Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZooLee
senior tag
Ez a hivatalos bullshit: baromság. Semmibe nem fájt volna csillagcsavarokat és egy szabályosabb ZIF csatlakozót tenni erre az akkura se. Persze az igaz, hogy kicsúsztatni nem lehet, de azért egy RAM-bővítésnél nem kéne fájdalmasabbnak lennie.
Ez azért nem teljesen igaz. A valóság valahol félúton van Xero és közted: Mivel valóban eltávolították az akksi burkolatát a méret/kapacitás növelése miatt, az akksi fizikai védelem nélkül maradt. Mivel Li-Ion akksiról van szó, ez kifejezetten veszélyes üzem, mivel ha megserül az akkumulátor (belecsúszik a csavarhúzó, akkor mérgező, de legeinkább tűzveszélyes lesz az akksi, nagyon csúnya dolgokat tud művelni egy rövidre zárt LiIon akkumulátor (ajánlom a modellező fórumokat, belinkeltek videókat, amin összekötik a csatikat.)
És ne felejtsük el, egy olyan országban tervezték a gépet, ahol a mikróra is rá kell írni, hogy ne tedd bele a macsekot, mer' rossz lesz neki...
Viszont ugyanebben az országban ha csökken az akkuteljesítmény, akkor beviszed a zöldségeshez (almabót) és 10 perc múlva kijössz egy új akkuval felszerelve. Sem anyagi, sem idegi megterhelést nem jelent. Ott.Z.
-
doc
nagyúr
regebben volt nekem is gagyi kategoria (Albacomp) illetve lattam sok olcso laptopot, hat annyit mondok: soha tobbet!
HP, Lenovo, Dell, Asus tenyleg jok, bar nem is olcsok
az Apple kb. ugyanez a kategoria, csak talan kicsivel folotte: nagyon jo minoseg, rengeteg kis aprosag, amibe konnyen beleszeret az ember (bill. vilagitas, fenyerzekelo, remek touchpad, stb). ezek egy resze megvan mas notebookokban is, de igy egyben, raadasul ennyire osszehangolva csak az Almanal, es ezt meg kell fizetni (helyenkent nagyon kemenyen)
viszont az uj, kicsi MBP tenyleg baromira jo vetel, ha most akarnek notebookot venni, egy pillanatig sem gondolkoznek -
djozsi
senior tag
Természetesen kizárólag a hardver teljesítményében gondolkodva, írtam is ott, hogy a hozzá járó pluszokkal (a hardver minősége, az oprendszer, az ingyenes szoftverek) együtt már megéri az árát, még csak nem is nevezném túlárazottnak, ahogy azt nagyon sokan teszik. Túlárazottnak érzem a legtöbb Apple terméket, főleg a kiegészítőket (billentyűzet, kábelek, egér, satöbbi), de a legkisebb macbook pro-t egyáltalán nem.
Hardvert viszont könnyű összehasonlítani, hisz a macbookok is már gyakorlatilag inteles pc-k.
Ha egy teljesítményben ugyan ilyen laptophoz veszel eredeti oprendszert és valami normális zeneszerkesztő, videóvágó, képkezelő, honlapkészítő, dvdszerkesztő programot (mert ezekben sokkal jobb az osx-hez járó anyag, mint a windows live-os), akkor már csak pártízezer forint lesz a különbség.Más kérdés, hogy ha amerikai árak lennének nálunk is, akkor 100ezer forinttal olcsóbb lenne a gép... Abban az esetben best buy lenne.
-
djozsi
senior tag
Jó dolog a macbook és az osx, ez szerintem érződik itt a legtöbb olyat használó kommentjeiből.
Annyira viszont én nem tartom jónak, hogy egyértelmű legyen a döntés, pláne ha valaki teljesen meg van elégedve a wines lehetőségekkel.
Én munka miatt kerültem macekkel kapcsoltba, nekem egy előző szériás macbookom van (ezek szerint az nem is változott, maradt polikarbonát), de a munkahelyemen van mindenféle mac, imac, pro, mac mini, satöbbi. Én is jó dolognak tartom, de nem érzem azt, hogy sokkal jobb lenne a winnél, amit szintén minden nap használnom kell.
Ha azt mondanák csak az egyik gépem maradhat, akkor nehéz szívvel de szerintem a winestől válnék meg, de számomra egyáltalán nem olyan egyértelmű a döntés, mint amennyire azt a legtöbb fan éreztetni szokta.
Továbbá ha még játszanék számítógépen (van erre egy wii otthon, asszony kérte, de én is megkedveltem), akkor egészen biztos, hogy a wines gép maradna, szóval ha tervezel játszani is a gépen, akkor én semmiképp nem ajánlom a macet. Oké, vannak játékok, amik mennek rajta, de általában sokkal gyengébb teljesítménnyel.
Fel lehet rakni persze macbookra is windowst, de akkor már inkább vennék ugyan annyi pénzből egy kétszer olyan erős lapotopot, esetleg egy ugyan olyat és a 2-3-szor olyan erős asztali gépet játékra. A bacbook csakis egyben, egy csomagként (gép+osx+osxhez járó ingyen szoftverek) tekintve éri meg az árát, ami az ugyan ilyen wines laptop árának nagyjából kétszerese.
Szerintem a macbook pro-ból amúgy a hardver a legnagyobb plusz, az osx sokakkal ellentétben szerintem már nem jár annyival a win7 előtt (persze más kérdés, hogy a legtöbben úgy véleményezik egyiket vagy másikat, hogy alig használták, én mindkettővel napi szinten dolgozom). A hardvernek megvannak a maga bajai, kevés usb, nincs külön audio be- és kimenet az újakon (cserében van kártyaolvasó Bog örömére), külön hivatalosan 10ezer forintos kábel kell, ha ki akarod kötni dvi-s/vga-s/hdmi-s monitorra/tévére a gépet, satöbbi, de ezekkel együtt is tényleg nagyon jó, öröm használni.
-
djozsi
senior tag
Egyrészt jogos, másrészt nem.
A kérdező ellentmondást írt, ebbe akkor bele se gondoltam, láttam, hogy "macbook", annak nincs háttérvilágítása. Viszont az valóban nem alumíniumból készül, hanem polikarbonátból.
Alumíniumból a macbook pro-k vannak, az egy egészen más széria, külön menüpont alatt találhatóak meg az összes apple store-ban, azoknak minden esetben van háttérvilágítása. -
djozsi
senior tag
Nem egészen, mert szinte mindenre központi szabályzatuk van és ha Magyarországon bemész egy szervizbe egy olyan gonddal, amiről nem tudják, hogy mi a teendő vele, akkor videochaten beszélnek a központi AppleCare-rel, ami ha jól tudom Angliában van és ők mondják meg, hogy mi legyen, hogy legyen.
Az aksimat egyből mondták, hogy nem vállalják ingyen a cserét (rövid balhézás után kiderült, hogy erre is központi szabályzatuk van) a nyikorgásnál viszont mondták, hogy nem tudják ezzel mi a teendő, úgyhogy hagyjam ott a gépet és beszélnek a központtal. 3 napra rá telefonáltak, hogy beszéltek a központtal és ott azt mondták, hogy ez nem minősül hibának.
Rengeteg videót és beszámolót találsz a neten nyikorgó, kattogó macbook prokról, sok olyat is, ahol mondja/írja az illető, hogy megpróbálkozott a szervizben is, de egyikük se jár sikerrel.
Nagyon következetes, nemzetközileg egységes módon jár el az AppleCare. -
djozsi
senior tag
Manapság már szinte mindegyik megy ennyit, ilyen árkategóriában pedig pláne. A legtöbb géphez lehet minimális felárért nagyobb aksit kérni.
Az ki smacbookhoz 56 wattórás aksi jár, dellekhez 84 wattórás
Nem hinném, hogy nem lehetne úgy kialakítani, hogy kényelmesen elérhető legyen az aksi, nem olyan óriási az, mint azt egyesek képzelik.
Az pedig pláne nem valószínű, hogy emiatt garanciavesztés kell, hogy legyen az, ha kiszedi az ember. -
Xero
nagyúr
-
djozsi
senior tag
Pont ez az, ami szerintem totál érthetetlen. Az aksi egy olyan alkatrész, aminek könnyen romolhat az állapota, sőt, elképzelhető, hogy egy aksi nem elég. A legtöbb gépen épp ezért könnyen, egy mozdulattal cserélhető, ez már-már alap lenne ilyen kategóriában.
De oké, a dizájn miatt ez elképzelhetetlen, ezt elfogadja az ember. De hogy garanciát veszítsél, ha kicseréled az akkumulátort?
Mit csináljon az, akinek mondjuk 15 órára kéne laptop konnektor nélkül? Vegyen két-három macbookot? -
djozsi
senior tag
Azt persze fontos tudni, hogy a hivatalosan beígért aksiidő kamu. Átlagos használat mellett olyan 6-7 órát, intenzív igénybevétel mellett (filmezés) olyan 4-5ött, brutál játékfuttatás mellett max fényerőn hanggal pedig olyan 2-3-at bír.
Nem olvastam végig a telepítős balhét, ha már elhangzott ez, akkor elnézést: egyre inkább terjed winen is az, hogy a programokat nem csak telepítővel töltheti le az ember, hanem előtelepítve. Ezt csak kitömöríted akárhová, akár külső meghajtóra is és már használhatod is.
Sőt, egyre terjedőben vannak a portable cuccok, amiket szintén nem kell telepíteni, sőt, minden beállítást a mappában használnak. Azért nagyon jók, mert felteszem itt egy pendrive-ra a programot, használom, állítgatom, kilépek, kihúzom a pent, máshol bedugom és minden úgy lesz a programban, ahogy hagytam.
Ez egy nagyon, nagyon erős tulajdonság és egyre több program szerezhető be így. Egyelőre sajnos hivatalos szinten nem terjed a dolog.
Nekem például egy penen van a photoshop, akármilyen wines gépre rádugom a epnt azonnal használhatom a photoshopot minden cécó nélkül a saját beállításaimmal együtt.
Ha ez utóbbi még jobban elterjed, akkor win>>>>osx telepítésben, jelenleg a nem telepítendő programoknál az osx a nyerő, a telepítéseknél viszont az állandó jelszavazás miatt a win. -
-
doc
nagyúr
az en 2007-es MBP-m akksija kb. 2-3 honapja adta meg magat (elotte kb. masfel orat birt, most csak 10-30 percet), 40K az uj, persze utangyartottat olcsobban is lehet kapni
a csere az annyi, amit irtam a masik topicban is: ket retesz elhuz, akksi kivesz, uj akksi berak, kesz
hogy a legujabb tipusoknal melyik akksi mennyire hozzaferheto, azt passzolom... -
djozsi
senior tag
Ja, nem ez a helyzet az aksival, csak nekem volt pechem, hibás volt vagy nem is tudom.
Több ismerősömnek van macje, nincs baj az aksival és az én gépemben az új aksi is szuperál azóta (2 éve ha jól emlékszem).
Én csak arra utaltam, hogy a garancia Apple-nél nem sokat ér.
Igazából a többinél se feltétlenül, nagy a hibaszázalék így igyekeznek ezek a cégek minél több garanciális probléma alól kibújni.
Viszont tényleg minőségi termékek, ha valamit elcsesztek a gyártásnál az hamar kiderül, ha pedig nem, akkor nem hiszem, hogy komoly baj adódhatna vele az 1 év lejárta után.
Én magam kötöttem plusz garanciát, de nem ajánlom. -
Magnum_
nagyúr
köszönöm szépen a válaszodat.
csak a garanciára reagálnék. bár tényleg vonz ez a gép, de mondjuk egy hasonló árú HP-nál 3év gari, nem 1, amit ki kell terjeszteni.
ha 2év garival adná az apple, nyugodtabb lennék.
ill. még az akksira is: azért fél-egy éve kapható az az alu macbook, amit én vennék, ha vennék. kiváncsi lennék még több user véleményére rajtad kivül, hogy mi a helyzet az akksival. amit te írtál, az gáz...
-
djozsi
senior tag
"most ez tényleg ennyire jo cucc? gondolkodom-gondolkodom, mindneki rá akar beszélni, de félek a váltástól.. olyan jó az a win7.. nem flame jeleggel irom ezt, hanem inkáb érdeklődő jelleggel."
Szerintem is nagyon jó a win7, ha annyira szereted, akkor szerintem ne gondolkodj váltáson, felesleges. Van néhány olyan dolga az osx-nél, amire rácsodálkozol, hogy "jééé ezt ilyen faszán is lehet?" ugyanakkor lesznek olyanok is, amiknél visszasírod a win7-et.
Csak hogy egy példát mondjak, az osx nem hajlandó olyan meghajtón keresni, amit nem indexel. Nekem van egy 750 gigás külső vinyóm millió kis fájllal. Az osx-nek ahhoz, hogy ezt indexelje 2 gigára (!!!) van szüksége az amúgy is nagyon kicsi (120 gigás) beépített vincseszterből. Ha tiltom az indexelést, akkor viszont nem kereshetek a külső meghajtón. Agyhalál.
Szóval adódnak vele problémák ugyan úgy, nem egy csodarendszer, csak más, van, amibe jobb, van, amibe rosszabb."nem megy gyorsan tönkre ezekben az akksi? macera cserélni, nem? a HP-ban ha lemerül, csak kicserélem, ha tönkremegy, 10k alatt veszek egy újat..."
Sajnos az Apple szervizhálózata (AppleCare) egy rossz vicc. Amíg valamire nem jelenti be hivatalosan az Apple, hogy szériahiba, javítandó, addig csak akkor javítják, ha tényleg használhatatlanná teszi a gépedet.
Nekem az 5 órás beígért üzemidejű aksim 30 percet bírt fél év után, visszavittem, azt mondták, hogy ez van, nem csinálnak vele semmit, de vehetek újat. 50ezerért. Szerencsére még garanciális volt, ezért ingyen beszerelték, amúgy az is valami 15ezer forint lett volna. Persze magának is be tudja szerelni az ember, de ehhez csavarozni kell, nem úgy, mint más gépeknél."az 1 év garit is keveslem, a 3évre bövitést meg indokolatlanul drágának tartom."
A plusz 2 év garancia máshol is drága ilyen árkategóriánál, ez van.Viszont ahogy mondtam a garancia alatt is letojják a kisebb nyűgjeidet, szóval annyira nem is érdemes megvenni. Én megvettem, kétszer voltam szervizben, egyszer az aksi miatt, nem cserélték, egyszer pedig mert nyikorgott a gép, ha ránehezedett a kezem, azt mondták ez nem hiba.
Természetesen szervizbejegyzés se készült ezekről, hisz 3 után cserélniük kéne a gépet."meg kicsit félek a tükrös kijelzőtől.."
A kijelzővel nincs baj szerintem, bár nem is egy nagy eresztés. 30-40ezerért lehet kapni szebb kijelzős samsung monitorokat. Nekem ki is van kötve a macbook egy ilyenre."de sokat tácspadozom, és vonz ez a böszme, jo tapintásu tácspad, de akétujas görgetés se tetszik.. mérnem egy ujjas?.. a dizájn is tetszik..."
A touchpad tényleg nagyon jó, a többihez viszonyítva Kánaán, de azért egy egér odaveri szerintem."a legalapabb alu házas macbookon akkor van bill. világitás?"
Nincs. Szerintem amúgy most már olyan elenyészű (10-15%) árkülönbözet van a MB és az MBP között, hogy MB-t csak az vesz, akinek fontos a fehér dizájn. 15% ártöbbletért pedig van billentyűvilágítás, plusz 2 gigaram (ha 4 gigarammal veszel egy macbookot majdnem ugyan annyi, mint az alap pro, nonszensz). -
Sziasztok!
Egyik korábbi bejegyzésetek topijában írtatok egy a VLC-től jobb videó lejátszóról, de sajnos már nem találom. Megtudnátok mondani a nevét, elérhetőségét?
iTunes mellé keresnék még egy audio lejátszót, amikor csak mappákból szeretnék lejátszani számokat, és nem szerezném a telefon szinkronizálásra szánz iTunes Librarymat összekutyulni.
Válaszaitok előre is köszönöm!
-
biker
nagyúr
"bemásolok 1GB-ot, 50mp, és hallalihalihó, megy a program."
csakhogy ez egész egyszerűen nem így működik. Windowson. kapis?én értem, és pont azt szerettük volna, ha te is megérted, de megint a szokásos moonman féle félremagyarázós majd jól kimagyarázós témát láttuk
ha belegondolsz, Windows-on mi a "telepítés"? bemásolsz pár fájlt a megfelelő mappákba és kiteszel egy parancsikon a menübe. rengeteg program van Windowson is, ami telepítés nélkül is elfut, akár mindegyikkel meg lehetne csinálni,#127
senki nem mondta, hogy egyszerűbb, vagy bonyolultabb. csak levezettem, hogy Windows-on is tulajdonképpen annyi a "telepítés", hogy a helyére teszed a programot#137
egyébként hihetetlen vagy, írtam egy ártatlan hozzászólást, hogy tulajdonképpen a bűvös "telepítés" Windowson is ugyanolyan műveletekből áll, mint bármilyen más rendszeren, egy másolás és egy ikon lekattintása#167
"bemásolok 1GB-ot, 50mp, és hallalihalihó, megy a program."
csakhogy ez egész egyszerűen nem így működik. Windowson. kapis?először tehát ugyanaz, aztán hasonló, majd elmagyarázod, miben más, aztán nem érted, miért nem fogjuk fel, hogy nem ugyanaz??
ez azért nem semmi...
-
Esmein
nagyúr
En a sajat anyamnak megmondom, ha rosszul foz, annyira partatlan vagyok a temaban
Amire utalni akartam, hogy a konstruktiv vita nagyon hasznos addig a pontig amig nem torkollik hitkerdesbe.
Atrakom magam kicsit read onlyba, meglatjuk elkerulhetove valnak-e kontextusbol kiragadott kijelentesekre torteno reakcioim.
-
doc
nagyúr
teljesen egyetertek
amugy a vita szerintem reg nem arrol megy (marmint OS-flame-et illetoen) hogy melyik 'jobb' (bar multkor is irta valaki nagy okosan a masiknak hogy 'a Linux semmire nem jo'
)
egy-ket hete irtam valamelyik topicba, hogy mara mar elertunk odaig, hogy minden nagyobb OS (Windows, OSX, Linux, meg talan idevehetjuk a Solaris/BSD/Haiku 'kisebbseget' is) teljesen jol hasznalhato mindennapi feladatokra. a kulonbseg altalaban a felhasznalasbol adodik, vannak teruletek amik eleg erosen meghatarozzak a hasznalando OS-t (plane a platformfuggo programok, amiket muszaj hasznalni)
mostanaban inkabb adott funkcio korul szokott menni a vita (egyik OS-ben ilyen, masikban olyan, kinek ez, kinek az jon be)
en csak azon tudok kiakadni, mikor valaki egetvero hulyeseget ad elo kinyilatkoztataskent, akkor meg foleg, ha meg o maga is tisztaban van azzal hogy ez baromsag
-
Esmein
nagyúr
Aki moonmant raveszi, hogy egy mondatban irjon jot az Applerol, rosszat a Microsoftrol, az vendegem egy hatos pakk sorre PH taborban
Sracok, mindket rendszer eletkepes, teljesen folosleges vitatkozni azon melyik a jobb. Sot, van akinek mindketto van, kulon gepeken, mert mondjuk a regi macet/windowsos laptopjat nem adta el es neha hasznalgatja, es ez igy van jol. Amikor kitalalja egy ceg, hogy csak es kizarolag az o cuccukat hasznalhatom X funkciora, akkor van baj. De ilyen nincs. (ja varj, de van. szifon SDK... na mindegy)
-
biker
nagyúr
itt arról van szó, hogy ha nem b..uk el az időt tömörítgetéssel, registryzéssel, meg minden tyúkszaros dologgal, akkor ennyi, bemásolok 1GB-ot, 50mp, és hallalihalihó, megy a program.
de ezt nem vagy hajlandó elismerni, mindig valami mást írsz le ezen egyszerű mondat helyett.
-
moonman
titán
"1GB másolása ATA100 HDD-re, ami abban a gépben volt, az 25Mb/sec-el 50sec
ennyi."
pontosan tudod, hogy itt nem egy szimpla 1 gigás fájl megmásolásáról van szó. az autóm meg 4 litert fogyaszt... 100-on. nem városban, araszolgatva. pedig a lóerő nem változik. érted."pl az atomos netbookomon, aminek 35Mb/sec hdd sebessége van, nem kellene egy egy telepítőnek 100% terheléssel percekig állnia egy helyben."
ott valószínűleg maga az Atom a szűk keresztmetszet, a tömörítési algoritmusok futtatása nem az erőssége. amúgy valóban nem kéne."letöltés 10perc, telepítés elemenként 40-60perc(!!!)"
ez még mindig ugyanaz az Atomos gép? mert ha .net, sql server stb. volt benne, akkor eléggé alulskáláztad a hardvert.egy .net telepítése egyébként viszonylag sokáig tart, de egy erős gépen azért 3 percen belül van.
-
biker
nagyúr
egy osx-es telepítő (mert van olyan, csak hogy ne vegyük ki a számításból) ezt csinálja:
- csomag ellenőrzése
- ha kell, licenc elfogadás
- majd telepítő script lefut, fileok bemásolása, csomagnyugták írása, TÖREDEZTTSÉGMENTESÍTÉS, függőségek felírása, kész
mégis szerintem sokkal gyorsabb
pl egy magyar lokalizáció telepítése kb 20mp a teljes rendszerre.
vagy hasonlók -
biker
nagyúr
nézd, engem az se érdekel, ha közben lejátszik 3 sakkmeccset, ha gyors.
1GB másolása ATA100 HDD-re, ami abban a gépben volt, az 25Mb/sec-el 50sec
ennyi.ha igaz lenne amit írsz, akkor pl az atomos netbookomon, aminek 35Mb/sec hdd sebessége van, nem kellene egy egy telepítőnek 100% terheléssel percekig állnia egy helyben.
Pl fater átküldött valami Microsoft-os webfejlesztő csomagot, egyben feltelepít .net, silverlight, sql server, meg valami fejlesztő környezetet (bocs, hogy nem emlékszem a nevére, de irgalmatlan gyorsan kukázva lett)
letöltés 10perc, telepítés elemenként 40-60perc(!!!) elemenként restarttal, persze, ahogy kell, majd a 4. elemnél leállt a telepítő hibával, és uninstallálta az egészet.
mielőtt leírod, előre válaszolok, nem nem hazudok, ez az igazság, akármennyire is fáj.
-
moonman
titán
leírom, hogy zajlik nagyvonalakban egy Office-telepítés:
a setup kibontja a varázslót a temp-be, elindítja,
lezajlik a termékkulcs hitelesítése és a komponensek kiválasztása,
felmásolja a teljes telepítőkészletet az MSOCache-be,
a kiválasztott opciók alapján legenerálja a telepítőszkripteket, majd elindítja az msi csomagok telepítését: másolás, registry kulcsok létrehozása, dll-ek és fájltípusok regisztrálása,
ikonok kihelyezése a Start menübe,
telepített szolgáltatások elindítása,
install temp-ek pucolása, varázsló vége.ez egy közel 1 GB méretű telepítőkészletnél azért nem 1 perc - és még csak nem is a cpu-tól függ, hanem főként a hdd gyorsaságától. egy közepes gépen egy Office 2007 Standard telepítése 5 percnél nem szabad tovább tartson.
-
biker
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #154 üzenetére
Miért, micsinálna az a szerencsétlen win a telepités alatt? Teret görbit? naná, hogy filokat mozgat
már bocsánat, amikor percekig fut az installer, akkor én pont arra gondolok, most pötyögik be kicsi kínai emberek a programot sorról sorra
vagy teret görbít... vagy ET-t hívja
pl MS office egy nem atomerőmű P4 3200@800HT egymagos procin, ment úgy 30 percig az installer
utána irgalmatlan sok perc az összes frissítő csomag telepítése
-
moonman
titán
"az, hogy a háttérben a next next finish az = az .app behúzásával az applications mappába, az kit érdekel?"
láthatóan senkit, bár én összesen ezt írtam. egy büdös szóval sem mondtam, hogy a Windows-os módszer egyszerűbb lenne, vagy az OS X-es jobb. szerintem hagyjuk, mert már túl van ragozva.
-
biker
nagyúr
ja, különös tekintettel arra, hogy ha új usert hoztunk létre a gépen, akkor neki sok már fent lévő programot újra kellett telepíteni, mert nem fért hozzá
-
biker
nagyúr
moonman, moonman, banyek, ez nem semmi.
Most ne a FF-el példálózzunk, bármely programnál, a mezei user honnan tudja, épp melyik exe-vel indul el, ha épp nem firefox.exe a neve? hanem startup exe, vagy ,ugiu6r6.exe?
A tény:
OSX-en a program egy mappa, aminek .app a kiterjesztése, tartalmazza a programot, annak ikonját, és megjelenő nevét, például Firefox. Ezt a user két kattintással telepítés nélkül elindtja, és a rendszer majd megkeresi a futtatandó állományt, ha a preferencesben nincs még letárolva, eltárolja a beállításokat.
WIN-en ha nme telepíted, akkor a firefox mappában lévő x darab fileban megkeresed a futtatható állományt, elindítod, és ha éppen elfut telepítés nélkül, akkor fut, egyébként jön az install, nex next finish, és keressük meg az ikont a program filesban.
az, hogy a háttérben a next next finish az = az .app behúzásával az applications mappába, az kit érdekel? OSX-en NEM kell x db kérdésre válaszolni és kattintani (csak egyes speci programoknál, ahol van rendszerbe épülő modul is, és kell jelszó hozzá).
Tudod hány telefont kapok hetente, hogy "hogy kell telepíteni a programot"?
sok sok usernek nem egyszerű a telepítésja, és a kedvencem, hogy a win telepítők 60-70%-ának a neve setup.exe vagy install.msi, és amikor a 3,-ik ilyen van a letöltésekben, akkor kurvára totózhatok, mi a tökömet fog telepíteni
-
doc
nagyúr
csab2 Ez komoly? OSX alatt nem kell telepíteni? Az király!
moonman ha belegondolsz, Windows-on mi a "telepítés"? bemásolsz pár fájlt a megfelelő mappákba és kiteszel egy parancsikon a menübe
Windows-on is tulajdonképpen annyi a "telepítés", hogy a helyére teszed a programot.doc tehat szerinted a kovetkezo muvelet teljesen egyenerteku, kozottuk kulonbseg NINCS:
1) a megjeleno ablakbol az ikont lehuzod a kepernyo aljara
2) (felteve hogy a zip automatikusan megnyilik a tomoritodben): a megjeleno ablakban a konyvtarra azt mondod hogy extract to..., megkeresed a filekezeloben a program files-t, leokezeod, becsukod az ablakot, megnyitod az intezod, megkeresed a programfiles-ban a most oda kicsomagolt konyvtarat (amit, ha nem egy egesz konyvtar volt a zip-ben, hanem a konyvtar tartalma, neked kellett kezzel letrehozni), a benne levo exe-kbol megprobalod kitalalni hogy melyik inditja a programot, egy masik filekezelo ablakban megkeresed a start menut, jobbgombbal athuzod a kivalasztott exe-t, majd a menubol kivalasztod a shortcutotmoonman nincshát, ugyanaz a végeredmény, vagy tán nem?
-
doc
nagyúr
azert rontottam neked, mert kijelentetted, hogy ez windows alatt is ugyanigy mukodik (ami nyilvan baromsag), arrol nem beszelve, hogy szerinted a kezzel kicsomagolas, ide-oda masolgatas meg shortcutok kezzel letrehozasa UGYANAZ mint a megfogom es beledobom (ami szinten baromsag)
senki nem ront neked, ha ertelmes dolgokat mondasz idiota baromsagok es egyertelmu hazugsagok helyett
lehet jokat is mondani a windows installer-rendszererol, de amiket te mondtal, azok baromira nincsenek meg kozel sem ehhez... -
Xero
nagyúr
Ne haragudj de most beleszólok!
A gond nem azzal van, hogy a Windows nem képes egy átmozgatott mappából lazán indítani a programok egy részét, hanem az, hogy nem így elérhetőek. Míg a minden napokban használt OS X-es programok 80%-a simán egy dmg file-ban letölthető ami tartalmazza a programot és egy shortcutot az Applications mappához.
Ezzel szemben hiába működne ez a dolog Windowson is, ott a programok 80% inkább az installerre épít.
Tehát amit te leírtál valóban működik és nagyon jó, de a felhasználóknak valós előnyt nem nyújt mivel nem ilyen formában érhetőek el a programok!
Ez lenne itt a lényeg! -
doc
nagyúr
"tehat szerinted a kovetkezo muvelet teljesen egyenerteku"
nincshát, ugyanaz a végeredmény, vagy tán nem?
lapozz mar fel egy magyar ertelmezo szotart a 'muvelet' es 'eredmeny' szavaknal legysziveses ez mitol lesz 'telepites'? ez egy sima konyvtar masolasa"
pont ezt magyarázom.
mit? most akkor ez windowson telepites vagy sem? mert en azt mondom hogy baromira nemúgy csinálsz, mint aki még nem telepített Windowsra programot. igen megterhelő azt a három next-next-finish gombot megnyomni.
baromira nem ide tartozik hogy mennyire megterhelo. itt alapvetoen ott indult a vita, hogy nekialltal hobologni hogy miert is olyan nagy szam az OSX-es 'telepites', vagyis hogy a mar emlitett egyetlen egermozdulat, merthogy szerinted windowson a telepites ugyaneztulajdonképpen a bűvös "telepítés" Windowson is ugyanolyan műveletekből áll, mint bármilyen más rendszeren, egy másolás és egy ikon lekattintása,
igen, ezt mondtad, ami nyilvanvaloan NEM igaz, ld. az elozo postom 1-es es 2-es pontjates elmondom ismet, nem eloszor: NEM a windowsos installer (pl msi) es az OSX-es .app osszehasonlitasarol van szo!
-
moonman
titán
"tehat szerinted a kovetkezo muvelet teljesen egyenerteku"
nincshát, ugyanaz a végeredmény, vagy tán nem?"es ez mitol lesz 'telepites'? ez egy sima konyvtar masolasa"
pont ezt magyarázom.úgy csinálsz, mint aki még nem telepített Windowsra programot. igen megterhelő azt a három next-next-finish gombot megnyomni.
egyébként hihetetlen vagy, írtam egy ártatlan hozzászólást, hogy tulajdonképpen a bűvös "telepítés" Windowson is ugyanolyan műveletekből áll, mint bármilyen más rendszeren, egy másolás és egy ikon lekattintása, de neked sikerült ezen is falba verni a fejed és habzó szájjal flémet generálni. büszkék vagyunk rád.
-
doc
nagyúr
hihetetlen vagy basszus, ez a szintu ms-agymosas amivel beloled zombit csinaltak mar nagyon hi-tech
tehat szerinted a kovetkezo muvelet teljesen egyenerteku, kozottuk kulonbseg NINCS:
1) a megjeleno ablakbol az ikont lehuzod a kepernyo aljara
2) (felteve hogy a zip automatikusan megnyilik a tomoritodben): a megjeleno ablakban a konyvtarra azt mondod hogy extract to..., megkeresed a filekezeloben a program files-t, leokezeod, becsukod az ablakot, megnyitod az intezod, megkeresed a programfiles-ban a most oda kicsomagolt konyvtarat (amit, ha nem egy egesz konyvtar volt a zip-ben, hanem a konyvtar tartalma, neked kellett kezzel letrehozni), a benne levo exe-kbol megprobalod kitalalni hogy melyik inditja a programot, egy masik filekezelo ablakban megkeresed a start menut, jobbgombbal athuzod a kivalasztott exe-t, majd a menubol kivalasztod a shortcutot
bizonyításul, hogy a Windowsos "telepítés" sem egy mágikus varázslat, hanem egy egyszerű fájlmásolás.
es ez mitol lesz 'telepites'? ez egy sima konyvtar masolasa, baromira semmi koze a telepiteshez. abban az esetben mar 'majdnem' igazad lenne, ha az atmasolt konyvtar mondjuk egy firefox ikonkent jelenne meg, amire kettot kattintva elindul a browser. es nem, nem okoz(na) hatalmas fizikai vagy szellemi megterhelest a konyvtarra rakattintani, a felugro filekezelo ablakban megkeresni a firefox.exe-t es arra megint kettot ranyomni, de felteszem ugyis tudod hogy mirol van szo, csak a 'duplagondol' elveinek megfeleloen ugy csinalsz mintha nem ertened -
moonman
titán
tehát egy letöltés és egy ikon kihelyezése, valamint egy letöltés és egy ikon kihelyezése között szerinted számottevő különbség van. Windowson egyébként ezért van szinte minden programnak telepítővarázslója, hogy ne kézzel kelljen kizippelni meg ikont készíteni. lényegében ugyanott vagyunk.
"gondolom ezt a 'masik geprol atmasolom a firefox mappat' dolgot csak viccnek szantad, ugye?"
bizonyításul, hogy a Windowsos "telepítés" sem egy mágikus varázslat, hanem egy egyszerű fájlmásolás. -
doc
nagyúr
latom nem erted (nem akarod erteni) amit irtam
nagy kulonbsegek vannak akozott hogy1) a letoltott zip file-t kicsomagolod a program files-ba, belemesz, megkeresed az indito .exe-t es csinalsz hozza egy shortcutot a documents and settings/mittomenmi/startmenu konyvtarba, majd mikor letorolted, ugyanezt a shortcutot megkeresed es kezzel torlod (ez kb. a DOS szinvonala)
2) letoltod a .dmg file-t ami a letoltes vegen automatikusan mountolodik es megnyilik, neked annyi a dolgod, hogy egyetlen egermozdulattal rahuzod a dock-on levo Applications ikonra, uninstallnal meg ugyanazt az ikont megfogod es kukaba dobod
gondolom ezt a 'masik geprol atmasolom a firefox mappat' dolgot csak viccnek szantad, ugye?
-
moonman
titán
az uninstall bejegyzés a registry-ben egyetlen bejegyzés, ami a program nevét és az uninstall varázsló exe-jére mutat, nem több.
rengeteg program elfut úgy is, hogy fogod és átmásolod egy másik gépről, első indításkor elkészíti magának az ini-ket, registry-kulcsokat igény szerint. ugyanígy le is törölheted őket.
az olyan programok igényelnek komolyabb telepítést, amik például saját fájltípus regisztrálnak maguknak, vagy drivert installálnak, stb.
az OS X-es package-ek direkt úgy vannak elkészítve, hogy egy fájlként látsszanak így egy bemásolással úgy tűnik, mintha már telepítve is lenne, holott annyi történik, hogy a rendszer kibontja, belenéz és az ott előre csomagolt konfig fájlok alapján futtatja, jeleníti meg az ikonját, stb. nem kérdés, hogy a butausernek egyszerűbbnek tűnik, de ugyanúgy megvannak a maga hátrányai is.
egyébként szerintem egy Firefox is simán elfut, ha megmásolod.
szerk: kipróbáltam, simán elindul és fut úgy, hogy egy másik gép program files\mozilla firefox mappáját kiteszem egy üres gép asztalára és onnan indítom.
-
majom2
senior tag
-
doc
nagyúr
dehogynem, pont annyira mint pl. windows alatt a Program Files-nak
annyibol igazad van, hogy filerendszer szinten teljesen kozonseges konyvtar, de deklaraltan az Applications szolgal a programok tarolasara. nyilvan tobbe-kevesbe ugyanilyen modon mukodne barmilyen mas nevu konyvtar amit kiraksz a dokkra, es csak .app konyvtarakat dobalsz bele, bar van olyan program, ami az Applications-on kivulrol inditva szol hogy nem jo helyen van, akarod-e hogy bemasolja magat oda
-
"ha egy app konyvtar az Applications-ben van, akkor telepitve van"
Ez így nem igaz, nincs semmilyen kitüntetett szerepe a /Applicationsnek.
-
doc
nagyúr
szerintem te is tisztaban vagy vele, hogy a kettonek baromira semmi koze egymashoz
a windowsos telepites kapasbol ott kezdodik, hogy a windowsban kulon be kell jegyezni a telepitett programok listajaba (gondolom ez is a registryben van), ami OSX alatt teljes egeszeben hianyzik. ha egy app konyvtar az Applications-ben van, akkor telepitve vanez kb pont az amit te mondasz: Windows-on is tulajdonképpen annyi a "telepítés", hogy a helyére teszed a programot, ami nyilvanvaloan NEM igaz. vagy azt allitod, hogy ha fogod pl. egy letoltott Firefox konyvtarat, bedobom a Program Files-ba, akkor megjelenik a menuben, rakattintva elindul, teljes erteku telepitett programkent fog mukodni, es ha kidobom a konyvtarbol, akkor mindez eltunik?
a lenyeg valahol melyen nyilvan ugyanaz, mint anno pl. a DOS-os idokben: fogta az ember a cuccot, bemasolta egy konyvtarba. a kulonbseg az, hogy OSX-en nem kell ezen felul adminisztraciot intezned, mig windows (es Linux, meg szinte minden mas rendszer) alatt igen
-
moonman
titán
senki nem mondta, hogy egyszerűbb, vagy bonyolultabb. csak levezettem, hogy Windows-on is tulajdonképpen annyi a "telepítés", hogy a helyére teszed a programot. csak gondoltam, megemlítem, hogy nincs abban semmi mágikus, mint ahogy az OS X-es egy program egy fájl sem teljesen úgy igaz, ahogy azt mondják.
-
sanp
tag
-
doc
nagyúr
ne csinalj megint ugy, mintha nem tudnad mirol van szo
szerinted OSX-en hanyszor kell kezzel masolgatni, parametereket allitgatni, nem beszelve a registry basztatasarol, stb? eddig azert habzott a szad, mert nem kepesek a fejlesztok normalis install/uninstall-t csinalni, most meg hirtelen kiderul hogy nem is kell? -
moonman
titán
ha belegondolsz, Windows-on mi a "telepítés"? bemásolsz pár fájlt a megfelelő mappákba és kiteszel egy parancsikon a menübe. rengeteg program van Windowson is, ami telepítés nélkül is elfut, akár mindegyikkel meg lehetne csinálni, de az átlagusernek sokkal egyszerűbb egy varázslón nextnextfinish-t nyomni, mint kézzel bemásolgatni, beállítgatni a program fő paramétereit.
-
csab2
veterán
"A gombvilágítás szintén hiányzik."
A hasonló árú laptopokban ez ennyire alap? Tényleg nem tudom, azért kérdezem.
"És nagyon szeretem azt is, hogy nem kell telepítgessek, a legtöbb szoftvert felmásolom és működik, kész, slussz."
Ez komoly? OSX alatt nem kell telepíteni? Az király!
-
Magnum_
nagyúr
jéjjzus mennyi van ezekből.... erre gondolok
-
majom2
senior tag
jónak jó, de hogy mennyire, az mindenkinél más. a macbook esetében a kevés usb port meg az 1 év gari tényleg gáz, de másba nagyon nem lehet belekötni.
az osx egy kicsit komplexebb dolog. szerintem az osx legnagyobb problémája, h nem ezzel kezdik az emberek az ismerkedésüket a számtechnikával (itthon ez köszönhető az MS-t a felsőoktatásban iszonyú erővel nyomó és állami pénzekkel finanszírozó strukturának is). tehát eleve hátrányból indul, mert rengeteg win-es berögzülés másképp van. általában azok csalódnak benne akik ezen nem tudnak túllépni.
én személy szerint jó egy éve váltottam és nem volt könnyű hátrahagyni a sok-sok éves win-es reflexeimet. főleg h a munkahelyemen is win-t kell használnom. még most is rendszeresen keverem a ctrl-x/c/v és a cmd-x/c/v kombókatennek ellenére nagyon nem bántam meg. sőt, nagyon megszerettem rengeteg kisebb nagyobb dolog miatt. amikor váltottam akkor még csak az xp létezett (meg persze a vista), annál az osx mérföldekkel jobb volt. a win7-et már nem ismertem meg, nem tudom azzal szemben mi a helyzet. nagyon jókat hallani róla, szóval biztos jól sikerült. mindenesetre én már nem váltanék vissza semmi pénzért.
nekem akkor esett le az állam, amikor egy hulladék kínai t-mobilos driver tönkretett egy rendszerfile-t és osx reinstall után (mivel ezzel kinyírta az osx-et is) az össszes program és beállítás és adat ott volt a helyénelég extrém helyzet - azóta sem volt ilyen -, de mindenesetre ezzel végleg bebiztosította ez a rendszer magát nálam
az összes újan kapható aluházas macbooknak (vagyis mbp-nak) van billentyűvilágítása.
-
Xero
nagyúr
-
zsolidodd
senior tag
Kezdő vagyok OSX-ben, esetleg van valakinek tippje a problémámra?
Quick Time-ot használok Perian-nal filmnézésre. Néha azt csinálja, hogy lefagy, nem jön elő a háttérből, nem megy háttérbe. Ilyenkor force quit, és minden rendben. Ez kb az utolsó oprendszer frissítés óta van így. -
Namost alu MacBook, vagy a unibody MacBook Pro? Az előbbieknek nem egy darab volt az alja, míg az MBP-knek igen, az akku bár kioperálható simán kézzel, le van matricázva, és garanciavesztéssel jár a művelet.
Mindamellett nem is tudom, hogy hol lehet új akkut venni oda.
-
Magnum_
nagyúr
a 13-as alu macbookon hogyan lehetne cserélni akkut csak ugy? egyben van az alja...
azért gondolkodom a váltáson, mert lenne zsém a különbözetre, de csak minöségi alu gépet vennék 13-14" méretben és kettő jöhet szóba: HP 8440p vagy MBP. használtakkal nem szeretnék tanulgatni. megszoknám biztos 2-3hét alatt, csak azoktol félek, amiket írtam.
megnéztem MM-ban a tükrös kijelzőt, hát tükrözödött rendesende fotozgatok és a matt kijelzömön most nem olyan szépek a szinek, jo a matt-jobban szeretem, de a képek szinei rosszabbak.
-
doc
nagyúr
most ez tényleg ennyire jo cucc?
azolyan jó az a win7
mi okod van a valtasra? csak a kivancsisag, az ujdonsag? ha minden igenyedet kielegiti a w7, nem feltetlenul 'muszaj' valtani. persze lehet hogy vannak olyan igenyeid, amik csak a valtas utan tudatosulnak bennedszerintem keress egy olcsobb, hasznalt gepet (azert hasznalhato legyen, ne valami 5ezer forintos G3, hanem mondjuk egy elozo generacios mac mini), ha nem jon be, ugyanannyiert el tudod adni
nem megy gyorsan tönkre ezekben az akksi?
miert menne gyorsabban tonkre mint barmi masban? ugyanaz a technologia.macera cserélni, nem?
persze: pocok elhuz, akksi kivesz, uj akksi berakmeg kicsit félek a tükrös kijelzőtől..
mindenkepp nezd meg boltban, en is utalom a glossy kijelzoket (bar elvileg a mostani 3,1 MBP-ben is az van, de imadom, gyonyoru kepe van, egyaltalan nem tukroz, bar nagyon eros fenyben keveslem a max. fenyerot, de teljesen jol hasznalhato)az 1 év garit is keveslem, a 3évre bövitést meg indokolatlanul drágának tartom.
ez sajnos jogos panasz. azert azt hozza kell tenni, ha valamilyen szeriahiba jon elo (volt ilyen pl. a megrepedo kavaval) azt boven gari lejarta utan is ingyen szoktak cserelnide sokat tácspadozom, és vonz ez a böszme, jo tapintásu tácspad, de akétujas görgetés se tetszik.. mérnem egy ujjas?
en mindig is utaltam a touchpadet, de miota a MBP-t hasznalom, talan ketszer dugtam ra egeret (CoD-hoz)
a ketujjas scroll meg ANNYIRA de ANNYIRA jo, hogy mar a gorgos egeret is utalom, mert sz@r a ketujjazas mellett(ami persze vizszintesen es fuggolegesen is mukodik)
a legalapabb alu házas macbookon akkor van bill. világitás?
ha ez azota nem valtozott, akkor 'sima' macbookon nincs, csak MacBookPro-n -
Magnum_
nagyúr
most ez tényleg ennyire jo cucc? gondolkodom-gondolkodom, mindneki rá akar beszélni, de félek a váltástól.. olyan jó az a win7.. nem flame jeleggel irom ezt, hanem inkáb érdeklődő jelleggel.
nem megy gyorsan tönkre ezekben az akksi? macera cserélni, nem? a HP-ban ha lemerül, csak kicserélem, ha tönkremegy, 10k alatt veszek egy újat...
meg kicsit félek a tükrös kijelzőtől..
az 1 év garit is keveslem, a 3évre bövitést meg indokolatlanul drágának tartom.
de sokat tácspadozom, és vonz ez a böszme, jo tapintásu tácspad, de akétujas görgetés se tetszik.. mérnem egy ujjas?.. a dizájn is tetszik...
a legalapabb alu házas macbookon akkor van bill. világitás?
-
madgie
titán
Akkor másképp: keress ki pár icc fájlt a Spotlight-tal. Nekem nem sikerült, úgy kellett utánanéznem, hová menti a kalibrált profilokat.
Szerk: simán beütöttem, hogy pdf, kihozta az összes C meghajtón lévőt. a többit azért nem, mert azokat nem indexeltetem (én tiltottam le).
És nem, nem utálom a Mac-et (sőt, csudajó kalibráló progik vannak rá), itt van mellettem egy Mini is ( igaz, eladó
)
-
Xero
nagyúr
Akkor keress ki pár adatot egy valahol kallódó pdf-ből. Ez szerintem nagy hiányossága a Win7-nek!
Nekem van egy raklap pdf dokumentációm különböző tartalommal. Sokszor nem is tudom hol kéne keresni csak egy-két kulcsszó jut az eszembe. Spotlight megtalálja. Tehát a pdf tartalmat is indexeli, sőt ha rendesen kulcsszavazva van a pdf-ben a kép azt is megtalálja neked!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Linux Mint
- Autós kamerák
- TCL LCD és LED TV-k
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, konzol adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest