól kezelni a LibreOffice, akkor a vállalati felhasználóknak eleve nem alternatíva, és a magánszemélyek számára is kevéssé. Ugyanis nem a befőtt teszi el a nagymamát. Amiket leírtam, azok tények.Vegyük sorra: az IBM és a Novell neve talán ismerős lehet. A Novell már évekkel ezelőtt indított egy áttérési projektet: Windows helyett Linux és MS Office helyett OpenOffice.org, illetve újabban LibreOffice (is). Az IBM OpenOffice.org alapon kidolgozta(tta) Lotus Symphony csomagját, amelynek 3.0 kiadása INGYENESEN magyar nyelven is letölthető. Nem csak kínálják, használják is, még ha nem is kizárólagosan. Szóval két SENKI cég a Te megfogalmazásod szerint.
Ami a "nincs support sem" megjegyzésedet illeti: Az említett két cégen és partnerein túl a Multiráció, az ULX Kft. és ha megkapirgáljuk, vagy egy tucatnyi további cég vállalja a nyílt forrású irodai csomagok teljes körű támogatását. Ezek is tények.
Írod, hogy "mert nem ütik meg a szintet". Milyen szintet? Most fejeztem be egy kéziratot - Szövegszerkesztési (alap)ismeretek címmel - ami már csak a lektorálásra vár, és megy is a kiadóhoz, ahonnan alapvetően elektronikus formában kerek 1000 forintokért lesz megvásárolható és letölthető. Amikor elkezdtem, az első 100 oldalban volt 98 ábra (kb 130 képfájlból összemontázsolva), a Word 2010 jóízűen belehalt, az írásképe rendszeresen szétesett, és a .docx változat 26 MB volt a merevlemezemen. Áttettem hát Writerrel ODT-be. Ugyanaz az anyag ugyanazokkal a képekkel 13 MB, és most, amikor készen lettem vele, 435 oldalon >800 ábra (>1400 forrásként használt képfájl), és együtt 52 MB .ODT fájlban.
Csak érdekességképpen jelzem, hogy 136 MB-ot foglalnak el a külön is archivált képfájlok.
A végeredményt a napokban nyomtattam ki, NEM dobta szét magát, mint a Wordben. Szóval nem feltétlenül a program, hanem esetleg a felhasználó, aki alkalmatlan, vagy aki nem tanította meg, mi mire való és mire nem.
Ma valóban a Word .DOC és .DOCX formátuma a legelterjedtebb, de hogy a legjobb lenne...
Eszembe jut erről a felvetésről, hogy ha 20 millió döglégy mondja, hogy a lószar jó, attól a véleményüket valahogy még nem teszem magamévá. Az .ODT előbb lett hivatalos szabvány, tehát a Microsoftnak is tennie kellene valamit ez ügyben, de ez már egy másik, sokszor lejátszott vita.Ami pedig az ipart jellemzi, az az, hogy előbb-utóbb minden a maga helyére kerül. Ha az irodák jelentős részében feleslegesek az MS Word extrái, akkor jó eséllyel előbb-utóbb egy vezetőben is felvetődik a csere szükségessége, egy olcsóbb vagy ingyenes megoldásra. Ha megnézed az IT-Cafe korábbi témáit, találni fogsz pár olyat, ami ezekkel (is) foglalkozik.
Mára ennyi. Üdv.
-
Carasc0
őstag
válasz
#64791808 #56 üzenetére
Üdvözlet!
A nagy iparok és vállalatok felhasználói szoftverei valóban M$ termékek. De azért wordwide szinten a serverek nagyobb százaléka linux alapokon fut.
Én még életemben nem használtam LibreOffice-t. Érettségizni, ECDL-t letenni vele tökéletes. Szerintem komolyabb dolgokra is képes. És azért a szabadszoftverek védelmében fogadjuk el, hogy M$ Office jóval előbb volt, mint szabad felhasználású Office. De azért fejlődik és ingyenes, és aki tud programozni még ki is javíthat benne funkcionális hibákat. Azért ha a Word összeomlik, annyit tehetek hogy küldök róla egy riportot. Azért ez a differencia nem egyenrangú és Libreoffice javára írható. -
anulu
félisten
válasz
#64791808 #56 üzenetére
köszönöm, hogy valaki értette, hogy miről beszélek / írok. az teljesen mindegy, hogy Micike a barátnőjétől kapott bajgli receptet miben pötyögi be. neki arra a Wordpad is bőven sok. munkámból fakadóan nagyvállalati környezetet ill felhasználást nézek és ettől nem igazán tudok elvonatkoztatni.
-
anulu
félisten
köszi a nagy betűvel írt nevem, de az kicsi
nem tegnapi a történet, és nem is arról szólt, hogy "hogyan konfiguráljam be a hangkártyám". a 90-es évek 2. felében szívem-lelkem beletettem a Wine tesztelésébe (hosszú hónapokon keresztül), na annak lett csúnya vége.
valóban, azóta sokminden változhatott. engem piszok nehéz vérig sérteni, de akkor sikerült.
-
törölt tag
Te viszont gusztustalan stílusban kommunikálsz, komám. Aki nincs egy véleményen veled, az gyűlölettel él, és a náci propagandaminiszterhez hasonlítod. Ez a leggenyább érveléstechnikai fogás: minősítsd az érvelőd és azt is burkoltan.
Hogy ON is legyek: a legtöbb ügyfelemnek LibreOffice-t telepítek, mert a writer levelet írni és a calc összeadni meg egy-két egyszerűbb függvényre tökéletes. Elég sok gond van vele amúgy menet közben. Továbbá komoly munkára, makróra, solverre, speciális formázásra alkalmatlan, ez meg tény. Valamint azért nem a saját fájlformátuma érdekes, mert nem az az ipari kváziszabvány. Corporate környezetben SENKI nem használ ingyenes Office-alternatívákat, mert nem ütik meg a szintet, nincs support sem. Nekik kellene az MS office-szal OpenOffice-formátumokat használni? Az ipar a csúnya Microsoft termékét preferálja, és ez a nagyobb tudású, profibb szoftver, tehát ennek a fájlformátuma érdekes. Ha ezt nem tudja jól kezelni a LibreOffice, akkor a vállalati felhasználóknak eleve nem alternatíva, és a magánszemélyek számára is kevéssé. Ugyanis nem a befőtt teszi el a nagymamát. Amiket leírtam, azok tények.
-
-
eternam
tag
Nézd Anulu, én is használok a linux mellett windowst. Mindkettőt jó operációs rendszernek tartom, és egy-pár nagyképű f@szfej miatt nem fogok megutálni egy komplett platformot. A te gyűlöleted már beteges. Esetleg megpróbálhatnál gyűlölet nélkül élni, hidd el neked is jobb lesz. Talán az is lehet hogy nem jó helyen kérdezősködtél, nézd meg itt a PH-n, vagy akár az ubuntu.hu-n a hozzászólásokat, és látni fogod hogy mindenki önzetlenül segít a másiknak. Csak hogy egy személyes példánál maradjak, amikor életemben először telepítettem linuxot, még azt sem tudtam hogy kell a vlc-t telepíteni és mint a tanár bácsi a hülye gyereknek, részletesen elmagyarázták itt a PH-n.
-
ViZion
félisten
Jó írás, igazán logout-on lenne a hely.
Távol álljon tőlem, hogy megvédjem anulu-t, volt már korábban is jópár szócsatánk. DE abban sajnos igaza van, hogy a közösség kissé felemás. Igen itt a PH!-n egyébként is jó a társaság, a linux topikokban is rengeteg a pro segítőkész ember. Sajnos a "dedikált" linux oldalakon vannak páran, akik a tudás oly magas szintjére jutottak, hogy a "szerencsétleneknek" már nem válaszolnak, vagy csak valami félmondatot, nem túl közösségépítő stílusban... Szal. nekem is vannak negatív tapasztalataim sajnos, nem is járok máshova sűrűn, ha PH!-n nem tudnak segíteni, akkor inkább külföldi fórumba írok.
-
válasz
kiskaktusz #46 üzenetére
Ezért írtam PS huszárt. A PS profi felhasználásra lett kitalálta, a Gimp otthonira (no offense, sarkítok). Ez az analógia hellyel-közzel megáll az Office esetében is.
eternam: nem fogom végigolvasni, mert lusta vagyok
, ezen viszont megakadt a szemem:
Az Ubuntu telepítésével és használatával egy közösség tagja lettem, illetve elindultam a függetlenedés felé az üzleties szellemű Microsofttól.
Mi a gond az üzleties szemlélettel? Gyerekek, piacgazdaság van. Azt azért hozzátenném, hogy amiért fizetek, azért jogosan várhatok cserébe valamit (support, megbízható működés, stb.), míg egy ingyenes szoftver esetében ez nem feltétlenül áll fenn. Miközben üzleti(vállalati) felhasználás esetén ez kiemelt fontosságú.
-
anulu
félisten
"A hozzáállásról van szó – a Linux-közösség hozzáállásáról és a magaméról."
leginkább emiatt gyűlölöm szívből. régi sérelmek, de eljutottam oda anno, hogy nem is akarom tudni, hogy milyen most a legendás "közösség".
csúnya történet, newsgroup-os anyázásokkal tarkítva. mindenesetre elkap az idegrángás, ha a "közösség" magasztalásáról olvasok.
-
eternam
tag
MS Office a legprofibb irodai programcsomag, és üzleti felhasználásra szerintem nincs alternatívája.
“Letettem a kőbaltát!
Ez egy szenvedélyes személyes vallomás! Arról szól, hogyan lettem dühödt géprombolóból elégedett számítógép-használó.
Szakíróként, fordítóként és egyébként is betűvető ember vagyok. Kézírásom alig olvasható macskakaparás. Így hát anno írógépen írtam. Visszatekintve, volt egy pozitívuma ennek: a nagyon korlátozott, vagy nagyon sok munkával járó javítási lehetőségek miatt átgondolt fogalmazásra, pontos munkára szoktatott.
Asztali számítógépet 1989-ban láttam először, egy újságíró kollégámnál, és szent borzalommal néztem. Tévényi monitor, fekete alapon zöld betűk, lapos billentyűzet... Persze hamarosan rákényszerültem én is az új technika, a számítógép alkalmazására. Közel ötven évesen, mindennemű tanfolyam, oktatás, segédlet és segítség nélkül.
Akkoriban a Word Perfect szoftver ment. Windowsnak, egérnek nyoma sem volt, hangosan zizegve ide-oda szaladgáló mátrixnyomtatók dolgoztak cikk-cakk papírra, anyagot másolni, átvinni fél irkalapnyi hajlékony floppyn lehetett. Na, de mire addig eljutott az ember! Mennyi anyag szállt el, mennyi munka veszett kárba, mennyi határidő került veszélybe! Micsoda önlegyőzésbe került olyan utasítást adni a gépnek, amelytől eltűnt a képernyőről az írás – viszontlátom-e valaha?
Mindenki a maga módján szenvedte meg ezt a korszakot. El kell ismernem, hamar kiderült, hogy az én gépészmérnöki agyberendezésem és egész habitusom szöges ellentétben áll az informatikusi gondolkodásmóddal, amely a számítógép elterjedésével párhuzamosan a világ egyik meghatározó tényezője lett. Ráadásul, talán nem egészen mérnökhöz illően, hajlamos vagyok érzelmi alapon közeledni jelenségekhez, bosszantó akadályoztatásra dühkitöréssel reagálni, és elpusztítani minden olyan szerkezetet, amely megátalkodottan nem akar működni. Ez már előrevetítette súlyos konfliktusok sötét árnyékát...
A kilencvenes években bejött a Windows. Felhasználóbarát felület, ikonok, egér, s a többi. Egy idill. Mármint ha valakinek informatikusi csavarra jár az esze. Akinek nem, az pórul járt. Még csak kérdezni sem lehet tőlük, mert válaszuk tökéletesen érthetetlen, egy másik világban élnek. Talán nézzünk meg valamit a Helpben? Aha... Annak a szövegét soha senki nem fésülte össze a gépen tényleg látható dolgokkal. „Nyomja meg az ilyen gombot...”, de a képernyőn „olyan” gomb van. Többször próbálkozik a felhasználó? Na, majd jól lefagy a gép, minek szívóskodik ez itt? Hibák tömkelege a rendszerben, jórészt azért, mert a Microsoft sorra hozta ki az új verziókat, mielőtt tisztességesen kidolgozta volna a régit – akkor is, amikor már rég piacvezető volt, Bill Gates pedig a világ leggazdagabb embere. És igen, felhasználói hibák sora, mert a Help bárgyú szövegeiből vagy a kapható irodalomból aligha lehetett értelmes dolgot kihüvelyezni. Eleve fordított szemlélet alapján íródtak: az van bennük, hogy nyomd meg ezt a gombot, és ez fog történni, nem pedig az, hogy ha ez a célod, akkor így meg így járj el. Arról pedig egy szó sincs, hogy mit tégy, ha nem az történik, amit prognosztizál a leírás.
Közbevetőleg: ennek két fő okát látom. Egyrészt a fordító nem tudja, hová kerül az adott szó vagy szöveg, így az nem is passzol. Ilyen dumák jelentek meg: „Végzetes kivétel történt”. Mi az hogy kivétel? Valamit kivettek valahonnan, vagy különleges helyzet jött létre? Örülök, hogy nem értem, mert ha érteném, elmebajos lennék. Másrészt valószínűleg sohasem ellenőrizték, hogy az adott leírás alapján elboldogul-e a hozzá nem értőnek feltételezett használó. Nos, ezúton üzenem Redmondba: nem boldogul.
Persze tudom, hogy a szegény vas nem tehet semmiről. Csak hát – nagyon szakszerűtlen módon – szeretem megszemélyesíteni a dolgokat, a számítógépet is úgy képzelem el, mintha egy élő személy, afféle inasom volna, holott a józan eszemmel tudva tudom, hogy a gép nem úgy működik, ahogy szeretném, hanem ahogy utasítom... Nos, képzeletemben a kandalló előtt üldögélek, és a következő jelenet játszódik le:
- Jean, kérek egy viszkit!
- Uram, nem találom az üveget.
- Ott van a kezében, legyen szíves tölteni!
- Uram, ehhez önnek nincs joga!
Ekkor „Hinnyeazanyád!” csataüvöltéssel talpra ugrom, heves mozdulattal felragadva és fejem felett szilajul megforgatva a tüzes piszkavasat, s Jean élete pusztán azon múlik, hogy tud-e elég gyorsan menekülni. De hogyan töltsem ki a dühömet, ha Bill Gates nincs a kezem ügyében? A gép látja kárát, hogy nem valósulhat meg ötletem, nevezetesen az, hogy naponta, nyilvánosan vérpadra kéne küldeni egy redmondi zsenit, akkor talán odafigyelnének, hogy ne hergeljék az emberiséget.
Apropó: van egy informatikai találmányom. Abból ered, hogy a tettlegesség előtt üvölteni szoktam a számítógépre: Anyád! ANYÁD! ANYÁÁÁD! Persze hasztalan. Nos, találmányom egy nagy piros, kiálló gomb a billentyűzet sarkán, ANYÁD felirattal. És ha megjelenik a képernyőn, hogy „Fájl nem található” (miközben ki van jelölve) vagy „Önnek ehhez nincs joga”, vagy „Más használja a fájlt” (ki a nyavalya használná, mikor egyedül vagyok), akkor tenyeremmel csak rácsapok az ANYÁD gombra, mint valaha a villamosvezető a csengőre, és ez a billentyűparancs űberel mindent, a gép azonnal, mindenáron végrehajtja a kapott utasítást. Nos, barátaim megvalósították, de persze csak félig-meddig: egy külön kis deszkalapon van a gomb, és megnyomásakor a gép pusztulására s Bill Gates megaláztatására utaló dolgok jelennek meg a monitoron. Odabent sajnos nem történik semmi...
Amikor, először türelmesen, majd egyre idegesebben próbálkozik az ember, és a gép egyre csak nyegle vagy ellenséges válaszokat ad, mi van a kezemben? Az egér. Az csattan egyre hangosabbakat az asztalon, majd az törik össze először. Vagy a billentyűzet, amely nálam eleve fura kissé, mert ahányszor használatba veszek egyet, kidobálom belőle az ártó gombokat: a nagybetű-rögzítőt, a Windows-ablakosat, az Insertet, mert ezek téves megnyomása bosszúságot okoz, hasznukat meg nem látom. Na, szóval a foghíjas billentyűzet: nem egyet törtem ketté a térdemen, volt, hogy keresztüldöftem a svájci bicskával, hogy az asztalban állt meg a hegye. Az asztal alatt álló gép kapott akkora karate-rúgást, hogy a leszakadt tápegység röptében elvitte a vincsesztert, egy laptopot pedig kettétéptem és összetörtem, mert mindig visszaugrott Times New Roman betűtípusra, amelyet utálok, mert ronda és rosszul olvasható, de persze a Microsoft ezt tette meg alapértelmezett betűtípusnak. Szóval akadt dolga a rendszergazdának, és nem véletlenül kaptam egy szép nagy kőbaltát születésnapomra – azóta is megvan, úgy elhelyezve, hogy mindig „lássa” a gép...
Hát így mentek, mendegéltek a dolgok néhány nappal ezelőttig. Amikor is egy barátom megjelent nálam, és hozzásegített egy Linux Ubuntuhoz. Ezt már azon írom.
Minden megváltozott. Tárgyilagosan el kell ismernem, hogy évek keservének árán nagyon sokat tanultam a Windows használatával, és ez megkönnyíti eligazodásomat a Linuxban – amelyre nyilván szintén hatott a Windows. A nagy változás tehát nem elsősorban tényszerű, hiszen egy operációs rendszerről, amelyet eléggé magabiztosan kezelek már a ténylegesen használt részeiben, áttértem egy másikra, amelyben még kissé bizonytalan kezdő vagyok. A hozzáállásról van szó – a Linux-közösség hozzáállásáról és a magaméról. Elismerve Bill Gates zsenijét hadd tartsam őt közellenségnek, mert agresszív üzletpolitikájával egy nagyon tökéletlen rendszert szabadított rá a világra, holott volt lehetősége nemesebb viselkedésre, nem kizárva az őrületes meggazdagodást. Steve Jobs valami olyasmit mondott, hogy nem irigyli a sikerüket a Microsofttól, mert azt – legalábbis részben – megérdemelték, viszont nem szereti őket, mert szart hoznak forgalomba. Márpedig ő tudta, mit beszél. Az én hősöm Linus Torvalds, aki önzetlenül közkinccsé tett valamit, ami ráadásul talán még jobb is. És hősöm mindenki, aki hozzájárul a fejlesztéshez. Nem az ingyenesség a fő, szívesen fizetnék érte, hanem a közösségi gondolkodás, amely megfelel az enyémnek: én is ingyen írok szegényebb online lapoknak, mert nem tudnának fizetni érte.
Az Ubuntu telepítésével és használatával egy közösség tagja lettem, illetve elindultam a függetlenedés felé az üzleties szellemű Microsofttól. Nagyon tetszik, hogy mindenre van megoldás, és azt könnyű is megtudni. Gyönyörűség, hogy híreket böngészve nem kapok percenként „A weblap lejárt” üzenetet, és hogy megszabadultam a minduntalan felugró biztonsági okvetetlenkedésektől. Persze hiányzik még ez-az, amit ott megszoktam, meg itt is vannak hiányosságok, például konfigurálni akartam a Thunderbird levelezőt, mire, érthetően, jelszót kért. Azt viszont nem árulta el, hogy általam kitalált, vagy valahonnan szedett jelszó legyen az, csak kiírta, hogy amit adtam, az nem megfelelő. A Súgóban persze 0 találat van a „jelszó” keresőszóra. Nem tragédia, lesz erre jó tanács.
Megváltozott a közérzetem, a hangulatom. Életemben először nem eleve gyanakvóan, rosszat várva, utálkozva ülök le a gép elé, hanem örömmel passziózom az ismerkedéssel és a berendezkedéssel – közel hetvenévesen. Távlati reményem, hogy egy szép napon lepucolom a Windows utolsó maradványát is a gépemről. A kőbalta már csak egy kellemetlenségekkel terhes korszak emléke, géprombolóból végül még gépkedvelővé válok!
2011. január
Karlovitz Kristóf"
-
Igazándiból a #16-os hsz-el összekapcsolva van értelme, és arra próbáltam kilyukadni, hogy az azért elég gyenge érv egy profittermelésre szánt szoftver mellett/ellen, hogy pénzbe kerül/ingyenes. Kicsit félreérthető voltam, bocs.
Csak mert ez az ingyenesség a vesszőparipája rengeteg embernek, de könyörgöm. Egy PS huszárt sem fogsz meggyőzni arról, hogy használjon Gimpet csak azért, mert az ingyenes. Az MS Office a legprofibb irodai programcsomag, és üzleti felhasználásra szerintem nincs alternatívája. Főleg nagy méretű adatállományok esetén, mint ahogy anulu is írta. Mondom ezt úgy, hogy minden nap használok a melóban Libreoffice-t, mert a főnököm túl skót ahhoz, hogy megvegye az MS Office-t. Kínszenvedés is vele a munka, ő is szidja, mint a bokrot. Persze az otthoni felhasználás más...
-
sing1ep1ayer
őstag
Tölthető a portable verzió is, szuper, ez gyors volt!
-
spirit007
senior tag
Dehogy nem.
Azért vagy itt...
Majd a tékozlóhomárra írd már meg a felháborodásodat, hogy :
"A 1.0GS Swift nem megyen gázolajjal és ezt hogyképzelik merazérhoggymegasztááán !"
Pont ennyire relevánsak a "hozzászólásaid".
Ja, a gyorsteszt majd komplex "ítéleteden" hangosan felröhögtem.
Szórakoztató vagy -de ne itt tedd pls! -
eternam
tag
lehet szidni, meg MS fanboy-ozni, állok elébe, de számomra továbbra sem alternatíva.
Tudod a hozzászólásodban az az apró szépséghiba, hogy a MS megoldása súlyos tízezrekbe kerül, ez meg ingyen van. Ráadásul a Libreoffice elérhető linuxra is, a MS Office nem. De tudod mit? Próbáld ki a Softmaker Office 2012-t, az minden formátumot hibátlanul kezel és most kapaszkodj meg, az összes létező platformra (Android, Linux, Windows, stb) elérhető. Nem is az a dolga a Libreofficenak hogy egy számára idegen formátumot jól kezeljen, hanem az, hogy a sajátját kezelje jól.
PS: Csak hogy idegesítselek, tegnap jelent meg a CS-Source a linuxos Steamra. :-)
Az édes jó anyukáját a PH-nak, írtam egy kisregényt, erre elérhetetlenné vált a PH. És ez mindig csak a Prohardver lapcsaláddal fordul elő, az egész interneten senki mással nem.
-
ViZion
félisten
Az csak egy ötlet, nem ilyen a felület... Viszont a KOffice, vagyis az utódja (nem tudom mi a neve hirtelen, mivel KDE-t nem használok...
) az ilyen, jobbra vannak a motyók, ami mondjuk nem hülyeség, wide monitorokon álló A4 szerkesztésre jó elrendezés.
Nagy Gábor: Jajj, elfelejtettem, h Önt kellett volna rögtön kérdezni
Én meg gugliztam, kipróbáltam pár dolgot, de instant kellett volna, szal. akkor feladtam... Hétfőn próbálgatom
Köszönöm!
Amúgy irodai dolgokra teljesen jó (OK, mi nem kapunk makrós mag mindenféle extrás cuccokat), kizárólag ezt használjuk, már a .... ööö nem is tudom hányas verzió óta.
-
Nagy Gábor
tag
válasz
Nagy Gábor #26 üzenetére
Ha már szerkeszteni nem tudom, mert pár másodperccel kifutottam az időkeretből, akkor hozzászólok.
Az előző levelemben megadott címen ínycsiklandó leírást találni, de momentán egyetlen letöltési vagy kontakt címet sem. Ha megtalálom a terméket vagy az alkotóit, közreadom az eredményt.
Találtam még egy általános címkenyomtató sablont hirdető oldalt, de ott sincs letölthető fájl.
Egyelőre. -
Nagy Gábor
tag
Kedves ViZion!
Írod: ...calc-ból etikettre hogy a viharba lehet nyomtatni? Illetve Writer-ből akartam, mint M$-office-ban, de nem akarja...
Remek sablonokat lehet letölteni az OOo/LO pároshoz, amelyek között címkenyomtató is van. Például ez:
[link]Ha alaposabban körülnézel, jó eséllyel továbbiakat is találsz, vagy ha nem pontos a méret, akkor testre szabhatod.
-
n00n
őstag
Ezt értettük az előző hozzászólásodból is. De az a kérdés tudsz mutatni ilyen fájlt, amiben nincsenek kényes adatok? Én is kipróbálnám, mert a cégnél semmilyen dokumentum nem öli meg a LibreOffice-t, pedig van pár több száz oldalas kimutatásunk táblázatokkal, kereszthivatkozásokkal. Félre ne érts, hiszek neked. Csak tökre megnézném a saját szememmel is.
-
L7wy
őstag
-
.mf
veterán
Sajnos továbbra is túl elterjedtek ezek a formátumok ahhoz, hogy meg lehessen kerülni őket. S a kompatibilitás pont itt a leggyengébb.
Én mondjuk ezt nem az OO-nak / LO-nak rovom fel hibaként, hanem az EB és mindenféle versenybírósági hatóságnak, amik nem kötelezik vagy a szabad formátumok használatát, vagy pedig a MS-ot arra, hogy megnyissa ezeket a formátumokat. Jelenleg ugyanis ez a verseny nem a fícsörökről és árról szól, hanem szimplán arról, hogy MS fájlokat rendesen menteni csak az ő termékeikkel lehet, így labdába sem tudnak rúgni. -
ViZion
félisten
Így igaz. Messze nem tökéletes, de az árát megéri
Ennyi pénzért teljesen jó, főleg a saját formátumával. Persze vannak bajok (pl. etikettet nem tudok címezne vele, M$ wordből pár klikk), de amennyit mi használjuk, arra kár lett volna 3 gépre megvenni az office-t.
Korábban a táblák újraszámolása szívatós volt, de jött a frissítés, megoldották. Amik most belekerültek a jórésze engem nem érint, de nem is az számít, hanm az a fő, hogy fejlesztik, javítják. Majd ha ez is jobb lesz ~25 évesen -
anulu
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az ilyen exotikus formátumokból, mint a docx vagy pptx nincs egy olyan fájlod, amit mi is megnézhetnénk? Tehát valami ami nem tartalmaz kényes infót, de hibát csinál vele az LO.
Csak a kíváncsiság hajt, a környezetemben meg senki nem használ ms officet, főleg nem ekkora nagy fájlokkal.
-
Lehet már normálisan rögzíteni az ikonokat a Windows 7 tálcára? Csak mert az előző verzióknál ez nem működött. Sem pedig az új dokumentum nyitása tálcaikonról. Bármelyiket is rögzítettem le, egy ikonban futott mindegyik, amiből szintén nem lehetett újat indítani.
-
anulu
félisten
gyorsteszt alapján: sokkal jobb, mint az előzőek, de még jelentősen távol van attól, hogy komoly munkára fogható legyen. amiket tapasztaltam:
- docx-be ágyazott táblázatok össze-vissza jelennek meg, megnyitástól függ, hogy éppen szerkeszthető-e vagy sem
- pptx-be ágyazott videótól összeomlik az egész program, youtube linkkel nem tud mit kezdeni
- xlsx-ben (1000 sor, 40 oszlop) lekérdező makróba belefagy.pozitívum: sokkal gyorsabb lett, mint az előző változatok.
lehet szidni, meg MS fanboy-ozni, állok elébe, de számomra továbbra sem alternatíva.
-
banhammer
veterán
válasz
sing1ep1ayer #6 üzenetére
1-2 nap és kijön.
-
anulu
félisten
hazaerek es indul a teszt a megszokott doksikkal. az elozo LO valtozatok csunyan elvereztek.
-
sing1ep1ayer
őstag
Tűkön ülve várom a portable verziót.
-
.mf
veterán
"•jobb interoperabilitás a DOCX és RTF dokumentumokkal "
Nem tudom, mennyivel jobb, de még továbbra sem tökéletes. Meg úgy az egész MS-os fájlformátum-társaság továbbra is egy nagy fájó üszök. Kb. egy hónapja a 4.0 RC-ben próbáltam egy pptx-fájlt szerkeszteni és pptx-ként visszaküldeni, az eredmény katasztrofális volt, teljesen szétesett, betűméret, behúzás, szövegdoboz méret és elhelyezés, stb...
-
ViZion
félisten
-
banhammer
veterán
Jöhetne már az Androidos verzió.
-
vince
őstag
Ez jó hír, le is kapom gyorsan (torrentről, mert a weboldal érthető módon jó lassú). Bár nincs infó róla, remélem tud már inkrementális frissítést és egy-egy újabb verzió megjelenésekor nem kell újratelepíteni a teljes alkalmazást
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Nintendo Switch Pro Controller (19000 Ft / db)
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest