- Prohardver app (nem hivatalos)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
floatr
veterán
Ezt már valóban beszéltük, de szubjektív, ki mit hisz biztonságosnak. Szoftverfejlesztőként tudom, hogy a kód nyíltsága/zártsága csekély szerepet játszik a hibák megtalálásában; a kiismerésében esetleg, de ott sem feltétlenül. A nyílt kód a támogatási ciklusban ér sokat, amikor javítani kellene tudni.
Másrészt meg a közösséggel kapcsolatban pár dolgot félreértesz. A közösség minimum 2-3 részre bontható. Vannak az elsődleges fejlesztők, akik mozgatják a binugz magját. Ezek az emberek sokszor vaskos multik közvetlenül is elérhető, dedikált jómunkásai, akik szervezetten ezzel foglalkoznak. Vannak 3rd party-ként aposztrofálható cégek, akik tudnak és mernek nylít vagy zárt modellben fejleszteni, és szintén "közösségi" jelzővel mérhetően járulnak hozzá projektekhez, szintén nem szervezetlen módon, mivel érdekük egy általuk is alakított rendszer léte, de nem akarják egyedül cipelni a dolgokat. Aztán vannak a zsebfejlesztők, akik sokszor kiugróan jó eszközöket adnak a közösbe, néha egyedül, néha másokkal kézen fogva szabadidőben -- ők egy kicsit bizonytalan pontjai a gépezetnek, de a nyílt kód garanciát adhat a helyettesítésükre. Nomeg ott vannak azok is, akik nem munkakörükből kifolyólag tesztelgetnek, fórumokon véleményeznek, alkalmanként segítenek. Ez utóbbiakkal néha nekem is meggyűlt a bajom, de nem ők a közösség...
-
attila9988
őstag
egymástól független húszmillió project csak arra, hogy milyen legyen a desktop env? minek? választás szabadsága? rendben. de húzzunk már egy határt a szabadság és az áttekinthetetlenség között.
Windows -ra is van húszmillió project egyazon feladatra, mert mindenkinek más az elképzelése arról, hogy az adott feladatot hogyan lehet a legjobban megoldani, és ez így van jól. Ha mindenhez csak egyféle megoldás lenne, akkor kénytelen lennél azzal megoldani, még akkor is ha adott esetben az nem igazán megfelelő. Nem értem az ilyen embereket.... ha neked van egy ami megfelel, akkor használd azt, és kész. Miért fáj az neked hogy másoknak meg mások az igényeik? Nem hiszem hogy ennek problémának kellene lennie. SŐT, a windows sikeréhez is jelentős mértékben hozzájárult, hogy az fejleszthetett rá aki akart, azt ami csak eszébe jutott, mindezt könnyebben mint az akkoriban létező egyéb megoldásokra.
amíg nem lesz egy egységes irányvonal, addíg egy hobby cuccnál nem lesz több otthoni környezetre
Kevered a dolgokat. Nem létezik, és nem is létezhet egységes linux irányvonal.... Viszont vannak OS -ek, amiknek van egységes irányvonaluk. A linux nem OS. A redhat e. viszont az.
Nem értem mi a gondod ezzel. -
Arena87
aktív tag
az adataim meg túl fontosak ahhoz, hogy olyan programokra bízzam, aminek a kódját bárki megnézheti. az egész GPL-t meg by design tartom b*romságnak, és egyetlen egy pontot sem mutattak még, ami meggyőző érv(!) lett volna mellette.
Ha ennyire félted az adataidat, akkor inkább ne is legyen PC-d mert megfigyelnek és minden adatodat ellopják/eladják.
Ha jól emlékszem valamelyik régi IT caffés cikben éppen US hadsereg szóvivője mondta, hogy átálnak Linux rendszerekre.
Pontosan már cikk címére, de még időpontjára sem igazán emlékszem.
Abban egyetértek, hogy amíg egy és kismillió számra léteznek nem lesz jobb helyzete Linux-ra nézve. Úgy gondolom, hogy egy vagy kettő "hivatalos" darab Linux disztrónak kellene léteznie. Mondjuk Debian és/vagy Ubuntu.
Remélhetőleg ez a Valve féle kedvezményezés, hogy egy darab disztróra írnak az előnyt kovácsolna Linux felé hosszabb távon.Azt hiszem ennyit akartam írni, remélhetőleg nem felejtettem ki semmit se.
-
bambano
titán
én csak azt nem értem, hogy mi a baj a memóriáddal. neked legritkábban hetente be kell bizonyítani, hogy amit magyarázol, marhaság, azután vagy elfogadod vagy csak simán nyugvópontra jut a vita, majd 1-2 hét múlva kezdődik előröl.
miért csinálod? a köröket miattad kell újra lefutni.
"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." (C) Ghandi
-
Иван
őstag
Ha nem használod a linuxod, gondolom nem fogod használni a steamet se rajta. Akkor miért izgat téged a steam kérdése linuxon?
Aki linux user, az majd öül ennek a fícsörnek. nem értem a prolémád. Számomra is teljesen irreleváns, hogy lett os x plaformra steam, pedig én rühellem az epült. Mégse self-rageltem miatta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lol. Akkor még egy otthoni ISR használatától is a gyomrod forog?
Egyébiránt elég sok kérdésem volt a "közösséghez" 2008 óta, akkor kezdtem el foglalkozni Linuxszal, még a nagyobb baromságok esetén sem küldtek el a búsba, pedig voltak idióta kérdéseim is (mint minden kezdőnek), nem csak normálisak.
-
eternam
tag
Azért röhejes hogy pont egy olyan olyan operációs rendszerről használsz, amire naponta 50 ezer új kártevő képződik. És még te sírsz a linuxal kapcsolatban a biztonság miatt. :-)
Egyébként meg UAC ide meg oda simán bekaphatsz windowson egy komoly kártevőt már azzal ha megnyitsz egy iframe oldalt. Már ennyi elég.
-
eternam
tag
az adataim meg túl fontosak ahhoz, hogy olyan programokra bízzam, aminek a kódját bárki megnézheti. az egész GPL-t meg by design tartom b*romságnak, és egyetlen egy pontot sem mutattak még, ami meggyőző érv(!) lett volna mellette.
Itt van néhány érv:
"A vírusok témája időről-időre előkerül az oldalon, és ilyenkor mindig ugyanaz a vita zajlik le: "Nincsenek vírusok", "De, igenis, vannak, csak nem olyan sok, mint Windowsra", "Tedd fel ezt és ezt a vírusírtót".
A közös ezekben a vitákban, hogy jellemzően nem segítik az adott probléma megoldását...
A tény az, hogy az oldal 2 és fél éves működése, és immáron több mint 18 ezer felhasználója ellenére nem emlékszem olyan esetre, amikor valaki ténylegesen egy Linuxos vírusba futott volna vele. A Linuxos vírusok olyanok, hogy sokan állítják, hogy léteznek, de ha konkrét és igazolt esetet kellene bemutatni, akkor már valószínűleg gondban lennének. Volt egyébként egy konkrét eset, egy GNOME-Look.org-ról letölthető képernyőkímélővel kapcsolatosan, ami pár tucat embert érintett: ehhez azonban le kellett tölteni a képernyőkímélőt tartalmazó deb fájlt, kézzel fel kellett telepíteni (megadva a jelszót), ahhoz, hogy működni tudjon. Hasonló módon lehet még kártékony szoftvert terjeszteni, ha valakit rávesznek, hogy töltsön le egy szkriptfájl, a tulajdonságok beállításánál engedélyezze a futtatást, majd futtassa le. Szintén lehetséges kockázat, ha valaki felvesz egy külső tárolót a szoftverforrásoknál, és onnan telepít valamit.Olyan esetről viszont, amikor egy Ubuntus gépen egy weboldal nézegetésétől valakinek "vírusos" lett a gépe, soha nem hallottam. Ehhez egy súlyos és javítatlan sebezhetőségnek kellene lennie a böngészőben, amit aktívan kihasználnak, és a támadás jellegétől függően még akár egy az Ubuntuban lévő javítatlan sebezhetőséggel is kombinálni kellene. Nem annyira triviális dolog, és az Ubuntu frissítési jellegéből adódóan nagyon szűk az az időablak, amíg ezt ki lehetne használni: legrosszabb esetben is 48-72 óráról beszélünk, attól kezdődően, hogy a sebezhetőség ismertté válik - vagyis ennyi idő lenne arra, hogy elkészítsék a hibát kihasználó kártevőt és tömegesen elterjesszék. Az igazi nehézség ebben az, hogy minél súlyosabb a probléma, és minél aktívabban használják ki, annál nagyobb prioritást kap a javítás.
A Windows éppen az eltérő frissítési politika miatt sebezhetőbb: a frissítések ritkábban érkeznek, a más fejlesztők által készített alkalmazások frissítését nem a Windows, hanem az adott alkalmazás végzi (vagy nem végzi), és az illegális felhasználók jelentős része szándékosan nem telepíti a frissítéseket, attól tartva, hogy esetleg a Microsoft "letiltja" az általa illegálisan használt rendszert. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a Windows XP-t a felhasználók jelentős része folyamatosan rendszergazdaként használja, központi tároló hiányában az alkalmazásokat innen-onnan (illegális, vagy egyszerűen csak megbízhatatlan forrásból) töltögetik le, és a frissítések kezelésének kérdése nincs megnyugtatóan rendezve.
A Windowsos világban alkalmazott biztonsági megoldások (vírusírtók, spyware-keresők, alkalmazás szintű tűzfalak) kényszerűségből születtek, és lényegében a rossz alapokra épített tákolmányok, amik próbálják elfedni az alapokban található súlyos hibákat. Az Ubuntu esetében az alkalmazások egy ellenőrzött, központi tárolóból érkeznek, a csomagok digitális aláírással vannak ellátva, és az egyes alkalmazások biztonsági frissítését is ugyanez a csomagkezelő végzi. A nyílt forráskódnak köszönhetően egy sebezhetőség javításával nem kell megvárni az adott alkalmazás fejlesztőjét, hanem az Ubuntu saját biztonsági csapata elkészítheti a javítást, és akár órákon belül eljuttathatja a felhasználókhoz. Ez a nyílt forráskód egyik talán keveset emlegetett, de nagyon fontos előnye biztonság szempontjából. Nagyon nehéz úgy támadni tömegesen a gépeken, hogy egy kihasználható sebezhetőséget a felfedezése után 1-2 nappal már szinte minden Ubuntus számítógépen kijavítottak. A támadás lehetséges iránya tehát nem is ez, hanem az, hogy megpróbálják rávenni a felhasználót arra, hogy maguk töltsenek le és telepítsenek valamit, de ez kicsit olyan, mintha azt mondanánk valakinek MSN-en, hogy öntse le egy kanna benzinnel a gépét, és gyújtsa meg egy gyufával: ez ellen pedig az Ubuntu sem véd. Ahogy mondani szokták, sakkban lehet, hogy a számítógép a jobb, de Kung-fuban én nyerek."
toros – ubuntu.hu szerkesztő
Ezt persze toros írta, én csak idéztem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha azt nézzük, pl. aki Win7-et szeretne, először felmegy netre, és megnézi, hogy starter, hp, ulti, meg a többi verzió között mi a különbség, melyikre van szüksége, vagy amit az adott xy géphez adnak, az mit tud.
No aki ezt meg tudja tenni, az a másik térfélen fel tud menni a Distrowatch oldalra, asztalkörnyezet szerint megfelelő disztrót keresni.
Egyébként a 3-4 kattintás is stimmel, több nem kell. Én nem szeretem az Ubuntut és nincs is jó véleményem róla, de ha már szóba jött, ott ennyi egy asztalkörnyezet csere:
Igen egyszerű művelet, a Szoftverközpontban az lxde szóra keresve rögtön kiadja. Csak ki kell jelentkezni, majd a visszajelentkezéskor a jelszó begépelése előtt beállítható a választandó asztali környezet. [link]
-
Rickazoid
addikt
Nem kell külön leírás, ahogy sheratan is írt párat, lehet telepíteni Linux disztribúciókat más asztali környezetekkel is. Egyébként se nagy dolog egy felhasználóbarátabb rendszerben új asztali környezetet telepíteni, nem különbözik más program telepítésétől.
Amúgy nincs probléma a megjelenítéssel, se a kompatibilitással, mondom ezt Arch Linux felhasználóként, aki a MATE környezetben Plasma Desktopot futtat Compizzal, emellett nem kevés GNOME-ra és KDE-re optimalizált alkalmazást használ. De tapasztalat, hogy ugyanez működik XFCE alatt is. Egy átlag júzer viszont nem fog elmenni eddig. -
törölt tag
-
floatr
veterán
A linuxos porttal kapcsolatban ne legyenek kételyeid. A platform piaci működőképességével kapcsolatban a Humble Bundle statisztikái állandóan azt mutatják, hogy a pénzforgalom ~negyede linuxos. Ha a Valve és az EA lép, talán meggyőz sok más fejlesztőt és forgalmazót is, és talán végre valahára az adobe és a hw-gyártók is észreveszik magukat.
Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy hiába minden támogatás, ha egy többplatformos alapokkal támogatott megjelenés több bevétellel kecsegtet, márpedig a steam ezt tudja kínálni, a marketplace meg nem, max a bolt "többplatformos" meglétét, de ezt még a desura is tudja.
-
DeFranco
nagyúr
Szerintem a Valve ott akarja hagyni a játékdisztribúciót. Pontosabban nem otthagyni, hanem máshova helyezni a prioritásait, más irányba elindulni. Hogy mi ez a más irány, azt nem tudom, de valószínűleg ez a nyilatkozat is ennek a játéknak a része.
Hogy miért gondolom ezt? Egyre több az eszkimó, és egyre erősebbek. A greenmangaming vagy a gamersgate még hagyján, de jön az Amazon felfelé, jön az EA, egyre jobban terjed az Origin, és ezek már nem nyeretlen kezdő kishalak. Meg is látszik a piacon, ennyi játékot ilyen szinten fillérekért még soha nem dobáltak a játékosok után, mint most. Ez az árverseny, ebből pedig a Valve érzi, hogy egyre kevesebb zsír jut Gabe hasára, mert ezeket a szereplőket már nem tudja dömpingárakkal kiszorítani olyan egyszerűen.
-
floatr
veterán
Marketplace vagy sem, pár játékuk már műhely szinten megy binugz alatt, és az EA is egyezkedik a háttérben a canonicallal, ami gondolom elég rossz hír a bubi hatereknek. Ráadásul a steam is bubira készül...
"The big problem that is holding back Linux is games. People don't realize how critical games are in driving consumer purchasing behavior. We want to make it as easy as possible for the 2,500 games on Steam to run on Linux as well. It's a hedging strategy. I think Windows 8 is a catastrophe for everyone in the PC space. I think we'll lose some of the top-tier PC/OEMs, who will exit the market. I think margins will be destroyed for a bunch of people. If that's true, then it will be good to have alternatives to hedge against that eventuality."
A katasztrófát üzleti értelemben emlegeti, magyarán aki most külsősként profitál a PC-ből, az szívni fog a 8-astól kezdve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- LEGO klub
- Diablo IV
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xbox Classic / Xbox 360
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest