Hirdetés

Macblog: Két hónap után pro és kontra

Több mint két hónap telt el azóta, hogy MacBook tulajdonos vagyok. Mostanra a saját elvárásaimnak megfelelő szinten tudom használni a gépet és a rendszert. Magyarán különösebb gond nélkül tudok vele dolgozni, van szöveg és képszerkesztő programom, FTP kliens, néhány játék, videovágó és böngésző, no meg a levelezés.

Most már képes vagyok rá, hogy egy pro és kontra listát felállítsak, íme:

Pro

1. A hardver

A fémes ház, a kiváló töltő és a hosszú üzemidő maximálisan elégedetté tesz. A kijelző is elég jó, napfényben sincs gondom. A gépen oldalt figyelő töltöttségjelző, ami csukott állapotban is mutatja, hogy mennyi kakaó van a telepben nagyon baró és igazán hasznos. Orbitális méretű a touchpad, bár én kevéssé használom, de a múltkor visszaültem egy HP noti elé és majdnem elsírtam magam, hogy azon a kis izén kell kapargásszak. Számomra ideális a 13 inches méret, nem akarok ennél nagyobbat.

2. OSX

Stabil, gyors, s most már nagyjából kezelhető is. Az ablakkezelést megszoktam és megszerettem, a dock az első pillanattól kezdve szimpatikus. Hogy kinyitás után pár másodpercen belül a teljes gép feláll, használható és neten van - ezt imádom. Mióta fent van a magyar karakterkiosztás a gépen, azóta a szövegbevitel is megfelel, a screenshot funkció nagyszerűségéről már írtam.

3. Szoftverek

A Mail elég jól sikerült alkalmazás. Nagyon hatékony a spamszűrő, kedves, ahogy az összetartozó leveleket tudja jelölni, igen gyorsan keres több ezer mail között is (ezen a Thunderbird azért elég sokszor megfeküdt), a levéltörzsbe pedig bármit be lehet tenni copy-paste funkcióval, még embedded YouTube videót is, ami nekem új volt. Az iMovie a másik kedvencem, állatira hatékonyan tudok alapszinten videót vágni a segítségével, s rögtön fel is tudom lőni a YouTube-ra. Nemrég valamit kavartak a videomegosztó oldal feltöltési menetében, másnapra már ott ugrált a figyelmeztetés, hogy van frissítés az iMovei-hoz, töltsem le. Megtörtént, s újra könnyedén működött az egy klikkes, programból közvetlenül elérhető feltöltés.

Kontra

1. Hardver

Nincs SD olvasó, ezt gyűlölöm. Nincs normális videokimenet, ezt is utálom. A gombvilágítás szintén hiányzik. A csak két USB csatlakozó nekem kevés, ha bent van egy egér (márpedig bent van) és egy pendrive, akkor már nem tudom a telefont hozzákötni. Vagy a kártyaolvasómat. Pedig hely bőven lenne, bakker. Én nem szeretem a világító Alma-logót sem a tetején, túl sznob.

2. OSX

A Shift-click több tételt kijelölés nagyon hiányzik thumbnail nézetben. A képnézegető pedig vagy lassú (Preview), vagy buta (Quicklook), nekem egy gyors és okos darab kéne. Az iPhoto véleményem szerint használhatatlan, francnak van ideje, hogy ott is rendezgesse a fényképeit, amikor úgyis folderekbe teszem. Idegesít a Finder is, néha nagyon hülyén mutatja meg az egyes könyvtárak tartalmait, néha nem ott vannak a fájlok, ahol szeretném őket látni. Néha úgy nyílik fel, hogy van oldalt könyvtárlista, néha nem, hogy ez mitől van, az rejtély. Sajnos azt kell mondjam, hogy bár jópofának tűnt, hogy a használt alkalmazásokat csak a háttérbe rakja a rendszer, de rá kellett jönnöm, hogy a böngészőn és a levelezésen kívül az összes többit tényleg, külön be kell zárjam, ha nem akarom, hogy lassuljon a gép. Mert azért az iMovie a trial Photoshop és a szövegszerkesztő már nem megy annyira hűdekafán egymás mellett, hiába igyekszik a rendszer úgy tenni, mintha.

3. Szoftverek

A Safari borzalom. Lehet, hogy a Flash teszi be neki a kaput, de több strandlabdát látok, mint akármelyik strandon a legnagyobb kánikulában. Fent van a Chrome, érdekes módon ott sokkal kevesebbszer omlik magába a rendszer. Azt is utálom, hogy böngészőablakok között nem működik a Command-Tab (és a Ctrl-Tab sem, mielőtt valaki belémköt), pedig ez nagyban könnyítené a munkát. Az iTunes sem képezi rajongásom tárgyát, több órás pepecselés, mire az embernek valami normális rendben lesznek a zenéi, amiket korábban csak beszórtam egy előadó és album nevére keresztelt könyvtárba és kész. Most meg egyenként szerkeszgethetem őket. Persze ha az ember alapból rendszerető, akkor fogja imádni, de én nem vagyok az, sorry.

Only for PC

Sajnos vannak olyan szoftverek, amik nincsenek OSX alá. Ilyen a KIES (Samsung bada szinkronizáció), egy csomó játék, grafikai és tervezőprogramok. Az Android SDK-nál nem lehet a driverekkel trükközni, vagy látja a telefont a gép, vagy nem. A helyesírás-ellenőrzőt OSX alá felvarázsolni szintén külön kihívás, de ezt legalább meg lehet csinálni. A régi PC-ből kioperáltam a vinyót, betettem egy Sharkoon dokkolóba. Látja is az OSX, de írni nem tudja, csak olvasni, lévén NTFS a fájlrendszer. Én pedig ezért nem fogom leformázni, van rajta több száz giga kép, zene és adat, nem tudom ezeket sehová átmenteni.

Összeségében

Azért elégedett vagyok. Nem hiszem, hogy ez a cucc jobb, mint egy hasonló árú Windows alapú notebook. Viszont jobban az ember keze alá dolgozik. Könnyebben megtalálok olyan funkciókat amelyekről a fórumozók seítségével megtudtam, hogy Windows alatt is léteznek, de ott sosem kerestem hasonlót. Itt a kezembe adják, használom, működik, rendben van. És nagyon szeretem azt is, hogy nem kell telepítgessek, a legtöbb szoftvert felmásolom és működik, kész, slussz. Persze ez meg is köti az ember kezét (lásd Android SDK), de inkább jobb, mint rosszabb így. Szubjektív a pro és kontra felsorolásom (az egész blog szubjektív), másnak más bajai lesznek, más dolgokat fog szeretni. Azt viszont ki merem jelenteni, hogy atomnagy baromság hinni az Apple-ben, vagy ellene. Munkára nálam megfelel a MacBook és az OSX. Játékra már nem ajánlanám. Kezdő felhasználóknak bátran, expert arcoknak megint nem. Mindenkinek tudnia kell, hogy mire van szüksége, s aszerint döntsön. De ez nem hit kérdése.

Azóta történt

Előzmények

  • Macblog: Exposé és Spaces

    Linuxosoknak nem újdonság, Windows-ról való váltás után viszont egyértelmű, hogy ezt a két funkciót fogjuk a legjobban kedvelni.

  • Macblog: Az ablakok kezelése

    Mi a helyzet a teljes képernyővel? Mi történik, ha becsukok egy ablakot?