- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
atiska007 #42325 üzenetére
Használd a keresőt! pl. https://prohardver.hu/tema/raspberry_pi/hsz_40207-40207.html
-
Szó nem volt netre kiengedett samba-ról. kutga ftp-ről beszélt.
Évek óta üzemeltetetek ftp szervert is, ahogy nem egy TV társaság (RTLklub, TV2, ATV, sporklub, MTVA,...) azon keresztül is kínál/kap információt. A legtöbben maradtak a 21-es porton. Eddig még nem hallottam/tapasztaltam, hogy gond lett volna. Természetesen meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket, de ahhoz, hogy a cégéből is elérje a Pi-n tárolt dokumentumait, túlzásnak érzem. Nem beszélve arról, hogy nem sok céges policy engedi, hogy csak úgy egyesítsd az otthoni, és a céges hálózatot. Sokkal nagyobb biztonsági kockázat (a cégnek), minthogy ftp-n elérje a Pi-t. Nem beszélve arról, hogy erre egy felhő megoldás sokkal célszerűbb. Akár publikus ingyenes, akár a Pi-n futó owncloud vagy nextcloud. -
A VPN mitől lesz biztonságosabb, mint pl. egy ssh kapcsolat? Ugyanúgy meg kell nyitni (akár több) portot, ugyanúgy kel azonosítás, amit kedved szerint fűszerezhetsz.
-
-
-
válasz
Márton #42192 üzenetére
Olvasd/lapozd tovább a cikket
- HDSentinel
- Merevlemez energiatakarékosság -
válasz
Márton #42190 üzenetére
Nem jobb, csak rá van húzva egy GUI, amin nagyjából be van állítva a samba is. Csak azt tudod állítani amit a készítők leprogramoztak a GUI-ra, és pont ezért kevesebb a funkciója. Ill. ki mit ért "funkció" alatt. A kezdők jobban szeretik a GUI-t, nem is akarják összezavarni őket rengeteg speciális paraméterrel, pár kattintás, és működik. Általában nincs is többre szükségük, már annak is örülnek, hogy elérik a megosztott merevlemezt.
Ha viszont az alap raspbian light-ot telepíted, ott parancssorból a eléred a konfigurációs fájlt, és ott a legutolsó szögig testre szabhatod. Pl. Olvasd el az első pár oldalt, és meglátod hogy parancssorban hogyan kell telepíteni, beállítani a fájlmegosztást.Ugyanakkor kicsit ellentmondásos a dolog, mert az OMV-t telepítve is eléred parancssorból ezeket a konfigurációs fájlokat, és az alap raspberyOS light-ot telepítve, utólag is felrakhatod az OMV-t
Teljesítményben nem mérhető a difi a 2 megoldás között.
-
válasz
sztanozs #42170 üzenetére
Az SD kártya nem magyarázza bt egér/billentyűzet problémát.
Szerintem bestpixel tegyen egy ellenpróbát vezetékes bill/egér kombóval amolyan ellenpróba gyanánt. Ha jól emlékszem nem írta milyen házban van. Ha fém, akkor könnyen lehet, hogy leárnyékolja a rádiós egységet, és ez okozza az akadozós hol működik, hol nem problémát.
Mivel új eszköz, lehetséges, hogy gyári hibás az eszköz. Esetleg egy online szövegmegosztóra feltehetné a naplófájlt (dmesg), hátha abból kiderűl valami.
-
válasz
sztanozs #42163 üzenetére
Semmit nem állítgattam rajt, szóval valahol az SD kártyára kellett tennie a konfigot, és az image fájlokat is.
Nekem is volt egy tippem, hogy a tegnap esti reboot okozta a problémát, de ma ezt nem tudtam reprodukálni, reboot után megvolt minden image a docker-ben. Pedig kipróbáltam volna ezt az image save/load párost :) -
Tegnap telepítettem, és feltettem a portainert:
docker ps -a
CONTAINER ID IMAGE COMMAND CREATED STATUS PORTS NAMES
4d78efcda413 containrrr/watchtower "/watchtower" 34 seconds ago Up 25 seconds 8080/tcp watchtower
9a5545e30e39 portainer/portainer "/portainer" About a minute ago Up 46 seconds 0.0.0.0:8000->8000/tcp, :::8000->8000/tcp, 0.0.0.0:9000->9000/tcp, :::9000->9000/tcp portainerMára eltűnt minden, üres a lista:
docker ps -a
CONTAINER ID IMAGE COMMAND CREATED STATUS PORTS NAMESRáadásul a pihole image-t is beüzembeltem közben, aminek a hiánya megbénította a névfeloldást a belső hálón. Szóval a docker továbra sem a barátom.
-
válasz
llaszlo #42149 üzenetére
Nem értem a kérdést. Lehet használni grafikus felülettel is, de ha nincs külön monitorod akkor minek rá GUI?
Én a mai napig egy Pi2-est használok. Nem egy táltos paripa, de évek óta szépen teszi a dolgát. Abból a 7000-ből még alkudjál, persze attól is függ miket adnak még hozzá.
-
A komplett rendszert nehéz, mert olyan fájlokat is felülírna amik meg vannak nyitva (pl futnak), vagy teljesen felesleg a másolásuk (pl. /proc, /tmp). Szerintem bőven elég lenne az adatokat/beállításokat szinkronizálni. Méghozzá úgy hogy mindkettő egy közös helyről veszi/menti az adatokat: NAS
Plusz ha lefagy ugye már nem tud szólni, viszont minden percben jelezheti a második felé "még élek". Ha a második nem kap jelzést, aktiválja magát, és átveszi a szerepét, elindítja, az elsőn futó programokat.
Legalábbis én valami ilyesmi megoldásra gondolok.
-
-
-
válasz
djadji #42133 üzenetére
5V-os PIC-ek voltak? Mert az valóban lehetett gond, viszont a Pi-nek van egy külön 3.3V-os stabilizátor ága, mert maga proci 3.3V-ról megy.
Sőt, ha a 14-es I/O portra (8-as láb
) konfigurálod a vezérlést a raspi-konfig programban, akkor pl. ezzel kis kiegészítővel Hőmérsékletfüggővé tehető, hogy mikor indul, el, mikor ál le.
De a négyeshez árult hivatalos ventillátor is ezekre a tüskékre csatlakozik.Nagyon meglepne, ha a tüskéről táplált ventilátor bármi zavart okozna a működésben.
---
snake1977 Csini lett. Belülről hogy néz ki? Hogyan csatlakozik a külvilághoz? -
válasz
snake1977 #42131 üzenetére
Akkor egy olyan nyomógombra kötöd a betápot, ami megnyomáskor bontja a kapcsolatot. Vagyis amikor lenyomod arra az időre megszakítja a tápot, amikor felengeded, megint kap tápot, és elindul.
Nem, rosszul értelmezed. Simán táplálhatod a 4-es lábról. Miért 12V-os ventit vettél, ha 5V-ról akarod táplálni?
-
válasz
snake1977 #42122 üzenetére
Miért kellene leállítani? A kialakítása nem olyan mint egy átlagos PC-nek, nem értelmezhető a ki/be kapcsoló gomb. Persze megoldható, hogy ha a rajta futó rendszer képes rá, egy gombnyomásra lezárja a nyitott fájlokat, lecsatolja a fájlrendszert, magyarul kiad egy shutdown parancsot, de ebből az állapotból nem képes gombnyomásra kijönni. Hacsak nem a tápot megszakító nyomógombról van szó, de akkor már 2 gombról beszélünk, egy bekapcsoló, és egy kikapcsoló gombról. Felesleges bonyolítás.
-
-
-
válasz
afi0903 #42104 üzenetére
Nincs akkora difi a rendszerek között, de ha kikapcsolod a grafikus felületet, pr program (ami a GUI-t biztosítja) nem fog alapból elinulni. Így egy kevés memóriát, és CPU erőforrást spórolhatsz. Ugyanakkor 8GB-os verzión nem hinném hogy bármi problémát okozna ha van GUI is.
-
válasz
djadji #42102 üzenetére
Kezdjük az elején: A daemon, vagy a gui verziót?
Nem tettél fel rá tűzfalat, vagy bármi más programot? Most pontosan hogy néz ki a konfigod (settings.jsnon)? (Ne ide másold be, hanem valami szövegmegosztóra, pl. [link]
Amikor szerkesztetted, és mentetted ugye nem futott a program/daemon?Mi a gép IP címe ahonnen el szeretnéd érni? Belső hálón keresztül akarsz rácsatlakozni?
-
-
válasz
azbest #42089 üzenetére
A docker image készítőjén múlik, de az is csak 1 beállítása a konténerek. Magának a konténernek a konfigja (létrehozása) ugyanolyan macera. Jó, lehet azzal kezdeni, hogy a portainer-t telepíted, és a GUI-ból "hozzácsapod" a többit, de ott is nagyon oda kell figyelni mit miért pipálsz be/ki, vagy hogy a portokoat, IP címeket hova állítod.
Persze ha elég türelmes - és ügyes - vagy, akkor készíthetsz magadnak egy scriptet, ami felveszi az összes konténert olyan beállításokkal, ami neked tetszik, de ez sem kezdőknek való móka.
Plusz ugye ott vannak az én rossz tapasztalataim(Se elindítani, de törölni nem tudtam a dokker image-t), ami miatt nem szimpi. Persze ettől még másnak simán működhet hosszútávon.
-
Köszönöm, még a végén elpirulok....
Ugyanakkor golya87-el ellentétben nem ajánlom a dockert, főleg nem samba-ra.
Persze könnyen lehet, hogy csak jobban el kellett volna mélyednem a docker lelkivilágába, de pl. ott megakadtam, hogy egy beállított működő docker-t hogyan tudok lementeni úgy, hogy valami "katasztrófa" esetén csak pár fájlt visszamásolok, és ne kell nulláról keljen nekifutni felkonfigurálni. -
-
válasz
Mr Dini #41941 üzenetére
Bár sok új dolog nincs benne, de legalább magyarul van: Így óvd az SD kártyád
-
-
-
-
-
A kernel(verzió), a hozzá készített driverek, hogy a kernel és a programok milyen paraméterekkel lett lefordítva. Mennyit tököltek a készítők azzal, hogy pl. a config.txt-ben leírtakat figyelembe vegyék.
Amúgy leírtad a lényeget: Nem mindegy hogy csak elindul egy program, vagy ki van polírozva, hogy optimálisan fusson. -
válasz
ReFleXx #41910 üzenetére
Ez erősen függ magának a programnak a verziójától, és a futtató környezettől. Pl. miért nem próbálod ki natívan futtatni a qbittorrentet? Nem mellesleg miért ubuntu? Nem hinném, hogy annyira optimalizált rendszert tudnak összehozni, mint az alapítvány. Ugyanakkor a szokásos köröket (USB/hálózat sebességteszt) kipróbálhatod, hátha kiderül mitől lassú.
-
-
-
válasz
weinmaker #41897 üzenetére
Automata felcsatolás (mount szakasz) amúgy ez most melyik? Mert a desktop verzióban automata mount van. Kicsit cikázol a rendszerek között. A qbittorrent natív, daemon, vagy konténer?
-
-
-
-
válasz
weinmaker #41882 üzenetére
Biztosan nem elérhető az lms telepíthető csomagként?
-
válasz
Tyson5 #41878 üzenetére
Jó, állítsd le a telefonnal, de a kapcsolós elosztó attól még működik. Miután leállítottad a Pi-t az elosztóval áramtalanítod az erősítőt és a Pi-t. Mikor egy hónap múlva visszakapcsolod, elindul az erősítő, elindul a Pi. Ezt miért akarod tovább/túl bonyolítani?
Ha ragaszkodsz a telefonos vezérléshez, egy "okos"dugalj megoldja a problémádat.
-
-
-
-
válasz
weinmaker #41857 üzenetére
Ezt olvastad?
Pontosan hol akadtál el?
Elmész a weboldalára, a keresőbe beyrod, hog y pl. volumio, majd a találatokat szűkíted, hogy csak az arm-on futó verziókat listázza. Itt egyből leszűkül a választék egyetlen egyre. -
válasz
bwin.party #41814 üzenetére
Nem lehet, hogy valami biztonsági beállítás miatt nem kap címet a routertől? Pl. mac filter. stb... Nézd meg a routeren kap-e címet.
Grafikus felületen, a fájlkezelőben tudod módosítani a mappák/fájlok jogosultságait. Ugyanúgy, ahogy a Windowsban. Jobklikk a módosítani kívánt mappán/ fájlon, Tulajdonságok. Az új ablakban pedig a jogosultságok fülön tudod eltekerni a beállításait.
A qbittorrent GUI alkalmazásként fut nálad? Csak a pi user létezik a rendszereden? Kicsit konkrétabban kéne kérdezni. Pontosan mihez mikor nem férsz hozzá? Legalább azt áruld el milyen fájlrendszerre van formázva a külső lemez!
Itt elég részletesen írnak a beállításáról, szóba kerülnek a jogosultságok, csoporttagságok is.
-
válasz
scream #41812 üzenetére
Csak érdekességképpen a két difi:
After=network.target
Nem várja meg a hálózati kapcsolat beállítását az induláskor. Viszont még a hálózati rendszer leállítása _előtt_ leállítja a szolgáltatást, így biztosan nem fordul elő, hogy még használná, de már nincs hálózat.
Wants=network-online.target
Addig nem indul el, míg fel nem áll a hálózat.Ezért érdemes egyszerre használni a kettőt a service fájlban:
After=network-online.target Wants=network-online.target
Csak kíváncsiságképpen: Miért nem fstab-al csatolod fel? -
válasz
Polemius #41801 üzenetére
Természetesen. pl. usermod -l Béla pi parancs kiadása után már Béla-ként éred el az eddig pi felhasználót.
Bruteforce-olni mindent lehet, de ahhoz valamilyen módon hozzá kellene férni valamelyik szolgáltatásához. Persze elképzelhető, hogy a belső hálózaton keresztül valaki próbálkozik, de... És ez elég nagy de! Ha valaki bejut valamilyen módon a belső hálózatodba, nem a pi felhasználó átnevezése fog segíteni a biztonsági problémádon. Kívülről meg eleve nem engedsz el elérni olyan szolgáltatást, amire a pi user is bejelentkezhet. Legyen az ssh, ftp, vagy bármi más.
A pi is csak azért fér hozzá, mert benne van a sudoers-ben. Hiszen a kezdők így könnyen boldogulnak, és alapból kell egy emelt szintű user. Aki jobban átlátja, az úgy is eltekeri a beállításokat a saját ízlése(paranoiája) szerint. Annyira nem veszélyes dolog, hogy kitöröld, vagy letiltsd ezért. Gyakran a szolgáltatásokat a pi nevében futtatják. Ha letiltod a pi user-t, akor ezek a szolgáltatások sem lesznek hajlandóak elindulni, te meg csak pislogsz, hogy mi történt. Az átnevezésével is át kell nyálazd a konfigurációs fájlokat, ahol eddig meg volt adva a pi user, ott is át kell írni pl. Bélára. Amíg nem látod át mi miért fut, hogyan épülnek egymásra, ne kövesd gépiesen az olyan leírásokat(parancsokat), amiknek nem látod át a következményeit.
-
válasz
Polemius #41794 üzenetére
Miért kellene törölni? Dőreségnek tűnik az egyetlen admin user-t kitörölni a rendszerből.
Készíts egy mezei felhasználót, akinek nincsenek emelt szintű jogosultságai, és használd azzal.
A fájl jogosultságai, és tulajdonosa megmarad, nem változik. Az ext fájlrendszerben a felhasználó/csoport egyedi sorszámát tárolja. Lásd ls -n
Vagyis ha törlöd pl. a pi user-t (1000) ugyanúgy megmarad a fájl jogosultsága az 1000-es azonosítójú felhasználóra, mégha nem is létezik a rendszeredben. Később egy új user létrehozásakor, vagy a véletlenül törölt pi user létrehozásakor megadhatod az user id-t, aminek egyeznie kell a régivel. pl. sudo useradd -u 1000 Béla
Ekkor már a Béla lesz ezeknek. fájloknak a tulajdonosa. Persze ha már létezik ilyen azonosító, akkor hibát fogsz kapni.
Mivel a parancs a másik emelt szintű user nevében fut le, értelemszerűen az emelt szintű user tulajdonába kerül. pl. sudo touch teszt1 hatására egy root tulajdonú fájl jön létre:
-rw-r--r-- 1 root root 0 jún 29 12:31 teszt1 -
-
válasz
Attici #41788 üzenetére
Ez nem linuxspecifikus, Windows alatt (NTFS) is létezik, csak sokan adminként használják, így ritkán ütköznek bele. Érdemes utánna olvasni, mert a jövőben is szükséged lehet rá.
Konfigurációs problémának tűnik. Kinek a nevében fut a transmission, és mik a mappa jogosultságai?
-
-
Mert a wifis okos dugasz, vagy az időzítő kapcsoló nem fogyaszt? Mennyivel biztonságosabb ha azok maradnak feszültség alatt?
A "halt" tartásához kell hogy menjen a tápellátás. -
-
Köszi! Utánnaolvasok az ssh kulcsnak. Amúgy egy Synology menti rá a fontosabb dolgokat:
drwxr-xr-x+ 6 nobody users 4096 jún 25 22:52 .
drwxrwsrwx+ 3 pi users 4096 jún 24 22:06 ..
drwxr-xr-x+ 8 nobody nogroup 4096 jún 25 22:52 Config
drwxr-xr-x+ 4 nobody nogroup 4096 jún 24 22:07 Control
drwxr-xr-x+ 3 nobody nogroup 4096 jún 24 22:39 Guard
drwxr-xr-x+ 5 nobody nogroup 4096 jún 25 22:52 Pool
-rw-r--r--+ 1 nobody nogroup 4096 jún 25 22:52 storage_statistics.db.4
-rw-r--r--+ 1 nobody nogroup 3072 jún 24 22:06 synobkpinfo.db
-rw-r--r--+ 1 nobody nogroup 0 jún 24 22:06 SynologyHyperBackup.bkpi
-rw-r--r--+ 1 nobody nogroup 1674 jún 25 22:52 _Syno_TaskConfig -
Aki már készített rsync szervert, az átfutná ezt? Kellene még valamit beállítani?
-
-
-
válasz
wassermann #41675 üzenetére
Ja hogy kifelé hanggal vezérelni... Én úgy értettem a Pi-t szeretné vezérelni a jack-en keresztül, mint a telefonos headszeteken a felvevő/léptető gomb.
-
válasz
wassermann #41673 üzenetére
A léptetést, a vezérlést és a hangerőt is "rá lehet keverni" a sztereo hangra,
Hogyan? -
-
-
Plusz ott van még az exfat fájlrendszer. Általában mindegyik op.rendszer ismeri, kezeli. A Raspberry Pi OS-en csak pár parancs a támogatás telepítése:
sudo apt install exfat-fuse
sudo apt install exfat-utils
Az is egy lehetőség, hogy a raspberry-re dugva marad a lemez, megosztod samba-val, és mint egy hálózati meghajtót eléred Windows alatt. Így dugdosás nélkül eléred Windows alól, tudod írni/olvasni/törölni. -
válasz
Gerasz #41643 üzenetére
Mikori Kodi? 1-2 éve belefutottam abba, hogy a Kodi YouTube hangja rossz volt analog kimeneten, miközben HDMI-n meg jó volt. Az egyedüli megoldás a Kodi downgrade-je lett. Szerintem itt is beszélgettünk róla annó. Szóval Kodi hang beállításaiban is nézz körül, haladó módra állítva. Elég sokmindent el lehet tekergetni ott is.
-
-
-
Sajnos de: [link] [link]
Hírtelen egy 6 éves hibajegyet/kérést találtam rá, de biztosan vannak régebbiek is. Valóban érthetetlen, megmagyarázhatatlan, bosszantó, ciki,... de ez van. Most próbálják nekidurálni magukat, hogy ezt az évtizedes adósságot törlesszék.
Ha van grafikus felületed, a vainfo telepítésével megnézheted mit tud jelenleg a vaapi. -
Ezt három részre kell bontani, és nem(csak) a Pi hibája.
- a GPU támogatja-e a HW-es gyorsítást ( no és persze, hogy ismeri-e azt amire szükség van(pl. VC9?).
- Az adott rendszeren holt tart a VAAPI fejlesztése (Ezen keresztül kommunikál a böngésző és a GPU)
- a desktop böngésző támogatja-e a HW-es videólejátszást. Linux alatt csak tavaly kezdték el bevezetni azt, amit Windows-on már 10 éve is tudtak a böngészők.Sok a lemaradás, de mire kijön a pi5(vagy 6) már izomból is lejátsza a CPU
-
-
A raspi-configban megnéztek nekem valamit? A Localisation Options -» Keymap nektek mit csinál? Nálam csak kiírja a Terminálra, hogy
Reloading keymap. This may take a short while
Régen itt lehetett a fizikai kialakítását beállítani. Most mit csinál? -
válasz
MasterDeeJay #41256 üzenetére
A log-ba nem ír semmi ráutalót, hogy mi baja van?
-
válasz
MasterDeeJay #41252 üzenetére
Tedd vissza a régi verziót. Az "egy rakás ... "-t tudnád konkretizálni?
-
tehát 50MB/s-nél gyorsabban
De jó is lenne... Mint írtam Pi2-m van, szóval esélytelen. Amikor a fotó készült ~1.5MBs-el (12Mbps) seedelt. Ráadásul a szolgáltatómnál 20Mbps a max upload, és 5.5 a garantált. Szóval kb. ki se tudnám használni. Persze ha neki van olyan előfizetése, hajrá! -
válasz
fntastic #41205 üzenetére
Nézz utánna! Gyártója válogatja. pl. a Synology-n alapból egy "Download Station" van, ami a torrenteket is kezeli, de a népszerűbb programok is elérhetőek.
A Pi4 valóban venti nélküli kivitel, viszont elég forrófejű. A NAS-ok is egész halkan működnek 16dB körüli zajszintet produkálnak, gyakorlatilag a merevelemez hangosabb, mint a hűtő ventillátor. Természetesen SSD esetén a ventillátor lesz a leghangosabb.0519
Egy RPi árszinten lévő NAS (sokkal) gyengébb SOC-ot kap, mint az RPi.
A nyers CPU teljesítmény ritkán kevés, inkább a RAM a limit
34 torrent van éppen a Pi2-n(!) futó transmission-ban, de unatkozik a proci. Ugyanakkor a NAS-okban van natív SATA port. -
válasz
fntastic #41199 üzenetére
Nagyon egyszerű: Ha szeretsz barkácsolni, szeretnél megismerkedni a Linux-al, akkor Pi. ha csak bekapcsolom és működik megoldás kell, akkor NAS.
Ez előny is lehet, meg hátrány is. A NAS-ra nem telepíthetsz "akármit", csak amit a gyártó kínál, de az tuti működik, egy kattintás a telepítése. Pi esetén bármit telepíthetsz, és lehet hogy kicsit munkás (gondolkodni, tanulni kell) a beállítása, használata.
Elég szubjektív kinek mi előny/hátrány. -
-
-
válasz
cSuwwi #41075 üzenetére
A DNS sebessége csak egy paraméter. Pl.Ő a szűrési paramétereket helyezi előtérbe, sebességről szó nem volt. Nem mellesleg azt a 20-30 oldalt amit rendszeresen megnéz, úgyis a DNS gyorsítótárból szedi elő a rendszer. Persze lehet probléma a támadás, de lehet ellene védekezni. Tűzfalon keresztül csak a mobil szolgáltatójának címtartományát engedélyezi. Ez eléggé leszűkíti a azon eszköz körét, ami egyáltalán eléri, plusz a fail2ban-t is felkonfigurálhatja hogy még egy szűrő réteget húzzon rá. Nekem mezei ftp szerver fut a 21-es proton, és vannak próbálkozások, de közel sem annyi hogy megpusztuljon, vagy bármi észrevehető teljesítménycsökkenést okozna, hiszen csak próbálkoznak (anonymous, admin, és hasonlónevekkel, így a jelszókérésig már el sem jut a folyamat). Ha éppen unatkozom, akkor a log alapján beazonosítom az országot, és az egész ip tartományát tiltom a tűzfalon. Így már szinte alig jutnak el odáig, hogy egyáltalán elérjék az ftp szervert.
Nem mellesleg maga a root-olás is biztonsonsági kérdéseket vet fel.
-
válasz
oOKitsuneOo #41067 üzenetére
Miért nem publikálod a Pi 53-as portját? Telón beállítod, pl. azt a ddns nevet, amin mindég eléred.
Ha jól tudom a https://nextdns.io is egy publikus pihole szolgáltatás. -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Videós, mozgóképes topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Reklámblokkolók topikja
- Doctor Who (2005)
- Suzuki topik
- Vicces képek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- VR topik
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest