-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #18222 üzenetére
Még csak olvastam róla, de szimpatikus [link]
Egyelőre még a Zeromat teszteltem. Sajnos úgy néz ki, hogy gyengébb minőségű példány, mert nem stabil a gyári 1GHz-es módban, vissza kell vennem a tuning nélküli 700Mhz módra.
Egy másik zero-t is kaptam kölcsön, az jónak tűnik 1GHz-en is. -
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #18200 üzenetére
Múltkor linkeltem, hogy nekem milyen usb2-es lan adapterem van: olcsó és gyors [link]. Fotó is volt róla [link].
Vannak olcsóbb, de usb1.1-es lassú fajták is, azokat érdemes kerülni.
Viszont mindjért holdújév, úgyhogy lassú lesz a szállítás kínából.Ha az sd kártyára nem dob indításkor hibaüzenetet, akkor lehet nálad stabil a gyári órajelen is.
(#18205) tupacamaru
sd kártyát macerás a pi-n tesztelni. Tele kell írni és visszaolvasni, hogy tényleg rajta van-e. A sebességből sem lehet levonni komoly következményeket, mert a pi nem tudja teljesen kihajtani. Például usb3-as kártyaolvasóval, pécén lehet ezeket sebességre és kapacitásra tesztelni, pl win alól a h2testw progi elterjedt. -
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #18194 üzenetére
Az biztos, hogy a zero nem helyettesítheti a 2B-t. Egészen más lehetőségek vannak bennük.
Nekem már eleve adott egy csomó dolog: átalakítók, hub, táp, wifi, usb-lan... a kínai dobozomban
Az usb otg módja piszkálja inkább a fantáziámat, mert bárminek mondhatja magát zero (és az A/A+) usb-n máshoz kötve.A mindigtv hd adás simán ment nálam azzal is. 50% körüli proci terheléssel. Gyanús, hogy rossz a wifi jeled, sok szomszéd is azon a csatornán van vagy messze van.
-
azbest
félisten
Ha valakinek még van Zero-ja és a 6.0.1-es openelec-et használja rajta, kérem jelezze, hogy nála stabil-e. A 6.0.0 nem jó teszteléshez, mert az alacsonyabb órajelen járatja a zerót.
Egy kis filmnézés, streamnézés után a menüből történő újraindítás után mindig elindul-e a rendszer vagy néha beakad vagy hibát jelez. Nálam elég jól reprodukálható, hogy elbarmolja a fájlrendszert a kártyán. Ha visszaveszem az arm_freq-et, akkor meg stabil. Azért lenne jó másoktól is tapasztalat, hogy könnyebb legyen kizárni, hogy esetleg az én példányom gyengébb minőségű-e. Ha másoknál is jelentkezik, akkor jó eséllyel csinálnak rá javítást valamilyen módon.
popcornmix szerint eddig csak én jeleztem ilyen bajt. Persze még csak pár napja jött ki a 6.0.1 és Zero is kevés embernek van ilyen célra.
-
azbest
félisten
ha esetleg windows-os gépen lévő megosztás felcsatolásával gyűlne meg a bajotok, például nem fogadja el a jelszót, pedig biztosan az, akkor érdemes a win-es gép újraindításával is próbálkozni. Többször szivatott már win7 ilyen problémával. De win10 alóli megosztásnál is voltak már problémáim (pl alvás után felébresztett gép megosztását nem tudta megnyitni a pi). Ilyen ez a windows
-
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #18160 üzenetére
A sima régi pihez mérten gyorsabbnak tűnt, mivel magasabb órajelre van húzva. Az instabilitás miatt visszavett órajellel pedig pont olyan volt mint a régi pi. Inkáb azon csodálkoztam, hogy milyen jól optimalizálták az évek alatt a rendszert. Emlékszem még amikor messze volt a használhatóságtól
Majd figyelj arra, hogy ha nem akarna beindulni, vagy fájlrendszer hibát ír kikapcsolás után, akkor nálad is lehet lejjebb kell venni a sebességét. Lehet csak én fogtam ki egy gyengébb példányt, de szerintem esélyes, hogy ez a gyári tuning sebesség kicsit sok. Főleg, hogy az openelec amúgy is elég agresszíven hajtja induláskor a pi-ket. Közben az openelec fórumon láttam egy-két elszórt panaszt a 6.0.1-re B+ és 2B pi kapcsán is. Bár jellemzően még mindig a gyenge tápellátás a tipikus hibaok. Nálam ez rutinból ki lett zárva, direkt vettem mérőt is hozzá
-
azbest
félisten
válasz
azbest #18140 üzenetére
Régen használtam már média lejátszásra az első generációs pi-t, de a zeroval most openelec-cel indítottam.
A 6.0.1 remekül fut rajta. A gui betöltése persze kicsit tovább tart, de 1GHz sebességgel menüben mászkálás és állítgatás közben is folyamatos maradt a háttérben a tv stream lejátszás a háttérben.Először a hub-ról akartam visszatáplálni, de kiderült hogy ez a régi, gagyi hubom diódával védett
A samsung sd kártya amivel próbáltam nem szereti, ha kirántom alóla az áramot. Korrupt lett a fájlrendszer. A sandiskek nem ilyen kényesek.Áh közben próbálom sandisk-kel... ez is könnyen elromlik. Csak bedugom a hub saját tápját is. Lehet, hogy nem szereti, ha rajta keresztül van más megtáplálva. De az is lehet, hogy a magasabb órajel miatt érzékenyebb. Vagy tényleg bajos a friss openelec kernele... de így is fagy...
Na kiírás után átállítottam a config.txt-ben az órajeleket a p1 alap órajelére. Úgy tűnik az openelec nem túl stabil, ha 1GHz sebességgel megy, volt hogy partició kiterjesztésbe belefagyott vagy utána a rebootba. 700MHz-en megfontoltabb, de legalább nem fagy le. Így jónak tűnik.
A képen még a magas órajelen van. A korábbi 6.0.0 még 700-on hajtotta a pi zerot, mert nem ismerte külön, ott azért lehetett stabil. Így 2.08 a bogomips. -
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #18138 üzenetére
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #18132 üzenetére
Normál postai küldemény volt. Az ajánlott royal mail esetén lehet gls.
-
azbest
félisten
Meg is jött a múlt keddi pi zero rendelésem a pimoronitól
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #18089 üzenetére
Áh tuti nem táp probléma... 0.7A alatt van a fogyasztása a teljes cuccnak. Pécébe mérőn keresztül dugva látom, hogy 0.15-öt fogyaszt az it9135 tunerem használat közben.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #18080 üzenetére
Engem mondjuk nem érint negatívan, mert nekem praktikusabb másikba dugni a tunereket, de így legalább tudom, hogy aki erre panaszkodik, az lehet jól csinálja amit csinál, csak a rendszer vicceli meg
Azért az zavaró, hogy elvileg kellő áramellátás mellett sem biztos, hogy eleget ad át induláskor a pi. -
azbest
félisten
Jó ötlet, az ellenpróba szerint jól állítja be
echo "38" > /sys/class/gpio/export
cat /sys/class/gpio/gpio38/direction
in
cat /sys/class/gpio/gpio38/value
1Ha ki van kapcsolva a config.txt-ben, akkor az értéke 0.
Ezt a firmware rész állítja be induláskor, bootcode és fixup közül valamelyik (egyébként reboot paranccsal indítottam újra, nem kapcsoltam ki az áramot és változott).
-
azbest
félisten
Ma próbálgattam a friss openelec-et úgy, hogy tévétuner is arra a pire van dugva.
A tanulság: aktív usb hubbal jól működik a tuner akkor is,ha induláskor már be van dugva.Nem tudom mi lehet a pontos oka, mert ugyanezen a hardveren a raspbian még max_usb_current bekapcsolás nélkül is jól kezeli hub nélkül.
Megpróbáltam azt is, hogy a firmware fájlokat átmásoltam a raspbian alól az openelecre, hátha a config.txt alkalmazásával van baj az újabb kiadásban, de nem változott.
Sőt, még passzív módban bekötött hubbal is próbáltam, hátha csak a modulok betöltésének sorrendje kavarja meg.
A pi nem panaszkodik kevés áramra sem. Szóval érdekes, hogy az openelec kernelével miért nem tudja meghajtani a pi a tunert induláskor. Hacsak nem a kernel is belenyúkál a gpio állapotába és kikapcsolja a magas táp módot.Kiolvastam mindkettőn a 38-as gpio állapotát, ami elvileg a magas terheléses opcióval szinoníma és egyezett, szóval elvileg be van kapcsolva mindkét esetben.
Szóval végülis a tanulság, hogy oprendszerenként is lehetnek olyan eltérések, amelyek elsőre nem tűnnte logikusnak.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #18068 üzenetére
úgy, hogy a hub-ot kötöd a pi zero egyetlen usb-jére (a másik csak táphoz van) és a hubba kötöd az usb eszközöket. Persze a hub valószínűleg aktív kell legyen, hogy elég áramot kapjanak.
Más
Ennye, úgy látom az openelec oldalán, hogy hosszú távon meg szeretnék szűntetni a raspi1 támogatását [link]. Persze lehet, hogy a pi-zero megjelenése módosít még ezen. Nameg végülis, a már elkészült rendszer később is működni fog, csak újdonságok nem lesznek hozzá. -
azbest
félisten
válasz
Pulsar #18050 üzenetére
többször volt már a https://shop.pimoroni.com/products/raspberry-pi-zero oldaon, de nem mindig jött értesítés róla.
Egy japán csapat meg zero alapú clustert akar csinálni képfeldolgozáshoz, de nekik is még csak 1 van
-
azbest
félisten
válasz
Celtis #17958 üzenetére
Most indítottam el a 6-ost egy pi2-esen és felkínálta.
A hivatalos oldalon már 6.0.1 van a letöltésnél [link].A tunerek kapcsán félreértettél. Az egyik fórumozónak volt sok baja, hogy nem látta a tunerét a pi, ezért végiglépkedtem egy tiszta telepítést, beállítást és nálam is kijött. Valamit elcsesztek a 6os kernelében.
-
azbest
félisten
Nocsak, nemrég kijött 6.0.1-es openelec. Ha lesz kedvem ránézek, hogy ezzel már jól megy-e a tunerek kezelése, ha direktben rádugom, nem pedig hálón át kapja. Ha jól láttam frisslült a kernel is. Emlékeztetőnek: a 6.0.0-ással voltak bajok, amikor végigpörgettem a telepítést nálam is kijött. Alapból másik eszközön van a tuner, azért nem tapasztaltam előtte.
-
azbest
félisten
válasz
iSonic #17826 üzenetére
ha openelecet vagy kodit akar nézni vele, az nem az X felett fut. A linuxos desktop esetén van X, aminek a képét tudja közvetíteni az XRDP.
(#17825) instantwater
A B+ és 2B rögzítési pontjai, csatlakozói ugynott vannak. Szóval általában igen. Amelyik házon van spéci hűtés, azzal lehet gond, mert a soc nem ugyanoda esik rajtuk. -
azbest
félisten
válasz
hunaqua #17752 üzenetére
Taiwanról néha feltűnik egy-egy új márka. Régebben, amikor még drágábbak voltak a kártyák, akkor egy taiwan-i cégtől NMicro kártyákat vettem. Nem volt velük semmi probléma. Ami különbség volt mondjuk egy sandisk vagy samsunghoz képest, az hogy pár száz megával kisebb volt a kapacitásuk. Gyárilag egyik flash sem hibátlan, a lehetségesnél kisebb kapacitásúra állítják be, hogy egységes legyen a sorozaton belüli méret. Az olcsóbb nonamebb kártyán nagyobb területet tartottak fenn a problémás szektorok kizárásához, hogy jobb legyen a kihozatal. Úgy látom ez is egy taiwani gyártó, meg sem lepődnék, ha akár ugyanaz lenne. Bár lehet ilyen mélységben már inkább valami sd kártya topicba illene.
Itt azt hiszem elég csak annyit tudni, hogy megvan-e a valós kapacitás és nem dobál e hibákat az oprendszer raspberry pi-ben használva.
-
azbest
félisten
válasz
truefx #17748 üzenetére
Az olcsóbb sd kártyákon valószínűlg nincsen wear leveling, szóval szerintem esélyesebb sok kis írás-olvasás kapcsán, hogy jobban "kopik". Főleg, hogy ha nagy méretű az egy lépésben írható/törölhető blokkméret a kártyán. A kis darabkák miatt lehet, hogy az eredeti fájlméret sokszorosának megfelelő írás/törlés műveletet kell végeznie. A hdd esetén nem kell elhasználódástól tartani.
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #17740 üzenetére
A compile combosabb, ha inkább cross toolchainnel pécék csinálják. Játszottem régen ezzel. A régi B 1-2 gyengébb pécét még el tud látni feladattal. De a pi2 is kevés volt, amikor vele etettem volna 30 darab 4 magos gépet.
Ha egy erős pécén indítjuk a buildet cross toolchaint adva icecc-nek, akkor az eléggé oda tud vágni. Icecc farmba vannak szervezve a webkit és hasonló projektekkel foglalkozó kollégák gépei, hogy gyorsan tudjanak buildelni.
Viszont a transcode dolog nem hülyeség. Elvieg a pi-k egy fullhd decode - encode párost, azaz transzkódolást lazán le tudnak nyomni hardverből. Sőt, elvileg egyszerre többel is boldogulhatnak, sd-ből többet is, hd-ből nem tudom kettőt elbírnak-e. A gpu sebesség beállításain múlik mennyivel boldogul, szóval kis tuninggal lehet két fhd is megy egynek, de ezt nem állítom biztosra.
De a kis zero-k is egyenrangúak ilyen téren. Ha tvheadend-be bekerül a transcode támogatás és valahogy lanon át át lehetne passzolni streamet egy zeronak is, az durva lenne. Ugye, ha egyszerre 2-3 ember is nézné távolról, mobilról, csökkentett minőségűre konvertálva. -
azbest
félisten
válasz
tupacamaru #17735 üzenetére
A tronsmart vezetékesben pedig
USB\VID_0BDA&PID_8152&REV_2000
Realtek USB FE Family Controller, RTL8152 10/100 usb2 -
azbest
félisten
Ha nem vigyáztok, szaporodni kezd
Mivel direktben van kivezetve a soc usb-je, így olyan módokat is tud, amiket a B-k nem. Az usb-n keresztül megy az ip protokoll és onnan kapja az áramot is a sok kis parazita
Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után! [link]
-
azbest
félisten
válasz
tupacamaru #17729 üzenetére
A wifivel esélyes, ha nem túl nagy fogyasztású fajta (pl rtl8088/8192 a nano wifikben gyakori).
A képen lévő spi ethernet csatoló chipje csak 10Mbps-t támogat legfeljebb, annál a wifi lényegesen gyorsabb lehet.
USB ethernetből van ami közel 100-at hoz, mint a B-ken lévő.
Nekem ilyen tronsmart van [link] -
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17714 üzenetére
a B+ és 2B érzékeli, ha kevés a feszültség (villog a piros és szivárnányos négyzet a sarokban a képben). Azt nem tudom, hogy ki is lehet-e ezt olvasni, nem kerestem még utána.
(#17716) gyurkikrisz
jó kérdés. A hivatalos fórumon láttam panaszt, hogy egy passzív hubról hajtott egér és bill is sok volt neki. Persze nem derült ki, hogyan táplálták. Én valószínűleg usb hubról fogom tápolni. Bár még külön hubot sem vettem neki. -
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #17699 üzenetére
Valóban engedett a rendszer, de a termék oldalán írták, hogy egyet lehet és utána a fizetési adatok megadásánál is volt egy nagy figyelmeztető szöveg, hogy ellenőrizzem a rendelésemet, hogy csak 1 legyen benne. Korábban nem volt korlátozásra szükségük és nem biztos, hogy megéri pár száz dollárnyi eladás miatt egy programozót fizetni, hogy bővítse a rendszerüket egy ilyen új képességgel.
Azért ez a korlátozás, mert voltak esetek, hogy egy ember felvásárolta az összeset a boltból, hgoy aztán feltegye ebayre.
-
-
azbest
félisten
Ne feledjétek, hogy céges vásárlásra nem vonatkozik garancia. Ott a cégek közötti szerződés számít, le van írva a feltétele az oldalukon.
Áfa gondolom ugyanúgy lesz rajta. Ha nettó áron küldenék az bajos lenne, mert akkor a vásárlónak kellene befizetnie utána az áfát.
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17640 üzenetére
valami driver mindenképpen kell.
Nálam, mivel linuxra nincs driver a nyomtatómhoz, ezért a pi-n raw módra van konfigolva a cups. Így mindent a pécén lévő driver végez.A te esetedben azt kellene megnézni, hogy milyen nyelvet használ az a nyomtató.
Na ahogy nézem pcl5-ös. Van itt valami univerzális driver is, amivel lehet életre kelthető [link] (a megfelelő win verzió választandó) -
azbest
félisten
válasz
wassermann #17569 üzenetére
bizony jól mondod. Nem mindegy a fizikai szektorméter. Pontosabban az egyszerre írható és törölhető blokkméret. Nagy fájlokat hasonlóan gyorsan kezelő kártyák közt hatalmas különbség jön ki, amikor kicsi fájlokat kell kezelni.
Régebben linkeltem is teszteket, ahol próbálták kimérni adott kártya milyen paraméterekkel rendelkezhet és a fájlrendszer létrehozásakor lehet ezzel optimalizálni. De földi halandó csak kiírja a képet és kész.
Plusz még a gyártók vagy szériák közt az is különbség lehet, hogy a kommunikációs protokollt hogyan valósították meg. Ezért vannak olyan kártyák, amelyeknél hibázik fájlok mentésekor, vagy kikapcsoláskor nem íródik ki időben az adat. Ezt szokták rendszeresen optimalizálni az alapítványos fejlesztők, például a samsung 16GB-os kártyám pár hónapja még hibázott vele, de elvileg a mostani rendszer már tartalmazza az optimalizációt, ami miatt elvileg már jó.
Más boardoknál is gyakran a sandisk-et ajánlják. Lehet, hogy ők jobbak a protokoll implementálásában. Vagy ez mindenütt elterjedt márka.
-
azbest
félisten
válasz
PpenoO #17558 üzenetére
Azt azért ne felejtsétek el, hogy a raspi-k nem támogatják az uhs módokat. Azokhoz 1.8v kellene, de a raspi sd vezérlője csak 3.3v-ot tud adni. Szóval bizonyos sebesség felett már nem jön ki különbség, hiába tudna többet a kártya.
Amennyire átlátom, a normál 3.3v mód van feltuningolva, hogy kb 20MB/s olvasást tudjon produkálni.
-
azbest
félisten
válasz
yusukee #17531 üzenetére
gyakran felmerül a kérdés,
a pi 2b változat 0.6A-t ad együttesen az usb portjain. Ezt fel lehet tornászni 1.2A-ra a config.txt-be írt
max_usb_current=1
opcióval.Ha így sem megy, akkor aktív (saját tápos) usb hub lehet esetleg megoldás. Vagy más önálló tápellátás a winyóhoz.
-
azbest
félisten
válasz
SunMount3r #17477 üzenetére
Azt írtam, hogy nem kell forrasztani. Ha a kolléga mondjuk egy olyan diy kit kapcsán hiányolná a gyárilag összeszerelt cucc hiányát, amikor a nyákot és az összes chipet, alkaltrészt tennék egy zacsiba, ott együttérzőbb lettem volna. De így nem bírtam magammal és némi csesztetős felhangot szőttem a válaszba
Egyébként vannak olyan kiegészítő kütyük, amit készre szerelve nem árulnak. Pl a gertvga-666
-
azbest
félisten
válasz
Flowtation #17424 üzenetére
Nem. Ha úgy értél hozzá, hogy elektromos kisülés volt például a ruhádban felhalmozott töltésből, az esetleg az usb védelmét beindíthatta (B+, 2B) vagy más kellemetlen mellékhatása is lehetett. De simán kontakthiba miatt is lehetnek furcsaságok. Vagy gyenge a táp. Vagy a driverét borította meg a fizikai probléma.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #17396 üzenetére
nem szünetmentesnek használja, ha jól értem, hanem szimplán konnektortól távol kellene negyed órát járnia.
A jobb powerbankok nem is alkalmasak szünetmentesnek, mert ha elmegy a betáp, akkor üzzemódváltáskor kikapcsolnak egy másodpercre és olyankor leállna a rádugott eszköz. -
azbest
félisten
válasz
zichie #17393 üzenetére
a power bank 3.7V-os akkuja tud 1000mAh-t, akkor tisztán elméletileg az 5 volton 740mAh. Ha 500mA az egész fogyasztása, akkor 740mAh az 1.48 órára elegendő. Persze veszteség mindig van.
A lényeg, hogy valószínűleg elmegy 15 percig, persze biztosra csak próbával lehet menni.
-
azbest
félisten
Ő raspbian alatt írta. Openelec alatt sosem volt apt-get.
Ahogy kiírta neked, az addonok közt lesz, méghozzáA főképernyőről indulva, magyarul:
Rendszer - Beállítások - Kiegészítők - Install from repository
Ebben Openelec Media Center Addons - Kiegészítő tárolóhely, ott válasszuk az OpenElec unofficial -t.
Azután lesz már valahol (szolgáltatások?) transmission is. -
azbest
félisten
válasz
Froclee #17384 üzenetére
Plugin lett a nyelv, itt leírtam hogy lehet magyarra váltani: [link]
Nyelv beállítása:
Kiderült, hogy a 6-os OpenElecben az egyéb nyelvek külön bővítményként érhetőek el, szóval előbb azt kell bekapcsolni.
System menü - settings: Addons: Install from repository.
Alapból egy addont sem mutat. Bal gomb, vagy képernyő bal szélével felnyitható helyi menü alján Check for updates. Ha azt mondja hogy broken valamelyik addon, akkor megkérdi letitsa-e.Csukjuk vissza a bal menüt.
All repositories - Languages - Hungarian -> install. Akarjuk-e: yes.
Magyarra vált a felület.Ha később váltani akarunk a telepített nyelvek közt:
System menü - settings: Appereance - International. -
azbest
félisten
Ha már energiatakarékosság... múltkor mintha kérdezte volna valaki, hogy a tvheadend-ben használt tunereket lekapcsolhatja-e a pi rendszere, amikor épp nincs használatban. Nemrég átállítottam a tvheadend-et, hogy egyáltalán lehetővé tegye ezt. Viszont utána is folyamatosan égtek a ledek a tunereken. Viszont mióta a smartcard olvasó nem azon a pi-n van, úgy túnik, hogy működik az energiagazdálkodás, akkor kezd világítani a tuner, ha valami adást épp nézek.
Tehát az is számíthat, hogy milyen más eszköz van még rádugva.
(#17368) Bazs87
nézd csak meg ezt: [link]
Neked lehet kicsit máshogy van, de valószínűleg le lehet tiltani az energiatakarékosságot. Lehet az is realtek wifi, meg kell nézi ugyanaz a modul van-e betöltve vagy más. Akár lsmod segít, akár hasonló nemű elem azon az útvonalon. -
azbest
félisten
válasz
doberman #17363 üzenetére
pécén win alatt a Homesys progiban láttam érvényesség infót, szóval elvileg lehetséges, de a tvheadend + oscam felállásban alapból szerintem nem, vagy kellene hozzá még valami külön progi esetleg.
(#17364) ther
úgy látom dd-t használ. Annál veszélyes, ha közben változik a fájlrendszerben valami, akkor nem tudni végül mi az ami felkerül a mentésbe. Persze lehet, hogy valamivel ezt megakadályozza, de alapból a dd csak végigmegy a blokkokon. A log fájlokat vélhetően korruptnak fogja gondolni visszaállítás után. Egyszer csináltam dd-vel élő rendszer alól mentést és utána kellett fájlrendszert javítani visszaállításkor. -
azbest
félisten
Azért van ami sosem változik teljesen, az usb még mindig kényes némelyik csomagfajtára, amit a lassabb eszközök használnak. Azt hiszem, ha lesz pi zero-m, akkor az egyik dolog az lesz, hogy kipróbáljam azt is meg lehet -e borítani a kártyaolvasó rákötésével
Az A/A+ nekem nem volt praktikus, de a zero olcsó, így egy próbát megér.
-
azbest
félisten
Nem rossz script. Létrehoz egy üres img fájlt akkora méretben, amelyre szükség van és csak a hasznos tartalmat viszi át rsync-kel.
Szerintem a legnagyobb előnye, hogy így a mentett képet kisebb kártyára is rögtön vissza lehet írni. Persze ezt úgy is meg lehet csinálni, ha kézzel átméretezzük a particiókat és mentéskor megadjuk meddig menjen a kártyán (win alatt ezt nem tudja az ajánlott diskimager). De ügyes.
Hogy később megtaláljam
[összefoglaló]Tényleg kéne összefoglaló, múltkor elkezdtem egyet írni, de azt hiszem átestem a ló túloldalára, mert túlságosan elvesztem a részletekben. Lehet elsőre tényleg egy linkgyűjteménnyel kellene kezdeni
-
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #17342 üzenetére
A normál hivatalos ubuntut nem fogod tudni csak úgy feltenni rá, mert a raspi specifikus kernel és libek kellenek. A rasihez módosított ubuntu ezt a kernelt használja, de a programok, userspace az a hivatalos ubuntu repository-ből jön.
A desktop felület szerintem esélyes, hogy lassabb rajta, mert a raspbian direkt a raspihez módosított X-et használ.
A külső panelt nem értem mire mondod. A hdmi kimenet ugyanúgy használható.
A hivatalos raspberry pi oldalon érdemes elolvasni mit írnak az ubuntu mate-nél [link]
Van másik ubuntu is, de az lehet mókolósabb [link]
-
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #17340 üzenetére
valószínűleg igen, mert ugyanazt a kernelt szokták alátenni, mint a raspbian alatt van. Plusz ha a segéd progikat és libeket is rendesen beletették akkor lehet, hogy teljesen olyan a működése, mint raspbianon. Nem követtem mostanában, hogy mennyit fejlődött az ubuntus változat.
-
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #17329 üzenetére
Egy véle 4 magos pi2 van. Nem hallani pletykát sem újabbról, mert vigyáznak a terveikre. Sőt, az eddigi tapasztalatok alapján, ha valaki direktben rákérdez náluk, hogy lesz-e bármi új, akkor megjelenés előtti napig is határozottan letagadják. Ez az üzleti érdek. Amikor disztribútorok tévedésből hivatalos bejelentés előtti napokban már postáztak pár embernek az új változatból (mikor új revizió jött ki a B-ből, vagy sima pi helyett véletlen 2B-t küldtek), akkor üldöztek és leszedettek minden túl korán kikerülő hírt róla. Aki meg a kérésük ellenére kitett róla képet, azt még az oldalukról is kitiltották. Szerintem ezt kicsit túltolták, de hát kemény pénzekről szól ez.
(#17332) Keneseij
A 2B az pont nem olyan, mint a B, hanem a B+ felépítéséhez van közel.(#17333) golya8
Hat ja, nagyjából.
végül is van valami grafikus felület, de ablakkezelő nincsen. Meg persze a driver támogatás is nagyon gyenge armra. Semmi gyorsítás. Hello world GPIO-val. Annak van értelme piszkálni, aki visual studiótól nem tud elszakadni és kifejezetten valamilyen windows-os környezethez akar valamit kötni. Nem mintha linuxos rendszerrel ne lehetne kommunikálni win-es környezettel -
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #17324 üzenetére
Nem az a windows, mint amire te gondolsz. Ha rákeresel youtube-on, akkor láthataszt pár demót róla. Ez beágyazott rendszer és jelenleg szerintem sokmindenben butábbb, mint a rá való linux.
(#17325) Gerzsi
Nincs silverlight. -
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
cinemazealot #17314 üzenetére
le tudod menteni fájlba a kártya tartalmát, ha meg akarod tartani
-
azbest
félisten
válasz
Kicsirics77 #17273 üzenetére
Tippre ez lesz az:
HDMI_IGNORE_CEC_INIT
Setting this to 1 will prevent the initial active source message being sent during bootup. This avoids bringing a CEC-enabled TV out of standby and channel switching when rebooting your Raspberry Pi.
Van ott még több is, ahonnan ez jött [link]
-
azbest
félisten
Én javasoltam neki az openelec-et, mert még mindig egyszerűbbnek tűnik azon beállítani a torrentet, mint a desktop raspbianon mozizni. A probléma ott van, hogy úgy tűnik magukat az alkalmazásokat sem ismeri a kolléga, hogy például webes felületen át hogyan lehet beállítani, mit töltsön le. Így meg aztán nem egyszerű a dolog, ha kezdő linuxos ismeretektől kezdve az egyes alkalmazások használatán át kell eljutni a médiajátszásig
Komplett pécét meg nem igazán lehet kiváltani egyik armos boarddal sem. De legalábbis igazodni kell a lehetőségekhez, nem megy minden egy felületről, mint desktopon.
szerk: bocs, ha túl hamar ítélkeztem
-
azbest
félisten
Persze, valóban lényegesen gyorsabb, mint a régi pi.
De továbbra sem asztali gép. Arm alapú, speciális megoldás. Nincs olyan szinten támogatva az asztali operációs rendszerben, hogy ki tudja használni a képességeit.
Ha ezzel megbarátkozol, akkor a megfelelő szoftverek használatával még az is lehet, hogy beválik.
Ahogy már említettem nézd meg milyen az openelec. Az alá is lehet telepíteni torrentet is. Youtubeot is lehet nézni vele. Persze kicsit máshogy, mint ahogy a normál pécén megszoktad. Ha rákeresel a topicban, akkor napi szinten szóba kerülnek. -
azbest
félisten
A realteket támogatja a linux, már elég rég óta, a 3.8-as kernelben már benne volt az a tuner. Ennek lehet még firware sem kell. a dmesg kimenet elárulja, ha azzal van baja.
Az ugye megvan, hogy a Kodi nem kezel tunereket, az csak frontend. Vannak pvr bővítményei, amelyekkel fel tud kapcsolódni backendhez, ami például tvheadend vagy akár mediaportal.
A wifis cucc is működhet vele. Csak fel kell valahogy venni a Kodi-ban. Ha hálózaton át playlistként elérhetők a rajta lévő csatornák, akkor a videók részre hozzá lehet adni a címet. Ha viszont csak a saját appjával megy, akkor kapufa.
(#17246) moed
a raspberry-n nem is fog menni szépen asztali linux használatával a youtube. Az openelec rendszert kell rátenni, ha média centernek szeretnéd.
Ha fura a kép, az attól is lehet, hogy a tévéd/monitorod rátesz valami varázs képjavító effektet. -
azbest
félisten
A raspberry működéséhez nem feltétlen kell kijelző, ha el sem indul, akkor néhány tipp:
- nem jól írtad ki a rendszer a kártyára. Esetleg nem hozzá való rendszert írtál ki.
- Táp probléma, bár akkor villogna a piros elvileg.Ha működik, akkor ssh-n be lehet lépni (raspbian alapbeállításokkal).
-
azbest
félisten
válasz
Keneseij #17224 üzenetére
Igen, rendeltem már onnan. És igen, áfát még rá kell számolni. Nagykereskedés.
Ha céges rendeléshez lesz, akkor lehet egyszerűbb fdh.hu-n keresztül rendelni, mert magyar disztribútorként ugyanolyan áron adják (+áfa). de magyar számlát állítanak ki róla.Ahogy előttem írják, raspberry-t nem biztos, hogy eladnak farnelltől magányszemélynek közvetlenül.
-
azbest
félisten
Win-es: Argus tv, MediaáPortal ... igazából a Kodi pvr addonjait érdemes nézni, hogy milyen backendhez van kliens hozzá és azokat nézni.
(#17187) Laca0
A 6.0.0 OpenElec alatt nekem boot után nem tudta betölteni az it9135 tuner driverét. Kihúz bedug segített. Nem lehet táp probléma, mert raspbian alól több cuccot alápakolva is ment rögtön. Szóval az Openelec kernelével lehet valami, amiért hülyéskedik a tunerekkel... Lehet, hogy írtad már korábban, de ha még nem próbáltad, akkor nézd meg a hivatalos 5.0.8-at, hátha az jó.Ja és ahogy írják a többiek, nem kell zip, ott van a menüben:
Az openelec addonok alatt van:
Openelec Media Center Addons - Kiegészítő tárolóhely, ott válasszuk az OpenElec unofficial -
azbest
félisten
a lényeg, hogy a kernel külön driver nélkül támogassa, mert arm-ra nem szoktak kiadni gyártói drivert.
Az omnikey-ek ismertebbek, Alcor micro AU9540 [link]-et használok, valamint ki akartam próbálni egy másik fajtát is, de sajtnos az elveszett szállítás közben.
Az ez100pu is remek olvasó, de nincs arm linux drivere ezért az pont nem jó raspberry-hez.Azt érdemes tudni, hogy az ilyen lassú usb eszközökkel néha fagyhat a pi. Épp tegnap sikerült reprodukálni, hogy most csak rajta keresztül használtam a kártyát, de a másik pi-be volt dugva a tuner is és fagyott egyet.
Régebben is tapasztaltam már ilyet, akkor az segített, ha lekorlátoztam usb1.0-ára a sebességet, de azt meg a tunerek nem szeretik és a hálózat is lassú lesz. Szóval ha a pi kezeli a kártyát is, akkor benne van a pakliban hogy napi 1-2 alkalommal is fagyhat vagy újraindulhat.Persze ez függhet attól is, hogy milyen a kártyaolvasó. Ezért is akartam kipróbálni másik fajtát is.
-
azbest
félisten
válasz
hunaqua #17141 üzenetére
A tévén az bemenet lesz.
Ha tényleg csak dvi protokolt ismer a tévé, akkor azon nem fog bemenni hang.Szerintem könnyen kipróbálható, ugyanis a pi esetén a config.txt-ben lehet erővel megadni üzemmódokat. Ha a hdmi módot kényszeríted, akkor gyanítom, hogy nem fog képet adni a tévé.
hdmi_drive=2
-
azbest
félisten
válasz
azbest #17136 üzenetére
Na szép... közben sikerült igazolni véletlenül, hogy a raspberry pi2 szerverem a smartcard reader miatt fagy le néha. Mivel most nem arról néztem az adást, hanem csak a kártyaolvasóját használtam
(azt hiszem ezzel jobb hijján az egyik régi pi lép elő kártyaolvasóvá, úgy hogy az usb-jént 1.0 módra konfigurálom át, mert úgy stabil)
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
Előbb átfutottam a telepítésen.
Úgy tűnik a 6.0.0 openelec indulás után nem tudja betölteni valamiért a dvb tuner drivert. Később kihúz-bedug után már megint működik. Persze lehet, hogy csak táp probléma, de nem valószínű. Lehet ebbe futottál bele.
Nekem a tvheadend egy másik pi-n fut raspbiannal, ott nem volt ilyen baja.
-
azbest
félisten
válasz
Brandynew #17123 üzenetére
publikus ip cím és port átirányítás kell hozzá a routereden. Ha dinamikus ip-t osztanak, akkor valami dyn dns szolgáltatós regisztráció sem árt, hogy elérd.
Nameg erős jelszavazás a tvheadendben és a raspi felhasználónál is, különben a fél világ a te tévédet próbálja nézni hamarosan.
-
azbest
félisten
válasz
kobipeti #17108 üzenetére
A mostani openelec még valószínű nem ismeri direktben a pi zerot, hisz régebbi, mint a zero, ezért a normál pi1 sebességén használja. Úgy emlékszem valaki mintha nemrég írta volna, hogy a config.txt milyen beállítása mellett megy 1GHz-en így is. A licensz csak mpeg2 és vc1 videóknál számít, azokat nélküle le sem tudja játszani folyamatosan. A kezelőfelület lejátszás közben direkt frissül ritkábban (kikapcsolható a menüben a limit), azért, hogy ne a film akadjon meg.
A hd hang szoftveres lekonvertálásához a pi1 nem elég gyors, de normál tömörítésű filmeknél ezzel ritkábban találkozni.
A plusz hűtés nem szükséges normál körülmények között. Inkább csak biztos, ami biztos és dizájn célból szoktunk a rakni a pi-kre. Gondolj arra, hogy a telefonba zárt chipeken sem gyakori ma még a hűtőborda
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17074 üzenetére
eh.. itt B rev1, B rev2*, 2x 2B. Hm ez is 4.
2B: tv szerver és a másikon openelec hozzá. A régi pi-k most csak porosodnak, de volt már hőmérő is.
* A múltkor javítottam meg a forrasztásátHa egyszer csak magától vezérlődik a fűtés itthon, akkor tudom, hogy a tudathasadásom másik felét hol keressem
Te repülő vagy én meg helikopter
szerk, nah back to work [link], mert holnapra csodát kell tennem
-
azbest
félisten
uh, fiatalnak érzem magam köztetek 34gyel.
Nálam a munka az, ami csökkenti a tegyünk csodát semmiből, bármennyi időbe is telik gondolkodást
Elég, ha itt kell csodát tenni
szasanyi, bután nézésben nehéz versenyre kelni velem
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17045 üzenetére
mivel a cec csak egy ér a sok közül, valsz könnyen leválasztható. Inkább arra gondoltam, hogy ha a splitter buta, akkor csak ugyanazt a jelent akarja kiadni két irányba osztva, amihez két különböző monitor nem biztos, hogy tud igazodni. Egyébként a ddc necces inkább, amivel lebeszéli a monitorral, hogy mit tud. Ha kettő van, akkor buta módban bármi megtörténhet.
Ha viszont a splitter okos és a bemenetét feldolgozza és a két rákötött moniotorra a saját bufferjéből generál megfelelő paraméterű, felbontású (skálázott, ha különböző) képet, az működhet
Mostanában laptop kapcsán néztem displayport átalakítókat és hihetetlen mennyi féle van és milyen nehéz kibigozni, melyik a biztosan aktív. Meg pécén egy usb3-as vga adaptert is próbáltam, megfelelő géppel meglepően jól ment. De ez már itt off-ban is off
-
azbest
félisten
válasz
tamasgal #17040 üzenetére
egy kimenetet két különböző kijelzőn nem fogsz tudni mutatni (legfeljebb két azonos kijelzővel menne, valamilyen elosztóval, de ennek nem sok köze van a pihez). Ebayen vannak hdmi elosztók, de ami csak passzívan két monitort köt rá az valsz nem fog működni. Aktív duplázók meg szerintem baromi drágák.
- hdmi kimenet + gertvga tud két kimenetet [link]
- hdmi + dsi touch lcd is tudhat egyszerre működni [link]
- hdmi + usb2- kijelző csatolóból is van ami működhet [link]Lehet még pár lehetőség. Nem mindegyiknél írják, hogy akár két linuxos asztalt is kezelne, konfiguráció függőek.
szerk: hdmi splittert is látok olcsón ebay-en, de nem tudom hogy működne különböző monitorokkal (példa)
-
azbest
félisten
válasz
tamasgal #17037 üzenetére
nem biztos, hogy értem mit szeretnél.
HDMI switcch olcsón kapható kínából, ami 3 bemenetet képes egy monitorra tenni és gombnyomásra váltani köztük, hogy melyiket mutassa. (példa)A pi is tud egyszerre több kijelzőt, a hdmi + gertvga kapcsán youtubeon van videó róla. Más kombinációk is lehetnek. Az általad linkelt lcd boardon is van többféle bemenet, a gombsorral gondolom választható, hogy melyik bemenetéről mutassa a képet.
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #17011 üzenetére
ha 20Mbitet tud, az már bőven jobbnak hangzik, mint amiről soros kapcsolatnál olvastam
Ma futólag arról olvasgattam, hogy a zero egyszerűsége miatt valsz az adat usb felől is kaphat tápot, ahogy a régi pi-k esetén is volt. Aki több usb-t szeretne, de mégis zerot vesz annak jó lehet, hogy valószínűleg elég a hubot tápolni, ha az kiküldi a bemenetére is azt.
-
azbest
félisten
Nem lehet, hogy megint egy béta változatot találtál meg? Csak azért gondolom, mert a másic topciban 6.0.3-at írtál verziónak. De a hivatalos oldal letöltés részén még minfig 6.0.0 a legújabb: [link]
Persze lehet, hogy csak olyan verziószámot írtál, ami nem erre vonatkozik. Ha nem a hivatalos helyről töltötted, akkor a rendszerinfónál érdemes megnézned, hogy ott mi szerepel.
-
azbest
félisten
válasz
Celtis #16849 üzenetére
A zero kapcsán szerintem esélyes, hogy érdemes a kiadása utáni verziót használni oprendszerből (vagy ha lehet frissíteni, a /boot fw tartalmára vonatkozik, de lehet kernel frissítés is jött vele). Ha a sima pi rendszere megy is rajta, szerintem az a régi normál pi sebességét engedi max (700Mhz az 1000MHz helyett, már ugye tuning beállítás nélkül értve). Meg ugye arra kell figyelni, hogy armv6-os, szóval ha kifejezetten pi2-es egy rendszer, akkor a zeron nem fut.
-
azbest
félisten
Én is keresgéltem. De androidra van elvileg natív app, nem tudom annak kellene-e chrome. Desktop gépen láttam olyat, hogy menübe felveszik a netflix pontot a Kodiban és valójában egy chrome-ot indít. Igazi beintegrált megoldásból régebbit láttam (netfixbmc), de a másolásvédelem miatt az sem tud működni állítólag. Szóval ebben a formában valószínűleg nem fog menni a pi-ken.
Ja meg volt egy videó, ahol egy pécé képernyőjét streamelték át valami fizetős programmal, ami netflixként volt felvéve openelec-ben. De ennek sem sok értelme van szerintem, mert kell hozzá a program és egy bekapcsolt pécé.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #16789 üzenetére
Azt hiszem az olcsóbb tunerekben nem feltételen jellemző ez. Itt egy sdr-es oldalon írják például, hogy a sima változatott moddolják "temperature controlled crystal oscillator (TXCO)"-val, vagy magasabb áran lehet kapni készen. [link]
Valamikor régen olvastam róla, hogy az am mikró vevők voltak kezdetben felfűtősek, de aztán idővel már az integráltabb megoldások miatt erre nem volt szükség. De lehet az egy másik fajta tuner volt, mert ott olyasmi volt a megfogalmazás, hogy azért fűtötték fel, mert a környezet hőmérséklet változása elhangolta, s eleve magas fix fokon járatták, hogy ne másszon el.
Egyszer futtattam ilyen hangolási tesztet az r820t tuneres vevőimmel és elég nagy szórás volt köztük: [link]
-
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #16782 üzenetére
Mivel még nincs a nagykereknél, így tippelni sem lehet. Egyébként az áraknál is lehet kavarodás. Ha tényleg 6500 a csupasz zero, az szép lehúzás, viszont lehetséges, hogy ez valójában a különböző csatlakozókkal együttes kit-et jelenti. Legalábbis a farnell-nél azt hiszem csak kiteket árultak, amikor lehetett kapni, azért volt drágább.
Azt érdemes tudni, hogy a raspberry boardoakat vagy az rs components vagy a farnell gyártatja valakivel (mostanában főleg a britt sony gyárral). Ha náluk megjelenik, hogy mikortól elérhető és hogy pontosan milyen kiszerelésben mennyiért, akkor lehet egyáltalán bármit továbbgondolni a viszonteladók kapcsán (fdh, málnapc vagy rpbolt esetén).
A csupasz zerot 4+4 fontért már van akinek sikerül megrendelnie innen, amikor épp volt készleten egy másik britt cégtől. pimoroni
-
azbest
félisten
válasz
Sequadon #16718 üzenetére
tápellátásra, kontakthibára érzékeny a pi. Ha eldobálja a winyót, akkor gyanús, hogy a tápellátás nem elegendő számára.
transmissionra akkor érdemes szerintem visszatérni, ha a winyó probléma megoldódott, mert lehet az is az eltűnő winyó miatt akad ki.
(#16741) Laca0
az előre definiált mux lista gondolom régi, érdemes kézzel felvenni őket. A network discovery-t meg érdemes kikapcsolni, mert az meg felveszi az ország összes frekvenciáját, amit a muxban leküldenek. Kábeltévén persze más, ott hasznos tud lenni ez a szolgáltatás.Ha usb kábellel megy a táp, lehet hogy csak azt kellene jobbra cserélni. A gyengébb minőségűek képesek egy jó táppal is szivárványozni. Persze lehet, hogy tényleg kevés az a konkrét táp.
Meg tanulságos, amire múltkor felhívták a srácok a figyelmet: az okos töltők hiába sok amperesek, ha "buta" eszköznél lelimitálják a teljesítményüket. Van amelyik 500mA-ra limitál, ha a túloldallalból nem tudja kiolvasni, hogy mennyire képes. Ugyanez persze fordítva is igaz: a raspihez ajánlott 2A körüli buta töltő nem feltétlen tölti gyorsan a telefonokat, mert ott meg a telefon limitálhatja le a felvett áramot, mivel nem tudja kiolvasni a töltőből.
-
azbest
félisten
Szwrintem február előtt nem valószínű pi zero. De csak tipp. A nagyker oldalán mùltkor még nem listázták, ott szoktak várható készlet dátumot írni.
A tuner fenn van az openelec kompatibilitás listáján, gondolom a 4es kernel lehet követelmény [link]. Valsz raspbian alatt is megy, legfeljebb fw fájlt kell helyére tenni. Openelecben benne szokott lenni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest