- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
moonman
titán
-
elistvan
őstag
És a külön telepíthető rocket dock alkalmazás? Rak a képernyő tetejére egy forgószínpadot, ott megjelennek az ikonok nagyban, a jobbra balra nyíllal lehet görgetni, közöttük. Pofás is, és fel is szabadítottuk a sok felesleges ikon helyét az asztalon. A gyors indítást tényleg remélem nem piszkálják, gyakorta használom.
-
Ringman
félisten
Akkor elnézést, pontosítok:
a kihasználtság látszatát kelti
egyébként nálam most a jobb oldalon van a taskbar, jelenleg 22 alkalmazás van nyitva/rögzítve vegyesen, (nem kell görgetnem) - van olyan alk. amiből több van nyitva, pl 2excel, 3 word, stb - + 12 ikon a notificaton area-n.
bocs az angol kifejezésekért, nálam nem magyar win7 van fent.
-
Kormi76
aktív tag
Hát jó, ez azért két véglet.
Meg azt se mondd, hogy a csempékről ugyanazt eléred, mint arról a zsúfolt asztalról. Nyilván sokkal letisztultabb, ezt aláírom, de az asztalt is rendben lehet tartani. Nekem sincs több 2-3 ikonnál, ami gyakran kell az pinnelve van, a többit - mily meglepő - elérem a start menüből, vagy beírom a kis keresőjébe. Így is rend van, nem kell csempe hozzá, csak egy kis rendszeretet. Ettől függetlenül az élő csempék tényleg többet nyújtanak, de gadgetekkel egy üres asztalon ez is megoldható lenne részben akár ma is. Viszont szerintem csúnya, ez a WP7-féle design nem a szívem csücske, de ha tabletem lenne, biztos örülnék neki.
-
pzstm
titán
válasz
Realradical #169 üzenetére
annyira azért még nem vészes a helyzet
-
pzstm
titán
válasz
Realradical #160 üzenetére
BETA még nincs, Developer PReview van. Dedikált Win8 topik is van már
[link] -
Depression
veterán
Legyen akkor relatív. Nekem azok, amiket mutatsz a hatalmas kategóriába tartoznak. Valószínüleg túl közel ülök a monitorhoz, de ezeket nem fogom megkedvelni.
Persze addig nincs baj, amíg nem vagyok rákényszerülve a váltásra (tehát teljes értékű marad a win7 directX terén is), illetve úgy, hogy visszaállítható a sima asztal. (a start menü szerepe továbbra is a kikapcsolás marad).
Nem hőbörgök, csak olyan furi, hogy ez az első olyan win, ahol nem érdekelnek a fejlesztések, és nincs kedvem bétázni sem. -
moonman
titán
válasz
Realradical #160 üzenetére
azért mindenképpen mutatósabb, mint ez
és ugye ezek nem statikus ikonok, hanem jön-megy rajtuk mindenféle információ, tehát csomó mindenről már azzal értesülsz, hogy leülsz elé és nézed.
béta még nincs egyébként.
-
moonman
titán
válasz
Depression #157 üzenetére
-
moonman
titán
persze, de a disk format-nak miért is kéne változnia? legalább visszafelé kompatibilis, de attól, hogy más formátumban tárolná a fájlokat nem lenne jobb, csak másabb.
a lényeg a funkciókban van, az pedig jól látszik, mennyit fejlődött. csak egyetlen példa: XP-ket még rendszeresen defragolni kellett, a Win7-emet még az életben nem töredékmentesítettem és két és fél év után is 3% töredezettséget mutat, miközben semmit nem lassult.
-
Depression
veterán
Játékon és böngészőn kívűl mindent total commanderből indítok, az alapértelmezett program beállítása után.
A start menü a kikapcsoláshoz kell.A csempék a 24''-os monitoromon már nem nyerőek. Vagy túl nagyok, vagy túlságosan szétszortak.
-
Kormi76
aktív tag
Nem akarok belefolyni, meg nem is lényeges, hogy hányas verzió, de az általad linkelt cikk is leírja, hogy "v3.1 on-disk format is unchanged from the introduction of Windows XP". Azon belül az újabb funkciók miatt kezdték 6.1-ig számozni, de a lényeg változatlan 2001-óta, ami azért 10 év. Nekem ez jön le belőle.
-
Kormi76
aktív tag
Ironikusan értettem, én veled értek egyet.
Viszont azt figyelembe kell venni, hogy az MS egy profitorientált cég, ami elsősorban azt tartja szem előtt, hogy minél több emberhez eljuttassa a terméket, ehhez pedig az kell, hogy a lehető legegyszerűbb legyen. Viszont a túlzott leegyszerűsítésnek meg van egy ára, ami a felhasználói tudatosság hanyatlásában, ezáltal a kártevők térnyerésében mutatkozhat meg. Ezt elkerülendő még erőteljesebben oda fognak figyelni a biztonsági résekre, ami összességében mindenkinek jó, annak is aki tudatosabb, és esetleg filmnézésen és Facebookon kívül másra is használja a gépet.
Talán a legjobb egy Windows Lite lenne, amiben lehetne bőven látványelem, meg funkcionális ultraminimalizmus, és tényleg csak alapvető multimédiás és közösségi szájtos-emailezős tevékenységre lehetne használni, és mondjuk negyedannyiba kerülne, mint egy tejlesértékű Win. Hogy igény lenne-e rá nem tudom, végül is most is ebbe az irányba haladunk, minden másra ott a Linux vagy akár sokak szerint munkára kiváló Mac.
-
priti
addikt
Haladunk? Végülis igen, haladunk a felhasználói tudatosság csökkentésének irányába és nyílik az olló.
A "fejlődés" (ami túlnyomórészt változás és nem bővülés) az egyik oldalon a file szintű tudatosság (ami a minimumok minimuma és igenis felhasználói szintű ismeretanyag) további csökkenéséhez vezet a másik oldalon meg BIOS rootkitekhez vezet. Tényleg tök jó, hogy a valóságra teljesen vak felhasználókat nevelünk ki és így várjuk el a szakembereinktől, hogy százával tartsanak üzemben számítógépeket egyedül. Majd ezek után még a használható szakembereket is megtizedeljük azzal, hogy olyan hardvert készülünk gyártani, amin a Linux el sem indul BIOS rootkit védelem címén. -
obligat
senior tag
mellesleg mindegy mit találnak ki, meg kell szokni.
soha nem lesz olyan, hogy a teljesen kezdőnek nem kell elmagyarázni, mit merre talál, egyszerűen nem tudnak logikus menürendszert csinálni. ami szerintem logikus, az egy kezdő szemében csak rutin,és igaza van. -
obligat
senior tag
nagyon egyetértek. google toolbar, chrome a google-től, ask toolbar, bing toolbar, legyen-e a kezdőlapom xyz.html?, akarom-e a farkam növeszteni, egyek viagrát még zsíroskenyérhez is, és ezek csak a szalonképesebb motyók, amiket "elrejtenek" a telepítőkben.
a legnagyobb fájdalmam még mindig az, hogy egy uninstall után, ablakos rendszerben több szemét marad, a lemezen(könyvtárszerkezetben) és a registryben, mint vihar után a vágóhídon.
épp ezért bármilyen win egy nagy béta marad a szememben. -
Kormi76
aktív tag
Ez jó ötlet!
De nyilvánvaló, hogy abban van változás, ami minél látványosabb, ami hasznos is lenne esetleg, növelné a funkcionalitást, az ma már nem menő.
Anno még a vista (longhorn) idejében volt szó a WinFS-ről, azóta is NTFS van. Win8-ban vajon lecserélik a több, mint 10 éves fájlrendszert? Legalább start menü helyett lesz egyszerű kereső, nehogy valaki eltévedjen a rengeteg funkció között, végül is haladunk-haladunk.
-
priti
addikt
válasz
Cathfaern #142 üzenetére
Egyszedrű megoldások:
Mibe tartana multilanguage minden ablakot úgy hívni, hogy valami ragadjon is a júzerre? Fáj kiírni az exe file nevét kiterjesztéssel?
Például ablak neve:
Lemezkezelő (diskmgmt.msc)
Kit zavarna a zárójeles rész? Nem fér ki? Jajj nemár. Legközelebb már elég lenne egy win+r gyorsgomb meg a filenév. Máris nem kell hatszáz gyorsindító, meg kereső meg még ne adj Isten tudnám is a 26 emelet mélyen lévő ablakról, hogy az mi a fenét hív meg és nem kéne guglizni. Fáj kiírni ? Nem fér bele a költségvetésbe egy "szakértői nézet" vagy hívják ahogy akarják, nem? Nem kell hogy alapértelmezett legyen, jajj Isten ments, nehogy sérvet kapjanak, de legalább elérhető opcióként meg lehessen jeleníteni. Nagy kérés? ...és ez senkinek sem jut eszébe. A kereső is hatékonyabb lenne, ha nem lennél rászorulva a nyelvi csomagra, mert ha erre keresel hogy "rejtett fájlok" máris megszokod a ráutaltságot... Ez így totál rossz írány, olyan generáció fog ebből kinőni... -
moonman
titán
válasz
Johnny Cage #143 üzenetére
"és mibe telik újra ráállni? 0.2 másodpercbe?"
ha nullára vetted, akkor teljesen mindegy, ha nullánál lassabb vagy, megszívtad.
-
Realradical
őstag
Megszoktam a start menüt. R.I.P. hiányzoni fogsz.
-
Johnny Cage
addikt
válasz
Cathfaern #142 üzenetére
"Ennél sokkal egyszerűbb és racionálisabb megoldás, hogy egy menübe kell keresgélni, amit alapvetően nem is az én elveim szerint rendez be, hanem nekem kell átrendezni, plusz időnként karbantartani."
egyrészt nem a gyorskeresőt kritizáltam, hanem az előtte megjelent "újításokat", pl. az XP alapbeállított, újrastruktúrált start menüjét (ami csak bonyolultabb lett, jobb nem). a kereső konkrétan az első hasznos újítása a start menünek a win95 óta. magánvélemény volt, hogy én gyorsabb vagyok a saját beállítású mappastruktúrámmal, tallózva. (de mi van akkor, ha teszem azt nem tudod, hogy pontosan mit keresel? egy kaotikus mappakáoszt kell végigpásztáznod.. én ennek az elrendezését okosítottam volna meg valahogy. biztos vannak okos emberek a microsoft-nál, akik ki tudtak volna találni erre egy - legalább - félautomata megoldást. emellett simán elfér egy smart-kereső.)
ha például bevezették volna a programok címkézését és telepítéssel automatikusan kategorizálva lennének a programok, jóval átláthatóbb struktúrája lenne a start menünek. emellett még bőven elfér(ne) a keresősáv is.
"Ezen felül még fellép a moonman által is említett becsukódós probléma."
és mibe telik újra ráállni? 0.2 másodpercbe? mindegy, ez egy felesleges vita, szerintem nem mondunk ellent egymásnak, mert a keresőt én is hasznos dolognak tartom. (az az én egyéni preferenciám, hogy szívesebben tallózok egérrel egy átlátható mappastruktúrában, mint gépelgetek.. pl. ha hirtelen nem jut eszembe a pontos neve annak, amit keresek, tallózással akkor is gyorsan megtalálom.)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Johnny Cage #139 üzenetére
soha nem a legegyszerűbb, legracionálisabb ötleteket választják
Így van, hisz nem a legegyszerűbb megoldás, hogy engem halál nem érdekel, hogy az adott menüpont, vagy program hol van a gépen, hanem tudom mit keresek, ezért beírom a nevét, és a gép előteremti nekem (mindegy honnan).
Ennél sokkal egyszerűbb és racionálisabb megoldás, hogy egy menübe kell keresgélni, amit alapvetően nem is az én elveim szerint rendez be, hanem nekem kell átrendezni, plusz időnként karbantartani. Ezen felül még fellép a moonman által is említett becsukódós probléma.Korábban írta valaki, hogy Win7-ben talál vezérlőpultban egy beállítást... megmondom őszintén, nekem Vista óta fogalmam sincs, hogy melyik beállítás helyileg honnan érhető el, mégse volt sose problémám ebből. Ugyanis egyszerűen elkezdem gépelni a start menübe, hogy pl. "rejtett fájlok", és máris egy kattintásra elérem a konkrét beállító ablakot. Nem kell végiglépkedni, hogy pl. vezérlőpult -> rendszer -> advanced fül -> stb stb stb.
-
moonman
titán
válasz
Johnny Cage #139 üzenetére
"vannak apró trükkök, hogyan gyorsítsd a tallózást start menüben (pl. a showmenudelay=0) és villámgyors leszel"
pedig nem véletlenül van gyárilag 400 milliszekundumos késleltetés, ugyanis ha véletlenül rossz helyre mutatsz, már össze is zuhant a menüszerkezet és kezdhetsz előröl tallózni, míg eredetileg pont annyit vár, hogy az ilyen hibákat egy automatikus mozdulattal korrigáld. ez sokszor fel sem tűnik, de pont ezért jó.
-
Johnny Cage
addikt
én kiválóan elvagyok a win95/98 klasszik start menüvel/tálcával/gyorsindítós eszköztárral. puritán, egyszerű, átlátható. + vannak apró trükkök, hogyan gyorsítsd a tallózást start menüben (pl. a showmenudelay=0) és villámgyors leszel (sokkal gyorsabban ráállok a keresett programra, mint ahogy begépelném). persze én abból indulok ki, hogy csak és kizárólag azokat a programokat vagy parancsikonokat hagyom meg start menüben, amire tényleg szükségem van, de nincs szükségem rájuk olyan gyakran, mint egy browser-re vagy e-mail kliensre (mert azoknak a gyorsindításban a helyük). minden más szemetet, uninstall-ra mutató parancsikont, dokumentációt, felesleges hülyeségeket, amit a vezérlőpultból (programok telepítése/törlése) vagy a vinyóról ugyanúgy elérek (vagy soha nem kattintok rá, pl. tegye fel a kezét, aki license dokumentációkat olvasgat), törlöm, mert csak teleszemeteli a start menümet.
ezt a menüt lehetett volna egy olyan irányba fejleszteni, hogy pl. címkézni a feltelepítendő programokat, hogy a start menü automatikusan kategorizálhassa őket.. olyan nagy science ez, hogy senkinek nem jutott eszébe a microsoft-nál? esetleg tanítható kategorizálás? teljesen logikus funkció, rendet tenne a kaotikusan, random elhelyezett program mappák között. de a microsoft valamiért mindig inkább a felesleges újradizájnolás mellett döntött, amitől a start általában csak átláthatatlanabb lett és nem jobb.. ez a baj az ilyen nagy volumenű prodzsektekkel, hogy kutatásokra, statisztikákra, focus group-ra alapoznak és soha nem a legegyszerűbb, legracionálisabb ötleteket választják.
persze, van egyfajta nyomás a microsoft felé az újításra, csak pont arrafelé népszerű ez a szlogen: if it ain't broken, don't fix it.
-
priti
addikt
A legnagyobb baj, hogy ezzel elérték, hogy igazából már nem is érdekel, hogy éppen hová tették. Gondoltam tojni rá, igen ám, csak aztán ha ne adj Isten érintőkijelző elé kerülök akkor meg jön a világégés, mert ott pöcsölök, mint aki most látja életében először a számítógépet. Szóval tele a répa, mert a végén csak kénytelen vagyok szocializálódni és dodzsemre váltani, de bazira nem akarózik.
-
priti
addikt
Utálok abba fektetni energiát hogy ugyanott tartsak, ahol egyszer már tartottam. Én ezt hátráltatásnak élem meg. Illetve mi a hátráltatás, ha nem ez?
Aki meg egy adott funkcióról nem is tudott tájékozatlansága miatt, mivel nem fektetett bele energiát, hogy utánanézzen az persze értem én, hogy nem neheztel, csak annyit mond, hogy "Jé ilyen is van? Tök jó." és jó is, marhajó, csak nekem miért kell időt szakítanom arra, hogy megtaláljam azt a helyet, ahol a vonatkozó funkció egy átlagos júzernek kényelmes? Nyilván csak akkor fordulhat elő hogy valaki valamit nem talál ha csak grafikus felülethez van kapcsolva az ismerete, ami élből béna megoldás.Megmondom neked őszíntén, hogy a "control userpasswords2" futtatásával tudom elérni "A számítógép használatához jelszót és felhasználónevet kell megadni" jelölőnégyzetet tartalmazó ablakot, mert a win7-ben kb. 2 percen át kerestem és a fax-om tele lett azzal, hogy nem találom hol van ez a nyomorék ablak. Én vagyok a hibás tudom, de már szénné idegelt az évek során az, hogy mindig mindent át kell pakolni máshová és már képtelen vagyok tolerálni. Elegem van belőle és nem csak nekem. Pontosabban az dühít igazán, hogy a lusta dögje egyre jobbnak éli meg én meg, aki foglalkozom vele néha-néha meg szívásnak élem meg az új verziót. Nem igaz, hogy nekem nem lehetne segíteni egy kicsit. Hívjanak power júzernek tojok én rá, nem vagyok sértődős.
-
moonman
titán
ezzel a "gyakorlott felhasználó" dologgal mindig úgy voltam, hogy ha valaki power usernek gondolja magát, akkor viselkedjen is úgy és talája fel magát. minden funkció elérhető, csak úgy, hogy a kezdőknek/bénábbaknak is könnyebb legyen.
vicces, hogy egy-egy nagyobb változásnál mindig az ún. "power" userek sírnak a leghangosabban.
-
priti
addikt
Nem vagyok pedagógus, így nem tudom mérni, hogy a soraim vajon milyen szövegértelmezési problémákat válatanak ki valakiben.
A tény az, hogy sokkal kevesebb figyelmet, pontosabban figyelmességet kapnak a gyakorlott felhasználók, mint a totál kezdők, akiknek a feneke ki van nyalva. Nyilván az utóbbi csoport a nagyobb lélekszámú így a profitorientált piaci világ őket preferálja, de szerintem nem szarnák össze magukat, ha következetesen tartanák magukat egy rendszerhez amibe bárki bármikor be tud kapcsolódni és magáévá tudja tenni így válva profi szofvterkezelővé és az így megszerzett háttértudása biztos hogy működik függetlenül attól, hogy milyen programverzió előtt ül. Ahogy egy játékszoftverbe bele tudják tenni a billentyűzetkiosztást úgy egy operációs rendszernek is lehetne legalább ennyi támogatása, főleg hogy egy txt file nem kerül semmibe. Van? Nincs. Úgy kell kikutatni ezeket, mint egy szakdolgozat háttéranyagát, nonszensz. A két tonna licenc ami terjedelemben lazán lenyom egy Rejtő regényt bezzeg mindenhol ott van az arcodban azonnal. -
priti
addikt
Látom csak személyeskedés maradt érvként, de ha megfeszülsz is igaz, hogy a felhasználók többsége képzés nélkül használja a terméket így a szokásaik alapján fejleszteni marhaság. Ha ebben a rendszerben fejlesztenék az F1 autókat mind automata váltós dodzsemautóvá válna. Most vagy van F1 és építünk versenyautót a pilótáknak vagy csak dodzsem van és mindenki pilóta születésénél fogva. A Microsoft az utóbbit választotta.
Ellenérvként dobj egy listát az összes XP óta következetesen elérhető gyorsgombokról a win8 dobozába, mint például a win+r = futtatás. Én nem láttam benne ilyen listát. -
banhammer
veterán
Start menüt akarok!
-
moonman
titán
nem azért lesz siker, mert nekem tetszik, hanem azért, mert tizen x/húsz éves tapasztalatuk van felhasználói felület fejlesztésben és ennyi idő után nagyjából átlátják a felhasználói igényeket, főleg úgy, hogy elég komoly telemetrikus rendszer van beépítve minden termékükbe.
ha látszik, hogy említésre méltó igény jelentkezik a régi felület megtartására, vagy az új módosítására, akkor úgyis meg fogják csinálni, mert akármilyen furán hangzik, nem a felhasználók ellen dolgoznak, hanem értük.
-
Воланд
titán
Konkrétan azért tettem fel a kérdést, mivel te azt írtad, hogy erre a változtatásra nincs igény (ki is emeltem), holott ott vannak a statisztikák.
"Ez a statisztika egyáltalán nem biztos hogy reprezentálja a windows felhasználókat"
Akkor mégis miből induljanak ki, ha nem az általuk begyűjtött adatokból?
"Ezt most le akarják butítani."
Ezt nem mondanám, még a dev preves változat is használható, elsősorban a keresés miatt, de azt aláírom, hogy a kezelése (egérrel) körülményes még.
"Attól, hogy nem tetszik, még leírhatom a véleményem? Vagy csak olyan írhat ide, akinek tetszik? Én se piszkálom azt, akinek tetszik."
Hol piszkáltalak
Véleményem meg itt olvasható.
-
Kormi76
aktív tag
Igen elolvastam. Van egy statisztikájuk, hogy kevesebbet használják bizonyos dolgokra a startmenüt. Ez a statisztika egyáltalán nem biztos hogy reprezentálja a windows felhasználókat, mert vagy be van kapcsolva, vagy nincs az adatküldés, vagy van internet a gépen, vagy nincs. De tegyük fel, hogy mégis. Ez tehát azt jelentené, hogy az emberek nem elégedettek a startmenüvel? Lehet, hogy az adott funkciót elve kevésbé használják. Lehet, hogy más funkciókra ugyanúgy a startmenüt szeretik használni legtöbben. Én is sok mindent nem a startmenüből érek el, de jól használható, ha valami ritkábban használt dolgot akarok megkeresni, mert rendszer van az egészben. Van, amit elsősorban a startból érek el.
Nem az újítással van bajom, hanem szerintem olyasmit újítanak meg, amire semmi szükség, mert tökéletesen funkcionál. Az Xp startmenüje után kifejezetten tetszett ez az újfajta megoldás. Ezt most le akarják butítani. Ez az ami nem tetszik.
Attól, hogy nem tetszik, még leírhatom a véleményem? Vagy csak olyan írhat ide, akinek tetszik? Én se piszkálom azt, akinek tetszik.
Amúgy hagyjuk ezt a no offense-t, ha nem szánod annak, ne írj ilyen bejegyzést, vagy akkor vállald fel, hogy offense. Nem kell szégyellni, ez egy eszmecsere: vélemény, ellenvélemény ütközik. Mondjuk a tidében nem látok véleményt, de ez más kérdés.
-
Kormi76
aktív tag
Mert ha valami neked tetszik, akkor az már biztosíték a tuti sikerre, hmm?
Nem csak nekem, másnak sem tetszik, hogy a jól bevált dolgokat "innováció" címén eltörlik, és újra meg kell szokni egy rendszert. Amit csinálnak arra nincs felhasználó igény, hanem ők HISZIK, hogy van rá. Vagy neked eszedbe jutott, hogy de rossz ez a W7 start menü, le kéne cserélni? Ezek látszatfejlesztések, hogy mégis lássa a felhasználó, hogy valami pluszt kap a pénzéért. Közben máz az egész.
Ha valaki munkára használja a gépet, annak igenis hatékonyságcsökkentő, hogy mindig kényszerből meg kell szokni valami újat (lásd office). Úgy vannak vele, hogy hiába vált be neked a régi felület, akkor is jobb lesz neked az új, ha akarod, ha nem. Idővel persze mindenki megszokja, de azért ez távol áll az igények kielégítésétől.
Valódi "kényszer" nincs, de ha nem akarod, hogy biztonsági kockázatnak legyen kitéve a géped, és szeretnéd a legújabb programokat is használni, akkor muszáj váltanod az újabbra, főleg pl. ha a céged vált helyetted.
-
priti
addikt
válasz
Cathfaern #29 üzenetére
Teljesen rossz irány ez a keresős dolog és az általatok lentebb jóságnak értékelt "kutatás" is. Moonman szerint nincs hátránya csak előnye. Nevetséges. Nagyon nem értek egyet. Az emberek nagy része azt csinálja, ami kényelmes. Persze. Csak a kényelem sokkal közelebb áll a lustasághoz, mint a hatékonysághoz. Szakmailag nem ad releváns választ egy szoftver hatékonyság szempontjából is helyes fejlesztési irányára a tömeg (jellemzően rossz) szokásainak vizsgálata. Valamit elkészítünk rossz struktúrával, majd a felhasználói szokások alapján fejlesztjük. Egyszerű hasonlattal élve oda vezet ez az egész folyamat, hogy funkcionális analfabéták olvasási szokásai szerint írnak az írók könyvet.
Mit hozott a kereső? Az embereknek végképp fogalmuk sincs mi van a gépükön, bele sem néznek, nincsenek tisztában a valódi tatalommal, mert a fenekük alá van pakolva egy kényelmes megoldás. Senkit semmi nem érdekel, mert a tengernyi szemét között majd kidobja a kereső. Lázad bárki amiatt, hogy a segédprogramok telepítőjében alapértelmezett állásban ne lehessen bepipálva egy másik program feltelepítése? Nem.
Én például utálom, hogy a 15 "tovább" ablakot nyit egy pár megás semmi és egyesével végig kell alaposan néznem az összeset és kiszedni 10 pipát különben teletelepíti a gépem mindenféle kéretlen szeméttel, feltart és hátráltat, de kisebbségben maradok, mert a többség észre sem veszi , hogy mivel és mikor telepített fel valamit hála a keresőnek. Köszönöm Microsoft. -
spirit007
senior tag
válasz
dajkopali #65 üzenetére
"ha ez a téma előkerül, mindig arra gondolok, hogy itt nem informatikai, hanem inkább generációs problémáról van szó"
Pontosan!
Tudod vannak akik kaptak nevelést:
- otthon, következetesen
- vannak akik az utcán nőttek fel - következményekkel
-és vannak a digitális világban felnövők - következmények nélkülJózan ésszel látható, az első kettő után mekkora a szakadék
-
-
ddekany
veterán
válasz
Cathfaern #107 üzenetére
Nem tudom kipróbálni, hogy egyedi-e, vagy csak ennyivel gyorsabb mások gépe vagy ennyivel kevesebb cucc van fenn nekik, vagy ennyivel lassabbak a "reflexeik". De viszont azt már megszoktam, hogy ha valamivel gond van, akkor fórumokon mindenkinek működik, de ha valós gépeket találok, akkor meg mindnek pont az a gondja mint nálam... Ez valami transzcendens jelenség, nem tudom megmagyarázni, de mindennel ált. ez van.
-
moonman
titán
válasz
Johnny Cage #111 üzenetére
azt ugye tudjuk, hogy a menüt a userek 0,002%-a szabja ennyire testre, de még így is végig KELL tallóznod az egészet, ha hozzá akarsz férni a programhoz, ahelyett, hogy leütnéd a zászlós billentyűt és beírnád, hogy "jaa"
-
Egon
nagyúr
válasz
dajkopali #63 üzenetére
Erre csak két dolgot mondanék.
1. Nehezen tudom elképzelni (hiszen a saját szememmel látok egy tucat ún. "tömegfelhasználót" nap mint nap), hogy az egyszeri júzernek a gépelés kényelmesebb lenne, mint az egerészés. Az egyszeri júzer úgy böngészik, hogy szinte nem nyúl a billentyűzethez, csak kattintgat. Amikor befejezi a böngészést, és elindítana valami programot, kényelmetlen eldobni az egeret, és billentyűzethez nyúlni - még akkor is, ha az utóbbi szignifikánsan hatékonyabb lehet.
2. Most őszintén: meddig tartana/tartott volna az MS-nek, ha beledobna/beledobott volna egy igazi klasszik típusú Start menüt (ahogy az XP-ben még benne volt), ezekbe az új generációs oprendszerekbe? Semeddig. Pedig akkor senki sem sír(hat)na. Ez ilyen egyszerű. -
Rickazoid
addikt
Szerintem ha lesz kellő mennyiségű igény, kap majd egy klasszikus Start menüt, ami a mai Win7-nek megfelelően fog működni. Ha meg marad a kevesek igénye, akkor hiába nem tetszik sokaknak, sikere lesz. Ha mást nem szúrnak el.
Amúgy meg látod az XP-t, a mai napig telepítik olyan gépekre is, amin vígan elfutna egy hetes és minden másnak is hagyna erőforrást. -
ddekany
veterán
Megjegyzem, én kifejezetten a start menüben lévő találatok kijelzéséről beszéltem. Az, hogy kell kaparnia az összes hely felkutatásához, egy dolog. De a start menüben keresésnek egy 486-oson is száguldania kellene... A startmenü egész szöveges tartalma nem lehet pár KB-nél több, ergo eleve memóriában lehet tartani és a legbutább kereső algoritmus is ezred másodpercek alatt kiköpné a találatokat. Ehhez képest valami egészen mást csináltak. De hát egy a rengeteg elhanyagolt részlet közül... Mondjuk ha egyszer megoldanák, hogy tálca rejtés megbízható legyen... az idestova 10 éve bugos, szóval valószínűleg már örökké így is marad.
-
pzstm
titán
válasz
Brutális eb #101 üzenetére
Érthetetlen miért erőszakolnak rám mást.
Senki sem erőszakol Rád szerintem semmit. Jó pár évig maradhatsz még Windows7-nél, hivatalos support-al
-
Brutális eb
addikt
Én naponta használom megszoktam.Érthetetlen miért erőszakolnak rám mást.
Nem vagyok a fejlődés ellen de a választás jó lenne ha maradna. -
Kormi76
aktív tag
Nekem tökéletes a Win7 startmenüje. Átlátható, könnyen kezelhető. Ha így folytatják a win8 is a vista sorsára jut...
-
Tomcat
őstag
Jobb lenne ha nem szűnne meg. Nem tudom hogy mit csinálnék nélküle mert nem biztos hogy meg tudnám szokni a hiányát, és a lassan már 18 éves bevett mozdulatokat egy új rendszer miatt újratanulni sem szeretném. Tudom vannak olyan segédprogramok amik launch-bar szerűen megtaníthatók a Start menü funkcióinak a megfelelőjére, de jobb nekem a hagyományos elrendezés. Az lenne a legjobb, mint ami az XP-ben debütált anno hogy lehessen választani klasszikus és modern kezelés között annyi különbséggel, hogy a klasszikus lenne a Vista/7 változat és a modern lenne a W8 megvalósítása.
-
dystopia
tag
Amennyiben a szerző olvassa a fórumot és szerencsésen eljut idáig:
a Start menüben való navigálás, illetve a keresés kissé nehézkes használata miatt mind több felhasználó helyezte el gyakran futtatott alkalmazásainak vagy fájljainak indítóikonját a Start menüben vagy a tálcán
Inkább "az asztalon vagy a tálcán" lenne a jó szöveg szerény véleményem szerint.
Szerk: lehet írni az indexnek, ott is megjelent a hír, címlapon, amihez szinte gratulálok.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ezt koncepciot nem lottek mar el a Windos 3-ban?
-
obligat
senior tag
én meg egyszerűen csak tudom, mi hol van a gépen, a windowsban, vagy linuxban, vagy beosban.
a startmenü márpedig jó. férfiember 22 csempe közül akkor sem találja meg a neki kellőt, ha szemmagasságban középen van, nyilak mutatnak rá és a Marseillaise-t fütyüli.
indítóikon, meg tálcárarögzítés meg ilyesmik amúgyis csak zavarnak.
a win 8-nak kb a Vista sikerét jósolnám -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt a fórum hozzá. [link] Amennyiben unattanted XP-t csinálsz, akkor nem fog feljönni az ablak, hanem azokat rakja fel magától, amiket engedsz neki az írt fájlokban, Mintha nem is lenne minden elérhető az ablakban, csak a fájlt szerkesztve.
Ha nem egyértelmű, ír PM-et, segítek.
-
Tamás88
őstag
Nem csodálom, hogy sokaknak nem jön be. Valahogy nekem sem. De a kompatibilitás miatt bent fogják hagyni a hagyományos start menüt is, csak a regisztrációs adatbázisban át kell írni egy értéket (mint pl. a WDP változatban).
-
Ringman
félisten
win7 startmenüből csak a jobb oldalt használom (computer, control panel, devices, stb...), + keresőt. taskbaron rögzítve van kb 15 program, a többi keresőből indítva, uh nem siratom meg a start menüt.
arról nincs stat, hogy a taskbart ki melyik oldalon használja? nekem kb 12 éve jobb oldalon van, így nekem a pin-es megoldás elég helytakarékos és átlátható.
szerk:
inkább azt vegyék ki, hogy a media player és az ie ne tegyen fel első indításkor kérdéseket a beállításkor, mert idegesítő.
-
fatal`
titán
Most hogy végre kigyomlálták az xp hulladék oldalranyíló startmenüjét és tettek bele egy keresőt, ami nagyon jól használható most kidobják az egészet a kukába. Grat
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most, 2010-ben került ki egy módszer, eléggé belenyúlva az XP telepítőbe előjön egy menü a telepítés közben, ami még alapból elérhető volt az XP béta teszt alatt, azzal megadható, mit szeretnél telepíteni.
Meg lehet csinálni, hogy látszólag ne települjön se a WMP, se az IE6, bár magában a rendszerben benne lesznek, és pl. a WMP plugines videók is mennek, meg lejönnek az IE6 frissítések is az updateről, de maguk a prog. files mappák csaknem üresek, és az egész XP ram fogyasztása telepítés után nem lépi túl a 100 megát sem, ami elég szép érték.Ha érdekel, dobok egy linket.
-
buherton
őstag
válasz
dajkopali #63 üzenetére
+1
Én sem nagyon nem szeretem a változásokat. MSN 2011-et csak azért tettem fel mert a 2009 teljesen meghülyült, és nem engedett be. Miután rájöttem hogy hogyan lehet visszavarázsolni a 2009-ben megszokott nézetet, rögtön megbarátkoztam az újjal. Win8-nál ha ugyanúgy lesz lehetőség valamilyen Start menühöz hasonlóra, akkor annak borzasztóan fogok örülni.
-
sh4d0w
félisten
válasz
dajkopali #63 üzenetére
Nagyrészt egyetértek Veled, de abban, hogy a geekek igényei ki vannak elégítve, nem. Már a WinXP-nél is hiányoltam, hogy saját magam választhassam ki a telepítendő rendszerkomponenseket és ez a helyzet azóta sem változott. Egyértelműen felmegy egy csomó olyan cucc, amire semmi szükségem nincs és egészen biztosan nem is lesz. Miért nem kapom meg a választás lehetőségét? (Egyébként ez a probléma a user-friendly Linux-rendszerekre is igaz - Ubuntura, Linux Mintre, de még a 6-os Debiant is el tudom úgy indítani, hogy felteszi a szokásos Ubuntus kérdéseket, oszt viszlát.)
-
virkir
veterán
Akkor erre valahogy igazán segíthetnél mert pl. nálam nemhogy lassú de egyáltalán meg sem talál dolgokat.
És igen az indexelés meg minden egyéb be van kapcsolva és már régebben is írtam, hogy valami gond van ezzel mert nálam a beépített programokon kívül másnál random vagy tudja vagy nem.
Példa még a FlasGet/FlashFXP ahol csak az elsőt hajlandó megjeleníteni a másodikat az istennek se. -
Cathfaern
nagyúr
"Szóval ha nincs valakinek valami mentő ötlete, hogy hol találok valami teljes és gyorsan kereshető dokumentációt a különbségekről, addig Ubitmenu rulez!"
Tehát felkerült az új office a gépedre, majd miután pár óra/nap/hét után eleged lett abból, hogy nem találtál dolgokat, ezért felraktad az ubitmenüt. Majd ezután 1,5 év után csodálkozol, hogy még mindig nem szoktad meg a ribbont, miközben ha bármit nem találsz rögtön az ubitmenühöz nyúlsz. Remélem érthető mire akarok utalni... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miután bekerült a cachbe, már nincs gond. Most restart után már a korábban keresett szavak gyorsabban jöttek be. Ami nem, azt pici keresés után találja meg, addig kapar a vinyó.
Fél éves win7, defragolva, 7200-as satás vinyó, 4 magos proc, 4G ram, nem kapcsoltam ki semmit, readyboostos penem is van bent, nem tudom mi kellhet még a Winnek.
Arról tudsz valamit, hogy a lokalizált Win8-ak keresője meg fogja érteni-e az angol megfelelőjét a wines dolgoknak? Pl. a control panel szöveget a vezérlőpult helyett?
-
VIC20
őstag
Én meg vagyok az ellenpélda: lassan másfél éve használom napi szinten az új Word-öt, de ma is a pokolba kívánom!
Pedig részemről aztán tényleg adott lenne pár dolog a sikerhez:
- Én is DOS-szal kezdtem (mármint a PC-t).
- Az új menüszalagot vagy mit pedig hihetetlenül jó ötletnek tartottam és tartom most is!De mit csináljak, ha nagyon sok dolog másutt van, mint ahol én a saját logikámmal kerestem/keresem?!
A gond az (és itt bukik meg az egész), hogy manapság már a legritkábban tudom azzal tölteni az időt, hogy na, akkor próbálgassunk ki mindent, aztán ha nem megy, akkor keresgéljük meg súgóban, gugliban, hogy hova is tűnt ez vagy az a funkció.
Szóval ha nincs valakinek valami mentő ötlete, hogy hol találok valami teljes és gyorsan kereshető dokumentációt a különbségekről, addig Ubitmenu rulez!
-
moonman
titán
válasz
Tigerclaw #73 üzenetére
"akik hosszú éveken át a régi felületen dolgoztak azoknak hosszú hónapokat fog igényelni az átállás"
ezt tapasztalatból tudom megcáfolni. nem 5 emberről beszélek és simán, hetek alatt hozzászokott mindenki. csak használni kell.
"Nagyon sokat elmond az egész dologról az, hogy ilyen "magyarázzuk a bizonyítványt" videókat ad ki a Microsoft."
az is sokat elmond, hogy ilyen feltételezésekbe esik mindenki. az MSDN-en és a Windows Developer Blog-on rendszeresek az ilyen ismertető jellegű írások, senki nem "magyaráz" semmit. egyébként videó sehol nincs, ennyire nézted meg a forrást.
-
kymco
veterán
Nem fogom megsiratni
-
Tigerclaw
nagyúr
Egy interface nem csak attól lehet produktív, hogy elméleti alapon folyamatosan tökéletesítik, hanem attól is, hogy a használók már rutinszerűen tudják kezelni. Ennyi erővel naponta lehetne fejleszteni és cserélni az egészet és ha a kutatások jók, akkor minden nappal optimálisabb lenne kezelés, de csak annak aki akkor lát először számítógépet. A többiek meg szenvednek míg beletanulnak az újba és amíg el nem érik ugyanazt a rutint, addig lassabban fognak dolgozni, mint korábban. A Ribbon ugyanez a kategória. Az a gyerek aki holnap informatika órán elkezdi tanulni a Ribbonos Excelt az pár hét alatt sokat fog fejlődni, viszont azok akik hosszú éveken át a régi felületen dolgoztak azoknak hosszú hónapokat fog igényelni az átállás. Azok szívják meg nagyon, akik a régivel sokáig dolgoztak, de egyébként ritkán használják. Azok heti egyszer előveszik az új excelt, vagy wordot és elküldik az anyjába azt aki kitalálta az egész Ribbont, mert megint nem találnak semmit ott ahol keresik.
Egyébként már a múltkor is elmondtam: Nagyon sokat elmond az egész dologról az, hogy ilyen "magyarázzuk a bizonyítványt" videókat ad ki a Microsoft. Ha holnap át kellene ülni Ladából egy Mercibe, nem kellene sokat győzködni az embert, mert tudná hogy neki az jó, de itt arról van szó hogy holnap is Ladába kell ülnie, csak a kormányt áttették a másik oldalra és összecserélték a pedálokat. (persze szigorúan tudományos alapokkal alátámasztva az egészet) Lehet hogy jó lesz, de kapják be...
-
Polllen
félisten
A start menüt nem minősítettem
Egyébként a régivel meg az újjal sincs gondom, a hozzáállásotok viszont enyhén szólva is vicces...
Az eszement kattintgatás néhány mozdulat és nem igényel gépelést. Kifejezetten hasznos, ha nem tudod a program nevét, de van elképzelésed merre található.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezen meglepődtem, gyorsra emlékeztem, de tényleg lassú, és kapar a vinyó keresés közben, pedig indexelést nem kapcsoltam ki.
Am. fasza lenne, ha a dolgok angol verzióját is megértené, de nem érti... Win8 bemutató verziója van több nyelvre? Ha igen, ott sem érti meg a dolgok angol nevét?
Narxis: igazad van. Én Pl. a 2003-as office-al csináltam ECDL-t, szal alaposan tanították, aztán átmentem Open/Libreofficera, mert az új officeok nem igazán úgy fejlődtek, ahogy az nekem megfelelt volna. Ez a Ribbon okozta a fő lökést az open irányába. Nem mondom h. rossz, csak nem nekem való.
-
dajkopali
addikt
"az idősebbek nehezebben alkalmazkodnak az új dolgokhoz"
na, ez rosszul esett, főképp, mert igaz
de komolyra fordítva: nagyon sok területen könnyedén veszem át és használom az újításokat, mert ezt a magatartást nem felvettként, hanem alapból élem meg
mindig minden új dolgot kipróbálok, huzamosabban is, de ahhoz már tényleg öreg vagyok, hogy apróságok miatt váltsak, ezt csak akkor teszem meg, ha tényleg meggyőző gyökeres változást tapasztalok, ami könnyebbé teszi az életemet
- ergo: rossz fogyasztó vagyok
-
ddekany
veterán
Nekem mondjuk csak annyi bajom volt a Win7 strart menüvel, hogy abszurd szinten lassú benne a gépelős keresés (de legalább van, 15 év várakozás után), ami a start menün belül elhelyezkedő találatok megjelenítését illeti. Gondolom mert végtelen bölcsességükben valahogy beledobták abba az indexbe, ami mindenhol keres... mert a nyögvenyelős feeling az fontos.
És a legutóbb indított programok listája hasznos dolog, és nem láttam még a megfelelőjét a csempefalon.
-
dajkopali
addikt
válasz
#95590400 #64 üzenetére
bevallom, nagyon konzervatív vagyok, még mindig a klasszikus windows-felületet használom, ezen nőttem fel, így egyszerűen számomra áttekinthetőbb, megszokottabb, vagy amit akarsz
de azt is elismerem, hogy ez egyéni fszság, sokat használtam az újabbakat is, de nem nagyon tudtam velük megbarátkozni (gondolom, sokan vannak vele így, akik még a DOS-szal kezdték a számítástechnikával való ismerkedést), látom, hogy a fiatalabbak már másképp gondolkodnak erről, őket ki lehet kergetni a világból az én szemléletemmel
amit nem lehet az MS szemére hányni: az olyan hülyékre is gondoltak, mint én, van rá lehetőségem, hogy az újonnan telepített OS UI-ját ilyenre állítsam át - mert csak
ha ez a téma előkerül, mindig arra gondolok, hogy itt nem informatikai, hanem inkább generációs problémáról van szó: pl. oktatok Word-használatot, ott azok, akik a régebbiben már jártasak, tépik a hajukat a ribbon miatt, de akik már ezzel kezdik, illetve ez volt az első tapasztalatuk, kiröhögik azokat, aki a régebbi módszer mellett kardoskodnak -
törölt tag
válasz
dajkopali #63 üzenetére
Microsoft, meggondolatlanul vágna bele olyan fejlesztésekbe, melyek épp a tömegesen használt termékeit illetik
meggondolatlanul soha, viszont tévedni azért ők is szoktak (egyesek szerint minden operációs rendszerük egy tévedés). annyira nem vagyok biztos benne, h az érintőképernyőre optimalizált felületettel a desktop használókat megnyerik. ezzel kapcsolatosan is csak akkor követnek el nagy hibát, ha nem adnak könnyű választási/beállítási lehetőséget.
egyébként amióta megláttam az elsőre miniszterelnöki szinten böszmének tűnő kígyóbőrös felületüket (próbálni nem próbáltam), azon agyalok, mit lehet kihozni belőle a régi ikonok helyett. ha pl. nyíllal de inkább valamilyen egérmozdulattal (álá gestures) lehet lapozni, és csoportosítani az ikonokat egy-egy felületre, akkor még lehet használni is fogom.
monnyuk a tálca rész nem tudom mennyire marad, de ez a funkció nekem az pl. nemhogy hiányozna, de melózni sem tudnék nélküle. -
dajkopali
addikt
annyiban bőségesen igazat adnék monnmannek - még ha a kissé nyers stílusát mellőzném is -, hogy az itt hozzászólók a Microsoft termékei kapcsán mintha elfelejtenék, mintha nem vennének tudomást arról, hogy ez a cég tömegtermékeket készít (már ha a Windowsról van szó, mint jelen esetben)
az itt megszólaló szakmabeliektől elvárható lenne, hogy disztingváljanak: ebben az esetben az igények kiszolgálásáról van szó, nem a geekek kívánságainak és elvárásainak teljesítéséről (erre egyébként a szóban forgó blogban a mérnök utal is)
ezért hozták létre a visszajelzések és mérések rendszerét, amire pl. az új fejlesztéseket alapozzák
egy szóval: nem kéne összekeverni az informatikusok kívánságait - amiket egyébként szintén meglehetősen magas színvonalon szolgál ki a cég - és a sok százmillió, programokat alkalmazásszinten, a hatékonyságot és a könnyű kezelhetőséget szem előtt tartó átlagfelhasználó elvárásait
ha valamiben jó az MS, akkor az az, hogy odatolja az átlagfelhasználó sgge alá a kényelmes széket
(no offense: mint céggel, gazdasági szereplővel kapcsolatban továbbra is megmaradnak a fenntartásaim, sőt, de azt azért butaság mondani, hogy egy olyan profitorientált, a monopolhelyzetét fenntartani kívánó vállalkozás, mint a Microsoft, meggondolatlanul vágna bele olyan fejlesztésekbe, melyek épp a tömegesen használt termékeit illetik)
p.s.
a föntiek persze nem garantálják, hogy nem hibáznak, hogy nem tévednek egy fejlesztést illetően, láttunk már ilyet sokszor, nem kevésszer a Microsofttól is, csak arra akartam utalni, hogy a motiváció önös érdekből a felhasználó legnagyobb elégedettsége -
-
Rickazoid
addikt
"KDE-ben is pont olyan hulladék az indítómenü, mint az XP-ig a Windowsban volt"
A cikket olvasva pont azt akartam írni, hogy lemásolhatnák a KDE Kickoff megoldását ehelyett az új, kaotikus izé helyett, igaz közel sem tökéletes, de nem láttam még jobban. Mondom ezt úgy, hogy GNOME-ot használok, Plasma Desktoppal.Az előző verziója a menünek talán jobb volt, amikor az alkalmazások menüben egy baloldali sávval léphettél egy szinttel feljebb, bár igaz ez így áttekinthetőbb, látod hol állsz. Mondjuk a bal menüt bent hagyhatták volna. Ettől függetlenül szerintem ritka jó megoldás, ha megszokja az ember a használatát mondjuk egy GNOME menü után, gyorsan kézreáll. Persze nem az alsó tálcán kell tárolni, hanem felül.
Külön jó, hogy kinyújtható és eléggé testreszabható az általa is használt menürendszer, átírhatod az elemek nevét, módosíthatod a sorrendet, könnyedén vehetsz fel, módosíthatsz vagy törölhetsz elemeket, cserélhetsz ikont és két kattintással teheted őket a kedvencek közé vagy a tálcára, illetve tüntetheted el őket onnan. De ez nem a Kickoff megoldása, hanem a KDE-é, esetleg a Plasma Desktopé, nem tudom biztosan melyikhez tartozik.
Aztán ott a Lancelot Launcher, az még jobb is lenne, mint a Kickoff, csak lassú, nem tudsz a panelhoz adni indítókat és nem jeleníti meg az utoljára használt programokat, csak a megnyitott fájlokat. Ja és a kattintás nélküli megnyitás lehetősége sem utolsó. De a lassúsága és egy-két funkció hiánya miatt mégis a Kickoff felé billen a mérleg.
Szerintem. -
-
VIC20
őstag
válasz
attila9988 #55 üzenetére
Én nem érvelek. Hacsak az nem számít érvelésnek, hogy mindkét megoldást jól is meg lehet csinálni. Pl. ugyanannyi billentyűleütés, mint egérkattintás.
Kinek a pap, kinek a papné.
-
spirit007
senior tag
"pont úgy, ahogy spirit kolléga csinálja. kattingat, mutogat, léptet, görget. holott 3 betű beírásával megoldhatná"
Esetleg megmutatnád hol írtam, hogy _én_ így használom?
Felvázoltam a két szemlélet szerinti hogyan lehet kezelni...Basszus!Nem hiszem el, hogy .........folyassam
-
válasz
attila9988 #54 üzenetére
ahogyan ugyanaz a menüs-kategóriás rendszer is megvan. tudom, mert KDE-t használok
-
attila9988
őstag
Én megértem azt is, akinek éppen az jelenti a kényelmet, ha nem kell billentyűzetet használnia egy program eléréséhez.
És milyen jó is ez, hiszen ha a program megnyílt, utána már kell a billentyűzet is, hacsak nem valami végtelenül buta, ám mutatós program. És igen, ezért azok a programok tabletre valók.
A számítógép a hatékonyságról szól. Ha egyszer 2 karakter begépelése + enter sokkal gyorsabb, egyszerűbb mint oldalra nyíló förmedvényben kutakodni, akkor ez egy előny. Tableten meg a béna beviteli lehetőségek miatt jobb a csempe. Más készülék, más feladatkör, más felhasználói réteg. Miért akarjuk az almát összehozni a körtével?
-
VIC20
őstag
Érdekes, hogy változnak az idők!
Láttam valamikor egy régi Microsoft reklámot, amiben úgy népszerűsítették a felületüket, hogy egy pasi próbált DOS-parancsokkal lépést tartani egy csajjal, aki egerészett.
Most meg megfordult a trend: a gépelés a menő. (Persze tudom: ez kicsit sarkított példa volt.)(Persze akkoriban ti pont ilyen elánnal álltatok volna ki a kényelmes egeres megoldás mellett.
)
Szóval változnak az idők.
De gustibus non est disputandum. Én megértem azt is, akinek éppen az jelenti a kényelmet, ha nem kell billentyűzetet használnia egy program eléréséhez.
-
zone
őstag
Én pl. nem is használom a win7 tálcára rögzítő funkcióját, helyette xp szerűen ott a gyorsindítás eszköztár a start gomb mellett.
A start menü megszűnését nem bánom, csak a gyorskeresője miatt használom. -
pzstm
titán
válasz
spirit007 #47 üzenetére
ha konkrétan nem is jutott eszembe pl egy vezérlőpulti elem neve, de a tartalmát/mit csinál bepötyögtem, (1-2 szó) kakor a felsoroltak közül egyből beugrott miről is van szó...mit is akarok....Win8-ban meg a metro felület maga az egész start menü, így ha ott elkezdek gépelni már köpi is ki
Kövezzetek meg, de nekem nagyon tetszik a win8-ban ez a gyors keresési funkció pl....
-
moonman
titán
úgy, hogy eszement módon kattintgat meg görget összevissza, amikor beírhatná az első két betűt is. mellesleg mennyivel jobb is az oldalra nyíló cascade menü, ahol véletlenül mellészalad a kurzor és összeesik az egész, mire kezdheted előről a navigálást, és hosszabb menünél ki sem fér egy lapra, eltakarják egymást a jobbról-balról nyíló almenük... tényleg sokkal hatékonyabb, mint egy listában kikeresni, ami kell.
-
spirit007
senior tag
Hehe, képzed, ugyan így használom én is a fenti nehézségek miatt.
Ergo magára a start menüre így nincs is szükség nemde?
Mellesleg nem is a nap mint nap használt alkalmazásokkal van gond, hanem amit pl, évente 1-2 alkalommal használunk, és pl. rohadtul nem jut eszünkbe az a "bizonyos" 2-3-4 karakter ... -
válasz
spirit007 #42 üzenetére
konkrétan szarul használod.
gnome-ot nem használok, de KDE-ben is pont olyan hulladék az indítómenü, mint az XP-ig a Windowsban volt.
Alt-F2 - max 3 karakter bepötyög, enterhonnan is ismerős ez?
(#45) Polllen pont úgy, ahogy spirit kolléga csinálja. kattingat, mutogat, léptet, görget. holott 3 betű beírásával megoldhatná
basszus! nem hiszem el, hogy az ország vezető informatikai fórumán, a Vista megjelenése után 5 évvel, informatikai beállítottságú júzereknek, alapvető start menü kezelést kell magyarázni!
-
pzstm
titán
válasz
spirit007 #42 üzenetére
W7
start gomb klikk > all programs klikk > ablakban scrollbar görgetés > program mappa klikk > indít ikon klikkérdekes...elmesélem hogy néz ez ki (ami Win8-ban is marhára bejön nekem jelenleg)
windows-gomb megnyomása billentyűn>>>3-4karakter bepötyögése és enter...
dehát én fura vagyok meg hülyén használom a Windowst...
-
spirit007
senior tag
"A Sareen által ismertetett adatok szerint a Windows Vistához képest a Windows 7 esetében például a Start menü által biztosított képmegnyitások száma 61 százalékkal csökkent,"
Ez teljesen igaz és jogos.
Csak azért alakult így, mert orbitálisan el van ******-va a 7-ben a start menü.
Egyszerűen a korábbi szemlélet jóval célszerűbb:'98, 2K, XP (valamint Gnome, KDE
)
start gomb klikk > egérrel végigmutogatni a megfelelő programig, majd klikk az indító ikonon
vs.
W7
start gomb klikk > all programs klikk > ablakban scrollbar görgetés > program mappa klikk > indít ikon klikk -
WonderCSabo
félisten
Én konkrétan nagyon gyakran használom. Innen keresem a fájlaimat, nem gyakran használt programokat, parancsokat adok, vezérlőpult elemeit érem el, etc.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Cathfaern #29 üzenetére
"Megjegyzem a cikk pontosan arról szól, amit itt nagyon sokan leírtok
Az emberek nagy része vagy keres, vagy tálcára / asztalra / kiemelt helyre kiemelt ikont használ. Ezt írjátok ti is, ezt írja a MS is. De a MS hülye. Oké...
...."
Akkor ezek szerint csak szelektíven olvasol...A többség azt írta, hogy a korábbi startmenü, ami a win 95-el (NT-vel?) kezdődött, használható volt egész az XP-ig, majd a Vista-Win 7 párossal pont az MS bonyolította úgy el, hogy aki ezeket használja, kénytelen inkább kihúzgálni a fontosabb ikonokat a gyorsaság miatt. Tehát a felhasználói szokásokért pont az MS egy korábbi interface fejlesztése okolható, ami megint csak úgy született hogy magasról tettek a felhasználókra. Most pedig jön a következő. Lassan olyan lesz az Microsoft is mint az Apple, hogy évente megmondják a tutit, aztán onnantól azt kell szeretni.
-
pzstm
titán
válasz
Tigerclaw #34 üzenetére
nem. Aki lefuttatja a Windows Update-et az kap 1 keyloggert is, és mindent elküld a Microsoft részére
Mondjuk innen is akár...vajon Office 2010-ben miért a copy-paste a legnagyobb ikon és legelső? (megsúsgom, azt sem hasraütés alapján találták ki)
Amúgy nem kell félni...tényleg anonim...csak azt nézik ami nekik is kell...nem fogják átnyálazni többszázmillió beérkezett adat között azt ami nekik nem kel....jobb dolguk is van....
Megsúgom halkan, hogy le**arják azt is ha nem eredeti a Windowsod és nem eredeti programokat futtatsz.....nekik tényleg csak a statisztika kell
win7 BETA idején 2x is kaptam eredeti Vista telepítődvd-t cserébe ezért amúgy....egyenesen Redmondból...
amiért anniyt tettem hogy 3 hónapig futott a háttérben egy 200kilobájtot evő process.... -
moonman
titán
válasz
Tigerclaw #34 üzenetére
"Ezek szerint kémprogramokat futtat a Microsoft a felhasználók millióinak gépén? Vagy minden gépen?"
customer experience improvement-nek hívják és teljesen opt-in, valamint anoním a dolog.
mi is bekapcsolva tartjuk minden gépen, mert hátránya nincs, csak előnye. -
moonman
titán
válasz
Cathfaern #29 üzenetére
"ha a csempés felületen elkezdesz gépelni valamit"
ezen csodálkozom, hogy senkinek nem esik le. konkrétan ugyanannyi billentyűleütés keresni, mint most, csak szebb, rendezettebb, fullscreen listát kapsz: win billentyű és elkezdesz gépelni. semmi nem változott, csak megy a szokásos hiszti.
-
pzstm
titán
jövök egy kicsit mozizni úgy érzem......
amúgy ha jól látom flamekeltés megy ezzerrel, de a lényeg kimaradt....
Arra azért mindenki figyel a most látott start menü szidalmazásakor, hogy ez csak egy Developer Preview, és lesznek még változtatások, már a Publikus BETA-ban is...(ezt azért be lehetett volna írni a cikkbe, mert sok ember fájdalmát orovoslnák)
Kezdjük azzal, hogy milyen változások várhatóak a Start képernyőt illetően, már a BETA verzióban:
A Feladatkezelőbe való “ugrálás” nélkül be tudjuk majd zárni a Metro stílusú alkalmazásokat.
Már a bétában hatékonyabb egérrel való vezérlést tesznek lehetővé, annak érdekében, hogy végig tudjunk a programok listáján, a csempéken.
Szintén a bétában több lehetőségünk lesz egérrel vagy billyentyűzettel váltani a futó alkalmazások között.
Érdemes megemlíteni a Start menü felépítésből adódó hiányosságokat is:
A telepített alkalmazások között való keresés csak egy szűk helyen lehetséges.
A Keresés eredménye szintén egy szűk helyen jelenik meg, sok találat kattintani kell, hogy külön ablakban megnyíljon az összes eredményt tartalmazó lista.
Korlátozott testreszabhatóság.
Statikus ikonok.
-
attila9988
őstag
Te moon. Én csak azt mondtam, hogy a win7 -es start menü kifejezetten jó. Nagyon kényelmes, nagy mennyiségű mappa/ikon esetén sem válik használhatatlanná, és gyors is. Ha valami jó, azt miért kell elvenni? Persze win8 -ba még vissza lehet ügyeskedni, de mi lesz a 9 -ben?
-
attila9988
őstag
válasz
#51736960 #12 üzenetére
de minek a kereső egyáltalán?
Mert nem rakok ki mindent az asztalra, meg a tálcára, csak ami a leggyakrabban kell. Mindent nem lehet kirakni, mert abból csak káosz van.
a win7 "dinamikus" startmenütől meg rosszul vagyok, a halálom, ha egy ikon "vándorol", és nem ott van ahol megszoktam...
Szépen mappákba rendezve ott van minden. Fixen is ki lehet rakni pár dolgot benne. A csempés cuccosban én lassabb vagyok, sokkal. Nekem hátrány.
-
Cathfaern
nagyúr
Sokan írjátok, hogy milyen rossz, hogy csempén kell keresgetni meg mennyivel jobb a mostani start menüs keresés, meg...
Na most remélem azzal mindenki tisztában van, hogy ha a csempés felületen elkezdesz gépelni valamit (bármiféle külön gombnyomás nélkül), akkor lényegében ugyanabba a keresőbe fut be a szöveg, mint amit jelenleg a start menüből lehet elérni. Alkalmazásban pedig bill. kombinációval felugrik ez a kereső.
Tehát a csempézés csak a start menüben való manuális böngészést helyettesíti.Megjegyzem a cikk pontosan arról szól, amit itt nagyon sokan leírtok
Az emberek nagy része vagy keres, vagy tálcára / asztalra / kiemelt helyre kiemelt ikont használ. Ezt írjátok ti is, ezt írja a MS is. De a MS hülye. Oké...
.tnm
"de akit annyira érdekel a dolog, hogy fikázni, akarja előre a win8-at, az legalább azt tegye meg, hogy kiprbálja a dev prev-et és utána köt bele a dolgokba és nem vakon"
Ide még azt is tegyük hozzá, hogy a kipróbálás ne azt jelentse, hogy ránéz, kattint kettőt, majd "ez szar" felkiáltással letörli, hanem utánanéz az újdonságoknak, bill. kombinációknak, lehetőségeknek...
Mielőtt jön a "de hát az egyszeri user se fog utánanézni", ez developer preview, nem az egységsugarú felhasználókra van szabva, véglegesben valószínűleg lesz bemutató, plusz addig menni fog le nem kevés új feature-t bemutató hivatalos cikk és videó (és reklám). -
kontra:
-én is sokkal jobban szerettem a jobbra nyíló minden programot, mert egy ránézésre meg lehetett állapítani, hogy mennyi szemetet (linkeket is) pakoltak fel más programok sunyiban.
és ha valami úgy kerestem, hogy épp nem jutott eszembe a neve, akkor a teljes képernyő magasságában (akár több oszlopban is) gyorsabban át lehetett nézni az összeset, mint a start menübe erőszakoltnál.
ezt (vagy hasonlót) még vista és win7-nél is vissza lehetett hozni a library-k segítségével, ez egyértelműen megszűnik majd win8-on. (persze az is igaz, hogy nem talán kevesebb program rakja majd fel a raklámjait a start menübe ezután)
-az eddig start menübe rögzített elemeket eddig egyetlen pillantással át lehetett tekinteni, mostantól ez már a különböző méretű widget-ek miatt ez egy sokkal nagyobb terület is lehetpro:
- a win+ gépel pár betüt (+fel-le lépeget a nyilakkal esetleg) + enter win8-ban is működik, sőt a találatok ilyenkor az egész képernyőn jelennek meg (persze hatszor nagyobb betűkkel, szal nem fér ki sokkal több, de azért valamivel több igen)
- a rögzített elemek plusz adatokat is kirakhatnak (ezzel még a system tray-t is mentesítve akár) adott esetben akár azt is szükségtelenné tehetik, hogy elindítsd a programotegyebek:
- a marketing bullshit:
ez az egész metrostyle start menü egy lightweight launcher aminek a legnagyobb érve a létezésre, hogy a rá írt gyökegyszerű programok a tableteken is megtalálható ugyanezen launcher-en is elfuthatnak majd és így elmondhatják, hogy a win8-on akár asztali környezetben (x86), akár tablet környezetben(arm) vagy, ugyanazok a programjaid elfutnak. ami persze totál bullshit, mert értelmesebb, advanced programok ezután se fognak tableten futni (visual studio, total commander, directx...), csak a kizárólag html, javascript és css-ből epítkezők (meg alap rendszerhívások, mint zenelejátszás)
- ugyanemiatt nagyon remélem, hogy az x86-os maghoz nem igazán nyúlnak majd és akkor semmi indok nem lesz egy hozzáértő felhasználónak váltani. (az átszabott explorerrel se vettek meg)
- de akit annyira érdekel a dolog, hogy fikázni, akarja előre a win8-at, az legalább azt tegye meg, hogy kiprbálja a dev prev-et és utána köt bele a dolgokba és nem vakon (lásd a fenn kiemelt rész miatt tévesen sírókat). oracle virtual boxban (ingyenes, reg nélkül leszedhető) tökéletesen fut pl.[helyesírási, gépelési hibákért sorry, nincs időm visszaolvasni most]
-
Polllen
félisten
Nem kár érte.
Vistában alig használom, csak ha valami ritkán használt program kell (bár néha egyszerűbb simán a keresőbe beírni). Minden másra ott a
mastercarda gyorsindító meg az a néhány parancsikon.Suse alatt meg van egy nagyon tuti kis nyitóképernyő, uh ott se láttam már hónapok óta start menüt.
(ha valami ilyesmit dobnak össze, akkor csupaörömbódogság lesz)
-
-
válasz
#51736960 #19 üzenetére
azon is szentségelni fogsz, mert totál más minden, mint a Windowsban.
de próbáld csak ki7000 Ft egy új Snow Lion bármelyik Apple boltban, aztán könnyedén felhackelhető PC-re is
-
-
-
Chiller
őstag
válasz
Dr. Romano #5 üzenetére
Az XP-s menüben is be lehet állítani, hogy a gyakran használtakat oda rakja
Attila9988: "Az oldalra nyíló mapparengeteg az miért volt szerinted jobb mint a vista óta bevezetett kereső?"
Írtam, hogy a kereső az egyetlen jó dolog.
Attól pedig, hogy nálad mapparengeteg van, másvalaki még rendet tarthat magánál -
válasz
#51736960 #12 üzenetére
jah, a leggyakrabban használtakat. de mi van azzal, amit nem használsz olyan gyakran? mi gyorsabb: beírni az első 3 betűjét és nyomni egy entert, vagy kikeresni 10.000 mappából?
dinamikus start menü: jobb klikk - rögzítés a start menübe és ott marad, ahova teszed.
legalább próbáld meg használni, mielőtt lefikázol valamit. -
törölt tag
válasz
attila9988 #9 üzenetére
de minek a kereső egyáltalán?
nem sokkal egyszerűbb a leggyakrabban használt progikat kirakni a tálcára, oszt' viszlát?a win7 "dinamikus" startmenütől meg rosszul vagyok, a halálom, ha egy ikon "vándorol", és nem ott van ahol megszoktam...
-
nehézkes keresés? na nemá'!
Win gomb - "keze" és már nyomhatom is az entert a számítógépkezelésre.
bármely más programnál ugyanez. a második leggyorsabb indítási mód, amivel valaha találkoztam (az első a tálcára pinnelt Win + 1, Win + 2, stb)
ne vegyék ki! nekem kell!(#10) Winner_hun az asztalonom konkrétan egy óra widget van. pont elég
-
Winner_hun
félisten
Ha valamit keresni / indítani akarok majd akkor a képernyőről először el kell tüntetnem a dolgokat (tálcára le kell rakni)? Remélem a gyorsindítást meghagyják, na az az amit én rendszeresen használok. Minden rendszerezve, amit napi szinten használok az látszik a tálcán, a többi kategóriák szerint mappákba rendezve várja hogy indítsam. Asztalon már nem szeretem ha sok a dolog..
-
attila9988
őstag
a Start menüben való navigálás, illetve a keresés kissé nehézkes használata miatt mind több felhasználó helyezte el gyakran futtatott alkalmazásainak vagy fájljainak indítóikonját a Start menüben vagy a tálcán.
Ezt a mondatot nem értem Nehézkes keresni a start menüben, ezért ikonokat raknak bele a felhasználók?
Na mindegy. Egyébként a start menüben navigálni k**va egyszerű. Egyet kattintok, két betűt beírok, majd nyomok egy entert, vagy kattintok, és megy. Ha metros vackot kell jobbra balra húzgálnom, és bazonosítani a sok csempét, az nekem tovább tart. De lehet hogy csak nekem...
Egyébként meg az, hogy 11% -al kevesebbszer nyitják meg a menüt, kb semmit nem jelent. Legfontosabb programok ikonját eddig is kiraktuk az asztalra, vagy a tálcára. (A hülye gnome csapat is olyen marhaságokkal állt elő, ott már ikon sem lehet az asztalon, ezért nem is használom már. Mindenesetre annak az indítóképernyője még mindig jobb mint a csempés, ami igazából tabletre való, vagy telefonra, nem számítógépre)
-
Tigerclaw
nagyúr
Igen, az XP-s startmenű szerkezete sokkal átláthatóbb volt, minth a win7-es verzió. Tehát lerontottak, elbonyolítottak valamit, most meg ráfogják, hogy elavúlt dolog, mert a kutya nem használja.
-
Djuree
félisten
start menüt már mióta nem használom
-
Dr. Romano
veterán
A Win7-es start menüben én pont azt szeretem, hogy dinamikus és a gyakran használt progikat oda rakja. Így két klikk és indul is. Egyébként még a kikapcsolás miatt szoktam start menüt használni és ennyi.
-
törölt tag
és csodálkoznak, hogy az emberek 50%-a miért használ még mindig xp-t...
persze, újítani kell, de nem úgy, hogy szarabbat csinálok mint az előző. -
Chiller
őstag
Hát igen, mert a vistával, meg win7-el elb*szták a start menüt. Az egyedüli jó dolog a kereső volt, de most meg még inkább eltosszák..
Nálam van 4 legutóbbi program, jobboldalt meg dokumentumok mappa, legutóbbi dokumentumok, vezérlőpult, futtatás és ennyi.
A minden program-ban pedig szépen rendszerezve vannak a dolgok, ilyen rendszereszközök, multimédia, kisegítő hülyeségek, stb. meg ki vannak törölve. -
remington2
senior tag
Ekkora a baj, hogy máris jön a marketingbullshit, és még közel-távol a Windows 8?
Úgy tűnik, beindult a sz*rdobáló gyár, a másik "stratégiai lépés" keretében - szintén az új Windowsra való készülés jegyében - eltüntették a Windows 7-es és a Vistás minialkalmazásokat a honlapjukról (ezt máshol olvastam).
Micsoda radikális lépések
Én meg használom a start menüt, és a környezetemben (windows 7-ön) mindenki. Persze, a statisztákat azért gyűjtik, hogy abból bármi - nekik - kedvezőt le lehessen vonni. Benne, mélyen összevissza persze már nem navigálok, erre ott a keresője, amit kiválóan eltaláltak, így nem csak a menü elemeit, de a számítógép állítgatásához szükséges dolgokat is könnyen el lehet érni (Vezérlőpult elemei, stb). Pluszként ott vannak a gyakran használt alkalmazások, és lehet rá rögzíteni is. A tálcára nem rakhatok le mindent, a start menüben viszont jó helyen voltak, ha valaki nem akart az asztalon keresgetni (háttérbe rakva mindent). Ki volt az a meetingelő, embert és számítógépet életében nem látott idióta mánáger, akinek az ötlete volt ez? És ehelyett majd jön a szintén egyedi, soha sehol nem látott csempés megoldás, mint az évezred informatikai forradalma?
-
Hmmm, érdekes lesz...
Én pl. azért nem használok Start menüt mert kiváltotta az Objectdock
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó MSI B650 GAMING PLUS WIFI Alaplap
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB videokártya
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 7 Plus 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest