- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic V2 - origami
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
szaszlaci #2297 üzenetére
Tehát pl. notiknál is, ha x ideig nem használom egy nap, nem érdemes lehajtani alvóba (leáll vinyó is) - sok ki-be kapcsolás, alvóból felpörgés kinyírja - hanem inkább folyamatosan járatni
Persze egy idő után úgyis elmegy aludni, de ez állítható igaz.
Azért is szoktam alvóba tenni, mert akkor vinyó visszahűl, üresjáratban előfordul nem megy semmi, de melegszik, gondolom vírusírtó ilyenkor fut egyet, max akkor aláteszem hűtőpadot. -
szaszlaci
addikt
válasz
r3dsnake #2298 üzenetére
Régebben nálam is így volt, és mivel programot nem találtam erre, az lett a sokadik megoldás, hogy 2.5"-os lemezt raktam a házba adattárolásra, amin volt egy USB átalakító, aminek pedig az áramát egy kapcsolóval zártam használatkor. De ezen is túlléptem, ami nekem a legjobban bevált, ha egy darab 2.5"-os lemez van rendszernek és mindennek, kellően lehalkítva.
-
szaszlaci
addikt
válasz
r3dsnake #2296 üzenetére
HA ki tudod kapcsolni, és nem csak azt írja, hogy sikerült.. A lemez felpörgetése erőteljesen befolyásolja az élettartamot, csak akkor javasolt ilyen rövid időre állítani, ha napi pár indításnál semmiképp nincs több. – Ellenkező esetben a folyamatos üzemet érdemes választani.
-
r3dsnake
nagyúr
Üdv!
Ha a parkolást kikapcsolom, de a vinyó leállásához 10 percet állítok be Win-nél, az negatívan befolyásolhatja az élettartamot? A Win SSD-ről megy, a HDD-n pedig az egyéb cuccok (+dropbox) van.
Köszi!
-
szaszlaci
addikt
Nekem az a benyomásom, hogy a kolléga elrejtett egy leheletnyi iróniát a közlendőjében.
Lehetne még sok egyéb ezzel kapcsolatos dolgot leírni – a már így is hosszóra sikeredett hozzászólásba – úgymint a ház szétszerelését, a BIOS/UEFI rejtelmeit, azonban érzésem szerint ezek nem kapcsolódnak szorosan a témához, meg lehet keresni a módját, ami aztán egy vizsga jelleggel teszi próbára a felhasználót a módosítás előtt. De ha ti úgy gondoljátok, hogy szükséges, idővel bele fogom rakni ennek menetét.Mondandóm lényege az lett volna, hogy nem a pendrivet, hanem a partíciót tesszük bootolhatóvá (aktívvá). – Mint azt a linkelt hozzászólásomban is írtam.
Csak magamat tudom ismételni, miszerint nem kellő figyelemmel olvastad az útmutatást, annyival kiegészítve, hogy a végén vagy egy link, konkrét példára. Hogyha egyáltalán nem parkol, nem jó, minden esetre én DOS felületen nézném meg a következőképpen: hat perc üresjárat után lekérdezném, majd újra várnék hat percet, így ez két plusz parkolást jelent az áramtalanításkor végbemenőkön felül.
-
Johnyy
tag
válasz
szaszlaci #2293 üzenetére
Az első hozzászólásból nekem is az hiányzott, amit dezz is leírt a (#2286) -os hsz-ben: [link] "Az a baja, hogy nem írtad le lépésről-lépésre, hogy kell bootolhatóvá tenni a pendrive-ot (és hogy kell róla bootolni)."
Aktívvá tevést pedig azért úgy néztem, mert te írtad az (#1532) -es hsz -ben: [link].
"Valószínűsíthető, hogy a rendszer hozzányúl az időtartam lejárta előtt; miért is parkolna ez esetben."
Ez lehetséges, de viszont az átállítás előtti napon arról a gépről néztem TV -t (TV kártya van benne.), és még úgy is tudott parkolni. Kb. 30 perc alatt, kb. 20 parkolás.
Most meg ott van a gép, nem nyúl hozzá senki, csak a képernyővédő megy, és nincs 1 db parkolás se. Órák múlva se. -
szaszlaci
addikt
"Az első hozzászólás tényleg elég hiányos."
Abban az esetben, hogyha volnál oly szíves és kifejtenéd, szerinted mi hiányzik belőle, nagyobb esély lenne rá, hogy jóvá tudom tenni hanyagságomat."nem tette aktívvá a pendrive -ot"
Ó, ezen nem is csodálkozom, mert azt elég nehéz "aktívvá" tenni, mivel a boot sector helyét a partíció alakítja ki, így megtenni is csak azzal lehet."Amióta át lett állítva azóta csak akkor parkol, amikor kikapcsolom a gépet.
Ez normális dolog?"
Valószínűsíthető, hogy a rendszer hozzányúl az időtartam lejárta előtt; miért is parkolna ez esetben.
Ellenben úgy gondolom, közel nem kellő alapossággal olvastad el azt a szegény első hozzászólást, különben nem tetted volna fel a kérdéseidet. -
Johnyy
tag
Sziasztok!
WDC WD3200BEVT 2,5" HDD, erről fut a rendszer. Windows 7 prof. 32 bit.
Egy Kingston DataTraveler G2 8GB USB2.0 pendrive -al próbálkoztam.WDC WD3200BEVT HDD:
Működési idő: 15 nap 21 óra
Összes indulás/leállás száma: 199
Load/Unload Cycle Count: 16643Az első hozzászólás tényleg elég hiányos.
Tegnap próbáltam megcsinálni az alapján, de kellett egy kis idő, guglizás, meg jó pár újraindítás mire sikerült.Próbáltam a (#2067) patex1983 [link] hozzászólása alapján is, de sajnos az se lett jó. Szerintem azért, mert valamiért nem tette aktívvá a pendrive -ot, így nem lehetett róla bootolni.
Próbáltam a lemezkezelőben aktívvá tenni, de nem lehetett, ki volt szürkítve az az opció.Végül találtam egy egész jó leírást, ezt: [link], ami alapján sikerül megcsinálni, így:
HP USB Disk Storage Format Tool 2.2.3 -t futattam rendszergazda módban, ennek kijelöltem a cikk honlapjáról letöltött win98boot könyvárat. Majd felmásoltam a többi dolgot is a pendrive -ra, amit a HP USB Disk Storage Format Tool nem másolt fel a win98boot könyvtárból (De valószínű enélkül is működne a dolog.) Majd a wdidle3.exe -t.
Majd újraindítottam a gépet, beléptem a BIOS -ba, és átállítottam a SATA vezérlőt IDE -re, a boot sorrendet, hogy az USB boot legyen az első.
Ekkor megjelent 4 választási lehetőség (na itt is voltak problémák):
Végül ezzel sikerült indítani: 1. Adaptec UW (SCSI) CD or DVD -t választottam.Ezután jöhetett a wdidle3 /R parancs, ami kiírta, hogy 8 másodpercre volt állítva a parkolás.
Kiadtam a wdidle3 /S300 parancsot, ami kiírta, hogy 5 percre állította a parkolást.Amióta át lett állítva azóta csak akkor parkol, amikor kikapcsolom a gépet.
Ez normális dolog?
Szerintetek mi lenne a jó beállítás ennél a HDD -nél?(Elnézést, hogy hosszú lett, de úgy gondoltam jó ha leírom a tapasztalataimat.)
-
szaszlaci
addikt
válasz
biga-csiga #2290 üzenetére
Nem hiszem, hogy bárkit is megbántottál, csak úgy éreztem, hogy az állításod nem fedi a valóságot.
A /D viszont nem biztos, hogy a legszerencsésebb ilyen adatsűrűségű lemeznél, ha elfogadja, akkor mondjuk a 300 mp-el érdemes próbálkozni.
-
biga-csiga
csendes tag
Elnézést kérek, senkit sem akartam megbántani a hozzászólásommal, lehettem volna tapintatosabb is.
Nagyra értékelem a munkátokat, e nélkül nem is tudtam volna megcsinálni.
Annyi tudásom még nem volt, hogy patex segítsége nélkül megcsináljam, így ezt a boot-os pendrive részét hiányoltam a dolognak mert ennyire még nem értek ehhez."/D" -vel sikerült teljesen kikapcsolnom a parkolást így csak bekapcsolásnál növekszik a számláló és már a parkolás hangját sem hallom.
köszönöm még 1x -
HZoli87
veterán
Notebookomban található WD Black (5000BEKT) lassan eléri a 100 ezer fejparkolást, köszöni szépen jól van (közel 600 nap működési idő, 0 bad sector, 100%-os kondíció).
-
patex1983
őstag
válasz
biga-csiga #2284 üzenetére
Igazán nincs mit, örülök, hogy segíthettem.
-
dezz
nagyúr
válasz
szaszlaci #2285 üzenetére
Az a baja, hogy nem írtad le lépésről-lépésre, hogy kell bootolhatóvá tenni a pendrive-ot (és hogy kell róla bootolni).
Esetleg be lehetne linkelni az elsőbe a 2067-est.És a két utolsó "wdidle /"-nél beírni a 3-ast, mert úgy látszik, van, akinek ez is problémát okoz.
(És én még boldosítanám a gép kikapcsolását is a művelet után.)
-
szaszlaci
addikt
válasz
biga-csiga #2284 üzenetére
Számomra nem világos, miért állítod, hogy az első hozzászólás félrevezető és nincs benne szó bootolható pendriveról. Idézet belőle:
Készítünk egy bootolható DVD-t vagy pendriveot. Utóbbit megtehetjük akár a HP USB Disk Storage Format Tool nevű programmal is.
Ez is azt bizonyítja, hogy ahány ember, annyi értelmezése lesz egy állításnak. Régebben leírtam részletesen a menetét, Windows-eszközökkel, akkor azt kérték többen, hogy inkább a HP csodaprogramját ajánljam. -
biga-csiga
csendes tag
Közben sikerült megcsinálnom patex1983 (#2067) hozzászólása alapján.
Ilyen leírás kellene mindig, mert így nincs félreértés. A legelső írás elég félrevezető mert sehol sem volt bootolható pendrive készítésről szó, csak meg lett említve de azzal semmire sem mentem.
Így köszönöm szépen patex1983 részletes leírását!
Érdekes megjegyeznem, hogy nekem is a 4. pendrive-al sikeült
Úgy tűnik hogy nem mindegyik pendrive -on kompatibilis a boot lehetőség.
A normális nagy méretű pendrive-al biztosan működik.
Nekem egy ilyennel jött össze a dolog:
http://www.usbmemorysticks.net/wp-content/gallery/kingston-flash-drives/kingston-datatraveler-flash-drive.jpgMellesleg még 1 fontos dolog aki előtte áll a merevlemeze állításán hogy amikor a DOS -nál tart már a dolog és az időzítést adná meg, ott is wdidle3 -at írjon ne csak wdidle-t mert arra nem fog működni.
Tehát a helyes parancs "wdidle3 /D" vagy "wdidle3 /S300" és stb.köszönöm még 1x
-
biga-csiga
csendes tag
Sziasztok!
Nekem is WDC WD10EARX-32N0YB0 (1000 GB, SATA-III) -merevlemezem van az aida szerint.
Megpróbáltam megcsinálni ezt a parkolás állítást de ott elakadok hogy bootolható pendrive-ot készítsek.
Letöltöttem a javasolt programokat kezdetben megformáztam a pendrive-ot ezzel: -HPUSBDisk.exe
Majd kicsomagoltam rá a wdidle3_1_05.zip -et és csak az látható rajta. Ezek után a gépeet kikapcsolom és csak a WD caviar green meghajtót hagyom bekötve és persze a pendrive-ot.
Majd ezek után IDE módba állítom az alaplapi sata vezérlőt és amikor bootolok pendrive ról következő újraindításnál nem tölti be a boot-ot a pendrive-ról. Valamit elronthatok de mit?
Tud valaki segíten? -
szaszlaci
addikt
-
dezz
nagyúr
válasz
szaszlaci #2271 üzenetére
Én nem hiszem, hogy a Hitachi gyár átvétele feljogosítaná őket, hogy Toshiba vinyókat Hitachi néven áruljanak.
Arról nem szól a fáma, hogy a Toshiba a WD-től átvett gyárban milyen fajta vinyót fog gyártani. Csodálkoznék, ha simán folytatnák a gyártást és azokat már Toshiba néven árulnák, hiszen minden konstrukciót szabadalmak védenek, amit nem valószínű, hogy átadtak.
(#2272) Egon: 8mp-enként le is áll? Vagy azt csak ritkábban? Próbáld meg a Windows energiagazdálkodásban nagyobbra venni az alvási időzítőt!
Kb. 1 éve kiadtak egy olyat, hogy WDIdleDisable, bár ez USB-s vinyókhoz való, ki lehet próbálni.
(#2277) szaszlaci: Manuálisan kell engedélyezni akkor is, ha pl. a Windows Startup mappába van téve?
-
szaszlaci
addikt
Felesleges megpróbálni mindet, úgy lett volna érdemes, ha mondjuk 15 mp-el rendben van, akkor megnézed hússzal, és így tovább, míg körbe nem lövöd a megfelelő értéket.
Gondolom a /R kapcsolóval azt írja ki, amit megadtál neki, tehát ott nincs hiba. Csak mégsem hajlandó úgy működni.Van a quietHDD nevű program, azt szokták ajánlani a fejparkolás problémájára. Ez azt csinálja, hogy folyamatosan lekérdez valamit a merevlemez felől, így az azt hiszi, használatban van, és nem fog parkolni. Ezt kihasználva remélhetőleg a lemez sem fog megállni. A baj vele, hogy minden rendszerindításnál engedélyezni kell.
-
Egon
nagyúr
válasz
kalap12 #2275 üzenetére
LOL, halgattál volna, bölcs maradtál volna...
1. Emiatt laggol (illetve akad, igen, írtam is hogy nem mikrolag, hanem 1-2-3 másodpercről van szó), ugyanis hallom ahogy felpörög a vinyó, meg látom hogy ég a lémpája...
2. Laptopról van szó, és nem Green, hanem Blue vinyóról (ha esetleg elolvastad volna az előzményeket...).
3. Nem a krájzisz nyolccal játszom, hanem pölö Disciples 2, Civilization 3... Tizensok éves játékok (a notimban levő alsókategóriás vga amúgy sem tenne lehetővé nagy dologkat), amelyek fénykorukban sem számítottak hardverigényesnek. Szóval ezt is benézted...
4. Talán ha a problémára reflektálnál, még hasznos is lehetett volna a háeszed - így csak bosszantásra voltál jó... -
kalap12
tag
...emiatt nem laggolhat egy játék, ezer más dolgoz miatt viszont igen, vga összevissza fps dobása a képrenyőre, vagy kevés ra és néha tölt a játék, vagy ha neten játszol akkor a net miatt...de winyó miatt, ugyan már, bár ha néha tölt akkor amiatt is talán de az meg akadás inkább nem laggolás+ki az a fantasztikus fazon aki egy adattárolásra csinált ( wd green sorozat) winyóról indít játékokat, ezen tárold a filmeket, vagy az install játékokat vagy zenéket, de ne indítható dolgokat.
-
Egon
nagyúr
válasz
szaszlaci #2273 üzenetére
Sajnos az összes állásnál lehet hallani ahogy felpörög (pont ez a gáz, ezért durván érezhető lag van sok programban: kell neki 1-2 mp mire felpörög).
Két kérdésem lenne:
1. A wdidle progi helpje szerint 8 és 12,x mp között 0.1 mp-neként lehet állítani, ami negyvenvalahány beállítási lehetőség - ennek tényleg látod értelmét végigzongorázni? 30 mp-en próbáltam, semmi nem változott.
2. Nincs valami egyéb lehetőség a probléma megoldására? A nyitó háeszben szerepel a HDSentinel is, de olvastam olyan hozzászólást is, miszerint nem oldja meg a problémát... -
Egon
nagyúr
Hi all!
Adott egy notebook, ami egy Western Digital Blue vinyóval (WD7500BPVT-08A1YT2) van szerelve. Sajnos több program használata során lag jelentkezik a parkoltatás miatt, ezért megpróbáltam a wdidle3.exe-vel javítani a kérdésen.
Gyárilag 8 mp volt beállítva, ezt első körben 300-ra emeltem, aztán 60-ra, majd a /D kapcsolót is kipróbáltam (az állítások között akksi ki, tápkábel kihúz legalábbb 5 percre), eredmény nélkül. Mindhárom esetben az az érdekes, hogy nem 8, hanem kb. 12 másodperc tétlenség után parkol le a vinyó (persze lehet hogy még csinál valamit 4 mp-ig, amit nem észlelek, nem tudom), és utána ha kiadok pl. egy wdidle3 /R parancsot, hallható ahogy felpörög.
Érdemes további értékeket próbálgatni, vagy felejtsem el a wdidle3.exe-t? Utóbbi esetben van valami más megoldás a probléma kiküszöbölésére? -
dezz
nagyúr
válasz
szaszlaci #2269 üzenetére
Miért, szerinted most már Toshibákat is adnak Hitachi márkával? Csak a gyárat vették át, nem a márkanevet.
Nem tudtam, hogy volt-e vagy sem.
Nehezen.
Oké, a "némit"-t visszavonom.
Nálam mindenesetre nem volt lemezmegállás, csak kicsit gyorsan emelkedett a számláló, amit megszűntetett a wdidle.
-
szaszlaci
addikt
"...hazai forgalmazóknál is. Szerintem ezek még eredeti Hitachik."
Nehezen hiszem, minden esetre szívesen meghallgatnám, te miből gondolod, hogy azok."már ha a Toshibának volt egyátalán saját gyártása korábban"
Már hogyne lett volna saját gyára.."Hitachi 7K3000-t nem Toshiba márka alatt árulják"
Az is elképzelhető, hogy azt pedig a WD gyártja."Figyu, ez egy 2,5 éves topik, akkor merült fel egy korábbi szériánál, hogy a működésével kapcsolatban némi probléma merült fel, amit utólag orvosolni lehetett. Későbbieknél javították. Ennyi."
Érdekes, hogy az akár milliós értékig elmenő parkolást, sőt, gyakran pár másodpercenkénti lemez megállást némi hibának titulálod.
Ezen kívül ez a hiba random módon mind a mai napig jelen van, és egyáltalán nincs megoldva a javítás, ugyanis sakkozni és reménykedni kell, hogy valamelyik értékkel hajlandó legyen működni a wdidle.Másrészt ez a topik az – alapvetően notivinyók – úgymond normális fejparkolásról szól már, mivel asztali gépnél a 0 – 8 mp egészen biztosan egészségtelen. (Az első hozzászólásban össze is foglaltam a lényeget.)
kalap12: már ne haragudj, de van négy darab vinyód, két és fél éve, és ez alapján mondasz ítéletet egy egész márkáról?
(Mielőtt nekem esnél, szerintem is a WD-Hitachi vonalat érdemes preferálni. Sőt, egyikünk se írta, hogy pocsék márka lenne.)
-
dezz
nagyúr
válasz
kalap12 #2265 üzenetére
Figyu, ez egy 2,5 éves topik, akkor merült fel egy korábbi szériánál, hogy a működésével kapcsolatban némi probléma merült fel, amit utólag orvosolni lehetett. Későbbieknél javították. Ennyi.
És már másodjára írom neked, hogy én nem írtam olyat, hogy szarok, hanem éppen ellenkezőleg, szerintem sem azok, sőt. Nekem is van egy 2+ éve (a "hibásnak" mondott szériából, nagyobbra vett fejparkolási időzítéssel), ami azóta is jól működik. Az általam betett statisztikai adatok is arra vallanak, hogy mincs velük különösebb probléma, nem a WD Greenek legtöbbször meghibásodó típusok.
-
kalap12
tag
Én továbbra is azt állítom, hogy adattárolásra és minőségre a legjobb a wd green wd20ezrx széria, nekem több mint 2 éve megy 4 db ilyenből, de a többi wd is jó, nem értem mi ez a sok hibás darab, szerintem elég sokan vagyunk akiknek hibátlanul megy mai napig amióta megvette, vagy nem?!
-
dezz
nagyúr
válasz
szaszlaci #2261 üzenetére
Az ő állításuk szerint, egy nagyobb forgalmazó. Valószínűleg nem az ő raktáraiból kellett kifogynia a Samsungoknak, hanem egy vagy több nagykeres raktárból, ahonnan beszerzik a készleteiket. Le van írva a szövegben, hogy minimum 100-as eladásokat vettek alapul, de a legtöbb esetben többezres nagyságrendre rúg.
Jelenleg is beszerezhető Hitachi márkás vinyó pl. a hazai forgalmazóknál is. Szerintem ezek még eredeti Hitachik. Toshiba márkanév alattiaknál keveredhetnek az Hitachi és Toshiba gyártmányúak - már ha a Toshibának volt egyátalán saját gyártása korábban. Az összesített eredményekben megmutatkozó eltérést az okozhatja, hogy pl. a 4,87%-os hibaaránnyal rendelkező Hitachi 7K3000-t nem Toshiba márka alatt árulják (vagy már nem gyártják a gyár Toshibához kerülése óta).
Ez mindenesetre nem befolyásolja a többi (most már csak másik két) gyártó számait.
-
szaszlaci
addikt
Egyszer arra, hogy állításod szerint a legnagyobb francia forgalmazóról van szó, aminél egy év volt rá a felmérés kezdetéig, hogy kiürüljön a raktárkészlet. Következésképp feltételezhető, hogy jóval kisebb eladott darabszámról beszélünk, ami a konkrét típusokra vonatkozó statisztikát hamisítja meg.
Másrészt, ami fontosabb, hogy a Hitachi gyár eladására a felmérés kezdetekor került sor, ezután nem hogy a raktárkészletre nem lehet következtetni, de még arra sem, hogy a Hitachi címkés lemezek valójába mit takarnak. Sejthető, hogy innentől a márkára vonatkozó hibaarány se sokat ér. A Toshiba képbe való belépésével pedig szintén ez a helyzet, épp ezen okból kifolyólag, amire a nemrég mutatott képem rámutat. -
szaszlaci
addikt
Tényeket szívesen olvasok, de hogy – a bevett gyakorlattal szembeni 1 – 2 év helyett – 5 év garanciát adnának, nehezen hihető, hogy csupán marketing lenne. Ha mégis, számomra meggyőző.
"A raktárkészletek nem fogynak el 2 nap alatt."
Gyáreladás tényéről hír: 2011 Április.
Felmérés: 2012. ápr. 1. és okt. 1. közöttÁcsi, ácsi! Nem írtam olyat, hogy biztos csaltak, hiszen így fogalmaztam: "merem remélni, hogy a felmérés egyértelműen láttatja ..."
-
dezz
nagyúr
válasz
szaszlaci #2255 üzenetére
Egy dolog a (fellelhető) tényeken alapuló vélemény és egy másik dolog a vágyak.
A raktárkészletek nem fogynak el 2 nap alatt.
Ha picit jobban átgondolod, nem jelenthetik azt a %-ok, amit írtál. Eleve nincs pl. annyi féle 2TB-os, hogy az egyes felsorolt típusoknak 5% alatti részesedésük legyen.
Vagy nézhetjük onnan is, hogy ha a típusokra vonatkozó %-ok a meghibásodottak közötti típusbeli megoszlás lenne, akkor az összesített eredményben ennek meg kellene mutatkoznia a WD esetén. Ehelyett ott - mint normálisan várható - nagyjából a különféle WD típusok %-ainak átlaga látható. Azaz nyilvánvalóan meghibásodás/eladott termékek száma a számítás alapja.
-
szaszlaci
addikt
"Az 5 év a Blacknél marketing..." Ebben merőben eltér a véleményünk.
A konkrét típusokra vonatkozó meghibásodásra gondoltam, ahol szinte csak a WD pompázik.
Samu, Seagate, 2011 Április.
Hitachi szintén eladta a gyárait, mára vagy átmatricázott WD lemezt kapni, vagy mondjuk üveg lemezes WD-t, pontosan nem tudom, melyik darab mit jelent és mikre lehet számítani. Sőt, még ilyen is van:Ezek fényében a korábban mutatott statisztika csekély mennyiségű hitelt érdemel a szememben, így még akár azt sem zárom ki teljes biztonsággal, amire rákérdeztem.
-
dezz
nagyúr
válasz
kalap12 #2251 üzenetére
hexa 284 = 644. Az nem sok. Sőt nagyon kevés.
(#2252) szaszlaci: A Blacknél nem a megbízhatóság a fő prioritás, hanem a sebesség. Ezen a lapon a Blackek specifikációiban nem szerepel Target Performance: MTBF 1,000,000 hours. Ellentétben a Reddel. Utóbbinál mégis csak 3 év a gyártói gari. Az 5 év a Blacknél marketing...
A Samsungok jobban romlanak (2,24%), mint a WD (1,55%).
2012. ápr. 1. és okt. 1. között talán már nem forgalmaztak Samsungot és Hitachit?
Most te el tudod képzelni, hogy az abszolút számokat hasonlították össze százalékosan? Ez olyan baklövés lenne, hogy az egész internet rajtuk röhögne. Kizárt.
-
kalap12
tag
válasz
szaszlaci #2252 üzenetére
Teljesen egyetértek, még azt is megmegrem kockáztatni, hogy pont az ellenkezője igaz. Eleve a samsung és seaget a az utóbbi 4 évben nem nagyon remekelt, amíg komolyabb ügyfeleink csak a wd-t vették, illetve arról is szó lehet, hogy wd-ből 5-ször annyit adnak el ahogy mi is a cégnél, és nyílván több jön vissza belőle hibásan, de a wd az JÓ minőség akárhogy is nézzük!
-
szaszlaci
addikt
Ez mind szép és jó, ellenvetésként pedig be kell érned csupán az elméleteimmel.
Ami ebben nem tetszik, hogy rövid távú felmérés, és pont a WD Black – öt év garanciával – és a Hitachi (7k1000.c) az, amiről nehéz elhinni, hogy relatíve megbízhatatlan lenne. Akárcsak azt, ami a leggyakoribb meghibásodásból kiderül, miszerint a WD egy relatíve hulladék, a Samsung és a Seagate pedig alig romlik. Ez utóbbi különösen érdekes, hiszen a Samsungot megvette a Seagate, és az eladások kezdetére elvileg el kellett tűnjön a polcokról előbbi márka. Hasonlóan gondolkodtató az is, ami a Toshiba-Hitachi között végbement, hiszen ott se igen lehet tudni, melyik épp melyik gyárban, milyen minőségellenőrzési értékekkel ment végbe.Ui.: merem remélni, hogy a felmérés egyértelműen láttatja, hogy figyelembe vette az adott típusból értékesített darabszámot, nem pedig az összes eladásból számolt. Így kizárva azt, hogy egy kvázi fizetett hirdetést olvassunk statisztikának álcázva.
-
kalap12
tag
193,Load/Unload Cycle Count,0,200,200,OK (Mindig rendben),000000000284,0,Engedélyezve
-
dezz
nagyúr
válasz
szaszlaci #2248 üzenetére
Tessék. A kimutatások az egyik legnagyobb francia forgalmazó adatbázisából származó adatokon alapszanak (többtízezres minta).
Meghibásodási arányok a 2012. ápr. 1. és okt. 1. között eladott, majd meghibásodás miatt 2013. ápr. előtt visszaküldött példányok alapján:
- Toshiba 1,15%
- Seagate 1,44%
- Western 1,55%
- Samsung 2,24%
- Hitachi 2,40%Az 5 legtöbbször meghibásodott típus:
- 5,04% WD Caviar Black 1,5 To (WD1502FAEX)
- 4,94% Hitachi 7K1000.C 1 To (HDS721010CLA332)
- 4,87% Hitachi 7K3000 2 To (HDS723020BLA642)
- 3,57% Seagate Barracuda 320 Go (ST320DM001)
- 3,51% WD Caviar Red 2 To (WD20EFRX)A 2 TB-osak közül ezek:
- 4,87% Hitachi 7K3000 (HDS723020BLA642)
- 3,51% WD Caviar Red (WD20EFRX)
- 3,01% Samsung SpinPoint F4 (HD201UI)
- 2,12% WD Caviar RE4 (WD2003FYYS)
- 1,97% WD Caviar Black (WD2002FAEX)
- 1,95% Seagate Barracuda 7200.14 (ST2000DM001)
- 1,30% WD Caviar Green (WD20EARX)
- 1,01% WD AV-GP (WD20EURS)A 3 TB-osak közül pedig ezek:
- 2,85% WD Caviar Green (WD30EZRX)
- 2,71% Seagate Barracuda 7200.14 (ST3000DM001)
- 1,89% WD Caviar Red (WD30EFRX)Mint látható, a Greenek nem számítanak olyan rossznak. Hogy neked ez nem tetszik és inkább itt-ott olvasott panaszoknak hiszel, hát a te dolgod. Én jobban bízok egy hardware.fr-ben.
(#2249) kalap12: Az Adat mezőt nézd!
-
-
dezz
nagyúr
válasz
szaszlaci #2245 üzenetére
Valószínűsíthetően nem pont ugyanolyan alkatrészeket tesznek bele, mint pl. a NAS-ba szánt Red szériába, de ettől még nem feltétlenül lesz "hulladék". Más gyártók sem a legjobb alkatrészeiket teszik a normál hétköznapi vinyókba.
Természetesen nem baráti körre gondoltam, hanem az ide korábban belinkelt/bemásolt hivatalos statisztikákra. Neked is ezt javaslom a "nagyon sok helyen láttam" helyett.
(#2246) kalap12: A Load(/Unload) Cycle Countot nézd.
-
szaszlaci
addikt
Korábban olvasgattam, mi hibásodik meg, és nagyon sok helyen láttam, akik panaszkodnak erre a szériára, melyből arra következtettem, hogy ennek alkatrészei már nem férnek bele a tervezett igénybevételű osztályba. Így arra következtettem, hogy kisebb terhelésnek teszik ki őket, és a Green vonal termékeit gyarapítják.
Úgy gondolom, pár darabos tapasztalatot botorság lenne statisztikának nevezni, ezért nem is példálózok vele, hogy mondjuk ismerősöm fél tucat Greenjében nem is egy ment tönkre.
Az újabb modellekről nem tudok nyilatkozni. -
dezz
nagyúr
válasz
kalap12 #2241 üzenetére
A WD20EARS pár másodperc tétlenség utáni parkolása (tehát napi akár több száz parkolás) valóban nem tett jót a fejnek (sem a teljesítménynek), ezért erősen ajánlott nagyobbra venni az időzítőt. Az újabb szériáknál gyárilag nagyobbra van véve.
Egyébként meg terás. (És szerintem inkább vinyó, mint winyó, ha már magyarosan becézzük.)
-
kalap12
tag
válasz
szaszlaci #2232 üzenetére
Azért hulladék mert leparkol a fej és szerintetek hamarabb meghallhat?? Hát ez egy nagy baromság!! A legjobb winyó adattárolásra ár/érték arányban, nekem 4 db 2 terrás winyóm van mind mind Wd green, tökéletesen megy két és fél éve mint a 4, nem igazán értem a problémátokat! Nulla bad sector és a kondíciója is fullon van!
-
dezz
nagyúr
válasz
szaszlaci #2232 üzenetére
Mert? Nálam 2 éve megy 24/7 (néha azért alszik is) egy WD20EARS. (Persze, amikor megvettem, rögtön beállítottam az parkolási időzítőt.) 100%-os kondíció, 0 bad sector, stb.
Az újabb szériáknál eleve nincs gond a sűrű parkolással (gyárilag nagyobbra van véve az időzítő). Maga a parkolás más gyártóknál is megvan.
Bár az is igaz, hogy volt nálam ismerőstől adatmentésre 2db 2009-es változat (WD2002FYPS), azok egyik napról a másikra azt csinálták, hogy nagy területeken szinte minden 20-30. szektor hibás lett (vagy csak annak látta, pl. tengelyhiba vagy fejpozícionálási hiba miatt), így onnan lényegében semmit sem lehetett megmenteni. De ennek a mechanikája is más, mint az újabb Greeneknek (amiknek állítólag elég jó a hibastatisztikája).
-
AlexTurbo007
csendes tag
Hello!
Valakinek van tapasztalata egy WD 500 Gb AVDS merevlemezről?
Ennél a típusnál is van fejparkolás probléma?
-
-
Zsolti23
tag
Ja és vadi új a cuccos most vettem csütörtökön.
-
Gekoo
csendes tag
Sziasztok!
2TB-os merevlemez vásárlása előtt állok, a kiszemeltem: WD20EZRX vagy WD20EARX
Melyiket ajánljátok, esetleg van jobb választás?
NAS-ben használnám.
Kikapcsolható bennük a fejparkolás?Köszönöm!
-
illeszoli
csendes tag
Sziasztok!
Csak most értesültem erről a hibáról úgy, hogy vettem egy smart tv-t, és amikor megosztom a tartalmat egy médiaszerveren keresztül, a filmek lejátszásakor egy kis idő után folyton töltöget a tv. Ha közvetlenül rákötöm a HDD-t a tv-re, akkor nincs ez a hiba.
Gondoltam, megnézem azt az idle idő átállítást, de a HDD-m külső, a bootolós-DOS progi nem is látja. Megnéztem a Wdidledisable fájlt, ami a külső HDD-re lett írva, az meg csak annyit ír ki, hogy nincs frissebb driver a winyóhoz.
Tudtok valamilyen módszert, hogy tudnám megnézni a beállítást? -
-
csákány.
aktív tag
Nekem is van egy WD15EARS merevlemezem, ami már legalább 2 éves. Gondoltam beállítom én is a megfelelő értéket, de nekem már 300 volt beállítva! Akkor ezek szerint a típusokon belül is csak egy bizonyos időben gyártottaknál van rossz érték beállítva?!
-
szaszlaci
addikt
válasz
freemanone #2221 üzenetére
Ez volna az, ilyen kis lapos egészen.
A másikat azt nem tudom, de az se a legalja darabnak tűnt.
djyuri: igen, az úgy abszolút jó.
-
djyuri
őstag
Sziasztok.
nekem minden vinyomon kiszámolva 2+ óra / load cycle jön ki.
Akkor nem kell aggódnom?
köszönöm
ui.: 4 vinyóm van,amiből 3 green (csak tárolásra,de áram alatt,mert egy-egy dolog,mindig kell). A black-et is megnéztem,ott 2,4 óra.
Az ssd most nonszensz...
-
malgab01
csendes tag
válasz
freemanone #2218 üzenetére
igen sikerült és köszönöm még1szer a segítséget nektek így még nekem is sikerült megcsinálni pedig ilyet előtte nem csináltam, és máris csendesebb a gépem és alig emelkedik a Load/Unload értékem ma napon eddig 20 al
de sztem holnaptól még ennyi sem lesz
-
szaszlaci
addikt
válasz
van gond #2217 üzenetére
Szvsz érdemes egy külön vinyóra is rendszeresen menteni minden lényeges dolgot, és akkor nincs ilyen kínlódás. A balesetekről nem is beszélve, elég bosszantó tud lenni egy teljes adatvesztés, tapasztalatból tudom
freemanone: Tényleg elég abszurd, hogy nem lehet indítani minden penről, de sajnos előfordul. Nálam az egyik egy régi 128 MB-os volt, a másik viszont egy nem ősrégi, 1 GB-os, márkás darab. Talán valami BIOS összeférhetetlenség miatt lehet.
-
freemanone
addikt
válasz
szaszlaci #2213 üzenetére
Hogy ne lett volna, még előtte lévő korszakom is volt.
Kicsit tovább kellett volna visszalvasnom, mert azt már nem néztem, hogy mi volt az a "3 file".
Viszont nem bootolható pendrive-al még életemben nem találkoztam és eléggé abszurdnak is hangzik, de legyen igazad.
A lényeg, hogy a linkelt leírás alapján összejött egy használható boot lemez a kollegának. -
van gond
csendes tag
válasz
van gond #2193 üzenetére
Na úgy néz ki megvan a gond. Nem oldódott meg a problem, de tudom miért
Tehát aszonták nekem okosok, hogy usb-ről(mindegy, hogy pen vagy vinyó) csak az ún. portable winfos telepíthető és bootolható. Tehát az én "hagyományos" oprendszeremet hiába klónoztam, azt nem indul el.
Azóta egy másik (sata) vinyóra megcsináltam a klónt. Restart után 2x kérte a telepítőlemezt, hogy javítást csináljon, de úgy néz ki müxik. Remélem addig kibírja, amíg minden beállítást és telepítést megcsinálok az új, szűz oprendszeremen - gondolom az újratelepítéskori adatvesztés nem csak nálam szokott gondot okozniNa ezt azért írtam le, hogy más is tudjon erről. Ill. ha valaki tud megoldást, akkor az meg tudja cáfolni.
Szép napot!
-
malgab01
csendes tag
válasz
freemanone #2212 üzenetére
na így már sikerült vmi azt hiszem
alapból 12,8 sec en volt
most elvileg 300 sec
most mi a teendő? hogy döntöm el h jó e neki a 300?
amúgy köszönöm mindenkinek a segítséget, sokat segítettetek -
szaszlaci
addikt
válasz
freemanone #2212 üzenetére
Van olyan, hogy nem alkalmas bootolásra egy pen. (Nekem is van ilyen.)
A rendszert az a három fájl alkotja, amit korábban írtam, ez maga a DOS környezet: COMMAND.COM, IO.SYS, MSDOS.SYS. llyenkor még autoexe.bat sem kell.
Ezen kívül aktívvá is kell tenni, ez annyit tesz, hogy a legelső regiszterbe megfelelő karakterek íródnak.
Nem volt DOS-os korszakod, mi?
malgab01: az SSD ugyan úgy hálózati tárolónak kell látszódjon az alaplap felé, így nem sok köze van hozzá.
-
freemanone
addikt
válasz
szaszlaci #2210 üzenetére
na nemár h nem alkalmas egy flash meghajtó olvasásra!
szvsz kihagyjátok a rendszert. attól hogy bootolhatóra formázol egy pendriveot még nem fog neked bootolni, a 3 file meg csak a widdle futtatásához kell, ami mellé nem ártana egy DOS boot környezet...
itt egy komplett leírás, ha ez megvan utánna mehet a pendrivera a widdle cucca is és bootolnia kell: [link] -
szaszlaci
addikt
válasz
malgab01 #2204 üzenetére
A wddile-t semmiképp nem, azt majd utána rámásolod.
Igazából nem is tartom egy jó megoldásnak ezt, csak itt a fórumban erőltették, hogy ezt írjam az első hozzászólásba.
Nekem ez a megoldás szimpatikusabb: [link]
Ide felraktam kettőt, kitömöríted és ráteszed a penre, elvileg elég lesz ez is. Meg a wdidlet ugye. -
malgab01
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vállalat már előállt egy megoldással, mellyel a hibalehetőség kivédhető.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Samsung Galaxy A16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest