- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
regebben volt nekem is gagyi kategoria (Albacomp) illetve lattam sok olcso laptopot, hat annyit mondok: soha tobbet!
HP, Lenovo, Dell, Asus tenyleg jok, bar nem is olcsok
az Apple kb. ugyanez a kategoria, csak talan kicsivel folotte: nagyon jo minoseg, rengeteg kis aprosag, amibe konnyen beleszeret az ember (bill. vilagitas, fenyerzekelo, remek touchpad, stb). ezek egy resze megvan mas notebookokban is, de igy egyben, raadasul ennyire osszehangolva csak az Almanal, es ezt meg kell fizetni (helyenkent nagyon kemenyen)
viszont az uj, kicsi MBP tenyleg baromira jo vetel, ha most akarnek notebookot venni, egy pillanatig sem gondolkoznek -
djozsi
senior tag
Jó dolog a macbook és az osx, ez szerintem érződik itt a legtöbb olyat használó kommentjeiből.
Annyira viszont én nem tartom jónak, hogy egyértelmű legyen a döntés, pláne ha valaki teljesen meg van elégedve a wines lehetőségekkel.
Én munka miatt kerültem macekkel kapcsoltba, nekem egy előző szériás macbookom van (ezek szerint az nem is változott, maradt polikarbonát), de a munkahelyemen van mindenféle mac, imac, pro, mac mini, satöbbi. Én is jó dolognak tartom, de nem érzem azt, hogy sokkal jobb lenne a winnél, amit szintén minden nap használnom kell.
Ha azt mondanák csak az egyik gépem maradhat, akkor nehéz szívvel de szerintem a winestől válnék meg, de számomra egyáltalán nem olyan egyértelmű a döntés, mint amennyire azt a legtöbb fan éreztetni szokta.
Továbbá ha még játszanék számítógépen (van erre egy wii otthon, asszony kérte, de én is megkedveltem), akkor egészen biztos, hogy a wines gép maradna, szóval ha tervezel játszani is a gépen, akkor én semmiképp nem ajánlom a macet. Oké, vannak játékok, amik mennek rajta, de általában sokkal gyengébb teljesítménnyel.
Fel lehet rakni persze macbookra is windowst, de akkor már inkább vennék ugyan annyi pénzből egy kétszer olyan erős lapotopot, esetleg egy ugyan olyat és a 2-3-szor olyan erős asztali gépet játékra. A bacbook csakis egyben, egy csomagként (gép+osx+osxhez járó ingyen szoftverek) tekintve éri meg az árát, ami az ugyan ilyen wines laptop árának nagyjából kétszerese.
Szerintem a macbook pro-ból amúgy a hardver a legnagyobb plusz, az osx sokakkal ellentétben szerintem már nem jár annyival a win7 előtt (persze más kérdés, hogy a legtöbben úgy véleményezik egyiket vagy másikat, hogy alig használták, én mindkettővel napi szinten dolgozom). A hardvernek megvannak a maga bajai, kevés usb, nincs külön audio be- és kimenet az újakon (cserében van kártyaolvasó Bog örömére), külön hivatalosan 10ezer forintos kábel kell, ha ki akarod kötni dvi-s/vga-s/hdmi-s monitorra/tévére a gépet, satöbbi, de ezekkel együtt is tényleg nagyon jó, öröm használni.
-
djozsi
senior tag
Azt persze fontos tudni, hogy a hivatalosan beígért aksiidő kamu. Átlagos használat mellett olyan 6-7 órát, intenzív igénybevétel mellett (filmezés) olyan 4-5ött, brutál játékfuttatás mellett max fényerőn hanggal pedig olyan 2-3-at bír.
Nem olvastam végig a telepítős balhét, ha már elhangzott ez, akkor elnézést: egyre inkább terjed winen is az, hogy a programokat nem csak telepítővel töltheti le az ember, hanem előtelepítve. Ezt csak kitömöríted akárhová, akár külső meghajtóra is és már használhatod is.
Sőt, egyre terjedőben vannak a portable cuccok, amiket szintén nem kell telepíteni, sőt, minden beállítást a mappában használnak. Azért nagyon jók, mert felteszem itt egy pendrive-ra a programot, használom, állítgatom, kilépek, kihúzom a pent, máshol bedugom és minden úgy lesz a programban, ahogy hagytam.
Ez egy nagyon, nagyon erős tulajdonság és egyre több program szerezhető be így. Egyelőre sajnos hivatalos szinten nem terjed a dolog.
Nekem például egy penen van a photoshop, akármilyen wines gépre rádugom a epnt azonnal használhatom a photoshopot minden cécó nélkül a saját beállításaimmal együtt.
Ha ez utóbbi még jobban elterjed, akkor win>>>>osx telepítésben, jelenleg a nem telepítendő programoknál az osx a nyerő, a telepítéseknél viszont az állandó jelszavazás miatt a win. -
doc
nagyúr
az en 2007-es MBP-m akksija kb. 2-3 honapja adta meg magat (elotte kb. masfel orat birt, most csak 10-30 percet), 40K az uj, persze utangyartottat olcsobban is lehet kapni
a csere az annyi, amit irtam a masik topicban is: ket retesz elhuz, akksi kivesz, uj akksi berak, kesz
hogy a legujabb tipusoknal melyik akksi mennyire hozzaferheto, azt passzolom... -
djozsi
senior tag
Ja, nem ez a helyzet az aksival, csak nekem volt pechem, hibás volt vagy nem is tudom.
Több ismerősömnek van macje, nincs baj az aksival és az én gépemben az új aksi is szuperál azóta (2 éve ha jól emlékszem).
Én csak arra utaltam, hogy a garancia Apple-nél nem sokat ér.
Igazából a többinél se feltétlenül, nagy a hibaszázalék így igyekeznek ezek a cégek minél több garanciális probléma alól kibújni.
Viszont tényleg minőségi termékek, ha valamit elcsesztek a gyártásnál az hamar kiderül, ha pedig nem, akkor nem hiszem, hogy komoly baj adódhatna vele az 1 év lejárta után.
Én magam kötöttem plusz garanciát, de nem ajánlom. -
djozsi
senior tag
"most ez tényleg ennyire jo cucc? gondolkodom-gondolkodom, mindneki rá akar beszélni, de félek a váltástól.. olyan jó az a win7.. nem flame jeleggel irom ezt, hanem inkáb érdeklődő jelleggel."
Szerintem is nagyon jó a win7, ha annyira szereted, akkor szerintem ne gondolkodj váltáson, felesleges. Van néhány olyan dolga az osx-nél, amire rácsodálkozol, hogy "jééé ezt ilyen faszán is lehet?" ugyanakkor lesznek olyanok is, amiknél visszasírod a win7-et.
Csak hogy egy példát mondjak, az osx nem hajlandó olyan meghajtón keresni, amit nem indexel. Nekem van egy 750 gigás külső vinyóm millió kis fájllal. Az osx-nek ahhoz, hogy ezt indexelje 2 gigára (!!!) van szüksége az amúgy is nagyon kicsi (120 gigás) beépített vincseszterből. Ha tiltom az indexelést, akkor viszont nem kereshetek a külső meghajtón. Agyhalál.
Szóval adódnak vele problémák ugyan úgy, nem egy csodarendszer, csak más, van, amibe jobb, van, amibe rosszabb."nem megy gyorsan tönkre ezekben az akksi? macera cserélni, nem? a HP-ban ha lemerül, csak kicserélem, ha tönkremegy, 10k alatt veszek egy újat..."
Sajnos az Apple szervizhálózata (AppleCare) egy rossz vicc. Amíg valamire nem jelenti be hivatalosan az Apple, hogy szériahiba, javítandó, addig csak akkor javítják, ha tényleg használhatatlanná teszi a gépedet.
Nekem az 5 órás beígért üzemidejű aksim 30 percet bírt fél év után, visszavittem, azt mondták, hogy ez van, nem csinálnak vele semmit, de vehetek újat. 50ezerért. Szerencsére még garanciális volt, ezért ingyen beszerelték, amúgy az is valami 15ezer forint lett volna. Persze magának is be tudja szerelni az ember, de ehhez csavarozni kell, nem úgy, mint más gépeknél."az 1 év garit is keveslem, a 3évre bövitést meg indokolatlanul drágának tartom."
A plusz 2 év garancia máshol is drága ilyen árkategóriánál, ez van.Viszont ahogy mondtam a garancia alatt is letojják a kisebb nyűgjeidet, szóval annyira nem is érdemes megvenni. Én megvettem, kétszer voltam szervizben, egyszer az aksi miatt, nem cserélték, egyszer pedig mert nyikorgott a gép, ha ránehezedett a kezem, azt mondták ez nem hiba.
Természetesen szervizbejegyzés se készült ezekről, hisz 3 után cserélniük kéne a gépet."meg kicsit félek a tükrös kijelzőtől.."
A kijelzővel nincs baj szerintem, bár nem is egy nagy eresztés. 30-40ezerért lehet kapni szebb kijelzős samsung monitorokat. Nekem ki is van kötve a macbook egy ilyenre."de sokat tácspadozom, és vonz ez a böszme, jo tapintásu tácspad, de akétujas görgetés se tetszik.. mérnem egy ujjas?.. a dizájn is tetszik..."
A touchpad tényleg nagyon jó, a többihez viszonyítva Kánaán, de azért egy egér odaveri szerintem."a legalapabb alu házas macbookon akkor van bill. világitás?"
Nincs. Szerintem amúgy most már olyan elenyészű (10-15%) árkülönbözet van a MB és az MBP között, hogy MB-t csak az vesz, akinek fontos a fehér dizájn. 15% ártöbbletért pedig van billentyűvilágítás, plusz 2 gigaram (ha 4 gigarammal veszel egy macbookot majdnem ugyan annyi, mint az alap pro, nonszensz). -
majom2
senior tag
jónak jó, de hogy mennyire, az mindenkinél más. a macbook esetében a kevés usb port meg az 1 év gari tényleg gáz, de másba nagyon nem lehet belekötni.
az osx egy kicsit komplexebb dolog. szerintem az osx legnagyobb problémája, h nem ezzel kezdik az emberek az ismerkedésüket a számtechnikával (itthon ez köszönhető az MS-t a felsőoktatásban iszonyú erővel nyomó és állami pénzekkel finanszírozó strukturának is). tehát eleve hátrányból indul, mert rengeteg win-es berögzülés másképp van. általában azok csalódnak benne akik ezen nem tudnak túllépni.
én személy szerint jó egy éve váltottam és nem volt könnyű hátrahagyni a sok-sok éves win-es reflexeimet. főleg h a munkahelyemen is win-t kell használnom. még most is rendszeresen keverem a ctrl-x/c/v és a cmd-x/c/v kombókatennek ellenére nagyon nem bántam meg. sőt, nagyon megszerettem rengeteg kisebb nagyobb dolog miatt. amikor váltottam akkor még csak az xp létezett (meg persze a vista), annál az osx mérföldekkel jobb volt. a win7-et már nem ismertem meg, nem tudom azzal szemben mi a helyzet. nagyon jókat hallani róla, szóval biztos jól sikerült. mindenesetre én már nem váltanék vissza semmi pénzért.
nekem akkor esett le az állam, amikor egy hulladék kínai t-mobilos driver tönkretett egy rendszerfile-t és osx reinstall után (mivel ezzel kinyírta az osx-et is) az össszes program és beállítás és adat ott volt a helyénelég extrém helyzet - azóta sem volt ilyen -, de mindenesetre ezzel végleg bebiztosította ez a rendszer magát nálam
az összes újan kapható aluházas macbooknak (vagyis mbp-nak) van billentyűvilágítása.
-
Xero
nagyúr
-
Namost alu MacBook, vagy a unibody MacBook Pro? Az előbbieknek nem egy darab volt az alja, míg az MBP-knek igen, az akku bár kioperálható simán kézzel, le van matricázva, és garanciavesztéssel jár a művelet.
Mindamellett nem is tudom, hogy hol lehet új akkut venni oda.
-
doc
nagyúr
most ez tényleg ennyire jo cucc?
azolyan jó az a win7
mi okod van a valtasra? csak a kivancsisag, az ujdonsag? ha minden igenyedet kielegiti a w7, nem feltetlenul 'muszaj' valtani. persze lehet hogy vannak olyan igenyeid, amik csak a valtas utan tudatosulnak bennedszerintem keress egy olcsobb, hasznalt gepet (azert hasznalhato legyen, ne valami 5ezer forintos G3, hanem mondjuk egy elozo generacios mac mini), ha nem jon be, ugyanannyiert el tudod adni
nem megy gyorsan tönkre ezekben az akksi?
miert menne gyorsabban tonkre mint barmi masban? ugyanaz a technologia.macera cserélni, nem?
persze: pocok elhuz, akksi kivesz, uj akksi berakmeg kicsit félek a tükrös kijelzőtől..
mindenkepp nezd meg boltban, en is utalom a glossy kijelzoket (bar elvileg a mostani 3,1 MBP-ben is az van, de imadom, gyonyoru kepe van, egyaltalan nem tukroz, bar nagyon eros fenyben keveslem a max. fenyerot, de teljesen jol hasznalhato)az 1 év garit is keveslem, a 3évre bövitést meg indokolatlanul drágának tartom.
ez sajnos jogos panasz. azert azt hozza kell tenni, ha valamilyen szeriahiba jon elo (volt ilyen pl. a megrepedo kavaval) azt boven gari lejarta utan is ingyen szoktak cserelnide sokat tácspadozom, és vonz ez a böszme, jo tapintásu tácspad, de akétujas görgetés se tetszik.. mérnem egy ujjas?
en mindig is utaltam a touchpadet, de miota a MBP-t hasznalom, talan ketszer dugtam ra egeret (CoD-hoz)
a ketujjas scroll meg ANNYIRA de ANNYIRA jo, hogy mar a gorgos egeret is utalom, mert sz@r a ketujjazas mellett(ami persze vizszintesen es fuggolegesen is mukodik)
a legalapabb alu házas macbookon akkor van bill. világitás?
ha ez azota nem valtozott, akkor 'sima' macbookon nincs, csak MacBookPro-n -
doc
nagyúr
itt egy oldal amin megnezheted hogy adott program fut-e, illetve hogyan wine-nal
talan nem meglepo, de a magyar programok nincsenek rajta...viszont talaltam egy ilyet a guglival:
[link]
"A Jogtár valóban nem támogatott MAC-en, de Wine-al működik. Ha igazoljátok, hogy előfizetők vagytok, akkor biztosítjuk a működéshez szükséges file-t.
Ezt most teljesen hivatalosan írom, mint a Complex (KJK-KERSZÖV) support vezetője." -
majom2
senior tag
én paralells 5-öt használok. eddig minden csodálatosan ment rajta, nálam csillagos 5-ös. fizetős, de én pl egy akció keretében kb gombokért vettem
más kérdés, h jó ha havonta egyszer elindítom, merthogy minek
switcher-eknek ad egy kis biztonságérzetet talán, de persze az a végső cél, h az ember egy szép napon végleg letörölje(hála a kis cégemnek, erre még várnom kell
magamnak viszont már egyáltalán nem kell)
-
doc
nagyúr
windowsos programok futtatasara ott a wine mint alternativa
eleg valogatos, vannak programok amik tokeletesen futnak, vannak amik kisebb hibakkal de hasznalhatoan, meg van ami el sem indul. raadasul nem annyira user-friendly mint egy virtualis gep, viszont ez elony is, marmint hogy nem virt. gep -
Xero
nagyúr
Őszintén? Ha komolyabb flash oldalt nézek, esetleg valami filmet/zenét kódolok, photoshop alatt komolyabb workflow-nál felbúgnak a ventik. Mondjuk én visszavettem a gépemet egy kicsit hogy kevesebbet egyen és kussoljon!
CoolBook Controller-es beállításom és hőfokom kb 25 fokos külső hőmérséklet mellett!
Ettől függetlenül az esetek 90%-ában nem hallani a ventiket. Nekem pl a 7200-es winyó 2500-3000rpm-ig elnyomja őket!
-
Xero
nagyúr
Természetesen lehet! Egy pipa a system preferences-ben!
Kep
Természetesen tudsz! Van magyar keyboard támogatás, sőt van kb 3-4 féle magyar kiosztás, akár pc-s is!Ha csak Win-re elérhető akkor van több workaround. Vagy boot camp-el telepítessz egy külön windowst és újraindítod a gépet a program kedvéért. Vagy virtuális környezetben (parallels, vmware fusion) telepítessz egy windowst és ott indítod el a programot!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest