- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Fotók, videók mobillal
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Külföldi SIM-ek itthon
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Azonnali navigációs kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcsi72
csendes tag
Kedves Kvazár.
Köszönöm a segítséget nagyon is, de Húúú nem vagyok hardveres, nem vágom annyira, nekem ez már magas kicsit.
Én vettem egy ilyen WD my book studio 2.t 2 db 1 terrás vinyóval ami EADS-es, most bele szeretnék tenni 2 db 2 terrás vinyót ami EARS-es.
ezt csak adattárolásra, kimentésre szeretném használni.
Már próbáltam mindenhogy, pl. egy 1 terrás és egy 2 terrás, vagy akár formázva, csak partíció törléssel is, de semmi...
Mindig csak az újraépitést szeretné, egyszer végigvártam de utána sem tudtam semmi csinálni.Az az eszköz amiben alapból 2 db 2 terrás vinyó van akkor nem ugyan ilyen? mármint belsőileg?...
Van szted más megoldás még? Megnéztem az 1 terrás vinyót és az RAW fájlrendszerre van formázva ami tuti jól működik az eszközzel... EZ?.....fontos valamiért? Nem vágom.
Tissztelettel, Tamás. -
LLKobe
veterán
Köszönöm, megpróbálom. Amúgy neked vannak tapasztalataid a RAID0-val? Mert én csináltam egy tesztet, és a két vinyó RAID0-ban kétszer olyan gyors mint egy sima.
Igazából az érdekelne hogy mennyire sérülékeny egy ilyen tömb? Az nyilvánvaló hogy ha az egyik vinyó beszarik akkor megy az egész a levesbe, de ezen kívül van valami gond ami jellemzően előfordul?
-
LLKobe
veterán
Köszi a segítséget!
Sajna mindkettővel van egy kis baj:
A linken lévővel: ha jól értem akkor ez az az opció a Win DVD-n, amikor új rendszert rak fel, csak a régi fájlokat is megtartja a vinyón. Ez azért nem jó, mert ezesetben mindent megint újra kell telepítenem, és pont ezt akarom elkerülni.
"Esetleg még az is jó, ha a raid0-ás tömböt létrehozod, de közben a rendszered egy másik vonyóról bebootolod, és akkor annak felrakod az összes driverét, és csak ezek után csinálsz ghostot és teszed át."
Ezzel pedig az a baj hogy mivel alaplapi SATA RAID-et akarok használni: lehúzom a rendszer HDD-t, a BIOS-ban a SATA mode-ot átllítom RAID-re, és a két vinyóból megcsinálom a tömböt. Eddig gut. Azonban ha visszadugom a rendszer vinyót nem tud bootloni, pont a RAID mód miatt. Ha pedig nem raid módra állítom akkor feláll a win, csak épp a két vinyót nem RAID tömbnek látja
Na erre mondj okosat, csak azt ne hogy Win reinstall
-
ticzi01
aktív tag
valami ilyesmire gondoltam, akkor ha feldobom rá a raid drivert akkor utánna elvileg mennni kellene....Bár csak tesztként követtem el a merényletet.
Még valami egés zeddig nézegettem a write cache de konkrétan semmit nem googliztam ki róla.
Csak azt, hogy igen fotnos ha nicns szünetmentes ahogy brg is írta fejebb.
Valaki leírhatná.
És ezt a funkciót magán a raid vezérlőn kell állítani?
Az olcsóbbakban gondolom ilyen nincsen, mivel nem találkoztam eddig ezzel az opcióval.
-
Sunzi
aktív tag
Szia,
azt csak halkan jegyzem meg, hogy sata3 csatolóval ellátott hagyományos merevlemezeknek semmilyen teljesítménybeli előnyük sincs a sata2-vel szemben, és ez még desktop környezetben így is lesz 1-2 évig.. Viszont desktop raid kapcsán az intel vezérlők a legjobbak, szóval még ha sata3as is a hdd, én az intel portokra kötném.Az utility letölhető a linkeden az download fülre kattintva: Marvell MRU Utility V4.1.0.1610 for Windows 32/64bit XP & Windows 32/64bit Vista & 32/64bit Windows 7.
Manual hozzá régebbről, inteltől: [link]
Ha ez nem megy, akkor valamilyen asus topikot is javaslom felkeresni.
S.
-
-
rup1u5
nagyúr
Kösz!
Ez a Hiren's BootCD rendesen tele van pakolva hasznos cuccokkal! Már szedem is lefelé! -
El Kebir
őstag
Oké, hogy most 100-as a kondició, de nem tudom mennyire valós ez a javítás, hogy azok a gyenge szektorok, amik annak lettek jelölve, mennyire "javultak meg", vagy maradtak gyengék úgy, hogy most nincsenek megjelölve.
Engem nem a sentinel kijelzése izgatna, hanem a szektorok tényleges állapota. (sentinel vagy más program kijelzése csak az eladásra szánt hdd-nél számít, habár vevőként a tényleges állapot is érdekelne...) -
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Raid csináld magad részéhez nem igazán értek. Sose csináltam még raid 0-n kívül mást.
Tükrözésnél (raid 1 ugyebár, csak a biztonság kedvéért...) viszont elvileg bármikor szétszedheted, hisz pont ez a lényege. Nem probléma, h az egyik kiesik a tömbből.
Sértetlenek maradnak az adatok a jó vinyón.
Utána nyílván újra fog szinkronizálni a vezérlő, értsd visszamásolja rá az adatokat.Arról viszont fogalmam sincs, hogy gyakorlatban ez hogy működik.
Hogy kell-e állítani vmit, vagy van-e prioritás a vinyók közt? Elsődleges, másodlagos kötet? Melyikről tükrözzön hova?
Erről majd vki más...Én a helyedben kipróbálnék egy másik vga-t, vagy a tiedet más gépében stabilitás teszttel.
Első körben ezzel kezdenék, ha szemetel a kép.
Ramod azt írtad, az jó. Régi tápod megvan még?
Ezek után átmennék a megfelelő topicba és segítséget kérnék.szerk: és ha már a megfelelő topicot keresed, ugorj be a "MIlyen tápot?" témába is és dobd fel nekik ezt a labdát, amit most nekem írtál!
-
Teasüti
nagyúr
Tükrös tömbben nem hinném. Meg hdd esetén szimplán összeomlik a rendszer legrosszabb esetben, de ilyeneket nem csinál.
Előző táp megvan még? VGA gyanús nekem. A kép szemetelése egyértelmű memória hibára utal, többnyire vram. RAM esetén meg amennyire tudom általában fagyás és kékhalál jelentkezik, de nem szemetel a képre.
Táp okozhatja, ha kontaktos itt-ott, legrosszabb esetben akár maradandót is...
(btw ezért ragaszkodom a kiváló minőségű tápokhoz, ez az egyetlen egy olyan alkatrész a gépekben, amin tilos spórolni) -
Kvazár
őstag
Viszont a gyanúm beigazolódott.
A raid 1-es tömböm egyik vinyója nem 100-as.
Vannak rajta gyenge szektorok. Ha lehúzom a többi vinyót és csak azt hagyom a gépben, és egy low level formatot ráengedek, majd minden másik vinyót vissza kötve újraindítom, azt mennyire szeretné? -
brd
nagyúr
Ha a vezérlő nem támogatja ezt a funkciót (csak a drágák szokták, és vagy támogatja magát a "SMART-adatok megnézése" parancsokat, vagy a hozzáadott software segítségével tudod megnézni, bár itt is van olyan, ami csak egy OK-t, vagy Failed-et tud írni, konkrét SMART attribútumokat nem), akkor csak úgy, ha átrakod másik gépbe, vagy kikapcsolod a RAID funkciót (persze ilyenkor kell majd rebuild!).
-
Enclave
aktív tag
Egyetértek,fotót
A kérdésemre visszatérve:
Az Advanced Format a WD egyik újítása, a lemezeiken lévő foglalási egységeket másképp osztják ki, és emiatt program is kell a formázásához. Persze csak Win7 és talán Vista-nál régebbi oprendszerek alatt. Viszont ezzel kevesebb hely "vész kárba" elvileg... Csak nem tudom,h. a RAID vezérlőt esetleg az ilyesmi nem kavarja-e meg, a más fajta kiosztás miatt...
-
laolaj
aktív tag
látom laikusnak vélted kérdésem..
tudom h egyformákat és h SSD lenne a jó.. de arra nincs keret.
itt a kérdés az lenne h akik már több Raid tömb volt már a kezük alatt ők mit mondanak h melyik párosból érdemes össze tenni..
csak mert nekem is van most egy Samu 160GB párosom de valami gyatra a sebessége....valami HDtuner teszten valami 80-90et hozz ki.. pedig lapot is váltottam h esetleg az lenne a gyíkja ... most egy Giga P35 DS3assal.. de áá és nem tudom h mi lehet a baj.. már a vinyókra is gyanakszom h nem bírják vagy nem is tudom már..
-
copass
veterán
nekem raid1en volt már párszor adatvesztésem, pl.: 1hónapja nem írt az egyik vinyóra(alaplapi raid),aztán silicon image csinált olyat hogy crc fájlokat kezdett gyártani a vinyón összevissza.
a raid 5-ben viszont van javítókód, nekem rendszergazda haverom ezt ajánlotta.
jah és egy "rendes hardveres" raid kártyát, 3ware 9650se ~100E + 1-2 tartalék vinyót.
meg ugye menteni,menteni,menteni.... -
Csorbi
addikt
Ez rettentő érdekes. Főleg a 0x80300001-es hibakód, mert erre sehol sem írják, hogy a 2 TB-os limit miatt lenne, ellenben mindenhol azt tanácsolják, hogy F6-tal adagoljuk be a Win7-nek a legfrissebb ICHR drivert, mert az megoldhatja a problémát, és soknak meg is oldotta. Esetleg ezt próbáltad? [link]
-
Enclave
aktív tag
És még annyit,h. találtam egy olyasmit,h. ezek a Jmicron vezérlők 40%-al lassabbak mint az Inteles déli hídban levők... Ez "urban legend" vagy valós tény? Mert ha igen,akkor nekem lehet megérné egy használt olyan lapot keresni,aminek a déli hídja raid-es... (és esetleg másik Inteles lapba is könnyen lehet költözni,mivel valami költözéses dologról is találtam valamit,h. nem mindig lehetséges)
-
Csorbi
addikt
Microsoft oldaláról:
13. Can Windows XP x64 read, write, and boot from GPT disks?
Windows XP x64 edition can use GPT disks for data only. Only Windows for Itanium-based systems can boot from GPT partitions.14. Can the 32-bit version of Windows XP read, write, and boot from GPT disks?
No. The 32-bit version will see only the Protective MBR. The EE partition will not be mounted or otherwise exposed to application software.15. Can the 32-bit versions of Windows Server 2003 read, write, and boot from GPT disks?
All versions of Windows 2003 since Server Pack 1 can use GPT partitioned disks for data. Booting is only supported for Itanium-based systems.16. Can Windows Vista and Windows Server 2008 read, write, and boot from GPT disks?
Yes, all versions can use GPT partitioned disks for data. Booting is only supported for EFI-based systems.17. Can Windows 2000, Windows NT 4, or Windows 95/98 read, write, and boot from GPT?
No. Again, legacy software will see only the Protective MBR. -
Csorbi
addikt
EFI: [link]
Magyarán a BIOS leváltását célozták meg vele, de még nem terjedt el igazán.Nem tudom, hogy kipróbáltad-e a raid5-tel a következőt: megcsinálod a 4 lemezes tömböt, eddig tiszta sor, ennek 3 TB-nak kellene lennie. Egy cd-ről bootolhatós partíció kezelő progival (mint mondjuk a Paragon Partition Manager) megnézed, hogy látja-e a 3 TB-ot. Ha igen, akkor először MBR partíciótípussal megpróbálni felosztani minimum kétfelé, 1.5-1.5 TB-os részekre (vagy ahogy jólesik, lényeg, hogy egy partíció sem legyen nagyobb 2 TB-nál), majd ezeket bootolhatóvá tenni és megformázni. Ha MBR-rel nem sikerül, akkor megpróbálnék egy GPT-t. Ezek után megpróbálkoznék azzal, hogy a Win7 telepítője látja-e...
Hát elég haloványka ez a raid 1, mit ne mondjak...
Nálam a raid 5 így ment: [link] meg [link]Asszem ezzel elégedett lehetek.
-
Csorbi
addikt
Na ja, 2 TB felett tényleg nem MBR kell hanem GPT, viszont az erről való bootoláshoz meg EFI kell a BIOS helyett az alaplapon?
4 db 640-es vinyóval még belefértél volnaÉpp ezért jó, hogy én a 3x500-asommal vígan elvagyok raid 5-ben, és még egy negyedik lemez is vidáman be fog férni
Na ja, a 2-es pont nagy felelőtlenség volt
Mint fentebb már jópárszor írtuk, a raidben lévő diszkeket nem SMART monitorozzuk, mert NEM lehet (kivéve egy-kettő, húzósabb árú vezérlőt, pl Areca-k), bárminemű hibát tökéletesen jelez az Intel RST. Előre jósolni meg senki nem tud, tehát azt ne várd, hogy majd kiírja hogy: Józsika! Jövő hét kedden lesz 3db hibás szektorod a kettes vinyón, vigyázzá!
. Ha már hibás a szektor, akkor azt jelezni fogja az Intel RST, ennél többet a HDSentinel sem tud.
-
brd
nagyúr
A RAID5-ből 1 db lemez kieshet, úgy még működőképes marad (de lassabb lesz ilyenkor). Egyébként írásban a RAID1-nél lassabb a RAID 5 (nagyjából már normál állapotban is, de ha kiesett egy HDD belőle, akkor meg pláne).
Az MBR-alapú lemezkezelés korlátja 2 TB. Ha ennél többet akarsz, akkor GPT-re kell konvertálni. Nem tudom, milyen OS-t használsz, de ha még esetleg 32 bit-es XP-t, akkor készülj fel rá, hogy az ezt nem ismeri (a 64 bit-es igen), a Vista/Win7 ismeri.
-
Csorbi
addikt
Na akkor a Matrix Storage-t cseréld le a Rapid Storage-re [link] , ez a legújabb és mostmár ezt használják. Lehetőleg a multilanguage-t töltsd le, mert az teljesen magyarul lesz. Azt nemtom megmondani hogy adj hozzá lemezt a raid 5-ös tömbhöz, mert nincs különálló lemezem amit fel tudna ajánlani, így kipróbálni sem tudom, de biztosan megtalálod
-
Csorbi
addikt
1. és 2. teljesen jó, a 3-as pontot hogyan csinálod? Acronissal ha átklónoznád, szerintem az lenne a nyerő megoldás, és a célpartíciót a raid 5-ön bootolhatóvá tennéd a klónozás beállításaiban. Egyébként bármikor hozzálehet adni a negyedik vinyót a meglévő raid 5 tömbhöz, csak el fog vele pepecselni egy jó darabig. Szóval jó irányba indultál el
-
Csorbi
addikt
Amikor a Norton Ghosttal visszatöltesz egy korábbi mentést, akkor különféle opciókat lehet beállítani, ezek közül az egyik, hogy tegye bootolhatóvá azt partíciót, ahová a mentést visszatölti. De szerintem ezt bármilyen, CD-ről indítható partícionáló progival meg tudod csinálni.
-
Csorbi
addikt
Norton Ghost tud automatizált mentést, akkor és annyiszor, amikor csak akarod. De ugyanígy az Acronis True Image is.
Ha a raid5-öd alapból nem bootolható, szerintem bármilyen partíciókezelő programmal aktívra állíthatod, ha jól emlékszem, nekem a Norton Ghosttal való visszaállításkor lett aktív. (Raid 0-ról mentettem le Ghosttal az egészet egy vinyóra, majd létrehoztam a raid 5 tömböt, és a Ghosttal való visszaállításkor be is állítottam opcióként hogy bootolható legyen.)
-
Csorbi
addikt
Tehát a lényeg, az alaplapom támogatja a riad5-öt, de arról nem tudok bootolni, mert az csak adat tárolásra van. Ezért terelődött a figyelem a SW raid5-re, mert hátha...
Na ezt most fejtsd ki bővebben
Hogy érted azt, hogy alaplapi raid 5-ről nem tudsz bootolni? Ezt honnét veszed? Nekem intel ICH9R a déli hidam, azon van egy 3 lemezes raid 5, és azon van az oprendszer, meg minden, és még szép hogy arról bootolok!
Na ja, egy 9 éves szünetmentesben illene úgy 3 évente akkut cserélni, félévente ráengedni egy runtime tesztet, illetve figyelni azt is, hogy a teljesítménye elegendő-e még a gépedhez (manapság egy 700-as UPS azért szükséges)
Nem értem miért bonyolítod ennyire a dolgot: lemented a gépeden lévő cuccokat egy teljesen különálló, 5-ik lemezre (vagy kölcsönkérsz, vagy veszel egyet - utána eladod), majd fogod a 4 lemezed (ha raidben vannak, akkor előtte törlöd a raidet, hogy különállóak legyenek), és beállítod a raid vezérlő bios-ában a raid 5-öt és hozzáadod mind a 4 lemezt. Beállítod bootolhatónak ezt a raid tömböt (szintén ugyanott), majd restart és a win telepítőről bootolsz, és jöhet a telepítés, ezután visszarakhatod a lementett cuccaid és hátradőlve élvezheted az egészet.
Ja, és azt ne felejtsd el, hogy az op.rendszer hibáit (pl. rendszerösszeomlás, áramszünet utáni hibák, vírusfertőzés, stb) a raid 5 NEM FOGJA kiküszöbölni, erre, mint ahogy már írtam párszor, egy legalább napi szintű image alapú mentés a megoldás, vagyis ha összefossa magát a windows-od, arról a mentésről bármikor visszaállítható az előző napi állapot!
-
Csorbi
addikt
Raidben lévő vinyót NEM tudsz raid tömbhöz adni, nem is értem ezt honnét vetted
Mit szeretnél?
A szoftos raidet hagyd, arról nem tudsz boot-olni sem.
Az op.rendszer épségének megőrzéséhez meg nem raidet kell használnod, hanem legalább napi szintű biztonsági másolatot (Ghost, Acronis )egy teljesen különálló merevlemezre. Gondold csak át, a raid nem fogja megvédeni a Windows-odat egy rendszerösszeomlástól!!! Vagy ha egy rootkit tönkrevágja a Windowst, akkor sem igazán tud segíteni egy raid, egyesegyedül egy előző napi finom kis mentés.
-
Csorbi
addikt
Az, hogy melyik diszked döglik meg raid 5 esetén, pofonegyszerű
Hát mégis, minek írja ki a gyáriszámot szerinted a raid bios is, meg az intel raid manager is?
Smart adatok olvasása raid vezérlőtől függ. Némely raid vezérlők támogatják a smart infót, amit a hdsentinel ki tud olvasni [link] , az intel ICHxR-eket nem tudja, nem is lehet kiolvasni semmivel, az intel raid manager úgyis jelzi azonnal ha valami bibi van.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Intel Rapid Storage Technology kell neked.
Az inicializálást RAID5 létrehozása után írja? Van hogy ez egy napig is eltarthat, türelem!
chaplin: Ennek akkor van értelme, ha bővíteni akarod a rendszert mert már van másik RAID-ed. HW RAID kártya azért drága, mert az ér is valamit.
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
A biosban létrehozott RAID is softraid. Túl nagy különbség nincs a két megoldás között.
RAID1 nem gyorsít a rendszeren csak nagyobb biztonságot ad.
RAID0 gyorsíthat rajta,de az optimális az, ha azonos típussal csinálod.Ha jelentősebb gyorsulást szeretnél elérni, annak ára van: szűkebbre kell venni a particiót.
Amikor az 500 GB-os vinyókat RAID0-ba kötöttem és 60 GB-ra formáztam (hogy csak a leggyorsabb részét használja) 250 megákat mértem rajta. 3 vinyóval ez felment 410 megára.S.M.A.R.T.-ot nem lehet olvasni RAID alatt, ez van sajnos.
-
Kvazár
őstag
Az viszont még furább, hogy a win által a vinyóra adott pont ugyan annyi mint régen, amikor nem volt raid-elve. 5,9.
Azt hittem ezt a win is értékeli, de helyette, csak a vinyók kerregnek folyamatosan
Vagy csak win frissít, hisz még szűz.Hd sentinellel ti sem tudjátok olvasni a raides vinyók állapotát?
Ha nem, akkor ti mivel szoktátok? -
Csorbi
addikt
Ajjajj
-
-
Csorbi
addikt
Találtam egy ilyet, hátha érdekes lehet, elvégre egy alaplapcserénél is pont a lemezvezérlők okozzák a galibát:
This worked for me
I recently installed Windows 7 on my computer and had everything up and running. My friend them upgraded his CPU and gave me hi sold one as it was better than mine. This forced me to buy a new motherboard and RAM. After booting with new hardware i got the BSOD. Safe mode did nothing to fix the problem. I figured I would have to do a repair install but found out that you can only run that while windows is running. I decided to try an unorthodox fix and it worked. If you backup your data before trying this then all you have to loose is the time and may have to do a clean install.1. before changing your hardware, run the setup.exe on the Window 7 DVD while windows is running.
2. Choose an Upgrade install when you get to that option.
3. The upgrade install takes longer since it backs up your files, settings and registry.
4. ***Important Step***** Wait patiently for windows install to reboot your computer the first time during the upgrade install process. As soon as it says it is going to reboot, wait for the screen to go black and pull the plug on your computer.
5. At this point change out your motherboard and turn the computer back on. The HAL file has been overwritten at this point so Windows does not know what hardware was there. The installation will continue as normal but may hang for about 15 20 minutes before going on to the next step.
6. After that it should continue as normal and detect all your new hardware. When mine finally came up I had to load a few drivers and change a few settings but nothing major. So far everything seems to be running stable.
-
Csorbi
addikt
Ha jól értelmeztem, Fehérsólyom csak 2 db lemezzel akarta megvalósítani mindazt, amit leírt.
Igen, egy raid vezérlő tud több raid tömböt is kezelni, nálam is ment most a raid 5 mellett (3 lemez) egy raid 0 (2 lemezzel), vidáman ment a cucc.
Raid 5-höz utólag is lehet hozzáadni lemezeket, de hogy többpartíciós raidnél ez hol fog megmutatkozni, dunsztom sincs. Szerintem felhasználatlan területként fog megjelenni, partícionálatlanul, és olyan partíciót teszel rá amilyet akarsz, vagy elosztod a már meglévő partícióid között átméretezéssel. -
Csorbi
addikt
Ha RAID-et akarsz, ahhoz mindenféleképp RAID-en kell álljon a vezérlő beállítása...ezért nem is volt hajlandó felmenni az Intel Matrix Storage Manager, hiszen jelen beállítással nincs RAID módban a lemezvezérlő, így az IMSM sem tud mit kezdeni magával.
Attól tartok, szükség lesz egy újratelepítéshez, vagy talán a Win7-et is meg lehet buherálni, az biztos, hogy XP alatt registry-ből elég volt törölni a HKEY_CURRENT_CONFIG \ System \ CurrentControlSet \ Enum szekciót, de fogalmam sincs ez Win7 alatt mit okoz, vagy egyáltalán létezik-e ott ilyen (most XP-s gépről írok). Egy próbát megérhet, de csak ha előtte készítettél image alapú biztonsági másolatot (Acronis, Ghost, stb.), mert ha nem jön össze, elhasalhat a Windows örökre.Valami ilyesmiről beszélek, ez XP alatt nálam bevált: [link]
-
Geller72
veterán
Nekem gyárilag SP2-es xp-m van, abból kreáltam egy SP3-as verziót, ami gond nélkül ismeri fel a satás lemezeim. (Az SP2-es is tette ugyanezt)
A jobb klikkes megoldás a te részedről ugyanaz, de annak akinek megomlott az XP, annak a konzolból lehet kapcsolókkal a fontosabb rendszerfájlokat javítani is a chkdsk paranccsal és a kapcsolóival. (Felülírja - ezzel kijavítja - vagy pótolja őket)
-
Geller72
veterán
BAD=rossz.
Ha xp lemezed van (mondjuk gyári nem hátrány) a chkdsk paranccsal a javitási konzolból előhívható a cmd prompt. Oda beírhatod. ezzel ellenőrizni (is) lehet a merevlemezt. A végén megkapod a szektorok adatait, azt is, hogy mennyi a rossz szektor. Ha nincs egy sem, akkor még használhatod. de ha hallatszik kattogás, néha teljesnek tűnő leállás (egy lemezes lévő op rendszer esetén lehet érzékelni) netán erősen hallatszó seekelés, akkor kezd a végén lenni.
A chkdsk parancsot ki lehet adni több kapcsolóval ezt a chkdsk /help parancsra kilistázza. -
radi8tor
MODERÁTOR
RAID-nél a vezérlő kezeli a merevlemezeket és szerintem csak akkor vesz tudomást a romlásukról, ha végzel rajta kézzel ellenőrzést. Komolyabb vezérlők ezt maguktól elvégzik akkor, amikor nincs kihasználva a rendszer.
Bővebben nem tudok nyilatkozni a bad sector hatásairól RAID-ben, biztos vannak itt tapasztaltabb kollégák.
RAID5-el sem sok élményem volt eddig. Én csak a sebesség növelése miatt használtam RAID0-át.
-
Kvazár
őstag
Hát próbálgattam a vinyóimat, még nem raidben, csak a vezérlőket cserélgettem, de így is érdekes dolgokat tapasztaltam.
1. Koppantam egy nagyot, mert azt hittem sata3-asak a terrás vinyóim, de csak 2-es 3 GBps-kel, így a tök fölösleges a +vezérlő
. De, ha már megvettem kipróbáltam.
2. Még egy koppanás volt. A vinyó Buffered readje eléggé lelassult benne.
Ennek nem tudja valaki az okát?UI-s vinyó az alaplapon:
UI-s vinyó a sata3-as 6 GBps-es vezérlőn:
Szerintetek mennyit gyorsulna, ha az ui-s ész uj-s hdd-t raid1-be kötném?
-
Geller72
veterán
Az alaplapon is van HDD LED-nek csatalkozási felület, egy 2 pines tüske, amit a manuálok általában JP1-nek neveznek el. De ez és az egész panel bekötése (reset, power led, power sw, hdd) le van pontosan írva a user manualban, amit a laphoz adnak. Ettől függetlenül a legtöbb lapnál feliratozzák is ezt a panelt, szal nem nagyon lehet elqrni, vagy ki lehet mérni, én végig szoktam próbálni, melyik, mit csinál, ha nem látom és nincs user manuálom (ami elképzelhetetlen, mert minden laphoz van legalább a neten, max ha lusta vagyok, akkor tesztelem végig gyorsan manuálisan) Egyszóval a lap HDD LED tüskéire és a sata kártya tüskéire kell rakni. A manuál szerint leírt módon, a sárga sata csatlakozó felöli oldalon van a pozitív (a szines a pozitív mindig) kábel. Ahogy a STEP4 is mutatja. EGyik fele sata kártya, másik fele a lap. Tehát ösze kell kötni vele. (összekötő bábel)
A RAID ötleteidre.
Tükrözés ok. De a magánvéleményem az, hogy ha én akár csak egy bad szektort is észlelek egy vinyómon, azt a legrövidebb időn belül kiveszem a rendszerből, backup után. Soha többet nem használom. Ha garos, akkor gar, ha nem, akkor kuka. (Törekedni kell csak garos hdd-t használni. Nem nehéz, addig használod, amíg gar van rajta, eladod, és csere új, garosra.)Én a RAID 5-öt 4 hdd-vel javaslom, de lehet, hogy más meg nem..
. Definiálhatsz te több tömböt is, ha eszközileg ez lehetséges.
Üdv:
Geller
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Óra topik
- Fotók, videók mobillal
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- PlayStation 4
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest