Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz nyaralasptt #21 üzenetére

Oracle nem lenne rossz, csak mocskos drága. Postgresql elsősorban attól jó, hogy lineárisan skálázódik, valahogy sikerült nekik úgy megírni, hogy minél több proci van alatta, annál többen tudják használni. A mysql nagyon lerohad, ha nő a párhuzamos lekérdezések száma, a postgresql nem. Egyébként is az a tapasztalatom, hogy amire nekem kellett, arra a mysql lassú. Volt olyan adatbázisom, amit rommátuningoltam mysql alatt és nem bírtam normáils válaszidőket előcsiholni, postgresql-ben meg sikerült megdöbbentő eredményeket is elérni. Pl. futott gyalog postgresben ugyanaz a lekérdezés 20-30 percig, átraktam felturbózott mysql-re, ettől lement 10 perc körülire az eredmény. Visszatettem postgresre, elkezdtem tuningolni, 10 másodperces lekérdezési idő után abbahagytam az optimalizálást.

A másik, amit szeretek postgresben, hogy van pár olyan kiterjesztése, ami az én melómhoz hasznos. De ez olyan dolog, ami másnak nem biztos, hogy bejön.

A gpl fő baja, hogyha egyszer belekeveredtél, nem ereszt. Ami nem baj, ha ez a célod, de baj, ha saját fejlesztésű programodból akarsz megélni és nem szeretnéd kiteregetni a technológiai fejlesztéseid eredményét.

• bambano

titán

válasz nyaralasptt #19 üzenetére

Attól, hogy valaki open source párti, még nem kell gpl pártinak is lennie.
    Az meg a te személyes tragédiád, hogy nem dolgoztál rendes adatbáziskezelővel.

• bambano

titán

válasz nyaralasptt #17 üzenetére

1. Már nagyon régen az az alapértelmezett install a solarisban, hogy a /tmp-t ramdiszkre teszik. Ha ezt valaki nem veszi észre és valami telepiszkolja a /tmp-t (elszabadult program, rosszindulatú felhasználó), akkor elfogy a memóriája, swap-je és elszáll az egész, mint atom. Ezt persze ki lehet kezelni belőle, ettől még a default installja idióta.
    2. Ha bárki belepiszkál egy gpl-es progiba, azt köteles gpl alatt kiadni. Ha gpl-es lib-hez linkeled a progidat, azt köteles vagy gpl alatt kiadni. Ha nem akarod a saját tudásodat gpl alatt kiadni, akkor vagy nagyon alaposan olvasgatsz licenszet, vagy nem nyúlsz gpl-es cuccokhoz. Pl. mostanában divatos a netmegosztó otthoni kisrouter. Egy halom munkájuk van benne a gyártóknak, mégis ki kell adniuk mindent, mivel linux alapúak.
    3. A 10-es oracle nem opensource adatbáziskezelő, viszont a netbeans támogatja. Van az oracle-ból szabad felhasználású, de csak 4 gigáig használható. A tisztességes open source adatbáziskezelő nekem a postgresql, annak olyan ótvaros a jdbc drivere, hogy rendszeresen fejreáll tőle a futtató környezet, illetve, ha postgresql kiterjesztést használsz a programban, akkor elszáll tőle minden (csak mert a jdbc driver nem csinál meg mindent tisztességesen). A mysql-t én nem szeretem, amikor utoljára néztem (rég volt), még nem tudott tranzakciókat se, illetve a mysql lassú, mint atom és rosszul skálázódik.
    4. A gyorsan összegányolt projektekről meg annyit, hogy tanulj egy fél életen át javát meg java server pagest meg facest meg <15 ezer rövidítés jöhetne még ide>, aztán ha ezt a rengeteg energiát belefeccölted, akkor már tényleg lehet kattogtatni benne. Nekem három hónap alatt nem jött össze annyi, hogy a demo programokat le tudjam futtatni, pedig a végén már a sun java osztály főmuftija debuggolta a nyűgjeimet. Akkor jött rá, hogy a java-postgresql illesztés egy hulladék. Sokkal gyorsabb mindent 0-ról megírni php-ben, még akkor is, ha a php-ben is tudnak idiotizmusokat elkövetni. De ott legalább tudom, mi mit csinál és töredék erőforrás igénye van. Ellenben nem olyan elegáns.
    5. Az, hogy nem látsz az oracle-n rendes doksit, az szerintem szemészeti probléma. Én sok száz mega pdf-et tudok letölteni egy mezei otn regisztrációval.

• bambano

titán

válasz nyaralasptt #13 üzenetére

Ahha... letöltöd a solarist, elolvasod a doksit, kiderül, hogy recommended patch clustert csak support szerződéssel lehet letölteni.
    Felrakod default installban, kiadsz egy utasítást, felborul az egész, mint atom. A GPL licensz alatt megnyitott jvm forrás meg egy jó nagy kitolás az iparral. A netbeans nem támogat normális open source adatbáziskezelőket, ergo felrakod, megnézed, összeomlik, megy a levesbe. A solarisról nem nagyon hiszem, hogy open source lesz, az opensolaris meg már régen az.

Szóval ha az utóbbi időben elért eredményeiket nézzük, nagyjából mindenben mélyen alulmúlták még a microsoftot is. Szerencsére vettek fel értelmes embert, hátha az rendet rak.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés