- Mobil flották
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
Sajnos nem, egyrészt a vezérlő is beadhatja a kulcsot (és ez valószínűbb, bár nem sokkal, mint egy "sima" - RAID-et nem tudó vezérlő esetén, - mert annál bonyolultabb), másrészt lehetnek gondok a vezérlő driverével is. Ez főleg akkor probléma, ha ún. fél-HW-es vezérlőről van szó (a párezer forintos kategória az kivétel nélkül ilyen), ill, még ha a driver nem is hibázik, fél-HW-es vezérlővel akkor is borulhat a tömb, ha csak az OS fagy le, mert a háttértárolót vezérlő driver ilyenkor már ugyanúgy nem fér hozzá a háttértárolóhoz, ill. nem is fut (mert az OS megállítja), ezért a saját adminisztrációs adatait sem tudja rendbe tenni (kiírni a HDD-re a még nem felírt adatokat). Ezektől mind "megborulhat" a tömb. Utóbbi eset vezérlőfüggő, hogy mennyire tekinti súlyosnak a normál üzemtől való eltérést, jobb eseten max. az utoljára felírt, vagy felírni szándékozott adatok konzisztenciája sérül, amit vagy maga az NTFS is lekezel, vagy a chkdsk rendbetesz, és legfeljebb az utolsó file vész el/sérül a tartalma. Mindenesetre, ma már általában ritka az ebből fakadó RAID0 "szétesés", csak megemlítettem, hogy számolni kell ezzel is. Aztán abból is lehet fájdalmas probléma, ha a RAID-vezérlő drivere, vagy az OS-beli bejegyzése sérül meg, mert így előfordulhat, hogy teljesen elindíthatatlanná válik az adott OS.
Összegezve: én OS alá felesleges problémának tartom a RAID0-t. Adatokra, ha csak egy párezer forintos, fél-HW-es vezérlő az alternatíva, pedig inkább software-es RAID-et használnék/használok csak. (OS alá sajnos az utóbbi -software-es RAID0- tudtommal nem járható út semmilyen OS alatt.)
De ha van valakinek 2 db, közel egyforma HDD-je, mérje le nyugodtan, hogy az ő gépén, az adott környezetben, az általa használt OS működésében gyorsít-e valamit, aztán döntse el magának, hogy a fentiekkel együtt megéri-e neki. -
pechman8
tag
Egyetértek troy válaszával. Ha két különböző merevlemez, méret vagy sebesség van raid-0-ba fogva akkor a kissebbik-lassabb vinyóhoz igazodik a másik. Az egytányéros sebességr biztosan jobb mint a többtányérosé, de ez (és most sokan felhorkannak) csak inkább számokban kifejezhető. Neked is van ilyen, és olyan merevlemezed. Tudod tapasztalatból... Az hogy particiókra osztod a tömböt kimérve talán számít de érzetre biztos nem.
Szerintem a lényeg a lényeg. A raid0 gyorsabb akárhogyan csűrjük-csavarjuk. A HDD technológia 50 éves ez a RAID0 javít rajta. Szárnyakat nem fog kapni tőle a rendszer mivel inkább sok kicsi file-al dolgozik és az elérési idő a gáz! De ha nincs pénz akkor ez a legolcsóbb. De az igazi megoldás a tovább lépés -> SSD-re ami a tapasztalatok szerint 40X gyorsabb elérésben... Igen én mindig valahogy ide kanyarodok vissza. Ennek oka, hogy bármennyire is jó a RAID0 én többet vártam.
Véleményem: Ha a feltételek (3HDD, 2RAID0 1biztonsági, RAID-es alaplap) adott mindenképpen ki kell alakítani. De külön ezért már pénzt nem adnák. Inkább gyűjtenék SSD-re.pfu... kösz, hogy végigolvastad.
-
troly
tag
Ami rajta van a vinyókon ha nem mented le bukod.
A tányérok száma valamit biztosan számítana.
Ha két vinyót összekötsz és különbözőek akkor mindig a lassabb vagy kisebb vinyó fog érvényesülni sebességben.Az adatokat mentsd le és csinálj a megkreált tömbre két partíciót.
A mostani állapotban egybekötve minden elveszik ez mindig így van. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Formula-1
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LEGO klub
- Tesla topik
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest