- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Azonnali navigációs kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
pechman8
tag
Kicsit engedjétek meg, hogy bekapcsolódjak. Én vagyok a 2X80GB RAID0-ás. Első megjegyzésem, hogy van egy 3. 40GB-os vinyóm is amire a családi "adatok" kerülnek ÉS nincs bent a raid-ben. Mert asszem az asszony is elég pipa lenne, ha a képek videók elvesznének...
Második, olvastam olyan statisztikát, hogy a RAID0 a felhasználók 0,34 százalékának esett szét MEREVLEMEZ MEGHIBÁSODÁS MIATT. (hol azt már nemtom, talán a PC-World-ön?!) Azt is olvastam, hogy XY-nak szétesett és most mitévő legyen?! De ezek a tulajdonosok utólag babrálták a RAID-biost. Nos: én lassan 1 hónapja használom azóta feltettem az SP1-et (egyenlőre csak angolhoz létezik) is az angol W7-64-m re. Eddig gond nem volt.
Gyors-e, igen gyorsabb. Főleg ha visszaülök RAID nélküli géphez. Nem minden gyorsabb? Nem, nem minden. Aggódok-e, hogy szétesik? Nem , nem aggódok mert van egy harmadik vinyóm.
A "miliszekundumokat" nem méricskélem, mert a RAID0 többet lök, akármilyen magányos HDD-k közti különbségen.
Zárszó... Újra és ismét... Pár ms-i különbség van csak az egyes HDD-k között ami jól esik a tudatnak, de nem oldja meg a HDD-k elavult voltának problemaikáját. Az egyik HDD mondjuk 10%-al is gyorsabb mint egy másik, HÚÚÚÚ de mire megyek vele, ha 500!% sebességnövekedés kéne. A RAID0 ideális esetben 80-90%-os többletet ad. Ez már valami. DE a megoldás SSD! Ezért aki teheti, mert van 3 vinyója stb, alakítsa ki a RAID0-t de csodát tőle ne várjon, mert a rendszeridő így is arra megy el, hogy a cpu adatra várakozik. A RAID0 önmagában nem képes áthidalni 50 évet. Ezért külön csak erre pénzt már nem költenék. Fáj-nem fáj, a VGA-mat is 1-1,5 évent le kell cserélnem. Most a HDD-SSD csere jön.
Ha bizonytalanok vagytok nézzetek youtube videót HDD vs SSD témában.
Na most mennem kell dolgozni... Sok sikert mindenkinek. -
brd
nagyúr
Én nem látom benne, hogy az OS működése gyorsult volna. Olyan programokra írja a gyorsulást, amelyek viszonylag nagy file-okkal dolgoznak, azon, persze, hogy láthatóan gyorsít, de ezt írtam én is. Ha csak 2 db HDD-d van, akkor persze nem lesz külön az OS-nek, és a programoknak, neked kell eldönteni, hogy a veszélyeivel együtt tudsz-e élni, és az OS-t is oda akarod-e telepíteni.
Azon az alaplapon valószínűleg a P-ATA, floppy portokért is felelős JMicron vezérlő RAID-je működik (a lila színű csatlakozókra kötve tud csak RAID-et az alaplap, ha jól sejtem). Ez is egy fél-HW-es vezérlő, ha ide kötöd a RAID0-dat, rajta az OS-szel, akkor az előbb írt veszélyekkel számolnod kell. -
brd
nagyúr
Az OS által használt file-ok viszonylag kicsik, pár tíz-száz KB-osak, ezek elérésén a RAID0 nem sokat tud gyorsítani, kivéve, ha pontosan egymás mellett vannak, de ez ritka. Sőt, a RAID0 kicsit ront is a seek time-on (pláne, ha nem azonos szerkezetű - tányérok száma, sebesség - HDD-k vannak összekötve). Természetesen, ha többnyire nagyméretű file-okkal dolgozol, és azokban olyan adatok vannak, amelyekre stream-szerűen van szükség (pl. digitalizálás, konvertálás, de ezek is csak akkor, ha a háttértároló vissza tudja fogni őket egyáltalán a sebességben), akkor RAID0 ajánlott egyértelműen (persze ha tudatában vagy még az 1 db HDD-nél is nagyobb kockázatnak). Én a tapasztalataimat írtam le, próbálgattam én is RAID0-t az OS alá, de ha két régebbi HDD volt a RAID0, és egy gyorsabb seek time-mal bíró HDD volt az alternatíva, mindig az utóbbi lett a gyorsabb. Ha beleolvasol a topic korábbi részeibe, ahol ez a kérdés felmerül, a tapasztaltabb topictársak hozzászólásaiban is ezt fogod olvasni.
Tomate: Igen, az az elején van, és minden, amit a telepítők hoznak létre egy üres HDD-n, az az elején lesz.
-
brd
nagyúr
Ja, ha mindenképpen ki akarod próbálni, akkor miért kérdezed?
Az 1 db HDD-nek valószínűleg (a tányérok számától is függ) nagyobb az adatsűrűsége, ezért azonos méretű partíciót feltételezve kisebb lesz a seek time (az adatot tartalmazó sávok közötti fejmozdítás), azonkívül a partíció vége is még gyorsabb részre esik a tányéron. Az OS működéséhez (különösen a M$-féle, "mindentfelzabálós" pazarláshoz) pedig inkább a jobb seek time kell, mint a jobb szekvenciális sebesség (lásd SSD).
Ha pl. a Win partíciónálójával nézed a HDD-t tartalmát, akkor a bal oldalon lévő lévő partíció van a HDD elején. Egyéb programokban is így szokták grafikusan ábrázolni, de pl. ahol cylinderszámokat adnak meg, ott a kisebbek jelentik a HDD elejét.
Partícióméret: mondom az OS-nek.Az adatokat (dokumentumok, nagyobb telepített programok, játékok, zene-, videofileok) tárolhatod a HDD vége felé is, mert gondolom az OS működésének a gyorsasága a fontosabb.
-
brd
nagyúr
Egy F3-at vegyél inkább. Sebességben, és kockázatban (2 HDD közül az egyik - mert RAID0-nál az is elég - általában jobb eséllyel hal meg, mint 1-ből 1, pláne, ha abból a 2-ből az egyik egy régebbi) is jobban jársz. A Win partíciója lehetőleg ne legyen túl nagy (40 GB elég még a Win7-nek is), és a HDD elején legyen, mert ott a leggyorsabb a HDD adatátvitele.
-
troly
tag
Két azonos vinyót érdemes mindig összekötni.
De ha nem különböznek nagyon akkor nem baj.
A sebesség nőni fog de a windows betöltése mondjuk kevésbé.
De a tömörítés, másolás, játékbetöltése igen.Annyi ha meghibásodik a tömb akkor buktad az adatokat., ha nem lehet helyreállítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Okos Otthon / Smart Home
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kuponkunyeráló
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Medence topik
- Hardcore café
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- További aktív témák...
- Western Digital WD Red Pro 3.5 16TB 7200rpm SATA3 (WD161KFGX)
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- Elado hasznalt 120GB-os SATA SSD-k!
- Samsung 860 Evo/ 850 Pro 1TB SSD-k állapottól függően 18-28k között
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest