- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Az x86 architektúra nem skálázódik rendesen ahhoz, hogy sok proci működjön együtt. Meg egy halom dolog hiányzik szerintem belőle, hogy rendes architektúra legyen, particionálás, stb. A virtualizációt mostanában kezdte támogatni, ezzel lassan utoléri a system/370-est, ami több, mint 25 éve is tudott már ilyet. Igaz, azok rendes gépek voltak...
Nem a fejlesztőknek, hanem RSM-nek nem köszönöm meg. Ha valakit már megfizettek egy programért, miért ne dönthetné el ő, hogy átadja-e másnak ingyen? Valahogy ez a szabad szoftver mégse olyan szabad.
Volt ilyen duma régen a neten, hogy rendes számítógép az, amit a gazdája nem bír felemeleni -
bambano
titán
A szerver kategória nem záródik le az asztalra tehető méretű szerverekkel. Majd ha lesz 256 procis pc, 1-2 tera rammal, 1-2 peta diszk alrendszerrel, akkor vizsgálható, hogy sparc vagy nem sparc. Azt elfogadom, hogy desktopnak, kisvállalati szervernek nem érdemes sparcot.
Gpl: érdemes lenne már egyszer mindenkinek elolvasni a gpl-t, érhetik az embert nagy meglepetések. Megírod teljesen saját kúrfejből a programodat, 0 lopkodással. Az én szememben ez nem zárja ki azt, hogy libeket felhasználj hozzá. Pl. glibc lgpl-es, azzal nincs baj, libreadline gpl-es, azzal baj van. Kell esetleg snmp, annak a licensz filejában van vagy 7-9 különálló licensz, azt el kell olvasni. flexnek bsd licensze van, ha jól láttam, a bisonnak meg gpl.
Én azt mondom, az nem lopás, ha felhasználom mások eredményét, amennyiben az én célom nem az ő eredményük reprodukálása. Ha én pl. hálózatfelügyeleti programot írok, akkor én nem azt a tudást adom bele, ami az snmp meg a konfig file értelmező tudás, meg nem azt, hogy a libreadline-vel csinálok rendesebb billentyű lekezelést, meg nem az az én tudásom, hogy ncurses használatával rendes szabványos terminfo alapú terminál kimenetet produkálok, hanem azt, amit snmp felhasználásával csinálni lehet. Minek irjak saját LALR(1) parsert, ha már van? Viszont ha használom a gpl-es parsert, akkor sajnos gpl-es lesz a programom. Tehát vagy jogászokodok, vagy szerencsém van, vagy azt mondom, hogy hiába van itt több ezer emberévnyi munka gpl-es cuccokban, nem használom, mert rá akarnak kényszeríteni, hogy álljak be a táborba. -
bambano
titán
válasz
nyaralasptt #21 üzenetére
Oracle nem lenne rossz, csak mocskos drága. Postgresql elsősorban attól jó, hogy lineárisan skálázódik, valahogy sikerült nekik úgy megírni, hogy minél több proci van alatta, annál többen tudják használni. A mysql nagyon lerohad, ha nő a párhuzamos lekérdezések száma, a postgresql nem. Egyébként is az a tapasztalatom, hogy amire nekem kellett, arra a mysql lassú. Volt olyan adatbázisom, amit rommátuningoltam mysql alatt és nem bírtam normáils válaszidőket előcsiholni, postgresql-ben meg sikerült megdöbbentő eredményeket is elérni. Pl. futott gyalog postgresben ugyanaz a lekérdezés 20-30 percig, átraktam felturbózott mysql-re, ettől lement 10 perc körülire az eredmény. Visszatettem postgresre, elkezdtem tuningolni, 10 másodperces lekérdezési idő után abbahagytam az optimalizálást.
A másik, amit szeretek postgresben, hogy van pár olyan kiterjesztése, ami az én melómhoz hasznos. De ez olyan dolog, ami másnak nem biztos, hogy bejön.
A gpl fő baja, hogyha egyszer belekeveredtél, nem ereszt. Ami nem baj, ha ez a célod, de baj, ha saját fejlesztésű programodból akarsz megélni és nem szeretnéd kiteregetni a technológiai fejlesztéseid eredményét. -
bambano
titán
válasz
nyaralasptt #19 üzenetére
Attól, hogy valaki open source párti, még nem kell gpl pártinak is lennie.
Az meg a te személyes tragédiád, hogy nem dolgoztál rendes adatbáziskezelővel. -
bambano
titán
válasz
nyaralasptt #17 üzenetére
1. Már nagyon régen az az alapértelmezett install a solarisban, hogy a /tmp-t ramdiszkre teszik. Ha ezt valaki nem veszi észre és valami telepiszkolja a /tmp-t (elszabadult program, rosszindulatú felhasználó), akkor elfogy a memóriája, swap-je és elszáll az egész, mint atom. Ezt persze ki lehet kezelni belőle, ettől még a default installja idióta.
2. Ha bárki belepiszkál egy gpl-es progiba, azt köteles gpl alatt kiadni. Ha gpl-es lib-hez linkeled a progidat, azt köteles vagy gpl alatt kiadni. Ha nem akarod a saját tudásodat gpl alatt kiadni, akkor vagy nagyon alaposan olvasgatsz licenszet, vagy nem nyúlsz gpl-es cuccokhoz. Pl. mostanában divatos a netmegosztó otthoni kisrouter. Egy halom munkájuk van benne a gyártóknak, mégis ki kell adniuk mindent, mivel linux alapúak.
3. A 10-es oracle nem opensource adatbáziskezelő, viszont a netbeans támogatja. Van az oracle-ból szabad felhasználású, de csak 4 gigáig használható. A tisztességes open source adatbáziskezelő nekem a postgresql, annak olyan ótvaros a jdbc drivere, hogy rendszeresen fejreáll tőle a futtató környezet, illetve, ha postgresql kiterjesztést használsz a programban, akkor elszáll tőle minden (csak mert a jdbc driver nem csinál meg mindent tisztességesen). A mysql-t én nem szeretem, amikor utoljára néztem (rég volt), még nem tudott tranzakciókat se, illetve a mysql lassú, mint atom és rosszul skálázódik.
4. A gyorsan összegányolt projektekről meg annyit, hogy tanulj egy fél életen át javát meg java server pagest meg facest meg <15 ezer rövidítés jöhetne még ide>, aztán ha ezt a rengeteg energiát belefeccölted, akkor már tényleg lehet kattogtatni benne. Nekem három hónap alatt nem jött össze annyi, hogy a demo programokat le tudjam futtatni, pedig a végén már a sun java osztály főmuftija debuggolta a nyűgjeimet. Akkor jött rá, hogy a java-postgresql illesztés egy hulladék. Sokkal gyorsabb mindent 0-ról megírni php-ben, még akkor is, ha a php-ben is tudnak idiotizmusokat elkövetni. De ott legalább tudom, mi mit csinál és töredék erőforrás igénye van. Ellenben nem olyan elegáns.
5. Az, hogy nem látsz az oracle-n rendes doksit, az szerintem szemészeti probléma. Én sok száz mega pdf-et tudok letölteni egy mezei otn regisztrációval. -
bambano
titán
válasz
nyaralasptt #13 üzenetére
Ahha... letöltöd a solarist, elolvasod a doksit, kiderül, hogy recommended patch clustert csak support szerződéssel lehet letölteni.
Felrakod default installban, kiadsz egy utasítást, felborul az egész, mint atom. A GPL licensz alatt megnyitott jvm forrás meg egy jó nagy kitolás az iparral. A netbeans nem támogat normális open source adatbáziskezelőket, ergo felrakod, megnézed, összeomlik, megy a levesbe. A solarisról nem nagyon hiszem, hogy open source lesz, az opensolaris meg már régen az.
Szóval ha az utóbbi időben elért eredményeiket nézzük, nagyjából mindenben mélyen alulmúlták még a microsoftot is. Szerencsére vettek fel értelmes embert, hátha az rendet rak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- Windows 11
- Parkside szerszám kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Szólánc.
- Arena Breakout: Infinite
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest