- One mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- iPhone topik
- LG V30 - vezércsel
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Magisk
Aktív témák
-
kabibara
csendes tag
Megvan az .exe is
xp-hez hol tudok bootflopyt csinálni? -
Egon
nagyúr
válasz
kabibara #124 üzenetére
''A .bin-em megvan, de az .exe-t honnan tudom letölteni?''
Elvileg onnan, ahonnan a bin-t leszedted (alaplapgyártó oldala).
''Nekem xp-m van és ehez nincs indítólemez ehez is lehet csinálni mint a 98-hoz?''
Még nem volt XP a gépemen, úgyhogy passz. De jó egy Win98-as bootlemez is a bios-cseréhez. -
kabibara
csendes tag
Köszi Egon!
A .bin-em megvan, de az .exe-t honnan tudom letölteni?
Nekem xp-m van és ehez nincs indítólemez ehez is lehet csinálni mint a 98-hoz? -
Egon
nagyúr
válasz
kabibara #122 üzenetére
Letöltöd a bios-t (legalább 3-szor átnézed, hogy pontosan a te alaplapodhoz való-e...). Két file kell: egy frissítő progi (jellemzően awdflash.exe), és a bios (.bin kiterjesztésű). Ha ez megvan, akkor átnevezni egyszerűbb nevűre a bios-file-t (new.bin). Rámásolod egy bootfloppyra, floppyról indítod a rendszert, majd elindítod a frissítőprogit. Rákérdez, hogy menteni akarod-e a régi biost (yes, old.bin), illetve hogy biztos akarod-e a frissítést (yes). Ekkor kezdhetsz imátkozni, hogy ne legyen áramszünet. Ennyi.
Ha ebből egyetlen szó is kínai, inkább kérj meg valakit, aki már csinált ilyet. -
kabibara
csendes tag
Sziasztok!
Egy óriási kérésem lenne felétek. Nem szeretnék senkit felidegesíteni a tudatlanságommal, de nagyon szépen megkérek valakit, hogy magyarázzátok már el, hogyan kell biosz frissíteni.
Előre is köszönöm! -
Panther
HÁZIGAZDA
Na csak a grafikus BIOS-hoz... nekünk van itthon egy olyan 386-os gép, aminek a BIOS-a grafikus és nem a POST! (Szóval ahol állítgathatsz.) Egér, ikonok... minden. Nem hittem el apámnak amíg nem láttam.
-
rog
addikt
még mindig rosszul fejeztem ki magam... :)
de mindeg csak az ok nem világos, a vélemény igen:
szerintem is hátrányokkal fog járni a palladium és a vele érkező új hardverek bevezetése, de nem az lesz a fő probléma amitől a leghangosabban tartanak. hanem az anyagi vonzatai a dolognak.
senkit nem fognak megfgyelni, vagy kihasználni a pc-jén keresztül, hanem egy csomó mindenkit fognak rávenni, hogy a boltban vásároljon szoftvert is a gépéhez, amikor megveszi. szorosabb egységet fog alkotni a szoftver és a hardver.
és talán ennek köszönhetően az alternatív és természetesen ingyenes megoldások is jobban elterjednek majd. -
Dozer
tag
Persze hogy tudom:) valamilyen szintig :) ; ugyanugy, ahogy pl a TV mukodeset is ismerem egy bizonyos szintig. Persze azt pl mar nem tudom, hogy milyen aramkori elembol mennyi van egy adott TV-ben, ahogy azt sem tudom hogy pl a Windows 2000 Professional osszes API-janak hany figgvenye van, de nem azert nem tudom, mert nem fizettem erte; ha megvettem volna a win2k-t sem tudnam.
Oszinten szolva engem messze nem csak az zavar, hogy TC-vel mindenkeppen fizetnem kell a progikert, bar persze ez sem mellekes. -
rog
addikt
nem igy gondoltam..
te tudod hogyan es mire hasznalja a windows a windchestereden azt a 3gb-t amit foglal? vagy azt, hogy a geped memoriajanak 50%-at?
nem tudod, de nem is erdekel. mert nem fizettel erte. a palladiummal is szerintem az a legnagyobb baj mindannyiunknak, hogy majd fizetnunk kell erte, ha hasznalni szeretnenk. az hogy lehallgatnak, tudtom nelkul hasznaljak a gepemet teljesen lenyegtelen, mert mar most is megtehetik ezt velem az eleta technika mas teruletein. itt szerintem a nagyobb para az, hogy eddig csak a testert fizettunk, most majd a lelekert is kell. -
Dozer
tag
Tegyük fel, hogy én bezárlak téged egy börtöncellába és nem adok neked enni, tehát ki kell jönnöd, ha nem akarsz éhen halni.
a) eset: nem adok neked kulcsot a zárhoz, ezért nem is tudsz kijönni
b) eset: adok neked kulcsot, eldöntheted, hogy kijössz-e
Persze erre mondod te azt hogy te pl sosem láttál még kulcsot, ezért nem tudod, hogy hogy kell használni. Nyilván így hiába kapod meg a kulcsot, a jelenlegi tudásoddal továbbra sem tudsz kimenni, VISZONT rájöhetsz magadtól a zár működésére (ha ezen múlik az életed, akkor elég leleményes tudnál lenni), vagy átkiabálhatsz a rabtársaidhoz, hátha ők tudják, sőt még az is lehet, hogy ők kiabálnak át hozzád.
Visszatérve a konkrét témához, lehet hogy nem tudod, hogy egészen pontosan miket csinál mondjuk a kazaa, viszont lehet, hogy van valaki a világon, akinek gyanús lesz valamiért a progi működése és mivel jelenleg van eszköz arra, hogy egy program működését visszafejtse ezért ezt meg is teszi, az eredményt pedig publikálja a neten. Neked innentől csak annyi a dolgod, hogy ''meghalljad azt, amit a rabtársaid kiabálnak''. Mit gondolsz, hogyan/miért jött létre a kazaa lite?
[Szerkesztve] -
rog
addikt
''Azért elég nagy különbség van a között, hogy lehetőséged van valamihez hozzáférni, de ''nem akarsz'', illetve, hogy egyáltalán nincs lehetőséged valamihez hozzáférni, hiába akarnál.''
szerintem nincs. felteszek egy windowst/linuxot egy kazaat egy symantech firewallt, egy max payne2-t. és elindítom őket. abban a pillanatban átengedtem az irányítást a program készítőinek, cserébe hogy a programok számomra hasznos funkcióit használhassam. nem arról van szó hogy nem akarom tudni, mi történik a háttérben, ha az installer azt mondja, checking/refreshing system, hanem nem vagyok képes kideríteni. csak nem fáj mert abba a hamis illúzióban ringatom magam, hogy minden az én elhatározásom szerint és tudtommal történik. -
Dozer
tag
errol nekem az jut az eszembe, hogy ez most is igy van.
inditok egy taskmanagert, es elougrik egy 30 elemu lista a futo programokrol es fogalmam sincs ki es miert inditotta oket, meg hogy mit csinalnak
a merevlemezem 80gb. ebbol jo ha 40gb-rol tudom mi. jelentos reszuk altalam lopott film es mp3. a tobbi meg hasonlo forrasbol szarmazo jatekprogram (bar ezekben van egy csomo olyan resz amirol nem tudom mire valo, es hogy mi a celja)
Azért elég nagy különbség van a között, hogy lehetőséged van valamihez hozzáférni, de ''nem akarsz'', illetve, hogy egyáltalán nincs lehetőséged valamihez hozzáférni, hiába akarnál.
ugyhogy csak inkabb annyit fuzok hozza, hogy mobiltelefonja mindenkinek van. onkent es dalolva vette meg. emailcime mindenkinek van. onkent es dalolva hasznalja naponta tobbszor. ha valamin keresztul be lehet maszni a maganszferaba akkor ez a ket dolog. a csunya logfileok,szerver backupok, cellaatlepesek, es egyebb a felhasznalo es a hasznalt rendszer mukodesenek a biztonsagat szolgalo dolgok.
ezeket nem nagyon lehet megkerulni. a pc eseteben meg ott a linux es vilaga. egy elegans mozdulattal meg lehet szabadulni az otthonunkat fenyegeto sotet hatalmaktol. valami ilyesmi ezert nem latom nagynak a problemat.
Itt nem csak a privátszféráról van szó. A TCPA-ban elég sok ''lehetőség'' van. Hiába akarnál Linuxot és Linuxos progikat használni, ha pl a Microsoft nem ítéli biztonságosnak azt, hogy mondjuk egy MS Word doksit nem az MS Word-del nyitsz meg. Ebben az esetben hiába akarnál mondjuk OpenOffice-t használni a haverodtól/tanárodtól/akárkitől kapott/netről letöltött Word doksi megnyitására nem fogsz tudni.
[Szerkesztve] -
peace&love
aktív tag
- Végigolvastam a topikot, és volt egy csomó felesleges szócséplés abból fakadóan hogy nem olvasták el a linkjeidet... példának itt ez a mondat:
''Microsoft supports EFI as the only firmware interface to boot the 64-bit version of Microsoft® Windows® for the Intel Architecture. Because the 64-bit version of Windows will not boot with BIOS or with System Abstraction Layer (SAL) alone, EFI is a requirement for all Intel Itanium-based systems to boot Windows.''
- A TC-vel kapcsolatban: szerintem a specifikációban említett távmenedzselhetőség is egy kínálkozó lehetőség, a TC működésének megvalósításhoz, vannak egybeesések a zsozsosama linkjében leírtakkal. -
rog
addikt
''Ha mar szoba kerult a Palladium, akkor az nekem mint felhasznalonak miert jo, ha nem tudom pontosan, hogy milyen programok futnak a gepemen, illetve ha nem tudom, hogy a sajat vinyom bizonyos reszen milyen adatok vannak?
Kerdeznek meg valamit: hasznalsz tuzfalt?''
errol nekem az jut az eszembe, hogy ez most is igy van.
inditok egy taskmanagert, es elougrik egy 30 elemu lista a futo programokrol es fogalmam sincs ki es miert inditotta oket, meg hogy mit csinalnak :)
a merevlemezem 80gb. ebbol jo ha 40gb-rol tudom mi. jelentos reszuk altalam lopott film es mp3. a tobbi meg hasonlo forrasbol szarmazo jatekprogram (bar ezekben van egy csomo olyan resz amirol nem tudom mire valo, es hogy mi a celja)
mas:
a tcpa linkrol jutott meg eszembe valami de mcjames megelozott a robinhood dologgal. ugyhogy csak inkabb annyit fuzok hozza, hogy mobiltelefonja mindenkinek van. onkent es dalolva vette meg. emailcime mindenkinek van. onkent es dalolva hasznalja naponta tobbszor. ha valamin keresztul be lehet maszni a maganszferaba akkor ez a ket dolog. a csunya logfileok,szerver backupok, cellaatlepesek, es egyebb a felhasznalo es a hasznalt rendszer mukodesenek a biztonsagat szolgalo dolgok.
ezeket nem nagyon lehet megkerulni. a pc eseteben meg ott a linux es vilaga. egy elegans mozdulattal meg lehet szabadulni az otthonunkat fenyegeto sotet hatalmaktol. valami ilyesmi ezert nem latom nagynak a problemat. -
McJames
senior tag
Az új-BIOS azon funkciója amely a hardver-komponensek illesztését, annak szabványosítását, automatikusan detektált és letöltött friss illesztőprogramok használatát teszi lehetővé, illetve ezáltal az, hogy a gép stabilabban és gyorsabban indul, működik, na ezzel szerintem senkinek semmi baja. A cikk mintha erről szólna...
Az, hogy ez grafikus vagy karakteres felületen kommunikálna a felhasználóval, annyira mellékes, amennyire csak lehet, hiszen pont az a cél, hogy a mezei felhasználó ne nagyon ugráljon a BIOS/EFI-ben, ill. ne nagyon legyen erre szüksége. Ez a célkitűzés is szimpatikus, pláne azok számára akik főként csak munkaeszközként kezelik a gépet és nem a munka cél(pont)jaként.
Azon lehetőség, ami viszont az számítástechnikában az elmúlt 20 évben kialakult személyes szabadság (értsd a megszokott majdnem korlátlan lehetőségek) szűkítését jelenti az egyén számára, az nyilván nagyobb arányban visszautasításra talál a nagyközönség részéről (értsd: még nem vették észre, hogy az egyén részéről nem üzleti célra használt részben vagy egészben illegális programhasználat miatt a leginkább érintett vállalatok mindebbe belehaltak volna).
Valljuk be, ez a Robin Hood-közérzés, tekintve az adott cégek és az általuk létrehozott érdekképviseletek tevékenységét, eléggé szimpatikus a többség számára és nem csak kishazánkban.
Gyakorlati példa: a kiadóvállalatok ahelyett, hogy a régi kereskedelmi módszer szerint a ''sok kicsi sokra megy'' módszerben gondolkodva - persze ésszerű kockázatvállalás mellett - állapítanák meg áraikat, és nagy tömegek számára olcsóbban adnák közre termékeiket, azaz a lassabb, de kb. ugyanakkora, ha nem nagyobb bevétel helyett inkább a gyors és fix bevételt kaszálják, és mellette iszonyú összegeket adnak ki másolásvédelmi eljárások kialakítására, bevezetésére és a power-marketingre, PR-ra, tömegbefolyásolásra. Gyakorlatilag érthető: az állásukért küzdenek, és a részvényesek jóindulatáért, magát a (köz)szolgáltatást és a jóértelemben vett kereskedést, vagy a kultúraterjesztést nagy ívben... és ezt, ha nem is fogalmazzák meg magunknak az emberek, azért belül többnyire érzik.
Továbbá azt hiszem, hogy te is tudod, hogy amit használni lehet azt előbb-utóbb vki használni is fogja - és ne szépítsük: rosszra is.
[Szerkesztve] -
Dozer
tag
Chapell:
Az azért vicces, hogy ennyi idő után nem lehet normálisan beállítani a SATA winchesterről való bootolást, és hogy az IDE eszközök összevissza keveredjenek egy removable winchesternek köszönhetően...
A SATA-rol valo bootolast arra tippelnek, hogy minden SATA csatlakozoval ellatott alaplapon meg lehet oldani (tehat a dolog hardver resze adott), viszont az oprendszernek is tamogatnia kell a dolgot. Amennyire en tudom megoldhato Windows es Linux alatt is.
Amit a mondat masodik reszeben irsz, az viszont egyertelmuen oprendszer fuggo, legalabbis ha arra gondolsz, hogy a meghajtok betujelei keverednek ossze.
cain69:
még annak idején egyébként lehetett hallani olyan pletykákat, hogy kapus béla bácsi feldobott egy millát jenki valutában annak, aki hardveres nyúlkapiszka nélkül, csak szoftveresen linuxot rak fel a dobozra, bár nem tudom, mi igaz ebből, de azért jópofa dolog...
Keverednek egy kicsit a dolgok.
Az egesz ''tegyunk linuxot az xboxra'' dolog ugy kezdodott, hogy egy faszi (aki egyebkent a Lindows elnoke) felajanlott 200 000 dolcsit annak, akinek ez sikerul. Pontosabban 100 ezret azert, ha hardveres modositassal sikerul es 100ezret azert, ha hardveres modositas nelkul.
Aztan kesobb allitolag volt egy olyan csoport aki azzal ''fenyegette meg'' a Microsoftot, hogy ha az nem ad ki egy Linux bootloadert, nyilvanossagra hozzak az xboxban talalhato osszes biztonsagi rest, amikkel hardveres modositas nelkul is lehet nem hitelesitett progikat futtatni (masolt jatekok, Linux, akarmi). Mondjuk nem tudom, hogy ezeket publikaltak-e vegul :)
Meg aztan volt vmi diak, aki allitolag feltorte az xbox kodjait, de nem publikalta ezeket, mert hogy ez csak egy ''tudomanyos kutatas'' volt, vagy mi.
rATdrAgOn:
Asszem anno a Commodore is fejlesztett ilyet, csak annak mi is volt a neve?
AutoConfig!!!!
Nem mai dolog, lassan 18 eves, erdekes hogy teljesen erre az EFI-re hasonlit mukodesileg...
Eloszor volt a PnP aminek ezt kellett volna tudnia, de az totalis bukas volt, majd ra ~9 evvel jon az EFI... megaLOL!!!!!
Oszinten szolva meg nem olvastam el az EFI specifikaciot ugyhogy nem tudom pontosan mit tud, de a PnP sztem pont azt tudja amire terveztek, vagyis mindenfele jumperelgetes nelkul hasznalhatod a kulonfele bovitokartyaidat.
Ize... a pC miota szamit mukodo dolognak, meg egyaltalan szamitogepnek?!
Erdekes, en eppen egy mukodo szamitogepen potyogom be a mondokamat, ami raadasul PC, nahat! :)
Valljuk be. A jelenlegi pC architektura egy tobb mint 25 eve toldozott foltozott tragyarakas, ami olcso es gyors.
Miert mi legyen, lassu es draga? :)
Ha az m$ nem all moge az igen agressziv marketingjevel, akkor mar ~10 eve sehol sem lenne. Az intel is akkor kezdett el nagyon kaszalni (meg most mar tolni elkepeszto modon a marketinget) amiot az m$ nekiallt a kindoz95 nevu szornyedvenyt tolni... azota a ket szorny (m$ es wIntel) uralja a piacot... csak epp amit csinalnak az ugy fos ahogyan van, de ez addig nem baj ameddig az emberek megveszik...
Ezzel egyetertek, bar hogy fos lenne az mar egy erdekes kerdes, mivel ahogy te is mondtad ''olcso es gyors''. Az emberek nagy reszet csak ez erdekli, ill. meg az, hogy bovitheto legyen. Akarhogyis nezem, ezeknek mind megfelel a PC.
Szoval... a pC-n igenis valtoztani _KELL_, mert jelenlegi formajaban a fejlodes csak a teljesitmeny hajhaszasban jelentkezik, lenyegi fejlodes nem kovetkezett be a szuletese ota eltelt ido alatt (hozzateszem, hogy az elso IBM pC akkori szemmel nezve sem volt mas, csak az Intel 8086-os CPU-jahoz publikalt alapkapcsolasok megvalositasa, egy oleg gyoker rendszerindito szoftverrel - BIOS - Basic Input Output System, aminek egyetlen egy celja volt, hogy az m$ altal megvasarolt CP/M klont behuzza floppyrol - ha kritikusan szemleljuk a dolgot, akkor a pC BIOS ma is pontosan ennyi nem tobb, nem kevesebb )
Ebben igazad van, sokkal jobb lenne, ha pl az agyba hozna a reggelit! :)
Amugy erdekelne, hogy szerinted konkretan min kene valtoztatni, hogy lenyegi fejlodes kovetkezzen be.
Den:
Ha mar szoba kerult a Palladium, akkor az nekem mint felhasznalonak miert jo, ha nem tudom pontosan, hogy milyen programok futnak a gepemen, illetve ha nem tudom, hogy a sajat vinyom bizonyos reszen milyen adatok vannak?
Kerdeznek meg valamit: hasznalsz tuzfalt? -
Cathfaern
nagyúr
Először is: rosszul tudod, mind a két dolgot :)
Ugyanis nem Bill volt aki pénzt ajánlott fel, hanem:
Van egy csapat, aki elkészítette az X-boxhoz a Linux disztrib-et. Ennek működéséhez modchip (azaz másolt cuccok vivését segítő chip) kellett. Később (3-4 hónappal ezelőtt, de nem vagyok benne biztos) kijöttek egy olyan verzióval, amihez nem kell semmi módosítás, berakod, megy, örülsz. Ekkor a csapat a követező ajánlatot tett az MS-nek: Az MS fizet nekik valamennyi (nem kis összeg, de szvsz kevesebb mint 1 millió $) pénzt, ennek fejében nem hozzák nyilvánosságra a ''chip nélküli bootolás'' módszerét (magát a linux-ot sem), ezen kívül (fizetésért) dolgoznak az MS-nek, többek között segítenek az egy erős másolásvédettséget megakadályozó rendszer kifejlesztésében az X-Box2-höz. Tudtommal az MS nem reagált az ajánlatra (gyakorlatilag visszautasította). -
rATdrAgOn
senior tag
Ize... a pC miota szamit mukodo dolognak, meg egyaltalan szamitogepnek?!
Valljuk be. A jelenlegi pC architektura egy tobb mint 25 eve toldozott foltozott tragyarakas, ami olcso es gyors. De aztan itt vege is van mint a botnak.
Ha az m$ nem all moge az igen agressziv marketingjevel, akkor mar ~10 eve sehol sem lenne. Az intel is akkor kezdett el nagyon kaszalni (meg most mar tolni elkepeszto modon a marketinget) amiot az m$ nekiallt a kindoz95 nevu szornyedvenyt tolni... azota a ket szorny (m$ es wIntel) uralja a piacot... csak epp amit csinalnak az ugy fos ahogyan van, de ez addig nem baj ameddig az emberek megveszik....
Szoval... a pC-n igenis valtoztani _KELL_, mert jelenlegi formajaban a fejlodes csak a teljesitmeny hajhaszasban jelentkezik, lenyegi fejlodes nem kovetkezett be a szuletese ota eltelt ido alatt (hozzateszem, hogy az elso IBM pC akkori szemmel nezve sem volt mas, csak az Intel 8086-os CPU-jahoz publikalt alapkapcsolasok megvalositasa, egy oleg gyoker rendszerindito szoftverrel - BIOS - Basic Input Output System, aminek egyetlen egy celja volt, hogy az m$ altal megvasarolt CP/M klont behuzza floppyrol - ha kritikusan szemleljuk a dolgot, akkor a pC BIOS ma is pontosan ennyi nem tobb, nem kevesebb :DDD)
[Szerkesztve] -
ahogy én tudom, azt a bizonyos linuxot azért a hardver bizergálásával rakják fel a dobozra, szóval ennyi erővel lehetne mondjuk egy apple oprendszerét is felgurítani rá, vagy mondjuk a c64es bézikjét... erősen sarkítva persze.
még annak idején egyébként lehetett hallani olyan pletykákat, hogy kapus béla bácsi feldobott egy millát jenki valutában annak, aki hardveres nyúlkapiszka nélkül, csak szoftveresen linuxot rak fel a dobozra, bár nem tudom, mi igaz ebből, de azért jópofa dolog... :D aki meg látta tegnap a pirates of the silicon valleyt a viasaton, és mellérakja a hírt, hogy bios helyett efit akar az ms plusz még mellégondolja az ms dzsójsztíkot, ms patkányt, ms bill.t, ms hálózati elosztót (220ast, nem routert), meg az ms windoze-t, akkor eléggé csúnya jö9vőkép kezd majd el kibontakozni lelki szemei előtt... mint anno 1984ben... :F -
GuMipOkE
senior tag
Egyetértek anaquer-el és _Balint_ -al.
Ez az eszköz megpróbálja a ''rendszer'' haszonélvezőinek a vagyoni és ''hatalmi'' pozicióját stabilizálni, és előmozdítani. Kicsit nyers megfogalmazás, de végsősoron a jelentősége ez. Az ellenőrizhetőségre csak a softwaregyártó multiknak van szükségük, hogy továbbra is multik lehessenek.
Ha egy eszköz valami rosszra alkalmas, akkor csak idő kérdése és a megfelelő ember kihasználja. Lásd diktatúrák, atombomba...stb.
Mindenki tudna olyan témákat sorolni, ahol valaki a túlhatalmával (vissza)élt, és komoly következményei lettek.
Szal ez az EFI sztem mindenképpen a Microsoft pozicióit fogja segíteni, elsősorban az átlag júzerekkel szemben.
Bár ha belegondolok, hogy Xbox-on is van már linux (azt pedig mindenki kedvére alakíthatja), akkor annyira nem parás a helyzet... :D -
Den
veterán
na harmadszor is elolvastam a hírt, és szó sincs benne grafikus biosról, meg arról sem hogy valami nagy találmány lenne készülőben, csak egy ''réteg interfészt'' szeretnének szabványosítani.
-
zrubi
senior tag
Tök jó. hogy az M$-mek mindíg sikerül valami 'saját' ötlettel előrukkolnia.
LOL
Ez itt kéremszépen már működik is, és nem tegnap kezdtek el gondolkodni róla:
[L]http://www.openbios.info/index.html[/L]
Vagy ez itt:
[L]http://www.linuxbios.org/[/L] -
anulu
félisten
Részemről teljesen elégedett vagyok a mostani BIOS-okkal. Még jó-anno haverom gépében is ('94-'95-ben) graf BIOS volt. Idegbajt is kaptam tőle.
Amúgy mezei user ne piszkálgassa a BIOS-át, mert utána csak a PC ipar megútálása jön, tekintve, hogy ez a sz*r már megint nem működik!
Aki meg ért hozzá, annak tökéletesek a mai BIOS-ok. Szerintem nincs jobb az Abitok SoftMenuIII-al fegyverzett cuccosánál, bár ez egyéni vélemény.
A biztonsági részéhez nem nagyon konyítok, csak azt tudom, hogy egy kissé(???) dühítő, hogy még a vidkártyám NYÁK-jának a sorozatszámáról is tudni akarnak :((( -
WN31RD
addikt
''Pirátolás nehezítése természetesen nem a szemszab korlátozása.''
A ''pirátolás nehezítése'' vagy együtt jár a személyi szabadság korlátozásával (ez lehet, hogy nem egészen precíz jogi kategória, de itt nem mint jogi szakkifejezést használtam), vagy nem. Mindkét eset (és sokféle átmenet) lehetséges.
A gond (többek között) az, hogy az ezen ügyekben döntő emberek (akik egyfelől gazdasági érdekek képviselői, tehát emiatt elfogultak, másfelől elég gazdagok ahhoz, hogy megvegyék a ''személyi szabadságukat'' akkor is, ha az netán alanyi jogon nem járna, tehát nem sok dologtól kell tartaniuk) feltehetően minden további nélkül hajlandóak feláldozni mások jogait a saját hasznuk oltárán. És (többek között) az ilyen emberek kezébe ad egy rendkívül hatékony eszközt az új technológia, amiről szó van. A veszély természetesen egyelőre csak potenciális... mint minden, ami csak ''veszély''. Ha realizálódik, akkor már nem annyira veszélyről, mint okozott ''kárról'' lehet majd beszélni.
[Szerkesztve] -
Grafman
aktív tag
A vége az lessz hogy a BIOS-t is külön kell megvenni az alaplapunkhoz.
Legalábbis azon termékek esetében amelyekben az álltalam kinemmondott cég keze is benne van, ez a tendencia. -
Grafman
aktív tag
Emlékszem még a Shuttle 486-os alaplapomban is grafikus interface-el volt ellátva az AMI BIOS, és kb. úgy nézett ki, vagy valamelyest szebb is volt mint az akkori Windows (3.1-pheej), de összehasonlítás képpen ''némileg'' azért hasznosabb volt, és nem is fagyott.
Gondoljunk csak bele, mejik cég is áll annak a projectnek a hátterében amelyik ezt az új, egységesített szabványokra épülő, flexibilis és programozható (magyarul közvetve szoftveres), BIOS (Built-In Operation System, szevasz...)
kényszerű (?!) utód-pótlékjának létrehozására törekszik?!
Legföljebb a BIOS is folyton fagyni fog, sebaj!
Mindeggyik alaplapi BIOS programozottságának struktúrálya rendkívül eltérő, és csak gondos keresés/tanulmányozás, megfelelő segédeszközök és progranozói tudás birtoklása után lehetne (még) az esetleges azonosságokat, és ezáltal támadható pontokat fölfedezni az 1989-ben gyártott Shuttle iHOT 467 AMI és 2003-as P4P800 BIOS-ai között, ha értitek mire gondolok...
Bizonságtechnikai szempontból -talán, én nem tom...:U- a jelenlegi u.n. boot block-ok nélkülözése vagy helyettesítése lehetne a megoldás, ez a jelenlegi egyetlen kellemetlen és bevehető pont.
A jelenlegi AMI BIOS-okkal én pl. maximálisan elégedett vagyok, pont úgy néznek ki és legalább annyira áttekinthetőek/kezelhetőek, mint azt az user a funkcionalitásuk alpján megkívánná tőllük.
1994-ben már volt kísérlet a Grafikus BIOS-ra, nem volt rossz, de nem is kellett senkinek, talán most az átlag userek -hunkő bökapcsóni?- szintű hozzáértése felé eltolódott arány miatt fog kelleni nekünk is szembesülnünk a 'színes-szagos-pimpike szereti a tortát' kezelőfelület áldásaival.
Békés emberi lény vagyok, de vannak kivételes precedensek amiken eléggé be tudok rágni, erről ennyit... -
Pirátolás nehezítése természetesen nem a szemszab korlátozása. Az előbb hibásan alkalmaztam ezt a büntetőjogi kategóriát, én kérek elnézést, nekem kellemetlen. Amire utalnom kellett volna, az a piaci verseny korlátozása, mert az sokkal közvetlenebb veszély ( file formátumok, stb ).
Abba is érdemes belegondolni, hogy micsoda bődületes, hitelesítésből eredő adatforgalom lesz ebből. Nem bitre sok, hanem ahhoz képest sok, hogy ezek nagy része ''szürke'' azonosító adat lesz. Nem ''fekete'', ami alapján téges is be lehetne azonosítani személyesen, de pl. rengeteg konfigurációs adat, beállítások, hardvereszközök GUID jellegű azonosítója, stb. Ezekből most is elég sok van, de ennél csak több lesz. És ha pl. kitalálják, hogy a gépvásáráskor regisztrálnod kell a hardvert is ( sulinet :)
Azzal, hogy minden kommentár nélkül belinkelted válaszként az olábandit, kb. egy szintre helyezted vele. Általában nem, ebben a konkrét esetben (!) én kicsit kételkedem a jószándékban, számomra ez csak egy szimpla lesajnáló gesztusnak tűnt. Egy dolog a ''fóbiás rettegés'', és egészen más a magánszféra ösztönös védelme. ( Amit elvileg bizonyos alkotmányok, nyilatkozatok, stb. is garantálnak, csak nem törődnek vele. ) Nem fekete és fehér van - árnyalatok vannak. -
Plumpy
aktív tag
Grafikus bios mi? Nézz vissza múltba. Annyit mondok AMI BIOS... Pfujjjj. A jó kis 5x86-os Cyrix-om futott olyan lapban, amiben igen jófajta amibios csücsült. De úúúútáltam. Olyan volt a felülete, mint a win 3.11-nek, csak egér nem volt... Ritkaszar volt...
-
SLi
tag
A szabványosításról:
Legjobb példa ATX-es lapok, ATX-es házakban.Érdekes,hogy egyes atx-s házak csavarfurata nem eseik egybe az alaplapéval,és most nem mm-ekről van szó hanem 3-4cmekről 1-2 helyen.És akkor hol a szabvány???
Egy Biosok-hoz van progi amellyel lehet win alól tunningolni és kijelezi a hőmérsékletet fordulatszámot.Egyes biosok(i815 után) kiirják az AGP/PCI frekvenciát,Ram ferkvenciát arányban a fsb-vel,ez nem ujdonság.
A BIOS meg jó ugy, ahogy van,pl a dual biost lehetne egy sazbvány,igy nem kellen CMOS -kinyomni,meg nyitogatni ki be a házat,ha túl sok a szufla a ramnak vagy a procinak.
Egy gép Sata vinyokkal gyorsabban bootol be,mint pl 2 floppy ata33-as vinyokkal,szóval máshol is van gond,bár 6év alatt... -
SLi
tag
A szabványosításról:
Legjobb példa ATX-es lapok, ATX-es házakban.Érdekes,hogy egyes atx-s házak csavarfurata nem eseik egybe az alaplapéval,és most nem mm-ekről van szó hanem 3-4cmekről 1-2 helyen.És akkor hol a szabvány???
Egy Biosok-hoz van progi amellyel lehet win alól tunningolni és kijelezi a hőmérsékletet fordulatszámot.Egyes biosok(i815 után) kiirják az AGP/PCI frekvenciát,Ram ferkvenciát arányban a fsb-vel,ez nem ujdonság.
A BIOS meg jó ugy, ahogy van,pl a dual biost lehetne egy sazbvány,igy nem kellen CMOS -kinyomni,meg nyitogatni ki be a házat,ha túl sok a szufla a ramnak vagy a procinak.
Egy gép Sata vinyokkal gyorsabban bootol be,mint pl 2 floppy ata33-as vinyokkal,szóval máshol is van gond. -
Loha
veterán
Jó ötlet végre végre lecserélni a BIOS-t, de a gyorsasággal eddig sem volt bajom.
Inkább az okozott problémát, hogy időben lenyomjam a DEL-t. :) -
Den
veterán
''szemszab tekintetében''
Szoftver lopás nehezítése, akadályozása, a személyes szabadság korlátozása lenne?
Többször neki futottam ennek az irománynak, egyrészt logikai bukfencek vannak benne, meg rengeteg -hat -het...
A linket jó szándékkal írtam, az aki ennyire fóbiásan retteg a megfigyelés esélyétől is, az nem árt ha átnézi az általam linkelt oldalt is, mert ki tudja... :P -
agrarfiatal
senior tag
én is hiányolok egyes funkciókat a biosból. pl. ha nem használod intenziven a cpu-t akkor mondjuk visszavenné az órajelet és csökkentené a feszt is. tudom hogy ezt szoftveresen is meg lehet oldani de jó lenne egy kis ''inteligencia'', hogy ezt magától csinálja. + minden progi nélkül meg tudd nézni a venti fordulat számát a mem cpu, agp pci sebességét a wincsi hőjét stb.
grafikus kinézet meg tök felesleges úgyis egy egyszerű irodai csajszi azt se tudja hogy eszik e vagy isszák a biost. aki meg ért hozzá az kiigazodik grafikus felület nélkül is rajta.
a microf@ossal meg az a gáz hogy erre is rá akar tenyerelni. az igaz hogy fizetsz licenc dijat csakhogy nem biliéknek :) -
Matr x
aktív tag
Ecs K7S5A: Bios szinten tudja a dolgokat, amiket akartatok, csak frissítesz egy nemhivatalos biost....
Kapsz egy szép bootképernyőt, amit le lehet tiltani. Van egy mégszebb Ellenőrzólap a biosban, ahol a ventisebesség, hőmérsékletek megtekinthetők...
Pci/agp sebességet mondjuk nem írja ki, de akit nagyon érdekel, a szorzót megadja a sebesség beállításakor, tehát majd ezzel kiszámolhatja:) -
rATdrAgOn
senior tag
válasz
loszerafin #30 üzenetére
Akkor hasznaljal Amigat... azt sem kell leallitani :)
Csak kikapcsolni mint a TV-t... :)
Nem veszi zokon :)
Esetleg hasznalhatsz meg oregebb SGi-t is, bar az kicsit lassan kapcsol ki, de nem kell mondani neki, hogy shutdown hanem powergomb oszt szevasz... igaz, mai pC-k is tudjak ezt a ficsort, csak az SGi 4-5 evvel hamarabb tudta :)
Kepzeld el, mikor '94-ben ezt csinaltam egy akkor imadott Indyvel mert mondtak, hogy azon igy kell es nem lesz tole baja.. nem hittem el, hogy mar itt jar a tudomany! :DDD -
tocsa
senior tag
Már másodszorra fordul elő, hogy a Ross J. Anderson által írt TCPA-FAQ-ra válaszul belinkeled ennek bolond/szélhámos romániai embernek a honlapját. Kicsit idegesítő.
Ahogy figyelem a viselkedésed, te baromira okosnak tartod magad. Szinte sértő, hogy Ross J. Anderson véleményét te ennyire értékeled.
Mégegyszer ne forduljon elő, hogy belinkeled. Köszi. -
rATdrAgOn
senior tag
Ehhehehehehe... EFI mi? :)
Bamulatos! :)
Asszem anno a Commodore is fejlesztett ilyet, csak annak mi is volt a neve? :)
AutoConfig!!!! :)
Nem mai dolog, lassan 18 eves, erdekes hogy teljesen erre az EFI-re hasonlit mukodesileg... :)
Eloszor volt a PnP aminek ezt kellett volna tudnia, de az totalis bukas volt, majd ra ~9 evvel jon az EFI... megaLOL!!!!! :DDD
Nem baj, elobb-utobb az x86 platform is vegre talan _NORMALIS_ szamitogepnek latszo targy lesz, de ehhez azert meg kelleni fog nehany evtized ugy latom... addig is maradok az Amiganal, mint ultimate _Szamitogepnel_... kellemes szorakozast! ;] -
-
TCPA-tól függetlenül : ha már újítani akarnak a BIOS-on, akkor tényleg nem a csilivili felé kellene elmenni, hanem a jobb hardvertámogatás felé. Csak egy röpke példáként: milyen mókás is lenne mondjuk, ha tizenakárhány évvel az i386 után védett módban indulna el a gép. Vagy pl. tudna egy alapszintű audio CD lejátszást ( lásd notebookok ), megfelelő CPU támogatás esetén akár ventilátorhasználat nélkül.
-
Polesz
addikt
Na én is elolvastam a cikket és jöttem jól beszólni :)
Szerintem full felesleges a grafikus boot, vagy ha már van legyen választható a karakteres is, mert a linuxomat fullra nem érdekli, hogy nincs monitor és egyébként is amikor beállítom akkor is csak karakteres felületet látok.
Nem tudom, hogy kinek mi hiányzik a BIOS-ból, de szerintem a legnagyobb baj az, hogy már 1982 óta használják és még egy épkézláb szabványt nem tudtak eddig összehozni. Azt hiszem, hogy ez is csak akkor lesz sikeres, ha a legtöbb hardvergyártót rövid időn belül sikerül megfogni a cél érdekében.
Egyébként grafikus boot-os istenharagják már évek óta vannak. Asus legtöbb lapja ilyen. MSI-nél pl bekapcsoláskor a boot olyan gyorsan lefutott, hogy mire a DEL billentyűt lenyomtam addigra már az XP boot képernyője fogadott :) -
Chapell
aktív tag
Nem értem miért filozofálgat mindenki a grafikus BIOS-on, amikor láthatólag az egésznek a szabványosítás a célja. Az azért vicces, hogy ennyi idő után nem lehet normálisan beállítani a SATA winchesterről való bootolást, és hogy az IDE eszközök összevissza keveredjenek egy removable winchesternek köszönhetően...
Ráadásul itt lesz a PCI Express, meg az új ATX(?) szabvány is. Talán mostmár használni is lehet az új képességeket... -
Male
nagyúr
Grafikus BIOS mi a francnak -> aki ért hozzá, az azt szereti, ha gyorsan és egyértelműen lehet mindent csinálni benne, aki meg a szép 3D effektekre vágyik az ne a BIOS-ban turkáljon. Amúgyis ha valami bedöglik a gépen, akkor a karakteres mód működésére nagyobb esély van, mint a grafikusra.
Lefagyott BIOS-t én is láttam, meg egyéb hibákat, pl az ABIT BX6-2 alaplap egyik BIOS verziójában ha megnyomtam az F1-et (HELP a gyengébbek kedvéért), akkor elkezdett a képen futkosni mindenféle felirat. Szép látvány volt...
Majd az új ''BIOS''-t is aktiválni kell? :)) Esetleg pár hardvercsere után újra fizetni kell érte? -
rog
addikt
[L]http://www.hardwareseeker.com/news.html?a=3032[/L]
[L]http://www.neoseeker.com/news/story/2339/[/L] -
zsoltee10
addikt
sztem sincs semmi szükség grafikus bootképernyőre, meg biosra. lehet, hogy maradi vagyok, vagy korlátolt, ahogy nap megfogalmazta, de nekem sem kell.
-
Genialis
aktív tag
Nahát. Nem gondoltam volna hogy a mikor$zop$z ezt az ötletet is lenyúlja az open source community-től. A freebios pont erről szólt volna, mivel protected módban elég gázos bios hívásokat csinálni.
-
Notes
senior tag
Jajj ne má' gyerekek! Oviban élünk, vagy mi? Nem elég Neketek az XP, már a boot-olástól kezdve hiper-szuper grafikus effekteket akartok? A következő az lesz hogy a BIOS beállításokat már csak VR szemüvegben lehet majd állítani...? Vagy DirectX 13-as videokártya nélkül nem is lehet majd bootolni?
Inkább pont az kéne, hogy a boot-olás minnél gyorsabb és láthatatlanabb legyen. Majd ha valami nem megy akkor jelezzen a BIOS mindenféle értékeket. -
an-dee
csendes tag
Hát nem tudom, nekem semmi bajom a mostan bios-szal, de nem hiszem hogy grafikai dolgok irányába kéne elmenni.
Egy haverom azt szokta mondani, hogy azt kell lecserélni, ami nem jó.
inkább csak javítani kéne, ennyi. -
nap
addikt
Egy regi gepesz mondas szerint, ''ami nem romlott el azt ne akard megjavitani!''.
Lehet, hogy csak en vagyok korlatolt, de nem hiszem, hogy nagyon sok dolog kimaradt volna a biosbol. A ''nagy testver'' meg egyaltalan nem szukseges bele. A grafikus feluletu bios sem veletlenul tunt el rovid ido alatt. -
tomcs
őstag
amibiosnak annak idejen volt grafikus, egeres implementacioja.. ugy emlegettek hogy ''az a szar vindozlajk'' igazabol ilyen ficsorokre semmi szukseg. bios arra valo hogy amiket 1024 jumperrel allitgatnal azt megteheted sw-bol, ennel ugy oszinten nem vagom miert kell tobb. boot logot igy is sok lapnal le7 allitgatni
-
ptiboy
senior tag
3d efektek is lesznek?
huuuuuuuuuuuuuuuu
már alig várom:( -
ptiboy
senior tag
Mikrofos-ból kiindulva nagy stabilitással számolhatun!!!
ÉS!!!
az 1. bios (EFI) fagyás-ra is kiváncsi leszek :) eddig ugyse volt még ilyen :DDD -
engusz
veterán
válasz
loszerafin #30 üzenetére
Kinek a pap, kinek a papné! A bekapcsolás utánni azonnali működést te is megtudod valósítani. Be kell állítani a BIOS-ban, hogy a suspend a ram-ba történjen. Ilyenkor bekapcsolás után rögtön a Windows (vagy akármilyen másik) oprendszer tárul eléd.
Csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen áramszünet vagy a gépet ne húzd ki a konnektroból. :) -
steveetm
őstag
válasz
loszerafin #30 üzenetére
suspend to ram, én igy használtam állandóan a gépet ha ki kellett kapcsolni, visszakapcsolás pár mp.
annyi a tvnél is megvan mig bemelegszik:)
Üdv.: steveetm -
loszerafin
senior tag
Ez meg mi a fenének. Ez a mostani mem-számolás meg mindenféle hülyeség kiírása
is tök fölödleges. Használni akarom a gépet, nem nézni a boot folyamatot.
Én inkább azt szeretném, ha bekapcsoláskor azonnal működne a
gépem, úgy mint a Commodore 64. És ne kelljen leállítani, elég lenne kikapcsolni.
Mint a TV-t.
KL -
steveetm
őstag
nem, ha a szabványban benne lenen hogy néz ki, akkor mindehol ugyanugy nézne ki, a szükséges dolgok most is megvannak hozzá sőt! már nagyon régóta lehet iet íme:
[L]http://www.targetpc.com/hardware/motherboards/soyo_7vba_133/biosphoenix.jpg[/L]
Ezt a phoenix csinálta, más alaplapra is lehet tenni(természetesen gyártónként dolgozni kéne vele egy kicsit, de rendelkezésre áll egy kész ''keret'').
Jó persze, lehetne szebb is, de azért nézd meg a dátumot, gondold el mieneket lehetne a mai rom okba tenni...
engusz
veterán
Grafikus boot-on azt értem, hogy kis képekkel és egyéb ikonokkal tarkítva írja ki a processzor órajelét és számolja le a memóriát. Szép, igényesen elrendezve.
Ha jól emlékszem, akkor az az Epox kiírta az IDE-s eszközöket is. Jópofa lenne, ha megtenné ezt a hőmérsékleti adatokkal és a ventilátor fordulatszámával is.
[Szerkesztve] -
Den
veterán
válasz
zsozsosama #20 üzenetére
[L]http://andras.virtualave.net/index.htm[/L]
-
engusz
veterán
Ezek olyan hülye vagy extrém igények, hogy csak nekem juthattnak az eszembe? Azt tudom, hogy némelyik alaplap rendelkezik MyLogo és hasonló nevű szolgáltatással, de ezzel az újfajta BIOS-szal lehetne szabvány. A grafikus boot pedig már volt valamelyik Epox, Socket 370-es, DDR-es lapon.
Remélem, hogy olvassák ezt a fórumot és megsajnálnak engem. :) -
steveetm
őstag
The EFI specification is primarily intended for the next generation of IA-32 and Itanium® Architecture-based computers, and is an outgrowth of the ''Intel Boot Initiative'' (IBI) program that began in 1998.
Szal AMD vel nem kell félni:) )
zsozsosama
tag
[L]http://tcpa.vajko.hu/[/L]
[Szerkesztve] -
steveetm
őstag
Ezt mind meg tudnák valósítani mostani BIOSsal is hid el, minthogy legttöbje meg is van(AGP/PIC sebesség, mem sebesség/grafikus kép(asus tuti, saját kép is lehet, még azt ''green'' es logot is át lehet írni)
grafikus bios menü is van már, de nem tom kinél láttam.
Egyébként neked a bios beállítási lehetőségevel vannak problémáid, hiányosságaid, intel/ms, nem igazán ezen tervez változtaást elsősorban:)
aDamker
aktív tag
Na vegre vmi jot is kitalalnak Bill-ek, az internetes klotyo utan mar nem remenykedtem ilyenben ;]
-
rog
addikt
[L]http://www.intel.com/technology/efi/[/L]
[L]http://www.microsoft.com/whdc/hwdev/platform/firmware/efi/default.mspx[/L] -
Nem kell paráztató linket berakni ahhoz, hogy az emberfia ne örüljön a TCPA-nak. A ''biztonsági megoldásokat'' pedig arra fogják használni, amire csak akarják... mintha éppen Te morogtál volna multkor az USA némely ellenőrzési intézkedése miatt... Először csak megfigyelhetőség lesz, legközelebb már távirányítás.
Nem baj, majd ha nagyon beindulnak ezek a dolgok, veszek egy jó kis DOS masinát, aztán azon molyolok... :) -
engusz
veterán
Hiányolom, hogy a bizonyos beállításokat nem lehet elmenteni, majd sémaként beállítani az éppen aktuálisat. Aztán pl jó ötlet lenne a CPU beállításainál, hogy kiírná az aktuáli AGP, PCI sebességet a memória sebességgel együtt. Tuning előtt pedig a várható értékeket.
Sokkal jobban tetszene az egész, ha egy kevéske grafikát vinnének bele. Valamint a boot kép is jó lenne, ha szélesebb körben elterjedne. Esetleg a grafikus boot-olás! Egyszer egy Epox lapon láttam ilyet! -
HiperG
addikt
Nemhiszem, hogy megtenné az M$ azt hogy csak windowsal fusson.... mert nyakukba szakadna egy jókis antitröszt per...
Egyébként miből miből is áll az a Palladium/TCPA? mert sokat hallani róla... mégis csak nekem az ellenőrzés jut az eszembe hogy a windows állandóan hazaüzen nem használok-e valami illegálisat, nem használhatok mp3-at srb -
engusz
veterán
Nem teljesen mindegy, hogy ki fejleszti azt az átkozott utódot? Rengeteg funkciót hiányolok a mostani BIOS-okból. Látok arra esélyt, hogy ebben az új fejelsztésben egy része benne lesz...
-
GuMipOkE
senior tag
Neeem teccik nekem ez, hogy a microsoft pedálozik. :(((
Végén már tört EFI-ket kell majd szerezni az alaplaphoz. -
shtml
őstag
Első lépés abban az irányban, hogy a Palladium/TCPA már BIOS-szinten befészkelje magát a rendszerbe.
-
cett
csendes tag
És mikor jelennek meg erre az első vírusok, ha már az MS keze is benne van. :)
-
brutom
csendes tag
Visszagondolva az M..s fattáblás történetére, ha elterjed gondolom jelentkezik a liszenszdijakért :D
-
-
.:ADAM:.
aktív tag
Ja és mivel a microszoft is készíti a specifikációkat nem lehet majd csak windows-t futtatni az ilyen gépeken :DDD ( :(( ) Na jó ez kicsit erős, de nem lenne olyan meglepő, ha valami ilyesmivél lépne elő a szoftveróriás .
[Szerkesztve] -
Szeke
senior tag
Gratula, ideje lesz már :) Csak reménykedem, hogy minél előbb elterjedhet.
Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest