- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Honor 200 Pro - mobilportré
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Yettel topik
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
válasz
tamikomac #2947 üzenetére
Nem akarom senkire rátukmálni a Black-et, csak azért említem meg mindig, hogy világos legyen, mennyibe kerül. Aztán mindenki eldönti, jó választás-e.
Pár százezer parkolást minden normálisan összerakott vinyónak gond nélkül el kell viselnie. Félmillió fölött viszont már sok lehet bármelyiknek. Csak úgy nagyjábóli számok.
-
StSanya
senior tag
válasz
tamikomac #2948 üzenetére
Nos, ha új a HDD, akkor mit mutasson szerinted?
Olyan mondjuk előfordul, hogy először nem jól ismeri fel a program, hogy a HDD hogyan számolja az eltelt munkaidőt, ezért írhat ki téves infót, de kis idő után ez rendbe jön, általában. Ha nem, akkor pedig riport a fejlesztőnek a megoldás.
-
tamikomac
aktív tag
Srácok,
Egy új vinyó beszerzése után a HD Sentinelnek 0 nap 0 órát kell mutatni?
Összes indulásnál pedig 1-et? -
tamikomac
aktív tag
válasz
szaszlaci #2946 üzenetére
Igen, elolvastam, de mindig jönnek új kérdések...
Találtam pl. Hitachi Travelstar 5K1000-est (HTS541010A9E680) 3 év garral (ő is 600.000 parkolásos) 20k-ért
és
persze a WD10JFCX is, ő már 23k.A Blue WD10JPVX (ő is 600.000 park) meg 17k és 2 év gar.
Adatmentésnél már hülyeség nézni 2-3e Ft-okat, bár ilyen alapon könnyen ki lehet kötni 40k-nál is
-
szaszlaci
addikt
válasz
tamikomac #2945 üzenetére
Minden WD lemezt lehet állítani, a kérdés, hogy a valóságban tényleg hajlandó-e úgy működni, amit beállítottál neki. Javaslom az 1. hsz. elolvasását, elvileg benne van a lényeg.
A Blue semmi esetre sem hulladék, és ha csak adatmentés, remélhetőleg hosszú életű lesz. Minden esetre érdemes nagyon meggondolom, hogy vegyen-e az ember ilyen kevés garral. Igaz, ennél több csak a Black és a drágább SSD-k. Viszont 2 év vs 5 év, az két és félszeres.Ingyenes tárhelyek vannak, nem kell akció. Pl. ott az Outlook szolgáltatás mellé járó OneDrive és a mega.co.nz is. De ezeket bármikor szó nélkül törölhetik, még azt is, amiért fizetsz. Hát még a tripla reget..
-
tamikomac
aktív tag
válasz
szaszlaci #2944 üzenetére
Nekem 174 DVD-m van, egy része már lementve, de a dig fényképezős képek voltak a legfontosabbak, ez már megvan, mivel ez pótolhatatlan. A nem saját mp3, avi valahogy pótolható, a saját cucc nem.
Volt a box.com-nak egy speciális promóciója, ahol 50GB tárhelyet adtak díjmentesen, ebből csináltam 3 reget, így ez még 150 GB.Notis vinyóban az 1000-es WD10JPVX (blue) van jó áron (2 év gar), de ez blue, mitöbb itt jobban megy a parkoltatás. Vagy ezt is lehet állítani a wd programmal DOS alól?
-
szaszlaci
addikt
válasz
tamikomac #2943 üzenetére
"ki tudja hogyan van a Seagate beállítva és lehet-e rajta változtatni."
Firmware szinten biztos nem. Oprendszer alatt futó programokkal lehet gátolni a parkolást, ami nem túl elegáns és nem is feltétlen jó, ha teljesen ki van lőve."A notis vinyót a külső USB-s helyett venném, csak felmerült mint gondolat."
Szerintem jó gondolat, nekem elegem lett a 3.5"-ból adatmentős részen is. Igaz, kevés adatom is van."nincs hova lementeni mindet,"
Az nem valami jó, minden fontosat javaslom, hogy ments."A BD meg azért lenne jó, mert 35-40 korongra elférne minden és kész."
Régebben így csináltam, csak DVD-kel, akkor az még nagy hely volt. Arra jutottam, hogy pocsék megoldás, mert mindig frissülnek az adatok, ráadásul lehet, hogy tíz új film, de lehet, 10 új, kidolgozott fénykép, ami többet ér. Vagy zene, szóval nagyon változatos, nem túl kedvező az optikai megoldás. A megbízhatóságról, állapot kérdésességéről és kézbentarthatóságáról nem beszélve.. -
tamikomac
aktív tag
válasz
szaszlaci #2942 üzenetére
Szia,
Köszönöm a választ.
Kábelcsere volt, most olyan bennemaradó van benne, amit csak úgy lehet levenni / kivenni, ha egy ponton megnyomjuk a pöcköt. Annyi, hogy firmware frissítettem, CC46 volt rajta és Seagate oldalról leszedett CC49-et tettem rá DOS alól. Ennek 2 napja.
Ha 2 TB vinyó lesz inkább maradnék a WD mellett a 3 év gar miatt. Black kicsit drága, így az nem igazán. Sok helyen a Purple csak 2 év garos, de vannak helyek ahol 3 év (plusz 2-3e Ft-ot ez megér). Aztán meglátjuk gyárilag hogyan van beállítva a parkolás. Nekem a Purple vagy RED tetszik, esetleg Seagate ST2000VX000, de ez is csak a 3 év miatt. Ez a parkolósdi viszont aggaszt, ki tudja hogyan van a Seagate beállítva és lehet-e rajta változtatni.
A notis vinyót a külső USB-s helyett venném, csak felmerült mint gondolat. Adattárolásra lenne.
Ördögi kör az egész
. Ha 2 TB vinyó lenne akkor bőven van hely az adataimnak (kb. 1 TB), de nincs hova lementeni mindet, hiába új vinyó. Ha külső 1TB, akkor van hová menteni az adatokat, de maradnak a mostani vinyók. De talán ez tűnik mégis a legjobb választásnak.
Arra meg nincs keret, hogy mindent cseréljek, plusz még külső is.
A BD meg azért lenne jó, mert 35-40 korongra elférne minden és kész. Azért 25GB/lemez nem kicsi tárhely.--------------------
Fizetésem (akár) 20%-át...?
Már egy ideje kint van, úgy 1,5 éve. Egyébként komolyan gondolom és egy bizonyos összegtől meg is csinálnám. Persze nem havi 80-nál. Oda nem kell protekció, bár ha így haladunk lassan ez sem lesz már igaz... -
szaszlaci
addikt
válasz
tamikomac #2940 üzenetére
Szia!
Bár nagyon kicsi rá az esély, de ezt talán SATA adatkábel/érintkezési hiba is okozhatja, elsőként azt kellene kicserélni, hátha. De valószínűbb, hogy a fej/fejmotor/erősítő/lemezfelület/főmotor haldoklik.
Ha az enyém lenne, megtisztítanám a NYÁK és fej közti érintkezőket, van úgy 1 % esély arra is, hogy ott a gond.Az évekig használt vinyókat jó ötlet lecserélni, ha megengedheted magadnak. Egyszerűen nem örök életűek, hiába vigyázol rájuk és van szerencséd.
Szvsz a Red, Purple és Black (5 év garos), amit érdemes venni. Valamint én a Toshibát is merem ajánlani, ami lehet, Hitachi gyárból jött, ezt nem lehet tudni.
Az pedig, hogy mi hogy éri meg, az igényeidtől függ, neked kell tudni. Minden esetre a notiméret nagyon jó, szinte csak előnye van. A hátránya, hogy lassabb (de attól rendszernek bőven jó) és hát valamennyivel biztosan drágább lesz."Fizetésem (akár) 20%-át 6 hónapon keresztül odaadom annak, aki bejuttat egy normális munkahelyre."
Bejuttatni nem tudom még magamat se, de tetszik. Mióta van amúgy kiírva? -
tamikomac
aktív tag
-
tamikomac
aktív tag
Sziasztok,
Szerintetek aggódnom kellene (1., 7., 195. sor) az 500-as Barracuda 7200.12 miatt? Mert egyébként 100/100-as, semmi rendellenesség nincs, nem kattog, nem csörög, sőt, hangja is alig van, csöndesebb mint az HD103UI.
Vásárolni is akarok, de jelenleg még "tanácstalan" vagyok. Van a gépben egy 500-as Barracuda 7200.12 (rendszer) + 1000-es Samsung HD103UI (tárolás). Plusz van egy külső 500-as WD Elements archiválásra, meg egyéb ilyen-olyan dologra.
1. Vennék 2 TB-os WD RED-et vagy WD Purple Surveillance (erre is 3 év gari bizonyos helyeken) az 500-as Barracuda 7200.12 mellé és eladnám a mostani HD103UI-t, mert akkor az már nem kellene.
2. Maradna minden ahogyan eddig és egy külső USB-s 1000-es WD MyPassport Ultra vagy Silicon Power Stream / Silicon Power Diamond beszerzése. Ezek 3 év garisak azért.
3. Maradna minden ahogyan eddig és egy notis vinyó 1000-es beszerzése.
4. Maradna minden ahogyan eddig és egy Blu-Ray író PC-s Asus BC-12D2HT vagy notis Samsung SN-506BB ("öngyilkosságnak" tűnik, de...), mert a 25GB-os lemez ára 170-220 Ft-ért van, ami 7-9 Ft / GB körül mozog, ami messze a legolcsóbb.
-
Pazolini
senior tag
Kösz a cikkeket, különösen az angol ereedetit, amire a magyar mutat.
Vsz a köv. HDD-m Hitachi-Toshiba lesz.A vizsgált greenek tesztjéből az derül ki a számomra, hogy jó százalékban ki lehet fogni jó vinyókat, azokat otthon munkára kell fogni, s csak fél év- egy év után bízni meg bennük (persze ez sem garancia);
A Seagate ellenben, - amivel nekem is meggyűlt a bajom 5-6 éve (az a bizonyos 11-es széria, amelynek 500-asa fw-hibás volt), nem is vettem azóta tőlük - durva eredményeket produkált.
Ha csak lutri, hogy jót veszek-e, az gyakorlatilag piacképtelenséget kellene hogy jelentsen. Nem tudom, mit lép erre a cég, de ez a 25% körüli eredmény nagyon nagy gáz. Főleg azok után, hogy a thaiföldi áradások pusztítására hivatkozva miattuk szökött fel a hdd-k ára (most már felteszem, hogy ez is manipuláció volt), s aztán sem esett vissza, hogy rendbehozták az üzemeiket.10 WD-m van, ezekből csak egy kék, egy piros, a többi zöld; 2-2 samu és seagate, egy OCZ. Mindegyik 100-as, csak a két Seagate 98%-os. Most mindezt gyorsan le is kopogom...
-
shteer
titán
válasz
MasterDeeJay #2937 üzenetére
csak keresni kell, ez egy friss a sok közül
olyat úgyse találsz ami ugyanarra a következtetésre jutna vagy lefedné a piac összes típusát, de még csak a népszerűbbek nagy részét se
-
-
shteer
titán
válasz
MasterDeeJay #2935 üzenetére
Akkor az az egyetlen szerencséd, hogy a Seagate az örökkévalóságnak gyártja a HDD-it.
-
Hát ezaz hogy SSD meg drága még mindig. Akinek tudom annak ajánlom hogy inkább SSD legyen. De nem mindenkinek jó az SSD.
Egyébként SSD témával úgy vagyok hogy tökmindegy melyiket veszem. Bevált a 32gb-os Kingfast is a maga 6eFt-os árával meg a 20+eFt-os is. HDD-nél mindegyik gyorsabb.
Ha most kellene újonnan vennem HDD-t akkor szerintem Seagate-t vennék.
Hitachi és Toshiba nem tudom most mennyire jók, de a 8-10 éve vettek közül mind döglött. Samsung meg már nincs de utóbbi időkben az sem volt az igazi.Az otthonim az 3Tb-os Green, szintén a hibás szériából de még csak 12ezernél tart a LUC. Rá kellene száni az időt és átírnom az idle-t. Amikor vettem akkor még csak 26eft volt, gondoltam jó lesz max lassúcska.
-
szaszlaci
addikt
válasz
MasterDeeJay #2931 üzenetére
Igen, tervezett avulás.
És költségcsökkentés.
Végül pedig az egyre növekvő adatsűrűség, számold ki, hányszor nagyobb a 80 GB és 2 TB között.
Sajnos nem sok jó lehetőség van, ha kell valamennyi tárhely, akár pár száz GB. -
szaszlaci
addikt
válasz
StSanya #2930 üzenetére
"Úgy érzem, hogy neked az a legnagyobb problémád, hogy megdöglött a merevlemezed"
Nem tudom, miről beszélsz.Lényegtelen, hogy nekem mi ment tönkre. Próbálom felnyitni az idelátogatók szemét, hogy a Black és a Red/Purple kb. az egyetlen ésszerű választás, és csak indokolt esetben érdemes eltérni tőle. Évek óta a Black-et favorizálom, de most, hogy már nem sokkal drágább 2.5"-ban a többinél, főleg. Attól persze nem vetem el sem a Toshibát, sem a Blue-t.
"viszont másnak nagyobb problémát jelenthet, ha az adatai elvesznek"
Nekem ez valóban nem jelent problémát, mivel nagyon régóta készítek mentést. Aki ezt nem teszi meg, nem mondom, hogy megérdemli, de ne csodálkozzon. Rossz belegondolni, hova kategorizáltál te engem, de tuti nem oda, ami a valóság."A 2,5"-os Blue-kat annyira nem ismerem, múltkor volt pár 500-as a kezemben, wdidle-vel át lettek szépen lőve egy percre, ezért szeretem a WD-t a többi gyártóval szemben...
"
Bocsáss meg, de szerintem egyik lemezt sem ismerheted egyáltalán, mert ahhoz kellett volna hogy legyen a kezedben nem pár darab, hanem pár ezer. Amikre én hivatkozok, azok pedig ilyen nagyságrendű tapasztalatok több szervizestől, adatmentőtől. Plusz kiegészítem az elméletemmel. A saját és ismerősi kör tapasztalat csak pont az i-re."Te sem mész ki városi autóval és gumival terepre az erdő közepébe, mert tudod, hogy nem arra van felkészítve..."
Ez rossz hasonlat. Vagy szerinted normális, hogy egy vinyó a két éves garancia alatt összesen üzemeljen néhány hetet, különben elkopik? Mint egy spiáter gázpisztoly vs éles. Átmenjen rajta legfeljebb pár tíz TB adat? Tessék, megint tőle.
A másik, hogy az emberek igen kis része használja rendszernek, adattárolásra veszik. Mégis konténerszám viszik mindenhova, hogy tönkrement.
(Harmadszor olyan már rég nincs, hogy "lassú" merevlemez. Van gyorsabb és még gyorsabb, de rendszer már bármelyikről használható elfogadható sebességgel, ha van elég RAM. Ha meg nincs, megette a fene.) -
shteer
titán
válasz
MasterDeeJay #2931 üzenetére
Es milyen SSD-t veszel mostantol adattarolasra?
-
Szeretem alaposan körbejárni a témát és eléggé elborzasztott amiket itt olvasok.
Simán lehet mondani hogy az a vincsi amelyik nem bír ki legalább 2 évet az számomra hulladék. Teljesen mindegy milyen márka.
Az meg hogy a gyártó szándékosan rosszul állítja be a vincsit és utána szándékosan meghatároz egy értéket amit kibír.. Azaz nálam már 40 ezer ez a LUC és 1 hónapja megy tehát nem lesz egy év mire eléri a 300 ezret. És ha gyári beállítással nem bír ki 2 évet legalább akkor az igen is hulladék!
Melóhelyen itt egy rakás ~12 éves vincsi napi 8-9 órában megy. (pl: Seagate 7200.7 80-120gb igen tartósnak bizonyult és igen CODEGEN tápokal tele rossz kondival!)
Szóval a gyártó szándékosan gyilkoja a saját termékét, innentől kezdve én már WD-t nem veszek. És ne fogjuk arra hogy én használom rosszul, pont az a lényeg hogy 24/7 használva egy vincsi TÖBBET kell hogy bírjon mint ki be kapcsolgatva napi 1-2 órát. (van dual p3-as is szervernek gyári vincsivel és megy...) Ezek meg szándékosan játszatják a vincsivel bekapcsolt állapotban a szivatást, mert azért ez a parkolósdi az!
Rakok össze gépeket, szeretem ha megbízató és tartós egy gép. Tehát jobbféle lap, márkás táp...stb. Inkább égjen le a lap vagy akármi a gépben de ne legyen adatvesztés.
Irodai gépet nem 2-3 évre vesznek. Sima kétmagos, vagy kicsi 4 magos is elég irodai használatra és nehogy már hozzá kelljen nyúlni 2-3 év múlva.
Régebben az volt hogy bementem és vettem egy átlag vincsit amiről jót olvastam/hallottam. Nem kellet vigyázni egyikre sem!
Bár volt hogy a jónak hitt vincsik is széthullottak. Nekem volt a régi F1 szériás Samsung amit kezdetben mindenkinek ajánlottam és 2-3 évesen meg mentek sorra tönkre az újabb F1-ek amiken látszott hogy igencsak kevés közük van az eredetihez. A régiek még megvannak és hibátlanok, az újak meg esnek szét én meg totál leégtem magam hogy amit ajánlottam az nem vállt be. Tehát pl sorjás volt a megmunkálás a vincsi vázán, a régieken meg nem. Most ezek után tényleg az van hogy csak SSD-t szabad venni. Szóval röviden én szopok vele ha valami szar mert nekem hozzák vissza! A mostani Asrock lapokon meg le van tiltva a smart alapértelmezésben, mintha már a lapgyártók is összejátszanának.
Tudom tervezett avulás kell a gazdaságnak... -
StSanya
senior tag
válasz
szaszlaci #2929 üzenetére
"Igazából nem értem, mire szeretnél kilyukadni."
Írtam pedig: "Én csak azt állítom, mindegyik tönkre mehet, s mindegyiknek lehet optimális felhasználási területe."
Azaz senki ne ringassa magát hamis biztonságban, s a mentésről gondoskodjon. Úgy érzem, hogy neked az a legnagyobb problémád, hogy megdöglött a merevlemezed s másikat kell venni, viszont másnak nagyobb problémát jelenthet, ha az adatai elvesznek, s nem fogja az se vigasztalni, hogy a gari miatt esetleg kap egy új meghajtót."Sehol nem mondtam, hogy a Blue hulladék lenne. Csak épp parkol a notiméret és van rájuk 2 év garancia, nekem nem kell."
Pedig én innen indultam, hogy van helye, legalábbis a 3,5" Blue-nak, mert olcsó rendszer meghajtónak jobb, mint a Red. S ismétlem, a Red is parkolhat, a pontos típus, firmware függvényében.
Bár én a 3,5" Blue-t védtem, azok közül több volt a kezemben, 250-es, 320-as, 500-as, terrás. A 2,5"-os Blue-kat annyira nem ismerem, múltkor volt pár 500-as a kezemben, wdidle-vel át lettek szépen lőve egy percre, ezért szeretem a WD-t a többi gyártóval szemben..."Ilyen nem létezik, megint a (cselesen kétértelműen hazudott) marketinget veszed készpénznek. A Green (is) fix sebességen pörög."
Félreértesz, nem az IntelliPower-ről beszéltem (ami mondjuk tényleg nagy vakítás, gondolom azután kezdte a WD terjeszteni, mikor kiderült, hogy az 5400-es fordulattal hirdetett meghajtók jó ha 5000-el pörögnek, pl. [link]), hanem arra, hogy normál PC használat során, pl. alvó üzemmódban az operációs rendszer elküldi aludni a meghajtót is, azaz 0 RPM-re megy le a korong, s a fej meg megy ki a rámpára. PC életre keltés után ugye korong felpörög, fej vissza a rámpáról, be a korong fölé. Összefoglalva: növöget szépen a 193-as Load/Unload számláló...Aztán, hogy az op. rendszer hogy van beállítva, hányszor játssza el a fentieket a meghajtó, az jó kérdés, ugyebár. Erre írtam, hogy a Purple-nek nem ez fekszik, ő folyamatosan pörögne, akár 24/7-be is, s nyomná a HD streameket...
"Ez csak egy adatlapi érték, nem sok jelentősége van a vinyó valódi várható élettartamát illetően."
Szerintem meg nem poénból van megadva az adatlapon. Lásd előbbi pont."Amelyik vinyó nem bírja el a rendszert élettartam szempontjából, kukába való. Pont."
Ha Vér Pistike nem arra használja, amire szánták, arról nem gyártó, meg az eszköz tehet. Te sem mész ki városi autóval és gumival terepre az erdő közepébe, mert tudod, hogy nem arra van felkészítve... -
szaszlaci
addikt
válasz
StSanya #2928 üzenetére
Sehol nem mondtam, hogy a Blue hulladék lenne. Csak épp parkol a notiméret és van rájuk 2 év garancia, nekem nem kell.
"Purple-t én nem vennék a Red-el szemben, a 300 ezer vs 600 ezer load miatt."
Ez csak egy adatlapi érték, nem sok jelentősége van a vinyó valódi várható élettartamát illetően."mert a korong visszavesz a fordulatból..."
Ilyen nem létezik, megint a (cselesen kétértelműen hazudott) marketinget veszed készpénznek. A Green (is) fix sebességen pörög."A Green-nek is azért van ilyen rossz híre, mert ügye legolcsóbb volt, a sok okos meg ezt vette rendszernek, amire egyrészt qrva lassú, másrészt nem bír, beledöglik."
Amelyik vinyó nem bírja el a rendszert élettartam szempontjából, kukába való. Pont. Egy Blue ment nálam majdnem 1000 napot úgy, hogy a Win7 egyfolytában darálta, és ez az, ami ettől a sorozattól várható."Vegyél kérlek pl 2 TB-s noti vinyót..."
Nem mondtam ilyet, hanem azt, hogy meg kell gondolni, milyet vesz az ember. Akár adatmentésre, nekem 2.5-ös van, mert nem csak sokkal kényelmesebb de olcsóbb is. Ráadásul Black, mert még mindig nem sokkal drágább meg jó áron is vettem. Igaz, nincs sok adatom. Ha több TB lenne, 3.5" lenne."az USB portok nem mindig tudnak elegendő elektromos áramot biztosítani"
Nálam az említett Black kínai házban simán indul egy USB-ről, igen pocsék kábellel (Ohm fölötti ellenállása van, szóval jó, ha 4 Voltot kap induláskor a vinyó). Ha meg gond van, arra van az Y-kábel. Ellenben a külső házakhoz nem épp felső kategóriás táp dukál. Az alaplap USB-je viszont tökéletes. Ettől persze még lehet gyenge, utána kell járni.Igazából nem értem, mire szeretnél kilyukadni. A grín egy drága szar, és nem csak én mondom ezt évek óta, hanem az összes szervizesnek, adatmentőnek is ez a véleménye. A 'korábbi Red'/Purple nem kerül sokkal többe és teljesen vállalható, jó minőségű dolgok. Aki kétezer forinttal olcsóbban vesz egy grínt, pedig fel lett rá hívva a figyelme, meg is érdemli.
2.5" fronton pedig a Black az, ami nem kerül sokkal többe és szintén elismerően nyilatkoznak róla mindenhol. Az, hogy hébe-hóba azt mondja egy fórumozó, hogy jajj de hangos, engem nem hat meg. Még mindig hangtalan egy 3.5"-hoz képest. A garancia pedig továbbra is talán az egyik legfontosabb paramétere egy vinyónak. -
StSanya
senior tag
válasz
szaszlaci #2925 üzenetére
Nézd, rághatjuk a gittet tovább is, én a Blue-t védtem először is, hogy van létjogosultsága. Olcsóbb, rendszer alá való. Akinek futja rá, persze vegye meg az 5 éves garis Black-ot rendszer alá, vagy a Red-et, ha van SSD/SSDHD-je. Amúgy én is így tettem, ha látod a cuccaimat...
Purple-t én nem vennék a Red-el szemben, a 300 ezer vs 600 ezer load miatt. Itt is pont magadat cáfolod, hiszen pont ezekben a felpörgésekben, fej tányér fölé mozgatásában gyengébb a Purple, hiszen az videó anyagok, akár több szálúan is, folyamatos, akár 24/7-ben rögzítésére való, azaz korong pörög folyamatosan, fej pedig folyamatosan fölötte, erre van tervezve, nem arra, hogy gépen belül néha ír/olvas róla a fej, aztán vágódik ki a rámpára, mert a korong visszavesz a fordulatból...
A Green-nek is azért van ilyen rossz híre, mert ügye legolcsóbb volt, a sok okos meg ezt vette rendszernek, amire egyrészt qrva lassú, másrészt nem bír, beledöglik. Amúgy a mai napig mennek Green-ek a nagy HDD válság előtti időkből, szóval sajnos a nagy spórolás érhette őket is utol, nem tudom...
A 2,5 vs 3,5 témában szintén érdekes, amit mondasz. Vegyél kérlek pl 2 TB-s noti vinyót... Jah, hogy nincs ilyen... A tok kérdés is érdekes, tudod sokszor előny is a külső áramforrás, mert az USB portok nem mindig tudnak elegendő elektromos áramot biztosítani, ami jó kis hiba forrás, s sajnos nem is túl ritka eset....
-
válasz
szaszlaci #2926 üzenetére
Most beállítottam HD sentinellel, tiltottam a fejlett energiagazdálkodást, megnézem így növekszik-e. Meg kicserélem másikra a sata kábelt, van belőle egy rakás valamelyik csak jó lesz.
Eredetileg USB3 pendrive-ról ment az egész (windows to go vagy mi a neve) de kékre ölte magát a win8 egy update-el (vagy én öltem meg amd driverrel...) és inkább ráraktam erre az 500-asra.
Amúgy ultra takarékos berendezés13/17w-ot eszik ha idle/játszanak rajta. Vincsi nem is számít annyira, inkább kikapcsolom a takarékosságát. (Athlon 5350, 2x4gb, 60w paneltáp...erősen alulfeszelve passzív az egész bár a 775-re való hűtő csak ferdén ment fel rá
) kép
-
szaszlaci
addikt
válasz
MasterDeeJay #2924 üzenetére
Szevasz.
hosszú távon lehet-e baja? > Lehet.
ha megy így mondjuk 4-5 évet akkor nem érdekel > Lehetséges, de nem túl valószínű.
olyan kb 2 milliónál lenne ez az érték > A gyártók 3 – 600ezret ígérnek, kiindulásnak érdemes figyelembe venni.
Windowsba 20 perc van beállítva merevlemez lekapcsoláshoz > Miért? Azt írtad, szerver, nem pedig ultra energiatakarékos berendezés.
arra gyanakszom hogy magától csinálja > Jól gyanakszol, 1. hsz.!
Sata kábelt már cseréltem > Hiába.
Típus: wd5000lpvx-22v0tt0 > A kék nem az igazi, esetleg egy piros, lila vagy fekete. Netán SSD?
-
szaszlaci
addikt
válasz
StSanya #2923 üzenetére
"Amúgy a Purple-t lehet hamarabb teszi tönkre a néha bekapcs, mint a Green-t, mivelhogy folyamatos üzemre (videó rögzítésre) van tervezve, nem a gyakori ki- és bekapcsolásra..."
A jól összerakott vinyó sok indulást fog elviselni, a lowlowEnd meg keveset. És épp a tányér felpörgetése az, ami a leginkább igénybe vesz egy lemezt, ettől fog a leghamarabb gallyra menni egy gagyi darab.
Mellesleg mi a gyakori kapcsolgatás? Az csak a notikra jellemző, egy ésszel beállított asztali gépnél nincs ilyen."Tehát mindenképpen a saját igényeit _és_ pénzügyi lehetőségeit kell felmérnie mindenkinek."
Szerintem is. Viszont ahol pár ezres különbség van, ott nem igényekről, hanem a józan észről beszélünk.Érdemes a számokat megnézni.
10'000+ hibás vs 2 – 3 hibás
14e Ft vs 16e Ft /Purple/ – 18e Ft /Red/Ezek alapján nálam papírnehezéken jó csak a Green, de annak azért elég drága. Tehát adatmentésre is a kicsit drágább, normális minőség. Pont, mint a barkácsgépek, a gagyi ott se jó semmire.
Arról nem is beszélve, hogy a 3.5"-hoz külön drága ház kell, vagy kábelre dugdosni. Milliószor kényelmesebb a 2.5", amihez egy USB ház 500 Ft, ezt is érdemes figyelembe venni. -
Egy hónapos vincsi, minecraft szerverként megy 24/7:
Nem szeretnék belőle problémát csinálni, de azért megkérdezem hogy hosszú távon lehet-e baja? Csak mert ha megy így mondjuk 4-5 évet akkor nem érdekel. (bár akkor már olyan kb 2 milliónál lenne ez az érték)
Windowsba 20 perc van beállítva merevlemez lekapcsoláshoz, biosba nem lehet állítani így arra gyanakszom hogy magától csinálja. Sata kábelt már cseréltem de az az ultra ata valami nem csökkent.
Típus: wd5000lpvx-22v0tt0
Gari még van rá, szóval van időm kitalálni mi legyen vele. -
StSanya
senior tag
válasz
szaszlaci #2922 üzenetére
Én csak azt állítom, mindegyik tönkre mehet, s mindegyiknek lehet optimális felhasználási területe. Állásában is _bármelyik_ tönkre mehet, a 14 ezer Ft-os is, meg a 18 ezer Ft-os is...
Amúgy a Purple-t lehet hamarabb teszi tönkre a néha bekapcs, mint a Green-t, mivelhogy folyamatos üzemre (videó rögzítésre) van tervezve, nem a gyakori ki- és bekapcsolásra... S figyelembe véve, hogy "csak" 300 ezer fejparkolás van nála megadva, szemben a Red 600 ezerével, az is butaság, hogy "a Purple most az új Red", nem egy célra vannak készítve!
Megsúgom, a Red is parkolhat, ezt altípusa válogatja.
Tehát mindenképpen a saját igényeit _és_ pénzügyi lehetőségeit kell felmérnie mindenkinek. S ehhez megfelelő meghajtót kell választania. S valószínűleg ami neked nem jó, nem célszerű választás, az még másnak jó, esetleg optimális is lehet.
-
szaszlaci
addikt
válasz
StSanya #2920 üzenetére
Szerintem az adatmentést és a lemez megbízhatóságát nem érdemes egy kalap alá venni. Azért, mert menteni mindig kell, akár grínre, akár blekkre. Attól pedig, hogy nincs használva, csak tárolva, még simán tönkremehet. Mondjuk a felület.
Persze ha tényleg olcsó lenne a Green, lenne ráció abban, amit mondasz, de nézzük meg az árakat! Állítólag a Purple most az új Red, tehát azzal állítom szembe.
Grincs
Purple
15 % árkülönbség. Miről is beszélünk? Senki nem szeret pénzt kiadni, de itt ez a plusz 15 % az, hogy ne legalsó kategóriás selejtet, hanem erős közepet kapjunk. Ha pedig nekem nem hiszel, olvasd el, mit mond egy szervizes.
(Arról nem beszélve, hogy a Green-nél továbbra is ott van a parkolgatás és esetenként a lemez állandó leállítása, ami ugye a topik témája.) -
szaszlaci
addikt
Most akkor a hanggal vagy a megbízhatósággal van a gond?
Mert egy 2.5 Black (kellő halkítás után) eléggé csendbe tud lenni. Nem hiszem, hogy bármelyik 3.5-ös versenyezhetne vele, akármennyit is pörög és akármire is ajánlja a marketingje. Nem csak szerintem, szervizes szerint is.
Plusz marhára de nem melegszik az átlag 1 – 2 Watt fogyasztásával. Ennél egy grín is nagyjából ötször többet kér.Megbízhatóság? Red-ről éppen azt olvastam (szintén szervizestől), hogy újabban nem valami jó. (Egyébként ez nem ritka, hogy csinálnak egy jó cuccot, de már tervezéskor ott van, hogy egy év múlva hol lesz költségcsökkentés. Meg két év múlva ismét.)
A Black-ről viszont csak jókat írtak. Öt év garancia, csak jelent valamit. Ha mást nem, akkor azt, hogy öt évig biztosítva vagyok, ha pedig tönkremegy, újabb öt év.SSD? Azt vennék én is rendszernek, de kell azért a hely is, szóval nem jöhet szóba.
-
StSanya
senior tag
Amire én válaszoltam, ott nem volt a célkitűzés megadva, úgyhogy ezt ne kérd számon rajtam. Amire én válaszoltam, az a túlzó kijelentés volt, hogy a Blue mindenképpen rossz lenne.
Általánosságban hülyeség azt mondani, hogy ez vagy az nem ajánlott, ez nem így működik. Green-t is nyugodtan meg lehet venni, mondjuk pl. harmadik backup-nak, külső meghajtóba, mikor kéthetente, havonta egyszer bekapcsolod félórára. Persze, ha korlátlan anyagiak állnak rendelkezésre, lehet oda is venni Red-et, Black-et, de ha nincs...
S szerinted mikor vannak nagyobb biztonságban a fontos adataid, ha csak egy meghajtó van a PC-dben, egy Black, vagy ha ott bent egy Blue van, viszont van külső mentésnek egy Green, használaton kívül fizikailag elkülönítve, pl. tűzbiztos lemezszekrényben? Vagy, miért kellene mindenképpen egy egyszerű irodai, netezős low end gépbe egy Black? Akkor inkább már egy Blue és + egy USB drive, és műszak végén mentsen a titkárnő kötelező jelleggel, pl...
A Red jó, ha megnézed a konfigomat, láthatod... Az egyik legjobb megoldás SSD mellé. De ettől még azt nem javaslom rendszer futtatására senkinek se.
-
Kuruc2
senior tag
válasz
StSanya #2914 üzenetére
StSanya+ szaszlaci: nem lehet összehasonlítani black-et meg redet. Látom nem nagyon jártatok utána.
Másra gyártották őket. A black egy 7200-as hangos frontvinyó, a red meg egy halk 5400-es háttérvinyó.
Nekem legalábbis nagyon sokat jelent a zaj, az éjjeli használat miatt. Meg frontvinyónak én ssd-t tervezek, szóval eleve nem kellene nekem semmire a black. Többektől olvastam panaszt a hangjára itt a fórumon is.
Red-et meg dícsérték ezen a fórumon is szervizesek. Nekem meg ez jelent valamit. -
szaszlaci
addikt
Átgondoltam én is, és megnéztem pontosan az árakat, a következőkre jutottam (vagyis maradt, amit régebb óta ajánlgatok):
320 – 500 GB, 2.5": 12 ezertől indul, 1 vagy 2 év garancia. Olvasni, hogy a Toshiba/Hitachi ratyi, amivel nem értek egyet, de az újabb daraboknál ki sem zárom teljesen. Minden esetre ezek is keményen parkolgatnak.
Seagate/Samsung vinyót nem veszek.
WD Green csak 3.5", de hát annál Pista bá' jobbat hegeszt az udvar végében.
WD Blue: na ebből elegem van, mert parkolgat és még a lemezt is sok darab leállítja. Minőségre talán közepes lehet, ennyi pénzért biztos nem túl jó.
WD Red csak 3.5", és ahogy olvasni, már ott is erős költségcsökkentések mentek végbe, szóval nem valami nagy szám újabban.
WD Purple, szintén csak 3.5", állítólag ez váltotta fel a Red sorozatot, szóval jelenleg rendben kéne lenniük.WD Black: ez már drágább, 16 ezer forint egy 500 Gigás. Ez elég sok, de ha úgy nézzük, hogy 4 ezressel több, mint a legolcsóbb, azaz +33 % árban; így már nem is vészes. Cserébe ez (elvileg) nem a végletes spórolásról szól és hát van rá 5 év garancia, ami azért NAGYON sokat számít. (2015 + 5 = 2020.)
Arról nem is beszélve, hogy az bizony gyors. Most épp egy ilyet használok, a 750 Gigásat, szó se róla, fürge a rendszer, főleg párhuzamos feladatok terén. Igaz, hogy hangosabb is, ezt ki-ki döntse el, de lehalkítható azért eléggé.
Úgy látom, jelenleg nincs más ésszerű választás, csakis a Black sorozat, szóval igen, azt kell venni. Ami a parkolásait illeti, azt is mondhatnám akár, hogy 5 év gar mellett szarok rá. Ha nagyon növekszik, állítok rajta. -
szaszlaci
addikt
WD3200BEVT vinyó eddig bírta a harcot. Pár hete néztem épp, 100/100, olyan 8 – 900 nap üzem, 1 – 2000 indítás, 15'000 alatti LUC. 300 mp-re volt állítva, rendszervinyó.
Minden előzmény nélkül lelassult oprendszer alatt, pár száz kB-os olvasás. Újraindítás után be se töltötte a rendszert, másik gépben is csak a típusát árulja el nagy nehezen, tovább nem jut.Elég szép áron mennek a lemezek még mindig (SSD is), noti is és desktop is. Hogy szívna gázt az összes kartellező.
Az a jó, hogy fogalmam sincs, mit vegyek. Toshiba 500GB MQ01ABF050 tűnik még elfogadhatónak, 12 ezresért, 2 év gar. Remélhetőleg nem parkolgat olyan durván, de nekem elegem van a WD lemezekből. (Egyszer megnézem, milyen állapotban vannak a földig lehordott ősrégi Maxtorok, mert van még belőle kettő.) -
szaszlaci
addikt
1. Ezek szerint nekem csak olyan kóddal volt dolgom, ami nem érzékeny ilyesmikre. Legalábbis mióta nem vacakolok Ultimate Boot CD és hasonló jellegű dolgokkal.
2. Aham, akkor az elnevezéseket fordítva tudtam.
"a partíciónak egy 80h-s flag-et állított be"
Igen, nagy valószínűséggel ezt csinálta. Mert a W98-as időkben nem egyszer ezzel voltak valamilyen gondok (gondjaim), azért is volt ez egy hasznos tudás. (Meg a két havonta új rendszer telepítése, hát az se hiányzik..) -
brd
nagyúr
válasz
szaszlaci #2908 üzenetére
1. Úgy, hogy megint pontatlanul írtam elsőre.
A könyvtárbejegyzésüknek kell az első 2 helyen lennie, nem a file-oknak. De mint a linken is írják, a boot sectorba kerülő kódtól függ. Éppen lehet olyan kódot is írni, ami nem érzékeny a bejegyzés helyére.
2. Akkor nyiss meg egy bootképes HDD-t, és nézd meg, hogy mi van az első sectorban! Valami ilyesmit fogsz találni, ez az MBR kódja, ez keresi meg a bootolható partíciót, és indítja az azon lévő boot sector kódját. Ez a kód valamennyire szabványos, a legtöbb OS alatt az "inicializálás" ilyesmit ír rá a partíciós tábla mellett.Amit a példában csináltál, az valószínű csak annyi volt, hogy az aktívvá tételt megcsinálta, azaz a partíciónak egy 80h-s flag-et állított be. GPT kicsit más, ott már a BIOS (UEFI) is okosabb picit.
-
szaszlaci
addikt
1. Akkor hogy lehet az, hogy egy félig teli penre rárakod a fájlokat, fizikailag kb. a közepére, és indul? (Vinyónál nem tudom, de gyanítom, ott is működne.)
2. Ezt pont fordítva tudtam/tudom: az MBR az egyetlen bájt, és a boot sector (szektor!) a nagyobb, amibe beférnek egyéb infók, pl. egy rövidke program.
(Emlékszem, volt vagy tíz éve olyan iskolai példa, hogy bootolhatóvá tenni egy lemezt, saját programmal. Volt egy másik program, ami (DOS környezetben) szépen kiolvasta és kiírta azt, ami tényleg a merevlemezen van. Na és akkor egyetlen bájt változott a lemez /alaplap számára látszólag fizikai/ elején, és onnantól már indulhatott róla oprendszer.
Aztán hogy mi a helyzet az UEFI és GPT esetekor, számomra homály; nem lepne meg, ha egész máshogy lenne.)
-
Kuruc2
senior tag
válasz
arnold8705 #2900 üzenetére
-
brd
nagyúr
válasz
szaszlaci #2905 üzenetére
1. DOS bootlemez esetén nem mindegy, speciális helyen kell lennie (ott az angol szövegben, a Due to restrictions in the implementation... kezdetű mondat).
2. No' akkor egy kis rövid ismeretterjesztés következik, mert van egy kis kavar a történetben, még sok szakmai cikkben sem különítik el a kettő fogalmat élesen sajnos. Ugyanis van az MBR, és van a boot sector, előbbi tartalmazza többek között a partíciók információit (kezdet, méret, típus, indítható-e - azaz az aktív flag - stb.) és van itt egy indító kód is, ami a legtöbb esetben egy viszonylag egyszerű kód, megkeresi az aktív partíciót, betölti az ottani boot sector kódját, majd elindítja, ez az MBR van a háttértároló elején. A boot sector viszont minden partíció első sectora, ez DOS esetén betölti a nevezett file-okat (pontatlanul emlékeztem erre, nincs a helyük külön bejegyezve a boot miatt, viszont egy adott helyen kell szerepelne a könyvtárbejegyzésüknek), és azokat felhasználva elindítja a DOS betöltését. Pl. ez a boot sector NT-től felfelé (2000, XP stb.) megkeresi az NTLDR file-t, majd azt indítja el (Vista óta a bootmgr-t stb.), ill. szintén a boot sectorból betöltődő kód írja ki pl. az Invalid system disk (DOS), vagy NTLDR is missing (NT-XP) üzenetet, ha probléma van. -
szaszlaci
addikt
Nem szeretem az angol szöveget, a felét nem is értem. Azért kérdeztem rá, mert:
1. a gyakorlatban tök mindegy, hol van helyileg a szóban forgó néhány fájl. (Én sose formázok, de még csak le se törlöm a pent. A Pentium 1 óta ezzel már biztos nincs baj.)
2. nem kell semmilyen helyet bejegyeztetni a boot szektor elejére, ez nem is lehetséges, mert az egyetlen bájt, az első, az MBR, azaz master boot record. Az aktívvá tétel ezt változtatja csak meg, ami jelez a BIOS-nak, hogy bootolható lemezzel van dolga. -
arnold8705
csendes tag
Köszönöm a segítséget! Az alábbi programmal sikerült csinálni egy bootolható usbt. [link]
-
szaszlaci
addikt
válasz
arnold8705 #2900 üzenetére
Csak simán másold rá és:
Számítógép >jobb gomb >Kezelés >Lemezkezelés >jobb gomb a partíción >Partíció megjelölése aktívként.
Ha nem indul, próbáld másik pennel.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vállalat már előállt egy megoldással, mellyel a hibalehetőség kivédhető.
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Xiaomi Redmi 10 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest